Как се лекува и какво представлява болестта щракащ пръст

Стенозиращият тендовагинит или т. нар. щракащ пръст трудно се повлиява от физиотерапия и процедури

Сигурно и вие се чудите какво означава болестта щракащ пръст. Става въпрос за известното в медицината заболяване стенозиращ тендовагинит и засяга всички пръсти на ръцете. При щракащ пръст се получава задебеляване на фиброзната свивка на сухожилията на мускулите, сгъващи пръстите. При него каналът, в който те нормално се плъзгат, се стеснява, а това предизвиква силна болка при движение, а при изправянето на засегнатия пръст се чува щракане.

щракащ пръст

Стенозиращият тендовагинит или т. нар. щракащ пръст трудно се повлиява от физиотерапия и процедури

Проблемът е, че стенозиращият тендовагинит или т. нар. щракащ пръст трудно се повлиява от физиотерапия и процедури и затова в повечето случаи се стига до оперативно лечение. Най-добре е да се отиде при лекар ортопед и да се обсъдят възможностите. Може първо да се опита с курс физиотерапия или локално инжектиране на кортекостериди. Ако това не даде резултат, трябва да се предприеме операция. Също така може да се опита имобилизация на палеца за няколко седмици и след това физиотерапия и рехабилитация. Няма гаранция обаче, че това ще свърши работа.
Разрешаването на проблема щракащ пръст е само по оперативен път, като за щастие интервенцията не е сложна и е с много добър резултат, независимо на колко години е пациентът. Самата операция се извършва под локална анестезия и в амбулаторна обстановка, така че не е нещо, от което трябва да се плашите. Следоперативно се прави рехабилитационен курс.
У дома човек, страдащ от щракащ пръст, може да си прави масаж с лед и да се маже с някакъв обезболяващ гел. За масажа с лед се използва предварително замразено ледено блокче и с него се прави масаж директно на мястото с кръгообразни или надлъжни движения за минута, с прекъсване от минута, след което процедурата се повтаря 3 до 5 пъти. По същия начин може да се използва и найлонова торбичка с лед.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Как се лекува и какво представлява болестта щракащ пръст

  1. Здравейте! През юни т.г ми оперираха средният пръст на дясната ръка.Диагноза щракащ пръст.Сега сме октомври,а болките вечер са силни,а през деня мога да домакинствам с нея и съм с по малко болка,но пръстът ми изкривен. Незнам какво да правя.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *