Как се прави изчисляване на цикъла

Изчисляване на цикъла дава по-ясна представа кога можете да заченете и кога може да не се пазите

Средната продължителност на женският менструален цикъл е около 28 дни. Това е защото лигавицата на матката реагира в определена последователност на промяната на концентрацията на половите хормони в организма на жените. Всяка жена трябва да знае да прави изчисляване на цикъла, за да може да планира по този начин живота си.
По време на цикъла в яйчника започват едновременно да узряват няколко яйцеклетки, обграждани от слой мехурчести клетки, като по този начин се образуват яйчниковите фоликули. От тях само един достиги до повърхността на яйчника, разпуква се и отделя зрялата яйцеклетка, която попада в маточната тръба.

изчисляване на цикъла

Изчисляване на цикъла дава по-ясна представа кога можете да заченете и кога може да не се пазите

Това е моментът на овулацията, когато е най-подходящото време за зачеване. Ако обаче яйцеклетката остане неоплодена, се появява менструално кръвотечение.
Средната продължителност на един менструален цикъл е между 21 и 31 дни. Приема се средно 28 дни. Продължителността на нормалното менструално кървене пък е между 3 и 8 дни, а за средно се приема 4-5 дни.
Изчисляване на цикъла се прави като се знае, че интервал между менструациите е от 21 до 35 дена, продължителността е от 2 до 5 дена.
Всяка жена трябва да има свое календарче, в което да отбелязва кога точно е настъпила поредната менструация. По този начин много по-лесно става изчисляване на цикъла. Календарчето служи за отбелязване на датите, през които е имало мензис всеки месец. По този начин може да разбере кога ще започне цикъла следващия месец.
Интервалът се изчислява като се броят дните от първия ден на едната менструация до първия ден на следващата. Когато се ходи на преглед при гинеколог, е добре да се носи менструално календарче, за да може адеквактно да се отговори на въпросите на лекаря и да може най-добре да се направи изчисляване на цикъла.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *