Как да изберем капки за нос или да си ги направим сами (НАРЪЧНИК)

Какви видове капки за нос има? Ползи и вреда от тях. Антибиотични капки за нос. Адреналинови. С прополис. Домашни капки за нос. Черни капки. Йодни капки. Капки за нос за деца. За бебе. За бременни. При синузит. При алергия. При грип. С морска вода. Физиологичен разтвор. С прополис и невен. С Алое Вера. От лайка. От кромид лук. Сребърна вода и клеева тинктура. Коларгол. Виброцил. Ксилометазолин. Африн. Куикс. Олинт. Назик. Пиносол. Цилоксан. Отривин.

Когато започне да се разваля времето или по всяко време на годината, често ни се случва да ни е запушен носа. Понякога това може да се получи и при хубаво време, ако имаме за причинител някаква алергия.

На помощ за предизвикващото ни неудобства състояние ни идват предназначените за това  капки за нос. Запушеният нос е признак за натрупани токсини в тялото, следователно може да е от полза пречистваща диета или процедури.

Против запушен нос и хрема – капки за нос

Против запушен нос и хрема – капки за нос

Видове капки за нос, които можем да ползваме.

Има различни видове капки за нос всеки, от които е с определено предназначение и не трябва да се слагат безразборно. Някои от тях са за хрема, други за друг вид запушване на носа.

Фармацевтичните фирми са създали освен течни капки за нос и спрейове, които имат предимството да нанасят лекарството върху по-голяма площ от носната кухина и не предизвикват сухота в нея. Например за хрема и ринит се използват капки с активни вещества ксилометазолин или оксиметазолин.

Те действат съдосвиващо като влияят на вегетативната част на нервната система и отпушват носовете ни за 10-12 часа. По аптеките можем да срещнем над 10 вида капки с тези активни вещества и всички са с различни търговски наименования. Тези препарати се прилагат за около 5 дни, някои от тях до 7 дни.

За алергични хреми се използва други препарати, които са обикновено съдосвиващи и противоалергични и се слагат до 10-15 дни. Отпушването на носа е по-слабо при тях и са по-щадящи за тъканите на носната лигавица.

“Фигурин

Много приложение намират капките за нос от сол или от сол и сода бикарбонат. Те се слагат и в спрейове и могат да се ползват за по-дълго време без ограничения. Действието им е повече към прочистване от секретите  вноса и успяват отчасти и да го отпушат. Към тях не се привиква за разлика от някои други и няма противопоказания за бременни жени, кърмачки, малки деца за болни от сърдечни болести, от високо кръвно, аритмии и т. н.

От капките за нос, които се срещат по аптеките са: Коларгол, Виброцил, Ксилометазолин, Африн, Куикс, Олинт, Назик, Пиносол, Цилоксан, Отривин. Едни от тях с много добри отзиви са били  капките Беконазе, но те вече не се произвеждат. Освен това има и антибиотични, адреналинови, йодни капки, черни капки, с природни продукти като алое, лук, прополис, с морска вода и други. Може да си направите и домашни капки с продукти от вашата кухня.

Ползи и вреда от капките за нос.

Ползите от тях са, че в известна степен отпушват носа и някои дори прочистват от слуз. По отношение на вредата от тях първото нещо, което трябва да отбележим е, че от течните капки се получава сухота в носната кухина и те не успяват да обхванат цялата площ в сравнение със спрейовете.

Капките съдържащи ксилометазолин или оксиметазолин не трябва да се прилагат за повече от 5 или 7 дни според описаното в упътването в опаковката, защото действат съдосвиващо чрез вегетативната нервна система с това влияят на всички органи, защото тя присъства навсякъде.

Те са противопоказани за хипертоници, с пациенти с повишено вътреочно налягане като глаукома, аритмии, сърдечна недостатъчност и други. Ако решите да ги използвате и имате от тези заболявания, консултирайте се с лекар. Забранени са за бременни и кърмачки. За деца до 6-годишна възраст се предлагат с подходяща за тях форма.

След употреба повече от 5 дни, към тях се получава привикване и могат да причинят главоболие, сънливост, сърцебиене и други проблеми. На някои болни след отпушване на носа се получава вторични кръвонапълване и той отново се запушва. При такова повторение на действията на медикамента се стига до хирургическа намеса.

Антибиотични капки за нос.

Капки за нос

Натурални капки за нос

Днес масово се използват антибиотични капки за нос, а най-често е належащо това да се прилага на малки деца. Когато има бактериална инфекция, това се разпознава по гноевидния носен секрет с жълто-кафяв цвят.

Тогава лекарите прибягват до употребата на антибиотични капки за нос. Това обаче може да направи бактериите резистентни към антибиотика, което става причина лечението да не е ефективно.

Ако след взетите мерки с лекарствата, състоянието не се подобрява, трябва да проверите дали няма друго усложнение като възпаление на Евстахиевата тръба, синусите, ухото, на трахеята и белия дроб и да развива бронхит пневмония или трахеит.

Макситрол е един медикамент с антибиотици. Той се използва като мас, капки за уши и за очи. Капките за очи Макситрол, често се изписват от лекарите за носа на детето. Те могат да се използват и за нослето освен за очите. Лекарството не е безопасно за деца и затова трябва да се ползва само по лекарско предписание.

Адреналинови капки за нос.

В някои случаи лекарите предпочитат да изпишат поръчкови капки за нос, вместо да ползват готовите. Това може д ас е наложи да се прави вкъщи и ето рецептата: 1 ампула адреналин, 1 ампула гентамицин и 10 мл преварена вода. Ако детето има алергична хрема се добавя и 1 ампула урбазон.

От тези капки се накапват в нослето като броя и честотата им е по лекарско предписание. Обикновено добрият ефект идва от първите капки, споделят читатели в нета.

Друг подобен вариант, който изписват лекарите е смесването на 1 ампула адреналин и 1 ампула физиологичен разтвор. Първо се капват капки от физиологичен разтвор само и след това от комбинираните след 2 часа. Капките от физиологичен разтвор

Стеримар представляват морска вода и запазват влажна лигавицата на нослето и помага срещу хремата. Предлага се и под формата на спрей за впръскване. Същият ефект би могъл да се постигне ако си направите вкъщи капки от разтвор на вода с морска сол.

С прополис.

Капките с прополис се приготвят като във физиологичен разтвор 10 мл се сложат 5 капки клеева тинктура. От тях се капват във всяка една ноздра по 3-4 капчици на половин до един час. Те са най-ефикасни, ако ги прилагате докато хремата е още в началото, докато носният секрет е бистър.

Ако все пак сте закъснели, тогава към капките ще е добре да се добави и правенето на инхалации с лайка по 2-3 пъти за деня и една вечер опреди лягане. Те се правят като варите лайка във вода и дишате парите й. Добре е да си покриете главата с една кърпа. Ако сте алергични към пчелните продукти ще трябва да търсите други решения. По аптеките се продава готова клеева тинктура и дори в комбинация с невен.

Домашни капки за нос.

Домашни капки за нос и с прополис

Домашни капки за нос и с прополис

Ето една рецепта на д-р Михайлов: във вода 100 мл се слагат 1 супена лъжица лайка, още една мед и се варят, докато изври половината вода. След това се прецежда през тензух и се слагат по 5-6 пъти през деня по 3-4 капки.

Друга рецепта е с морска сол и сода във вода. Кипнете 100 мл вода на котлона по възможност на водна баня и добавете по 1 чаена лъжица сода бикарбонат и морска сол.

Изсипете сместа в бурканче с винт и го обърнете веднага още докато е горещо. Капките се слагат по няколко пъти дневно, но не са подходящи за малки деца. Съставките на тези капки действат силно срещу вируси и бактерии.

Други домашни капки се правят със сок от лук, а други с ментол, прополис и евкалипт – по няколко капки от трите съставки. И още – с медена вода и ракия. Друга рецепта е със сок от лук и към него се добавя мед като една глава лук се смесва с натурален пчелен мед 2 супени лъжици и капките са готови след 30 минути. Слагат се на ден 3 пъти по 2 капки.

Черни капки за нос.

Те се използват за хрема, грип, запушен нос и за гърлото. Много са нужни в зимния сезон. След като ги сложете не трябва да ядете четвърт час. Те не са подходящи за деца до 1 година. Могат да се намажат на тампон и така да се сложат в носа като мехлем.

Черните капки може да купите от аптеките под името Коларгол. Преди да ги капнете в носа се препоръчва да го почистите с физиологичен разтвор или Стеримар. Те не са много агресивни и нямат много силно изразени странични ефекти. В състава им влиза колоидно сребро на прах, който се разтваря в дестилирана вода – 10 мл. Това обикновено се прави в аптеката или можете у дома сами да си ги смесите. Слагат се само по 1-2 капчици. apteka.framar.bg.

Йодни капки за нос за вашите деца.

Йодът намира приложение за различни състояния и болести като помощно средство. Може да си ги направите сами вкъщи. Капнете една капка тинктура от йод в чаша вода и добавете малко морска или обикновена готварска сол, около 12 грама, така че да заприлича на вкус като киселото зеле. Капките се употребяват по 2 в едната и в другата ноздра. Тези йодни капки не действат веднага, а след време, но имат траен ефект. ezine.bg.

Капки за нос за деца.

Хипертоничните разтвори са подходящи за деца над 6 години. Те отпушват носа и могат да се ползват дълго време, защото нямат странични ефекти. Те се използват в медицината за извършване на перитонеална диализа. Хипертоничните разтвори имат високо осмотично налягане или в тях са разтворени вещества с по-голямо съдържание, отколкото има в клетките и в кръвта.

Други капки за деца са с лайка и мед. Вари се лайка и мед по една лъжица и се ползват като капки за нос за деца. Еуфорбиум са други препоръчани капки за деца, Ксиламетазолин, Виброцил, Олинт, Бивацин (предназначени за уши и очи, но лекарите ги изписват и за нос). Някои от предназначените за възрастни се продават и за деца под формата на същия медикамент, но с променен грамаж или състав и на опаковката пише за деца. ladyzone.bg.

За бебе.

Едни от най-подходящите капки за нос са тези с морска вода. Те са напълно безвредни и богати на соли, чисти и без консерванти за сравнение с другите лекарства. Марката Humer например е представител на тези капки за бебета. Друг предназначен за бебета медикамент и напълно безвреден е Marimer, който е обогатен с мед и манган. Използва се за ежедневна грижа за носната кухина, при ринит и е подходящ за всички възрасти.

За бременни.

При по-тежки случаи на ринозит и хрема се изписват капки за нос Тизин и антибиотик – Биопарокс, с локално действие. На някои може и да не помогне много, ако състоянието им е много тежко, но е ясно, че са одобрени от лекарите гинеколози за бременни жени. Други безопасни за бременни и плода е ксилофарма и други капки с основата на активната съставка ксилометазолин. Други безвредни и подходящи за бременни е копките с морската вода Стеримар.

При синузит.

За справяне със синузит се употребяват капки за нос използвани при хрема муконазал плюс, виброцил, олинт, ринолекс, ксилорин, ксилометазолин. Гнойта и секретите поддържат възпалението и причиняват болки в носната кухина. Капките за нос при синузит помагат да се освободят пътищата от тях и да се премахне възпалителните процеси в нея.

При алергия.

Подходящи и предназначени за алергия са капките Виброцил/ Vibrocil и спрейовете за отпушване на запушен нос Алергодил/ Allergodil, Олинт Хидра / Olynth. Действието на Виброцил е за дълготрайно и бързо облекчаване на състоянието на носа при простуда, ринит, сенна хрема, алергичен ринит и вазомоторни синуити и ринити.

При грип.

Едни от препоръчваните капки за нос при грип са Грип Стоп, действащи срещу запушен нос, ринорея, загуба или само намаляване на обонянието. В състава му влизат Лактоферин и Карбоксиметил, действието му се заключава в извличане на желязото, което е нужно на бактериите за тяхното развитие като с това ги отслабва. Те подтискат вирусите, имат антибактериално свойство, действа като имуномодулатор и подтиска тумоприте.

 С морска вода.

Силата на чистата морска вода от бреговете на Бретан, съдържаща се в новите капки за нос

Силата на чистата морска вода от бреговете на Бретан, съдържаща се в новите капки за нос

Един от продуктите на пазара с морска вода е Стеримар, който в състава си има изотоничен разтвор на морска вода и няма никаква химия. В солите му се намират желязо, мед, манган, цинк, селен и други.

Продава се като капки и като спрей, в който водата е под налягане с газ азот. Използва се за ежедневна хигиена на носа на възрастни, деца, бебета и бременни жени. Прави се до 6 впръсквания във всяка ноздра на ден, след което се измива с вода и сапун накрайника и го подсушете.

Домашни капки с морска вода може да у си направите като просто използвате чиста морска вода, но трябва да сте сигурни, че е чиста. Другият начин е да си смесите вкъщи вода с морска сол и след разтварянето й тя е готова за ползване. Може да си направите капки и от смесването на сол със сода бикарбонат.

Слагат се една чаена лъжичка сода и щипка готварска сол във вода 100 мл и се трябва да се варят в тенджера на водна баня за 20 минути, но в бурканче с капачка и така се стерилизира. Във всяка ноздра се слагат по 3 капкомера, 3 пъти на ден. Читатели коментират, че подобрението идва няколко часа след слагането на капките.

Физиологичен разтвор.

Физиологичен разтвор за носа се продава по аптеките. Той е с 0,9% NaCl. В дома си можем да си го приготвим сами като в 1 чаша обикновена вода от чешмата сложите морска сол – една равна чаена лъжичка. От разтвора се капват по 3-4 капки през половин час поотделно във всяка ноздра. Намират приложение и за профилактика и за комфорт.

С прополис и невен.

В аптечната мрежа се продават капки за нос с пчелния продукт прополис и невен. Действа успокояващо и заздравяващо на носа при възпаления. Слагат се във всяка ноздра по 3-4 капки няколко пъти на ден. Има и капки с 10% разтвор на прополис и екстракти от мента и невен, също и със смрадлика вместо мента.

Капки за нос с Алое Вера.

Един полезен продукт на фирмата Форевър Ливинг е Алое Вера активатор. Той става за капки за ушите, за очите и за носа. Действа противовъзпалително и се използва още и за компрес, пише сайтът aloebulgaria.com. Капките помагат и за възстановяване и растежа на клетките.  За носа се използва като се накапват по 1-2 капки за всяка една ноздра и след това се смърка.

Капки за нос от лайка.

Капките за нос от лайка, действат имуностимулиращо като повишават нивата на веществото хипурат. То е съединение, подсилващо функции на организма за защитата му. То действа като разрушава клетъчните стени на неканените инфекциозни агенти.

За това им свойство, капките за нос с лайка са изключително силни за справяне с грам-позитивни бактерии, като Bacillus subtilis и Staphylococcus aureus. Противовъзпалителните ефекти на различните видове лайка се дължат на веществото хамазулен, чиято концентрация е от 5 до 15%. То помага при възпаления на дихателните пътища.

Капки за нос с лук.

Единият начин за ползване на лука за отпушване на носа е като го настържете и дишайте изпаренията му. По-силен вариант е да го настържете и да изстискате сока му. След това го смесите с малко вода и така ги ползвайте като капки за нос. Водата се добавя, защото сока от лука люти много. Количеството й е по ваше осмотрение. Колкото е повече, по-малко ще люти.

Капки за нос от сребърна вода и клеева тинктура.

Рецептата за тази комбинация е 10 мл сребърна вода и 5 капки клеева тинктура. Те са подходящи за хора от различни възрасти, а също и за малки бебета. Майките са доволни, че децата им оздравяват за 1-2 дни и споделят това във форумите. Може да ги направите и с клеева тинктура и сребърна вода като смесите 5-10 капки клеева тинктура и 10 капки сребърна вода. Слагат се капки по 3-4 във всяка ноздра по 5-6 пъти за деня.

Коларгол.

Капките са с колоидно сребро. То действа бактерицидното и дезинфекционно, което се дължи на действието на сребърния заряд към ензимите на едноклетъчните микроорганизми, които са жизненоважни.

По този начин колоидните сребърни частици се свързват със сулфидрилните групи в тези ензими и им въздействат върху тяхната работа, а това води до „задушаване“ и бърза смърт на различните микроорганизми. Всички микрорганизми, които не образуват спори, умират до 6 минути.

Тези капки за нос се правят като смесите колоидното сребро на прах от 300 мл с ампула физиологичен разтвор (която е с натриев хлорид) от 15 мл или дестилирана вода. Разтворът се използва не по-рано от 2 ч. след и има годност до 7 дни. Трябва да се съхранява на сухо и тъмно място, до 25ºС. Колко време ще го ползват е за лечение, за Вас или за вашето дете, трябва да Ви каже лекуващият лекар. По-подходящи са за деца.

Виброцил.

Капките за нос Виброцил съдържат активни съставки диметинден (антихистамин) и фенилефрин. Предназначен е за бързо и дълготрайно облекчаване на хремата и на запушените носове, причинени от алергични и инфекциозни нарушения на горните дихателни пътища.

Приложението им на ден за деца е от 1-6 г., по 1 или 2 капки 3-4 пъти във всяка една ноздра, а за по-големи деца и възрастни по 3-4 капки също толкова на ден. Да не се превишава посочената доза. За разлика от други продукти, майките не одобряват много Виброцил и предпочитат други по-ефективни и безвредни капки за нос за децата си.

Ксилометазолин.

Ксилометазолинът съдържа активно вещество Ксилометазолинов хидрохлорид и намалява секрета и отока на носната лигавица и алергична хрема. Той намалява секрета и действа на кръвоносните съдове като ги свива.

Трябва да се знае, че е противопоказан при глаукома, алергия, при интервенция върху хипофизата или другаде в черепа и при сух ринит, атрофичен. Употребява се не повече от 7 дни, защото може да предизвика атрофия на костната лигавица.

Не се препоръчва за бременни и кърмачки, за деца до 2 г. не се използва, а за такива от 2-6г. се изписва само от лекар. За деца над 12 г. и за възрастни, по 2-3 пъти дневно се слагат капките по 2-3 и, за 0,025 мг от веществото ксилометазолин хидрохлорид на 1 мл от лекарството. За деца се дават след лекарска консултация, също и за повече от 3 до 5 дни.

Африн.

Капки за нос Африн

Капки за нос Африн

Африн спрей е един медикамент съдържащ окзиметазолин, който е с подобен състав и действие на ксилометазолина. Използва се за облекчаване на симптомите на назалната конгестия, предизвикана от синузит, настинка и сенна хрема.

Противопоказан е при сврухчувствителност към окзиметазолина, при закритоъгълна глаукома, при вземане на лекарства за Паркинсон, и при изкарана интервенция на хипофизата, при възпаление на кожата и ринит (образуване на корички по нея), ако имате сърдечни заболяване и кардиална астма.

За бременни и деца се препоръчва лекарска консултация, а за кърмачки е напълно забранен. Прилага се като се впръскват във всяка ноздра по 1-2 пъти за възрастни на 12 часа, а за деца от 6 до 10 г. по 1 впръскване на 12 часа. Не се употребява повече от 7 дни.

Има и друг по-привлекателен препарат за носа и това е Afrin Pure Sea, изцяло природен продукт, със 100% морска вода. Това са капки за нос, които са богати на микроелементи и могат да се слагат по 6 пъти дневно. Напълно безвреден за малки деца над 3 г., бременни и кърмачки.

Използва се за почистване на нашите носни пътища и когато ще се слагат други капки за отпушване на носа. Подходящ е за бременни, особено, ако имат ринит, предпазва от вируси, бактерии, алергени, простуда и други.

Куикс.

Капки за нос Куикс

Капки за нос Куикс

Естественият изотоничен спрей за нос Куикс софт се използват за почистване на носа и против простуда, за облекчаване на суха лигавица и поддържането й в добро състояние, помага при синузит и ринит.

Съдържа морска вода от Атлантика, екстракт от Алое Вера и пречистена вода. Прилага се като на деца от половин година до 5 години се прави едно впръскване по 4 пъти за деня, а за по-големи деца и възрастни по 1-3 впръсквания по няколко пъти дневно, колкото иска да впръсква пациента.

Не е подходящ за хора със свръхчувствителност кум Алое Вера и морска вода.

В аптечната мрежа се продава и друг назален спрей за носа Куикс с подобен състав, но без екстракт от Алое Вера. multipharm.eu.

Олинт.

Този медикамент е представен като спрей за по-големи деца и като капки за нос за бебета. В състава му е активното вещество ксилометазолин хидрохлорид и втора важна съставка хиалуронова киселина, освен допълващите. В капките за бебета, активното вещество е 0,05%. Използва се при остра хрема, обилен носен секрет, алергична хрема, наричана още и/алергичен ринит, параназален синузит.

Той не е предназначен да се употребява за време над 5-7 дни. Прилага се като се впръсква в ноздрите и след това се всмуква навътре има и помпа, която трябва да се натисне предварително няколко пъти. Противопоказания – свръхчувствителност, сухо възпаление на носната кухина, закритоъгълна глаукома, метаболитни болести.

Назик.

Използва се за деца над 6 години и възрастни. Активните му съставки 500 мг декспантенол и 10 мг ксилометазолин хидрохлорид в 10 мл разтвор. Прилага се по 1-3 впръсквания дневно до 7 дни, не повече. Ако се налага възобновяване на лечението – след няколко дни почивка.

С него трябва да се внимава, защото има странични реакции при предозиране особено като гърчове, повишаване на кръвното, треска, тахикардия и други. В коментарите в нета, майките са доволни от действието на Назик за деца, с отпушването на нослетата. apteka.framar.bg и bg-mamma.com.

Пиносол.

Капките за нос Пиносол съдържат естествени активни съставки, с масло о тевкалипт, лютива мента и бял бор. Те действат противомикробно, подобряват кръвообращението на носа и възстановяват неговите функции, успокояват симптомите при хрема и възпалителни заболявания в областта на носа и носоглътката и след операции. Предназначен е само за деца над 6 години и възрастни.

Слагат се капки по 2-3, по няколко пъти през деня във всяка ноздра в самото начало на интервал от 1 час. С него се правят и инхалации, но за децата само над 12 години. За деца над 6 години се слагат капки само по 1-2, за целия ден по 3-4 пъти. Не са противопоказани за бременни, кърмачки, при шофиране и работа с машини.

Цилоксан.

Цилоксан са капки за уши и очи, които биват изписвани понякога от лекарите и за запушен нос. Те се капят до 5 дни и се ползват само, ако са предписани от лекар. В състава им влиза активно вещество Ципрофлоксацин, което е направено като хидрохлорид.

Предназначен е за справяне срещу микроорганизми в очите и ушите и дори за ушите, макар че е споменато в листовката на медикамента, чувствителни на лекарството, за язви на роговицата и инфекции в очите и в ушите. Да се внимава, ако се получи кожен обрив, лекарството трябва да бъде спряно.

За бременни и кърмачки е необходима предварително консултация с лекар. За деца може да се ползва за такива над 1 година. Във форума bg-mamma.com са написани добри отзиви за капките Цилоксан. apteka.framar.bg

Отривин.

Копките Отривин са назален деконгестант, който действа бързо и отпушва носа. Активното му вещество е ксилометазолинов хидрохлорид. Всеки един милилитър от капките съдържат 0,05 мг от него. Предназначени са за деца над 2 г. до 12 г. слагат след почистване на нослето.

За деца от 2-5 г. във всяка ноздра по 1-2 капки, от 1-3 пъти дневно и на интервал от 8-10 часа. За разлика от тях за деца от 5 до 11 г. се накапват по 2-3 и всичко друго се повтаря. Капките са Отривин са противопоказани за бременни, а за кърмачки само след консултация с лекар.

Възможно е някои да получат нежелани реакции като сърбеж, оток и зачервяване на кожата, затруднено дишане, подуване на лицето, устните, гърлото и езика, главоболие и сухота в лигавицата на носа. pharmalife.bg.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *