Как да се храните при прегъната жлъчка

При прегъната жлъчка е необходимо да се храните по специален хранителен режим, за да не стане опасно

Важният черен дроб и жлъчка са част от обменния процес в организма и за да бъде всичко както трябва, е необходимо те да са здрави и добре функциониращи.

Но понякога някой от тях не функционира както трябва, особено това се случва с жлъчката. Много хора страдат от прегъната жлъчка. При такова заболяване и при други болести на този важен орган от голямо значение е хранителният режим.

Например, при остър холецистит се изисква консумацията на течни храни като леки крем-супи, плодови сокове с вода, неподсладен чай, а кашите трябва да са добре сварени и стрити.

прегъната жлъчка

При прегъната жлъчка е необходимо да се храните по специален хранителен режим, за да не стане опасно

При прегъната жлъчка трябва да се спазва щадяща диета. Болният трябва да се храни често, но по малко.

Продуктите, богати на въглехидрати, да се изключат от менюто напълно, защото помагат за жлъчния застой. Трябва да се приемат храни, съдържащи белтъчини, те са необходими за отделянето на жлъчката. Може да се консумират белтъците от яйца, но да се изключат жълтъците.

Полезните мазнини са зехтин, шарлан, олио, малки количества масло, а за свинска мас и говежда лой трябва да забравите.

В днешно време, хората се възползват от удобството на „бързата храна“, а това е причина за недостатъчния прием на качествени ястия. Лекарите откриват при юноши, предразположени към това заболяване, прегъната жлъчка или както е известно в медицината жлъчна дискинезия, което допринася за застой на органа и образуването на камъни. Лечението и профилактиката е най-добре да започват с диетично меню.

От менюто трябва да бъдат изхвърлени храни, които водят до образуване на камъни като концентрирани месни бульони, пушени храни, сладкиши, консервирани продукти, пикантни подправки, газирани напитки, масло и други. По-добре е ястията да са варени, а менюто да е леко. Да се приемат малки порции, но често и да не се преяжда.

“Фигурин

След хранене при прегъната жлъчка е хубаво да се легне на дясната страна за около 10-15 минути, защото това положение помага за по-добро храносмилане и отделяне на жлъчката.

За да се предпазите от болести на жлъчния мехур, между които и прегъната жлъчка, трябва да избягвате тлъстите меса, пресния топъл хляб, пържени мазни храни, сладкиши, тежки местни супи и пушени храни.

Яжте повече пресни плодове и зеленчуци, варено нетлъсто месо, риба и пости нетлъсти супи и манджи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *