Глисти – как да се излекуваме от тях – народни рецепти, подправки, билки и лекарства

Глисти. Симптоми, признаци. Кашлица. Отслабване. Отпадналост. Обичайното лечение. В изпражненията. В очите. В мозъка. В корема: тънките черва, дебелото черво, стомаха, ануса, черния дроб. При деца. При възрастни. Видове: Хелминти. Аскариди, аскаридоза. Острици. Шистосома. Тения. Лентови глисти. Описторхоза. Ламблиоза. С какво са опасни. Астма. Алергия, обрив. Безсъние. Бял дроб. Болки в стомаха. Диария. Диабет. Депресия. Температура. Хемороиди. Аутизъм. Домашно лечение. Чесън. Лук. Тиквени семки. Моркови. Билки. Лекарства, хапчета, медикаменти. Диета. Изследване за глисти, диагностика. Заразяване. Инкубационен период. Хигиена. Как се заразяваме. Има ли имунитет към глистите.

Глисти

Глистите са плоски червеи сегментирани, които живеят в червата на някои животни. Животните могат да се заразят с тези паразити, когато пашата в пасищата има техни ларви или пият замърсена питейна вода. Яденето на недостатъчно добре топлинно обработено месо от заразени животни е основната причина за инфекция от глисти при хората. Други причини са лошата хигиена и контакти с животни, чрез които се пренасят яйцата им. Въпреки че глистите при хората обикновено причиняват няколко симптоми и лесно се лекуват, те могат понякога да доведат до сериозни, животозастрашаващи проблеми. Ето защо е по-добре да се разпознават симптомите и да се знае как да предпазите себе си и членовете на семейството си защитени.

Женските индивиди при глистите – аскаридите достигат до 40 см

Женските индивиди при глистите – аскаридите достигат до 40 см

Глистите представляват вид ендопаразити под общо наименование аскаридоза. Отделните видове имат белези, по които си приличат. Обикновено телата им са вретеновидни, бели и в краищата изтънели. Те се делят на 2 типа според морфологията им – дребни и едри. Дребните имат наименование острици, а едрите аскариди. Остриците се развиват и живеят в дебелото черво, а аскаридите в тънките черва. Мъжките аскари могат да достигнат до 20 см, а женските паразити до 40 см. Един зрял женски паразит е способен да снесе до невероятните 200 000 яйца за денонощие.

Симптоми, признаци.

Средно след около 2 месеца след попадането на паразитите в човешкото тяло се получават симптоми като болки в корема, подуване на ставите и болки в тях, главоболие, обриви, сърбеж, анемия, увеличаване на еозинофилните левкоцити в кръвта, подуване на лимфните възли, насън болният скърца със зъби, постоянно има диария или запек. Паразитите проникват във вътрешните органи и причиняват например пневмония в белите дробове, запушване на панкреаса или жлъчката, а в червата дори до запушване. Придвижването на яйцата и ларвите им става чрез кръвта, която ги разнася и с кашляне и след това преглъщане, те се връщат отново в храносмилателните органи. Пребиваването им в тялото води до отслабване, губи се апетит се получава често отвращение от храната.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Състоенето на опаразитяване с аскариди води до смущения в съня и до безсъние. Присъствието им невротизира страдащият от тях и като резултат се получава скърцане със зъби вечер по времена сън, необясними болки и страдания, нарушени са нормалните процеси в тялото и се получава дискомфорт. Необяснимите болестни състояния са признак, че е належащо някакво лечение назначено от специалист. В по-тежките случаи може да се получи инфекция в стомаха протичаща със загуба на апетит, висока температура, повръщане, гадене, кашлица и диария.

Кашлица.

При заразяването с яйцата на паразитите, те попадат в нашите черва и започва размножаваното им. След излюпване на ларвите, кръвта ги разнася постепенно из тялото. Когато пострадалият човек се изкашля, в неговите храчки могат да се открият ларвите на глистите. За да се намират в тях, това означава, че те са вече в белите дробове и в тях могат да причинят проблеми като кашлица, симптоми на астма, бронхит и пневмония. При тези заболявания се правят изследвания, за проверка дали не са техни причинители паразитите.

На рентгеновите снимки, когато белите дробове са заразени с паразити се виждат участъци с възпаления и кръвоизливи. Затова се правят изследвания за паразити при чести пристъпи на астма, задух и пневмонии. Често причината може да е в тях. При преглъщане на храчките след кашляне, ако в тях има ларви на глисти, те могат повторно да попаднат в храносмилателната система.

Отслабване.

Характерно за страдащите от глисти е забележимото отслабване. То се получава от действието на ларвите в червата. Те буквално изсмукват тяхното съдържание и пречат на нормалното усвояване на храната. Ако страдащият от глисти не може да се храни нормално, да усвоява храната и няма апетит, а се храни по принуда има диария, то е ясно, че трябва да посети лекар за поставяне на точна диагноза. Това са симптоми за наличието на паразити в човека и отслабването е налице. Възможно е да се получат хранителни дефицити от невъзможност за добро усвояване на храната. Това може да се получи и от запушване на каналите на панкреаса и на жлъчката с ларви на глистите и дори проходимостта на червата да се наруши.

Отпадналост.

Често при наличието на глисти се получава и отпадналост заедно с другите симптоми като суха и влажна кашлица, главоболие, гадене, повръщане, световъртеж, хрипове, задух, анемия увеличени лимфни възли, болки в корема и други. При наличието на тези симптоми, нормално е човек да е и отпаднал, защото паразитите в тялото изсмукват жизнените му сили чрез червата и всички увреждания, могат да бъдат са от тази им дейност. Има риск от опасната перфорация на червата и перитонит.

Обичайното лечение.

Обикновено се изписват лекарства, които за няколко дни дава добър резултат. Лекарят избира какви да са те, според направените изследвания. Някои от лекарствата за глисти и тении са Вермокс, Албендазол, Зентел, Мебендазол и Комбантрин. В състава на таблетките на Вермокс е лекарственото активно вещество албендазол. То влиза в състава и на дъвчащите таблетки Зентел. Понякога проблемът се решава и за един ден. Тези, които са преболедували веднъж от глисти не създават имунитет и единствената защита си остава поддържането на добра хигиена.

В изпражненията.

В изпражненията могат да бъдат забелязани бели червейчета, когато човек е заразен с глисти. Същите са и възможна причина да се заразят и другите в семейството, защото техните яйца полепват по бельото и лесно се пренасят чрез докосване с ръце и до дрехите. При момичетата има вероятност да влезнат или да се прилепят по срамните устни на половият орган. Червейчетата в изпражненията могат да бъдат забелязани и с просто око, но е добре да се направи и микробиологично изследване.

В очите.

Глисти могат да бъдат намерени навсякъде из тялото. За съжаление те попадат и в някои важни органи като мозъка и очите. Според световната статистика всеки втори човек страда от някакъв вид паразитоза. Попаднали в мозъка, в очите и в други органи те предизвикват или имитират заболявания и да им бъде поставена погрешна диагноза. Дори понякога се поставя диагноза за онкологични проблеми. Например 60% от астмите са предизвикани от токсокари или други видове глисти.

При попадане на ларви на глисти в очите, те се зачервяват и започват да сърбят. Това може да е съпроводено с други симптоми като петна по кожата, пъпки, болки в ставите и т.н.. Ако не се направи нужното изследване не може да се установи със сигурност каква е причината. Може да се приеме за алергия или нещо подобно. Обръщането към специалист ще помогне да се реши проблемът.

В мозъка.

Личинките или дори яйцата на глистите са в състояние да се разпространят навсякъде из тялото чрез кръвта. Попаднали в мозъка, лекарите не могат да различат хелминтозата от други заболявания и да я лекуват навреме. Яйцата на глистите причиняват навсякъде проблеми и се получават симптоми, на различни болести, а понякога и причиняват такива. Паразитите в мозъка могат да предизвикат реакции в поведението на човека и животните. Депресията може да се дължи на тях, също и психичните проблеми и нервността.

Отвратителните глисти обитават в червата на гостоприемника

Отвратителните глисти обитават в червата на гостоприемника

В корема: тънките черва, дебелото черво, стомаха, ануса, черния дроб.

Обикновено обсъжданите глисти обитават в тънките черва, първо заразата с техните яйца, после прерастват в ларви и в зрели индивиди. В червата те намират среда за живеене при нужната им температура и хранителни вещества от съдържанието в тях. Те в действителност всмукват хранителните вещества от тънките черва, заради което се стига до слабеене на заразения и до други проблеми.

От тънките черва те преминават в дебелите и там също се размножават. Симптомите за това са болки, диария или запек. Те могат да причинят в тях стесняване на отвора и оттам на проходимостта на червата и в по-тежки случаи запушване или пробиване на стената им. С това могат да предизвикат перитонит. Една от видовете групи паразити са листоподобните, които обикновено обитават в червата.

Личинките на глистите започват развитието си не както си мислим в стомаха, а в нашите бели дробове. Там те попадат чрез кръвта и лимфата като се разнасят из цялото тяло. Белите дробове са предпочитана среда, заради наличието на кислород в тях. Оттам излюпените ларви се връщат отново в стомаха и червата, пак чрез лимфата и кръвта. Симптомите за заселването на паразитите в стомаха и в червата са болки в корема, проблеми с храносмилането, диария, запек и особено ясен симптом за тях е скърцането със зъби по време на сън вечер.

Ако сложете вечер на ануса си лепенка и на сутринта може да видите ларвите на глистите или самите глисти полепнали по нея. Един съвет за детето, ако се съмнявате, че страда от глисти е да погледнете ануса му вечер например около 2-3 часа след заспиване. Тогава глистите излизат през ануса и снасят своите яйца около него. Всяка вечер детето или възрастният, който страда от глисти трябва да се измива ануса с топла вода и разбира се със сапун и бельото да се сменя.

Един от засегнатите органи от глистите може да се окаже черния дроб, а също и далака. Яйцата преминават през него по своя път с кръвта и лимфата към белите дробове. Докато са в него те могат да причинят някои вреди. В черния дроб те се хранят с кръвта, която е в него и постепенно нарастват.

Децата са податливи на зараза с глисти

Децата са податливи на зараза с глисти

При деца.

Много от засегнатите от глисти са деца, които са непредпазливи в хигиенно отношение и не могат да се опазят. Опасен източник за зараза за децата са освен не измитите плодове и ръце, но и пясъчниците, в които те си играят и обувките. Важно е като се забележат симптомите да се потърси специалист и да се направи микробиологично изследване на изпражненията. Децата трябва да бъдат научени на елементарни хигиенни навици, да им се изрязват ноктите и да са под наблюдение на родителите.

При възрастни.

Обикновено децата се заразяват с острици и страдат от тях, докато за възрастните се случва по-често да страдат от аскариди. Това не е правило, но и двата вида се срещат и при децата и при възрастните. При възрастните се развиват две форми на заболяването от глисти. Първата е остра, а втората е хронична. Първоначално през времето на развитието на ларвите, заразеният човек почти не получава симптоми. Това е скритият, латентен период на развитие на глистите. След това се преминава в острата форма при полово узрелите глисти, която се характеризира със симптоми като треска, висока температура, алергия и други. На края се стига до хроничната форма, когато женските червеи снасят яйцата си.

По време на пребиваването си в човешкото тяло глистите се хранят с кръв, хранителни вещества от храната и директно от тъканите пият сокове. При възрастните латентният период е по-дълъг и затова заболяването протича без да се разбере, по-късно се открива, че човек има глисти. Паразитите отделят токсини докато са в човешкото тяло и от това следват болести и неразположения.

Видове: Хелминти.

Хелминтите са един от видовете червеи, които се делят от своя страна на 3 класа. Единият от тях е Нематоди (Nematodes), които са кръгли червеи – Ascaris, Trichinella; вторият клас е Кестоди (Cestodes) – такива са тениите – говежда, кучешка и свинска; третият клас е Трематоди (Trematodes) – това са смучещи червеи с плоска форма като фасциоли, шистозоми и други.

Хелминтите се изхвърлят с изпражненията на заразените хора и животни и оттам, ако намерят добра среда живеят и се размножават и разпространяват. Има около 250 вида червеи хелминти, които са в състояние да заразят човека и са опасни с това. Те имат размери стигащи до 15 м.

Аскариди, аскаридоза.

Това е хронична болест предизвикана от кръглите червеи аскариди (Ascaris lumbricoides) и която протича с алергични, белодробни и коремни прояви. Човек се заразява с аскариди от техните яйца, когато попаднат в храната или се храним с неизмити ръце. Мъжките достигат дължина до 20 см, а женските до 40 см. На никой не му е приятно да пипне такова заболяване, защото всеки знае, че причината е в хигиената или заразяването става чрез животни.

Попаднали в почвата от изпражненията на животните и на човека, те се развиват при благоприятна среда от влага и температура 12-36 °С. Така те в тревата се развиват до 3 седмици и могат да достигнат до инвазионен стадий. Когато са погълнати чрез храната и попаднат в червата, ларвите започват да се освобождават от яйцата. За около 2 седмици те започват миграция из тялото чрез кръвния поток и лимфата. Първи към черния дроб оттам към белите дробове и гърлото и отново към червата. arsmedica.bg

Острици.

Остриците са малки кръгли червеи, които се наричат с научното им име – Еnterobius vermicularis (Oxyuris). Те са малки и достигат на дължина 5 мм мъжките и 8-12 мм женските индивиди. Обикновено те обитават долната част на тънките черва и също в другия край – горната част на дебелото черво. Когато женските са оплодени, те снасят своите яйца и навън от червата, например излизат от ануса и ги снасят там по кожата на детето или на възрастните хора. Оттам остриците могат да попаднат в бельото на детето или чрез разчесване на кожата в гънките и така в ноктите. Оттам могат да се заразят цялото семейство и децата в детската градина.

Симптомите са същите, но повече има сърбеж по ануса и смущения в съня. Постепенно се стига и до други проблеми, ако те влезнат във влагалището например да причинят цистит. Най-сигурния признак, че състоянието е предизвикано от ентеробиоза е, да се прегледа детето вечер дали има острици по ануса и през деня в изпражненията. zdrave-bg.eu

Против глисти яжте люти чушки и чесън

Против глисти яжте люти чушки и чесън

Шистосома.

Шистосома е урогенитално заболяване предизвикано от паразита Schistosoma haematobium. То се предава от човек на човек и има две основни прояви – едната е кръв в урината, когато болният приключва с уринирането, при което отделянето на кръв намалява с развитието на болестта и другата е болки при уриниране, по-силни са, когато в мехура е засегната шийката и самото уриниране е по-често. Ако се получи вторична инфекция състоянието на болния се влошава. Лечението е трудно и понякога се налага операция. medpedia.framar.bg

Тения.

Известни са шест вида тении, които могат да заразят хората. Те обикновено са идентифицирани с животните, от които идват – например Taenia saginata от говеждо месо, Taenia solium от свинско, и Diphyllobothrium latum от риба и други. Можете допълнително да намалите риска от тении с измиване на ръцете преди и след използване на тоалетната и като следвате тези съвети за безопасност на храните: Избягвайте сурова риба и месо. Старателно гответе месото до температури най-малко 65 градуса по Целзий за цели парчета месо и най-малко на 72 градуса по Целзий за кайма. След това го оставете да престои поне 3 минути преди хранене. Съхраняването на птиците е при различни температури:

Замразяване на месо до -20° С поне за 24 часа, за да убие яйцата на тенията.

Когато пътувате в неразвити страни, гответе плодове и зеленчуците с варене или с химически обработена вода преди ядене.

Измийте ръцете си със сапун и топла вода, преди да готвите или се храните.

Лентови глисти.

Лентовите глисти са най-трудни за лечение. Едни от тях са глистите солитери. Някога чували ли сте някой да казва: „Той е толкова кльощав, че сигурно има тения“? Глистите може да изглеждат като шега за някои хора, с всъщност те могат да бъдат истински проблем в различните части на света. В действителност, червей, който може да нарасне до малко над 30 метра и да живеят в червата, и да усвоява храната вероятно изглежда по-скоро като филм на ужасите, отколкото комедия.

Глистите са плоски червеи, които живеят в едно лице на храносмилателния тракт. Те могат да нараснат до повече от 30 метра и да живеят дълго – 30 години. Те са паразити. Както вероятно знаете от класа по биология, паразитите са организми, които живеят в или върху други организми (наричани „домакини“). Паразитите вземат своите хранителни вещества от гостоприемника и понякога лишават домакина от храната му.

Глистите влизат в тялото, когато човек яде или пие напитки нещо, което е заразено с яйцата на паразита или със самия него. След като влезе вътре в тялото, главата й се залепва за вътрешната стена на червата. Тенията се храни с храната на домакина и я използва да расте.

Описторхоза.

Два вида хелминти причиняват описторхоза, единият е Opisthorchis felineus, а другият е Opisthorchis viverrini,. Те са от клас Тrematoda и тип Plathelminthes. Те представляват малък трематод с листовидна форма и плоско тяло. Тези хелминти поразяват билиарната система, която се състои от жлъчката и жлъчните пътища. В тях и в панкреатичните канали те паразитират, хранят се и се размножават. От изпражненията на гостоприемника яйцата им попадат навън и се размножават добре във водна среда. Те живеят в кучето, котката, човека, лисицата, вълка и други месоядни животни.

В нея се излюпват ларвите им – мирацидии, които намират добър гостоприемник в сладководните охлювчета. Те им стават междинни гостоприемници. От там след 2 месеца те продължават своята метаморфоза и се превръщат в церкарии. Те попадат в рибите от охлювчетата и крайният гостоприемник се оказват рибарите и други хора, които ядат заразена риба, с недостатъчна термична обработка. Преди да станат способни за тази инвазия, минават още месец и половина пребиваване в рибите. medpedia.framar.bg

Ламблиоза.

Ламблиоза (lambliosis) е вид болест, която се причинява от специален микропаразит наречен Lambilia intestinalis. Той се настанява и паразитира в жлъчните пътища, дванадесетопръстника и тънките черва. Те се прикрепят към лигавицата на червата, след като се развият достатъчно във вегетативните си форми. Болестта е силно заразна и може да обхване цели детски градини. Тя може да бъде без сериозни оплаквания от детето, но когато стигне острата си форма, тя протича с болки в корема, като ентероколит и с чести изхождания. В изпражненията има кръв и слуз, спохожда и диария. Получава се загуба на апетит, метеоризъм,

С какво са опасни.

Опасни са с това, че могат да причинят всякаква болест и да увредят тъканите в тялото на заразените хора. Така например според органите в които са загнездени паразитират могат да развият алергия, косопад, склероза, рак, диабет, обриви, дерматити, васкулит, копривна треска, трофични язви, увреждане на зрението при попадане в очите, кожен сърбеж, при попадане в мозъка – болести в него и смърт. lekar.bg

От общите заболявания – колит, проктит, бронхит, бронхиална астма, пневмония, продължителни разстройства на стомаха и червата, диария, запек, рани по дебелото черво, хемороиди, желязодефицитна анемия, слабеене или напълняване. Глистите наброяват повече от 350 вида.

Интересен е случаят с един остров в Атлантическия океан. Голяма част от хората започнали да боледуват, развили кокоша слепота, някои почти ослепели. Лекарите не могли да установят на какво с дължи това заболяване, докато двама от тях почти слепи дошли при тях на преглед. Установили почти пълно увреждане на очния нерв. Единият започнал да трепери и му сложили система, но въпреки усилията починал.

При аутопсията открили в мозъка му и в очите му червеи, които се били излюпили даже в част от мозъка и са били дълги цели 2-3 см и дебелина 3-3,5 мм. Това бил рядък червей дълбоководен, който живее в мидите. Островитяните яли много миди, след като една буря изкарала много от тях на брега. Макар и варени или пекани, все пак червеите в тях не могли да умрат и причинили болести и смърт. За вид паразити засягащи очите – ТУК

Астма.

Над 60% от бронхиалните астми се предизвикват от паразити, глисти вид токсокари или други. Те се разпространяват чрез козината и лапите на домашните животни, пясъчниците, в които си играят децата, чрез туризма при пътуването и други. Едни от паразитите наречени филариози се разпространяват чрез кръвосмучещи насекоми. По един само косъм на домашен любимец се полепват и се разпространяват хиляди яйца на паразити. Установено е, че 70% от пясъчниците, в които си играят децата са заразени с токсокари.

Напълно зрелите хелминти, когато предизвикат хронична хелминтоза се получават болки в корема, обриви, непоносимост към определени храни, повишаване на температурата от време на време, малокръвие и бронхиална астма. Много от глистите живеят в кръвоносните и лимфните съдове на човека, освен в червата. В много случаи яйцата от токсокари паразитира на етап ларви и не се развиват в зрели индивиди. Те предизвикват бронхиална астма, копривна треска и дерматит.

Алергия, обрив.

Алергията е един от симптомите за наличие на глисти в заразения човек. Обривите нямат вид на тези, които се получават от употребата на развалени храни и от инфекция. Те се получават при хроничното развитие на болестта хел­мин­то­за­. Те са включени с други симптоми като кашлица, висока температура, малокръвие, болки в корема, ме винаги обривите са причинени от алергия предизвикани от глисти, но и тя е симптом. Алергичната реакция започва, когато ларвите попаднат в кръвта и започнат да се движат с нея из тялото.

Безсъние.

Паразитите отделят токсини в тялото на заразения човек и това причинява различни симптоми, сред които е и безсънието и скърцането със зъби, докато спи страдащият от глисти.

Бял дроб.

При опаризитяването с глисти, се засягат черният и белият дроб. Те започват да се движат с кръвта и лимфата из съдовете и стигат от червата през черния дроб в белия дроб. Ларвите попадат чрез кръвта и лимфата като се разнасят из цялото тяло. Белите дробове са предпочитана среда, заради наличието на кислород в тях. Оттам те се връщат отново в стомаха и червата, пак чрез лимфата и кръвта.

Болки в стомаха.

При заразяване с глисти и други паразити се получават болки в стомаха. Това е най-често срещаният симптом на този вид заболявания. Заедно с тях се получават и загуба на тегло и безапетитие, слабеене, скърцане със зъби когато спи заразеният и другите симптоми, които изброихме по-горе.

Диария.

Диарията е симптом също и на глистите. В много случаи остриците са тези, които водят до диария и други проблеми, като вагинални възпаления, защото те се разпространяват и отвън ануса през нощта и попадат във вагината. Диарията се появява при някои заразени заедно с другите симптоми, но понякога и самостоятелно като и останалите симптоми. bgbilka.com

Диабет.

Паразитите включително и глистите стоят в основата на много заболявания или поне присъстват с тях. Според наблюденията на учените около 80% от заболяванията са придружени от чревни глисти – хелминти. Те изяждат активно хранителните вещества от тъканите и от кръвта, затова се получават болести и слабеене. Установено е, че понякога те изпиват до половин литър кръв за едно денонощие и отделят вредни вещества, с които тровят организма ни. Лекарите препоръчват по два пъти в годината да се вземат лекарства против тях профилактично.

Депресия.

Попаднали в мозъка на човека, паразитите започват да увреждат неговата тъкан. Вследствие се получават различни проблеми и дори заразеният може да развие склероза и инсулт. Други възможни последствия от тяхното прилепване към мозъка може да бъдат неврози, депресия, промяна в поведението на човека.

Температура.

Повишаването на температурата е един от първите симптоми за заразяване с глисти. И при възрастни и при деца това е един от симптомите за заболяванията с глисти. Тя се придружава обикновено и с кашлица дори с кръв, в секрета, на която може да се открият ларви на глистите.

Хемороиди.

Според мястото, в което попаднат глистите, те могат да развият и заболяване с увреждане на органа, в който се намират. В повечето случаи обаче те само съпътстват някои болести, сред които са и хемороидите. Сърбежите в ануса могат да се дължат не само на хемороиди, но и на глисти, затова е добре а се направи изследване.

Аутизъм.

Според едно научно проучване върху деца болни от Аутизъм се установява, че всички имат непоносимост към глутен, липса на желязо и на витамин В12. Д-р Кери Ривера прави редица изследвания върху деца Аутисти и пише, че не е видяла нито едно дете с тази болест, без да има глисти. Подобрения настъпват при диета без глутен и казеин. Добре е да има обаче и други потвърждения от други лекари и учени за връзката между заразяването с глисти и заболяването Аутизъм.

Ползвайте срещу глисти и природни средства освен лекарства

Ползвайте срещу глисти и природни средства освен лекарства

Домашно лечение.

Домашното лечение включва различни природни методи и средства от народната медицина като билки, чесън, клизми и други. Една рецепта на Петър Дънов е с правенето на клизма с 250 мл вода с по една чаена лъжичка оцет, сол и счукан чесън. От полза е да задържите поне за половин час течността в червата си. Той препоръчва да се прави вечер, 10 последователни дни.

Друга рецепта с отвара от билки за клизма: вратига, прясна лайка и сушен пелин. Смесват се по равни части и се слагат 8 г от цялата смес в 600 мл вода и се варят 15 минути. Изчаква се да се охлади, прецежда с и е готова за клизма. lekuva.net

Много е популярно срещу глисти да се яде чесън и лук и по-добре пиенето на настойка от тях. Могат да се ползват и за ядене, и освен тях горчица, пелин, черен пипер, хрян, лют червен пипер и други лютиви подправки, тиквени и динени семки, листа от орехи, анасон, канела и други.

Срещу глисти яжте чесън

Срещу глисти яжте чесън

Чесън.

Чесънът е отлично антибактериално и антимикробно средство и против паразити. Той изтребва всички микроби и затова се препоръчва за много болести и за здрави хора. Той може да се използва счукан в топла вода за клизми – например с 8 скилидки със 100 мл вода се прави клизмата. bgbilka.com

Друга предложена рецепта е да се сварят в половин 1аша мляко 2 счукани скилидки и да се пият преди ядене. Да се прави една седмица. bgbilka.com

Лук.

Лукът подобно на чесъна действа против паразитите в организма. Той може да е яде както ви хрумне. Всеки ден можете да ядете от него колкото си искате, все е от полза и не само за паразити, но и за склероза и  други здравословни проблеми.

Срещу глисти яжте сурови тиквени семки

Срещу глисти яжте сурови тиквени семки

Тиквени семки.

Те са известен лек против глисти. Можете да ги ядете сурови всеки ден – по една шепа например. Друг начин е да счукате 100  г и да се смесят със 100 мл  прясно козе или краве мляко варено и да се изядат на празен стомах. Рецептата да се изпълнява до пълното изчистване от глистите.

Моркови.

Препоръчват се и моркови да се ядат в сурово състояние и да се пие сокът им. Към това е добре да се добавят и други лютиви подправки, лют червен пипер и билки, кисело зеле и т. н.. Морковите са по-подходящи и за децата, които не могат да ядат лют пипер. Препоръчително е да се пие сок от моркови поне 3 дни сутрин, когато още не сте закусили по една чаша. Ако го пиете повече дни ще е също така добре.

Билки.

Кокосовият орех е добро средство срещу глисти. За тази цел можете да вземате по 4-6 супени лъжици масло от кокос всеки ден, което помага както за лечение така и за превенция. Друг начин е да слагате по една супена лъжица от невероятния кокос настърган към закуската.

Против глисти нар и кори от нар

Против глисти нар и кори от нар

Кората от нар също има противоглистно действие. Той съдържа пуницин – алаклоид, който е токсичен за тении и глисти.

Варете една лъжица кори от плода в чаша вода до изпаряване на половината вода. Напитката се пие охладена. Препоръчва се да се прилага тази рецепта няколко дни, а на децата да се дава само една трета от това количество.

Подправката карамфил действа също против глисти и паразити. Добавете една чаена лъжичка карамфил на прах в 300 мл затоплена вода и оставете да кисне 10 минути. Изпивайте тази доза 3 пъти за един ден, за една седмица.

Куркумата също може да се препоръча за лек против глисти. Изпивайте по една чаена лъжичка сок от корен на куркума с една щипка сол. Правете го една седмица веки ден сутрин, преди да сте закусили.

Друг начин е да се сложи една чаена лъжичка куркума на прах и щипка сол в половин чаша вода. Пийте 5 дни последователно.

Билката вратига също се препоръчва за тази цел. Накиснете една лъжица от нея в около 300 мл гореща вода. Употребява се по една супена лъжица 3 пъти през деня преди ядене. Билката съдържа веществото туйон, което е от полза срещу глисти и паразити.

Петър Димков е оставил една рецепта против глисти с пелин. От него се прави мармалад като 100 г семена от сантонинов пелин се смилат и се пускат през сито. Добавя се към бурканче мед, така че брашното от пелин да се разтвори в него. Препоръчва се да се взема 3 пъти по една лъжичка. Един час след вземането на мармалада, се взема и една лъжица за пречистване на червата и рициново масло. Народният лечител е препоръчал тази рецепта срещу острици.

Препоръчва се от билкарите и чай от анасон. В 300 мл вряла вода се слагат 3 лъжици семена от билката анасон и я оставете да се запари за 20 минути и следва обичайното прецеждане. За един ден изпивайте 3 пъти тази доза.

Сода за хляб също може да помогне за лечението от нашествието на глистите. Разтваря се ¼ лъжичка в малко добре затоплена вода и се взема преди лягане вечер, 3 последователни вечери.

Лекарства, хапчета, медикаменти.

Лекарството Зентел е едно от най-често използваните срещу глисти. То действа като блокира усвояването важната за тях глюкоза и така ги убива, също и яйцата им. Правилно е това да става по лекарски контрол, защото има и нежелани реакции и трябва да се правят изследвания на кръвта при по-продължителна употреба.

Другият ефикасен медикамент е Албендазол. Той инхибира важният за глистите ензим фумаратредуктаза и това им причинява гибелта.

Вермокс е лекарство, което е полезно срещу глисти и тения. Предписва се само от лекар, според неговата преценка.

Диета.

Лечителят Петър Дънов препоръчва за диета да не се яде хляб за известно време и да се храни болният със сурови моркови, чесън, кисело зеле, мляко с чесън, варена ръж.

Изследване за глисти, диагностика.

Един от начините да се изследват изпражненията, но това не става бързо. Друг начин е чрез имунологично изследване, но то не е много ефикасно и е твърде трудно да се направи точна диагноза. Предимството му е, че е подходящ за приложение във всяка медицинска лаборатория. Чрез кръвен анализ се открива дали има глисти в кръвта. При изследването на фекалиите се откриват освен едрите екземпляри и ларви на глистите, но някои от тях не снасят яйце всеки ден и това затруднява откриването им.

За черния дроб, мозъка и бъбреците се прави ехографско изследване, а за белите дробове рентгенография. Хелминтите могат да бъдат открити и чрез колоноскопия, ако те паразитират в дебелото черво.

Заразата от опасните глисти се пренася чрез животни и особено чрез домашните любимци

Заразата от опасните глисти се пренася чрез животни и особено чрез домашните любимци

Заразяване.

Заразяването става чрез не измити добре ръце, плодове и зеленчуци. При игра на децата в пясъчниците е много възможно да се заразят с паразити, които стоят там от 5 години и не ги убива ултравиолетовата светлина. От домашни любимци – на един косъм на кучето или котката може да се прилепят хиляди яйца на паразити и да се принесат в дома. Когато детето си разчесва ануса при сърбеж, яйцата на паразитите могат да се прилепят към ноктите и към пръстите им. При консумацията на осолена риба или други месо и при недостатъчната им термична обработка. Чрез ходене бос по тревата и други.

Инкубационен период.

Инкубационният период при глистите при заболяването шистозома е от 14 до 28 дни за някои от видовете. При фасциолоза, той е от 7 до 56 дни. При заболяването описторхоза е също 14 – 28 дни. За аскаридите е – 1 – 3 седмици.

Хигиена.

Винаги преди ядене трябва да се мият ръцете със сапун, а е препоръчително и плодовете така да се мият. Зеленчуците се измиват много старателно. Бельото се сменя всеки ден за болни деца, а и за възрастните, когато се забелязват по ануса след от яйца на паразити и има сърбеж. Да се има пред вид възможността от възникване на зараза при пътуване, от пипане на домашни любимци, от игра на децата навън, от ходене бос по тревата, според тези възможни източници на зараза да се вземат хигиенни мерки за миене на ръцете, краката, обезпаразитяване на домашните животни и т. н..

Лошата хигиена е една от основните причини за заразяване с глисти

Лошата хигиена е една от основните причини за заразяване с глисти

Как се заразяваме.

Заразяването става чрез заразен вече човек или от животни, които имат по козината си или в изпражненията си яйца или ларви на глисти и на други паразити. То става при постъпването им в тялото чрез храната или неизмитите ръце, при ръкостискане също могат да се предадат чрез ноктите, ако по тях са прилепнали яйца или ларви, а това става много лесно.

Има ли имунитет към глистите.

Няма имунитет към глистите, единственото предпазно средство засега е добрата хигиена и на време да се търси лекар при поява на симптоми. Препоръчително е и да се вземат превантивно лекарства два пъти в годината или природни средства от изброените по-горе.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *