Ишиас – рецепти от народната медицина и компреси

Какви са възможностите за лечение на болките по хода на седалищния нерв наречени ишиас с билки, компреси и рецепти от народната медицина. Причини за появата на болестта.

Съдържание на статията: Ишиас. Причини за ишиас. Ишиас симптоми. Ишиас лекарства. Лечение на ишиас. Ишиас упражнения. Ишиас и лумбаго. Как се лекува ишиас. Ишиас народна медицина.

Ишиас.

Болката причинена от възпаления седалищен нерв и която се усеща в кръста и по-надолу, обикновено се получава от заболяването ишиас. Той е и синдром, който се проявява като болка разпространяваща се по протежение на споменатия седалищен нерв. Възпалителният процес в него е свързан с компресия на гръбначните корени, които се намират по гръбначния стълб. Почти никога не се случва хора да страдат от него преди 30-годишна възраст. Всички пациенти са по-възрастни.

Съществуват най-различни причини, които могат да доведат до компресия на нервните корени и появата на лумбосакрален ишиас. За всеки човек тази проява на ишиас може да бъде много различна в сравнение с тази на другите хора.

Най-големият нерв в тялото е седалищният нерв. Той има коренчета в лумбалната част на гръбначния стълб, която е областта на кръста, продължава надолу към зоната на хълбоците и неговата задача е да приема и изпраща сигнали към краката. Когато имаме възпален седалищен нерв, ние получаваме болки, които се наричат още и пристъпи на ишиас и се усещат в поясния сегмент. Те продължават към крака надолу точно към бедрото в задната му част и отива под коляното надолу.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Анатомия на структурата на лумбалните прешлени.

Колоната на лумбалния спинален отдел е представена от пет прешлена, които са с по-големи размери в сравнение с останалата масивна предна част – тялото – и се намират зад гръбначните части като изпъкналата задна част на прешлените. Между органите на лумбалните прешлени се намират междупрешленните дискове.

Структура на гръбначния диск:

Задължително погледнете и ТОВА: Лечение на ишиас с хапчета и лекарства за мазане! Как точно става?

– пулпозно  (желеобразна) ядро намира се в централната част и играе ролята на амортисьор при ходене;

– плътен фиброзен пръстен, обграждащ пулпозното ядро в периферията и не позволява то да изпадне извън гръбначното тяло.
На върха на поясния отдел, гръбначният стълб е свързан с малко подвижния гръден отдел и отдолу – с кръстния, който представлява една кост. Лумбалните прешлени са свързани помежду си гъвкаво, и поемат най-големия товар. Следователно в областта е най-вероятно да се случи смущение, което води до притискане на нервните корени.

Структура на гръбначния мозък, нервните корени и на седалищния нерв.

Гръбначният мозък се намира в тесния гръбначен канал, който се формира от органите и частите на прешлените. От него се отклоняват сдвоени нервните корени, които се простират навън през междупрешленните дупки, образувани от два съседни прешлена. След това корените се свързват заедно, за да образуват сакралния сплит (наречен така поради факта, че той е близо до сакрума). Той тръгва от няколко нерви, включително седалищния.

Седалищният нерв е най-големият в човешкото тяло. Той съдържа много сетивни и двигателни влакна и преминава през задната повърхност на бедрата и пищялите и след това се разделя на по-малки клонове – нервите на малкия пищял и на големия пищял (тибията).

Причини за ишиас.

Дискова херния

лечение на ишиасДисковата херния наричана още и междупрешленна херния е заболяване, при което е налице разкъсване на фиброзния пръстен от влакна на гръбначния диск и изместване на пулпозното ядро.

Издатината на хернията компресира нервните корени, от които се образува седалищния нерв, което води до болка и други симптоми. С течение на времето се развива възпалителен процес в местоположението на компресията.

Междупрешленната херния в лумбалната област на гръбначния стълб се получава средно на 150 души на 100 000 души годишно. Повечето от случаите са причини за ишиас.

Инфекциозни заболявания

От инфекциите се получават токсини, които произвеждат патогени, а те от своя страна причиняват лезии на седалищния нерв, предизвикващи ишиас.

Инфекции, които могат да доведат до ишиас: грип, туберкулоза, коремен тиф, малария, скарлатина, генерализирани (обхващащи цялото тяло), септицемия – хронично възпалително заболяване, сифилис.

Интоксикация (отравяне) на тялото

Отравяне, което може да доведе до развитие на ишиас:

Ендогенно отравяне (формиране на токсични вещества в тялото, които могат да атакуват нервите) получава се от метаболитни заболявания:

– диабет;

– подагра.

Екзогенно отравяне (токсичните вещества се получават в организма отвън):

– алкохолна интоксикация от хронична злоупотреба с алкохол;

– отравяне с арсен, олово, живак.

– преохлаждане.

Дегенерация на диск – причина за ишиас.

Дегенерация на диск – причина за ишиас.

Почти всички пациенти, които имат ишиас споделят, че малко преди страданията са имали хипотермия. Това се дължи на факта, че студеното задейства възпаленията и активира инфекциите.

Често у пациентите имат се получават и други причини за ишиас, а ниската температура е провокиращ фактор.

Гръбначни остеофити

Остеофити – костни издатини, които се получават по различни кости по-специално по прешлените. Те могат да бъдат под формата на конуси,  шипове, куки. Остеофитите могат да бъдат разположени на различни места и да са с различни размери.

Причини за възникване на гръбначните остеофити:

остеохондроза – дегенеративно заболяване на гръбнака, при което има унищожаване на междупрешленните дискове и развитие на възпалителен процес около прешлените;

артроза на гръбначния стълб, получава се от възпаление на междупрешленните стави;

спондилоза – възпаление на прешлените от различен произход.

Остеофитите компресират корените на нервите на гръбначния стълб и това може да доведе до развитието на възпаление. Те често са причина за хроничен ишиас.

Тумори на гръбначния стълб.

Ето какви тумори могат да доведат до развитието на ишиас:

– Доброкачествени тумори на прешлените: тумор на костта, остеобластом, остеобластокластома.

– Злокачествени тумори на гръбначния стълб, злокачествени тумори на костта, остеоидна остеома, остеосарком, злокачествена остеобластокластома, хондросарком.

– Метастази на злокачествени тумори в прешлените и междупрешленните дискове.

– Интрамедуларни тумори – излизат от гръбначния мозък: епендидома и астроцитом (по името на клетките, от които те са получени).

– Ектрамедуларни тумори – възникват от тъканите, които обграждат гръбначния мозък: менингиоми (от гръбначния мозък), невроми (от нервните корени).

Спондилолистеза

Спондилолистезата е състояние, при което един от прешлените се измества спрямо друг с местоположение долу, под него. При това изместване той компресира гръбначния мозък и от неговите нервни коренчета се получават симптоми на ишиас.

Последният пети лумбален прешлен по отношение на сакрума се измества най-често. Спондилолистезата обикновено се развива за дълъг период от време и води до ишиас едва към 35 годишна възраст.

Причини за възникване на спондилолистеза

  • фрактури на прешлените на гръбначния стълб;
  • вродени малформации на прешлените (клиновидните прешлени в тялото имат форма на клин), цепнатини в гръбначната дъга;
  • дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, като остеохондроза.

Ишиас по време на бременност

През периода на бременността, ишиасът се получава в резултат от факта, че има увеличаване на натоварването на гръбначния стълб, при което центърът на тежестта се измества. На някои жени гръбначният им стълб не е готов за такива промени.

Ишиас симптоми.

Основната проява на ишиаса е болката. Други симптоми често отсъстват.

Характеристики на болките при ишиас:

– Характерни остри силни пробождащи болки (напомнящи на пробождане с хладно оръжие, парене).

– Разпространение. В глутеалната област, на задната част на бедрото, на подколенната ямка и надолу отзад на крака. Понякога болката се наблюдава в целия крак, достигайки петите. Болките в гърба могат да се случат в паралел с тях или да отсъстват.

– Продължителност. Често те са хронични. Те могат да са непрекъснати или епизодични на пристъпи, в зависимост от причината на заболяването.

– Интензивност. Болките от заболяването ишиас могат да имат различен ефект. В някои случаи те не са много интензивни и не причиняват нищо на пациента, за да получи страдание, а в други – са толкова силни, че от всяко движение се причинява болка и пациентът не може да стои в изправено положение.

– Симетричност. В повечето случаи болката от ишиас е едностранна. Тя се появява от дясната страна или от лявата. В някои случаи, може да се получи и от двете страни.

Характеристики на неврологичните нарушения при заболяването ишиас – нарушения на възможността за движение, чувствителността и рефлексите:
– Нарушаване на чувствителността – на кожата на краката и долната им част, с изключение на вътрешната повърхност на тибията, която не се инервира от клонове на седалищния нерв.

– Принудително положение. Поради болката се променя тонусът на лумбалните мускули и на долните крайници. Пациентът се опитва да заеме позиция, в която болката би била минимална. Най-често той се навежда напред и встрани, и поддържа тази поза, докато стои, седи, и при ходене.

– Нарушения на възможността за движение. Това се получава в задната група мускули на бедрата и долната част на крака, която се проявява в нарушение на флексия в коляното до глезена и ставите на ходилото.

– Мускулна атрофия. Поради нарушаване на инервацията и движенията, резервните мускулни групи в областта на бедрото и подбедрицата са с намален размер.

– Нарушаване на рефлексите.

– Остеопороза и фрактура на костите на краката, пищяла, бедрената кост – в резултат на парализа и мускулна атрофия при тежка форма на ишиас.

– Вегетативна дисфункция (свързана е с дисрегулация на вегетативната нервна система, съдовата функция, кожата, мастните и потните жлези).

– Промяна на цвета: кожата става бледа или червена на цвят, което се дължи на нарушаване на нервното регулиране на ширината на съдовия лумен.

– Изтъняване на кожата: тя може да придобие формата на тънка хартия.

– Суха кожа.

– Изтъняване и повишена чупливост на ноктите.

– Повишено изпотяване, нарушение на отделянето на пот.

Изследването и диагностицирането на синдрома наречен имиас става с електроневромиография, ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, рентгенография.

Ишиас лекарства.

От значение е какви лекарства за облекчаване на болката се вземат по време на бременност. От групата на нестероидните противовъзпалителни средства се разрешава употребата на индометацин. Назначаване на лекарството е за определено време: то се препоръчва да се взема от 18 до 20 седмици от бременността, максимално – до 32 седмици.

Времевата рамка се прави с цел да се избегнат проблеми с плода, защото ако се взема от бременните жени индометацин с по-късна дата може да доведе до образуването на вродени малформации на сърцето – преждевременното затваряне на овалното прозорче. Използването на лекарството в по-ранно време е по-малко опасно, но все още не се препоръчва да се прибегне до ненужното му назначаване.

За облекчаване на острите болки, лекарите обикновено предписват обезболяващи средства и лекар­ства за отпускане на мускулите. Понякога те инжектират лекарство, за притъпяване на чувствителността на нервите, което трябва само да се приложи, за да прекъсне връзката между болката и съпътстващото я напрягане на мускулите.

Медиците препоръчват за лечение на опорно-двигателния апарат физически упражнения, които да бъдат комбинирани и с прием на хранителни добавки, за да се постигне максимален ефект. Един от тези предлагани продукти е РЕСТАВИТ АЛФА + ОМЕГА. Той е  най-препоръчаният продукт за грижата и здравето на ставите. Хранителната добавка при редовен прием помага при:

– облекчаване на болките в шията и гърба;

– подобряване на здравината и еластичността на сухожилията и ставите;

– проблеми със зъбите костите, ноктите и кожата;

– възстановяване при обездвиженост;

– контрол на кръвното налягане и на лошия холестерол;

– подпомагане функциите на мозъка, сърдечносъдовата и нервната система – от особено значение за възрастните хора.

Лечение на ишиас.

Лечението се прави с лекарства, които не съдържат стероиди и са в състояние да елиминират възпалението. Но в допълнение към най-важното лекарство за лечение се счита извършването на упражнения, които са предназначени да се отпуснат пациентите и да се успокоят областите на болка, както и стимулиране на притока на кръв към засегнатата област.

Ишиас – заболяване, при което е ограничена способността да се движите „на краката си“. Силната болка практически лишава човек от възможността да се движи нормално, дори в апартамента, така че да продължават страдащите от него да живеят в стегнат работен ритъм не работи. Затова са нужни спешни и ефективни мерки. Методите за лечение на ишиас включват лечение на възпалението на седалищния нерв със следните основни елементи:

– за облекчаване на болката;

– отстраняване на възпаление;

– лечение на основното заболяване – на първопричините за невралгия.

Премахване на болката е необходимо, на първо място, че човек може да доведе сравнително приемлив начин на живот. Лекарите предписват силни обезболяващи, както за вътрешно ползване, така и под формата на мехлеми, кремове и гелове за локална употреба. В много тежки случаи, възпаленият нерв се блокира чрез използване на инжекции с новокаин (лидокаин). Тази процедура трябва да се направи от един опитен лекар. Блокадата облекчава болката за доста дълго време.

За лечение на възпалението лекарите предписват НСПВС. Те работят ефективно, имат обезболяващ ефект, но имат и много силна странична картина, при която увреждането може да повлияе на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците. Следователно, злоупотребата с тях във всички случаи е забранена.

Премахването на първопричината на заболяването е ключът към успешното лечение. За да се справят пациентите с инфекциозни болести, се провежда ефективна антибактериална и антивирусна терапия. Има много техники за премахване на притискане на нервните корени: мануална терапия, масаж, изпъване на гръбначния стълб, физиотерапия, калолечение, акупунктура, физикална терапия и други. Специално място за лечение на ишиас заемат народните средства. За успешен резултат най-добре е да се използва пълният набор от дейности и средства за лечение, разбира се, след подробна консултация с лекуващия лекар.

Ишиас упражнения.

Много често възпалението на седалищния нерв (ишиас) е се причинява от притискане. Това води до болка. Най-честата причина за болките е измененията в прешлените на гръбначния стълб или изместване на един или повече от междупрешленните дискове. Във всеки случай ишиасът е само симптом на сериозно заболяване. Гимнастика за ишиас е добре да се справят заради проблема със заклещването на седалищния нерв, с което се облекчава болката, и се подобряват обменните процеси в засегнатата област.

Симптомите на болките от ишиас се появят в лумбалната област, в широката част на бедрото, пищяла и могат да стигнат до пръстите на краката. На всеки човек те могат да се появят с различна интензивност, честота, а не непременно в този ред. Във всеки случай, болковите симптоми не трябва да се толерират и е по-добре да се консултирате с лекар. Неврологът ще разгледа на пациента, диагностицират и предписват след поставяне на диагнозата „ишиас“ ще определи основните методи за лечение. По принцип той се проявява при хора, които са преминали възраст от тридесет години, която е крайъгълен камък. Основно се използва комплексна терапия, която включва медикаменти, физиотерапия, правилно организиране на ежедневието, упражнения.

Основен комплекс на гимнастиката

Терапевтично упражнение, което се извършва при възпаление на седалищния нерв от легнало положение.

– Легнете по гръб върху твърда повърхност, дръпнете краката към гърдите, прегърнете задните си части. Задръжте в тази позиция половин минута, след което се изправете на краката си, ръцете са поставени от двете страни на тялото. Направете 10 повторения.

– Легнете на една страна, сгънете коленете си и се опитайте да ги привлечете към себе си. Върнете се в изходна позиция. Това упражнение се повтаря 10 пъти в този ред, като правите движения да се опитвате да дръпнете чорапите си. Това много добре затопля мускулите на гръбначния стълб.

– Легнете по корем. Необходимо е да се повдигне тялото, докато огъвате ръцете, сякаш извършвате лицеви опори. Краката трябва да са неподвижни. Можете да започнете с 5 изпълнения на упражнението и постепенно да увеличавате броят им.

Необходими терапевтични упражнения от седнало положение при ишиас.

– Седнете на стол и кръстосайте краката. Изправете гърба, извийте ръцете зад главата си и започне да въртите тялото в различни посоки. Направете всяко едно упражнение във всяка посока по 5 пъти.

– Застанете на колене и повдигнете ръцете си над главата, като при това стиснете пръстите си. Започнете бавно да се накланяте напред, опитвайки се да издърпате ръцете си, да се наведете доколкото е възможно повече и да докоснете даже пода с ръце. Върнете се в изходна позиция.

– Седнете на пода с крака изпънати напред, ръцете се разтварят в ръката на височината на рамото. Необходимо е да се опитаме да ги разделим, доколкото е възможно. Всичко се прави плавно и нежно с бавми темпове. След 5 изпълнения следва да се върнете към първоначалната си позиция.

– От седнало положение на пода, извийте ръцете си зад главата си, легнете по гръб, и повдигнете краката си възможно най-високо. В същото време не се опитвайте да отделяте гърба си от пода. Свалете краката си и отново застанете в седнало положение. Опитайте се да правите това упражнение и в същото време да не правите никакви резки движения.

Гимнастика от изправено положение с възпаление на седалищния нерв.

Застанете прави и разтворете краката си на широчината на раменете. Вдигнете едната си ръка нагоре и другата спънете ниско по-надолу. Следва да се накланяте настрани и да вдигнете едната си ръка и да изпълнява навеждане в посока, обратна на страна на издигнатата ръка. Упражнението да се прави с усилие, но бавно, опитвайки се да се наведе толкова ниско, колкото е възможно. След като изпълните 5 пъти това упражнение от всяка страна, е необходимо да спрете, да направите пауза и да го повторите отново. Това упражнение подобрява притока на кръв към мускулите на ръцете, краката и стомаха.

Какво е важно да се помни?

При ишиас се проявяват пристъпи на болка в най-неочаквани моменти, така че трябва да изпълнявате упражненията всеки ден с тренировки равномерно за всички мускулни групи и с постоянно нарастване на натоварването. Също така, можете да спортувате като карате колело и да плувате. Физическите упражнения значително намаляват риска от нараняване на седалищния нерв. Само трябва упражненията да бъдат лесно осъществими, за да поддържат мускулния тонус.

Лечение на синдрома на болка при такива заболявания като ишиас включва комплексни терапевтични ефекти, независимо от това, кое го предизвиква. Важно е да се осигури помощ и след това да се възложи по-нататъшно лечение. Разбира се, необходима е и лекарствена терапия за отстраняване на симптомите на болката. Въпреки това, физиотерапията е важна терапевтична мярка.В допълнение, тя може да се направи дори у дома. Упражненията с ишиас трябва да бъдат насочени предимно към разработването на мускулните влакна с намаляване на мускулните спазми, които са прикрепени към седалищния нерв.

Необходима е гимнастика за изпъване на краката, за да ги направят по-мобилни. Също така трябва да правите упражнения за укрепване на хълбоците, вътрешната и външната страна на бедрото. Всички упражнения за възпаление на седалищния нерв, трябва да бъдат извършени точно но ако получите симптоми на болка, трябва да спрете да си починете или да ги прекратите въобще.

Има различен набор от физически упражнения, които при възпаление на седалищния нерв не само могат да премахнат симптомите на болката, но понякога може да се премахне и причината за нея. Всички упражнения са насочени към релаксиране на мускулите, които са засегнати от болките, към подобряване на кръвообращението в засегнатите райони и за облекчаване на болката. Комплексът трябва да се развива само от професионален лекар, като се вземе предвид тежестта на заболяването и свързаните с него заболявания. Най-добрата превенция на ишиас са тези упражнения, които са насочени към разтягане на мускулите на бедрото и лумбалната зона, защото те могат да бъдат използвани за отстраняване на недостатъците, които са възникнали в резултат на заседналия начин на живот.

 

Всички упражнения насочени към лечение на ишиас трябва да се извършват под прякото наблюдение на лекар и инструктор по физиотерапия. Те винаги са в състояние да предложат как да ги изпълнявате правилно. Ако физиотерапията се извършва в домашни условия, като за начало е добре да се консултирате с вашия лекар какви упражнения можете да изпълните.

Гимнастиката се изпълнява, за да се намали болката, но тя не е панацея за заболяването. Най-вероятно това се счита превантивна и допълнителна помощ за пациента с ишиас. Разбира се, терапевтичните упражнения са необходими при ишиас, но не забравяйте за основното лечение. Със заболяването има и възпалителен процес, който не се отстранява само с физиотерапия. Поради това е необходимо да се изпълни всичко по препоръка на лекуващия лекар и след това в кратък период от време, ще можете да се отървете от това заболяване, като облекчите симптомите му.

Правилник за лечебна гимнастика

упражнения при ишиас, гимнастикаСпоред предписаното лечение, лекарят ще покаже как да правите упражненията за ишиас. Но след това трябва да ги правите самостоятелно (можете да използвате инструкциите в снимките), при спазване на следните правила:

– Проектираният комплекс трябва да се прави всеки ден, за предпочитане 2 пъти на ден.

– За да изпълните упражнението, трябва да изберете плоска и твърда повърхност. В същото време трябва да се внимава да се избегнат възможните въздушни течения. Най-добре е да легна на постелка на пода или на туристическо киче .

– При остър ишиас изпълнението на упражненията трябва да бъде спряно.

– За извършване на упражненията, изберете подходящо умерено темпо. Не можете да правите бързи и остри движения, скачане, рязко ставане и така нататък. Скачането при това заболяване е противопоказано.

За набора от техники.

ценни упражнения при ишиасВсички упражнения, изброени по-долу, трябва да се използват по време, когато са преминали силните болки. По време на обостряне те не могат да изпълняват и не се използват за облекчаване на болката.

Всички лечебни упражнения за гърба при ишиас могат да бъдат разделени в три групи:

– легнало;

– седнало;

– стоящо.

Упражнения за изпълнение в легнало положение.

– Легнете по гръб, издърпайте двете колена към гърдите си и обви ръцете около бедрата. Задръжте за половин минута и се върнете в изходно положение. Повторете 10 пъти.

– Легнете по гръб, обхванете лявото коляно с дланите на двете ръце и бавно го изтеглете към противоположното рамо, останете така за 8 секунди и отпуснете. След това извършете същите действия с десния крак. Повторете 10 пъти.

– Легнете по гръб, сгънете двата крака и с мускулите на гърба се опитайте да избутате гръбначния стълб в пода. При това положение за дръжте половин минута, а след това се отпуснете. Направете упражнението 10 пъти.

– Легнете на една страна и правете движение като се стремите ”силно да дръпнете чорапите”. Свийте краката си и се опитвайте да ги дърпате към гърдите си, колкото е възможно, и след това бавно ги върнете в изходно положение. Изпълнете упражнението 10 пъти.

– Легнете по корем и поставете ръцете си скръстени отпред. Изправете се на лактите и трябва да изпънете гърба назад, доколкото можете, като се стремите да се изпъва и нагоре. Краката не трябва да бъдат повдигнати над пода. След няколко секунди, трябва да внимателно да легнете на пода. За начинаещите ще бъде достатъчно 5 изпълнения, но с течение на времето техният брой може да се увеличи до 15.

– Лежейки по гръб, издърпайте краката близо до задните части и ги допрете до пода. Ръцете трябва да се скръстят над гърдите. Поемете дъх и започнете да повдигате бавно тялото нагоре, докато раменете не са отделят от пода. На издишване ваемете изходна позиция. Повтарете най-малко 15 пъти.

Упражнения в седнало положение.

Упражнения в седнало положение. при ишиас– Седнете на пода, издърпайте краката право напред. Вдигнете се и изправете ръце до нивото на рамото и се опитвайте колкото е възможно да ги задържите зад гърба си, присъединявайки ги към лопатките. Движението трябва да бъде плавно, а не рязко. Повторете упражнението 5 пъти.

– Седнете на пода, повдигнете ръцете си над главата си и бавно ги отпуснете към гърба. След това бавно повдигнете краката като ги раздалечите до ъгъл от 90 °. В същото време се следи внимателно да не би лопатката и долната част на гърба да допрат до пода, тъй като това създава допълнителна тежест върху гръбначния стълб.

– Седнете на стол, тялото се завърта, след като се извият ръцете зад главата. Можете да започнете с 5 повторения на всяка страна.

Упражнения в стоящо положение.

– Изправете се, разтегнете гърба назад, колкото е възможно, и краката да са на широчината на раменете. Дясната ръка се вдига нагоре и наляво, надолу покрай тялото. Направи наклон наляво така, че дясната ръка да се намира над главата и да не се движи напред или назад. Опитайте се да направите наклон до това положение, докато тялото и ръката няма да са успоредно на пода. Назад към първоначалното положение да си поемете дъх и се наклонете надясно. Направете 5 повторения.

– Дръжте гърба си изправен, застанете на колене, стиснете пръстите на ръцете си и ги издигнете над главата си. Бавно направете извиване напред, за да докоснат ръцете пода, след това внимателно се изправете. Повторете 5-10 пъти.

При остри болки в гърба.

При остри болки в гърба. Упражнения против ишиасКогато човек страда от лумбаго с ишиас възникват резки болки в кръста. Причиняват се от компресия на корените на седалищния нерв. Има две упражнения за облекчаване на това състояние. Те облекчават болката, която позволяват на човек да си възстанови двигателната активност.

– Застанете с лице към избрана от вас хоризонтална повърхност и тазобедрените стави да са също в хоризонтално положение. Това може да бъде маса, високо легло, диван, и така нататък. Бавно отпуснете тялото си върху нея и се отпуснете. Поемете дълбоко въздух, изпълнете с въздух корема и за 4-5 секунди останете така и направете максимално издишване. Броят на повторенията трябва да бъде не повече от три пъти.

– Отпуснете се на пода като допрете в него дланите и коленете. Гърбът трябва да е в неутрално положение (не увиснал), шията отпусната и главата да е отпусната надолу. Направете бавно вдишване с корема за пет секунди и задръжте дъха си и след това направете пълно издишване. Чрез повтаряне това дихателно упражнение 7-8 пъти човек ще чувства, че болката постепенно започва да отслабва.

Ишиас и лумбаго.

Лумбагото е подобно състояние като ишиаса, с което се обозначават общо болките в зоната на кръста, независимо какви са първоначалните причини. Те биха могли да са вертеброгенни, дискогенни, могат да са от травма, тумор или от някакво възпаление. Медицинският му термин е лумбалгия. А самото название лумбаго не казва нещо особено, а може в същото време и да означава доста неща.

При лумбагото в зависимост от времето, през което се усеща болката, може да се определи като остро (за по-малко от 6 седмици), нехронично (от 6 до 12 седмици) или хронично (което трае повече от 12 седмици). Може да се определи и според подлежащата причина – рефлексивна болка, немеханична или механична причина. При повечето пациенти страдащи от лумбаго не се открива и не се търси дори конкретна главна причина, тъй като се смята, че болката се причинява от механични проблеми например мускулно или ставно разтягане.

Как се лекува ишиас.

Методи за лечение на ишиас:

– лекарствена терапия;

– масаж;

– физиотерапия;

– акупунктура (акупунктура);

– остеопатия;

– физиотерапия;

– билкови лекарства и различни народни методи;

– други специфични методи (терапия с лечебна кал, употребата на лекарствени пиявици, и т.н.);

– хирургическа интервенция.

Ишиас народна медицина.

Лечение на ишиас с народна медицинаНай-често лечението за ишиас у дома прилагат компреси, мехлеми, масажи и бани, също е добър начин да се лекува ишиас и с пипер. Но е необходимо да се има предвид, че всички традиционни рецепти трябва да се прилагат постепенно, като се започне с малки дози и за малко време компресите, тъй като се забелязват признаци на алергия. Курсът на лечение не трябва да продължава повече от няколко седмици.

Компресът е един от най-ефективните начини за лечение на възпалението и намаляване на болката по време на атака на ишиас. Всички рецепти са с основа на затоплящ компонент, и по този начин за направата на компрес е необходимо да се увие полиетилен с кърпа или дебел плат.

Прополис и пчелен восък се използват за получаването на затоплящи компреси за лечение на ишиас. Всички компоненти на този народен лек могат да бъдат закупени от аптека или от магазин за пчелни продукти. Смесете прополис и восък в съотношения, необходими, за да се получи хомогенна маса, за да се подготви оптимално компресиране с дебелина не повече от един сантиметър, с размери приблизително на две ваши длани. Компресът е необходимо да се наложи за една нощ или за 2-4 часа.

Репички и хрян също има затоплящо и противовъзпалително действие, което позволява да се преодолее ишиасът: лечение на народната медицина с използването на тези компоненти е много ефективно. Вземете по 200 г ряпа и хрян, настържете ренде, добавете 15 мл керосин и оцет, една супена лъжица сол, получената смес трябва да престои за около една седмица. За лечение на ишиас нанесете сместа върху лумбосакрален район и направете компрес за 2-3 часа до два пъти на ден.

Едно от средствата на народната медицина за борба с болката е пиперът. Един от най-добрите средства за справяне с възпалението, което придружава ишиас е третирането с пластир от пипер или втриване (с масажиращи движения) с пипер. За втриването се пиперът се приготвя лесно: вземете две чушки червен пипер, смилете ги до състояние на каша и ги смесете с 200 мл керосин и 50 мл водка или алкохол и две супени лъжици сол, сместа се оставя за 3-4 дни и се прецежда. Това е народен лек, който може да се използва за втриване или компрес за лечение на ишиас.

Лечение на ишиас с пластир от пипер.

Пиперът е универсален за затопляне и за сгряване, тези свойства са много полезни, ако имате ишиас: лечението с пластир от пипер може да се направи у дома, то не изисква никакви материални разходи. За лечение на ишиас купете от аптеката пластир от пипер и трябва да се прилага върху кожата над мястото на болката, опитвайки се да уловите и ненужните части.

Друг метод за облекчаване на болката, ако сте загрижени за ишиас – обработването му с народни средства, използващи пластир от пипер, но без да се използват затоплящите му свойства, и още негови дразнещи свойства. В този случай, за лечение на ишиас, използвайте малки парчета, за да ги наложите в строго определени точки. Това стимулира някои рефлекси и помага за бързо премахване на болката.

Във всеки случай, когато използвате пластира, бъдете внимателни. При лечение на ишиас е лесно да се прекалява с него върху кожата, което ще предизвика парене, затова не трябва да е прекалено и болезнено, и зачервяването след процедурата обикновено минава бързо. Да не се прилага пластира върху родилни петна или бенки.

Вани за лечение на ишиас.

Един добър начин за облекчаване на ишиас с народни средства е като се използват баните. Трябва да се отбележи, че всяка затопляща баня за лечение на ишиас не трябва да отнеме повече от час и продължителност повече от две седмици.

Най-лесната рецепта – народен лек въз основа на горчица на прах. За да се подготви банята се вземат 250-400 г горчица на прах, тя се разтваря във вода до състояние на каша, а след това се бърка във вана с температура на водата 35-36 градуса. Ползването на банята трябва да бъде не повече от 40 минути.

Друга популярна рецепта за баня – отвара от трепетлика. Кипва се 1-2 кг кора от трепетлика за 10 минути, получената отвара се прецежда и трябва да се използва за лечебни вани.

Който и метод да изберете, за да се справите с ишиаса от лечението с пластир от пипер или други народни средства – не забравяйте преди да започнете да ги приемате в дома трябва да се консултирате със своя лекар. Ако решите да се справите с болестта сами, започнете прилагането на всяка от рецептите постепенно. Пластир от лют пипер се продава по аптеките като например цената му в аптека Пулс е 1,02 лв. – pulsapteka.com.

Масаж с мед. Загрейте на парна баня 300 г от избрания от вас мед, докато започне да се отделя пяна. След това, малко по малко, сипвайте спирт, докато налеете в меда 50 мл от него и веднага отстранете от огъня. Разтривайте мястото на болката за 20 минути, ако искате може и до час, като се обхване целият гръб.

Отвара за ишиас. Съставки :

Цветове от калина – 1лъжица;

Цветове от невен – 1 лъжица;

Билка мащерка – 1 лъжица;

Хвощ – 2 лъжици;

Вода – 500 мл.

Приготвяне:
Смелете всички съставки и вземете от получената смес 2 лъжици. Довежда се до кипене и се вари за 5 минути, след което се охлажда.

Приложение:
Взема се половин чаша трикратно през деня преди хранене.

Втриване с агаве.

Необходимо е да се среже стъблото на домашно агаве – саксийни растения, които днес се срещат много често в магазините за цветя. То не трябва да бъде много младо и много старо (в противен случай няма да има ефект, или можете да се получи проблем с кожата). Изчистете от тръните, нарежете по дължина. Разтривайте с нарязаните части от растението на мястото, където има болка по 2 – 3 пъти на ден.

Мехлем за втриване. Съставки:

Пресен сок от черни репички (5 чаши);

мед (1 чаша);

сол ( 1 супена лъжица);

Водка (250 мл).

Приготвяне: всички съставки просто трябва да се смесят. Преди всяко следващо прилагане внимателно се разбърква сместа.

Приложение :
Разтривайте гърба в областта на талията и бедрото 2 пъти на ден с тази смес.

Компрес за ишиас.

как се прави компрес при ишиасВземете една черна ряпа и я настържете ситно на ренде. Поставете върху долната част на гърба парче плат, сложете отгоре репички, отгоре сложете друго парче плат, покрийте с восъчна хартия и увийте с нещо топло. Прави се 2 пъти дневно за 15 минути.

Както вече отбелязахме, традиционни лекарства, предписани за ишиас, имат много странични ефекти и противопоказания. В такава ситуация не може да бъде игнориран богат опит на традиционната медицина, която има богат арсенал от ефективни рецепти.

Рецепта. Две супени лъжици семена от конски кестен се наливат в 0.5 л завряла вода, сложете ги на водна баня за 15 минути, прецедете и изчакайте да се охлади. Пийте преди всяко хранене по доза от 100 мл.

Залейте две супени лъжици сушени цветове от невен в две чаши завряла вода, и ги оставете да престоят добре захлупени за най-малко два часа и прецедете. Вземете половин чаша преди ядене 3 – 4 пъти на ден.

Лъжица изсушени смлени корени от репей се наливат в чаша вино Каор. Загрява се на слаб огън, за да се затопли не повече от 5 минути (без да се вари). Прецежда се. Получената инфузия се разделя на две дози – преди закуска и преди вечеря. На следващия ден се приготвя прясна партида.

Вана с хрян. Пресен корен от хрян около 100 г, се смила в месомелачка, поставена в торбичка от тензух и се поставя в топла вана. Направете си една баня за не повече от 5 минути.

Вана с борови клонки. Килограм пресни млади филизи на бор се сипват в 3 л завряла вода, оставя се да къкри, държи се 10 минути. Престоява 4 часа и се филтрира. Добавя се в топла (не гореща!) баня на 1 литър отвара до 15 литра вода. Процедурата не трябва да продължава повече от 15 минути.

За втриване. Сухи цветове акация 100 г, се наливат в 300 г водка, близо, оставя се на топло място за 7 дни. След това се прецежда. Разтривайте с тинктурата върху болното място на пациента.

Сухи цветове от бял люляк 2 лъжици се добавят към 300 мл спирт или водка. Престояват 7 дни на тъмно място, след което се прецежда. Разтривайте възпалените места по 3 – 4 пъти за деня.

Изстискайте сок от черна ряпа, добавете мед в съотношение 1 част мед към три части сок и разбъркайте добре. Разтривайте с масажни движения няколко минути, докато сместа се абсорбира в кожата.

Двадесет дафинови листа (лаврови листа) сложете в чаша водка, оставете да престоят 3 дни на тъмно място. Тинктурата се втрива в болезненото място, за да се намали болката.обезболяваща смес при ишиас

Анестетична смес. В една чаша водка да се разтвори блистер дипирон на таблетки (не по-малко от 10 таблетки), добавете една чаена лъжичка от 5% разтвор на йод, оставете ги да стоят три дни на тъмно място. Третирайте болезнените места с тинктура и превържете с вълнен плат до сутринта.

Подгответе инфузия на одеколон (стандартна бутилка) и пресни цветове от глухарче, те също трябва да престоят на тъмно място за 3 дни. Разтривайте с това средство в засегнатата зона, преди лягане. Повторете, за да се подобри положението.

Компрес с восък. Загрява се парче от пчелен восък на водна баня, за да му се даде мека консистенция. След това с меката му форма се прилага върху болезнената зона, отгоре се покрива с пластмасово фолио или восъчна хартия. Увийте обвивката с вълнен плат или направете слой от памук и бинт. Задръжте компреса през нощта до сутринта. Процедурата се повтаря всеки ден за 7 дни. След почивка от една седмица, курсът може да се повтори.

Направете си компрес като замесите една чаша брашно на тесто и една лъжица течен мед. С полученото подобие на тесто  направете компрес, както е оказано в предишната рецепта.

Ишиас – рецепти от народната медицина и компреси.

Ишиас – рецепти от народната медицина и компреси.

Налейте в емайлирана тенджера половин литър слънчогледово масло, добавете 100 г сол (за предпочитане едра) и 100 г нарязани пресни листа от коприва. Сложете сместа на котлона да заври и добавете 50 г листа от касис и настърган корен от репей. Отново се разбърква и се вари още до кипене, но не се оставя да кипне, свалете от огъня и прецедете. Получената течност се употребата като средство за компреси.

Няколко зелеви листа се попарват с вряла вода (за по-добра гъвкавост) и внимателно се разстилат върху болезнените места. Превързва се отгоре с вълнен плат и найлон върху него. Оставете за няколко часа. След кратко време компресът може да се повтори с пресни листа.

Пресен корен от хрян се смачква до състояние на каша, смесва се с настъргано на грубо ренде картофи, добавете една супена лъжица мед. Разбъркайте до гладка консистенция. Намажете с растително масло кожата сложете чиста марля, и след това разпространете терапевтичната смес, покрийте с още един слой от тензух, с един от целофан и отгоре обвийте с топла кърпа. Нормално е компресът да дава усещане за парене. Повтаряне на процедурата може през ден – по-често не се препоръчва, тъй като можете да се изгорите.

Приготвя се разтвор от 1 част на терпентин, и 2 части вода. Разтворът се смесва със самун черен хляб и се прикрепва здраво към проблемните области, увийте с найлон на върха на компреса. Ограничаването на времето за процедурата  е до 15 минути, но ако усещането за парене е много силно, той трябва да се прекрати незабавно. Ефективно средство е но има опасност от изгаряния на кожата.

Настържете сурови картофи със реден размер и изстискайте сока. Към останалите суха част от картофите добавете лъжичка керосин. Разбърква се до консистенция за сметана. Лекът се слага на 2 слоя между две марли и се прилага върху засегнатата област, след обилно намазване с олио. Използвайте с повишено внимание, съществува опасност от изгаряния!

Билка воден ирис за ишиас.

Билка воден ирис за ишиас.

Мехлем с билката воден ирис. Корени от воден ирис се смила до състояние на каша и се смесва с чаша нерафинирано слънчогледово олио. Преди всяка употреба разбъркайте сместа и мажете с нея болните места.

Мехлем от лен. Смелете ленено семе, отделете пълна лъжица и прехвърлете в чаша с подгрято качествено растително масло. След 10 дни мехлемът е готов. Следва да я втривате в възпалените места вечер преди сън.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *