При нервни сривове и безсъние – отвара от билка страшниче

Билка страшниче се използва при различни нервни сривове, психологични проблеми, безсъние и страхови неврози

Има едно растение, което се използва много успешно при болестите на душата – става въпрос за билка страшниче. Самото й име подсказва за какво се използва тя – помага при различни нервни сривове, тежки психологични проблеми, проблеми със съня и страхови неврози.
Билка страшниче е дребно многогодишно растение, което расте в пукнатини на скали, до високопланинския пояс и се среща в почти цялата страна.

билка страшниче

Билка страшниче се използва при различни нервни сривове, психологични проблеми, безсъние и страхови неврози

Използва се надземната част на растението, в по-редки случаи се използват корените му. Редица са хората, които търсят спасение от своите страхове именно в лечебните свойства на тази билка. Другото име на билка страшниче е изтравниче.
В нашата страна има два вида страшниче – обикновено и северно.
Благодарение на богатия си състав от полезни вещества като пиролидинови алкалоиди бетоницин, смолисти вещества, сапонини, турицин и стахидрин, дъбилни вещества, органични киселини, минерални соли и етерично масло, билка страшниче помага.
Ако не знаете как да си го наберете и изсушите, растението се продава и в аптеките и в специализираните магазини.
Отвара от страшниче се използва като успокоително средство при силна уплаха, страх и неврози, бедсъние, породено от нервни сривове и страхови състояния. Освен това билка страшниче се използва при косопад, а отварата помага при инфекции на белия дроб, кашлица, астма, грип, дрезгав глас, плеврит. Билката страшниче има и много добро диуретично действие.
За да си направите запарка от билка страшниче, са ви необходими около 10-15 грама ситно счукани стръкове от растението, които се заливат с половин литър вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и от нея се пият 4 супени лъжици на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “При нервни сривове и безсъние – отвара от билка страшниче

  1. Може ли билката страшниче да се взима заедно с ксанакс и буспар? Моля отговорете

    • Консултирайте се с лекар. Поне засега не открихме информация по въпроса.

  2. Тази запарка, колко време и как се съхранява? Може ли да се приема съвместно лексотан? Има ли някакви странични действия билката? Благодаря предварително!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *