Нощно сърцебиене и по време на сън – причини, билколечение, лечение и видове

Какви са причините за възникване на нощно сърцебиене, по време на сън и други видове. Лечение и как можете да си помогнете у дома с билки и с други средства

Съдържание на статията: Сърцебиене. Симптоми и признаци на сърцебиене. Причини за възникване на сърцебиене. Силно сърцебиене. Сърцебиене при бременност. Нощно сърцебиене. Сърцебиене лечение. Сърцебиене по време на сън. Сърцебиене и високо кръвно. Тахикардия, Аритмия.

Сърцебиене.

Сърцето ни е устроено по такъв начин, че в случай на всеки физически или емоционален стрес, то трябва да изпомпва по-голям обем на кръвта, за да отговори на нуждите на скелетните мускули за кислород. Това е необходимо, тъй като при „животинската“, биологичната страна на човешката природа под стрес прави така, че да бъде приведен в действие древния принцип, за да „победя, страхувайки се, тичам“, за да оцелея. За да направите това, сърцето започва да се свива по-често, като по този начин се увеличава обемът на минута изпомпвана кръв. Получава се тахикардия или повишена сърдечна честота надвишаваща 90 удара в минута, което може да се усети или не се усеща от човека под формата на чувство за сърцебиене.

Въпреки това, не винаги ускоряване на сърдечната честота е нормална физиологична реакция на товара , тъй като тя може да се случи само и да е в резултат на функционален или органична патология на сърдечносъдовата система.

Много хора смятат, че сърдечните аритмии се случват в много от случаите като резултат от преживени емоции. Всеки е чувал за различни общоизвестни термини, свързани с ритъма.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Например: „чувам сърцето си“, „така съм уплашен, че сърцето ми ще изскочи навън“, „като научих сърцето ми биеше до смърт (спря, щипеше, болеше, замръзна …)“.

Но за лекарите, според тяхната гледна точка това е „първата камбана“ (първи сигнали) за сърдечни заболявания. Полученото сърцебиене винаги е заплаха за здравето и живота на човека. Никой не знае как сърцето ще го понесе следващия път.

Какво става със сърцето при случаите с появата на внезапно сърцебиене?

Казано по-опростено основният проблем на пациентите не е в нарушението на честотата на миокардните контракции. Основното нещо, което представлява нарушението на работата на сърдечните мускули не е напълно да отслабват, и не е напълно да се намалят съкращенията. Миокардните клетки нямат време да се възстановят. Кръвта не тече правилно в артерията. По веригата следва сърдечно заболяване, получават се симптоми на различни нарушения на други системи и органи. Така например: гадене и сърцебиене, поява на капчици пот, тревожност, затруднено дишане, недостиг на въздух и други.

Каква е нормалната честота на пулса на сърцето в минута?

Една обща норма на пулса е 70 удара в минута. Цифрите не трябва да се приемат точно. При 10 удара в повече или по-малко, е в норма. За лекарите е по-важно, как сърцето на пациента отговаря на случаите с натоварване в проучването, така че важна е функционалността при натоварване и способността за бързото възстановяване.

Според приетите правила в медицината, ако пулсът е над 90 удара – състоянието се нарича тахикардия. Когато е по-малък от 50 удара – то е брадикардия . Цифрите отново са относителни, най-важни са показателите при натоварване на сърдечносъдовата система.

Симптоми и признаци на сърцебиене.

Нормална електрокардиограма и електрокардиограма при сърцебиене.

Нормална електрокардиограма и електрокардиограма при сърцебиене.

Усещането за клинично сърцебиене може да варира значително от пациент до пациент в зависимост от факторите, които го причиняват, както и психо-емоционалните характеристики и чувствителността на цялото тяло. В някои случаи, бързият ритъм се усеща от пациента като слабо неприятно усещане за дискомфорт в гърдите, в друг случай – като силно сърцебиене с най-различни „прескачания, забавяния, спирания“ и т.н. При силно учестен пулс, значително ускорен (повече от 100-120 в минута), пациентите могат да опишат чувствата си по този начин – „сърцето се тресе, тресе се като опашка на заек“. Понякога пациентите изобщо не чувстват ускорения пулс.

Обикновено проявата на учестено сърцебиене става на пристъпи, и изчезва като се премахнат факторите, които са го причинили. В някои случаи те имат физиологичен характер на няколко минути, но понякога такава атака може да се задържи за часове, даже дни или седмици.

Когато пациентът не страда от болест на сърцето или други органи, както и от ускоряване на пулса, причинен от преходни фактори, след отстраняване на причината (в нея влиза прекратяването на физическата активност, почивка, изключване на стресова ситуация) индикаторите на сърдечната честота идват на нормата (60-90 минути). В случай на определено заболяване се елиминират неприятните симптоми, а това може да изисква употребата на лекарства или лечение на това заболяване.

С какви други симптоми може да бъде свързано сърцебиенето?

При пациенти със съдова дистония повишаването честотата на сърцето може да се свържи с тежки психо-емоционални симптоми като сълзливост, раздразнителност, агресивност, както и вегетативни реакции – изпотяване, бледност, треперене на крайниците, глвоболие, гадене, повръщане, ниски нива на кръвното налягане. В изразени случаи на тези пациенти, бързият сърдечен ритъм се придружава от пристъп на паника.

При наличието на завишени нива на хормони на нашата щитовидна жлеза (тиреотоксикоза, хипертиреоидизъм), пациентите отбелязват пристъпи на сърцебиене, изпотяване комбинирани с вътрешно треперене по цялото тяло, загуба на тегло с повишен апетит, видимо увеличаване на зениците на очите и „издуване“ на очната ябълка.

Ако говорим за връзката, която се получава от различни заболявания, които могат да предизвикат сърцебиене – упражнение или стрес при сърдечна недостатъчност, приемането на хоризонтално положение след хранене (особено през нощта) при заболявания на стомаха, предозиране на инхалаторни лекарства за астма и така нататък.

Опасни симптоми, на които е належащо да се вземе под внимание!

Сърцебиенето може да е симптом на някои животозастрашаващи състояния, като например, ако прекъсванията в сърцето и чувство за сърцебиене са съчетани с остра болка в лявата страна на гръдния кош, между раменете или гръдния кош, и са придружени от внезапно рязко влошено състояние и избиване на студена пот, задух, могат да бъдат заподозрени в остър миокарден инфаркт.

Когато се комбинира честото сърцебиене със задух, чувство за недостиг на въздух, кашлица задушаване с розова пенлива слюнка или без нея, може да се мисли за началото на остра левокамерна сърдечна недостатъчност. Особено остро тези симптоми могат да се появят през нощта, когато е засилен венозният застой на кръвта в белите дробове, може да се развие сърдечна астма и белодробен оток.

В случай на ускорен пулс, придружен от чувство на нарушен сърдечен ритъм, можете да мислите за нарушения на опасния ритъм като предсърдно мъждене, честа екстрасистолия или прескачане на сърцето, синдром тахи бради (нарушение на сърдечния ритъм – редуващи се епизоди на брадикардия – под 60 уд/мин), със синдром на болния синусов възел, които могат да доведат до загуба на съзнание или дори спиране на сърдечната дейност.

Особено опасна е камерната тахикардия и честата камерна екстрасистолия, които се проявяват със значително ускоряване на сърдечния ритъм и придружени от изпотяване, потъмняване на очите, тежък недостиг на въздух и просто усещане за липсата му. Опасността от тези условия е, че те могат да доведат до камерно мъждене и дори сърдечен арест.

По този начин, наличието на тези много ясно изразени симптоми, и влошаване на общото здравословно състояние по време на атаки отсърцебиене,  трябва незабавно да се консултирате с мнението на специалистите (в клиниката или линейката), защото понякога само резултатите от ЕКГ, можете да определи причината и тежестта на условията, които проявяват повишаване на сърдечната честота.

Причини за възникване на сърцебиене.

Всеки е запознат със ситуацията, когато сърцето започва да се тупти при вълнение, страх, радост. Това е съвсем нормално и не вреди на организма.

Друго нещо се получава, ако сърцебиенето често се усеща, като в същото време не е свързано с физическа активност или емоционален стрес. В този случай, сърцебиенето може да бъде опасно, защото сърцето работи по-трудно, неговата необходимост от кислород се увеличава, има риск от инфаркт.

Сред условията, които могат да предизвикат учестено сърцебиене, може да се различи физиологично условие, тоест по времето на действие със самовъзстановяване на нормалната сърдечна честота и патологически, тоест които са с голямо разнообразие от заболявания на сърцето или други органи.

Физиологични причини

Физическа активност – бягане, бързо ходене при дълга разходка, плуване, спорт.

Психо-емоционален стрес – остър и хроничен стрес, пристъп на паника, страх, умствено натоварване.

Силни емоции – гняв, радост, отрицателни емоции и т.н..

Бременност – поради общо увеличение на обема на кръвта в организма на бременната жена, както и в резултат на увеличеното натоварване на сърцето, възникване на учестена сърдечна честота, която не се нуждае от лечение, ако не се разкрива други патологични причини, а една жена страда задоволително често от сърдечен ритъм.

Патологични състояния

1) Сърдечни

а) функционални дисрегулация на CCC (сърдечносъдовата система):

 • Вегетативно-съдова дистония (ВВД, невроциркулярна дистония) – нарушена регулация на съдовия тонус, при което има рефлекс за повишена сърдечна честота.
 • Дисфункция на синусовия възел (той води ритъма), който проявява синусова тахикардия.
 • Внезапни и резки промени в нивото на кръвното налягане (в обособените функционални характеристики на тялото), което води до бърз сърдечен ритъм в отговор на намаленото кръвно налягане.

б) Органично увреждане на миокарда:

 • Инфаркт на миокарда, остър или който е бил преди известно време.
 • Дефекти на сърцето от вроден или придобит характер.
 • Хипертония, особено дълго съществуваща, или с високи стойности.
 • Кардио склероза (сърдечна склероза), при която се получава образуване на съединителна тъкан на мястото на нормалния сърдечен мускул, например след инфаркт от възпаление (миокардит) или остър инфаркт на миокарда.
 • Кардиомиопатия – заболяване, придружено от промени в структурата на сърдечния мускул – хипертрофия (увеличение на масата на миокарда) или дилатация (изтъняване на сърдечния мускул и разширяване на сърдечните кухини).

При такива заболявания сърцебиенето може да се прояви, като тахикардия, когато сърцето се съкращава често, но правилно, както и предсърдно мъждене или други видове аритмии, когато ритъма на сърцето се съкращава често и неправилно, тоест когато сърцето бие неравномерно.

2) Други освен сърдечни

Заболявания на други системи и органи:

 • Разстройства на щитовидната жлеза, по-специално автоимунно увреждане или гуша придружени от завишени хормонални нива в кръвта – хипертиреоидизъм.
 • Заболявания на храносмилателните органи – диафрагмена херния, пептична язвена болест, гастрит и т.н.,
 • Заболявания на дихателната система – хронични обструктивни бронхити, бронхиална астма, особено ако пациентът използва инхалатора, активното вещество, което повишава скоростта на сърдечната честота (Berodual, салбутамол, berotek т.н.)
 • Треска.
 • Остри инфекциозни и гнойни заболявания.
 • Анемия.
 • Консумация на алкохол, никотин, лекарства и други форми на интоксикация.
 • Остро отравяне.
 • Хранителни разстройства с дистрофии.
 • Мозъчен тумор,  средостение (mediastinum), рак в крайния стадий на онкологичните процеси в организма.
 • Много видове шок (изгаряния, травма, хеморагични и т.н.).

Защо се получава сърцебиене след консумация на алкохолни напитки?

В началото пиете едно питие. В следващия момент – получавате привичното благосъстояние, на фона, на което трябва се компенсират сърдечни проблеми (това не се усеща). При натоварване след пиенето, тялото или трудно се справя или не успява да се справи, и се получава сърцебиене. По-скоро, кардиолозите установяват блокада на проводимостта на сърдечните пътища, на атриовентрикуларното запушване, синдром на камерно преждевременно възбуждение.

Силно сърцебиене.

Какви са причините за силно сърцебиене?

Илюстрация на диаграма на сърдечната честота.

Илюстрация на диаграма на сърдечната честота.

Силното сърцебиене може да се получи от:

 • всяка промяна в миокарда с патологичен процес, включващ синуса;
 • завишаване тонуса на парасимпатиковата нервна система;
 • използване на медицински изделия;
 • мозъчна патология (тумори, оток, мозъчен инсулт, менингит);
 • отравяне с олово;
 • хипотиреоидизъм (тироидна дисфункция).

Що се отнася до лечението на силно сърцебиене се казва, че правилният и ефективен подход на лечение трябва да се определи едва след щателна проверка.

Допълнителни причини за възникване на патологично силно сърцебиене могат да бъдат различни заболявания, включително: сърдечни; инфаркт; аритмия; анемия; съдова дистония; смущения в ендокринната система; хипоксия; дефекти на сърцето.

За да разберете точната причина за увеличението на честотата на сърцето трябва да направите комплексна диагностика.

Какво да правим при силно сърцебиене?

Ако пациент получи сърдечна атака със силно сърцебиене за първи път, а той не знае за наличието на своята патология, която е причина за това, той трябва да направи следното:

 • да отвори прозореца в стаята;
 • да разкопчае яката на дрехата си;
 • да се промива със студена вода;
 • ако е възможно, добре е да се успокои, или дори да седне, но да не остане прав на краката си.

Пациентът трябва да приема някакво лекарство за сърцето (то може да бъде Корвалол, Валокордин, Валидол, валериана, дяволска уста).

Верапамил - средство, което ви позволява бързо да спрете атаката на тахикардията.

Верапамил – средство, което ви позволява бързо да спрете атаката на тахикардията.

Много хора по време на пристъп със силно сърцебиене изпадат в паника, особено, ако това се е случило през нощта. В такъв случай те имат нужда да се успокоят и да започнат да дишат правилно. Когато имате сърцебиене трябва да поемете дълбоко дъх, след това задръжте дъха си и издишайте бавно по-силно. Облекчението идва веднага, така че е препоръчително да се направи това упражнение за около пет минути.

Ако получите силно сърцебиене, можете да опитате да кашляте.

Друг начин с който можете да се опитате да си помогнете за спиране на атаките на силното сърцебиене, придружени от световъртеж и некоординираност – това е масаж на окото. Той се прави много просто:

 1. Затворете очи и с пръстите си, натиснете върху очните ябълки;
 2. Дръжте пръстите на ръцете си върху очите си за около 10 секунди и след това ги освободете;
 3. След 10 секунди повторете масажа.

Той помага при силно сърцебиене с въздействието на биологично активните точки на пръстите. За сърдечносъдовата система отговарят палеца и кутрето. При силно сърцебиене трябва и на двете си ръце, да притиснете върха на малкия пръст върху основата на нокътя на палеца.

Традиционната медицина предлага да се масажира гърба на китката, където активните точки са свързани с работата на сърдечносъдовата система.

Сърцебиенето може да бъде прекурсор на инсулт или инфаркт. Това изисква незабавната намеса на спешна помощ. Трябва да им се обадите и да вземете успокоителни.

Ако епизодите на силно сърцебиене се повтарят често, и сте принудени да се събудите през нощта, и вероятно не знаете причините за тях, трябва да се обърнете към местния лекар, за да проучи случая и да изясни диагнозата. Лекарят ще Ви предпише ЕКГ и ако е необходимо и други изследвания.

Сърцебиене при бременност.

По време на бременността тялото на жената е в процес на значителни промени и то започва да работи в друг режим. Сърцебиенето става до 100 удара в минута и повече – това е нормално по време на този период. Често сърцебиенето по време на бременност се случва често и е меко, и не е опасно. Но ако това се случва, то е придружено от неприятни симптоми: главоболие; виене на свят; болка в гърдите; случват се припадъци.

Лекарите препоръчват на бъдещата майка: да почива достатъчно; да избягва стреса; да пие много чиста вода. Ако сърцебиенето силно смущава една жена през периода на бременността, е необходимо да се консултира с кардиолог.

Сърцебиене на плода

По време на ултразвуково изследване в петата седмица на бременността, лекарят може да диагностицира сърцебиене при плода. Сърдечната честота е един много важен показател, който определя как се развива нероденото дете. Сърцебиенето на плода може да се причини от хипоксия, причините за нея са, както следва: бременната жена се намира в задушно помещение; анемия при жените; физическа активност на бременната.

Сърцебиене на детето

При децата, пулсът е по-висок, отколкото при възрастнирв. В този случай, колкото бебето е по-малко, толкова по-силно бие сърцето му. Обикновено сърцебиене при деца има по следните причини:

 • страх, радост, стресова ситуация;
 • физическа активност;
 • noncardiac и сърдечни заболявания;
 • промени във времето.

Ако завишаваните показатели на честотата на сърцето е свързана с емоционален или физически стрес, тя се нормализира самостоятелно. Но не винаги силното сърцебиене е безобидно. То може да стане характерен признак на утежнена форма на болести, като застойна сърдечна недостатъчност, аритмия, миокардит.

Детето може да изпита остри пристъпи на сърцебиене, които се наричат ​​пароксизмална тахикардия. Понякога тя продължава няколко часа, и се придружава от виене на свят, гадене, болка в гърдите, крампи, студена пот, прималяване.

Нощно сърцебиене.

Защо се получава нощно сърцебиене, съпроводено с безсъние?

Нека да обсъдим този въпрос по различен начин, защо при безсъние се получава и аритмия. Като имате предвид, какво води до безсъние, ще Ви стане ясно защо „играе сърцето“:

 • присъствие в живота на дългосрочен стрес, нервно напрежение, безпокойство и конфликти;
 • прекален физически стрес, случаите на претоварване и претрениране;
 • лоша или недостатъчна почивка;
 • нередности от употребата на лекарства, антидепресанти и например прекаляване с някои енергийни напитки, кафе и силен чай, алкохол и т. н.;
 • промените в тялото от напредването на възрастта.

Сърцебиене лечение.

Лечението се провежда в зависимост от причината. Важно е да се спаси пациентът от неприятните симптоми: световъртеж, главоболие, гадене, задух, загуба на съзнание.

Обикновено се използват два метода: лекарствена терапия и народната медицина.

Лечение с лекарства

За борба със сърцебиенето е належащо да се ползват следните лекарства:

Успокоителни. Това са естествени продукти на основата на лечебни билки. Такива са дяволска уста, валериана, пасифлора, жълт кантарион, маточина, хмел и комбинация от тях и техни екстракти. Те могат да бъдат произведени под формата на таблетки, капки, тинктури.

Антиаритмични. Тези таблетки са за нормализиране на сърцето. Не трябва да се ползват по мнението на пациента, а само по лекарско предписание. Те включват Флекаинид, Верапамил и други.

За лечение на сърцебиене се приемат хапчета в четири групи:

 1. Сърдечни гликозиди (Догоксин).
 2. Бета-блокери (Атенолол, Конкор).
 3. Сънотворни (на билкова основа).
 4. Антиоксиданти (Мексикор, Предуктал и други).
Когато имате сърцебиене, можете да вдишвате аромата на стрити пресни листа от маточина или мента. Тези билки са полезни за сърцето и успокояване на нервите.

Когато имате сърцебиене, можете да вдишвате аромата на стрити пресни листа от маточина или мента. Тези билки са полезни за сърцето и за успокояване на нервите.

По въпроса за вредата и страничните ефекти от лекарствата, може да отбележим, че например бетаблокерите понижават пулса, но има теза, че увреждат сърцето. Един от тях е Небилет. Пациентите с глаукома също могат да имат проблеми със сърцето. Техните капки за очите съдържат бетаблокери и затова личният лекар е длъжен веднъж на 10 години да праща пациентите с глаукома на преглед при кардиолог.

Билколечение

Най-често за лечение на сърцебиене се използват билки за домашна употреба, маточина, лайка, жълт кантарион, дяволска уста и други.

За нормализиране на сърдечната честота и налягане могат да се приготви инфузия от билки. Ето една от рецептите на народната медицина: вземете по лъжица сушени корени на валериана, бял равнец и маточина. Компонентите се смесват и се заливат с вряла вода, и се поставят на водна баня за 40 минути. Когато се охлади, прецежда се и се употребява.

Горицвет: Вълшебната билка срещу тахикардия.

Горицвет: Вълшебната билка срещу тахикардия.

Друго ефективно средство е билката глог. Водният екстракт от плодовете трябва да се приема три пъти за деня по 20 капки в ¼ чаша вода преди хранене. За да си го направите трябва да се снабдите с плодове глог и една лъжица от тях трябва да сипете в чаша завряла вода, сложете ги на слаб огън и ги варете, докато не се изпари половината от първоначалния обем.

От цветове на глог, можете да си приготвите инфузия. За това се изсипват лъжичка цветове в чаша завряла вода, и се слагат във водна баня за 15 минути. Взема се два пъти за деня преди хранене по половин чаша.

Смесват се по 1/2 лъжица плодове от глог и шипка, и листа от билката страхливче. Към сместа се добавя и зелен чай половин лъжичка, заливаме я с литър гореща вода и оставяме за 20 минути захлупена, за да се запари. Остава да се прецеди и се консумира като чай с избрано от нас количество.

Цветовете на шипката според специалистите са специално полезни  дават добър ефект срещу тахикардия, а не плодът: използват се за запарка – в чаша завряла вода се сипва лъжица изсушени цветове от шипка.

В чайове като запарки или с варене за сърцебиене се използват глог, целина, метличина, стъбла от овес и други билки.

Като предпазна мярка

За да се предотвратят атаките на сърцебиенето се препоръчва:

Да избягвате стреса и високата физическа активност, преумората.

Откажете се от употребата на черен чай и кафе, или да се ограничи консумацията им като се даде предимство на зеления чай, но и той има кофеин.

Вместо чай, можете да пиете екстракт от глог и дива роза, който помага за нормализиране на сърдечната честота. За да го направите, смесете плодовете на тези растения в равни пропорции, залейте ги с вряща вода и ги оставете да киснат..

Ако сърцебиенето се е получило и се развива при наличие и на хипертония, много добър е сокът от зелен овес (пие се по 50 грама трикратно за деня) или вливането на цветове на синя метличина (ползва се по половин чаша също трикратно за деня). Когато пациент има склонност към инфаркт и високо кръвно налягане, е препоръчително да се ползва дневно по лъжица полски копър (Adonis vernalis) и освен тази билка пийте зелен чай и листа от мента или маточина.

Съвети от лекаря

Сърцебиене могат да получат хора от всички възрасти. За да се справите успешно с него, е необходимо да знаете какво Ви е необходимо. Най-добри резултати могат да бъдат постигнати с комбинирано лечение: нормализиране на начина на живот, използване на народната медицина и да се вземат лекарства.

Когато страдате от сърцебиене, Вие сте уморени от постоянен задух получен при най-малкия стрес. Систематично Вие сте загрижени за шума в ушите, световъртежа, главоболието и други симптоми. А за пиковете в налягането и болките в гръдната кост какво да кажем? И в допълнение Вие отдавна приемате един куп лекарства, диета и се опитвате да не бъдете нервни. Затова помогнете си с предложените съвети, и най-вече с промяната в начина на живот.

Сърцебиене по време на сън.

Причини да се събуждаме през нощта от силно сърцебиене.

Сърцебиене може да се получи и през нощта, когато тялото е в покой. Нарушенията на ритъма през нощта, често се диагностицират с:

заболявания на ендокринната система, нарушения на нервната система, нарушено психическо състояние, отравяне (от отрови, токсини, най-често е алкохолното отравяне ), вътрешно кървене и анемия.

Сърцебиене и високо кръвно.

Силно сърцебиене и повишено кръвно налягане

Често силното сърцебиене се характеризира и с хипертония. Ако по време на атаката имате и високо кръвно налягане, ще трябва да вземете следните мерки:

Удобно седнете или легнете и се опитайте да се отпуснете напълно.

Пийте не много хладна вода. При преминаване през хранопровода, тя оказва натиск върху сърцето, като по този начин нормализира работата му.

Понякога може да помогне и измиването с хладка вода.

Друг начин за намаляване на ритъма на сърцето, в присъствието на повишено кръвно налягане, поемете дълбоко дъх, задръжте с ръка носа и устата си, и се опитайте да издишате.

Билки помагат за сърцебиене.

Билки помагат за сърцебиене.

Ако причината за пристъпа е стреса, тогава помага релаксация, ароматерапия и медитация.

При ярко изразено сърцебиене, лекарите препоръчват да се вземе Анаприлин.

Към менюто е приемливо да се добави повече риба, които са богати на омега-3 мастни киселини.

Витаминните комплекси трябва да се вземат за тези, които имат силно сърцебиене с високо кръвно налягане, причинено от недостиг на магнезий в организма.

Сердцебиение при ниско налягане

При пациентите с ниско кръвно силното сърцебиенето се случва доста често. Тези характеристики като сърцебиене и ниско налягане, са характеристика на следните патологични състояния: шок (анафилактичен, травматичен); вегетативна дистония; тежки кръвоизливи.

Тахикардия, съпроводена с хипотония развиваща се във фонов режим, често пациентите са обект на следните симптоми:

 • гадене, повръщане;
 • виене на свят;
 • главоболие;
 • бледа кожа;
 • болка в сърцето и стомаха;
 • тревожност, чувство на страх.

Тахикардия, Аритмия.

Сърцебиене – лечение, билки и причини.

Сърцебиене – лечение, билки и причини.

Нарушаването на ритъма на сърцето е прието в медицината да се нарича аритмия. От промяната в честотата на сърдечните удари се определя аритмията и също от последователността и регулярността на разпускането и съкращаването на сърдечния мускул. Като последица от това се наблюдават нарушения в базисните функции на този главен орган: неговият автоматизъм, проводимостта и възбудимостта.

Според медицинските канони, ако човек има пулс над 90 удара – състоянието се нарича тахикардия и в противния случай, когато е по-малък от 50 удара – брадикардия. Както казахме по-горе цифрите са относителни, и най-важни са показателите при натоварване на сърдечносъдовата система.

Причини за аритмия

Органичното поражение на сърдечния мускул, което може да се изрази инфаркт на миокарда, порок и т. н., при разстройства на нашата вегетативна нервна система, при разбалансиране в организма на съотношението сол-вода, при интоксикация. Появява се и без съмнение при здрави хора, в случаите на силно изразена преумора, след консумацията напитки с високо алкохолно съдържание, при простуда,.

Много от пациентите с разстройства в сърдечния ритъм не успяват изобщо да разпознаят, че са получили аритмия, тъй като тя е била слабо доловима, но и за тях самите тя не води до някакви последствия. Такива са предсърдните екстрасистоли и синусовата тахикардия. Те обаче често са симптоми за някаква патология извън сърдечните, например промяна в активността на щитовидната жлеза.

За най-опасна се приема камерната тахикардия, за която статистиката показва, че изключително често е основен причинител на неочаквана сърдечна смърт, като се случва при 83% от болните.

Също подобно на тахикардията, животът може да бъде застрашен и от различните видове брадикардия, най-често такава е атриовентрикуларната блокада, която се съпровожда с внезапна загуба на съзнание, но за кратко време. Според данни на статистиката от тях в около 17% от случаите, се получава внезапна сърдечна смърт.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *