Какво може да ви помогне при мъртва кост на крака

Едни от най-важните фактори за образуването на мъртва кост на крака са какъв ген носите, храните ли се правилно и какви обувки носите

Много жени след една определена възраст забелязват изменения по краката и ръцете си. Става въпрос за мъртва кост. Най-силно се деформират краката и стъпалата, а едно от най-характерното е мъртва кост на кокълчето на големия пръст на крака. Това води до проблеми не само с болката и дскомфорта, така и с намирането на удобни обувки. Една от причините за възникване на мъртва кост на крака е неудобните, високи и тесни и остри обувки, които повечето жени носят в стремежа си да са по-елегантни и красиви.
Всичко обаче зависи от това какъв ген носим и храним ли се правилно – едни от най-важните фактори за образуването на мъртва кост на крака, която се лекува много трудно.

мъртва кост

Едни от най-важните фактори за образуването на мъртва кост на крака са какъв ген носите, храните ли се правилно и какви обувки носите

Мъртва кост се образува от излишъци на минерални соли в тялото, които возят до възпаления и увреждания в ставите, съединяваща повърхностите на костта. След като тези повърхности, които са хрущяли, изгубят своята еластичност, те започват да се изхабяват, разрастват и да се превръщат в мъртва кост.
Ако страдат от плоско стъпало или т. нар. дюстабан, опасността да развиете мъртва кост на крака е много по-високо. Тогава крайниците не изпълняват правилно ролята на амортисьор, затова докато е време, си купете специални стелки в обувките, той като те могат да помогнат за възстановяването на естествена форма на ходилата.
Ако краката ви се уморяват бързо и опасната мъртва кост ви боли, специалистите съветват да седнете някъде, да събуете обувките си и да разтриете добре стъпалата, а след това да хванете големия палец на крака си и плавно да го отделите от другите пръсти. Дори и да изпука ставата, това не е притеснително, след това направете и масаж на пръста и на самата мъртва кост. Може да масажирате стъпалата си и със специални уреди или топче за тенис – това е много полезно.
Ако имате мъртва кост на крака, непременно си купете удобни и меки обувки, които да не притискат краката и стъпалата ви. Най-добре е да са с ортопедични стелки или подметки, от естествени материали и по-висока платформа.
Внимавайте много и с пиенето на минерална вода, тъй като една от причините за натрупване на излишни соли в организма е прекалената й употреба. За да намалите възпаленията, а с това да не помагате на организма да образува мъртва кост, яжте повече вегетарианска храна и поне веднъж в месеца правете изчистващ ден, в който да пиете само вода, за да пречистите и ставите си

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *