Оргаметрил или Примолут Нор? И др. хапчета за спиране на цикъла, забавяне

Кои хапчета за спиране на цикъла са добри? Как действа Оргаметрил? А Примолут нор? Забавяне на цикъла. Билкови заместители. Дуфастон, Утрогестан

Оргаметрил, Примолут Нор, Утрогестан и Дуфастон са лекарства с прогестерон. Създадени са да добавят този хормон в тялото, когато нивото му е недостатъчно и да лекуват прогестеронова недостатъчност.

Прогестерон е полов хормон при жените, от класа на стероидите. Изработва се от надбъбр. жлеза, от жълтото тяло, формиращо се в яйчниците след овулация, и от плацентата на плода.

Наричат го хормон на бременността, защото активно се произвежда от плацентата и неговото ниво постепенно се увеличава до раждането, след което рязко спада. До 3 м. прогестерон потиска възбудимостта на матката, а в месеците до края – съкратителната й способност.progesteron-04

Прогестерон се произвежда активно във втората фаза от цикъла (лутеиновата) – след овулация до настъпване на цикъла. Именно тогава се дава кръв за изследването му. Хормонът е показател за функциите на жълтото тяло, тоест за пълноценността на овулацията.

В таблица даваме ключовите функции на прогестерон за жената. От него зависи не само репродукцията, но и цялостното състояние.

Функции на хормона прогестерон
Влияние върху…Какво прави прогестерон
Репродукцията (бременност)прогестерон осигурява успешното износване и раждане на дете. Благодарение на него ендометриумът приема яйцеклетката, а имунната с-ма не отхвърля плода
Млечна жлезауправлява ръста и развитието на жлезистите тъкани и блокира отделяне на мляко през бременността
МускулатураОтпуска гладките влакна на матка, съдове, жлъчни пътища
Мозъкавъздейства на мозъчните структури (хипоталамус, хипофиза и др.), влияе на познавателния процес, памет, емоции, сексуално поведение, Т°С на тялото
Костизащитава от загуба на костна тъкан. Затова през менопаузата, когато производството му спадне, мнозина отключват остеопороза
Ендометриумпревежда го от състояние на делене (разрастване) в състояние на секреция (разпадане)
МенструацияУправлява излющването и отпадането на нарасналия в очакване на бременност ендометриум и дава старт на менструацията

Адекватната продукция на прогестерон е залог за нормален менструален цикъл. Прогестеронови препарати се изписват за отрегулиране на цикъла при патологични изменения.

Този факт се ползва от някои жени с различна цел – за повлияване на цикъла с цел удобство (забавяне, спиране, изместване) и за прекъсване на бременност. Но механизмът на влияние на прогестерон не се разбира докрай, поради което се стига до заблуди.

Важно за прогестероновите препарати:

 • Не оказват отрицателно влияние върху овулацията;
 • Нямат контрацептивен ефект.

Лекарствата с прогестерон се назначават във втора фаза на цикъла, обичайно от 16-я ден.

Как се пие Оргаметрил?

Оргаметрил представлява синтетичен прогестерон, подобие на естествения хормон. Той е от вида линестренол. Предписва се при патологични нередности в цикличността на менструациите, а също така и в следните случаи:

 • Ендометриоза, разрастване на маточната лигавица;
 • Рак на ендометриума (вътрешната обвивка на матката);
 • При някои патологии на мл. жлеза (напр. доброкачествен тумор);
 • При менопауза, като част от цялостна терапия.

Пиенето на Оргаметрил потиска овулацията, като спира отделянето на яйцеклетка, и потиска менструацията. Това се ползва официално при патологични състояния, и нерегламентирано, с цел контрацепция и управляване на менструацията.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Дозирането на Оргаметрил зависи от причината за неговото приемане.progesteron-05

 • За регулиране на цикъла се пие по 1 хапче дневно в продължение на 11 дни (до 25-я ден). Първият ден на лечението е 14-я ден от цикъла, това значи 14-я ден от идването на последната менструация;
 • За лечение на обилен или продължителен цикъл се пие по 2 хапчета дн. за 10 дни;
 • При други патологии (напр. ендометриоза, киста на яйчник, за спиране на цикъла в начало на климакса) Оргаметрил се приема постоянно, ежедневно, без цикличност, обвързана с менструацията, обичайно в рамките на 15 до 90 дни.

По време на непрекъснатия прием се постиска овулацията и менструацията. Това се ползва за отлагане и удължаване на цикъла.

На фона на непрекъснат прием на Оргаметрил се появяват периодични подобия на цикъл – кървава секреция, по време на която лекарството не се прекъсва. Но при прекалено обилно изтичане, непременно се извършва консултация.

Важно: таблетките се вземат на 24 ч., тоест по едно и също време, с вода.

За забавяне на цикъла

Използва се следният механизъм на действие на синтетичния прогестерон: след приключване на приема на хапчетата настъпва кръвотечение, подобно на менструално. То обикновено идва 3 дни след последното хапче.

Следователно докато се приема прогестерон, не започва менструация. С вземане на хапчетата се отлага началото на цикъла.

 • С колко се забавя менструацията? С колкото дни се приема прогестерон + 2-3 дни до започване на кървенето.
 • Схема за удължаване на цикъл: започва се от 10-я ден за потискане на овулацията с цел противозачатъчен ефект или за отлагане на цикъла поради почивка, пътуване, важно събитие, празник и др.

Официално, задържането на менструацията е страничен ефект от лекарството. Забавяне на фона на нормална терапия с Оргаметрил® изостря вниманието за патологичен проблем, като конкретно съмненията са за извънматочна бременност.

Защо го няма в аптеките и откъде се взема?

От 2020 г. е спрян вносът на Оргаметрил за България. Информацията е от фирмата-вносител, дадена на интересуващи се пациенти. Лекарството има валидно разрешително за продажба в страната. Множество аптеки не са го свалили от своите интернет-сайтове, но отбелязват, че липсва наличност. Създава се очакване, че вносът ще бъде възстановен в даден момент.

Междувременно в аптечните и пациентски форуми се коментира, че Оргаметрил се купува от Турция. Преглед на турските аптечни сайтове показа, че лекарството наистина е налично под същото име Orgametril 5 mg. Цената му към 2022 г. е 23.17 TL, което сега излиза 3 лв.

Последната цена на лекарството в българските аптеки е 4.14 лв. Аптеките нямат информация кога и дали ще бъдат заредени с прогестероновия препарат. Множество пациенти отдавна са минали на заместващо лекарство, например Дуфастон.

Мнения за Оргаметрил

Лекарството се търси интензивно, мнозина протестират от липсата му на пазара, но отзивите за него са противоречиви. Има оплаквания за недостатъчен ефект, например за спиране на кръвоизлив. Повече положителни мнения са публикувани за стопяване на киста с Оргаметрил. Нерядко ефектът настъпва за 15 дни.

Най-голямо притеснение сред жените причинява информацията на нежеланите ефекти. Описанието им често се оценява като ужасно. Една потребителка споделя: Никога не съм се натъквала на такова количество странични действия! Въпреки това рядко пациентките пристъпват към замяна на препарата.

Вижте още мнения и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум за коментари, в който обсъждаме Оргаметрил и неговите заместители!

За предизвикване на цикъл
оргаметрил

Вижте какви са страничните ефекти от приема на Оргаметрил и преценете сами дали да го приемате

Оргаметрил се изписва официално за провокиране на цикъл, когато той е „изчезнал“ по патологични причини. Чести провокатори за спиране на цикъла са рязкото значително отслабване (мастната тъкан е свързана с цикъла) и стресът.

В такива случаи Оргаметрил се назначава по 2 таблетки дневно, разделени на два пъти (2 Х 1) в течение на 15 дни. Щом настъпи предизвикан цикъл, се минава на противозачатъчни таблетки, които да осигурят редовен цикъл и да го стабилизират.

Спиране на кръвотечение

Показание за ползването на Оргаметрил са дисфункционални маточни кровоизливи, менорагия, хиперменорея (изобилно изтичане на кръв), дисменорея – болезненост при кръвотечение. Препаратът отрегулира отделянето на кръв и потушава болката.

Обикновено кръвоизтичането се прекратява няколко дни след началото на лечението. Въпреки това е необходимо таблетките да се взимат 3 следващи менструални цикъла.

 • Схемата на прием в този случай е традиционната – по 1 брой на ден от 14-я до 25-я ден на 4 последователни цикъла.

Примолут Нор, как се пие?

Примолут-Нор е синтетичен прогестерон като Оргаметрил, но се базира на различно съединение – норетистерон ацетат.

Показания за предписването му са отлагане на менструация, лечение на нередовен цикъл и дисфункц. кървене, липса на цикъл (първична или като следствие от друга патология), предменструален дискомфорт, мастопатия и ендометриоза.

Производителят дава различни препоръчителни дози по диагнози

 • При дисфункционално маточно кървене: 3 Х 1 таблетка за 10 дни. Ако кървенето е по хормонална причина, то ще спре за 1 до 3 дни, като таблетките се приемат до края на десетте дни. Впоследствие 2 до 4 дни след спиране на лекарството се явява кървене, подобно на нормална менструация. Ако кървенето не спре или спре и след това се възобнови, е нужно да се търси органична причина и да се назначи друго лечение;
 • Профилактично при липсата на менструален цикъл с овулация (срещу дисфункционално кървене): 1-2 Х 1 таблетка от 16-я до 25-я ден на цикъла. Кървене, подобно на менструация, започва няколко дни след последната таблетка;
 • Аменорея (липса на цикъл): лечение с Примолут-Нор се провежда след изключване на бременност и повишено к-во пролактином. При първично и вторично изчезване на цикъла се провежда комбинирана терапия с естроген (14 дни в първата фаза) и Примолут-Нор (10 дни във втора фаза). Таблетката се пие 1-2 пъти в течение на 10 дни. Кървене настъпва няколко дни след последното хапче;
 • Аменорея при достатъчно ниво на естроген: отключване на цикличност в кървенето чрез 2 Х 1 таблетка от 16-я до 15-я ден.
 • Мастопатия и ПМС: 1-3 Х 1 таблетка през II фаза на цикъла за облекчаване на симптоматика като депресивност, главоболие, отоци, напрегнатост на мл. жлеза;
 • За удължаване на цикъл (отлагането му): преди това да се изключи бременност! Схема 2 – 3 Х 1 таблетка за 10 до 14 дни, като се стартира 3 дни преди евентуалната дата на очаквана менструация. Кървенето ще се яви 2-3 дни след спиране на таблетките. Следователно е възможно отлагане на цикъл най-много с 13 – 17 дни;
 • Ендометриоза: 2 Х 1 таблетка от 5-я ден, при секреция от влагалището 2 Х 2 таблетки и връщане към начална доза след спиране на зацапването. При ендометриоза Прималут-Нор се приема непрекъснато 4 до 6 месеца. След края му се очаква поява на изчистващо кървене.
Мнения. Противозачатъчно ли е?
progesteron-06

Нова и стара опаковка

Примолут-Нор не е противозачатъчно средство, макар да задържа цикъла, докато се приема. Но неговата цел е хормоно-заместваща терапия и не е безопасно да се прилага по друг начин.

Много жени са наясно с това и го изтъкват във форумите. Водят се спорове дали е възможно да се прекъсне бременност с Примолут-Нор. Някои твърдят, че това е бил популярен метод отпреди 25-30 г., а по-млади жени не намират логика, изтъквайки, че прогестерон се ползва за спиране на кървене и за запазване на бременността.

Според потребители има смисъл да се инжектира прогестерон при липса на цикъл, защото ако няма бременност, кървенето ще настъпи, а ако има – зародишът ще се укрепи. Други, които вярват в способностите на лекарството да осъществява медицински аборт, контрират с думите, че зависи от дозата, тоест при предозиране се стига до прекъсване на бременността.

За предизвикване на цикъл

Примолут-Нор е единственият регистриран у нас препарат, съдържащ норетистерон ацетат. Има няколко медикамента, в които норетистерон е съчетан с естроген, но приложението на комбинациите е различно от това на монопрепарата (при съвместно прилагане влияе на липидния обмен, намалява холестерола и триглицеридите и др.).

Прилагането само на норетистерон ацетат осигурява предсказуем контрол върху кръвотеченията при повечето жени. Усилва защитното в-вие на естогените върху костната тъкан, което се съпровожда с достоверно увеличение на минерализацията на костите и инхибиране на костната резорбция.

Предизвикването на цикъл не е описано сред официалните показания на препарата. Възможно ли е да се осъществи и безопасно ли е?

 • „Нелегалната“ схема с Примолут-нор е 3 х 2 хапчета в течение на 5 дни. След спирането се появява изчистващо кървене. Вярва се, че с него се извежда и яйцеклетката, ако е имало оплождане. Подобни схеми не са медицински издържани и няма гаранция за безопасност.
Странични ефекти

Примолут-Нор е лекарство, което не подхожда за всяка жена. Има дълъг списък с противопоказания, които пречат за избора на това лекарство. Непременно уведомете лекаря си за ваши заболявания и състояния, а ако ви бъде изписан, изчетете подробно раздела с противопоказания (възможно е да е пропуснато нещо).

Негативите при ползването на препарата са също изобилни.

 1. Някои от тях се оценяват като чести с изява при 10% от пациентите. Това е поява на зацапване или кървене.
 2. До 10% от пациентите получават болки в главата, гадене, алергичен оток, спиране на цикъла.
 3. Нечест негатив е мигрена, рядък – алергичен отговор като уртикария или обрив.

Утрогестан

Активната съставка тук е прогестерон – растителен аналог на естествения хормон. Свързва се с рецепторите, прониква в клетките и действа като естествен прогестерон.

 • Главното въздействие: способства прехода на лигавичната обвивка на матката от фаза на разрастване към фаза секреция (разпад) и настъпване на менструация. В това отношение действието му е идентично с разгледаните дотук линестренол и норетистерон.

Има известна специфика в работата на прогестерона в Утрогестан, което се отразява в списъка на показания за неговото изписване.

За какво се ползва?
progesteron-03

Стара и нова опаковка. Утрогестан е само в един вариант, капсулите могат да се изпият или да се сложат във вагината – двойно прилагане

За разлика от Примолут-Нор и Оргаметрил, Утрогестан има две приложения – перорално и вагинално.

 • Перорално се прилага при ПМС, нередовна менструация – болестна и поради менопауза, мастопатия, за лечение на безплодие по причина хормонални нарушения.
 • Вагиналното прилагане е алтернативно, ползвано при стерилитет и при проблеми с износване на бременност (особено ценно е приложението при инвитро и имплантиране на донорска яйцеклетка). Вагиналната форма се ползва и при увреждания на ч. дроб, които пречат за пероралния прием на прогестерона.

Утрогестан се приема при опасност от аборт и за предпазване от аборт, когато вече е имало предходно прекъсване на бременността поради недостиг на прогестерон.

Стандартно дозиране по показания на производителя

 • Перорално приложение: 1 капсула сутрин, 2 капсули вечер, максимум 3 капсули;
 • Вагинално приложение: 1 глобула сутрин, 1 глобула вечер дълбоко във вагината. Възможно е изписване на по-висока доза по преценка на специалист и според реакцията на пациента към типовата доза.
При ранна бременност

Утрогестан се изписва в началото на бременността за нейното укрепване и предпазване от аборт. Това е необходимо при доказан прогестеронов дефицит, риск от прекъсване на бременността и при предходни инциденти.

 • Вагинален прием: 2 Х 1 или 2 Х 2 капсули до 12-та седмица от бременността.
 • Перорален прием: 3-4 капсули през 6 – 8 часа през острата фаза и последваща ниска поддържаща доза според състоянието да 36-та гестац. седмица.
При скъсена шийка

Този проблем създава риск от преждевременно настъпване на раждането. За предотвратяването му се прилага Утрогестан вагинално в комбинация с магнезий с цел недопускане на контракции. Заедно с това бременната се поставя в покой за максимално удължаване на износването.

До коя седмица се пие?

За запазване на бременността перорално до 36-а, вагинално – до 12-а седмица. При скъсена шийка няма времево ограничение.

Кървене или цикъл

Обичайна схема на Утрогестан при проблеми с цикъла е 2-3 капсули на ден в течение на 10 дни от 17-я до 16-я ден от началото на цикъла (начало на кървене). Това важи при нарушена овулация, болестни изменения на менструацията като ПМС и нередовно настъпване на цикъл. Така се пие Утрогестан в пременопауза, но при настъпване на менопауза схемата се изменя.

Лечение при менопауза: Утрогестан е допълнение към обща хормоно-заместителна терапия. Взема се по 2 капсули в течение на 14 дни, след което се прекъсва за 7 дни, през които е възможно кървене. Утрогестан се интегрира в триседмична терапия, като той се взема във втора и трета седмица.

Мнения

В мрежата има най-много положителни отзиви за Утрогестан по време на бременност – при отлепване на плацента, кървене, контракции или стегнат корем. Не се среща мнение за това, че лекарството не е проработило. Обикновено се споделят положителни резултати.

Все пак за Утрогестан се коментира предимно в негативна светлина заради нежелателни ефекти от приемането му. Някои бременни споделят, че са го спрели на своя глава поради тежък дискомфорт като гадене, загуба на апетит, напълняване, обриви, сънливост. „Не издържах психически“, споделя една потребителка на БГ-мама.

Не малко са съветите да се издържи, колкото и неприятни да са ефектите от прогестерона. Много жени се боят от проблеми с бременността, ако не спазват предписанията на лекуващия специалист. Често се изтъква, че вагиналният прием е по-благоприятен и с по-малко странични явления.

Прием на Дуфастон

progesteron-01

Настоящата опаковка, цената е 9.76 лв за 20 бройки

Четвъртото лекарство, което ще разгледаме, също подава синтетичен прогестерон, но под формата на дидрогестерон – съставка, която го различава от предходно разгледаните препарати. Взема се само перорално и е показан за всички случаи на ендогенна недостатъчност на прогестерон. Осигурява настъпването на фазата за секретиране на ендометриума, намалявайки риска от хиперплазия или канцерогенеза, индуцирани от естрогените.

Конкретни показания: главното е ниско ниво на прогестерон. С добавяне на прогестерон се лекуват болка при цикъл, липса на цикъл, нередовен цикъл, кървене между циклите, обилна менструация, ПМС, ендометриоза, риск от аборт.

Дуфастон се приема по различни схеми, според диагнозата.

 • При безплодие поради недостатъчен прогестерон 1 Х 1 т. от 14-я до 25-я ден;
 • При риск от аборт ударна доза от 4 таблетки и след това 1 Х 1 т. ежедневно;
 • Профилактика на аборт през бременността: 2 т. дневно до 20-а седмица;
 • ПМС – 2 Х 1 т. от 11-я до 25-я ден;
 • Нередовна или липсваща менструация – 2 Х 1 т. от 5-я до 25-я ден;
 • Липсваща менструация с хормонални нарушения – схема с участие на естоген;
 • Дисфункция на матката и кръвоизливи за възстановяване на ендометриума – 2 Х 1 т. в течение на 7 дни;
 • Ендометриоза – непрекъснат прием 2-3 Х 1 т.

При продължителен прием Дуфастон се спира постепенно, снижавайки дозировката средно с по 1 таблетка на ден.

Повод за спиране на Дуфастон е 20-а седмица на бременността.

Как се пие за предизвикване на цикъл?
progesteron-02

Стара опаковка на лекарството, която още ползва в някои страни

Забавянето на цикъла се случва по естествени и по патологични причини. Нередовен цикъл се отчита при забавяне от над 7 дни. При липса над 5 дни се обърнете към специалист за индивидуална диагностика и лечение.

Дуфастон за възстановяване на цикъла се взема строго под наблюдение на специалист, който е отчел хроничните патологии и особености на организма.

Стандартното дозиране при такъв проблем е 2 таблетки дневно в едно и също време в течение на 5 – 7 дни. Кръвоизтичането започва 2-3 дни след последната таблетка.

Странични ефекти

Дюфастон се ползва с внимание при обилни вагинални и маточни кръвоизливи с неустановена причина. Не е желателен при проблеми с ч. дроб и тумори.

Негативи според честотата на проява:

 1. Най-често този препарат причинява мигрена, гадене, болки в глава, нередовност в менструацията;
 2. Нерядко се срещат депресивност, световъртеж, слабост, сърбежи, повръщане;
 3. Крайно рядко се развива хемолитична анемия, алергичен шок и менингиома.

Преди да се започне Дуфастон, да се определи причината за заболяването. Ако негативите са ярко изразени в първите дни от приема, препаратът трябва да се смени. Именно заради възможните негативи лекарството се пие под лекарско наблюдение.

Още информация и източници на английски: Как да спрем цикъла: 6 безопасни начина да го направим; * Как да ускорим цикъла си; * Начини за забавяне и отлагане на цикъла.

За отлагане на цикъла и спиране?

Дуфастон има „отсрочено действие“. Цикълът настъпва 3 до 7 дни след последната таблетка, най-често 2 дни.

Няма официални схеми и дозировки за пиене на Дуфастон с такава цел. Според съвети в интернет, Дуфастон се пие 10 дни, като се пресмята лекарството да свърши 3 дни преди желаната дата за менструация. Съществуват две дозировки:

 • По-безопасна, но и несигурна: 1 т. дневно в течение на 10 дни;
 • Сигурна, но силна: 2 Х 1 т. в течение на 10 дни.

Вижте и ТОВА:

Как се прави изчисляване на цикъла

Натурален или синтетичен прогестерон?

Утрогестан или Дуфастон?

Утрогестан има химическата формула на прогестерона. Дуфастон има добавена метилна група. Дуфастон се счита за синтетичен прогестерон, а Утрогестан съдържа преработен натурален прогестерон от растителна суровина.

Този факт поражда непрофесионални коментари в стил: синтетичният е лош, натуралният е добър. Но не е така. Дуфастон също е аналог на натуралния прогестерон. Източникът за получаване на препаратите Утрогестан и Дуфастон принципно е един и същ.

 • Преимущество на Дуфастон е малкото количество странични ефекти. Те са в пъти по-малко, отколкото характерните за Утрогестан и за натуралния прогестерон. Друг плюс на Дуфастон е, че се ползва от по-дълго време и за него има значителен клиничен опит. Доказано е без съмнение, че използван през бременността, той по-нататък не оказва неблагоприятно въздействие върху развитието на детето през детството и пубертета.
 • Преимущество на Утрогестан е, че има вагинална форма. При токсикоза това е важен фактор.

Дуфастон не влияе на нищо друго, освен върху прогестерона. Утрогестан има антиестрогенно действие – намалява нивото на естроген и оказва седативно (успокояващо) въздействие.

Оргаметрил или Дуфастон?

Те имат почти еднакви показания за използване, съдържат форма на прогестерон – синтетичен аналог на естествения. И двата са с ниска токсичност и при предозиране не трябва специфично лечение.

Сред противопоказанията на Оргаметрил присъства венозен тромбофлебит. За предразположените към съдови изменения пациенти подходящ е Дуфастон.

През бременността е възможно използването само на Дуфастон. Контрацептивна способност притежава само Оргаметрил.

По-значими разлики

 • Различни поколения: Дуфастон е по-ново поколение, по-близък по природа до женския организъм и по-леко се понася;
 • Качество на прогестерона: дидрогестерон по свойства е близък с природния прогестерон, а линестерол е синтетичен заместител. Затова Дуфастон дава по-малко странични явления в сравнение с изкуствения прогестерон;
 • Напълняване: при Дуфастон се наблюдава крайно рядко за разлика от Оргаметрил;
 • Контрацепцивно д-вие: Оргаметрил потиска овулацията и оказва контрацептивен ефект. С времето се прекратява менструацията. Дуфастон не влияе на овулацията, жената не губи способност да зачене и роди.

Видео на английски за спиране на цикъла или какво да правим, ако цикълът продължи прекалено дълго време:

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Оргаметрил или Примолут Нор? И др. хапчета за спиране на цикъла, забавяне

 1. Фигурин билки за отслабване
 2. Здравейте използвах Оргаметрил назначен от моят генеколог заради спиране на цикъл понеже не бяха видели че съм бременна и ме тъпкаха венозно с антибиотик и се наложи да направя аборт след него продължи не обилно кървене той ми каза да пия 20 дни хапчетата по 1 сутрин вече 9 дни как съм ги спряла и цикълът ми не идва и за капак имам киста която трябваше да се оперира но се е спукала и сега незнам нормално ли е или не

 3. Отпреди 30 години е, обаче ясно си спомням моя съученичка й биха в дупето Примолут Нор, защото й закъсня и се изплаши. И да, беше изписано от лекар, само че по приятелска линия.

 4. Искам да дам мнение за Оргаметрил! Според мен не случайно е спряно и не се подава в Бг, това е старо лекарство и вече не отговаря на съвременните стандарти, а има модерни прогестерони, които са по-добри.

 5. Дъщеря ми много отслабна и й спря мензиса, когато беше на 15 г. С Дуфастон се оправи за норматив и нямаше никакви дискомфорти и притеснения. Аз го препоръчвам.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.