Домашно лечение на разноцветен лишей. Салицилов спирт и др.

Как се лекуват лишеи по кожата? Приложение на салицилов спирт за домашно лечение на разноцветен лишей. Помощ при розов лишей. Лекарства

Разноцветен лишей представлява гъбично поражение на повърхностния рогов слой на епидермиса. Латинското му име е Pityriasis versicolor. В класификатора на болестите се намира под код B36.0.

Лекува се от дерматолог. В домашни условия прилагаме някои дезинфекционни и терапевтични мерки.

Лечение на разноцветен лишей

Терапията за разноцветен лишей е комбинирана. Включва средства за засилване на имунитета, външно третиране с мехлеми на цялата кожа, включително и окосмената част на главата, в някои случаи и ултравиолетово облъчване.

лечение на разноцветен лишей снимки

Характерни петна от разноцветен лишей

Първата задача е да се премахне провокиращия фактор – да се пролекува основното заболяване, довело до поява на разноцветен лишей.

По отношение на самия лишей се прилага местно и системно лечение.

Локално лечение на кожата

Локалното лечение се състои в третиране на петната с цел унищожаване на гъбичките. Употребяват се  излющващи и противомикотични средства.

Необходимо е лечението да се провежда след къпане със сапун, при което роговият слой малко се излющва. Прави се ежедневно измиване с йодов спирт, салицилов спирт. Счита се, че се постига добър ефект при лечението на разноцветен лишей (гъбички) със селениев сулфид.

Локалните средства целят дезинфекциране на кожата, но и предизвикване на лек възпалителен процес с последващо обилно лющене, при което заедно с люспите се отделят и гъбичките.

Необходимо е лечението да се продължава до премахването на най-малкото петънце. В противен случай останалите спори в роговия слой започват наново да се размножават и предизвикват рецидив на болестта. Тъй като това не винаги се дочаква, рецидивите са доста чести.

На болния се препоръчват чистота, често къпане, носене по-леки дрехи лятно време, изтривания с оцет, разреден наполовина с вода, камфоров спирт или оде­колон, подсушаване на кожата и пудрене с антисептични и подсушаващи пудри при наличие на разноцветен лишей. Подобни мерки се прилагат и за предпазване от гъбички.

Използваме кремове, мехлеми, шампоани, спрей и разтвори с противогъбично (антимикотично) действие. Най-често изписваните лекарствени вещества са кетоконазол (Низорал), клотримазол (Клотримазол, Канестен), миконазол (Дактакорт), тербинафин (Ламизил).

Демир бозан билки за бъбреци

Антимикотичните средства традиционно са под формата на кремове и мехлеми, удобни за обработване на кожни участъци. Но се правят и като шампоан и разтвор (спрей). С шампоана се мие главата – тя също трябва да се лекува, повечето пациенти страдат от пърхот. Разтворите (в спрей флакон или обикновено шишенце) са по-удобни за обработване на слабините и половата зона.

Системно лечение

То се прилага при разпространени поражения върху големи участъци, при отслабен имунитет и когато локалното лечение не е дало резултат повече от 2 седмици. Дерматолозите съветват системните противогъбични препарати винаги да се комбинират с мехлеми. Ефективността на такава комбинация е в пъти по-висока и обратното – системно без локално лечение не е ефективно.

Системно лечение се осъществява с противогъбични препарати на таблетки и капсули – флуконазол, итраконазол, кетоконазол.

Примерна схема:

  • Флуконазол – по 2 капсули еднократно за седмица, курс 2 седмици;
  • Шампоан Низорал – измиване на главата и тялото вечерно време. Първата седмица – ежедневно, втора и трета седмица – през вечер;
  • Салицилов спирт – намазване на поразените участъци еднократно на ден, сутрин;
  • Комплексни витамини и други препарати за повишаване на имунитета.

Средства и лекарства

Салицилов спирт

Той е най-популярното средство при всякакви проблеми с кожата. Евтина и достъпна, салициловата киселина дава не лоши резултати, сравними с модерни патентовани дерматологични средства.lishei-01

  • Главен ефект от салициловия спирт е обеззаразяването. Той работи спрямо гъбички и техните спори.
  • Главно преимущество е, че не причинява алергии.

Салициловият спирт е салицилова киселина, разтворена в медицински етил. Медицината го използва като антисептик и противовъзпалително. Прилага се при всички видове лишей, включително разноцветен.

Ето как:

Локална обработка на заразените повърхности 2 – 4 пъти дневно!

Тербинафин (тербинафинов хидрохлорид)

Препаратите с тербинафин оказват ефективно противовъзпалително д-вие. Ограничават разпространението на патогенните микроорганизми. Успокояват дразненията и сърбежа. Съставката е в основата на съвременни лекарства срещу гъбични инфекции с различна етиология.

Фунгофин, крем

Фунгофин присъства на пазара под формата на таблетки, крем и спрей 1%. Показанията за него са доста разновидности гъбички, вкл. причинителите на разноцветен лишей.lishei-02

Кремът се прилага единствено върху кожа, но не и върху лигавици.

При лишей е показана 2-седмична терапия, през която кремът се прилага 1-2 пъти дневно.

Поразените участъци се почистват от замърсявания и се подсушават. Кремът се нанася тънко, само върху проблемните места, като леко се застъпва здравата кожа наоколо.

Ламизил, спрей

Ламизил присъства на пазара под формата на таблетки, крем, дермгел и спрей. Интересна е спрей-формата, удобна за ингвиналните зони, но не пречи употребата му и в други участъци.

Концентрацията на лечебното в-во е 1%.

При лишей засегнатите места се обработват двукратно всеки ден, в течение на 1 седмица.

Крем Клобедерм

Лечебното в-во е клобетазолов пропионат. Клобедерм присъства на пазара под формата на крем и унгвент.

Той е различен от досега разгледаните лекарства. Не е антимикотично средство, а стероидно лекарство, което има силен противовъзпалителен ефект. Ефективно потиска сърбенето по кожата.

Използва се при дерматози, сред които и някои видове лишеи. Разноцветният не е специално изписан в листовката. Според някои специалисти, антибактериалните препарати и кортикостероидите не са за предпочитани при тази патология.

Екзодерил

Лечебната съставка е нафтифинов хидрохлорид. С него лечението продължава 4 – 8 седмици, което зависи от клиничната картина. Необходимо е терапията да продължи 2 седмици след изчезване на симптоматиката – срещу рецидиви.

Още информация и източници на английски: Стандартното лечение на разноцветен лишей. * Колко време се лекува розов лишей? * Кой е най-бързият начин да се отървем от лишеи по кожата?

Какво е разноцветен лишей

Заразност: Всички лишеи са високозаразни, но разноцветният лишей е изключение – той е с наска заразност. Разноцветният лишей е гъбично заболяване. Предизвиква се от гъбичките Malassezia furfur, които под микроскоп изглеждат като гроздови чепки.

Външни прояви: По засегнатите местасе появяват петна с жълт, кафяв или розов цвят. Петната не изглеждат възпалени, което е характерната особеност на разноцветния лишей. Заболяването се появява при намален имунитет. Първоначално петната са малки по размер, но впоследствие се разрастват и обхващат големи кожни участъци. Сърбежи се наблюдават доста рядко, но почти винаги разноцветният лишей е съпътстван от лющене на кожата.

Локация: най-често разноцветен лишей засяга кожата на гърба, гърдите или корема. Понякога заболяването се разпространява по окосмената част на главата, при което косата остава незасегната.

Вероятност за рецидив: Разноцветният лишей често се завръща след проведена терапия. Страдащите от разноцветен лишей трябва да избягват да излагат на слънце засегнатите части, тъй като  тенът се получава неравномерен и кожата може да остане на бели петна.

Вижте и ТОВА:

Лечение на котешки лишей

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Домашно лечение на разноцветен лишей. Салицилов спирт и др.

  1. Бихте ли пояснили разноцветен лишей и розов лишей едно и също ли е и дали се лекува с кремове против гъбички? Благодаря предварително!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *