Мнения за Бетасерк 24 и 16 при шум в ушите и др. Странични ефекти, цена

За какво се ползва Бетасерк 24? А кога се изписва Бетасерк 16? Какви мнения съществуват? Какви странични ефекти има? Заместители и аналози: Тебокан, Вестибо, Арлеверт, Кавинтон, Емперин, Цинаризин, Ноотропил и други

Бетасерк е най-често назначаваният препарат за вестибуларен апарат. Той се използва за премахване на симптоми, свързани с нарушено функциониране на ЦНС. Показания за него са проблеми със слуха и координацията. Допълнителни признаци са честите безпричинни епизоди на световъртеж. В острия стадий симптоматиката се проявява с инсулт. Без лечение, вторичният пристъп представлява риск за живота.

betaserk-01

Трите дозировки на Бетасерк

С помощта на Бетасерк се води симптоматично лечение на вестибуларен световъртеж – вертиго. Негови причини най-често са възпалителни процеси във вътрешното ухо, черепно-мозъчни травми, интоксикация и нарушения на обменните процеси.

Активната съставка в Бетасерк се нарича бетахистин. Същата се намира в други лекарства – точни аналози на Бетасерк като Вестибо, Вертизан, Тевабехист, Бетахистин, Вертимед, Емперин.

За какво се пие Бетасерк 24?

Бетасерк се произвежда по 8, 16 и 24-милиграмови таблетки. Те са разчетени така, че да потриват лесно всяка доза, която би могла да бъде изписана от лекуващия специалист.

Бетасерк 24 се изписва при необходимост от максимални дози. Според разчетите, абсолютният максимум за 24 ч. е 48 мг или 2 таблетки Бетасерк от 24 мг.

Максималната доза се използва в остри състояния с цел бързо възстановяване на циркулирането на кръв във вътрешн. ухо. Когато имаме съчетаване на симптоматиката като шум в ушите + завиване на свят, Бетасерк 24 е лекарство от първа линия.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Друга причина за назначаване на Бетасерк 24 е необходимостта от бързо балансиране на налягането във вътрешн. ухо. Приемането на бетахистин бързо подобрява чуването.

Бетасерк и другите лекарства с бетахистин се водят „антихистамини“. Те подсилват притока на кръв към ухото. Препаратът се „цели“ в най-малките съдчета – капилярите. Той повишава тяхната проницаемост, тоест способност да провеждат кръв. По този начин налягането в лабиринта спада и целият апарат се кръвоснабдява.

betaserk-02

Точни аналози на Бетасерк

А по-лекия Бетасерк 16?

За профилактично или продължително курсово лечение от порядъка на 2 до 3 месеца се използват по-ниски дозировки. Подходящ е Бетасерк 16 и дори минималната доза от 8 мг, като обикновено приемът е на два или три пъти.

Бетасерк 16 е подходящата дозировка при синдром на Мениер, който изисква прием на бетахистин в протежение на няколко месеца.

Дори при назначаване на Бетасерк 16 положителните резултати се появяват в първите дни след лечението с препарата. Устойчив терапевтичен ефект се фиксира след двуседмичен прием.

Дозировка

Бетасерк и другите лекарства с бетахистин се дозират индивидуално в съответствие със състоянието на пациента.

Обичайната схема е следната:

 1. Таблетки 8 мг: 3 по 1-2 таблетки;
 2. Таблетки 16 мг: 3 по 1/2 таблетка;
 3. Таблетки 24 мг: 2 Х 1 таблетка.

Ето и лимитите на използване:

 • Максимална доза – 48 мг;
 • Еднократно колич. 8 – 16 мг;
 • Кратност на приема – 2 до 3 пъти;
 • Условия – винаги заедно с храна (оптимално въздействие);
 • Курс на терапия – до 3 месеца. Понякога се провежда периодично лечение. Корекция на дозата в течение на лечението принципно не е необходима.

  betaserk-03

  Още точни аналози на Бетасерк

Внимание! Ефективността на препарата се намалява в съчетание с други антихистаминни средства.

Цена и откъде?

Продаваният по нашите аптеки Бетасерк е производство на компанията Майлан. Цената на 8-милиграмовите таблетки е 10 лв, на Бетасерк 16 – 17.58 лв, а на Бетасерк 24 – 12.70 лв. Но забележете, че цената при най-малките е за 60 бройки, а при най-голямата доза – за 20 бройки.

Бетасерк от Турция

В Турция лекарството се нарича по същия начин – Betaserc. Препаратът по нищо не се различава от продаваният в България. Интересът към закупуване от Турция е поради цената и по-точно заради ниският курс на турската лира. Справка в онлайн аптеките в Турция показа, че кутия от 20 бройки струва 19.33 TL, а такава със 100 таблетки е 50.18 TL. Това прави от 4 до 11 лв за препарата към настоящия момент.

Мнение №1: Как ползвах Бетасерк при свистене в ушите
Велин Киров от Ямбол

Велин Киров от Ямбол

Имам тинитус. Чувам свистене в ушите, понякога е звънтене или шушкане. Около мен няма никакъв звук, естествено. Всичко ми е в главата, по-точно в ушите. Препоръчаха ми слухов апарат и техники за релаксация. Дадоха ми лекарства, за да спя и против депресията, която се получи при този перманентен тормоз. Главното ми лекарство е Бетасерк. По скала от 1 до 10, свистенето намаля до 8, след 12 седмици – до 6.

Включих в терапията билки, специално Демир бозан за шум в ушите и световъртеж. Билковата терапия е по-ефективна при продължително лечение, но аз нямах накъде да избирам. И без това бяха минали доста месеци, а все още чувах свистене. Продължих, без да спирам Бетасерк. След още 8 седмици нивото на шума намаля на 3, като на моменти напълно спира. Това ми даде възможност да се възстановя психически и да събера сили. Използвам Демир бозан и в паузите, в които почивам от лекарството. Така не оставам без лечение и съм добре.

Велин Киров от Ямбол

Вижте подробности за действието на „Демир бозан“ ТУК =====> или директно го поръчайте за 43 лв!

Странични ефекти

Бетасерк не е подходящ медикамент за уязвимите групи – лица под 18 г., бременни и кърмещи жени. Не се изписва при непоносимост към лактоза. Сериозни противопоказания за него са язва и астма, уртикария, високо кръвно и алергичен ринит. Бъбречните патологии са причина да се преосмисли изборът на това лекарство.

 • Негативи от Бетасерк са периодично главоболие, уморяване при минимално натоварване, безсъние, диспепсия, стомашен дискомфорт и силен метеоризъм, обриви и сърбежи. Стомашните неразположения се снижават при комбиниране на таблетката с храна.
Взаимодействие с алкохол

Съчетаването на бетахистин с алкохол води до бронхоспазъм. Освен това сваля кръвното налягане и благоприятства алергичните реакции. Лекарите настоятелно препоръчват да не се пие по време на терапия с Бетасерк.

Бетасерк и високо кръвно

Бетасерк е лекарство против световъртеж, а такъв се среща при над 50% от болните със стабилна, мека и умерена артериална хипертония. Нерядко при тези болни се съчетават лекарства, които намаляват налягането в съдовете, с препарати против виенето на свят.

Това са и условията, при които е приемливо да се използва Бетасерк. Причината е, че лекарството активизира кръвния поток, с което не съдейства за спадане на кръвното. Това трябва да се постига с други средства.

Ето защо при обикновени условия се посочва, че артериалната хипертония е противопоказание за избора на Бетасерк, но е възможно използването му в комбинация с антихипертонични средства.

Специалистите препоръчват комбинирането на бетахистин в доза 3 Х 16 мг с лизиноприл в доза 1 Х 10 мг.

Мнение №2: Моето дълго спиране на Бетасерк
Лидия Лазарова от Кюстендил

Лидия Лазарова от Кюстендил

Пих Бетасерк с години. Взимах и други лекарства за алергия, но това не ми попречи за Бетасерка. Не получих нито един път странична реакция. Последните две години го поръчвах от Турция и ми излезе съвсем евтино. Проблемът дойде, като реших, че нямам нужда от него и ще го спирам. Веднага се влоших – рязка загуба на равновесие, слабост… Започнах да се удрям в стените, изплаших се, че ще падна. Пак почнах лекарството и питах трябва ли постепенно спиране на Бетасерк – не трябвало! При бързо спиране можело да се вземе малко седатив, но толкова.

Не знаех защо се чувствам толкова зле, но още месеци продължих да влача Бетасерк, защото не знаех как да го спра. Помогна ми един билков препарат, по-точно микс от билки  – Демир бозан. Първоначално комбинирах по равно хапчетата и чая, а после започнах да дебалансирам – по-малко хапчета, повече чай. Оказа се, че Демир бозан има подобно на Бетасерк въздействие – върху шума, равновесието и координацията. Сега съм изцяло на Демир бозан, който идеално се комбинира с другите ми лекарства.

Лидия Лазарова от Кюстендил

Вижте подробности за действието на „Демир бозан“ ТУК =====> или директно го поръчайте за 43 лв!

Заместители и аналози

При вестибуларни отклонения и проблеми със слуха се изписват няколко групи препарати. Основните са антихолинергици като Реланиум, разширяващи съдовете като Цинаризин, бензодиазепини като Диазепам.

 • Точните аналози на Бетасерк са другите препарати с бетахистин като Вестибо, Вертизан, Емперин, Вертимед, Тевабехист.
Тебокан и Бетасерк

Тебокан представлява екстракт от гинко билоба, насочен главно към познавателните функции и паметта. Комбинирането му с бетахистин е отличен вариант в подкрепа на мозъчното функциониране. Г. билоба допълнително укрепва съдовите стени, с което работи в едно направление с Бетасерк. Двете лекарства едно друго се допълват.

Още информация и източници на английски: Бетасерк (бетахистин). Как се пие при Мениер? * Може ли Бетасерк да излекува вертиго (виене на свят)? * Колко дълго трябва да се взема Бетасерк, за да свърши работа?

Вестибо или Бетасерк?

Лекарствата са идентични, само производителите им са различни. Вестибо също е бетахистин, при това в същите „разфасовки“ – по 8, 16 и 24 мг.

Погледнете непременно и ТОВА:

Вестибо или Бетасерк? Заместител, странични ефекти, мнения

Емперин или Бетасерк?

Абсолютно същото можем да кажем и за тези два медикамента. Те също са бетахистин, пак в еднакви дози на таблетките. Те се различават и в цената, но минимално.

Цинаризин или Бетасерк?

Цинаризин е медикамент от различна група, но се възприема като най-добрият аналог на бетахистиновите лекарства. Показанията за изписването му и ефектът е същият, както при Бетасерк.

Мнение №3: Пих Бетасерк и Ноотропил заедно с билки против вертиго
Люсо Янков от Велико Търново

Люсо Янков от Велико Търново

Преживях ужас – трагична работа, и получих световъртеж. Трябваше да взема Бетасерк. Четох отзиви за лекарството и те бяха положителни и отрицателни. Не ми хареса това, че не гарантира продължително въздействие, затова трябва да се пие постоянно. И въпреки че се пие, пак периодично се появяват световъртежи и другите там разстройства на вестибуларния апарат.

Поисках с нещо да подкрепим ефективността на Бетахистин и направихме комбинация с Ноотропил. Второто е за познавателни способности и се хвали като добро при преживяна хипоксия, отравяне и подобни неща.

Третото, с което комбинирахме, е билки против вертиго. Наричат се Демир бозан – комбинация от 6 билки за шум в ушите, залитане, падане поради равновесието и моменти на завиване на свят. С трите неща преодолях симптомите за коло 2 месеца. Отделно направих психотерапия заради психическото ми разстройство. Мисля, че окончателно се избавих от последствията. От лечението задържах само билките, защото те ме карат да се чувствам идеално.

Люсо Янков от Велико Търново

Вижте подробности за действието на „Демир бозан“ ТУК =====> или директно го поръчайте за 43 лв!

Арлеверт или Бетасерк?

Арлеверт е комбинирано лекарство, в което цинаризин се подкрепя от антихистамина дименхидринат. Това го прави с по-изразен ефект по отношение на виене на свят.

Вижте още по темата и ТОВА:

Излекувах се от шум в ушите с бабини рецепти и рецепти на Ванга

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Мнения за Бетасерк 24 и 16 при шум в ушите и др. Странични ефекти, цена

 1. Бетасерк и Тебокан съм употребявал, но не ми допада. Изводът ми е, че се изопачава ефекта от гинко билоба, не усетих някакъв резултат със и без него.

 2. Вестибо е същото като Бетасерк, само дето е в пъти по-евтино. Аз съм на 16 мг, Вестибото ми е 6 лева, Бетасеркът – 18 лева, точно 3 пъти разлика, правете сметка!

 3. Ха, ако ще сравняваме цени, най-якото е Арлеверт – към 40 лева беше последно като гледах. Предпочитам Цинаризин чист – той е стотинки.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *