Подуване на краката – народни лекове и лечебни методи, причини

При подуване на краката можете да използвате народни лекове и други предложени от медицината методи за лечение и превенция

Съдържание на статията: Подуване на краката. Подуване на краката причини. Подуване на краката при възрастни хора. Подуване на краката при бременност. Какво можем да направим при подуване на краката? Подуване на краката при рак. Подуване на глезените. Подуване на пръстите на краката. Подуване на ставите на краката. Лек за подуване на краката. Мазила за отоци по краката. Диуретични препарати за отоци и подуване на краката. Лечебни сокове.

Подуване на краката.

Често във вечерните часове, възрастните хора, а и не толкова възрастните, усещат неприятен симптом. Той е подуване на краката. Когато се получи оток, веднага се получава чувство за тежест в тях. Дори и малките крака се стават много подути в някои случаи. Често този болестен симптом е без болка – поне в началния етап. Повечето хора разбират, че е необходимо да се предприемат веднага действия. Трябва да се признае, че подуването се случва дори и без да носите неудобни обувки – поне в определени заболявания.

Това не означава, че обувката не е свързана с образуването на отоци. Понякога е достатъчно да се спре носенето на неудобни обувки – и подуванията в краката изчезват. В повечето случаи, е желателно да има под ръка средства, с които незабавно да се отървете от лошите образования. Но обикновено, за да се отървете от отоците, Вие се нуждаете от лечение, което отнема известно време. Ако се съмнявате, и наистина се грижите за здравето си, най-добре е да отидете на лекар, който може да установи причината на заболяването, а оттам и да даде подходяща рецепта. Нека разгледаме по-подробно отделните случаи и някои средства за лечение.

Неприятното подуване на краката представлява преливане на клетки на течности в междуклетъчното пространство на мускулната тъкан. Такива патологични изменения, най-често са изложени на дисталните сегменти на долните крайници – краката. Това явление е свързано с най-високо функционално натоварване, което се извършва в краката и глезените на човешките жизнени функции в процеса, както и в най-ниската позиция на централните части на тялото по време на престой във вертикално положение.

Демир бозан билки за бъбреци

Всички течности в организма се намират в съдовите и междуклетъчните пространства. Балансът между двете зависи от възможността и степента на растежа на отоците.

В този саморегулиращ се механизъм на ключовите връзки се включват:

Хидростатичното налягане върху стените на кръвоносните съдове;

Хидродинамичните характеристики на притока на кръв;

Индикатори за осмотична и онкотична плазмена дейност в междуклетъчното пространство.

Подуването на краката може да има различна степен на тежест, но те винаги са свидетелство за дисбаланса между действителната възможност за физиологичните механизми на регулиране на флуидния обмен и натоварването на междуклетъчното пространство. Подуването на краката може да бъде адаптивно като нормална реакция на условията на околната среда, както и първата проява на сериозни заболявания.

Подуване на краката причини.

Неприятното подуване на краката не е единично заболяване, а симптом, който трябва да бъде правилно тълкуван във връзка с определяне на възможната причина за възникването му. Има няколко групи заболявания, при които се проявяват отоци по краката. Всички тези заболявания и основните диференциални диагностични критерии, са изброени тук:

– Като причини за подуване на краката при здрави хора, се явяват претоварването на долните крайници и хидростатичният ефект върху кръвоносните съдове на малките кръвоносни съдове в режим на продължителен престой в изправено положение.

Подуване на краката при подагра

Подуване на краката при подагра

При такива състояния отичат краката и стъпалата в една и съща степен. Отоците са пастообразни представени в долната третина на цялата обиколка на долната част на крака. Появява се вечерта, след като сме имали постоянна стояща или физически тежка работа. След почивка, тези подувания минават.

– Подуване на краката – като знак за сърдечна недостатъчност.

При заболявания на сърцето, придружени от циркулаторна недостатъчност, има постоянен застой (стагнация) във вените. Това се проявява с отоци с различна плътност и разпространение: от мека и незначителна в началните етапи, до плътна и напреднала до декомпенсация на коляното. Отичат и двата крайника. На сутринта отокът може леко да се понижи.

– Подуване на краката при бъбреци патологии.

Краката и стъпалата са най-много подути, когато е налице нефритен синдром и остра бъбречна недостатъчност. Задължително се получава подуване на двата крака. За разлика от отока при сърдечна недостатъчност, набъбването на отока е по-изразено сутрин и вечер намалява. Подуването на лицето се характеризира с по-голяма степен, отколкото на долните крайници.

– Подуване на краката при заболявания на венозната система на крайниците (разширени вени, тромбофлебит, посттромбофлебитен синдром).

Отокът е непременно едностранно или имаме подуване на единия крак. Ако е двустранно, то е с преимуществена лезия в долната част на крака – пищялите. Такива отоци са устойчиви и много гъсти. Повишава се рязко след престой в изправено положение, особено при неподвижност за продължително време. Най-изразен е отокът в областта около глезена. След престой в хоризонтално положение подуването намалява.

– Подуване на краката при заболявания на лимфната система на крайниците (еризипел и неговите последици, лимфовенозна недостатъчност, лимфедем)

Както и венозните отоци, тези подувания са разположени преимуществено от едната страна. Различават се с особена висока плътност и с особено висока устойчивост. Рядко се случва да намалеят с каквито и да са манипулации и действия. Характерно е проява на оток с лимфен произход, локализиран върху външната част на крака.

– Подуване на краката в патологията на костите и ставите.

В тези случаи то е почти винаги едностранно, ограничено, локализирано в засегнатата става или костите и са придружени от болки от нарушение на функциите на подпиране и ходене.

– Подуване на краката при възпалителни и гнойни-инфилтрационни заболявания на кожата и меките тъкани, при наранявания крайниците.

Отокът е с ограничен характер. Интензивността може да бъде различна. При ухапвания и травми подуванията се простират около огнището. При дълбоките гнойни язви поразеният сегмент се разширява в обем.

За фрактури са по-характерни местните подувания на мястото на фрактурата, за разкъсани връзки и навяхвания – подуване са широко разпространен като тип хематом.

– Други причини за подуване на крака:

Микседем и хипотиреоидизъм;

Предменструален синдром и бременност;

Хипералдостеронизъм и хиперактивност на надбъбречните жлези;

Загуба на градивни вещества и кахексия от друг произход;

Невропаралитични съдови разстройства на фона на патологията на нервната система.

Налице е подуване на двата крака, което е меко и равномерно. Изключение правят заболяванията на нервната система, включващи едностранна парализа.

В тази ситуация отоците са локализиран в засегнатия крайник. Тези отоци са относително стабилни през целия ден, но може да се усилват от вечерта. Те не достигат висока тежест, освен в случаите на декомпенсация на заболявания и влошаване на общото състояние, причинено от добавянето на други причини за увеличаване на отока.

В горещи условия, когато тялото антивира различни механизми за защита от прегряване също може да се получи подуване на краката. Единият от тези механизми е продължението на периферните съдове, при което налягането в тях е увеличено, също и процесите на микроциркулация. Това води до натрупване на вода в тъканите.

Неприятното подуване на краката може да бъде симптом на много заболявания и патологични състояния на организма:

разширени вени;

възпаление и тромбоза;

заболявания на сърцето, придружени от сърдечна недостатъчност;

бъбречни заболявания;

стагнация на лимфата в крайниците;

заболявания на щитовидната жлеза;

диабет;

цироза;

подагра;

прееклампсия – сериозно усложнение на бременността.

При определени възможни причини за появата на отоци в краката непременно трябва да се отчита общото състояние и съпътстващите симптоми. Ако има такива – това са еднозначни патологически подувания и е необходимо медицинска намеса!

Оток поради слаби мускули

Лечението на такива явления като подуване поради слаби мускули, е свързано с влошаването на изпълнение на основната им функция. По този начин се нарушава лимфния поток, което води до определени последствия.

Подуване на краката при възрастни хора.

В тези случаи причината може да се дължи на различни здравословни проблеми. Един от тях, който е най-често срещан е забавянето на метаболитната активност. В напреднала възраст се забавят дари и темповете на нашето кръвообращание, което също предизвиква отичане на краката.

Подуване на краката при бременност.

Причините също могат да бъдат най-различни, но състоянието изисква повече внимание и да не се пренебрегва, тъй като вида не отговаря на състоянието, отколкото изглежда, и да не се правят заключения без преглед от специалист.

През втората половина от бременността плацентните хормони насърчават вазодилитацията и натриевото задържане.

При бременност жените често страдат от оток, но това е по всяка вероятност е страничен ефект, предизвикан от задържането на излишни течности, а не е някакво нарушение на тялото.

Какво можем да направим при подуване на краката?

Често проблемите се получават от заболявания на сърдечносъдовата система, или с обмяната на веществата и бъбреците. В този случай, лечението се състои от излекуване от всички форми на първичното заболяване. В този случай, ние ви препоръчваме да имате предвид няколко съвета, целта на което е значително отслабване на тежестта на клиничните признаци на болестта.

Това означава, че е от полза да:

Спрете да носите неудобни обувки, ограничаване на краката с напълно плоски обувки или с прекомерно високи токчета.

Намалете солта, употребявайте течни храни в диетата като смутита и фршове.

Сведете до минимум стоенето в изправено или седнало положение.

Придържайте се към активен начин на живот, с най-голяма мобилност.

Не злоупотребявайте с употребата на лекарства, чиято основна задача е да провокира подуване на краката и замяната им с безвредни аналози.

Движете се внимателно, за да избягвате наранявания. Всичко това са прости мерки, които осигуряват видими резултати.

Как да се избегне неприятното подуване на краката? Това е въпросът, който е много важен за различни пациенти. Но това можеше да бъде избегнато, ако хората са били наясно с необходимите предпазни мерки.

Прости упражнения ще ви помогнат да се избегне стагнация на течностите:

Поставете десния си крак отляво, вдигнете лявата пета до максимална височина. Повторете същото и с десния крак. Застанете на пръсти, стойте така за няколко секунди. Направете 10 леки невисоки скокове на пръсти.

Седнете на стол и повдигнете краката, и така правете кръгови движения с тях. В същото време, пръстите на краката да се огъват надолу, а след това рязко ги изправете.

Стъпнете с краката на пода и преместете тежестта на тялото от една точка до друга.

Както можем да видим, превантивните мерки са подобни на тези, които се препоръчват за лечение на отоци по краката. Това е – ефективен метод с обикновен универсален характер. Можете да добавите спорт и натоварване, но в този случай, ви е необходим контрол на инструктор. Така че, в допълнение към превантивните мерки и лечение, може да се добави йога, водна аеробика и други подобни, които ще дадат добри резултати.

В допълнение лекарите препоръчват прости упражнения всеки ден:

Заемете първоначално положение като седнете на пода, и се опитайте да стоите на петата и на пръстите – по няколко пъти се повдигайте на петата и на пръстите като ги редувате.

Опитайте се да вдигнете топка с малък диаметър с бос крак или молив положен на пода.

Притискайте един до друг пръстите като ги редувате.

Вървете, доколкото е възможно, на самите върхове на пръстите на краката.

Правете въртеливо движение на краката като ги премествате внимателно.

Свийте пръстите на краката и възможно най-бързо ги изправяйте.

Стоейки на пръстите на краката направете няколко леки скокове.

Пациентите често търсят съвременни средства за външно приложение. Понякога е необходимо. Тогава се предписват деконгестанти лекарства. Според правилата при лекарствена терапия  за подуване на краката, се използват специални мазила и лекарства диуретици.

Сега списъка на тези средства е много голям. Можете да използвате гелове, чиято основна задача е премахване на възпалението и намаляване на симптомите, техният характер е насочен към лечение на венозен застой, както и съединения, които подобряват циркулацията на кръвта. Не можете да избирате тези инструменти на случаен принцип. Но, въпреки това, ние трябва да говорим за група от най-търсените продукти, които се различават с минимални противопоказания. Това означава, че те са безопасни и се препоръчват за почти всички потребители.

Можете да помогнете на вашите мускули, за укрепването им. За да направите това, Вие трябва да овладеете няколко упражнения:

– „Ножици” – легнете на пода и правете махове с краката си към страната на съкращението им.

– ”Бреза”, или ”полубреза”. Това е – един сложна стойка на лопатките. Когато изпитате затруднение, което е характерно за начинаещите, можете да опрете краката в стената, а ако имате помощник – той може да подържи краката ви.

– Малък комплекс с правене на преси.

– Няколко упражнения с гирички за гръдните мускули.

Всички тези упражнения са един малък комплекс, който ще помогне за уедряване на мускулните влакна. Те участват в лимфния поток, а след известно време краката стават много по-здрави.

Вани и масажи за преуморени крака

Краката често започват да страдат от подуване след тежък работен ден. По-специално – ако през целия ден човек трябва да стои прав и в почти неподвижно положение, в зависимост от работата, която извършва. За облекчаване на умората на долните крайници, може да се прибегне до специални вани с морска сол. Необходимо е да се отпуснат подутите места и да се помогне с леки масажни ощипвания.

Добре доказани са контрастните вани за краката. Можете да подържите краката в топла вода 5-7 минути и в студена вода, но не повече от 10-15 секунди. Но тази метод не е разрешен, ако имате разширени вени.

Може да използвате аптечни мехлеми и гелове за лечение на този симптом. Освен това, с отока се борят всички мехлеми, в чиято структура има рутин и хепарин, или – конски кестен. Тези вещества спомагат за укрепването на системата на капилярите. Ако лекарството се препоръчва на лекар – трябва да започнете лечебния курс веднага.

Добро тонизиращо средство са ваните за краката. Тяхната продължителност не трябва да надвишава 15-20 минути. Те са добро допълнение със сода за пиене, натриева или морска сол. Добри резултати се получават чрез тази процедура: в 3 л вода се сипва шепа сол и супена лъжица сода.

Често подуванията възникват в резултат на умора. След това те трябва да се закалят и затова се прибягва до така наречените контрастни бани. Краката трябва да бъдат потапяни9 и изваждани последователно потапянето им в достатъчно топла и редуване със студена вода. Нейната температура трябва да е + 40-50 градуса. Следва тяхното незабавно потопен в студената вода. Ние трябва да направите 8-10 повторения. Тя трябва да са достатъчно добре затоплени – в топлата вода, в която те трябва да са най-малко потопени 3 пъти по-дълго от студената вода. Завършването на процедурата става само в студена вода процес. В горещата може да се разреди с инфузия от лайка, липов цвят, коприва.

Тези средства са неприемливи, ако имате диагноза разширени вени или тромбоза. След като направите водната процедура, независимо от състоянието на краката, за това дали тези, които ги правят страдат от разширени вени и тромбоза, трябва с масажни движения в краката и долната част на краката да се втрива крем.

От полза е да правите масаж на краката. В резултат на това кожата става по-гладка и еластична. Започнете с долната част на крака и постепенно продължете до колянната става. В същия начин трябва да се прави 3-4 пъти. Освен това е необходимо да масажирате всеки пръст, следвайки посоката от върха към основата. Целият масаж на краката завършва с галене, повтаряйки в кръг 3-4 пъти.

Колко време със стоене прав предимно на работното място е необходимо, за да се спечели тази болест? Различно е всеки човек, но може и за кратко време да се получи при някои. Дори и да ходим в работното място, можете да помогнете на болните си крака. Много хора питат – ще помогне ли системата Хата йога за това заболяване? Често тя се използва като допълнително средство, защото помага да се отпуснат всички мускули. Периодично поставяйте краката си в позиция, леко повдигнати. Това помага да се намали подуването. Да се седи обаче с кръстосани крака е противопоказано, защото се получава стагнация на лимфите.

Лекарите препоръчват да вземате нужната доза време за сън. Липсата на сън – това е оръжие срещу щитовидната жлеза и нейното здраве. Това е толкова важно, колкото избора на свободни и удобни обувки. В случай на разширени вени, чорапите е по-добре да се забравят. Ако използвате погрешно съвпадащи обувки – краката чувстват компресия, и това усложнява процеса на изтичане на течност, което вече е проблем.

Лекарите съветват да се намали количеството на солта, която е консумирана често. Това е добър съвет. Това може да се прави и поради риск от тумори, които намаляват значително с въздържането от сол. Просто да се употребява нужната доза, защото все пак е необходима. Това не се отнася само за краката, но и за целия организъм. Човек трябва да я ограничи за деня до 1 г натрий, което е 1/4 чаена лъжичка сол. Това ни дава и част от храните, за които в никакъв случай не е добавена тази подправка. Ако искаме да се подобри вкуса на храната – тогава е по-добре да изберете правилните подправки. Солта в салатите може да се замени с подходящ заместител, а също и с оцет или лимонов сок за вкус. А за заместител на солта в рибата и картофите могат да се ползват зелен лук с магданоз. Птиците могат да се ароматизират с естрагон, месото с розмарин. И преди да си легнете – около 19-00 часа – по-добре спрете да пиете течности. Между другото СЗО е обявила нужните дози сол за деня в рамките на 2-3 грама. През лятото, когато се потим повече те могат да се завишат.

Как да се реши проблема със здравето на краката?

Простите инструкции, които дават лекарите ще помогнат на всички. Добавете към това, което вече е написано по-горе следното:

Обувки е по-добре да се сменят най-малко веднъж през деня. Това е една специална препоръка за тези, които са готови да носят високи токчета. Нека по време на работа да се сменят обувки и е по-добре да се даде предпочитание на меките модели без токчета.

Не е необходимо да носите едни и същи обувки повече от два последователни дни.

Ако имате склонност към отоци, ще има смисъл да закупите специални медицински чорапи, чиято задача е да се предотврати развитието на оток.

Изхвърлете солта. Готварската сол причинява увреждане, задържане на течности в тялото.

Течностите е по-добре да се употребяват по-малко, отколкото преди, особено след 19:00 часа. Все пак придържайте с е към нужната дневна доза.

Когато имате заседнала работа, трябва да се намерят начини за по-честа промяна на позицията на долните крайници. Опитайте се колкото е възможно повече да стоите в изправено положение, но и да се движете.

По време на сън, поставете краката си върху възглавница. Тази мярка дава възможност за подобряване на потока на кръвта и лимфата, преодолява се облекчаване на умората на краката.

Ако отокът не възникне поради ортопедични причини, е важно да изберете правилните обувки. Те не трябва да са широки и да ви хлопа крака в тях Пръстите трябва да са в естествено положение.

Не трябва да се ограничават народните рецепти. В магазините се предлагат в специални отдели разнообразие от специални ортопедични принадлежности и чорапогащи. Те са специално изработени за съдовете да останат в добра форма, за предотвратяване на застоя на кръвта. Това са продукти с медицинско естество. Тяхната задача е в това да се раздвижи най-тежката компресия на долните крайници. Най-слабо същият ефект се появява в горната част. Това балансиране на натоварването позволява притока на кръв да функционира правилно. Лекарите съветват чорапите или чорапогащите, които не са подходящи за тази диагноза, като разширени вени, да не се купуват и ползват. Поради тях кръвоносните съдове стягат бедрата, поставяйки допълнителен натиск върху кръвоносната система.

Подуване на краката при рак.

Коментираното подуване на краката е и симптом на заболявания на различни видове рак. Такива могат да бъдат карцином на черния дроб и други. Както и при другите състояния, трябва да се лекува болестта, която ги е причинила. Освен това се препоръчва намаляване консумацията на сол, мазнини и храни предизвикващи алергии.

Подуване на глезените.

Обикновено сърдечните проблеми водят до подуване на краката в глезените. Често този симптом се появява в напреднала възраст, но ако заболяването се случи в млад човек – толкова по-възможно е то да се дължи на съдови заболявания.

Подуване на пръстите на краката.

То може да се дължи на лимфедем, подагра, венозна недостатъчност, целулит, нокти растящи навътре, инфекция, тъпи травми, обувките, алергична реакция, одраскване, чуждо тяло, венозна тромбоза. Ако причината е в друго заболяване, то подуването ще бъде съпроводено и от други симптоми.

Подуване на ставите на краката.

Една много сериозна причина е развиването на артрит. Най-често водещ фактор при него са автоимунните процеси в тялото ни, които развиват антитела срещу здравите тъкани. Артритът причинен от тези автоимунни процеси е като един от естествените симптоми на системните заболявания на съединителната тъкан (лупус, склеродермия, ревматична полимиалгия, дерматомиозит). Също така коментираното увреждане на ставите е възможно да бъде основният симптом на подобни заболявания с развитието на автоимунен компонент, например като ревматизъм, ревматоиден артрит, болест на Стил.

При инфекциозен артрит, често възпалението на ставата на крака е инфекциозно предизвикано от вируси, бактерии, протозои, гъбички. Тези патогени са в състояние да проникват директно в ставите, като навлизат в тях или в синовиалната мембрана чрез кръвта и лимфата от в организма от други инфекциозни огнища. Те включват артрит, остър или гноен артрит, реактивен артрит, хепатит, бруцелоза и други.

При реактивен артрит се получават симптоми като:

– добре изразени признаци на възпаление на ставите – зачервяване, дисфункция, болка, подуване;
– след себе си оставя патологична деформация;
– често се комбинира с пикочна или чревна инфекция.

Лек за подуване на краката.

Изборът на природните средства и методи отново зависи от причините за болестта. Народната медицина предлага голямо разнообразие от рецепти за да помогне на страдащите от това състояние:

Отвара като например с листа и пъпки от бреза, липов цвят и хвощ.

Добра помощ за отоци по краката е растението астрагал. На негова основа се прави отвара, която се бори с отоците, като същевременно се подобрява и сърдечносъдовата система.

Може да се прибегне и до някои други прости начини. Например, възможно е да се изпълни едно просто решение. Неговата основа е 10 литра подгрята вода, в която се разтварят чаша соли, лъжица сода и също – йодна тинктура. Половин час след изсипване на продуктите трябва да се вкарат краката във водния разтвор. Курсът е с продължителност половин седмици, а процедурата се извършва всеки ден.

Добре помагат и корени от магданоз. Те се измиват и нарязват, и след това се изсипват във вряща вода. Дозата е супена лъжица корени на половин литър вода. За инфузията използвайте термос. Времето на престояване е осем часа. Пийте по лъжица.

Цветове от глог – приготвят се по няколко начина. За начало, трябва да се смесят равен обем от цветове и плодове на глог. След това две супени лъжици от състава се изливат в половин литър завряла вода. Оставят се да престоят половин час, а след това се прецеждат и поемат по чаша на три пъти през деня.

Използвайте настъргани картофи. Това е – рецептата за „спешна“ помощ. Кашицата от картофи се разпределя и нанася над глезена, за това ще трябва да се смелят няколко картофа. Трябва да бъдат наложени върху найлонова опаковка. За затопляне увийте краката с памучна превръзка. Направете компрес за два часа, а след това направете нов.

Дръжте в дома си пресни листа от бреза. Те се съхраняват в торби или калъфки за възглавници. Краката трябва да се слагат в тях, така че обемът на листата да достига коленете. На пищялите съответно, нивото трябва да достигне до два сантиметра. Тази процедура изисква около 3 часа. Когато процедурата приключи, листата могат да се сменят, да ги смените.

Използвайте мечо грозде и боровинки. Те трябва да бъдат взети в равни части. След това се взема сместа в количество двойки супени лъжици в завряла вода 300 мл, за половин час и се поставят в съд с вода за водна баня. Не забравяйте да ги покриете. Необходимо е лечебното средство да се охлади и да се прецеди. Чрез добавяне на студена вода, инфузията се довежда до първоначалния обем. В деня за пиене инфузията, я разделя на три порции.

Магданоз – или по-скоро, коренът му е отлично средство, който е включен в някои рецепти. Той заедно с корена се смила и се залива с половин литър вряща вода и кисне – 9 часа. Инфузията се разрежда със сок от един лимон. Дозата е една трета чаша три пъти на ден.

Вече споменахме баня със сол и сода. Има и друга версия на процедурата. Половин чаша соли (морски или готварска) се разтварят в 2 литра студена вода. Трябва да се натопи в дебела салфетка или кърпа. Това в бъдеще е компрес, той се поставя върху областта на кръста. Тази опция е универсален противооточен вариант, лечението се повтаря след половин седмица преди да заспите.

Добре помага и полската детелина. Използва се нарязана на ситно добре измита. Той се залива с един литър вода, слага се в съд на котлона и се вари три минути. След това плътно се покрива с капак и да кисне един час. Отварата се прецежда и се взема три пъти на ден по чаша за чай.

Едно добро средство е обикновеният липов цвят, листа и пъпки от бреза, екстракт от хвощ. Ние отново напомняме, че от тях се правят отвари и настойки. Към рецептите, които предоставихме по-горе, добавяме още една. Тя се прави с 2-3 супени лъжици хвощ, пача трева и брезови пъпки. Те се смесват. От получената смес една чаена лъжичка се слага в чаша завряла вода и престоява около 30 минути. След това трябва да се прецеди. Курсът е от 3 дни и 1 ден се почива. Пийте по лъжица след хранене 3 пъти на ден. Пълният курс трябва да продължи три седмици.

За домашно лечение, просто можете и да натопите краката си в топла вода, в която да разтворите предварително английска сол ефективно лекуваща подуване от инфекция. Освен това паста от куркума смесена с друго растение – червено сандалово дърво, също правят чудеса, за намаляване отоците на краката. Терапията с прилагането на лед е друг изпитан лек, изпитан за подуване в тялото.

Освен споменатите по-горе вани за краката, прилагат се и кубчета лед. Ваната трябва да бъде достатъчно студена. Времето за процедурите е 5-10 минути. Направете един пощипващ масаж, който описахме по-горе. Във водата, добавете боров екстракт в размер на няколко лъжици, и в крак с вода държи 15-20 минути. Той помага за премахване на умората на краката, както и – за преодоляването на отоците.

Чесънът се използва често за краката. Глава чесън се смила, а след това се слага в чаша завряла вода. Когато пастата се охлади – тогава с нея се потърква мястото на отока, оставяйки го половин час върху него. След това се отмива. Отнасяйте се внимателно с тази рецепта, ако сте с разширени вени. В този случай, обикновено са противопоказани горещата вана и душ. Благодарение на тях, кръвта се оказва в застой, и съдовете се разширяват.

Ако ви се подуват краката от заседналия живот, горещината, или от неудобни обувки, то можете да изпробвате някоя от следните рецепти:

Краката се накисват в хладка вода с предварително разтворени в нея една или две супени лъжици морска сол.

Можете да ги намажете със смес от канела, лимонов сок, вода, зехтин и мляко върху зоните на подуванията на краката.

Сместа от етерично масло от мента, от евкалипт, вода и лимоново етерично масло, е действащо и ефективно средство за борба с подуването на краката и се прави по всяко време, защото всички съставки се намират по всяко време на годината.

Смесват се бакпулвер, вода и ориз. Оризовата вода е отлична за подобряване на микоциркулацията на краката, от която зависи до голяма степен намаляването на подуването и бързото облекчение.

Направете смес от равни части от цвят от лайка, листа от бреза и листа от мента (билките да са пресни). Добавете 100 грама от сместа в 2 литра гореща вода, оставя се да се запари за час, и накиснете краката си в течността за 15-20 минути.

Баните с лавандула и препоръчителният масаж на краката, за който писахме по-горе, имат превъзходен ефект за подути и изморени крака.

Мазила за отоци по краката.

Мазилата за отоци на краката са голяма част, която включва много известни имена. Сред тях са:

Троксевазин  – мехлем, има укрепващ ефект върху стените на вените и капилярите, който се използва за охлаждане, като деконгестант, с противовъзпалително, ангиопротекторно и аналгетично действие. Основната съставка е веществото троксерутин.

Хепаринов   мехлем   – лекарство, чиято задача е да подобри кръвообращението, има противовъзпалителен ефект и разтваря микротромбите. Съставът му е от хепарин, анестезин, бензилов естер наникотинова киселина.

Ессавен гел – укрепва вените и капилярите, едновременно премахва микроскопични съсиреци и активира кръвообращението. Той е създаден на основавата на състава на есцин, хепарин и натриеви соли.

Венитан  е венотоничен препарат получен на растителна основа от екстракт от див кестен, който има свойството да засили венозната и капилярната структура. Мазилото се използва поради своята изразен ангиопротекторно, противооточно и противовоспалително действие.

Лиотон  1000 – противовъзпалителен гел с противоексудативен, анти-тромботичен ефект и деконгестант. За основа на препарата служи натриев хепарин.

Диуретични препарати за отоци и подуване на краката.

Често се препоръчва курс с диуретици за отоци на краката.

Има редица диуретични средства, които се смятат за най-ефективни. Сред тях са:

Отвари и запарки с диуретична природа въз основа на някои лекарствени листа, билки и плодове (за тяхното приготвяне се използва хвощ, мечо грозде, боровинки, листа от бреза, семена от касис, семена от лен, плодове от хвойна, ягоди, шипка).

Амилорид.

Напитка от сокове на офика и калина (една порция – чаша), сок от лимон, мед (по 100 г), и   50 грама. фитолизин (разтвор взема се по 20 г след ядене).

Вероспирон.

Канефрон.

Това е списък на средства с индивидуални противопоказания. Те могат да имат редица странични ефекти. Повтаряме, че доверие за предписването им и определянето на тяхната доза и съвети относно прилагането, може да имаме само на лекар, който се занимава с изследването на пациента по време на преглед.

В допълнение към заседналия начин на работа и неподходящите обувки, често трябва да се борим и с други причини за отоците – наднорменото тегло и високата физическа активност. Много по-опасни, отколкото другите споменати заболявания са бъбречната недостатъчност или разширените вени. Пациентите трябва да разберат, че най-добрият начин да спасят здравето си е да се премахне основната причина.

По мястото на възникване на тумори може да се направи извод и за причината. Така например, сърдечните проблеми водят до подуване на краката в глезените. Най-често този симптом се среща в напреднала възраст. Ако заболяването се е появило в млад човек – толкова по-възможно е то да се дължи на съдови заболявания.

При подуване на краката можете да използвате народни лекове и други предложени от медицината методи за лечение и превенция.

При подуване на краката можете да използвате народни лекове и други предложени от медицината методи за лечение и превенция.

Ако подуването се появява често, с редуване – трябва да се свържете с вашия лекар. По-добре е да отидете на консултация с терапевт, а след това да се придържате към своите навременни препоръки да се правят анализи и да се посети кабинета на кардиолог, уролог или флебологист. По-специално, последният е със специализация по диагностика и лечение на венозните заболявания.

Лечебни сокове.

Разбира се, има се предвид, не купен от магазина или супермаркета сок, а направен от свои собствени плодове и зеленчуци, с които разполагаме в нашите географски ширини.

Най-популярното диуретично растение е динята. Сокът има уникална функция, не само да оттегли течности от организма, но и да го захранва с полезни захари. От специален начин на приготвяне на сока не се нуждае. Само яжте диня толкова, колкото искате.

Гроздовият сок спомага за укрепването на кръвоносните съдове и да се изхвърли излишната течност от организма. Вземайте го 1 час преди хранене, като се започне с 0,5 чаша за порция и се увеличи дозата до 2 чаши. Курсът на лечение е до 1,5 месеца.

Терапията по подуването на краката може да започне по всяко време. Погрижете се за краката си днес, и утре можете да се разходите, за да обиколите света.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Подуване на краката – народни лекове и лечебни методи, причини

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *