Ето и лечение на разноцветен лишей!

Как се лекува разноцветен лишей. Разноцветният лишей е гъбично заболяване.

По правило всички лишеи са високозаразни, но разноцветният лишей е изключение от това правило, той нискозаразен.  Предизвиква се от гъбичките Malassezia furfur, които под микроскоп изглеждат като гроздови чепки.

лечение на разноцветен лишей снимки

Характерните петна от разноцветен лишей

По засегнатите места се появяват петна с жълт, кафяв или розов цвят. Петната не изглеждат възпалени, което е характерната особеност на разноцветния лишей. Заболяването се появява при намален имунитет.

Първоначално петната са малки по размер, но впоследствие се разрастват и обхващат големи кожни участъци. Сърбежи се наблюдават доста рядко, но почти винаги разноцветният лишей е съпътстван от лющене на кожата.

Най-често разноцветен лишей засяга кожата на гърба, гърдите или корема. Понякога заболяването се разпространява по окосмената част на главата, при което косата остава незасегната.

Разноцветният лишей често се завръща след проведена терапия. Страдащите от разноцветен лишей трябва да избягват да излагат на слънце засегнатите части, тъй като  тенът се получава неравномерен и кожата може да остане на бели петна.

Лечение на разноцветен лишей

За  диагностициране и лечение на разноцветен лишей трябва да се обърнете към кожен лекар. Терапията е комбинирана, включва средства за засилване на имунитета, външно третиране с мехлеми на цялата кожа, включително и окосмената част на главата, в някои случаи и ултравиолетово облъчване.

разноцветен лишей лечение

Лечение на разноцветен лишей

Лечението се състои в премахването на петната, а заедно е тях на гъбичките и тяхното унищожение. За тази цел се употребяват излющващи и противомикотични средства. Необходимо е лечението да се провежда след къпане със сапун, при което роговият слой, който пот паразитите, в значителна степен се излющва. Прави се ежедневно измиване с йодов спирт, салицилов спирт. Счита се, че се постига добър ефект при ле­чението на разноцветен лишей (гъбички) със селениев сулфид.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Всички тези средства целят колкото дезинфекциране на кожата, толкова и предизвикване на лек възпалителен процес с последващо обилно лющене, при което заедно с люспите се отделят и гъбичките. Необходимо е лечението да се продължава до премахването на най-малкото петънце. В противен случай останалите спори в роговия слой започват наново да се размножават и предизвикват рецидив на болестта. Тъй като това не винаги се дочаква, рецидивите са доста чести.

На болния трябва да се препоръчват чистота, често къпане, носене по-леки дрехи лятно време, изтривания с оцет, разреден наполовина с вода, камфоров спирт или оде­колон, подсушаване на кожата и пудрене с антисептични и подсушаващи пудри при наличие на разноцветен лишей. Подобни мерки се препоръчват и за предпазване от заболяване.

Как да засилите вашия имунитет с билки четете ТУК

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *