Лупусът: Великият имитатор

Неслучайно системният лупус ериматозус (СЛЕ или само лупус) е известен като „великият имитатор“.

Изключително труден за диагностициране, той може да имитира грип, сърдечен пристъп, пневмония, бъбречно възпаление, епилепсия, различни психологически състояния и други.
Поставянето на диагноза отнема средно 6-8 години време, понякога и повече – ако няма еднозначни резултати от изследванията, тъй като симптомите може да са изключително широкообхватни.

Какво е лупус

Лупус е хронично, автоимунно, ревматологично заболяване, при което може да се получат увреждания на всеки един орган в тялото. Най-често засяга кожата, както и ставите, бъбреците, сърцето, мозъка, белите дробове, кръвоносните съдове.
Механизмът на отключване на заболяването все още е неизвестен. При него имунната система, чиято основна функция е да предпазва организма от възпаления и болестотворни агенти, атакува собствените си тъкани. При този процес се образуват автоантитела, които увреждат съединителната тъкан и развиват системно възпаление.

Лупусът засяга предимно млади жени, споделя с нас сайта за здравни съвети Здраве +. Ако преди години тази диагноза е означавала, че пациентите са едва ли не обречени, сега мнозинството от болните и диагностицираните с лупус имат нормална продължителност на живота и качество на живот благодарение на напредъка в диагностиката и лечението.
Заболяването се характеризира с периоди на обостряния и ремисия с различна продължителност, която не може да бъде предвидена. Много от хората с лупус никога не развиват животозастрашаващи състояния, т.нар. субклиничен лупус.

“Фигурин

Симптоми

Клиничната картина при лупус се обуславя от това кои тъкани и органи увреждат синтезираните автоантитела. Може да включва различни видове обриви по тялото (най-често пеперудообразен обрив на лицето, който обхваща бузите и носа), лупусен нефрит и друго възпаление на бъбреците, болки и отоци по ставите, болки в мускулите, плеврит (възпаление на обвивката на белия дроб), пулмотин (възпаление на белия дроб), перикардни изливи, намалени левкоцити, лимфоцити, тромбоцити, възпаление на кръвоносните съдове, чести инфекции (УНГ, белодробни, уроинфекции и други), умора, косопад, мозъчна мъгла, депресивни епизоди, чувствителност към светлина, афти в устната кухина и други.

Поставяне на диагноза

Поставянето на диагнозата лупус се основава на симптомите и клиничната картина, на специфични кръвни изследвания, които обследват произвежданите антитела, образни изследвания (ЯМР, рентген и други), ЕЕг, ЕМГ и други.
Поставянето на диагнозата е труден процес, който може да отнеме години. Правилната диагностика изисква изключително широки познания от страна на лекаря.

Лечение

Лупусът може да бъде ефективно контролиран и хората да водят пълноценен, активен начин на живот. При изразена активност на заболяването се прилагат кортикостероиди и различни имуносупресори, антималарици. Важно е хората с лупус да избягват излагането на слънце, поради което слънцезащитата с висок фактор е задължителна за тях, да спазват подходящ двигателен и хранителен режим за мускулен тонус и поддържане на ставите, да се стараят да подобрят качеството на съня.

Хората с лупус са застрашени от чести инфекции и поради самото заболяване, и поради медикаментите за лечението и контрола му, поради което е необходимо да подкрепят организма си, като наваксат дефицитите на витамини и минерали – най-вече витамин Д, витамин Б12 и други витамини от Б групата, цинк, както и редовно да проследяват функцията на щитовидната жлеза.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *