Бял трън – за укрепване на вашия черен дроб, за изчистване от токсините, дори и за рак

Масло от бял трън. Магарешки бодил, магарешки трън, бял бодил. Приложение, действие, лечение. Странични ефекти. Лечебни свойства: Черен дроб, жлъчка, цироза. Отслабване. Хемороиди. Разстройство, запек. Акне. Рак + на бял дроб.

Още в текста: Подагра. Видове, цена, как се пие: Олио. Капсули, таблетки, брашно. Корен, плодове, цвят, семена. Тинктура, екстракт, капки. Чай, билка, отвара. Препарати: Силимарин. Бял трън и глухарче. Артишок. Мед. Ленено семе. Ветрогон – различно ли е.

Масло от лековития бял трън.

Маслото от билката бял трън е известно със своите ползи за здравето.

То се получава от семената на билката, препоръчително е да се ползва студено извлеченият вариант и е едно от най-силно лечебните масла, което не се употребява масово. Благодарение на него може да се повлияе върху здравето на черния дроб, като го пречиства и лекува. Замърсяването и увреждането на черния дроб води до болести и състояния като хипертония, диабет, Алцхаймер и други.

Масло от бял трън

Масло от бял трън

Магарешки бодил, магарешки трън, бял бодил.

Растението бял трън има научно наименование Silybum marianum е много добре позната билка на хората от 2000 години. Тя е използвана за лечение и предпазване от различни болести. Среща се из целия средиземноморски район на Европа. То е от семейство Сложноцветни (Asteraceae), има слабо разклонено или неразклонено стъбло и е едногодишно или двугодишно. Белият трън достига до височина 1,50 м и цъфти през месеците от май до август. Среща се до 1000 м. н. в. из цялата страна.

Билката бял трън се нарича още и бял бодил, а понякога се нарича погрешно магарешки бодил и магарешки трън. Те си приличат, но са различни растения. Само билката бял трън може да повлияе на черния дроб. Магарешкият трън (Carduus acanthoides) е по-нисък от своя двойник магарешкия бодил с научно название Onopordum acanthium, наричан още обикновен гингер, жълтеникав онопордум, магарешки трън,  камилски бодил, главесто и камилско търне.

Бял трън: Приложение, действие, лечение.

Лековитият бял трън намира приложение за лечение и предпазване на черния дроб и до него жлъчните пътища, хепатити, цироза, холецистит, холангит, при токсични увреждания на черния дроб от отравяне с химически токсини, в това число химиотерапия и лъчетерапия.

Белият трън е одобрен през 1986 г. за лечение на болести на черния дроб и е широко използван за хепатит, алкохолна чернодробна стеатоза, отравяне с някои гъби и други токсини, цироза на черния дроб и вирусен хепатит. Също така е показан за защита на важния ни черен дроб срещу лекарства като ацетаминофен, за облекчаване на болка.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото
Лечебното действие на белия трън се дължи главно на веществото силимарин в него.

То е известно като активна съставка, или чернодробно-защитно съединение. Силимаринът се състои от група съединения, наречени флавоноиди, помага на чернодробните клетки, повредени от алкохол и други токсични вещества, като стимулира синтеза на протеини, чрез промяна на външния слой на чернодробните клетки.

Той също така отстранява някои токсини получени вътре в черния дроб и насърчава растежа на клетките му.

Освен това може да намали възпалението (важно за хора с възпаление на черния дроб или хепатит), и има мощен антиоксидантен ефект. Антиоксидантите защитават клетките на тялото от щетите, причинени от химическия процес, наречен окисляване. Полезен е за някои видове рак. Действа на холестерола и кръвната захар като леко ги понижава.

Силимаринът усилва отделянето на жлъчката, подобрява храносмилането, действа антиметастатично, антиоксидантно, забавя раковите симптоми и защитава тъканите на черния дроб и т. н. Често двете понятия са използвани взаимозаменяеми – „силимарин“ и за билката „бял трън“.

Маслото от коментирания бял трън съдържа витамините А, Д и други, полезни микроелементи и минерали като цинк, мед, йод, селен, бор и други. В него се намират и полезни биологически активни вещества и ненаситени мастни киселини, които действат много благотворно и стабилизиращо на нашите черен дроб и жлъчка, и за усилване на имунната система и нервната система. Традиционният екстракт от лековития бял трън се прави от семената, съдържащи около 4-6% силимарин.

Той се състои от около 65-80% силимарин (комплекс от флавоноиди) и 20-35% мастни киселини, включително линолова. Силимаринът се състои от полифенолни молекули, включително седем тясно свързани флавоноиди (силибарин A, силибарин B, изосилибарин A, изосилибарин B, силихристин, изосилихристин, силидианин) и един флавоноид (таксифолин).

Ползвайте бял трън за здравето на черния дроб

Ползвайте бял трън за здравето на черния дроб

Странични ефекти на белия трън.

Белият трън няма големи противопоказания при използване на препоръчителната доза. Препоръчително е консултация със специалист, ако имате глаукома, но само ако го ползвате продължително време.

Но във всички останали случаи, експериментални изследвания са установили, че препаратите с билката имат ниска токсичност при продължителна употреба и не са опасни, защото не предизвикват странични ефекти. Въпреки това, ще трябва да се ползвате дозата, която Ви е предписана.

Белият трън е възможно безопасен дори когато се приема в дози по-високи от препоръчваните или когато се приема в продължение на повече от 4-6 години.

Той все пак може да предизвика алергични кожни реакции, подуване на корема, образуване на кръвни съсиреци, колапс, запек, намалени тромбоцити, диария, екзема, повишени чернодробни ензими, повишена температура, газове, виене на свят, главоболие, сърдечна атака, киселини в стомаха, високи нива на билирубин (токсично вещество) в кръвта, копривна треска, импотентност, повишен креатинин, безсъние, раздразнителност, сърбеж, болка в ставите, увреждане на черния дроб при предозиране, загуба на апетит, гадене, неспецифични мускулни и ставни ефекти, сърцебиене, обрив, тежки алергични реакции, сексуална дисфункция, кожни реакции, изпотяване, промени във вкуса, тремор, повръщане и слабост. Тези странични ефекти са рядко срещани и в лека форма.

Препоръчва се повишено внимание при хора с диабет, както и при пациентите, приемащи лекарства, добавки, или билки, влияещи на кръвната захар. Билката намалява нейните нива.

Бъдете внимателни в комбинация с медикаменти за черния дроб „цитохром Р450“.

Бъдете внимателни в комбинация с лекарства, които се подлагат на химически процес, наречен глюкуронирането.

Да се използва внимателно от бременни или кърмещи майки.

Избягвайте употребата на надземните части на растението при жени с хормон-чувствителни условия, включително на гърдата, матката и рак на яйчниците, ендометриоза и миома на матката.

Да се избягва от хора с установена алергия или чувствителност към бял трън, неговите части или на членове на неговото семейство растение.

Билката бял трън е много лековита

Билката бял трън е много лековита

Лечебни свойства на белия трън: Черен дроб, жлъчка, цироза.

Лечебните свойства на билката бял трън са най-силно изявени за черния дроб и за предпазването му от увреждане и помага за растежа на неговите клетки, стимулира жлъчката и е полезен за лечението на цироза.

Изследванията ин витро и върху животни показват, че веществото силибинин (Silybin или sylimarin ) има хепатопротективни свойства – защитават клетките на нашия черен дроб срещу токсини.

Белият трън е уникален в способността си да защитава черния дроб и няма еквивалент в света фармацевтични лекарства.

В действителност, в случаи на отравяния с някои видове гъби, които унищожават черния дроб, билката е единствената възможност за лечение. Тази билка е от полза за надбъбречни нарушения, за синдром на възпаление на червата, използва се за лечение на псориазис, увеличава жлъчния поток.

Той има дълга история на употреба на Запад като лек за депресия освен за проблеми с черния дроб.

Отслабване с бял трън.

За отслабване белият трън е само спомагателно, а не основно средство. Вие можете да изпивате половин час преди закуска и вечеря по 1 чаена лъжица масло от бял трън. Постепенно може да увеличите до една супена лъжица. По този начин би могло да се свалят 2-3 килограма за един месец.

Отвара с бял трън за отслабване се прави като се сложат 1 супена лъжица семена в половин литър вода на котлона да врат докато водата остане наполовина. Прецежда се и на всеки час се взема по 1 лъжица за супа, а непосредствено преди хранене по 2. В хладилника може да запазите отварата до 3 дни. otgovoru.com

Хемороиди.

За хемороиди се използват лекове освен за външна употреба и за вътрешна. Пригответе си корени от бял трън и си сложете 2 супени лъжици ситно нарязани в един литър вода и варете билката докато остане водата наполовина. Взема се по 100 мл 30 минути преди хранене, трикратно за деня.

Разстройство, запек.

При запек по 1-2 г дневно от плодосемките препоръчва bilki.pharmacy-bg.com от вида петнист бял трън с научно название

Silybum marianum (L.) Gaertn. Те се вземат в естествен вид, а може и като воден или спиртен извлек. Запарват се 15 г от тях в четвърт литър вода и се ползва по 1 малка супена лъжица през 2 часа. Ползват се и по 2 до 5 г от листата на ден като запарка.

За разстройство билката помага като нормализира работа на храносмилателните органи и се препоръчва например по 1 капсула на ден преди хранене. lekuva.net

Билката бял трън е полезна за черния дроб и други болести и състояния

Билката бял трън е полезна за черния дроб и други болести и състояния

Акне.

При акне можете да ползвате билката за пиене за вътрешно пречистване и за мазане в комбинация с други масла. Мажат се директно местата с акне върху кожата с масло от семена от бял трън заедно с други масла против акне.

Рак + на бял дроб.

Той е полезен за предпазване и лечение на някои видове рак като рак на кожата, езика, на пикочния мехур, на дебелото черво, левкемия и други. От изследванията е установено, че намалява разделянето на клетките на рака при рак простатата, на гърдата, дебелото черво, шийката на матката, бъбреците и на белите дробове. Cancer Research UK твърди, че белият трън се рекламира в интернет за своята доминираща способност да забавя определени видове рак, но че няма добри доказателства в подкрепа на тези твърдения, пише en.wikipedia.org.

Това не означава, че няма полза от него за рака. Той само е полезен за лечението, но не и основен фактор за това. По-предишни изследвания за рак на гърдата доказват, че силимарин (Levidaerm®) помага за облекчаване на лъчетерапията като намалява токсичните кожни реакции в сравнение със стандартните методи за облекчаване на вредите. mayoclinic.org

Предварителни лабораторни изследвания показват, че активните вещества в белия трън могат да имат противоракови ефекти. Силимаринът има силни антиоксидантни свойства и е показано, че инхибира растежа на човешки рак на простатата, на гърдата, на маточната шийка и клетки в епруветки. Не е достатъчно изяснено, за това дали той е безопасен и ефективен за хората с тези форми на рак. herbwisdom.com

В списанието Molecular Carcinogenesis е описано, че изследователи от Колорадо са изследвали как действа билката бял трън в лабораторни условия върху опитни мишки. В публикацията те са писали, че екстракт от билката спира само разпространяването на рака на белите дробове. Белият трън въздейства върху възпалението, което ускорява растежа на туморите чрез прекъсване на връзката от сигнали в тяхната верига, която води до някои от възпалителните ензими, усилващи увреждането на тъканите.

Подагра.

Силимаринът от билката оказва благоприятен ефект при различни болести и състояния включително и за подагра. Може да ползвате билката най-добре като масло от бял трън. Продават се също и медикаменти съдържащи силимарин.

Бял трън: Видове, цена, как се пие. Олио.

В България са познати на билкарите различни видове от билката. По аптеките и билкарските магазини може да намерите семе от бял трън. От apteka.framar.bg предлагат 100 г за 1.30 лв. Употребява се като се запарва 1 супена лъжица в 250 мл вода и се изпива за през деня.

Таблетки на lekuva.net се предлагат на цена от 60 лв. за 90 таблетки, пие се по една на ден с чаша вода.

Масло се предлага от magnezij.com/bg на цена 19 лв. за 50 мл. Пие се на ден по 20-60 капки, които могат да се заместят с 1 чаена лъжичка.

Масло се предлага и от mountheal.com на цена 21 лв. за 100 мл. Ползва се по 2 мл на ден.

Брашно от бял трън

Брашно от бял трън

Капсули, таблетки, брашно.

Брашно от бял трън се предлага от magnezij.com/bg на цена 9 лв. за 200 г.

Екстракт от бял трън на капсули предлага zoya.bg на цена 22 лв. за 30 капсули, произведени във Великобритания. Взема се по 1 капсула дневно докато се храните.

Екстракт от бял трън на таблетки се предлага от apteka.framar.bg на цена 20.30 лв. за 30 броя. Препоръчва се на ден по 2 таблетки заедно с храната.

Бял трън: корен, плодове, цвят, семена.

Коренът е отровен, но младите корени са ядливи и се ползват за ядене заедно със стъблото и листата. Листата се ядат на салата заедно със спанак например. panacea.bg

Плодовете на белия трън се предлагат на капсули от сайта apteka.framar.bg на цена от 75 лв. за опаковка от 90 капсули със сух екстракт от плодовете. Производство на швейцарска фирма. Изпива се по една дневно на гладно с чаша вода. Използва се както маслото за лечение на черния дроб и предотвратяване на токсичността му, както и за всички други проблеми описани по-горе.

Цветовете и семената също се използват на запарка или семената поне се предлагат за продаване например от apteka.framar.bg – 100 г за 1.30 лв. Всички части на билката се ползват за споменатите болести и състояния с изключение на корените, които могат да се употребяват само на младите растения.

Сух екстракт от бял трън

Сух екстракт от бял трън

Тинктура, екстракт, капки.

Тинктура от билката се употребява по 20-60 капки в 100 мл вода или друга течност за пиене. Тя е напълно натурална и съдържа само екстракт от бял трън. Съдържа 62-68% етилов алкохол. Полезна е за доброто функциониране на жлъчката, черния дроб и за имунитета. Предлага се 100 мл за 7.60 лв. apteka.framar.bg

Чай, билка, отвара от бял трън.

Варят се 30 г семена, предварително счукани в 500 мл вода, докато остане половината от нея. Ползва се по 1 супена лъжица през час. Може да се ползват семената счукани на прах и като се вземат по 1 чаена лъжица по 4-5 пъти през деня.

Запарете за 15 минути 1 чаена лъжичка бял трън в 300мл кипяща вода. Ползва се трикратно на ден по 1 чаена чаша. Препоръчва се това да става на гладно. По желания за подобряване на вкуса можете да добавите по 1 чаена лъжица семе от копър, което е добре да счукате или мента. saveti.framar.bg

Препарати от бял трън: Силимарин.

Един от препаратите със силимарин е СИЛИМАРИН ATC A05BA03, който е полусинтетичен и се получава от плодовете на бял трън. Препоръчан е след хепатит, цироза, чернодробни увреждания от токсини, стеатоза на черния дроб. Не е подходящ за страдащи с непоносимост към съставките и цьолиакия. Първоначално се взема по 1 капсула трикратно за деня и се увеличава дозата до 2 капсули. Съдържа нишесте и лактоза. apteka.framar.bg

Бял трън и глухарче.

Комбинацията от бял трън и глухарче на тинктура се препоръчва освен за черния дроб и за пикочо-половата и бъбречната системи. Има засилено диуретично действие. Употребява се по 25 капки разредени в чаша с 100 мл вода, желателно е това да става 10-15 минути преди хранене. Една опаковка от 50 мл струва 6.50 лв. apteka.framar.bg

Артишок и бял трън.

Продукти с артишок и бял трън се продават по аптеките. От apteka.framar.bg предлагат РЕГЕНИЛ КАПС съдържащ 30 капсули за 12.30 лв. Всяка капсула съдържа сухи екстракти 70 мг бял трън и 100 мг артишок. Артишокът, който помага за отделянето на токсичните вещества, съдържа различни биологично активни вещества като най-силен от тях е биофлавоноидът цинарин. Продуктът влияе добре на физиологичните функции на организма.

Клиничният асистент по фармация от САЩ, Roy L. Hawke, изказва мнение, че комбинациите на бял трън с други билки като глухарче и артишок не са достатъчно ефективни, а трябва само от бял трън да с еползват продукти. Освен товеа те са по-ефективни, ако се слагат венозно, а не орално. hepactive.org

Мед от бял трън.

Пчелен мед от бял трън е бистър и светъл. Препоръчва се за дихателни заболявания и има силно противовъзпалително и противомикробно действие.

Ленено семе.

Лененото семе подобно на белия трън помага за понижаване на кръвната захар и на холестерола. С това и двата продукта са полезни за изчистването на организма. Те съдържат витамини, белтъци, магнезий и други полезни съставки, от които имаме нужда. Може да ползвате заедно брашно от ленено семе и от семе на бял трън за подсилващ ефект и на двете билки.

Ветрогон

Ветрогон

Ветрогон – различно ли е.

Ветрогон е друг вид трън, известен като Биволски трън с название Eryngium campestre L. Той е различно растение и се използва при бъбречни болести, на простата, за полова слабост, за кашлица и за коклюш. Народната медицина му намира приложение при вода в корема, туберкулоза, гнойни катари по органите на дишането, трудно уриниране, кожни болести и други. Външно се прилага за възпаление на очите. Нарича с е също и бял трън, но са различни растения от Silybum marianum.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *