Разширени вени – домашно лечение, рецепти и диета

Домашно лечение и народни рецепти на разширени вени – съвременния бич за женското здраве. Лечение, упражнения, диета, причини и превенция на болестта.

Още в текста:  Причини за разширени вени.

Симптоми. Лечение. Чорапогащи. Лекарства. Гел и мазила. Мехлем. Разширени вени на тестиса. Лечение с оцет. Магнезиево олио. Конски кестен. Упражнения. Диета. Домашно лечение. Рецепти.

Разширени вени.

Проблемните разширени вени или както се наричат още – варици, представляват разширение на повърхностните вени, придружени с нарушение на клапаните и притока на кръв.

Това е болест, получена в резултат на увеличаване на размера на вените, изменение на формата и намаляване на еластичността им. Най-често са засегнати вените на долните крайници. Разширените вени изпъкват под кожата имащи формата на възли. Скоростта на кръвния поток в разширените вени се забавя, което често води до образуването съсиреци от кръвта в тях. Нарушение на храненето на кожата може да доведе до венозни язви.

Вените са кръвоносни съдове, предназначени да връщат кръвта от различните тъкани на тялото към сърцето. Артериите от друга страна, служат да доставят кръв от сърцето към телесните тъкани.

Обратно на артериите, вените имат твърде малко мускулна тъкан. За предотвратяване на връщането на кръвта, във вените има поредица от еднопосочни клапани, които поддържат кръвния приток в посока към сърцето.razshireni-veni-recepti-3

“Фигурин

Обикновено клапите във вените, заставят притока на кръв в човека да се придвижва към на сърцето, така че кръвта да не се събира на едно място. Когато клапаните на разширените вени са липсващи или повредени, това води тяхното пълнене с кръв – особено, когато човек стои прав.

С други думи разширените вени се появяват от най-различни причини влияещи на клапите във вените да стават неефективни и позволяват да се получи обратен поток на кръвта. Кръвта се събира в долния засегнат район, поради което венозната клапа се увеличава и разширява. Разширените вени видими под кожата се появяват като сини или синьо-зелени линии, които могат да изпъкват или да се появяват усукани и изкривени.

Разширените вени както обикновено се случва се развиват в краката, където те често изпукват. Най-честата им форма прави прогресия в една или и в двете големи вени, в долната част на краката. Състоянието няколко пъти по-често се среща при жените, отколкото при мъжете. Заболяването обикновено се появява на възраст между 30 до 60 годишна възраст и обикновено се засилва с възрастта. Те се развиват бавно, но в ущърб на страдащите, след това бързо прогресират.

Бременността се счита, че не е причина за възникването на разширени вени, но те могат да се развият или влошат през този период. Това се причини поради увеличаване на натиска върху тазовите маточни вени и други на долните крайници, увеличаване на промените в обема на хормоните и кръвта.

Вени, намиращи се точно под кожната повърхност се наричат „повърхностни вени“ и вени, които са дълбоко в мускула – „дълбоки вени“. Други вени – „комуникативни“ – включват повърхностните и дълбоките, благодарение на които кръвта се предвижва между тях.

На краката вените, които най-често се разширяват са повърхностните, което се дължи основно на ненормалната проводимост на вените зад коляното, в горната част на бедрото и в мускула на прасеца.  Те могат да се появят въпреки това и в други телесни части – като ректума и таза (хемороиди).

Разширени вени причини.

Разширението на вените е явление, което се случва поради нарушения на циркулацията на кръвта. Причините са различни и варират от запек, тютюнопушене, неправилно лечение, липса на упражнения, до носене за дълго време на тесни обувки. Бременността може да предизвика проблема, поради повишеното налягане в корема и таза, което забавя потока на кръвта от краката към сърцето. Надебеляването също е проблемно и води до болестта.

Наследственост. Една от причините за това заболяване е наследствеността. При това вероятността от възникване на следващото поколение е много висока. Ако майката или бабата имат разширени вени, детето веднага попада в рискова група.

Бременност. Разширени вени се появяват през този период. Както казахме по време на бременност матката расте и компресира вените, което е голям товар върху тях и при раждането.

Спорт. Това е друга причина за разширени вени, макар че може да звучи странно. Или по-скоро, претоварване по време на спорт. Ако човек има предразположеност към заболяването, упражненията, които включват големи натоварвания на краката трябва да бъдат избегнати (бойни спортове, състезания, вдигане на тежести, и т.н.).

Обувки. За да се предпазите от възникването им, трябва да изберете удобни обувки. Те не трябва да бъдат прекалено тесни. Не носете токчета по-високи от 4 см. Също толкова важно е да се чувствате удобно и с дрехите. В гардероба не трябва да държите дрехи, които стягат или възпрепятствуват движението.

Работа. Естеството на работата също може да бъде причина за това заболяване. Най-често появата на разширени вени се наблюдават при сервитьори, търговци, медицински сестри, стюардеси, учители, фризьорки, както и всички хора, които са дълго време в една и съща позиция, например на конвейер в производството. Освен това, хората със заседнала работа не са по-малко податливи на разширени вени, отколкото хората, които прекарват по-голямата част от деня прави.

Вредни навици. С риск са и хората с вредни навици. Това не се отнася само за пушене и пиене. Не по-малко вреден е и нездравословният начин на хранене (закуски под формата на рула и сандвичи, заведения за бързо хранене) и навика да се седи с кръстосани крака.

Разширените вени възникват и поради ниската еластичността на венозната стена или венозните клапи, които обикновено биха предотвратили застоя на кръвта. Принос към развитието на болестта освен изброените причини е и вродена слабост на съединителната тъкан, носенето на чорапи със стегнати ластици.

Отслабването на стените на вените може да накара вените да се разширяват и да загубят своята еластичност.razshireni-veni-recepti-4

Клапаните във вените. Когато човек е с опъната вени, клапаните в тях се повреждат. Ако венозните стени са опънати и слаби, клапаните се отдалечават помежду си и не могат повече да изтласкват кръвта и в резултат вените могат да се стагнират.

 

Симптоми на разширени вени.

Най-честите симптоми за разширени вени на краката. Деформацията на вените е забележима за човешкото око и е симптом за напреднало заболяване. Ако бъдат забелязани по-рано симптомите и им се обърне внимание, лечението ще протече по-успешно. Те са:

конвулсии;

постоянна болка в краката;

неравномерна пигментация на кожата;

подуване на краката;

появата на съдови „звездички“ в кожата.

При мъжете варици се среща в 3-4 пъти по-малко. Въпреки това, за разлика от жените здравето си, те не обръщат достатъчно внимание, и се обръщат към флеболог с напреднало заболяване. И тогава те са изпълнени с усложнения.

Симптомите на разширените вени се характеризират с появата по вените и издатините на долните крайници на нодуларни отоци. Страдащите имат болка и тежест в краката, усещане за топлина и парене по вените, нощни крампи на краката и подуване. С течение на времето се получава потъмняване на кожата и запечатване на пищялите. При тежки случаи се образуват кожни язви, стените на засегнатите вени се възпаляват и запушват с кръвни съсиреци (тромбофлебит, тромбоза).
Признаците и симптомите на разширените вени лесно се разпознават. Обикновено те включват:

Болки в крака, който може да е болен, чувствате го тежък и претоварен, ако човек за дълъг период е в положение седнал или изправен.

Изпъкнали или усукани вени  могат да възникнат по краката, или могат да бъдат просто едни малки синкави вени. При получаване на тежки разширени вени, покриваща краката кожа на пациента, би могла да се надуе, да стане раздразнена и суха. За няколко години, ще се получи кафеникав цвят в долната им част на крака. Получава се сърбеж на кожата над вената – тя става раздразнена и суха.

При възпаление на вените получено след дълги периоди на стоене прав и седене на стол, те могат да се напълнят с кръв, и да се подуят, да станат червени, твърди и слаби. Това често срещано състояние се нарича „флебит“.

Получава се и кървене понякога. То може да от травма, и ако вените са станали големи, те могат да се видят в близост по кожната повърхност и често са покрити с тънка кожичка.

Язви – те са отворени рани, появили се обикновено до глезена, където може да бъде очевидно подуването.

Подуване в краката.

Общите симптоми могат да бъдат:
– усукани или изпъкнали вени;
– болка в проблемните места, особено след седене или стоене прав за дълго време;
– усещане за умора и тежест на мускулите на краката;
– засегнатата вена – около нея сърбеж;
– крампи в краката при покой
– при някои жени при менструация се засилват някои от тези симптоми.

Последици от заболяването:

подуване на глезените, което може да бъде придружено от пулсираща болка;

мускулни спазми;

тежест в краката;

дерматит (обрив, който се появява на кожата);

язви;

тромбофлебит.

Ако кожните язви започнат да се появяват, след това да се отървете от тях е много трудно. Тромбозата е животозастрашаваща. Поради лошо кръвообращение в деформираните вени започват да се образуват тромби (кръвни съсиреци), които във всеки един момент могат да се скъсат и да попаднат в белодробната артерия. Това води до спиране на сърдечната дейност и смърт.

Лечение на разширени вени.

Едно от най-честите заболявания е образуването на варици. Във връзка с тези или други причини, стените на съдовете отслабват, така че вените се подуват и променят формата си. Към това заболяване все повече жени са предразположени. Как да се предотврати то, при кой лекар да се лекуват и какви лечения да се прилагат, които сега са известни на медицината.

Лечението на разширени вени е за лекар-флеболог. Ето защо още при първите симптоми трябва да се прегледате при флеболог, който ще назначи необходимите процедури. Ако нямате такъв лекар в болницата, тогава можете да потърсите и съдов хирург.

Съществуват няколко вида разширени вени. Обикновено те се получават на долните крайници. За своята диагноза, лекарите използват следните методи: ултразвуков доплер и трансилюминация.

Ултразвуковият доплер помага да се определи качеството на притока на кръв в кръвоносните съдове. Чрез метода трансилюминация специалистът разбира дали вената е повредена или не. След това предписва лечение и процедури. Самолечението не се препоръчва да се включва.

Методи на лечение зависят от стадия на развитие на болестта и локализацията й. Лечение на разширени вени в ранните етапи включва поемане на медикаменти, лазерна терапия, озонотерапия и склеротерапия.

В по-късните етапи вариците се лекуват чрез операция (флебектомия). При избора на лекарства трябва да се обръща внимание на техния състав. За предпочитане са продуктите, съдържащи натурални съставки.

Неинвазивни лечения за разширени вени.

Следните лечения за обсъжданите разширени вени могат да се направят в дори в клиниката и в кабинета на лекаря. На пациента се прави местна упойка – тя обезболява крака. Буден е и няма да чувства болка.

Лазерното лечение може се използва по повърхността на кожата. С малък проблясък на лазерно излъчване, вкарано във вената, върху стената й се въздейства с процес, от който тя се отстранява.

Лечение на разширени вени с лазер - EVLA.

Лечение на разширени вени с лазер – EVLA.

Лазерна коагулация на вътрешните вени. В засегнатите вени се прави малък разрез в единия край, и се използва ултразвук за насочване на лазерен катетър в тях. Лазерът се активира, и с експозиция около 60 секунди, вената се унищожава. Тъй като цялата вена е унищожена, а не повърхността й само (какъвто е случаят при склеротерапията), компресионни чорапи не са необходими, а болният се възстановява доста бързо (той отива обикновено на работа на следващия ден).

Както радио фреквентната аблация, лазерното лечение включва интравенозен катетър във вената и за сканиране се използва ултразвук, който го насочва в правилната позиция. Малък лазер преминава през катетъра разположен в горната част на разширените вени, който ще изпрати силна топлина във вената. Тя ще се затвори и унищожи и в крайна сметка ще изчезне напълно.

Лазерът доставя кратки изблици на енергия, от които се нагрява вената и я запечатва до приключването й. Лазерът е насочван с ултразвук и бавно свързва вената, позволявайки по цялата й дължина да бъде затворена. Лазерната обработка на вътрешните вени е под местна упойка. Пациентът може да почувства след процедурата, тежест в краката, и в обработваните места може да има болка и синини. Увреждането на нерв обикновено е възможно, но само временно. Методът е един сравнително нов, но ефективен и има минимални странични ефекти и усложнения.

По отношение на вътрешните разширени вени е редно да се знае, че те не се откриват лесно, не се вижда нищо на повърхността на крака по кожата и затова трябва да се прегледа човек от лекар даже и да няма оплаквания. Периодичните прегледи поне веднъж в годината не са за пренебрегване.

Радиочестотна аблация за разширени вени.

Радиочестотна аблация за разширени вени.

razshireni-veni-recepti-5

Радиочестотната аблация включва нагряване на стената на избраните разширени вени с използване на радиочестотна енергия. Изпълнява се през малък разрез под или над коляното.Тесен катетър се насочва във вената чрез ултразвуково изследване. В катетъра се вмъква сензор, излъчващ радиочестотен сигнал. Катетърът затопля вената до стената й, тя е затворена и е напълно запечатана. След като болните вени са „запечатани“ и затворени, кръвта сама се пренасочва към една от здравите вени.

razshireni-veni-recepti-6

Други методи, които са по-инвазивни са: кросектомия (правят се много малки разрези близо до повредената вена), екстракция (на тромби), ендоскопска хирургия на вените (с малка камера в катетър се конролира операцията), минифлебектомия (чрез серия от малки кожни разрези).
Обикновено тези процедури са безопасни, но могат да възникнат специфични проблеми. Ето какви рискове има от всяка анестезия: алергични реакции към лекарства; проблеми с дишането; кървене; синини; инфекция.

Рисковете от терапия за разширени вени са: кръвни съсиреци; увреждане на нервите; невъзможност да се закрият вените; откриване на третираните вени; дразнене на вените; охлузвания или белези; възобновяване на разширените вени с времето.

Преди да започне процедурата, винаги информирайте лекаря или медицинска сестра:

– Ако сте бременна.
– Какви лекарства приемате. Това включва лекарства, хранителни добавки или билки които сте си купили без рецепта.

– Може да се наложи да прекратите приема на аспирин, ибупрофен (Адвил, Мотрин), Варфарин (Coumadin), и други лекарства, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

След минимално инвазивни процедури на краката на пациентите са увити в превръзки, които контролират подуването и кървенето до 2-3 дни след лечението. Пациентът трябва да е в състояние да започне нормални дейности до 1-2 дни след лечението. Той ще има нужда да носи компресионни чорапи непрекъснато за една седмица след лечението. Лекарят може да провери краката на пациента с помощта на ултразвук няколко дни след лечението, за да се установи, че вените са добре.

Склерозираща терапия (склеротерапия).
Като консервативен подход не е достатъчен, може да се счита склеротерапия (склеротерапия). Тази безопасна и ефективна форма на лечение включва инжектиране на химични вещества във вените, като ги кара да се затвори. Процедурата може да се извършва в лекарски кабинет и не изисква хоспитализация. Склеротерапията има едно ограничение – тя е най-ефективна в малка вена, особено когато има разширение под коляното. Въпреки това лечението се използва за увеличени вени, които възникват в бедрата, в местата на чести пристъпи. Поради тази причина, лекарите са склонни да комбинират склеротерапия с операция или склеротерапия с помощта на няколко приложения, когато разширените вени са по-широки.

Склеротерапията се извършва с помощта на фини игли за инжектиране на специален разтвор в засегнатата вена, който дразни лигавицата на вената и с това я кара да се втвърди. Това предотвратява въвеждането на кръвта в част от вената. Кръв по този начин неизбежно е принудена да мине през други по-здрави вени. Склеротерапия има предимството, че може да се извърши, без да е необходима анестезия.

Тя е разделена на 3 вида: микросклеротерапия (с много тънки игли), ехосклеротерапия (въвеждане на химичните вещества с ултразвук) и Foam-form терапия (с пяна).

Трансилюминация при флебектомия.

При флебектомия се правят един или два малки разрези в крака. За тази операция хирургът използва специална светлина – трансилюминатор с ендоскопия – под кожата на пациента, така че той може да вижда кои вени трябва да бъдат премахнати. Засегнатите вените са нарязани, докато се отстраняват чрез разрези, с използване на вакуумно устройство. Трансилюминационната флебектомия може да с обща анестезия или с местна упойка. След това пациентът може да има кървене или синини. Тъй като това лечение е сравнително ново, има известна несигурност относно неговата ефикасност и безопасност, и не се препоръчва като част от плана за общоприетото лечение на обсъжданите разширени вени. Въпреки това, ако лекарят прецени, че ще помогне, тя се прилага като ползите и рисковете са обяснени на пациента. 

Чорапогащи за разширени вени.

Чорапогащи за разширени вени или компресионни чорапи се използват специално за директна компресия на краката с цел подобряване на кръвообращението. Те са еластични и оказват най-често по-силна компресия на краката в глезена, която отслабва по-нагоре.  Стимулира се по този начин притокът на кръв нагоре към сърцето.

Компресионните чорапи или чорапогащите за разширени вени могат да помогнат за облекчаване на болките, дискомфортът и подуването на краката, причинени от разширени вени. Въпреки това, не е известно дали чорапите помагат за предотвратяване на увеличаването на разширението на вените или за възникването на нови.

Лекарите препоръчват пациентите с разширени вени, да използват своите чорапи или чорапогащи за компресия дългосрочно за лечение само, ако всички процедури описани по-горе, не са подходящи за тях. Ако бременна жена е с такава диагноза, компресионните чорапи могат да бъдат предлагани за срока на бременността.

Компресионните чорапи и чорапогащи са на разположение в различни размери и компресия (натиск). За повечето хора с разширени вени се предлагат чорапи от клас 1 (лека компресия) или клас 2 (средна компресия).

Пациентът трябва да носи компресионните чорапи до края на живота си, ако има дълбока венозна недостатъчност (неефективност на вените) – сериозни проблеми с клапаните или блокажи в дълбоките вени на краката. При тези условия той трябва винаги да носи компресионни чорапи дори ако той е правил операция за лечение на разширени вени.

Лекарства за разширени вени.

Лекарства ефективни при лечение на разширени вени: Есцин, Венитал, Гинкор Форт, Ескузан, Детралекс, Венотон, Рутин, Троксевазин.

Венитал

Това лекарство се произвежда като таблетки или мехлеми. То се състои само от натурални съставки – екстракт от чесън, цветове от елда, витамин C, лактоза.

Таблетките и мехлемът са показани не само за разширени вени, но също така и при лечението на атеросклероза, авитаминоза,  повърхностен тромбофлебит, венозна недостатъчност, хемороиди, ретинопатия, трофични нарушения след лъчева терапия, ревматизъм, болка и подуване при наранявания.

Това лекарство укрепва клетъчните стени, намалява подуването на долните крайници, стабилизира кръвната захар. То също така действа холеретично, кардиопротективно, противовъзпалително, антибактериално и хипотензивно. Освен това, лекарството насърчава растежа и делението на клетките, намалява беталипопротеините. Това предотвратява отлагането на холестерола върху стените на съдовете и намалява концентрацията му в кръвта.

В редки случаи, след приема на лекарството се получава главоболие, повръщане и виене на свят. Приема се 3 пъти за деня. Сутрин и вечер – по 1 таблетка, а на обяд – 2 таблетки.

Детралекс

Тонизира венозните стени и облекчаване болките при варикоза. Не трябва да се взема повече от половин месец. Желателно  е да се започва лечението преди настъпването на лятото. Възможни са странични ефекти като диария, главоболие и гадене, а възможно е да причини и колит.

Флебодия

Лекарството е със същото действие като другото – детралекс. Може да причини алергични реакции за пациенти с алергия към кохинил.

Антифлегмин

Антифлегмин е ветеринарен медикамент за външно приложение за рани на преживните животни – главно за възпаления по вимето. В него има големи количества камфор. Все повече хора, които са го ползвали твърдят, че са имали полза при травми на крайниците, сухожилията, мускулите, разширени вени и хемороиди.

Троксевазин

Той се продава – на таблетки и като гел за мазане, снема отока в лимфата и подобрява дейността на стените на вените. Препоръчва се и за друг болни – диабетици. Той облекчава подуването, намалява чупливостта на капилярите, и в допълнение има противовъзпалителни свойства.

Гел за разширени вени.

Освен таблетки за лечение на долните крайници на варикоза се използват мехлеми, кремове и гелове. Те помагат да се подобри ефективността на венозните клапани, за укрепване на венозните стени, намаляване на риска от кръвни съсиреци и лекуват рани. Повечето от средствата за външна употреба съдържат естествени съставки.

Геловете предназначени за разширени вени имат по-силни съставки, някои, от които не са за използване при твърде напреднал етап на варикозно заболяване. Тяхното действие е по-скоро тонизиращо и успокоително, вероятността е по-малка разширените вени да изчезнат след употребата им, отколкото с крем. Ежедневното третиране с гел помага за премахване на дискомфорта и болките в краката, освежава и овлажнява кожата, облекчава отоците и подобрява придвижването на кръвта.

Веногел.

Този гел съдържа екстракт от невен, семена от конски кестен и прополис. Той има противовъзпалително действие и добра биологична активност срещу симптомите на хроничната венозна недостатъчност. Специално екстрактът от семената от конския кестен действат за доброто уплътняване на капилярите, тонизират стените на вените и имат силен противовъзпалителен ефект. Благодарение на него болката и отока на венозното възпаление намаляват, размекват се тромботичните маси и постепенно изчезват, по-бързо протича процеса на излекуване на варикозните язви на подбедрицата и постепенно изчезват. Нанася се чрез втриване в кожата 2-3 пъти дневно.

Венокастан.razshireni-veni-recepti-1

В допълнение още предлагани гелове за разширени вени са: Венорутон, Вариксанал гел, Вирумин, Кревил крем с кестен и лозови листа червени, Варикобустер (с много добри отзиви за него), Диклоран, описаните по-горе Венитал, Троксевазин, Антифлегмин и други. Те са на билкова основа и на повечето, главната активна съставка е конски кестен, невен и други.

Мехлем за разширени вени.

Диклоран.

Мехлемът Диклоран се предлага в туби по 20 г. В 1 г от продукта за външно приложение, се съдържа диклофенак 10 мг (като диетиламин). Втрива се 3-4 пъти дневно в проблемното място на кожата. Използва се при възпалителни и дегенеративни заболявания на мускулите и скелета като ревматоиден артрит, остеоартрит, анкилозиращ спондилит, спондилоартрит, периартикуларни остър подагрен артрит, ревматични заболявания на меките тъкани, болка в гърба, болка и възпаление от следоперационен синдром и други. Възможни са странични реакции като световъртеж, главоболие и други.

Хепарин.

Така например, мехлемът хепарин има антитромботичен ефект, намалява възпалението и осигурява аналгетичен ефект. Той се състои от хепарин, бензокаин, бензилов естер на никотинова киселина, мазилна основа. Хепаринът в предлаганите продукти се произвежда от свинска чревна лигавица и говежди бял дроб.

Как да го прилагате?

Леко се втрива в кожата в засегнатия участък на тънък слой. Нанасяйте крема външно 2-3 пъти за деня.  Строго е забранено да се използва хепарин при язва с некротични процеси, тромбоцитопения и при намаляване съсирването на кръвта.

Домашен мехлем

razshireni-veni-recepti-2

Разширени вени на тестиса.

При пациенти с разширени вени започват да се образуват възлови деформации и разширяване на различни съдове, което намалява еластичността на съдовите тъкани и се получават сложни етапи на смущения на кръвния поток. Варикозата е такава съдова патология, в която се срещат някои промени, деформация на стени и други структури на съдовото легло.

Въпреки че според статистиката, жените са изправени пред подобни проблеми по-често, то и при мъжете се получават същите, и едно от местата, където става това са тестисите. Хората често страдат и от по-сложни форми на патологията. Например, доста често, лекарите се сблъскват с форма на заболяването като разширени вени в опасната област на слабините при мъжете, или разширяването на вените на тестисите.

Слабост в стените на вените на тестисите, може да се прояви във всеки мъж. Заболяването е известно в медицината с термина варикоцеле. Когато се предизвиква дискомфорт от разширената вена на тестиса, тя трябва да бъде отстранена. Дали да се пристъпи към даден вид терапия или операция или да се отложи, това решава лекарят. Разширените вени са в състояние да предизвикат кръвоизливи, а тези на тестисите и безплодие.

За да се излекуват тези проблеми бързо и успешно е важно да се разгледат своевременно от лекарите за точното поставяне на диагнозата на болестта. В допълнение трябва да се разбере защо има патология, която влиза в зоната на риска от напредване на болестта и как да се третира правилно, ако проблемът все още не е изяснен.

Причини за варикоза в слабините на мъжете.

Вече отбелязахме, че варикозни деформации могат да се появят не само в съдовете на краката, но и в други области на човешкото тяло, често при мъжете в мястото на слабините. Сред основните причинни фактори, допринасящи за развитието на заболяването в по-силния пол, лекарите определят:

Основни процеси на образуване на тумор в коремната кухина в таза.

Твърде силен физически стрес. Проблемът често се случва при професионалните спортисти или хора занимаващи се със спорт в зала, например фитнес, и с тежък физически труд.

Системно заболяване, характерно с недостатъчност на съединителната тъкан в тялото.

Продължително време от наличието на нелекувана ингвинална херния.

Заболявания на половата активност.

Патология в червата, с често проявяващ се запек.

Вродена съдова патология в слабините.

Потенциален риск за развитие на тази патология, лекарите включват следните категории мъже:

Мъже със заседнал, недостатъчно активен начин на живот.

Хората с генетично предразположение към заболяване.

Лица с постоянна работа извършващи тежка физическа работа с вдигане на тежки предмети.

Хората със зависимости.

Страдащи от затлъстяване и хипертония.

Трябва да се отбележи, че самостоятелното определяне на болестите и изтъкване на първопричина не е толкова просто, затова лекарите препоръчват мъжете да се подлагат на периодични профилактични медицински прегледи за всички пациенти без изключение.

Симптоми.

За проявата на заболяването е важно да се разбере, че тя обикновено зависи от формата и степента на причината. Често след преглед за варикозна болест от лекар се идентифицира само умерено изразени съдови симптоми на заболяването, които могат да присъстват. В същото време, понякога патологията се държи агресивно, придружена от силна болка и дискомфорт.

Лекарите разграничават няколко етапа на заболяването, които се проявяват по различни начини:

Първият етап в слабините е ингвиналният. Симптомите на практика не дават никакви аномалии, болестта обаче може да се идентифицира с ултразвук.

При вторият етап в слабините се наблюдават някакви симптоми. За заболелите мъже са характерни визуални симптоми на разширени вени, които са видими с просто око. Подуването на вените може да бъде умерено болезнено, което носи значителен дискомфорт на пациента.

При третият етап на болестта, патологията се характеризира с по-интензивни симптоми, постоянна болка, подуване на тъканта около вените.

Четвъртият етап в слабините протича по-тежко и патологията се проявява твърде интензивна. Характеризира се с често развитие на най-сериозните усложнения.

На края бихме искали да обобщим симптомите на разширени вени в слабината област при мъжете, които могат да бъдат с различни степени на интензивност на патологичните проявления. Варикозата в слабините на по-силния пол могат да се проявят с:

Разтегливи болки в областта на съдовите малформации, и точно в слабините;

Увеличаване на отока на тъканите в съседство с деформираните съдове;

Засилване на болката при елементарна физическа активност и сексуална възбуда;

Поява на обща умора, слабост.

Трябва да се отбележи, че описаните симптоми на разширени вени непременно трябва да подбудят човека, веднага да се консултира с лекар, защото тази патология почти винаги прогресира бавно и води до най-неприятни усложнения.

Разширени вени лечение с оцет.

Ябълковият оцет е полезен със свойството си да повишава съсирването на кръвта, повлиява положително на менструалния цикъл, улеснява работата на кръвоносните съдове и образуването на червени кръвни клетки. Той се използва: за втриване на засегнатите места всяка сутрин и вечер, като пиете 2-3 чаши вода с добавка на 2 супени лъжици оцет във всяка чаша, може и с малко мед.razshireni-veni-recepti-7

Магнезиево олио за разширени вени.

Магнезиевият хлорид, който се съдържа в популярното магнезиево олио, при втриване в кожата участва в повече от 310 ензимни реакции. С това настъпва подобряване еластичността на стените на съдовете и на мускулните влакна. Така те издържат повече на натиска, идващ отвътре от вените и така се избягва тяхното „пукане“. Затова то е предпочитано от спортистите. При сериозни проблеми добре е да се мажете 3-4 пъти за деня. Системното му използване облекчава симптомите и намалява изпъкналостта на вените, а понякога и прибирането им.

Конски кестен за разширени вени.

Много експерименти са показали, че препаратите от конски кестен намаляват съсирването на кръвта, укрепват стените на вените и капилярите, предотвратяват образуването на съсиреци в кръвоносните съдове и насърчават резорбцията на образуваните кръвни съсиреци, които постепенно се размекват и се разтварят. Препарати с кестен (плодове, цветове или кора) се използват вътрешно и външно за хемороиди, съдови спазми, смущения на жлъчната секреция, хронични нарушения в храносмилането, бронхиален катар, подагра, ревматизъм, ишиас, и за лечение на тромбоза, разширени вени и язви на долната част на крака.

Екстрактът се препоръчва да се използва и за баня при миалгия и невралгия. Гореща инфузия и екстракт от конски кестен е едно от най-приятните средства за лечение на варикоза. Включен е в наши и чуждестранни средства за лечение на възпаление и разширяване на вените, флебит и хемороиди. Лечебните му свойства също са били потвърдени и от работата на билкари, а от експериментите се е оказало, че конвенционалните водни или алкохолни екстракти от растението, които съдържат всички вещества на кестена взети заедно, са много по-ефективни (няколко пъти) от препарати, съдържащи някое от веществата, взети поотделно в чист вид.

Това откритие показва още веднъж, че естествени средства могат да бъдат много по-ефективни от синтетичните. Най-често използвани са кестеновите цветове. Въпреки това, листата и плодовете се използват за получаване на мехлеми и тинктури. Цветовете обикновено са бели или бледо жълти на цвят, събрани в големи пирамидални свещи.

Тинктура от конски кестен за варици.

За приготвяне на запарка се използват цветове 50 грама, върху които се налива 0,5 л алкохол, и инфузията престоява 14 дни, като бутилката се разклаща всеки ден. Тинктурата се прекарва през цедка или тензух и се употребява по лъжица, с малко питейна вода, трикратно за деня преди хранене.  След една седмица лечение – да се направи почивка 2 седмици.  Лечението, след това може да се повтори. След три курса, ще забележите подобрение.

Упражнения за разширени вени.

Голямо значение за лечението на разширени вени имат упражненията. Полезни са следните: бягане, плуване, колоездене и ски, да се правят някакви упражнения за краката в легнало положение (може да се включва и упражнения със съдържане над зенята). В началните етапи на заболяването е от полза 3-4 пъти на ден, да легнете с краката си за да починат, след това от седнало или легнало положение да се направят някои упражнения. В седнало положение, дори и на работното място, което можете да направите е някои упражнения, например, да се сгъват и изправят краката 10-15 пъти с по-бавно темпо или да разтягате и отпускате мускулите на бедрото, преместване на пателата 10-15 пъти. Полезен е джогингът, вечерни разходки и всичко, което ни отвежда далеч от бездействието.

Упражнение на Микулин.

Упражнения на Микулин за разширени вени.

Упражнения на Микулин за разширени вени.

Много ефективно упражнение за подобряване състоянието на съдовете е упражнението на Микулин.. Трябва да се изправите на краката си на пети, вдигнете петите си на един сантиметър от пода, а след това рязко да стъпнете върху пода с петите. Повторете това упражнение 30-50 пъти.Да не се извършва бързо, а в тих режим. Препоръчително е да го повторите 3-5 пъти през деня. Ние не трябва да правим повече от 60 удара.

Упражнения на Микулин за разширени вени 2.

Упражнения на Микулин за разширени вени 2.

Как действа това упражнение? То помага за отпушване и укрепване на кръвоносните съдове, на кръвта се дава тласък нагоре. При въздействието, петата дава тласък на венозната кръв и тя се втурва нагоре към сърцето. Подобни препоръки са открити в специална медицинска литература. Въпреки това, има и друга логика: тъй като при такива упражнения се стягат мускулите на долната част на крака, кръвта се изтласква през вените по-нагоре.

За да се предотвратят усложненията, трябва постоянно и упорито да се извършва превенция за варици. Необходимо е да се премахне всичко, което пречи на нормалната циркулация на кръвта. Ако трябва да избягва за дълго време работата, от която потърпевши са краката и те често трябва да бъдат поставени хоризонтално. След работа, не забравяйте да се разходите бавно и щастливо пеш – това е най-добрата почивка за краката.razshireni-veni-uprajneniya

Преди започване на лечение на разширени вени, ще трябва да слушате някои от препоръките на експертите в тази област:

За превенция на разширени вени, винаги носете само удобни обувки. Жените, ако е възможно, да не носят обувки на висок ток. Всички пациенти, дори и здравите, за превенция на заболяването, често трябва да ходят боси.

fitness, home and diet concept - smiling teenage girl doing exercise for legs on floor at home

fitness, home and diet concept – smiling teenage girl doing exercise for legs on floor at home

Всеки, който има предразположеност към опасните разширени вени или вече са се появили първите признаци на заболяването, не забравяйте да следите теглото си. Затлъстяването е опасно, особено в напреднала възраст. То е допълнителна тежест за сърцето, краката, всички органи и системи на тялото. Затлъстяването е пътя към влошаване на здравето.

Експертите препоръчват за хора с болни вени носенето на еластични чорапи. Те предотвратяват по-нататъшното разширяване на вените и създават резистентност към венозната конгестия.razshireni-veni-uprajneniya-2

Вените на долните крайници са разположени най-отдалечено от сърцето, и при отслабване на сърдечната сила, те първи страдат. Ето защо, ние трябва да се опитваме да помогнем на сърцето да се справи с трудната си работа. За да направите това, при всяка възможност, опитайте се да сложите краката си високо, например, легнали по гръб на легло. Ако лежите на дивана или леглото – поставете под краката си висока възглавница или матрак.

Пушенето е враг за вените номер едно. Ако пушите и възрастта ви напредва; можете да бъдете сигурни, че разширените вени няма да Ви се разминат. Ако болестта е придружена от усложнения като тромбоза, атеросклероза на долните крайници, в този случай рискувате живота си.

Ако забележите някаква промяна във вените, опитайте да прегледате и промените начина си на живот. Повече ходете на разходка, практикувайте някои спортове, бягане, ограничете храната и избягвайте бездействието.

Гимнастика за разширени вени в следното видео:

Диета при разширени вени.

Ако имате излишни килограми трябва да се отървете от тях веднага. Изберете си диета за отслабване и тя ще Ви помогне да се избавите от излишния товар, с което ще се подобри състоянието на вените. Можете също така да включите в диетата си храни, които съдържат аскорбинова киселина и рутин. Те укрепват стените на кръвоносните съдове. Полезен е и масажът на краката.

Строго е забранено да използват сауната и баня, слънчеви бани, облечен обувки на висок ток. Когато напредне болестта и се образуват тромби, вече има опасност за живота на пациента. С цел предотвратяване на патологични промени в вените трябва да се грижите за черния дроб. В допълнение, трябва да се следва диета и да се придържате към нея, ако е необходимо.razshireni-veni-recepti-8

За хората на средна възраст и възрастните, страдащи от разширени вени, е полезна инфузия от коприва – може да се използва без строга дозировка, също и като чай, но на някои може да им повиши кръвното. През пролетта варете копривена супа, която помага за подмладяване на организма и за подобряване дейността на най-важните органи. Опитайте да ядете по-малко рафинирано нишесте, т.е. нишесте, изолирано от основния продукт, белени картофи, бяло брашно и изделия от него. Готвене храна, без да се белат картофи, както и ястия с пшенични трици.

Домашно лечение за разширени вени.

Да се пие повече вода, това е от значение за кръвоносните съдове и кръвта.

В ранна сутрин, преди изгрев слънце, пациентът да ходи в чисти памучни чорапи върху росната трева, да се носят добре напоени с вода. Когато слънцето изгрее нагоре, трябва да се ходи бос само по чорапите, без да се събуват, докато изсъхнат.

Сутрин и вечер, с ябълков оцет 2 пъти на ден, да се втрива цялото болно място, и в същото време да се пие ябълков оцет 2 лъжички на чаша вода, по 2-3 чаши за деня. razshireni-veni-recepti-9

Местата с подути вени няколко пъти на ден да се бинтоват със сок от пресни картофи сок като превръзката е напоена в сока. Такава процедура за разширени вени да се комбинира с пиене на картофен сок.

Инфузия от сушена коприва за разширени вени. Сухите листа на растението се слагат в термос с 1.2 литра вряла вода, киснат 30-40 минути, филтрират се и се взема от запарката по 100 мл 3 пъти за деня 1 час след хранене.

razshireni-veni-recepti-10

 

Незрели (зелени) нарязани орехи, се изсипват в буркан, добавя се зехтин и се държи на слънчево място за 40 дни. С получената тинктура се мажат възпалените зони за дълго време.

Вземете тинктура от змийско мляко – 9 капки на лъжица мляко трикратно за деня преди хранене.

Пресните листа и съцветия от пелин внимателно се смилат в хаван. От получената каша една лъжица се смесва с лъжица кисело мляко. Прилага се разбъркано на равномерен слой върху марля и я наложете върху местата с разширени вени. Терапията е за 3-4 дни, почива се няколко дни и се повтаря.razshireni-veni-recepti-11

100 г суха билка седефче се добавят в 0,5 л водка, престояват 10 дни на тъмно. Взема се по 10 капки на лъжица вода три пъти дневно.

100 г суха бял смил се сипват в 5 литра завряла вода и престоява 10 часа. Инфузията се използва за баня на краката (37 ° С) за 20-30 минути.razshireni-veni-recepti-12

Добре узрели домати, нарязани на клинове се прилагат към разширените вени. След 3-4 часа, се правят пресни резени.

Бутилка от половин литър се запълва до 3/4 с брезови пъпки и се долива водка. Когато имате болки намажете засегнатата област. След около 15 минути, повторете процедурата и дайте на краката си почивка.

Вани за разширени вени.

При лечение на вените е от полза да вземете вана и да се пият най-различни чайове от билки: лайка, бутрак, жълт кантарион, дъбови клонки, кестен, върба.

За бани: вземат се 500 г (през зимата – 300 г) от дъбови клонки и още толкова от кестен и върба, сложете ги в емайлирана кофа, залейте със студена вода, да кипне и се вари 30 минути. След това се добавят 200 г билки: бял смил, бутрак, лайка, жълт кантарион и престояват 1 нощ. Отделно от това се вари или се държи на пара 3 самуна ръжен хляб и водата излейте във ваната. Баните трябва да се вземат всеки ден преди лягане за 30-40 минути при температура на водата от 38-43 ° С.

Вземете лъжица клонки от дъб, върба и от кестен, залейте ги с литър завряла вода и варете 30 минути. Добавете към отварата лъжица от билките: блатен, бутрак, лайка, жълт кантарион, престояват 12 часа, прецеждат се и се добавят 2 лъжици мед. Пийте 2-3 пъти дневно по време на първите 2 дни по 50 мл, след това 2 дена по 100 мл, останалите дни по 150 мл. Курсът на лечение – 20 дни, почивка – 5-10 дни. И повторете лечението отново.

Полезна за вените е и баня с отвара от върбова кора: 2 шепи кора залейте с 5 литра вряла вода, сложете на слаб огън и варете 30 минути и прецедете.

Лечение на разширени вени със зелени домати.razshireni-veni-zeleni-domati

Трябва да се вържат на болните вени филийки домати, по-добре е зелени. С настъпването на горещия сезон, вените на краката обикновено започват да се увреждат и набъбват още повече. По това време, добре е да се привързват преди лягане домати, да се развързват сутрин. Препоръчително е компрес да се прави през цялата година. Подуванията ще бъдат значително по-малки и по-меки след една година и ще си отидат.razshireni-veni-recepti-13

Освен това предпазва липопротеините с ниска плътност (те са също като лошия холестерол ) в кръвта срещу окисление. Окисляването на холестерол – това е причина за атеросклеротичните плаки и задръстване на артериите, което означава развитие на атеросклероза. Ликопенът подобрява еластичността на стените на съдовете и ги предпазва от възникването на тромби, намалява и кръвното налягане.

 

Лечение на разширени вени със семена от татул.

За лечение на разширени вени, коронарна болест на сърцето, тромбофлебит, инсулт, инфаркт, невралгия, неврастении, магарешка кашлица, хорея, епилепсия, изтръпване на крайниците, се използва тинктура от семена на татул.

Внимание! Семената са много отровни. Те съдържат алкалоиди, главните, от които са атропин, скополамин, хиосциамин.

Подготовка на тинктурата. Пригответе семена от татул в обикновено количество (около 80-100 грама), смелете ги в кафемелачка и ги изсипете в половин литър водка (40 градуса). Сложете ги на тъмно и хладно за 2 седмици, и разклащайте тинктурата всеки ден.

Лечение. За варикоза се започва с намалена доза от 15 капки на чаша вода половин час преди хранене, 1 път на ден. Всеки ден се увеличава дозата с 1-2 капки, докато се стигне до 25 капки. Тази доза да се изконсумира до един месец. Някои пациенти не могат да понасят прокаиновата група, те трябва да започнат лечението с една капка от тинктурата. Ако изпитвате болка, просто намалете дозата, не изпадайте в паника преди време.

Компреси. В допълнение, трябва да се направи компреси на възпалените крака. Вземете същата доза, която пиете сутрин – същия брой капки в чаша вода. В тази вода се накисва памук, и го прикрепете към болните вени на покрийте с полиетилен, и закрепете с бинт.

За да се избегне предозиране, тъй като компреси при пациенти с различна площ, трябва да слушате тялото си. Веднага след като чувствате предозиране, и усетите чувство на опиянение, пийте повече мляко и вода, а на следващия ден започнете лечението с намалена доза от 2-4 капки. При допълнителна лечение дозата не се увеличава.

Пресни сокове в лечението на разширени вени.razshireni-veni-sokove

Лечението на разширени вени със зеленчукови сокове дава добри резултати при редовна употреба. Соковете се усвояват в рамките на десет минути, насищат организма с полезни вещества, микроелементи, витамини и антиоксиданти, които укрепват стените на кръвоносните съдове, насърчават изграждането на кръвта и предотвратяването на образуване на кръвни съсиреци.

Популярни миксове със сокове:

Моркови и спанак, в съотношение от 10 до 6.

Смес от сок от три зеленчуци: моркови, спанак и цвекло в съотношение 10:3:3.

Моркови, стъбла от целина, спанак и магданоз – 7:4:3:2.

Листата на спанак, ряпа, и корен от кресон – 4:2:2.

Соковете се пият по 500-600 мл дневно, непосредствено преди употреба, защото запазването на пресен сок става за не повече от половин час, в противен случай най-полезните компоненти се унищожават при контакт с въздуха. Изключения правят соковете, получени от шнек сокоизстисквачка – те могат да се съхраняват за няколко часа.

Екстракт от чесън и лимон за разширени вени.

Атеросклеротичните плаки, образувани с възрастта по стените на кръвоносните съдове на човек влияят неблагоприятно на потока на кръвта и причиняват сериозни заболявания. Този вид допринася за повишен холестерол, поради неправилно хранене и начин на живот. За да се предотврати запушването на кръвоносните съдове проведете своето периодично почистване. Летливият чесън насърчава разтварянето на холестерола, отстранява отложената сол и прави съдова реконструкция. Освен това чесънът има антибактериални и антивирусни свойства.razshireni-veni-recepti-14

Ползи:

Кръвоносните съдове са пречистени от холестеролови плаки;

Нормализира се кръвното налягане;

Изчезва главоболието;

Нараства енергийният потенциал.

Това лечение се провежда 1-2 пъти в годината, преди началото му е препоръчително да се консултирате с лекар и да се провери наличният холестерол.

 

При лечението с екстракти от чесън трябва да се вземе предвид фактът, че с редовната му употреба тялото привиква към ефектите на алицина и нивото на холестерола спира да пада.

За да се избегне това, е необходимо да се извършват превантивно почистване на съдовете с курсове за 1.5-3 месеца с един и същи времеви интервал между тях. Тъй като активните съставки на чесъна дразнят лигавицата на стомаха и червата, в резултат се получава стимулиране на тези органи и увеличаването на стомашния сок.

Противопоказания за използването на чесън: холецистит, панкреатит, гастрит с повишена киселинност, стомашни и чревни заболявания, жлъчнокаменна болест.

Лапи от хума.

razshireni-veni-recepti-15

Рецепти за разширени вени.

Смила се в хаван прясно набрани листа и стъбла от сребрист пелин, смесете лъжица от приготвената суровина и лъжица кисело мляко или заквасена сметана.razshireni-veni-recepti-16 Наложете ги на равен слой върху марля и приложете марлята върху области с разширени вени за 1,5-2 часа. Такива превръзки се прилагат за 4-5 дни с разширени вени, а след това направете почивка за 2-3 дни и тогава лечението може да се повтори.razshireni-veni-recepti-17

Отвара от клонки на плаун. За приготвянето му се вземат спори от растението, които се берат в периода на съзряването – 1 лъжица от тях на чаша вода. Вътрешно се взема по една лъжица трикратно през деня.

Настойка от листата на върбинка, добре тонизира вените: 15 г листа от върбинка на чаша завряла вода. Вземете по лъжица през час.razshireni-veni-recepti-18

Отвара от листата на върбинка. За да я направите, вземете 2 лъжици билка на чаша вода. Употреба по лъжица 3-4 пъти на ден.

Рецепта: цветове от кестен – 1 част, цветове блатен тъжник – 2 части, жълта комунига – 1 част,  листа росопас  – 1 част, хвощ – 1 част. Една лъжица от сместа се оставя в чаша с вода за 15 минути на водна баня. Запарва се и се прецежда. Долива се вода до първоначалния обем. Приема се по чаша 3 пъти на ден.

Запарка от листа на коприва: Листата трябва да бъдат събрани през май. Взема се лъжица от коприва и се добавя в чаша завряла вода, 20 минути стои на водна баня. Взема се по чаша сутрин и вечер, като същевременно се прилага млечно-растителна диета.

Запарка от риган – 4 лъжици от билката в чаша завряла вода. Взема се по 1/3 чаша трикратно за деня преди хранене.

Смокини от всякакъв вид – пресни, варени във вода или мляко: за разширени вени, се препоръчва да се консумират колкото е възможно повече, ако няма съпътстващи заболявания – диабет, възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт и подагра.

Отвара от шишарки хмел. За тромбофлебит се събират само зеленикаво-жълтите шишарки и се сушат. Слагат се 1-2 лъжици (в зависимост от теглото на пациента) на чаша вряла вода. Оставят се да врат на слаб огън за 10-15 минути, прецеждат се. Цялата доза се изпива за 2-3 часа през деня, и по-добре през нощта, тъй като хмела може да действа като успокоително.

Тинктура от коренище на блатен аир. 20 г се изсипват в 1/2 литър водка и престояват на тъмно за 20 дни. Употребява се по лъжица трикратно през деня 30 мин преди хранене, за 2 месеца.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *