Вестибо или Бетасерк? Заместител, странични ефекти, мнения

Кое лекарство е по-добро: Вестибо или Бетасерк? Какви странични ефекти има? Търсене на заместител. Мнения за Вестибо. За какво се използва?

В лечението на световъртеж специалистите предписват Вестибо и Бетасерк. Двете лекарства са почти еднакви и затова пациентите питат кое от тях е по-доброто.

По какво си приличат Вестибо и Бетасерк?

Помогнете си при световъртеж и шум в ушите с лекарствения препарат Вестибо

При световъртеж и шум в ушите – лекарствения препарат Вестибо

Вестибо и Бетасерк са лекарства, които се изписват от отоларинголози и невролози за лечение на световъртеж и нарушения в координацията.

Бетасерк е оригиналното средство, а Вестибо е немско генерично лекарство. Генеричното лекарство е пълен еквивалент на оригиналното – като качество, доза, схема за прием, активност. Разликата е, че то е направено от друга фармацевтична компания и му е поставено друго име, защото първото вече е било патентовано.

Понякога генеричното лекарство се различава от оригинала по спомагателните елементи. Така е и при разглежданите от нас Вестибо и Бетасерк. По терапевтичен ефект те са пълни аналози един на друг и предоставят едно и също терапевтично действие.

Следователно – пациентите са еднакво доволни или недоволни от Вестибо и Бетасерк.

Мнение №1: Всичко е до кръвоснабдяване

Иванка Делиева 01 Вестибо или Бетасерк?

Иванка Делиева

За мен Бетасерк и Вестибо са едно и също нещо и при проблеми със световъртежа и вестибуларния апарат не съм имала полза нито от едното, нито от другото. Според мен виенето на свят може да идва и от кръвоснабдяването на главата, а не е само свързано с равновесието, както казват. Това може да се причини от много седене и малко разходки. Сигурно сте забелязали, че като висите пред компютъра един-два часа и ако се изправите рязко, може да загубите равновесие. Така се получава, защото в седнало положение се натоварва кръвообращението и гръбнакът също.

“Демир

При мен нещата бяха стигнали до краен вариант, защото имах режещо главоболие и повръщах. Всъщност лекарствата ми действаха, но за кратко. Те са от този тип, който трябва да се пие до края на живота. Ако ги спреш, пак се почва.

Единствено ми помогнаха едни билки за шум в ушите и против виене на свят – говоря за оригиналния Демир бозан за 43 лева. Той се пие еднократно за месец или два и се оправяш. Подчертавам цената, защото има и фалшификати, които са по-евтини, но не действат. За мен това беше аналог. И разбира се разходките. Поне един час на ден трябва да се ходи, трябва да виждате слънце, иначе само на лампи ако се седи и пред монитор, нещата отиват към разболяване. Това е истината!

Иванка Делиева, Добрич

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Активна съставка във Вестибо и Бетасерк

Лекарствата Вестибо и Бетасерк представляват изкуствен аналог на хистамина. Те са създадени, за да лекува отклонения в работата на вестибуларния апарат. Разширяват кръвоносните съдове и стимулират кръвния поток. Приемането им намалява пристъпите на световъртеж и отстранява шум в ушите.

Вестибо и Бетасерк се приемат при различни патологии на вестибул. апарат и на вътрешното ухо, включително от инфекциозен и посттравматичен произход.

Състав на Вестибо и Бетасерк

Активното вещество на медикаментите е бетахистин дихидрохлорид. Във всяка таблетка се намират стандартно 24 мг от действащия елемент. Има и ред спомагателни елементи за образуване на таблетка, които при двете лекарства са различни.

Аналози на Вестибо и Бетасерк

Пълни заместители на двете лекарства са всички останали препарати с действащо вещество бетахистин – изкуственият хистамин. Такива в България са Бетахистин, ТеваБехист, Вертимед.

Бетахистиновите лекарства се предлагат в различни дози, от 8 до 24 мг в таблетка. Това е, защото стандартното лечение е с дози от 24 до 48 мг на ден, като индивидуалната доза лесно се постига чрез предлаганите хапчета с 8, 16 и 24 мг.

Но не всички препарати имат от всички дози. Бетахистин и ТеваБехист от 16 мг. Ако се търси по-слаба доза, те са подходящи. Но има разлика между производителите. Например Бетахистин Витания е от по 16 мг таблетката, а Бетахистин Мерк – двойно по-малко, тоест 8 мг действащо в-во във всяко хапче.

Мнение №2: Вирус предизвика шума в ушите

Николай Бонев 03 Вестибо или Бетасерк?

Мариан Шопов

Моят шум в ушите заедно с виене на свят се появи в резултат на някакъв вирус, който започна да предизвиква у мен постоянно главоболие и световъртеж при ставане от стола. Също така когато легнех на дясната страна, започваше всичко да ми се върти пред очите и ми прилошаваше. Ставал съм да повръщам без никаква друга причина, просто е нещо като морска болест.

Опитахме с доктора физиотерапия за шипове на врата, защото и такова нещо ми намериха. Сложих очила по препоръка на очен невролог, но световъртежът продължи. Пих Бетасерк, Вестибо и Ноотропил, като се очакваше те да спрат и шума в ушите. Но това беше като пищене, което се появява един-два пъти в деня и изчезва само. Много упорито, всеки ден и продължава по няколко минути.

Може би половин година се лекувах без особена полза. Тогава личният ми лекар препоръча да опитаме със специални билки, които помагат при виене на свят, когато е съчетано с шум в ушите. Даде ми да чета за Демир бозан и видях, че наистина помага, но има и доста ментета, които са на по-ниска цена от оригиналния, така че трябва да се внимава какво се пие. Направих си курс от два месеца и се оправих. Шумът в ушите си замина и повече не съм го чувал. От световъртежа няма и следа. Доволен съм, по-хубаво е от лекарствата. Те няма нужда да се спират, ако помагат, просто билките се вземат паралелно с тях, за да има по-хубав ефект и по-трайно да се излекува човек.

Мариан Шопов, Пазарджик

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Заместители на Вестибо и Бетасерк

Разглежданите лекарства могат да бъдат заменени с други видове, което зависи от причината за световъртежа. Например ако проблемът е в кръвоснабдяването, могат да помогнат препарати като Цинаризин и Предуктал, които действат изключително върху кръвния поток. Те повлияват спазмирането на съдовете, което е положително. Активизират преминаването на кръвта през вътрешното ухо.

Сред заместителите е Арлевент, в който цинаризин се допълва от дименхидринат. Комбинацията е по-силна при подчертан световъртеж.

При психическа причина за световъртежа е по-полезно да се вземе успокоително от типа на Седуксен, вместо Вертиго или Бетасерк.

Конкретиката се решава от лекар. А ако болният се лекува с билки, тогава може да разчита на комбинирано въздействие. Например чаят Демир бозан лекува световъртеж и отделно – нервни патологии. Отделно повлиява кръвообращението и функционирането на мозъка. Билките докосват всяка причина за завиване на свят, независимо от това дали тя се корени в съдовата, нервната или друга система на тялото.

Мнение №3: Чернобил е причината за виенето на свят

Мариан Шопов 02 Вестибо или Бетасерк?

Николай Бонев

Виенето на свят може да се появи и от Хашимото, ако имате лошо кръвоснабдяване на главата, както стана в моя собствен случай. Вероятно болестта идва от радиацията на Чернобил, когато ни караха да ходим на манифестация на Първи май и ни валя радиационния дъжд. Сега има голям бум на Хашимото. Десетки хиляди българи са болни от него, защото запазиха в тайна аварията, за да може да вярваме, че комунизмът е нещо невероятно хубаво.

За виенето на свят съм пил Бетасерк и Вестибо, като първото хапче трябва да се пие половин месец, защото е с натрупване. Ако го спреш по-рано, полза няма.Но може и след това да няма, дори и цял месец да го пиеш. При мен ефект имаше и от двете хапчета, но за кратко. После пак отначало. Защото причината не е била в органа на равновесието или в ушите, а в щитовидната жлеза и в движението на кръвта.

Само лечение с билки ме оправи. Взех една кутия Демир бозан на „Фарма витал“ и пих чая месец и половина. Осезаем ефект. Отново прилив на кръв в главата, енергичност, никакво виене на свят и отшумяване на всички други странични симптоми, които имах.

Пак казвам, лекарствата са добри, не ги оставяйте. И Бетасерк, и Вестибо са прекрасни. Но за трайна полза ги съчетайте с билките и ми се обадете да ми благодарите по-долу в коментарите.

Николай Бонев, Костинброд

Още подробности за действието на Демир бозан за световъртеж, шум в ушите, плюс мнения и начин да се снабдите с него ще намерите ТУК:

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Пишете ни и вие по-долу в коментарите. Нека съберем повече и обективни мнения за Вестибото!

Още за действието на Вестибо

Лекарството Вестибо оказва влияние на вестибуларния апарат, откъдето идва и неговото име. То се използва за световъртеж, но главно за провеждане на лечение на свързаната с виенето на свят Мениерова болест.

Действието на Вестибо се изразява в подобряване на микроциркулацията на кръвта в капилярите и тяхната пропускливост. Това е от значение за подобряване на състоянието на вестибуларния апарат и от това за предотвратяване на световъртежа.

Мениеровата болест е характерна с проявите си като световъртеж, придружен с гадене или повръщане или и с двете, с трудно чуване – отслабване на слуха и шум в ушите или като се нарича още и тринитус.

Когато е налице тази болест, се провежда симптоматично лечение на органа на равновесие.

Вестибо оказва въздействие върху рецепторите, които се намират в някои места в мозъка и във вътрешното ухо. Вестибо подобрява микроциркулацията на кръвта в капилярите и тяхната пропускливост, води до нормално налягаме в ендолимфата, намираща се във вестибуларния апарат във вътрешното ухо.

Не вреди на работата на сърцето, може да доведе до понижаване на артериалното налягане, но не винаги, а само понякога.

В резултат на действието на Вестибо се намалява шума вушите, подобрява се слуха, ако е намалял от Мениерова болест и световъртежът става по-рядко и е по-слаб.

Възможни странични ефекти от Вестибо

  1. Може да се получат ефекти като главоболие, отпадналост и сънливост; обриви по кожата, пруритус; леко неразположение в стомаха, което може да се избегне с вземането на таблетките по време на хранене.
  2. Възможни са и други незарегистрирани странични ефекти, за които трябва се консултирате с лекар, ако се появят.
  3. При бременност и кърмене се консултирайте с вашия лекар дали да г вземате. При шофиране и работа с машини трябва да се взема внимателно, ако се налага, защото води до сънливост и отпадналост.
Ползвайте Вестибо при световъртеж

Ползвайте Вестибо при световъртеж

  • Лекарството Вестибо трябва да се ползва с внимание за болни от язва, астма, уртикария, мигрена и хистаминово главоболие и при ползване и на лекарства съдържащи хистамин. Всяка една таблетка съдържа 8 или 16 мг от активното вещество бетахистин хидрохлорид.

Вестибо или Бетасерк? Мнения

Двете лекарства имат твърде много прилики и често лекарите сменят едното с другото. Тоест ако видят, че Вестибо не действа, предписват Бетасерк или пък действат обратно. Но така или иначе Бетасерк е повече ориентиран към синдрома на Мениер и към шума в ушите, докато Вестибото, както се разбира и от името му, е насочено главно към лечение на вестибуларния апарат. Страничните ефекти и противопоказанията и на двете лекарства са твърде сходни, цената също, но все пак зависи и от милиграмите. Мненията на хората са полярни и разнопосочни, защото понякога нямат търпение и се изказват, преди да се е натрупала необходимата доза от лекарственото вещество в организма. На други просто не им действа нито едното, нито другото лекарство.

Допълнителна информация в нашите източници (на английски): Как действа Вестибо? Странични ефекти и употреба. Сравнение на Вестибо и Бетасерк.

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Вестибо или Бетасерк? Заместител, странични ефекти, мнения

    • Вестибо го има абсолютно навсякъде в аптеките и струва 12-13 лева. Лошото е, че не работи. Аз лично повече харесвам Бетасерк, защото ми помага. Но и неговото действие е от ден до пладне. Пробвала съм Демир бозан и имаше хубав ефект както за шума в ушите, така и за виенето на свят, и за загубата на равновесие на моменти. Трябва обаче да се пие цял месец, за да има ефект от него. За сметка на това ефектът е траен. Вземете от хубавия Демир бозан, който струва 43 лева и не се лъжете по евтиното, за да не плачете после и да не ревете.

  1. Ще споделя моят опит с Бетасерк, като кажа че съм наистина много доволен от лекарството. Не съм пробвал негови заместители, но го приемах за известен период от време и имаше значително подобрение, а по- хубавото е че когато го спрях проблемите не се върнаха.

  2. Има го Вестибо, даже от всички милиграми. От 8 мг е 9 лв, от 16 мг е 6 лв, а 24 мг са 12 лв. Няма логика, но е така, аз съм копувала.

  3. Бетасерк го има и на диспергиращи таблетки, което за мен е за предпочитане. Но най-доброто са билките. Ако ви помагат, взимайте от тях, нямат странични ефекти.

  4. С Демир бозан си оправих световъртежа, а много ме въртеше. Опирах по оградите. За 1-2 месеца забравих за проблема и сега съм супер. Мисля, че имаш нещо с нервите ми, обаче така и не разбрах какво.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *