Силно нощно сърцебиене по време на сън. Събуждане с ускорен пулс през нощта

Какво може да значи силно сърцебиене по време на сън? Причини за събуждане с ускорен пулс през нощта. Симптоми на нощна тахикардия. Лудо нощно сърцебиене

Учестено сърцебиене насън се провокира от нервен срив или патологии на сърце, съдове, щитовидна жлеза, бели дробове. „Виновници“ могат да бъдат вътрешни възпаления, отравяне или интоксикация, например с алкохол.

Сърцебиене в легнало положение при събуждане е в пъти по-ярко изразено, отколкото през съня. Пациентът изпитва болка в зоната на гърдите и тила, поти се и се чувства крайно изморен.

Това състояние се лекува с корекция на стила на живот и с билки. Много рядко се налага изписването на синтетични лекарства.

Как разбираме, че имаме сърцебиене по време на сън?

Нощната тахикардия разваля съня. Пациентът усеща необоснована тревога. Той „чува“ ритъма на сърцето си, дори неговите пулсации. Могат да се явят съпътстващи дискомфортни явления като слабост и болки в гърдите и главата.

Ако тахикардията настъпи при събуждане, може да се получи потъмняване на очите или замъгляване на съзнанието.

Бързото сърцебиене сутрин е по-осезаемо – треперене на тялото, рязка слабост при ставане. Ако ни облее пот, то тя е студена и лепкава. Мнозина изпитват задушаване.

Мнение №1: Моите симптоми, свързани с ускорен пулс

Наташа Лалева от Плевен

Наташа Лалева от Плевен

В последната година зачестиха нощите, в които пулсът ми се ускорява и започвам да го усещам с цялото си тяло. И по-рано съм имала кризи, но бяха рядко, основно лятото в горещините. Сега те не зависят от сезона и температурата и ме тормозят през нощ.

Започнах да се страхувам да заспя – може би ще умра? Но и в будно състояние ситуацията е гадна – с тежест в главата, сякаш съм вдигнала кръвното. Меря го – не е високо. При супер тежки пристъпи се събуждам в 2-3 часа, сядам в леглото или се разхождам из спалнята. Майка ми пие Конкор. Един път изпих половинка. Постепенно ми мина.

Сутринта майка ми вдигна грандиозен скандал. Каза, че не мога да пия „на зула“. Но какво да правя, я попитах. В момента нищо не ми отговори, но скоро донесе Демир бозан. Помогна, да ви кажа. Има нощи, в които не се будя. Понякога усещам, че пулсът се ускорява, но не е като преди. Пия по три чая на ден, толкова са указанията. Исках да увелича на 4, но майка не даде. Според нея имам вегетативни симптоми на нервна почва, затова трябва да си вкарам в ред нервите. А това дори с Демир бозан ще се случи постепенно, а не за три дни. Но се случва, и то видимо.

Демир бозан билки за бъбреци

Наташа Лалева от Плевен

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Причини за нощно сърцебиене

Силно нощно сърцебиене не е болест. Това е симптом, който ни показва определена болест. Каква е тя – можем само да гадаем или да го установим при лекар.

Този симптом не може да се пренебрегва. Нощем организмът се възстановява. Той е в отпуснато състояние и събира сили. Опасно е в такъв момент да възникне тахикардия. Тя представлява работа на сърцето в учестен режим, докато камерите му не са изпълнени изцяло с кръв.

Вероятностите за нощно сърцебиене са разнообразни. Най-напред ще заподозрем нервите, тоест ЦНС. Да видим за прекаран шок или стрес. Добре е да проверим сърцето и съдовете, ендокринната система и стомаха. Рискови са още: затлъстяване, астма, ревматизъм и алергии.

Мнение №2: Опасности и мерки при събуждане с ускорен пулс

Румян Димитров от Монтана

Румян Димитров от Монтана

На 56 години нещо се промени за мен. Бях здрав човек, даже не се сещах за здравето. А започнах да се събуждам нощем от лупкане – як пулс! Веднага ми идваше на ум, че получавам инфаркт, но нищо такова не се случваше. Едно познато джипи каза, че може да получа инфаркт и въобще да не чакам. Имало реална опасност. Но нещо ме спираше да тръгна по лекари. Сякаш щях да валидирам заболяването си.

Реших да опитам едно или друго сам. Първо спрях кафето, даже и сутрешното. Шоколадът и бонбоните – край. Изключих всякакви стимулатори – питиетата, бирата. Наложих си да лягам в 22 часа и да спя минимум 8 часа. Започнах да спя настрани. Сложих възглавници в леглото, за да не се обръщам несъзнателно. Взех си едно приспособление, което фиксира правилно долната челюст и подпомага правилното дишане. После се насочих към нервната система. Признах си, че работя много и съм изхабен. Не си признах, че може да имам психическо разстройство. Невроза – ОК, но не и паник атаки.

Купих Демир бозан за лечение на нервната система. Избрах тези билки, защото пролекуват и чисто физически тялото. Отразяват се добре на сърцето, макар да бях сигурен, че сърцето ми е добре, а нервите са за регенериране. И така, постепенно постигнах успех. Всички тези неща на куп свалиха нощите с проблеми на 1-2 в месеца. Но за мен не е достатъчно. Ще пия Демир бозан, докато се убедя, че нервната ми система е изцяло поправена. Учестеният пулс ми помогна да се осъзная. Надявам се – навреме!

Румян Димитров от Монтана

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Как да действаме?

Сърцебиене по време на сън и събуждане с ускорен пулс с голяма вероятност насочват към синусова тахикардия. Тя не трябва да се игнорира, защото заплашва с възникването на инсулт, стенокардия и инфаркт. Независимо от причината, тя трябва да се лекува. Дали имаме свиване на съдовете, дали сме развили анемия или сме се интоксикирали – каквато и да е причината, тя трябва да се отстрани.

Лечението на основното заболяване (причината) се извършва по назначена от специалист медикаментозна схема. Тя е специфична за отделните случаи и няма да я коментираме.

Общите мерки са спиране на стимулантите като цигари и спирт. Непременно се назначава диета, в която отсъстват мазните, пикантни и полуготови храни. Ястията се приемат на малки порции, макар и на често.

Третото е да коригираме режима на живот – редуването на работа и почивка. Сънят да бъде минимум 8 часа, като стартира от 22:00.

Лекарства за сърцебиене и тахикардия

При нервен провокатор на тахикардията лекарите изписват седативи и успокоителни препарати. Полезни са растителните с валериана или билкови релаксанти.

В определени случаи болният ще се нуждае от противовъзпалителни или от таблетки за регулиране на кръвното налягане.

Много рядко се назначава лечение, пряко отправено към сърцето. Лекарства като Белергамин са подходящи при вегетативни симптоми – тревожност, сърцебиене, болки, спазми. Диазепам намалява сърдечната честота до нормални граници и има ярко изразен седативен ефект. Но ако сърцето бие остро и състоянието продължава, по-добре да извикаме линейка.

Дигиталисови гликозиди, наричани още и „сърдечни“ са специална група препарати за забавяне на дейността на сърцето. Сред тях е Дигоксин.

Дигоксин

Той е със средна продължителност на действие. Извлича се от листата на Digitalis lanata. Увеличава систоличното налягане и ударния обем на сърцето, регулира честотата на съкращенията. Използва се при хронична недостатъчност на сърцето, но и при някои нарушения на ритъма. Винаги и само по предписание!

Други лекарства

Нерядко пациентът се нуждае от антиаритмици като Верапамил, Амаритон, Аденозин и др. Те се приемат само след лекарска консултация. Подбират се от кардиолог. Имат ред странични ефекти. При диагностициране на камерна тахикардия, повече помагат препарати като Лидокаин и Обсидан. Ако те не позволят купиране на пристъпа, то се провежда лечение с електрически импулси.

Мнение №3: Кои лекарства се вземат? Кои билки помагат?

Клара Гаврилова от Пловдив

Клара Гаврилова от Пловдив

При мен се случи така: заспивам нормално, но след 2 часа се събуждам, защото ми е тревожно. Установявам, че ме е заболяла глава и ми тежи на гърдите. Още първата нощ се сетих за  Йовковата Нонка, дето се събудила със змия на гърдите. Викам, такова е било!

Както и да е, ходих на кардиолог. Очаквах сериозни лекарства за сърце, но не –половинка Индерал, който изчезна и сменихме с Пропранолол. Докторът каза, че трябва да взимам нещо за нерви, а не за сърце. И за предпочитане – билково.

Пих Ремотив, капсули жълт кантарион и Неолексан. Личната ми се скара, че прекалявам с лекарствата, нищо че са растителни. Настоя да мина на натурални билки и каза за Демир бозан. В момента го пия – по три чаши дневно. Нощното будене и главоболието са история. Намаля и тревожността. Спя добре. Животът си връща цветовете!

Клара Гаврилова от Пловдив

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Още в текста: Какви са причините за възникване на нощно сърцебиене, по време на сън и други видове. Лечение и как можете да си помогнете у дома с билки и с други средства. Симптоми и признаци на сърцебиене. Причини за възникване на сърцебиене. Сърцебиене при бременност. Нощно сърцебиене. Сърцебиене по време на сън. Сърцебиене и високо кръвно. Аритмия.

Билколечение

Най-често за лечение на сърцебиене се използват билки за домашна употреба, маточина, лайка, жълт кантарион, дяволска уста и други.

За нормализиране на сърдечната честота и налягане могат да се приготви инфузия от билки. Ето една от рецептите на народната медицина: вземете по лъжица сушени корени на валериана, бял равнец и маточина. Компонентите се смесват и се заливат с вряла вода, и се поставят на водна баня за 40 минути. Когато се охлади, прецежда се и се употребява.

Горицвет: Вълшебната билка срещу тахикардия.

Горицвет: Вълшебната билка срещу тахикардия.

Друго ефективно средство е билката глог. Водният екстракт от плодовете трябва да се приема три пъти за деня по 20 капки в ¼ чаша вода преди хранене. За да си го направите трябва да се снабдите с плодове глог и една лъжица от тях трябва да сипете в чаша завряла вода, сложете ги на слаб огън и ги варете, докато не се изпари половината от първоначалния обем.

От цветове на глог, можете да си приготвите инфузия. За това се изсипват лъжичка цветове в чаша завряла вода, и се слагат във водна баня за 15 минути. Взема се два пъти за деня преди хранене по половин чаша.

Смесват се по 1/2 лъжица плодове от глог и шипка, и листа от билката страхливче. Към сместа се добавя и зелен чай половин лъжичка, заливаме я с литър гореща вода и оставяме за 20 минути захлупена, за да се запари. Остава да се прецеди и се консумира като чай с избрано от нас количество.

Цветовете на шипката според специалистите са специално полезни  дават добър ефект срещу тахикардия, а не плодът: използват се за запарка – в чаша завряла вода се сипва лъжица изсушени цветове от шипка.

В чайове като запарки или с варене за сърцебиене се използват глог, целина, метличина, стъбла от овес и други билки.

Като предпазна мярка

За да се предотвратят атаките на сърцебиенето се препоръчва:

Да избягвате стреса и високата физическа активност, преумората.

Откажете се от употребата на черен чай и кафе, или да се ограничи консумацията им като се даде предимство на зеления чай, но и той има кофеин.

Вместо чай, можете да пиете екстракт от глог и дива роза, който помага за нормализиране на сърдечната честота. За да го направите, смесете плодовете на тези растения в равни пропорции, залейте ги с вряща вода и ги оставете да киснат..

Ако сърцебиенето се е получило и се развива при наличие и на хипертония, много добър е сокът от зелен овес (пие се по 50 грама трикратно за деня) или вливането на цветове на синя метличина (ползва се по половин чаша също трикратно за деня). Когато пациент има склонност към инфаркт и високо кръвно налягане, е препоръчително да се ползва дневно по лъжица полски копър (Adonis vernalis) и освен тази билка пийте зелен чай и листа от мента или маточина.

Съвети от лекаря

Сърцебиене могат да получат хора от всички възрасти. За да се справите успешно с него, е необходимо да знаете какво Ви е необходимо. Най-добри резултати могат да бъдат постигнати с комбинирано лечение: нормализиране на начина на живот, използване на народната медицина и да се вземат лекарства.

Когато страдате от сърцебиене, Вие сте уморени от постоянен задух получен при най-малкия стрес. Систематично Вие сте загрижени за шума в ушите, световъртежа, главоболието и други симптоми. А за пиковете в налягането и болките в гръдната кост какво да кажем? И в допълнение Вие отдавна приемате един куп лекарства, диета и се опитвате да не бъдете нервни. Затова помогнете си с предложените съвети, и най-вече с промяната в начина на живот.

Сърцебиене: какво е това

Сърцето ни е устроено по такъв начин, че в случай на всеки физически или емоционален стрес, то трябва да изпомпва по-голям обем на кръвта, за да отговори на нуждите на скелетните мускули за кислород. Това е необходимо, тъй като при „животинската“, биологичната страна на човешката природа под стрес прави така, че да бъде приведен в действие древния принцип, за да „победя, страхувайки се, тичам“, за да оцелея. За да направите това, сърцето започва да се свива по-често, като по този начин се увеличава обемът на минута изпомпвана кръв. Получава се тахикардия или повишена сърдечна честота надвишаваща 90 удара в минута, което може да се усети или не се усеща от човека под формата на чувство за сърцебиене.

Въпреки това, не винаги ускоряване на сърдечната честота е нормална физиологична реакция на товара , тъй като тя може да се случи само и да е в резултат на функционален или органична патология на сърдечносъдовата система.

Много хора смятат, че сърдечните аритмии се случват в много от случаите като резултат от преживени емоции. Всеки е чувал за различни общоизвестни термини, свързани с ритъма.

Например: „чувам сърцето си“, „така съм уплашен, че сърцето ми ще изскочи навън“, „като научих сърцето ми биеше до смърт (спря, щипеше, болеше, замръзна …)“.

Но за лекарите, според тяхната гледна точка това е „първата камбана“ (първи сигнали) за сърдечни заболявания. Полученото сърцебиене винаги е заплаха за здравето и живота на човека. Никой не знае как сърцето ще го понесе следващия път.

Какво става със сърцето при случаите с появата на внезапно сърцебиене?

Казано по-опростено основният проблем на пациентите не е в нарушението на честотата на миокардните контракции. Основното нещо, което представлява нарушението на работата на сърдечните мускули не е напълно да отслабват, и не е напълно да се намалят съкращенията. Миокардните клетки нямат време да се възстановят. Кръвта не тече правилно в артерията. По веригата следва сърдечно заболяване, получават се симптоми на различни нарушения на други системи и органи. Така например: гадене и сърцебиене, поява на капчици пот, тревожност, затруднено дишане, недостиг на въздух и други.

Каква е нормалната честота на пулса на сърцето в минута?

Една обща норма на пулса е 70 удара в минута. Цифрите не трябва да се приемат точно. При 10 удара в повече или по-малко, е в норма. За лекарите е по-важно, как сърцето на пациента отговаря на случаите с натоварване в проучването, така че важна е функционалността при натоварване и способността за бързото възстановяване.

Според приетите правила в медицината, ако пулсът е над 90 удара – състоянието се нарича тахикардия. Когато е по-малък от 50 удара – то е брадикардия . Цифрите отново са относителни, най-важни са показателите при натоварване на сърдечносъдовата система.

Симптоми и признаци на сърцебиене

Нормална електрокардиограма и електрокардиограма при сърцебиене.

Нормална електрокардиограма и електрокардиограма при сърцебиене.

Усещането за клинично сърцебиене може да варира значително от пациент до пациент в зависимост от факторите, които го причиняват, както и психо-емоционалните характеристики и чувствителността на цялото тяло. В някои случаи, бързият ритъм се усеща от пациента като слабо неприятно усещане за дискомфорт в гърдите, в друг случай – като силно сърцебиене с най-различни „прескачания, забавяния, спирания“ и т.н. При силно учестен пулс, значително ускорен (повече от 100-120 в минута), пациентите могат да опишат чувствата си по този начин – „сърцето се тресе, тресе се като опашка на заек“. Понякога пациентите изобщо не чувстват ускорения пулс.

Обикновено проявата на учестено сърцебиене става на пристъпи, и изчезва като се премахнат факторите, които са го причинили. В някои случаи те имат физиологичен характер на няколко минути, но понякога такава атака може да се задържи за часове, даже дни или седмици.

Когато пациентът не страда от болест на сърцето или други органи, както и от ускоряване на пулса, причинен от преходни фактори, след отстраняване на причината (в нея влиза прекратяването на физическата активност, почивка, изключване на стресова ситуация) индикаторите на сърдечната честота идват на нормата (60-90 минути). В случай на определено заболяване се елиминират неприятните симптоми, а това може да изисква употребата на лекарства или лечение на това заболяване.

С какви други симптоми може да бъде свързано сърцебиенето?

При пациенти със съдова дистония повишаването честотата на сърцето може да се свържи с тежки психо-емоционални симптоми като сълзливост, раздразнителност, агресивност, както и вегетативни реакции – изпотяване, бледност, треперене на крайниците, глвоболие, гадене, повръщане, ниски нива на кръвното налягане. В изразени случаи на тези пациенти, бързият сърдечен ритъм се придружава от пристъп на паника.

При наличието на завишени нива на хормони на нашата щитовидна жлеза (тиреотоксикоза, хипертиреоидизъм), пациентите отбелязват пристъпи на сърцебиене, изпотяване комбинирани с вътрешно треперене по цялото тяло, загуба на тегло с повишен апетит, видимо увеличаване на зениците на очите и „издуване“ на очната ябълка.

Опасни симптоми, на които е належащо да се вземе под внимание!

Сърцебиенето може да е симптом на някои животозастрашаващи състояния, като например, ако прекъсванията в сърцето и чувство за сърцебиене са съчетани с остра болка в лявата страна на гръдния кош, между раменете или гръдния кош, и са придружени от внезапно рязко влошено състояние и избиване на студена пот, задух, могат да бъдат заподозрени в остър миокарден инфаркт.

Когато се комбинира честото сърцебиене със задух, чувство за недостиг на въздух, кашлица задушаване с розова пенлива слюнка или без нея, може да се мисли за началото на остра левокамерна сърдечна недостатъчност. Особено остро тези симптоми могат да се появят през нощта, когато е засилен венозният застой на кръвта в белите дробове, може да се развие сърдечна астма и белодробен оток.

В случай на ускорен пулс, придружен от чувство на нарушен сърдечен ритъм, можете да мислите за нарушения на опасния ритъм като предсърдно мъждене, честа екстрасистолия или прескачане на сърцето, синдром тахи бради (нарушение на сърдечния ритъм – редуващи се епизоди на брадикардия – под 60 уд/мин), със синдром на болния синусов възел, които могат да доведат до загуба на съзнание или дори спиране на сърдечната дейност.

Особено опасна е камерната тахикардия и честата камерна екстрасистолия, които се проявяват със значително ускоряване на сърдечния ритъм и придружени от изпотяване, потъмняване на очите, тежък недостиг на въздух и просто усещане за липсата му. Опасността от тези условия е, че те могат да доведат до камерно мъждене и дори сърдечен арест.

По този начин, наличието на тези много ясно изразени симптоми, и влошаване на общото здравословно състояние по време на атаки отсърцебиене,  трябва незабавно да се консултирате с мнението на специалистите (в клиниката или линейката), защото понякога само резултатите от ЕКГ, можете да определи причината и тежестта на условията, които проявяват повишаване на сърдечната честота.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Силно нощно сърцебиене по време на сън. Събуждане с ускорен пулс през нощта

  1. Нощно сърцебиене – не ми го споменавайте! Това си е чисто изживяване на смъртта, честно! Има ли хапче, от което да мине на секундата, такова търся, защото много ме е страх, когато започне сърцебиенето и съм сама през нощта.

  2. При събуждане с ускорен пулс аз ставам и малко ходя из къщи, затоплям чаша мляко и вземам нещо успокояващо мента, глог, такива неща. Понякога звъня на дъщеря ми, да знае, че ми е зле.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *