Папиломи – симптоми, причини и лечението им

Видове папиломи, симптоми, причини и как се отстраняват. Методи на лечение и профилактика срещу генитални брадавици и папиломи

Съдържание на статията: ♠ Папиломи. ♠ Човешки папилома вирус. ♠ Симптоми на папилома вирус. ♠ Премахване на папиломи. ♠ Народна медицина за папиломи. ♠ Сквамозен папилом. ♠ Ваксина за папилома вирус. ♠ Премахване на папиломи с конец. ♠ Лечение на папилома вирус с хомеопатия.

Папиломи.

Днес често се появяват папиломи сред голям брой хора. Какво е папилом? Той е доброкачествен тумор, който се образува от съединителната и епителната тъкан. Тази неоплазма се забелязва, че засяга все повече хора и се смята за най-честият тумор на кожата. Вътре в него се намират кръвоносните съдове, които причиняват кървене, когато е наранен. Обикновено след появата, туморът не е склонен към значителни промени в размера. Папиломите могат спонтанно да изчезнат и да се появят отново. Ако тялото показва множество папиломи, в този случай пациентът е диагностициран с папиломатоза.

Тези израстъци развалят външния вид и подкопават самочувствието. Обикновено често се появяват на открито място: лицето, шията, зоната на деколтето. В допълнение тези образувания са травмирани от облеклото и се възпаляват. Но най-неприятното нещо е, когато папиломите и кондиломите се появяват на гениталиите. Те могат не само да развалят интимния живот, но и да причинят развитието на раков тумор.

Много хора се интересуват каква е разликата между папиломи и кондиломи. Всъщност това са проявления на различни форми на един вирус – папиломавирусите. Кондиломите са островърхи брадавици по гениталите.

Заболяването папиломатоза е често срещано сред хората, които имат активен сексуален живот. Според някои доклади среща се при 80% от възрастните жени, като 70% от тях имат инфекции, предавани по полов път. При мъжете външните признаци на заболяването са много по-редки – 1% има брадавици по гениталиите, при 30-40% асимптоматичен ход на заболяването.

В човешкия живот има два периода, когато рискът от инфекцията е особено висок. Първият е в началото на сексуалния живот 17-25 години, а вторият е на върха на новите партньорства 35-40 години. Поради особеностите на развитието на имунитета, децата и юношите, които са заразени от родителите си, са много уязвими към този вирус.

Възрастните и затлъстели хора са по-податливи на папиломи. Тези неоплазми се появяват в кожните гънки и по лицето.

Не винаги инфекцията с вируса води до появата на папиломи. Причиняващият агент живее в кожните клетки и ако имунитетът на човека е силен, той успешно се справя с тази инфекция. Но ако защитните сили на тялото паднат, тогава кожата заболява от кондиломатоза или папиломатоза.

“Фигурин

Има доброкачествени неоплазми, които са причинени от човешки папиломавирус от типове 6 и 11. Някои учени вярват, че кондиломите често се превръщат в ракови тумори. Те се намират в гениталната област и ануса, но понякога те могат да се появят и близо до устата. Кондиломите често се появяват под формата на обрив, състоящ се от много елементи. Те имат неприятно свойство да се сливат и достигат големи размери. На лигавицата на гениталните органи, те растат под формата на гребен на петел.

Кондиломите имат червен или тъмно кафяв цвят, но върху гениталиите са по-светли. На допир те са по-меки и по-нежни от папиломите. Структурата им напомня на много власинки, които се съединяват в основата.

Кондиломите са по-инфекциозни и са склонни да се появят отново след лечението. Те идват в три разновидности: генитални брадавици, плоски и интраепителни. Тези формации задължително трябва да бъдат заличени. В този случай лекарите регистрират всички случаи на кондиломатоза. Папиломите са доброкачествени новообразувания, причинени от по-малко опасни разновидности на човешкия папиломен вирус, по-често те са от 1, 2, 3, 4 и 10 тип. Рискът от развитие на онкологичен тумор в този случай е нисък, а папиломи, а образуваните папиломи са по-скоро козметичен дефект, отколкото сериозен проблем. Те се появяват в различни части на кожата: на клепачите, в устата и на устните, на гърдите и на врата, под мишниците, но може и на гениталиите.

Папиломите са по-светло оцветени от кондиломите: розово, бяло, перлено или светло кафяво. По принцип те се появяват един по един, не се сливат помежду си и рядко надвишават 1 см височина. Външният вид на папиломите също е различен – те са закръглени носообразни образувания, наподобяват карфиол и са плътни на допир.

Папиломите са по-податливи да се лекуват и в крайна сметка могат да изчезнат сами. Това се случва в 20% от случаите.

Така че, нека да обобщим. Папиломите са форма на по-малко опасно проявление на човешкия папиломавирус. Но кондиломите трябва да бъдат премахнати. Трудно е за човек да разграничи самостоятелно кондиломи от папиломи, защото всеки има свои собствени особености. Затова, във всеки случай, консултирайте се с лекар.

Кожни папиломи

Причини за появата на кожни папиломи

Папиломът е кръгъл, доброкачествен тумор на тънка дръжка, който във форма прилича на папила. Но това не е самата болест, а нейните последици. Папиломите могат да се сравняват с гъби. Въпреки че ги виждаме на повърхността, те мицелият и разтварят мрежите си под земята. Такъв е случаят с папиломите.

Причината за това инфекциозното заболяване е човешкият папиломавирус (HPV). Той попада върху кожата и започва да се умножава в повърхностния слой – плоските епителни клетки. Вирусът подобно на мицел, остава незабелязан в дебелата част на кожата. Но когато имунитетът падне и причинителят натрупва вече достатъчно количество, тогава той променя ядрата на клетките на епитела. И затова започват да произвеждат „погрешни“ потомци. Изместени от вируса, клетките на кожата се развиват активно и предизвикват появата на папилом.

Пътища и начини на предаване на инфекцията

Чрез сексуален контактДеликатната лигавица на гениталиите е много податлива на вируса. Ако вашият партньор има папиломи на гениталиите, тогава вероятността от инфекция е почти 100%. Употребата на презервативи може да намали риска. Но ако израстването се намира на незащитено място (например перинеума), тогава инфекцията ще се появи в този случай. Трябва да се помни, че с такъв партньор всякакъв вид сексуален контакт и дори целувката е опасна.

От майка на дете по време на раждане. Това се случва, когато бъдещата майка има кондиломатоза по вътрешните или външните гениталии. По време на раждането детето поглъща вируса и има папиломи на ларинкса. Тази форма на заболяването е трудна за лечение.

Чрез домакински артикули . Особено често инфекцията се извършва чрез кърпи, почистващи тампони, инструменти за бръснене, епилатори. По този начин децата са заразени от болни родители.

Инфекция на обществени места. Бани, плувни басейни и съблекални в зали могат да са опасни. Вирусът оставен от болен човек на влажни повърхности, не умира. Той причинява инфекция, ако попадне на наранена и увредена кожа. Но вероятността за това не е голяма.

Самоинфекция. Това означава, че един папилом може да причини появата на още десетки тумори. Самоинфекцията се появява по време на бръснене или епилация и когато се разтрива с дрехи.

Човешки папилома вирус.

Човешки папиломен вирус, видове папиломи

Човешкият папиломен вирус (HPV) е един от най-разпространените на планетата. Причиняващият агент на заболяването е двойна верига на ДНК с генетична информация, заобиколена от защитната протеинова мембрана. Има повече от 100 разновидности от него. От тях 40 причиняват заболяване при хората. В зависимост от вида на патогена, болестта има различни прояви: брадавици, бодливи, плоски или интракутанни папиломи и генитален рак.

След заразяването вирусът прониква в ядрата на кожните клетки и започва да се размножава там. Това продължава около 3-12 месеца. Този период се нарича инкубационен: вирусът вече съществува в организма, но външните прояви все още са незабележими.

След това, ако имунитетът е отслабен, на повърхността на кожата се появяват микроскопични папили, състоящи се от няколко клетки. Постепенно те се увеличават и могат да растат до 10 сантиметра. Ако имунната система е силна, то папиломатозата или не се проявява изобщо, или се самолекува. Това може да се случи при млади хора до 25-годишна възраст, след раждане или когато хроничното заболяване се оттегли.

Има няколко типа папиломавируси:

Не-онкогенни папиломавируси (HPV 1, 2, 3, 4, 5, 63). Тази група е от вируси, които не причиняват размножаване в клетките на кожата. HPV 1, 2, 4 и 63 типове често причиняват плантарни и вулгарни брадавици на пръстите. 3 и 10 тип причиняват плоски брадавици, които преди са били считани за сериозна форма на болестта. Всъщност, по този начин тялото се опитваме да ограничим разпространението на вируса. Изглежда, сякаш че се създава „саркофаг“ около заразените клетки.

Онкогенни папиломавируси с нисък онкогенен риск (HPV 6, 11, 42, 43, 44). Тези видове вируси могат в крайна сметка да станат причина за рак, но рискът от такова развитие на болестта не е много висок. Плоските епителни клетки на кожата мутират, само ако тялото е засегнато от канцерогенни фактори: тютюнопушене, лоша екология, дългосрочно използване на хормонални контрацептиви. Вирусите от 6 и 11 тип често причиняват развитие на папиломи върху ларинкса и островърхите кондиломи на гениталиите.

Онкогенни високи онкогенни рискови папиломавируси (HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 и 68). Инфекцията с тези вируси често води до появата на рак, по-специално тумори на шийката на матката и ларинкса. Те също така причиняват неоплазия – предраково състояние, което се проявява в структурата на промените на матката в клетки. Най-опасни в тази група са HPV 16 тип. Този вид вирус причинява 50% от случаите на рак. Щамът от 18 тип също е доста агресивен и често причинява рак на маточната шийка. Другите от 31 и 35 тип предизвикват папулоза при мъжете, което може да доведе до пениса, а при жените рак на маточната шийка. Типове HPV 51 и 56, се считат за по-малко канцерогенни в цялата група, и са по-лесни за лечение и могат да бъдат отстранени самостоятелно от организма.

Прогноза за хода на заболяването

Най-неблагоприятната прогноза е за вируса тип 18. Болестта може да премине в рак за 3-5 години, което бързо прехвърля метастазите в други органи. Туморът се държи агресивно и покълва дълбоко в гениталиите. Прогнозата за инфекция с тип 16 е малко по-добра, но вероятността за появата на тумор след лечение е висока.

Прогнозата при 31, 33, 35, 39, 52, 58, 59 типове на вируса е неблагоприятна. 2-3 години след лечението заболяването се проявява отново и често се превръща в злокачествена форма. При рак, причинен от тези разновидности на вируса, смъртността е висока.

Такива неблагоприятни прогнози трябва да предупреждават човека, ако е открил дори малък израстък върху кожата. Необходимо е да се консултирате с дерматолог или гинеколог, който може точно да ги диагностицира.
Можете да определите вида на човешкия папиломавирус в лабораториите. За да направите това, лекарят трябва вземе част от кожата с изстъргване или по друг начин, където има растеж. След това в лабораторията се определя ДНК на вируса. Видовете папиломавируси се различават помежду си в структурата на участъците от ДНК веригата. Полимеразната верижна реакция (PCR) помага да се разпознаят различията.

Симптоми на папилома вирус.

Папиломи на лицето

Тези доброкачествени образувания често се намират на места, където кожата е най-тънка: близо до очите, около носа и устата, а при мъжете и под брадичката в областта за бръснене. Когато се разрастват, могат да се появяват един по един или на групи. На външен вид, това са заоблени израстъци, подобни на удължени папили или на карфиол. Папиломите на лицето са розови или кафеникави на цвят.
Първо, на повърхността на кожата се появява малко възвишение, подобно на пъпка. Постепенно се увеличава по размер, нараства нагоре и настрани. В диаметър папиломът достига до 3 см. Основата му е по-тясна, а капачката е закръглена и като грудка.

Ако у жените папиломите по лицето причиняват най-вече естетически проблеми, то при мъжете е още по-трудно. Папиломите непрекъснато се нараняват по време на бръснене и това може да причини сериозно възпаление.

Човек се заразява чрез физически контакт с болен човек. То може да бъде прегръдки, сексуален контакт или например чрез споделени кърпи. От момента на инфекцията до появата на папиломите по лицето могат да преминат от 3 месеца до една година. Често върху кожата се появяват образувания след инфекция, тежък стрес, хипотермия, по време на бременност, когато имунитетът намалява.

Папиломи по кожата на шията и тялото

 

Папиломите могат да се появяват по всяка част на тялото. Тяхното местоположение зависи от пола, пътя на инфекцията и вида на HPV. Някои разновидности на вируса причиняват появата на брадавици главно на гениталиите, други на тялото. При мъжете най-често папиломи се появяват под подмишниците, по страните на тялото и около врата. При жените те се появяват на гръдния кош, под гърдите, на зърната и в подмишниците. Но израстъци могат да се появят и в други части на тялото: на корема, гърба и бедрата.

Папиломите на тялото се появяват средно 3 месеца след инфекцията. Но вирусът може да гнезди в кожата няколко години и да се прояви само след падането на имунната защита на тялото.

Докато папиломът на кожата на врата и тялото е малък, той може да бъде объркан с гъша кожа (кератозис пиларис). Но постепенно тя расте и започва да носи много неудобства: тя се придържа към дрехи, задушава, кърви. В този случай не можете да отлагате посещението при лекар.

Папиломи по кожата на ръцете

По кожата на ръцете често се появяват вулгарни брадавици или папиломи, които се причиняват от HPV 3 и 10 тип. Те се предават от болен човек на здравите и често растат в мястото, където е имало незначителни щети на кожата, особено заедно с ноктите. От инфекцията до появата на брадавиците минават приблизително 2-6 месеца.

Папиломите на ръцете имат свои собствени характеристики. Те са по-плоски и не седят на тесен крак, а директно върху кожата. Това са малки кръгли форми с жълтеникав цвят с неравна кератинова повърхност. На допир те са гъсти и груби. Съседните елементи често се сливат и могат да ударят голяма повърхност. Те често се намират на пръстите, дланите, а у децата и на коленете. Това се дължи на факта, че децата излизат навън и с къси панталони. Те получават брадавици по-често от възрастните, защото тяхната кожа е по-деликатна и податлива на вируса.

Папиломи по кожата на краката

Тези, доброкачествени образувания понякога се наричат ​​гърбици. Те причиняват болка и чувство на парене при ходене и могат да донесат много проблеми на човека.

Болестта се причинява от човешкия папиломавирус или по-скоро неговите видове 1, 2 и 4. За 4-6 седмици след инфекцията, по кожата се появява гладък, светъл пъп. Постепенно се увеличава и се превръща в жълт. Неговата повърхност става неравна, нееднородна или с власинки. Израстъците са заобиколени от изпъкнал ръб. В 30% от случаите, папиломите на долната част на краката изчезват сами.

Оздравяването от само себе си се проявява предимно при млади хора със силен имунитет. Понякога плантарните папиломи се объркват с калуси, които се появяват при дълго изтръпване на краката от обувките. Но калусите запазват дермалния си модел, а повърхността на плантарните брадавици се състои от отделни закръглени елементи.

Премахване на папиломи.

Папиломите се отстраняват, когато развалят външния вид, често са травматизирани, възпалени или склонни да се израждат в раков тумор. Основният метод за лечение на папиломи е да бъдат премахнат. Но за да не ви затрудняват отново, кондиломите, трябва да преминете курс на лечение:

Имуностимулиращи лекарства за укрепване на защитата на организма (Genferon, Imunofan).

Антивирусни лекарства. Те не унищожават патогена, а само ограничават растежа му (Intron-A, Leukinferon).

Цитотоксични лекарства. Тези лекарства причиняват смъртта на клетки, от които са съставени папиломите и кондиломите (Indinol). Те се използват, когато обривите са много чести и ларинкса и другите вътрешни органи са засегнати. Тези лекарства могат да причинят сериозни нежелани реакции.

За лечение на папиломи народната медицина препоръчва чудодейното смийско мляко. За него четете – ТУК.

Единственото ефективно средство за отстраняване е механичното отстраняване. Съвременната медицина предлага няколко начина, които може да се направи това. Нека да разгледаме техните функции.

Хирургично отстраняване на папиломи. 

Операцията се извършва, ако размерът на папилома е повече от 1 см или има съмнение, че има ракови клетки в образуванието. Често лекарят изключва и няколко здрави тъкани. Това е необходимо, за да се гарантира, че растежът няма да се появи отново. След отстраняването се прилага шев. Процедурата се провежда при локална анестезия и отнема 10-15 минути. В този случай пациентът не изпитва болка.
В някои случаи, когато папиломът има тънък крак, той се отрязва с хирургическа ножица. Тогава съдът, който я храни с кръв, се запечатва (става коагулиран) с електрокоагулатор. Мястото се обработва с антисептик.

Недостатъци на метода: Отстранява се доста голяма площ от кожата. Лечението отнема много време, след операцията могат да се появят белези.

Каутеризиране на папиломи с течен азот

Другото име на този метод е криоразрушение, т.е. разрушаване от студа. След като туморът (папилома) бъде изследван и анализът показа, че е доброкачествен и в него няма изменени клетки, възможно е да се започне операцията.

Лекарят докосва папилома с памучен тампон, потопен в течен азот или специална дюза. Температурата на азота е -196 градуса. Времето на експониране е 5-20 секунди. Продължителността на каутеризацията зависи от размера на папилома. При контакт с течен азот, водата в клетките замръзва, и се превръща в лед, а кристалите й разрушават папиломите.

Процедурата е безболезнена, но ако кожата на това място е много чувствителна, тя се анестезира с пункция на новокаин в болезнено място. След обработка с азот, кожата става бяла и постепенно в нея се образува малък балон, напълнен с прозрачна или розова течност. Кожата наоколо става червена и набъбва. На този етап човек може да почувства неприятни усещания – изгаряне и изтръпване. Но те постепенно преминават.

След процедурата лекарят препоръчва да се третира кожата с борен алкохол или разтвор на калиев перманганат два пъти дневно за една седмица. Мехлемът Циклоферон не позволява инфекция, увеличава локалния имунитет и намалява риска от повторно появяване на папилома.

Балонът се пръска след 3-4 дни и се превръща в коричка, която предпазва раната от увреждане. Постепенно горният слой изчезва и под него остава здрава, розова кожа.

 

Премахването с течен азот се препоръчва, ако папиломите се намират върху клепачите или малките стави. Също така се използва криоразрушаването за отстраняване на образуванията по гениталиите.

Недостатък на метода: ако лекарят слабо замръзява болната област на кожата, то след това е възможно да се появи повтарящ се вид на папиломата. Твърде много замразяване уврежда здравата тъкан и причинява белези.

Лазерно отстраняване на папиломи

Преди отстраняването се прави анализ, за ​​да се изключи наличието на ракови клетки. Мястото, където се намира брадавицата или папилома, се анестезира със спрей с лидокаин. На пациента се предлага да носи защитни очила.

Лазерните лъчи се насочват към неоплазмата. Един папилом не се засяга повече от минута. Лазерът изпарява водата в болните клетки, те се свиват и се превръщат в коричка. Половин час по-късно кожата наоколо става червена и набъбва, това е нормална реакция, която ще стане след няколко дни.

Самото корито изчезва след 5-7 дни. На нейното място има нежна розова кожа. Постепенно цветът му се изравнява и мястото на дефекта и не остава следа от папилома. Отнема около 2 седмици за пълно изцеление. През този период трябва да защитите кожата си от пряка слънчева светлина. В противен случай на мястото на папилома ще се появят тъмнокафяви петна.

Каутритезацията на папиломите с лазер позволява да се избегне инфекцията на раната с микроорганизмите и да се запечатат съдовете. Следователно, кървене по време и след операция не се случва.

Кората, която е образувана на мястото на папилома, не се препоръчва да се накисва и загрява за 3 дни. Също така, до пълното излекуване не трябва да прилагате декоративна козметика. Това ще ви предпази от появата на белези. Обработвайте тази област с разтвор на калиев перманганат или лечебен мехлем с антибиотик (Левомикол), по препоръка на лекар.
Използвайки лазер, отстранете папиломи върху ръцете, краката, лицето и гениталиите.
Недостатък на метода: при отстраняване на големи папиломи с лазер могат да останат белези.

Електрокоагулация на папиломи.

Това е отстраняването на тумори с електрически ток. Специално устройство електрокоагулатор позволява да се изсуши тясната основа на папилома или цялата брадавица. След това запълненият ръб се отделя лесно от кожата. Кървенето от раната не се случва, тъй като съдовете са запечатани с ток.

Възстановяването ще отнеме 7-10 дни. По това време се препоръчва да се третират кората с алкохолна тинктура от невен 2 пъти на ден. Това ще помогне да се избегне инфекцията. След падането на кората под нея се открива тънка розова коричка, която трябва да бъде защитена от травма и пряка слънчева светлина.

Основното предимство на този метод е, че папиломът може да бъде изпратен за изследване на онколог.
Недостатъци на метода. Ако мястото не е обработено достатъчно, където се намира папилома, след известно време то отново може да расте. Премахването в чувствителните области (гениталиите), може да бъде болезнено.

Как е по-добре да се премахнат папиломите от лицето и тялото?

Отстраняване на папиломи по лицето

Папиломът на лицето значителна влошава външния вид. Ето защо тяхното отстраняване е процедура, която се извършва много често. Изборът на метод зависи от размера на изграждането и неговата структура.

Премахването на папиломи с течен азот е широко разпространено в много клиники и козметични салони. След това в повечето случаи по кожата не се получават белези.

Лазерното отстраняване също е много популярно. Експертът точно дозира силата на лазерното въздействие. Това помага да се „изпари“ папиломните клетки, но не и да се отрази на здравите тъкани. Смята се за най-безопасната процедура, защото лазерът разрушава микробите, които причиняват възпаление.

Електрокоагулацията и традиционното премахване със скалпела са по-болезнени, а раните след такива операции се лекуват по-дълго.

Ако предпочитате да се лекувате с естествени средства за защита, опитайте се да премахнете дефекта на лицето с помощта на люспест пелин, целандин или невен. За да направите това няколко пъти на ден, навлажнете сока от папилома, който се освобождава от стъблото на растението.

Премахване на папиломи на клепача

Кожата на клепачите е много тънка и често има обрив от израстъците. Премахването на папиломите върху клепачите, изисква специална точност. Ето защо не се доверявайте на случайни козметични стаи. По-добре е да поверите тази работа на дерматолог.

Най-добрите резултати се получават чрез течен азот или лазерно отстраняване. Тези методи позволяват да се направи процедурата без кръв и да се избегне инфектирането на раната от бактерии.

Премахване на папиломи на шията

Папиломите в тази област често са травмирани от дрехи или бижута, и се възпаляват. За да се предотврати инфекцията, лекарите препоръчват, те да бъдат премахнати.

Най-често срещаният метод е каутеризация на новообразуванията с лазерен лъч. Операцията продължава не повече от 1 минута на 1 образувание. Този метод не може напълно да ви предпази от повторната поява на папиломи, но все пак намалява риска.

Също така използвайте електрокоагулация. Тънък инструмент, през който преминава високочестотен ток, загрява тъканите и убива вируса. След такава процедура, папиломът може да бъде изпратен за преглед.

Радио-вълновата хирургия също има отличен ефект. На кожата около папилома се нанася тънък метален контур. Той създава радиовълни. Под действието му, клетките на кожата „изсъхват“ и натрупването изчезва. Според принципа на действие, методът е подобен на отстраняването с лазер.

Отстраняване на папиломи по тялото

Необходимо е да се премахнат папиломи върху тялото, когато има много от тях, те растат и се сливат, възпаляват и причиняват неудобства. Можете да се отървете от тях с помощта на традиционна операция. Големите папиломи се отрязват със скалпел. В същото време част от здравата кожа също се улавя, за да се отстранят всички клетки, заразени с вируса. Но този метод се използва, когато има подозрение, че са се появили ракови клетки.

По-модерен и лек метод е криоразрушението. Течният азот бързо замразява папилома и той изчезва. Останалата коричка трябва да се третира два пъти дневно с алкохолна тинктура от невен и да е защитена от вода.

Ако е възможно, можете да премахнете папилома с лазер или да използвате електрокоагулатор.
След отстраняването на папиломите пациентът може да се прибере почти веднага. Но пациентът все още се нуждае от антивирусен курс на лечение и се грижи за засилване на имунитета.

Отстраняване на папиломи по ръцете

За да премахнете папиломите по ръцете, най-често използвайте течен азот. Тази процедура се извършва и за деца. Тя е почти безболезнена и без кръв. Отървете се от брадавиците с лазер.

В някои случаи е възможно да се премахнат папиломи по ръцете и без операция. Течността на Collomac се прилага по посока на брадавицата за 5-7 последователни дни. Постепенно израстъка потъмнява и изчезва.

Премахване на папиломи по краката

Лекарите съветват да премахнете папилома на краката, ако усетите болка по време на ходене.
За разлика от лечението им в други части на тялото, в този случай е необходима лазерна коагулация. Само с помощта на лазерен лъч може да се унищожи коренът на брадавицата, която върви дълбоко в крака на 1 см. Останалите методи могат да премахнат външната част на папилома, но след известно време той се появява отново.

Папиломи на гениталните органи (генитални брадавици)

Причини за появата на генитални папиломи (кондиломи)

Папиломите на гениталните органи или гениталните брадавици са конусовидни израстъци, които се появяват върху вътрешните и външните генитални органи. Те са знак за вирусна инфекция, която се предава главно чрез сексуален контакт.

Инфекцията възниква по време на сексуален контакт с пациент, който има кондиломи върху кожата. Опасни са и интимните отношения с носителя, при който нямат проявления на болестта, но има вирус в него. „Заразяването“ с гениталните брадавици може да се получи, дори ако сте използвали презерватив. В крайна сметка тази защита не обхваща всички области.

Всички видове сексуални контакти са опасни: вагинални, орални и анални. В зависимост от вида контакт, гениталните брадавици могат да се появят на гениталиите, в устата, около ануса.

папиломи

Причиняващият агент на заболяването е човешкият папиломавирус (HPV). Той има около 100 вида, които причиняват различни кожни лезии. Попадайки върху кожата на здрав човек, вирусите проникват в основния слой. Преди да влязат в клетката, вирусите премахват протеиновата обвивка. В средата на клетката прониква само ДНК на вируса. Ако тя не се вгради в основната хромозома, тогава болестта не се проявява. Това се случва при хора със силен имунитет.

Но ако защитата на тялото се отслаби, тогава вирусната ДНК се вгражда в ядрото. Клетката започва да се променя и разпространява вируса. Постепенно тази област се сгъстява и расте под формата на папила над повърхността на кожата. От това натрупване, вирусът се разпространява навън и може да зарази други хора или да мигрира към здрави участъци по кожата.

В кръвта вирусът не прониква, така че често кондиломите се появяват в отделни области, а не в цялото тяло.

Вирусът на папиломите причинява генитални брадавици

Някои видове папиломавируси са по-опасни от други. Те се наричат ​​онкогенни. Това означава, че инфекцията с такъв патоген увеличава шанса за развитие на раков тумор.

Онкогенните вируси са разделени на две подгрупи:

Онкогенните вируси се държат много активно. Те са по-малко лечими, остават по-дълго в тялото и рядко изчезват сами. Ако инфекцията е настъпила – това означава, че за 1-6 месеца върху кожата ще растат характерни малки тумори. Най-често те приличат на конус или вили. Поради това те се наричат ​​генитални брадавици или островърхи кондиломи. Но най-опасното е, че генотипи 6, 11, 16 и 18 причиняват рак на маточната шийка.

Симптоми на папиломи по гениталиите

Папиломите на половите органи са най-често причинени от 6-тия и 11-тия вирус. Тези растежи се наричат ​​също генитални брадавици.

 Кондиломи в аналната зона

Тези малки разраствания могат да се появят около ануса. Имат светлорозов или червеникавокафяв цвят и малки размери 1-3 мм. Разположени са на групи и могат да покриват големите площи, които се отглеждат във формата на гребен на петел.
Кондиломата причинява сърбеж, дразнене и кървене след нараняване, например с тоалетна хартия.

Кондиломи на пениса

При мъжете гениталните брадавици пролиферират върху пениса и скротума. Една от най-честите области на поражението на кондиломата е коронарната бразда на пениса и юздата, по-рядко на главата. Появата на генитални брадавици е лесно за откриване с външен преглед. Ако ги забележите, по-добре е веднага да се консултирате с уролог-андролог.

Основата на кондиломите е по-широка и върховете са насочени. Растенията са безболезнени и меки на допир. Въпреки това, те могат да причинят неприятни усещания по време на интимност.

Отначало се появяват един или повече израстъци с малък размер. Те растат и около тях се формират нови брадавици. Ако не започнете лечението навреме, обривът може да се разпространи не само върху гениталиите, но и върху ингвиналните гънки. Това заболяване може да причини рак на пениса.

Кондолими по гениталиите на жените

Кондиломите при жените могат да се появят на големите и малки срамни устни, на входа на влагалището, вътре и на шийката на матката. Често те изглеждат като перлено бели широки вили със заострен връх. На тяхната база се отделя бистра течност с неприятна миризма. След появата им една жена изпитва сърбеж и неприятни усещания, особено по време на секс. След сексуален контакт може да се появи малко количество кръв от влагалището. Това показва, че кондиломите са ранени.

Ако откриете тези малки изблици, трябва да бъдете прегледани от гинеколог. В 2-5% от случаите гениталните брадавици на шийката на матката могат да причинят рак. Следователно струва си да посетите лекар, дори ако израстването не причинява неприятни усещания.

Кондиломи на езика

Гениталните брадавици на езика също могат да се появят след сексуален контакт. Това са малки индивидуални елементи или по-скоро големи разраствания. Човекът чувства натрупване на езика, но не обръща внимание, като го приема за вкус.

Такива генитални брадавици често се появяват при жените по лигавицата на езика, устните и на кожата около устата. Това може значително да развали външния вид и да причини много комплекси. Подобно на други форми на обриви, това изисква цялостно лечение.

Отстраняване на гениталните папиломи

Подготовка за отстраняването им

Преди да избере метод за отстраняване на гениталните брадавици, пациентът трябва да се подложи на серия от изследвания и да направи няколко теста:

– цитологичен преглед;

– проба от уретрата или цервикалния канал;

– лабораторен тест за откриване на антитела срещу папиломавирус;

– изследване на онкологичните заболявания;

– анализи за инфекциозни болести, предавани по полов път.

По резултатите от анализите и степента на развитие на кондиломите, лекарят определя начина за изрязване на неоплазмите. Разбира се, индивидуалните пожелания на пациента се вземат предвид.

Преди процедурата за отстраняване, кожата и лигавицата на гениталиите се анестезират с 10% спрей лидокаин или модерното лекарство Убестезин.

Когато папиломите се появят по гениталиите (гениталните брадавици), почти всички специалисти препоръчват незабавното им отстраняване. Има 6 ефективни методи за премахване на генитални брадавици.

За лечние на кондиломи с народна медицина и билки четете – ТУК.

Хирургично отстраняване

Извършва се с помощта на хирургически инструменти под местна упойка. Този метод се използва в екстремни случаи, ако кондиломът е нараснал до големи размери или ако трябва да се съхранява за изследване. Изисква висока квалификация на лекаря и предварителна подготовка на пациента. След отстраняването му лекарят поставя шев, а кожата се лекува около месец.

Каутеризация с азот или криодеструкция

Въздейства се върху кондиломите с течен азот. Малка капка течен азот при влизане в кондилома разрушава неговата протеинова структура. След това кондиломът изчезва. На негово място остава рана, която след 1-2 седмици заздравява. Процедурата за каутризиране с азот не отнема много време и не изисква специална подготовка. Може да се проведе под локална анестезия или без нея. Без анестезия пациентът чувства болка, сравнима с тази, наблюдавана при епилация.

Методът се счита за евтин и ефективен. Препоръчва се да се използва за точкови (единични) прояви на генитални брадавици. Ако имате много брадавици, няколко сесии са необходими, за да го премахнете. Методът е достъпен и широко разпространен не само в частните клиники, но и в много амбулаторни клиники. Недостатък – възможност за възобновяване на кондилома, ако лекарят не го изгори напълно.

Лазерно отстраняване

Ефекти върху кондилома с фокусиран лазерен лъч за не повече от 1 мин. В същото време се получава изсъхване на туморното обазувание. Процедурата е безболезнена, ако за първи път анестезирате кожата. Пациентът може да почувства изтръпване и лек дискомфорт. На мястото на кондилома остават изсушени кори, които след няколко дни падат от само себе си. Лазерното коагулиране се препоръчва да се използва при голям брой кондиломи или слепени елементи. Този метод е много ефективен, но относително скъп. Освен това има вероятност от появата на белези.

Електрокоагулация

Ефекти върху гениталните брадавици чрез електрически ток. Лекарят действа с техниката върху крака, след което те изчезват. Поради употребата на електрически разряди, съдовете са запечатани, което предотвратява възникването на кървене. Желателно е пациентът да направи повърхностна анестезия. Болезнените усещания идват с прекратяването на анестезията. Процесът на възстановяване ще отнеме около 1-2 седмици. Препоръчва се методът да се използва в сложни случаи или ако е необходимо, изследвания на кондиломите.

Радиохирургия

Лечение на кондилома с радиовълни със специално устройство Сургитрон. Механизмът на действие е подобен в много отношения с лазера. Преди операцията лекарят прави повърхностна анестезия със специален аналгетичен спрей. Това е най-модерният метод, действието му се счита за безболезнено и рациентът бързо се възстановява. Тя също така прави възможно да се премахнат всички брадавици в една сесия дори много големите. Белези по кожата не остават. Но, за съжаление, оборудването е много скъпо и не е разположение във всички клиники.

Метод за химическо унищожаване

Използва се лекарствени препарати, които съдържат органични киселини и други химикали. Те се прилагат от апликатора само до повърхността на кондиломите и ги каутюризират, унищожавайки клетките им. Най-често използвани са: Кондилин, Солкодерм, Солковагин. Предимствата на метода е неговата достъпност. Не е необходимо оборудване за лечението.

При избора на метода всичко зависи от желанията и финансовата сигурност на пациента, както и от възможностите на клиниката и квалификацията на лекаря.

По време на периода на възстановяване след отстраняването е необходимо да се поддържа чистота на гениталиите. Избягвайте прегряване, триене и изпотяване в тази област. През първите два дни лекарите не препоръчват мокрене на раните. Два пъти дневно мястото се обработва с памучен тампон, напоен с борен алкохол или Хексикон. В бъдеще е необходимо да се мият гениталиите 2 пъти на ден и всеки път след изпразването на червата. Лечението на кожата с антисептик продължава няколко дни, след като корите изчезнат.

Добре е да помним, че едно местно отстраняване не е достатъчно, за да се отървем от кондилома – необходимо е да се подложим на курс на имунокорективна терапия.

За лечение  снариодна медицина на брадавици четете – ТУК.

Как е по-добре да се премахнат кондиломите върху гениталиите?

Отстраняване на папиломи върху пениса

В почти всички случаи лекарите препоръчват премахването на кондиломи върху пениса. В края на краищата, тези тумори носят не само дискомфорт за пациента, но и могат да му причинят рак. При сексуални контакти има голяма вероятност от инфекция на HPV на сексуалния партньор.

Много експерти смятат, че лазерното отстраняване на гениталните брадавици е най-ефективният метод.

Процедурата на отстраняване е без анестезия и не предизвиква особена болка. Необходимата площ просто се намокря с аерозолен спрей. Зоните, от които са отстранени кондиломите, се лекуват с противовъзпалителни средства. Пациентът не трябва да прави секс, докато раната не бъде напълно възстановена и излекувана.

Но лазерът ще бъде напълно ефективен, ако папиломите не достигнат големи размери. В противен случай съществува риск от образуване на белези. Препоръчително е да се отстранят големите израстъци чрез метода с радиовълни.

Премахване на папиломи от срамните устни

Няма фундаментална разлика в начина, по който се използва отделянето на единичните брадавици. Това може да се направи със специални хирургически ножици и след това да се третира кожата с антисептик. Ако лекарят е квалифициран, тогава се гарантира добър резултат. За многобройни обриви се препоръчва премахването с лазер или течен азот, и чрез електрокоагулатор.

Отстраняване на папиломите във влагалището

Премахването на гениталните брадавици по вътрешните органи изисква специални грижи. Използвайте хирургическа ексцизия, химическа моксибузия или лазерна коагулация. Течният азот не може да премахне кондиломите във влагалището, защото може да изгори здравите лигавици.

Премахване на цервикален папилом (на шийката на матката)

Ако кондиломите на шийката на матката са причинени от HPV 16, 18, 31, 33, 35 и 39 вида, тогава раковият тумор може да се появи в рамките на 5 години. Ето защо, лекарите единодушно настояват за премахването на тези израстъжи. Процедурата за отстраняване се извършва с лазер, апарат за радиовълнова терапия, Сургитрон или каутеризирана със Солковагин. Някои лекари не препоръчват използването на течен азот на това място. Криоразрушението може да доведе до факта, че папиломът ще намалее във височина, но ще се увеличи по ширина.

Народна медицина за папиломи.

Лечение на папиломи с чесън

В премахването на папиломи с народни средства се използва лечение с чесън. Това евтино и достъпно средство има антибактериален, антивирусен ефект, убива HPV поради съдържанието на сяра. От страничните ефекти от третирането на чесъна се получава леко изгаряне, дразнене и зачервяване на кожата. За да избегнете това, преди началото на лечението е добре да проверите реакцията на кожата – нанесете пастата от чесън за 15 минути върху вътрешната страна на китката.

Рецепти за използване на чесън в борбата срещу папиломи:

– слага се апликация от обелени парчета чесън, или суспензия в продължение на няколко часа;

– апликация с плътна каша със смес от чесън, стопена свинска мас и ябълков оцет – се прави за през нощта;

– паста със смлян  чесън и ръжено брашно се прилага в продължение на 7 часа, за да стане по-силна рецептата се добавя оцетна киселина, фиксирана с превръзка;

– смажете папилома с пресен сок от чесън или екстракт (за през нощта) – изпълнява се три пъти на ден;

– компрес, направен от сок от чесън и бананова кора, се прикрепва за през нощта.

Рициново масло за брадавици

Намажете папилома с рициново масло и го завийте с лента, и го оставете за една нощ. Комбинацията от рициново масло и чесън работи добре. Поради киселините в рициновото масло той лекува малки, плоски папиломи по лицето и ръцете в продължение на един месец. При изпълнението е добре да използвате памучен тампон.

Ябълков оцет за папиломи

Едно просто и достъпно лекарство, известно на всички домакини, е ябълковият оцет. Той помага за лечението на папилома с ежедневни процедури с навлажняване на образованието. Курсът на лечението е няколко дни, три пъти дневно. В рамките на няколко дни папиломът ще потъмнее, но това не означава спиране на лечението. Мажете го, докато го излкувате.

Масло от чаено дърво за брадавици

При лечението на папиломи с народни средства се използва и масло от чаено дърво. За неговото е необходимо да се измие кожата с брадавиците с вода и сапун, да се изсуши, да се поставят 2 капки масло, като се използва памучен тампон. Това се прави три пъти дневно, докато брадавиците потъмнеят и изчезнат. Ако възникне дразнене, разредете маслото с вода в равни пропорции. След нанасянето можете да залепите мястото с марля и отгоре с лепенка.

Сквамозен папилом.

Ваксина за папилома вирус.

Много специалисти в областта на световната медицина считат ваксинацията срещу папиломавирус за най-ефективния начин за предотвратяване на рака на маточната шийка. Към днешна дата над 120 държави в света са включили ваксинациите срещу папилома в задължителните ваксинации. В някои страни като Русия ваксинацията е доброволна.

Основата на ваксините от HPV са капсидните протеини L1. Те създават вирусоподобни структури (VLPs), които не притежават генетичния материал на вируса. Това означава, че VLPs не са заразни. Те не могат да причинят заболяване. Ваксините създават илюзията, че тялото вече е изложено на вируса. Имунитетът започва да развива защитни тела и по този начин предотвратява развитието на реална папиломатоза и кондиломатоза.

Най-популярните сред нас и в чужбина са ваксините срещу папилома:

„Gardasil“ Холандски производител Merck Sharp & Dohme BV

„Cervarix“ на белгийската компания GlaxoSmithKline Biologicals SA

Въпреки че тези две ваксини са предназначени за борба с HPV, всяка от тях има свои собствени насоки на действие.

Първоначално експертите препоръчваха само момичета на възраст от 9 до 17 години да бъдат ваксинирани. Но напоследък в САЩ, Канада и в някои страни от ЕС започнаха да ваксинират и момчета. По този начин те се опитват да защитят младите хора от рак на пениса.

Ваксинацията се прилага интрамускулно под формата на инжекция на 3 етапа: на определения ден, месец след първата ваксинация и след шест месеца.
Ваксините срещу HPV доскоро са имали само положителна обратна връзка. Официалните данни показват, че ефикасността на Cervarix и Gardasil варира от 70 до 100%, както при контрола на HPV и гениталните брадавици, така и при предотвратяването на рак на шийката на матката.

Но в средата на 2013 г. немското издание на KOPP-Verlag предостави известна информация от самите производители на ваксини. Тези данни показват, че процентът на ефикасността на ваксината срещу HPV е по-нисък от очакваното. Проведени са проучвания за ефективността на ваксините срещу папиломи.

Преди време имаше и случаи на увреждания на здравето на не малко момичета от ваксините срещу HPV в различни страни, и дори смъртни случаи. Затова по-правилно е те да не бъдат задължителни, но всеки родител да решава. Това все пак е трудно, защото официалната медицина държи на своето за ваксините, че трябва децата да се ваксинират, защото има риск. Много учени и лекари твърдят обаче, че ваксините са вредни.

За да не се стига до заразни венерически болести и папиломи и т. н., най-правилно е да се спазва хигиена на половите органи и да не се допуска смяна на партньорите. Всеки мъж да си знае жената и всяка жена да си знае мъжа. Това обаче е трудно да се постигне в съвременното общество.

Неспецифична профилактика срещу генитални брадавици и папиломи

Предотвратяването на инфекция с вируса на човешкия папиломен вирус в допълнение към ваксината включва и други насоки. Всички сексуални контакти трябва да бъдат защитени от презерватив. Това намалява риска от инфекция с 70%.
Ако смятате, че инфекцията може да е настъпила, тогава можете да лекувате вътрешните и външните гениталии с Epigen-intim antiviral.

Болестта може да не се прояви, дори и да е настъпила инфекцията. Тази опция е възможна, ако лицето има силен общ и локален имунитет. След това има възможност вирусът да напусне тялото само за една или две години. За укрепването на защитните сили на тялото ще помогне здравословният начин на живот и систематичното закаляване: контрастни душове, плуване и ходене на чист въздух.

Избягвайте хипотермия и ситуации, в които можете да се заразите с вируса чрез домашни средства. Например, ако един от членовете на семейството има кондиломи на тялото, е необходимо да му се даде отделна кърпа и други домашни принадлежности. Също така не можете да използвате една самобръсначка и машина за бръснене. Ако кондиломът е в устата или устните, тогава не трябва да пиете с човека от една чаша. Това важи особено за деца, които все още не са развили имунитет и са изложени на голям риск от заразяване с инфекцията.

И в заключение, нека да напомним: бъдете внимателни към вашето здраве и не забавяйте лечението. В края на краищата кондиломите и папиломите са заразни и рискувате да ги предадете на близки хора.

Премахване на папиломи с конец.

В случай, че папиломът има добре изразен крак, можете да се отървете от тумора с помощта на копринен конец. Просто трябва да вържете конеца много плътно в основата на крака. След като той не получава кръв, папиломът бързо изсъхва и изчезва. Важно е по време на това лечение да се гарантира, че няма нагнояване в папилома, което се развива при недостатъчно изтегляне на крака на лезията.

Лечение на папилома вирус с хомеопатия.

Лекарите хомеопати използват препарата Thuja Occidentalis. Предложените лекарства са според симптомите на индивида и пшреценката на специалиста. Освен него, други лекарства за HPV са Sepia, Sabina, Staphysagria и азотна киселина. Някои лекари препоръчват антимон Crudum, Mercurius Sulphuratus Ruber и Natrum Sulphuricum. Колко полза има от тях не се знае, защото много учени отхвърлят метода на хомеопатията.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Папиломи – симптоми, причини и лечението им

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *