Диети при подагра – народни рецепти и здравословно хранене

Лечението без диети при подагра е невъзможно, тъй като от храненето се предизвиква болестта и от него зависи много за оздравяването на пациента

Съдържание на статията: Подагра. Причини и симптоми за подагра. Диети при подагра. Позволени храни при подагра. Забранени храни при подагра. Меню за диета при подагра. Рецепти и диети при подагра. Диета при подагра и диабет. Диета и лечение при подагра.

Заболяването подагра се причинява от нарушение на обмена на пуринови основи, които са азотни вещества и протеини, което води до повишено количество пикочна киселина в организма. За задоволителното здравословно състояние на пациента са необходими подбрани диети при подагра като част от компонентите на цялостното лечение. Болестта се проявява при хора на средна възраст, но и при по-възрастни и засяга ставите на пръстите и краката, лактите, ръцете, краката и коленете.

Подаграта се отнася до хронични рецидивиращи заболявания, което се основава на нарушаването на метаболизма на пурините. Заболяването се характеризира с натрупване в организма на урати (соли на пикочната киселина), които, депозирани в ставите и бъбреците, причиняват нарушения на техните функции.

Причини и симптоми на подагра.

Ставната патология се развива с неправилен метаболизъм, прекомерно производство или слаба екскреция на пикочна киселина от тялото. Уратите се натрупват в ставите, нарушават мобилността на проблемната област, причиняват дискомфорт;

Страдат ставите на глезените, пръстите, краката, лактите и коленете. Под кожата в областта на сухожилията, в малките стави се забелязват подагрени нодули или тофуси. Образованията пречат на движението в засегнатия район, влошават естетиката;

“Демир

Болестта възниква с периоди на ремисия и обостряне. По време на пристъпа на подагра пациентът изпитва силни болки, а тъканите около ставите набъбват, стават горещи на допир, здравословното състояние се влошава;

Основната категория пациенти са мъже на възраст 40 години, наднормено тегло, често консумиращи бира и червено вино, ежедневно включени в менюто месни ястия в големи количества, редовни потребители на силен чай и кафе.

Подагра при жените се развива по-рядко, най-вече след 45 години на фона на хормоналните промени по време на менопаузата. Липсата на женски полови хормони (естрогени) инхибира разграждането на пикочната киселина, уратите се натрупват в ставите. В допълнение към хормоналните нарушения има още две причини – недохранване плюс наднормено тегло.

Диети при подагра.

Диети при подагра – без промяна в храненето не може да се постигне пъл;но оздравяване

Диети при подагра – без промяна в храненето не може да се постигне пъл;но оздравяване

Назначените диети при подагра са същият елемент на терапията като лекарства, физиотерапия и лечебна гимнастика. Използването на забранени храни намалява ефективността на терапията, запълва клетките с пурини, провокира активно производство на пикочна киселина. Резултатът е повишен дискомфорт, тежка ставна болка, повишено подуване, лош анализ.

При разработването на режим на лечение лекарят напомня на пациента колко важно е да се прилагат диети при подагра. Таблицата на продуктите, които имат положителен и отрицателен ефект върху обмяната на пикочната киселина в организма, ще ви помогне да направите меню за подагра за всеки ден.

Лечението на заболяването е сложно и най-важният компонент на терапевтичния процес е диетичната терапия. Лечебното хранене включва понижаване на хранителната калоричност (обикновено при подагра пациентите имат повишено телесно тегло), ограничаване на приема на екзогенни пурини и мазнини, които понижават пикочната киселина и екскрецията чрез бъбреците.

Характерното за пациентите с подагра е болката в палеца на крака

Характерното за пациентите с подагра е болката в палеца на крака

Основните диети за подагра са за нормализиране на метаболизма на пурините (азотсъдържащи органични съединения), намаляване на нивата на пикочната киселина и солите, образувани по време на метаболизма на пурини и преминаване към алкална реакция на урината. Когато тя е в алкална среда се увеличава разтворимостта на уратите, ускорена екскреция на пикочна киселина и по този начин, процесът на образуването им е нарушена.

Енергийната стойност на терапевтичните диети при подагра е около 2700-2800 ккал. Храните са с клас на физиологично незначително намаляване на хранителния белтък и 70-80 грама и мазнини за предпочитане 80-90 г. При липса на затлъстяване въглехидратното съдържание трябва да е около 400 грама. Количеството на течностите е 2 литра.

Диета за подагра. Таблицата съдържа строго ограничени / забранени продукти, богати на пуринови основи и оксалова киселина, с леко ограничение на натриев хлорид до 10 г на ден. В този случай се въвеждат продукти, които упражняват алкален ефект (зеленчуци / плодове, мляко). За ориентацията на пациентите са разработени специални таблици, показващи съдържанието на пуринови основи в хранителните продукти.

Пурините са главен виновник за наличието на пикочна киселина в кръвта. Или тя е продукт на разграждането на веществата наречени пурини.

Съдържанието на пикочна киселина в тялото

Когато на пациента е предписана диета при подагра, може да ползва таблица с продукти с повишено ниво на пуринови основи, която му помага да си направи менюто.

Таблица за съдържанието на пурини в мг на 100 грама продукт

Табл

Име на продукта Приблизително съдържание на пуринови основи (в мг на 100 г от продукта)
Цаца 87
Говеждо месо 80-100
Говежди черен дроб 300
Сардини 125
Говежди черен дроб 300
Пилешко месо 110
Грах 105
Херинга 128
Телешко месо 150
Заек 65
Сьомга 100
Суха мая 750
Боб 75
Соя 90
Миди 150
Пъстърва 85
Горещ език 72
Хляб от нерафинирано брашно 24

Специфични изисквания за приготвяне на продукти, с изключение на преработката на месо няма. За да се намали съдържанието на пурини в ястията, месото се приготвя единствено чрез готвене. В този случай то се вари за кратко време за 10-15 минути, след което бульонът се слива и продължава по-нататъшното готвене. Извън периода на изостряне, месните и рибните ястия могат да бъдат включени в менюто не много често 2-3 пъти седмично, както и количеството на месото или рибата на ден не трябва да надвишава 150 грама. Храненето при подагра е накъсано разделено на 5, в интервалите между храненията – пийте много течности.

Предлаганите диети при подагра предвиждат дни за разтоварване веднъж седмично – извара и кисело мляко – четиристотин грама нискомаслено сирене и 1 литър айрян; плодове – до 1,5 кг разрешени зеленчуци / плодове, с увеличение на този период на консумация на течност до 3 литра (при липса на противопоказания).

За коментираните диети при подагра по време на обострянето изисква по-внимателно формиране на диетата. В периода на обостряне на подагра от диетата е необходимо напълно да се изключат всички месни и рибни продукти. Оптималното хранене през този период е вегетарианска диета, включваща млечни и зеленчукови супи, течни житни растения, кисели млечни продукти, отвари от зеленчуци и плодове, плодови сокове, билкови чайове. За оздравяването от подагра се изисква по-чести дни на разтоварване (оптимално всеки ден). През този период е показана повишена консумация на алкална минерална вода.

Видове диети при подагра

Диета 6 за подагра се отнася до разновидности от таблица 6. Предписва се със сходни показания за пациенти със затлъстяване. Енергийната стойност се намалява до 1950-2000 ккал (съдържание на протеини на ниво 70 г, мазнини – 80 г, въглехидрати – 250 г).

По принцип се намалява консумацията на прости въглехидрати (пресен хляб от пшеница, захар, мед, сладкиши, сладкарски изделия и брашно) и по-малко сложни въглехидрати (зърнени храни). Приемът на месо е ограничен до 1-2 пъти седмично. Храна на малки порции (частично) до 5-6 пъти на ден, изобилие от приемане на течни, особено леко алкални минерални води. Зеленчуци и плодове е по-добре да се ядат сурови, но може да се пекат и да се варят. Тъй като диетата не е физиологично пълна, тя може да бъде предписана за период от не повече от 2 седмици.

За пояснение към таблиците с разрешените и забранените храни, и примерното седмично меню за диета при подагра, кефирът може да се замени с кисело мляко заквасено с живи бактерии, по простата причина, че може да не се намира лесно истински кефир. Той представлява ферментирало кисело мляко и точно бактериите в него от ферментите му са полезни. Като ядем кисело мляко и кефир ние получаваме разнообразие от пробиотични бактерии от различните ферментирали продукти.

Кефир може да се получи от така наречените кефирени зърна (от кавказка гъба) или от кефирена закваска, която се продава. Такава закваска се продава например на balevbiomarket.com за 9,39 лева.

Друго нещо, което е добре да знаете, че в медицинската литература за диетите се препоръчват често пъти за различни болести храни като свинско, заешко, морски продукти като миди, скариди, раци, сепии, октоподи, калмари, риба тон и други, които не са за предпочитане за здравето. Това е доказано, но по други показатели, а в официалната медицина се гледа само от гледна точка дали е леко месото, какви мазнини и витамини има и т. н. Имайте пред вид, че изброените храни са споменати в Библията и Бог ги е окачествил като нечисти и науката потвърждава, че има някаква вреда от тях, която се пренебрегва.

В Библията Бог освен, че ни разкрива важните въпроси за нашето спасение, за пророчествата, за възкресението, за рая и смъртта, за важността на десетте заповеди, но и ни дава някои здравни съвети. Ако искате да научите повече за тях, може да прочетете в книгата Левит 11 глава. Там са описани кои животни могат да се ядат и кои не трябва за нашето добро здраве и благословение.

Позволени храни за диети при подагра.

Разрешени продукти

Препоръчва се в диетата да се включат повечето зеленчуци: бяло зеле, моркови, тиквички, домати, патладжан, краставица. Картофите са особено полезни. Плодове – сливи, круши, ябълки, кайсии, портокали и други плодове.

Препоръчва се да се приготвят различни зърнени храни в разредено мляко, цели зърна от тестени изделия. Месото в малки количества може да включва месо от пуйка, заек, пиле. Разрешава се да се готвят супи, но изключително вегетариански. В диетата трябва да присъстват нискомаслено мляко, кисело мляко напитки, извара и ястия от него, нискомаслена заквасена сметана, не солено сирене.

Допуска се да се ядат кокоши яйца (едно на ден) и варена риба, бяла (сушена) и черен хляб. От мазнините – растителни масла (маслини, ленено семе). От сладкиши в диетата се включват пастили, бонбони, мармалад, не шоколадови бонбони. Не забравяйте да включите в диетата си сок от краставици, напитки от черна боровинка, леко минерализирана алкална минерална вода. Пийте – отвара от шипка, цикория, пшенични трици, зелен чай, компоти, сокове от зеленчуци, плодове, ягоди.

Най-правилното решение за лечение на това заболяване е вегетарианската диета, тъй като тя съдържа всичко от най-необходимите храни, които могат да се ядат за подагра: зеленчуци и супи, мляко, плодове и билков чай, млечни продукти. Месо, риба, растително масло, зърнени храни и редица други продукти се допускат за консумация.

Месо, яйца, риба

Позволено е птиче месо и заек след кипене или печене. Диетата включва също яйца, омлети, включително зеленчуци. Допуска се да се ядат риби освен пържени, осолени, пушени. Можете да ядете миди, омари, скариди.

Супи без месо

Вегетарианските супи и борш са отлично ястие за подагра. Правилното допълнение към менюто ще включва също така първите ястия като предястия с надробено месо, млечни и плодови супи.

Млечни продукти, зърнени храни

Полезни са продуктите с ниско съдържание на мазнини сирене, извара и заквасена сметана, овесена каша, варени тестени изделия. Млякото, както вече беше подчертано, трябва да се консумира като добавка към овесена каша наполовина с вода.

Зеленчуци, салати, зеленолистни

Официалните диети за подагра повлияват положително тялото с основните видове зеленчуци: бяло зеле, картофи, краставици, тиквички, домати, патладжан. Използвани зеленчукови и плодови салати, хайвер, тиквички, патладжани, зеленчуци. В диетата са включени лук, копър, магданоз.

Сладкарски изделия, плодове и ядки

Що се отнася до сладките, можете да ядете сладки, освен шоколад: пастили, бонбони, мармалад, конфитюри, десерти от смлени белтъчини и захар. Полезни са ягодите, цитрусовите плодове и другите плодове, с изключение на грозде, малини, сливи. Също така, диетата съдържа ядки от всякакъв вид, семена.

Хляб, растително масло

Можете да ядете пшеничен, ръжен, диетичен, тричев хляб, мюсли. Добавете растително масло с предпочитание към зехтин и от ленено семе.

Напитки

При подагра е важно да се помни за изобилното пиене. От безалкохолните напитки се допуска слаб чай с лимон или мляко, зелен чай; цикория; ягодови, зеленчукови, плодови сокове; компоти, квас; плодови напитки; не газирана минерална вода.

Таблица за разрешените продукти

Продукти. Данните са за 100 г продукт. Протеини, грама Мазнини, грама Въглехидрати, грама Калории, ккал
Зеленчуци
патладжан 1.20.14.524
тиквички0.60.34.6 24
картофи 2.0 0.4 18.1 80
моркови1.3 0.1 6.9 32
краставици 0.8 0.1 2.8 15
домати 0.6 0.2 4.2 20
Плодове
кайсии 0.9 0.1 10.8 41
портокали 0.9 0.2 8.1 36
круши0.4 0.3 10.9 42
сливи 0.8 0.3 9.6 42
ябълки 0.4 0.4 9.8 47
Ядки и сушени плодове
сушени сливи 2.3 0.7 57.5 231
Хлебни изделия
пшеничен хляб 8.1 1.0 48.8 242
хляб с трици 7.5 1.3 45.2 227
Сладки изделия
конфитюр 0.3 0.2 63.0 263
зефир 0.8 0.0 78.5 304
пастил 0.5 0.0 80.8 310
Пчелни продукти и подправки
мед 0.8 0.0 81.5 329
Млечни продукти
мляко 3.2 3.6 4.8 64
кефир 2,5% 2.8 2.5 3.9 50
сухо мляко 26 27 38 495
ацидофилус 2.8 3.2 3.8 57
кисело мляко4.3 2.06.260
Сирене и извара
сирене 25.0 33.0 1.3 402
извара 0.6% 11.0 4.3 3.4 98
Месни продукти
заек 21.08.00.0 156
Птици
пиле 16.0 14.0 0.0 190
пуйка 19.2 0.7 0.0 84
Яйца
яйца от кокошки 12.7 10.9 0.7 157
Масла и мазнини
краве масло 0.5 82.5 0.8 748
ленено масло0.0 99.8 0.0 898
зехтин 0.0 99.8 0.0 898
Безалкохолни напитки
зелен чай 0.0 0.0 0.0
Сокове и компоти
сок 0.3 0.1 9.2 40
сок от краставици 0.8 0.1 2.5 14

Забранени храни за диети при подагра.

Изцяло или частично ограничени продукти

Диетата диета ограничава консумацията на червено месо (говеждо, агнешко, свинско) и категорично се изключва консумацията на странични животински продукти (телешки език, свински черен дроб, бъбреци, сърце), и морска риба морски дарове мастни видове (херинга, скумрия, сьомга, сьомга, скариди, миди ), хайвер и консервирана риба. Не се допуска да се включи в диетата всякакви пушени, осолени и мариновани храни, животински (свинско, телешко, овнешко) и олио, масло. Супи и бульони от месо, риба и бобови растения са изключени.

Напълно се елиминират храни, богати на растителни протеини (грах, боб, леща, соя, фасул), горещи и пикантни подправки и подобни на тях (хрян, горчица, пипер) и храни, съдържащи оксалова киселина (спанак, съдържащи желатин блюда, квас, какао, кафе, желе, шоколад, ревен). Попадат под забраната торти, сладкиши, сладолед солените и пикантни сирена и редица горски плодове – малини, боровинки, грозде, смокини.

Ограничават се в диетата храни, богати на въглехидрати: тестени изделия, пресен хляб. Не е желателно да се използват гъби, карфиол, чушки, репички, аспержи, целина. От напитки – силен чай и черно кафе. Неприемливо е да се пие напитки съдържащи алкохол, особено червено вино, бира и коняк. Ограничава се консумацията на сол, подсладен сок и безалкохолни напитки.

Таблица за забранените продукти

Продукти. Данните са за 100 г продукт.Протеини, грама Мазнини, грама Въглехидрати, грама Калории, ккал
Зеленчуци
боб 6.0 0.1 8.5 57
грах 6.0 0.0 9.0 60
нахут 19.0 6.0 61.0 364
соя 34.9 17.3 17.3 381
боб 7.8 0.5 21.5 123
хрян 3.2 0.4 10.5 56
леща 24.0 1.5 42.7 284
киселец 1.5 0.3 2.9 19
Плодове
смокини 0.7 0.2 13.7 49
Плодове
червена боровинка 0.5 0.0 6.8 26
малина 0.8 0.5 8.3 46
Гъби
Гъби 3.5 2.0 2.5 30
Брашно и макаронени изделия
тестени изделия 10.4 1.1 69.7 337
Шоколад
шоколад 5.4 35.3 56.5 544
Суровини и подправки
горчица 5.7 6.4 22.0 162
майонеза 2.4 67.0 3.9 627
Месни продукти
свинско месо 16.0 21.6 0.0 259
свински черен дроб 18.8 3.6 0.0 108
свински бъбрек 13.0 3.1 0.0 80
свинска мас 2.4 89.0 0.0 797
говеждо месо 18.9 19.4 0.0 187
говежди черен дроб 17.4 3.1 0.0 98
говежди мозък 9.5 9.5 0.0 124
агне 15.6 16.3 0.0 209
бекон 23.0 45.0 0.0 500
Колбасни изделия
колбаси и пушени 28.2 27.5 0.0 360
Риба и морски дарове
розова сьомга 20.5 6.5 0.0 142
червен хайвер 32.0 15.0 0.0 263
калмар 21.2 2.8 2.0 122
скарида 22.0 1.0 0.0 97
сьомга 19.8 6.3 0.0 142
миди 9.1 1.5 0.0 50
херинга 16.3 10.7 161
сьомга 21.6 6.0 140
скумрия 18.0 13.2 0.0 191
Масла и мазнини
животинска мазнина 0.0 99.7 0.0 897
мазнини кулинарни 0.0 99.7 0.0 897
Алкохолни напитки
червено десертно вино 0.5 0.0 20.0 172
водка 0.0 0.0 0.1 235
коняк 0.0 0.0 0.1 239
течност 0.3 1.1 17.2 242
бира 0.3 0.0 4.6 42
Безалкохолни напитки
кафе 0.2 0.0 0.3 2
черен чай 20.0 5.1 6.9 152

Ограничения

Пилагането на диети при подагра е свързано с определени ограничения, за да се възпрепятства развитието на болестта и да се намалят нейните симптоми.

Сол

Пациентът трябва да ограничи приема на сол до 6 грама на ден. Ако се окаже, че състоянието у се влошава, тогава е добре да изостави напълно солта или да я използва в екстремни случаи.

Варено месо и риба

Предпочитание трябва да се дава на домашни птици, пуйки, пъстърва, сьомга, скумрия, тъй като те насърчават активния метаболизъм на мазнините.

Диети при подагра – позволени храни

Диети при подагра – позволени храни

Мазнини, яйца, мляко

Терапевтичната диета ограничава мазнините и свинската мас. За един ден може да се ядат не повече от две яйца. Млякото се използва най-добре като малък продукт за добавяне към овесена каша или чай.

Зеленчуци, зелен лук, сливи, печени сладкиши  

Ограниченията се отнасят за цвекло, моркови, целина, черен пипер, ряпа. Не злоупотребявайте с доматите: достатъчно на ден е да ядете 2-3 домата. Зелен лук, магданоз и сливи се считат също за продукти, които трябва да бъдат дозирани.

Дни за разтоварване  

Както бе писано по-горе, при обостряне на подаграта е забранено да се яде риба и месо, необходимо е да се проведе на следващата сутрин един ден за разтоварване, за който да изберете хранене в състав:

  • 1,5 кг разрешени плодове и зеленчуци;
  • 400 г нискомаслена извара и 500 мл кисело мляко;
  • 1-2 литра мляко или кефир.

През дните за разтоварване можете да дадете предимство на ябълки, компоти, дини. Позволява се да се ядат леки храни вместо 1-2 вида храни или напитки: салати, извара, разредени сокове, кисели, минерална вода, плодови напитки, плодови компоти. Трябва да ядете 5-6 пъти на ден.

Забранени продукти

Заболяването напредва, ако тялото получава животински мазнини, месо, карантии (черен дроб, глави, бъбреци, езици, сърца, бели дробове, далаци), мазна риба, яйца, консерви, шоколад, торти с крем, бонбони, месни консерви, колбаси, супи. Какво не може да се яде при диети при подагра от растителните храни? Боб, фъстъци, карфиол са забранени.

Бульони, гъби, киселец, спанак, пикантни подправки

От менюто е необходимо да се изключат оксаловите супи; всички бульони, освен зеленчуците; спанак, черен пипер, горчица, хрян, топли закуски.

Риба

Не използвайте тези продукти под форма на солени, пушени, пържени, консервирани продукти, мастни хайвери.

Диети при подагра – забранени и ограничени храни

Диети при подагра – забранени и ограничени храни

Бобови

Необходимо е пациентите да се откажат от леща, грах, боб, фасул, соя.

Консервирана храна

Необходимо е да се изключат от диетата всички продукти, съдържащи консерванти: месо, риба, зеленчуци, леки закуски, сокове.

Шоколад, грозде

Вредно е да се ядат шоколад, крем торти, сладкиши, мед, малини, смокини, боровинки, боровинки, грозде и неговите производни (стафиди, бренди, вино).

Яйца, млечни продукти

Забранени са: пържени яйца, солени и пикантни сирена, кисело мляко, ферментирало печено мляко, сметана.

Напитки

Трябва да се изключат алкохолни и безалкохолни напитки, газирана вода и лимонади, концентрирани сокове, натурално кафе, какао, силен чай.

При обостряне

Диети при подагра по време на обострянето: трябва стриктно да се спазва да не се консумират месо и риба, пикантна и лютова храна, силен чай, кафе. От следващия ден трябва да организирате дни за разтоварване, от които можете да избирате: плодове, зеленчуци, кефир, извара-кефир, млечни продукти.

Меню за диета при подагра.

Меню (Режим на хранене)

В менюто за седмицата са включени само разрешените продукти, приготвени, като се вземат предвид препоръчаните начини за приготвянето им. По-долу е показано в таблицата примерно меню за диети за подагра за една седмица.

Таблици с примерно меню за диети при подагра за една седмица

Понеделник
Закуска овесена каша, зеленчукова салата подправена с кисело мляко, зърнен хляб, отвара от шипки.
Втора закуска тиква изпечена, плодов сок.
Обяд вегетарианска супа, пилешки задушени хапки, варено яйце, компот.
Вечеря извара с ниско съдържание на мазнини, желе.
Късно вечер нискомаслен кефир.

Вторник
Закуска варени картофи, салата от краставици и домати, не силен сладък чай.
Втора закуска овесени бисквити, чай с мляко.
Обяд цвекло, бяла риба изпечена със зеленчуци, салата моркови, зеленчуков сок.
Вечеря салата от моркови, картофи, изпечени във фурната, млечно желе.
Късно вечер кефир.

Сряда
Закуска пилешки кюфтета, каша от елда, овесени бисквити, зелен чай.
Втора закуска чаша сок, бисквитни бисквити.
Обяд зеленчукова салата, супа от броколи със слаба заквасена сметана, зелен чай.
Вечеря зелеви сърми постни, домашно сирене със сини сливи, плодов чай.
Късно вечер отвара от шипки.

Четвъртък
Закуска извара, овесена каша във вода, плодов сок.
Втора закуска изпечени ябълки, компот.
Обяд цвекло, задушен заек, тиквички печени със заквасена сметана, кисел от мляко.
Вечеря задушени зеленчуци, ягодов компот.
Късно вечер отвара от шипка.

Петък
Закуска картофено пюре, бисквитни бисквити, напитка от цикория.
Втора закуска фреш от плодове.
Обяд супа от елда, зеленчуци задушени, варена пуйка, отвара от шипка.
Вечеря пилешко месо изпечено във фурна, салата от зеленчуци, зелен чай с мляко.
Късно вечер кефир.

Събота
Закуска печени картофи, меко-варено яйце, меко сирене, компот.
Втора закуска извара, плодов или зеленчуков сок.
Обяд вегетариански борш, бяла варена риба, салата от зеленчуци, компот от сушени плодове.
Вечеря зеленчуци задушени с ориз, бисквити или печени тестени,не силен чай.
Късно вечер кефир от сини сливи.

Неделя
Закуска меко-варено яйце, овесена каша, салата от сладък пипер и домати, подправена с растително масло, компот.
Втора закуска желе.
Обяд чаша зеленчуков бульон с бисквити, пиле варено със зеленчуци, компот.
Вечеря зърнен хляб, сурово сирене, зелен чай с мляко
Късно вечер отвара от цикория.

Таблици с второ примерно меню за диети при подагра за една седмица

Понеделник
Закуска овесена каша с мляко разредено с вода.
Втора закуска преди обед извара със заквасена сметана, плодово желе.
Обяд зеленчукова супа, тиквички с пълнеж със заквасена сметана, ягоди със сметана.
Вечер постни сърми със зеле, чийзкейк, доматен сок.
Късно вечер ябълки.

Вторник
Закуска морковена салата със заквасена сметана, млечно оризова каша, варено яйце може да е рохко, чай с лимон.
Втора закуска преди обед варени картофи с краставица, ябълков сок.
Обяд зеленчукова супа, печена извара, млечно желе.
Вечер печени ябълки, плодов или зеленчуков сок.
Късно вечер кефир с ниско съдържание на мазнини.

Сряда
Закуска салата от зеле, макарони с извара, билков чай.
Втора закуска преди обед палачинки от картофи със заквасена сметана, сок.
Обяд вегетариански борш, постно варено месо, желе с цитрус.
Вечер зеленчукова яхния, сирене със заквасена сметана, ягодов кисел.
Късно вечер ябълки.

Четвъртък
Закуска каша от елда с мляко, салата от зеле и/или ябълки, варено яйце или рохко, билков чай.
Втора закуска преди обед печена извара с ябълки, чай с мляко.
Обяд вегетарианско ястие или супа, палачинки с пиле, отвара от шипка.
Вечер печена тиква, сок.
Късно вечер цедено кисело мляко (катък).

Петък
Закуска салата от домати, извара със заквасена сметана, плодово желе.
Втора закуска преди обед постни сърми със зеле, отвара от шипка.
Обяд млечна супа с фиде, вегетарианско руло със зеле и елда, киви.
Вечер пудинг със сирене и заквасена сметана, салата от моркови, компот от сушени плодове.
Късно вечер ябълки.

Събота
Закуска млечно овесена каша и с просо, салата от зеленчуци, кисел.
Втора закуска преди обед печени моркови с ябълка, яай.
Денят диетична вегетарианска супа, пудинг със сирене, млечно желе.
Вечер омлет от яйца, тиквички изпечени със заквасена сметана, сок.
Късно вечер кефир.

Неделя
Закуска салата от краставици и домати.
Втора закуска преди обед печено зеле с яйце, кисел.
Обяд млечна салата, варено пиле, ориз, печени ябълки.
Вечер задушени тиквички, моркови и лук, печено сирене със сушени кайсии, чай.
Късно вечер кефир.

Не повече от три пъти седмично се препоръчва да включите във вашата диета месо варено, на пара или печено и/или риба. Гарнитурата също да е варена или на пара.

Съдържание на протеини

Ако следвате диета при подагра, трябва да ядете намалено количество протеини и солени храни. Обемът на течността, която трябва да се пие, трябва да се увеличи до 2-2,5 литра. Теглото на ежедневната храна трябва да бъде около 3 кг, а енергийната стойност на продуктите е 2500-2700 ккал.

Консумация на течности

Необходимият обем на течностите може да включва напитки: минерална вода, леко сварен чай, компот, зеленчуков и плодов сок, мед, отвара от дива роза или билки. Трябва да пиете между храненията.

Билковите чайове облекчават състоянието при подагра и набавят нужните течности за деня

Билковите чайове облекчават състоянието при подагра и набавят нужните течности за деня

Когато са засегнати ставите на долните крайници

В този случай пръстите най-често страдат, губят нормална моторна активност по време на обострянето на заболяването. Като се вземат предвид индивидуалните характеристики на пациента, се подготвя специална диета за подагра с намалено съдържание на пурини, която заедно с други видове лечение спомага за облекчаване на състоянието на тялото. Диетичните храни не трябва да бъдат твърде студени или горещи.

Рецепти и диети при подагра.

В някои случаи в пикочния мехур може да се появят неприятни усещания или дори усещане за парене. Това се дължи на факта, че солта се разтваря в тялото и дразни лигавиците. Не е необходимо да се плашите от това. За успешното лечение може да се прибегне освен с диети при подагра и към народните рецепти.

Сок от черна ряпа за разтваряне на камъни и отстраняване на соли

Сокът от черна ряпа е един от най-мощните сокове за отстраняване на соли от съединения (включително и за раздробяване на камъни в бъбреците и други органи), и укрепване на кръвоносните съдове.

Използва се само прясно изцеден сок от черни репички. Приемането започва с 1 чаена лъжичка, час след хранене (можете да разредите с друг сок за вашия вкус). Всеки път, когато увеличаваме дозировката, най-напред подаваме до 1 супена лъжица сок и след това до 0,5 чаша, консумирани на един път. Това е необходимо, за да не се навреди на тялото ви, като същевременно се проверява дали ще има странични ефекти, особено болка в областта на черния дроб вдясно. Ако се появи болката, намалете дозировката или като цяло направите почивка.

По време на такова лечение трябва да бъдат изоставени от киселите и острите продукти. Продължителността на лечението продължава докато не се изпият поне 3 литра сок от черни репички.

Корени от билката червен брош. Нуждаете се от една чаена лъжичка корен, залива се с чаша вряща вода и се оставя да престои, и е по-добре да се вари на водна баня за около 10 минути Вземането на инфузията трябва да става сутрин и вечер по половин чаша.

Външни средства. Можете да започнете да смесвате 3 бутилки валентарианова тинктура от аптека с 3 бутилки одеколон и да си лягате да спите. С тази смес трябва да се смазват през нощта възпалените петна, т.е. стърчащи кости, с помощта на памук. Отгоре увийте с полиетилен и плат, за да се затопли мястото. След няколко дни ще се получи усещане в ставата, кожата ще стане бяла, може да започне сърбеж.

Студенина и топлина. Този метод е разработен в Япония от лекар, който първо реши да използва студ и топлина за лечение на стави. Трябва предварително да подготвите 2 съда. В единия излейте студена вода с лед, а на друго място зърна от всякакви зърнени култури и ги залейте с вряла вода. В резултат на това зърнените храни трябва да се задушат и да се оставят достатъчно горещи, за да могат ставите да се загреят от тях. След това пуснете ставите първо в съда със студена вода за 3-5 секунди, а след това незабавно в топлия съд със зърната. Ако ставите на ръцете болят, разтрийте зърното с ръцете си, тази процедура дава много удоволствие. След това трябва да завържете ръката си или друго болно място с вълнен шал, за да затоплите ставите. Така го правете всеки ден от два до три месеца. Лечението е дълго, но е ефективно.

Свинска мас. Купете тази мазнина и я нарежете така, че да можете да слагате на всеки пръст по малко парче мазнина. И сега, всяко парче се втрива в кожата, докато тези парчета не станат много малки. След тази процедура използваните парчета мазнина трябва да се изхвърлят. И ако сте измъчвани от постоянна болка, след това нанесете парченца мазнини на болезнените петна за нощта, като ги фиксирате с превръзка. На следващата сутрин ще получите забележимо подобрение. Също така се препоръчва консумацията на пшенична каша и масло за една седмица. Това ще помогне да се отървете от солите в ставите. И след първата седмица можете да преминете на мляко.

Мехлем от краве масло. Необходимо е да вземете вкъщи краве масло и същото количество алкохол. Маслото започва да се затопля преди появата на пяна, след като изключите котлона залейте маслото с алкохол. Внимателно трябва да запалите алкохола и когато алкохолът изгори, мехлемът ще бъде готов. Сгънете го в буркан и го съхранявайте в хладилника. Съдовете могат да бъдат всякакви, например стар тиган. Разтрийте мехлема на топло място, например до печката или камината, не е необходимо да го увивате. Разтъркайте, докато болката мине.

Диета при подагра и диабет.

Не само при диабет, но и при подагра е предпоставка за лечението и за оздравяването е да се придържате към правилните диети при подагра . Трябва да ядете редовно – поне четири пъти на ден, най-добре е да го направите по едно и също време на деня. Освен това диетата не позволява преяждане и гладуване, защото може да предизвика нова атака и значително да влоши състоянието на диабета. Тези, които са се сблъскали с подагра, трябва да се борят с допълнителното тегло на тялото, но внезапното му намаление може да бъде и вредно, най-полезните продукти ще бъдат храни без захар.

Диета въведена за подагра и диабет, задължително трябва да включва доста голямо количество течност:

Не по-малко от 1,5 – 2 литра при нормално здравословно състояние;

В периода на обостряне на повишената захар тази цифра трябва да достигне три литра.

Тя може да бъде не само минерална вода, но и компоти, плодови напитки или слаб черен или зелен чай. Изключително полезно е отвара, направено от роза бедрата. Използвайте го по-добре между храненията за подагра и диабет.

Какво е забранено?

Какъв вид месо може да се използва за подагра?

За по-добро разбиране на това, което е за диета при подагра, трябва да се определи списък с продукти, които са забранени за ядене. На първо място, ограниченията трябва да се отнасят до месните продукти. Така че пациентът с диабет, чието състояние е обременено и с подагра, просто се задължава да изостави бульони, приготвени от месо, риба, гъби и яйца. Също така за лечение на подагра и диабет от всякакъв вид е неприемливо да се яде месо от млади животни, карантия (черен дроб, бъбреци, бели дробове), пушено месо, сосове и животински мазнини.

Консумацията дори в минимални количества на осолена и пържена риба, консервирана риба и хайвер, е изключена. В случай на екзацербация, мастните видове риби трябва да бъдат изключени под всякаква форма.

В случай на съответствие с подобни диети за подагра пациентът трябва да се откаже напълно от използването на всички сортове бобови растения.

Това са леща, грах, боб, боб и соя. Също така, различни подправки, включително пипер, хрян и горчица, са нежелателни. По този начин диетата напълно изключва продукти, които са малко по-различни от диетичните и имат остър или лютив вкус. В крайна сметка това може да повлияе неблагоприятно на здравословното състояние на пациент с диабет, който освен това е обременен и с подагра.

Силно се препоръчва да не се пие алкохол дори ако това е въпрос на толкова слаб сорт като бирата. Експертите не препоръчват прибягване до силен чай, кафе и дори какао. Изключена е употребата на: шоколадови продукти, торти и кремове, малини, смокини и грозде.

Забранени са, наред с други неща, сирена със солен и остър вкус. Списъкът с тези ястия и храни, които могат да се използват при диабет, е много по-дълъг. Тези продукти трябва значително да облекчат състоянието на пациента с подагра. Несъмнено това ще се случи само ако стриктно се спазва диетата.

Диета и лечение при подагра.

Лечението без диети при подагра е невъзможно, тъй като от храненето се предизвиква болестта и от него зависи много за оздравяването на пациента

Лечението без диети при подагра е невъзможно, тъй като от храненето се предизвиква болестта и от него зависи много за оздравяването на пациента

Често се проявява склонност да се развие подагрен артрит. Ако в рода си имате близки страдащи или страдали от подагра, трябва да следите здравето на ставите и да се храните правилно.

Постоянното внимание към здравето включващо диетата, движението, поддържащите лекарства, намалява честотата на пристъпите на подагра. Липсата на лечение увеличава тежестта на болезнените прояви, а припадъците се появяват по-често.

Невъзможно е лечението без диети при подагра. Лекарят назначава лечение с определени лекарства, и освен тях пациентът трябва да спазва съответната диета. В противен случай храната, която е противопоказана ще влошава състоянието му.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *