Коластра по време на бременност: нормално ли е?

През бременността с тялото не жената постоянно се случва нещо.

Гърдите и започват да се подготвят към това да изпълняват основната си функция, може да се появи и коластра – при бременност това е нормално.

Периода на първата поява на коластра от млечните жлези и това колко са обилни е нещо строго индивидуално за всяка жена. Ако мислите, че имате някакъв проблем или се е появила някаква нехарактерна болка, трябва да се консултирате с гинеколога си.

Кога се отделя коластра при бременност и кога това не е нормално?

Промените, които се случват в тялото на бъдещата майка, засягат не само живота ѝ. Пренастройват се и всички системи в нейния организъм. Бременността е подготовка към раждането и по-нататъшното отглеждане на бебето.

Работата на млечните жлези се активира, те се уголемяват, разширяват се млечните канали, възможно е да се появи коластра.

Организмът на всяка жена е индивидуален и етапите на бременността преминават различно при всяка от тях. Първата коластра може да се появи към края на 14-тата седмица, но по-често се случва в края на бременността. Може и изобщо да не се появи коластра. Всичко това е нормално и не изисква специални прегледи и изследвания.

Я някои случаи бъдещата майка трябва да потърси лекарски съвет колкото се може по-бързо:

  • Ако едновременно с коластрата излиза и гной или кръв;
  • Ако коластрата мирише неприятно, нормалният и мирис е сладникав;
  • Ако по гърдите са ясно видими някакви неравности, уплътнения, възли – цветът и температурата им може да са различни от нормалното;
  • Ако едната гърда се е уголемила повече от другата;
  • Ако коластрата тече активно и едновременно с това се е появила теглеща болка в долната част на корема – това е явен признак за повишени нива на окситоцин, може да започне преждевременно раждане;
  • Ако се усеща локална болка в част от гърдата, уплътняване;
  • Ако се повиши телесната температура.

Тези симптоми могат да са както нещо нормално, така и признак на заформящ се проблем. Прегледът при гинеколог или мамолог ще изясни ситуацията. Обикновено коластрата се отделя нощем, по малко. Цветът и е прозрачно-белезникав до жълтеникав, със слаб сладникав мирис.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Какво трябва и не трябва да правите, ако Ви тръгне коластра по време на бременност?

С появата на коластра са свързани няколко грешни мнения, които нямат нищо общо с действителността. Тя не е предвестник на скорошно раждане и не определя колко мляко ще има бъдещата майка. Това е просто признак, че организмът се подготвя за предстоящото кърмене.

Ако Ви тръгне рано коластра, в никакъв случай не я цедете и не се опитвайте да стимулирате гърдите си. това ще провокира производството на окситоцин – хормонът, който предизвиква свиване на матката.

За гърдите, особено ако се е появила коластра, трябва да се грижите по-специално:Коластра бременност 03 kolastra-bremennost-02

  1. Купете си удобен сутиен и да е с подходящия размер. презрамките му трябва да са широки и чашките да не са с вътрешни шевове. Гърдите Ви трябва да се поддържат, не да се стягат със сутиена.
  2. За да защитите бельото си, слагайте специални подплънки. Те са стерилни и са удобни, не дразнят зърната и попиват добре.
  3. Почиствайте гърдите си всеки ден с хладка вода. Това е добра профилактика на застоявания и е подготвяне към кърменето.

Ако се грижите добре за гърдите си по време на бременността, ще предотвратите много проблеми за в бъдеще.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *