Чудодейната червена боровинка – силен антиоксидант, лек за бъбреци, язви, кръвно, превенция на рака

Американска червена боровинка. Ползи, вреди. Лечебни свойства. Цистит, бъбреци, диуретик. Антиоксидант. Желязо. Оцветява ли урината.

Още в текста: Дневен прием, доза. Видове: сушена, замразена, чай, сок, таблетки, капсули, листа, плод, екстракт, сироп, лекарство, на прах.

Цена. Калории. Отслабване, диета. Алергия. Акне. Бяло течение. Бактерии, гъбички. Високо кръвно. Диабет. Жлъчка. За очите. Запек. За мъже. Колит. Подагра. Рак. Стомах, язва. Златна пръчица. Цикория. Годжи бери. Мечо грозде. Коприва. Алое вера. Уринал. Феминела. Сладко от червена боровинка. Рецепти. За деца. При бременност. Отглеждане.

Американска червена боровинка.

Американската червена боровинка вирее в САЩ и Канада. Тя е многогодишно и вечнозелено растение, което за един сезон образува ластуни, които достигат на дължина до 1,5 – 2 метра, а изправени до 15-20 см. Корените й са плитки и достигат до 15-20 см дълбочина.

Пренесена е и в Европа, където се отглежда също както в Америка, а у нас към нея проявяват интерес само любители земеделци. Научното й название е Vaccinium macrocarpon. Има разлика между нея, горската червена боровинка, разпространена в Азия и Европа с научно название Vaccinium Vitis-idaca и другата червена боровинка, която е разпространена в Северна Азия, Източна и Северна Европа и Русия – Vaccinium Oxycoccus.

Американската червена боровинка има плодове с яйцевидна форма и с големина на маслина. Цветът й е рубинено червен, а цялото растение представлява нисък храст, който има розово-бели цветове. Горската червена боровинка има плодове големи колкото грахово зърно, с кръгла форма и алено червен цвят с много дребни семена. Нейните цветове са камбановидни и дребни. Третият вид Vaccinium Oxycoccus има продълговати или кръгли месести плодове със златисто-червен или червен цвят. Храстът може да достигне до 1 метър височина. Трите вида имат много дребни семенца. Американската червена боровинка има по-силни лечебни свойства. В Русия също се отглежда и е известна с наименованието клюква.

Една особеност има американската червена боровинка, която я прави удобна за бране. В плодовете й има мехурче въздух, благодарение на което тя може да се задържи над водата. Когато бъдат наводнени площите засети с нея и като се използва машина за отделянето на плода и за събирането му, се получава голямо улеснение за прибирането на реколтата. Така се добиват големи количества от плода на червената боровинка, около 95% от производството е с тази технология. Това е водното събиране на плодовете, а сухото е чрез машина за бране на ротационен принцип.

Ползи, вреди.

Американската червена боровинка е по-едра от нашата и има повече лечебни съставки – антиоксиданти, витамини и други

Американската червена боровинка е по-едра от нашата и има повече лечебни съставки – антиоксиданти, витамини и други

Ползата от плодовете на киселата ма вкус червена боровинка са за бъбреците, при често получаващите се за някои инфекции например на пикочните пътища, мехура, уретрата, при бактериални заболявания, кандида и други, диария, воднянка, треска, скорбут, стомашни язви. Действа диуретично, слабително, антиоксдинтно, съдоразширяващо.

В състава на 100 г от американската червена боровинка влизат магнезий – 18 мг, витамин С – 18 мг, фибри – 18 г, витамин E – 8 мг, мед – 7 мг, витамин K – 6 мкг и други витамини и полезни вещества, а в семената й и омега мазнини. В намиращите се в България горски червени боровинки тези цифри са по-малки. Магнезий – 5 мг, витамин С – 0,2 мг, фибри – 4 г, витамин E – 1 мг, мед – 0,08 мг, витамин K – 3,8 мкг, пантотенова киселина – 0,22 мг, желязо – 0,53 мг, калий – 40 мг, калций – 10 мг. bb-team.org

Боровинките съдържат вещества, наречени оксалати, които в по-големи количества могат да повлияят за образуването на опасните камъни в бъбреците. Консумацията на големи количества сок от червена боровинка (повече от около един литър на ден) или като концентрирани добавки с червена боровинка, има възможност да увеличат риска от развитие на камъни в бъбреците. Затова хората, които имат или които са имали камъни в бъбреците не трябва да консумират много големи количества от боровинките или да използват допълнителни продукти с нея. Използването им не се препоръчва за лица, които приемат варфарин.

Лечебни свойства.

Американска червена боровинка – събиране на реколтата от наводнени площи

Американска червена боровинка – събиране на реколтата от наводнени площи

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Индианците в Америка са правили нещо като паста от смлени червени боровинки и са я слагали върху раните. Те са образували защитна стена над раната и с това са помагали да заздравее. Ако това не е действало, те не биха го правили повече. Плодовете на красивата червена боровинка има антибактериално действие и помагат за оздравяването на раните. Ранните заселници, също и ндианците са ги използвали за предотвратяване на скорбут, без да разбират, че това е липса на някакъв витамин С.

В продължение на доста години, учените са смятали, че способността на боровинките и сокът от червена боровинка, за предотвратяване на възникващите понякога инфекции на пикочните пътища е частично свързан със силната киселинност на боровинките. Последните изследвания показват, че това не се дължи на тяхната киселинност, но на необичайните свойства на техните проантоцианидини, които са свързани с предотвратяването на инфекциите.

Специалната структура на споменатите вещества (включващи A-тип връзки измежду техните компоненти) действа като бариера за бактериите, които иначе биха могли да надушат лигавицата на пикочния тракт. В много проучвания, ползите UTI-предотвратяване на боровинки са малко по-скромни и ограничени до жените, които често получават инфекции на пикочните пътища. Цялата тази област на изследване е отворила вратата за разбирането на други възможни ползи от червената боровинка.

Например, язвите на стомаха често са свързани със свръхрастеж и над свързване на един конкретен вид стомашни бактерии (Helicobacter Pylori) на лигавицата на стомаха. По същия начин, както лековитите червени боровинки могат да помогнат за предотвратяване на бактериална привързаност към лигавицата на пикочните пътища, те могат също да помогнат за предотвратяване на закрепването на бактериите към лигавицата на стомаха. Вече има някои предварителни доказателства, че те могат да са от полза да се предпазим от язва на стомаха по този начин. Ние очакваме да видим бъдещите проучвания, потвърждаващи този завладяващ вид полза за здравето.

Много боровинки са добити във вода. Водната реколта означава, че боровинките се отглеждат в терени залети с вода, с цел да се улесни прибирането им. На водо-събирането на боровинките се гледа като на едно удобство за индустриално отглеждане. Това е просто по-лесен начин за прибиране на реколтата от плодовете, които плават по повърхността.

Въпреки този факт, изследванията показват, че наличието на антоцианин в боровинките (на фитонутриенти, които дават на плодовете червения цвят) се увеличава в право пропорционална зависимост на получената естествена слънчева светлина. Ако плодовете плаващи на върха на водата се изложени на повече количества на естествена слънчева светлина (в сравнение с другите растения), те са склонни да развият по-големи концентрации на антоцианини. Тези по-големи концентрации на антоцианини са склонни да ни предоставят по-силни ползи за здравето.

С други думи, реколтата от водното отглеждане може да се окаже, че предоставя повече от просто удобство. Ако могат да бъдат изложи боровинките на по-големи количества от естествена слънчева светлина, тя може да увеличи фитонутриентните ползи за здравето, които включват уникални антиоксидантни и също така и противовъзпалителни свойства на коментираните антоцианини.

Значителен брой последни проучвания показват, че цели плодове, консумирани в хранителна форма, в сравнение с пречистените екстракти от червена боровинка, консумирани в течна или сушени добавка, се справят по-добре със защитата на нашата сърдечносъдовата система и нашия черен дроб. Няколко звена от учени са обобщили заключенията си за здравните ползи като посочват, че това е синергията между хранителните вещества на полезната червена боровинка (а не на отделните й компоненти), която е отговорна за ползите за здравето от нея. Това взаимодействие се среща само в целите плодове, каквито се консумират под формата на храна. Това правило за цялостния хранителен прием е валидно по отношение на антиоксидантните и противовъзпалителните ползи, както и за борбата с рака.

Цистит, бъбреци, диуретик.

Червена боровинка

Червена боровинка

Предпочитаната червена боровинка има диуретични свойства. Тя е естествен диуретик, благодарение на съдържащите се в нея вещества, тя помага за изхвърлянето на натрия от организма, чрез който се задържа водата и по този начин се получава нейното повишено отделяне. Главна роля за това играе калият, който се свързва с натрия и го неутрализира. От полза са също и фибрите и другите вещества в нея. Червена боровинка в храненето – това е един от добрите естествени начини за нормализиране на отделянето на телесни течности, ако те се натрупват, образувайки отоци.

Добавянето на червена боровинка във всекидневното меню под различни форми е значимо за дамите. Те са по-засегнати от цистит, за което става дума. Той, както знаем, се получава обикновено от бактерията ешерихия коли и причинява възпаление на вътрешната стена на нашия пикочен мехур и на лигавицата му. Благодарение на киселинноста на коментираната червена боровинка и на споменатите вече проантоцианидини, се получава предотвратяване на болезнения цистит. Една изследване руски учени показва, че ако 2 пъти през деня се изпива по една чаша сок от чудодейната червена боровинка, рискът да се разболеем от цистът става минимален.

Тя помага за спиране и предотвратяване на инфекции в бъбреците и да не се образуват камъни в тях, при нормални дневни дози.

Антиоксидант.

Високият антиоксидантен ефект на червените боровинки се дължи на съдържанието на антоцианини, това са фитонутриенти. Те са много полезни за забавяне на стареенето и за борба със свободните радикали. Много от дегенеративните болести започват с кисела среда в тялото и с голяма концентрация на свободните радикали. Оксидативният стрес и хроничното възпаление могат да поставят стените на нашите кръвоносни съдове в голям риск от увреждане. За този проблем помагат антиоксидантите.

На първо място е невероятната комбинация на антиоксиданти, която се среща единствено в целите боровинки. Това е специална комбинация от фенолни антиоксиданти, проантоцианидин антиоксиданти, антоцианини, флавоноиди и тритерпеноидни антиоксиданти, която е без съмнение уникална. Токотриенол, намира в червената боровинка, е вид форма на важния за нас витамин Е, която се среща рядко и е 60 пъти по-силен от другата често срещана форма – токоферол.

Три свързани фитонутриенти съединения – ресвератрол, пицеатанол (piceatannol) и птеростибен (pterostilbene) – заслужават специално внимание по отношение на антиоксидантите от червена боровинка. Тези уникални фитонутриенти могат да предоставят някои еднакво уникални антиоксидантни свойства, както и специална способност да подкрепят нашата сърдечносъдовата система в това отношение.

Желязо.

В плодовете на въпросната червена боровинка се съдържа и голямо количество желязо. Те могат да се ползват за предпазване от анемия, а също и за заболелите вече от нея.

Оцветява ли урината.

При консумацията на червена боровинка, кръвта се оцветява в червено, защото тя съдържа пигмент придаващ червеният й цвят. Това може да се получи при по-големи количества изядени плодове или сок, за разлика от червеното цвекло, което оцветява урината и при малки количества от него.

Дневен прием, доза.

Дневната доза за детоксикация например може да бъде 2 пъти по 200 мл сок от плодове червена боровинка. Ако пиете сок, не трябва да превишава повече от литър на ден, защото при такава доза е възможно да се започне процес на образуване на нежеланите камъни в бъбреците. От капсулите с екстракт от червена боровинка се пият обикновено по една сутрини една вечер. При цистит се препоръчва по 50 г плод от червена боровинка дневно. Който иска повече, няма да му навреди. Рисковата доза е литър за ден или над един килограм. В средни дози червената боровинка даже е полезна против камъни в бъбреците.

Видове: сушена, замразена, чай, сок, таблетки, капсули, листа, плод, екстракт, сироп, лекарство, на прах.

Сок от червена боровинка – лек за много болести

Сок от червена боровинка – лек за много болести

Плодовете на лековитата червена боровинка се консумират освен в сурово състояние, което е най-добро и в сушен вид, замразени, на сироп, капсули, на прах и други. За сушените боровинки се използва и нова технология без висока температура. Препоръчва се да ползвате такива, за които е дадена информация, че е използвана технология за студено сушене, която не нанася поражение както при по-висока температура. Още вижте ТУК: За ползите и консумирането на сушена червена боровинка!!

От нея може да се приготвя и чай от плодовете или от листата. Произвеждат се също и хранителни добавки, таблетки и капсули с червена боровинка. Тяхната употреба е добре да бъде обсъждана с лекар. Обикновената доза  е 2 капсули дневно. Сиропите с тези плодове съдържат и консерванти и оцветители, но по този начин той може да бъде доставен на желаещите, които не могат да си купят пресни плодове.

Цена.

Хранителна добавка с червена боровинка

Хранителна добавка с червена боровинка

Цената на сироп Феминела урофорте е 18 лева, за 120 мл, предлагана от apteka.framar.bg.

Капсули Буров струват 13,60 лева за 60 броя. Ползват се по 3 дневно. apteka.framar.bg.

Сушена боровинка се предлага на цена от 1,65 лева за 100 г. от zdraveia.com.

Капсули Буров 60 броя, 70 г, се предлагат от  farma.bg за 9,91 лева.

Сушена американска червена боровинка 500 г се предлагат за 5,16 лева, а 1 кг за 10,32 лева от aya.bg.

Калории.

В 100 г плод червена боровинка, се съдържат 46-49 калории. Червената боровинка е нискокалорична и с това е полезна за диетите за отслабване.

Отслабване, диета.

Консумацията им дава енергия и сила, без да се претоварваме. За самото отслабване влияят някои съставки в чудесната червена боровинка, ускоряващи метаболизма и особено мастната обмяна. За това се има пред вид разнообразния спектър от полифеноли, с които се насърчава трансформирането на изядените мазнини и протеини в калории, които изгарят бързо.

За да има ефект за отслабването допринася също комбинацията от витамини и ненаситени омега мастни киселини, дъбилни вещества, каротеноиди и фитостероли. Твърди се, че за избавяне от излишните килограми, че при диета с една шепа боровинки дневно за година би могло да се свалят 6 кг. Друг начин – диета с тях и извара, за 3 дни би могла да ви отърве от 3 ненужни килограма, но на някои ако е помогнала тази диета, не означава, че всеки организъм ще реагира така успешно.

Алергия.

Преди няколко години американски учени са открили, че червената боровинка действа добре срещу алергия към орехите. В света не са малко хората страдащи от това състояние. Срещу този вид алергия помагат полифенолите в плодовете на тези боровинки. lechitel.bg

Със своя уникален състав от антиоксиданти, тя може би е полезна и за други видове алергии. Към нея също може да се получи алергия евентуално при прекаляване с дозата или индивидуална непоносимост. Симптомите са подуване на устата, езика, лицето, обрив, затруднено дишане.

Акне.

Лековитата червена боровинка действа добре за лечение на акне, заради необходимите за него антисептични свойства. Консумира се вътрешно – на сок или целите плодове и външно. Маска се прави от 1 чаена лъжица сок и 1 белтък от яйце разбъркани се нанасят с ръце на лицето за 10 мин. Полезно е и маслото от плодовите семена.

Бяло течение.

При бяло течение е препоръчително да се пие повече сок или чай от ефикасната и за този проблем червена боровинка. Благодарение на нейните полифеноли и на антиоксидантите тя действа очистващо на тялото при това състояние.

Бактерии, гъбички.

При наличието на гъбични инфекции като кандидоза, предизвикани от кандида албиканс и от други видове, се препоръчва спазването на диета, която е в полза на лечението. За диетата е добре да включва морски храни и зеленчуци, соя, зехтин, лук, чесън, зеле, джинджифил, билкови чайове и сок от сурови боровинки.

Високо кръвно.

Чрез намаляване на оксидативния стрес във вътрешността на кръвоносните съдове, червена боровинка, екстракти, консумирани от плъхове и мишки са помогнали предотврати overconstriction на кръвоносните съдове и нежелани повишаване на кръвното налягане. Установено е, че чудесната червена боровинка понижава и холестерола.

Диабет.

От изследванията върху въздействието на червената боровинка при диабет е установено, че тя помага за регулирането на инсулина и кръвната захар. Наличните в нея флавоноиди и дъбилни вещества са от значение за този положителен ефект. Добавена към диетата червената боровинка за кръвната захар и за предпазване от диабет тип 2. Консумацията на повече плодове или сок помагат да не се налага преминаване към инсулин. Могат да се ползват и сухи и замразени боровинки, освен пресни.

Жлъчка.

За проблеми с този орган се препоръчва също червена боровинка на плод и или на сок. Може да се ядат по 50 г дневно или сок от това количество плодове. Това ще помогне при нарушена секреция или при образуването на камъни. Все пак, ако страдате от натрупване на оксалатни камъни, просто не ползвайте този метод за справяне с проблема с червената боровинка. В нея се съдържат оксалати и това ще ускори процеса за образуване на камъни.

За очите.

Американската червена боровинка е лек за язви и превенция на рака

Американската червена боровинка е лек за язви и превенция на рака

Най-препоръчаната храна за здравето на очите са черните боровинки, но и червените също имат подходящи за него съставки. Те също имат бета каротин и лутеин, които помагат за доброто зрение и за предотвратяване на дегенеративните промени и умората в очите и отслабването им.

Запек.

Уникалната червена боровинка съдържа много фибри, което е полезно при запек и за работата на червата. Може да вземате по една супена лъжица от плодовете й с червено цвекло. Количествата да са по равно разпределени. Също можете да ползвате и сушени боровинки сложени в буркан и долят до горе с вода. Съхранявайте го в хладилник и ползвайте по една чашка за кафе. Добра комбинация е и червена боровинка с известния на всички ни жълт кантарион. Тя се продава като готов продукт с името Фигурин.

За мъже.

Сокът от плодовете са полезни за простатата и за профилактика на болестите свързани с нея. Той е от полза за предпазване от възпалителни процеси и от развитието на рака в нея. Препоръчва се да се ползва редовно сок от червена боровинка за тази цел, тъй като е по-силен от консумацията само на плодовете. Богатият му на антиоксиданти състав е от значение за здравето на простатата.

Колит.

В чудодейната червена боровинка има бензоена киселина, която действа против бактериите и микробите и с това е полезна за подобряване на бактериалната среда в червата. Листата също могат да се използват за колит, за черния дроб и други проблеми. При колит можете да си помогнете със запарка от листа от червена боровинка.

Подагра.

Диуретичното и противовъзпалително действие е полезно за различни болести и здравословни проблеми, включително и за подагра. Флавоноидите, фибрите, витамин С и другите съставки помагат за очистването от пикочна киселина, с което са полезни за подаграта.

Рак.

Американската червена боровинка е лек за много болести и е силен антиоксидант

Американската червена боровинка е лек за много болести и е силен антиоксидант

Изследванията за ползите от известната червена боровинка са били по-интригуваща през последните 10 години, включително и за рак, въпреки че по-голямата част от изследванията в тази област са включвали лабораторни проучвания на човешки ракови клетки или опити с животни. На база на изследванията, учените продължават да идентифицират нови механизми, които установяват боровинките като противоракови агенти. Тези механизми сега са известни и включват: блокиране на някои процеси и апоптоза в туморните клетки.

Важно е да се отбележи, че този невероятен списък на противораковите свойства в червената боровинка, не е достатъчно тя да се установи като храна, за да се използва при лечение на рак. Въпреки това, той е списък, който се появява в съответствие с други изследвания за червена боровинка и рак, показващи хранителния прием на тази храна, за да помогне за предотвратяване на появата на рак. Тези превантивни ползи против рак са особено склонни за някои видове.

Нито една от ползите от боровинки, свързани с рака трябва да са изненадващи, тъй като тя е заредена с антиоксидантни и противовъзпалителни хранителни вещества. Хроничният и прекомерен оксидативен стрес (от липса на достатъчна подкрепа на антиоксиданти) и прекомерното хронично възпаление (от липса на достатъчно противовъзпалителни съединения) са двата основни рискови фактори за насърчаване на повишена вероятност от рак. С уникалния си състав от антиоксидантни и противовъзпалителни хранителни вещества, червената боровинка изглежда идеално средство, за да ни помогне да намалим риска от развитие на рак. whfoods.com

Все пак липсват достатъчно доказателства за по-силен ефект на лечението на рака с помощта на червената боровинка. zdravocloven.com

Стомах, язва.

Антиоксидантите в плодовете на червената боровинка са полезни и за язви на стомаха и други болести в него. Те могат да възпрепятстват възпалителните процеси в стомаха и да повлияят лечебно при гастрит и язва. Освен това компонентите от лековитата червена боровинка имат способността да попречат на бактериите хеликобактер пилори да се вградят в лигавица на стомаха и да предизвикат язва. Доказано е че в последствие могат да предизвикат и рак.

Златна пръчица.

Комбинацията от билката златна пръчица и червена боровинка действа синергично с натрупване на полезните свойства на двете растения. Проантоцианидите пречат на прикрепването на бактериите Е.coli в нашите пикочни пътища. билката златна пръчица действа диуретично и помага за изхвърлянето на вредните отпадни вещества от пикочните пътища. Комбинацията от екстрактите на двете растения се предлагат като билков продукт Цистирен, който засилва и защитните сили в уриналния тракт от инфекции. apteka.framar.bg

Цикория.

Съчетанието на цикория и на червена боровинка е полезно за здравето на сърдечносъдовата система. Мастната обмяна се подобрява, стойностите на холестерола се подобряват, също и на артериалното налягане, предотвратява се образуването на холестеролови плаки в нашите кръвоносни съдове. Повишава се и антиоксидантната ни защита, като не се допускат злокачествени изменения в нашите клетки. remedium.bg

Годжи бери.

Със съчетанието на годжи бери с червена боровинка се получава увеличаване на полезните свойства на двете растения. И двете са богати на антиоксиданти и на витамини, като е добра комбинацията с бета каротините на годжи бери с антиоксидантите на червената боровинка. Препоръчват се да се консумират като мюсли, но не прекалявайте с него.

Мечо грозде.

Билката мечо грозде заедно с червена боровинка е добро съчетание за урологични болести и проблеми като цистит. И двете растения са полезни за това, макар че са напълно различни по родственост, но със сходни полезни свойства. Те са предложени в хранителната добавка Урохелп, в която има добавени и брезови листа. Тя се използва против инфекциите  в урологичния тракт.

Коприва.

Комбинирането на листа от коприва с червена боровинка се използва в съставките на хранителната добавка Уронекс, която повлиява добре здравето при болести на отделителната система. Тя е полезна за уретрит, цистит, подагра, пиелонефрит, уролитиаза, състояния след литотрипсия, за страдащи от повишена клиселинност на урината и кръвта. В състава й влизат екстракт от билката обикновен енчец, от бяла бреза, от листа от коприва, концентрат от аспержи и червена боровина.

Алое вера.

Алое вера се съчетава много добре с червена боровинка. Както и при другите комбинации, така и тази има синергичен ефект от полезните свойства на двете растения. Те могат да се съчетаят в напитки, които помагат за енергийните запаси и подобряват обмяната на веществата. Засилва се и противораковият ефект от двете растения, забавя се стареенето и се усилва имунната система.

Уринал.

Уринал е биологичен продукт с екстракт от американска червена боровинка. Той е единственият на българския пазар, който съдържа чудодейната американска червена боровинка и е предназначен за прочистване на пикочните пътища и против инфекции в тях. Може да се взема през време на бременността и при кърмене, заедно с антибиотици, но не ги замества. Ако се почувствате все по-зле не отлагайте посещението при лекар. Капсулите Уринал действат и за общото здраве на цялото тяло. При по-тежки случаи се ползват дневно по 6 капсули за 5 дни. urinal.bg

Феминела.

Феминела е друга хранителна добавка, която съдържа червена боровинка с допълнение на витамините С и Е. в една капсула има 120 мг екстракт от червена боровинка, 60 мг витамин С и 10 мг витамин Е. съдържа още магнезиева сол, кокосово масло, оцветители и други. Подобно на Уринал и Феминела действа за прочистване на вашия уринарен тракт и за здравето на пикочните пътища. Има силно антиоксидантно действие и усилва имуната система, укрепва здравето. apteka.framar.bg

Сладко от червена боровинка.

Сладко от червена боровинка

Сладко от червена боровинка

Приготвя се като се измият добре плодовете и се поръсят със захар. Престояват така една вечер и се слагат да се варят на котлона като се бъркат докато се получи желаната от Вас гъстота. Както е горещо се сипва в буркани и се затваря с капачки. recepti.gotvach.bg

Рецепти.

Как да се насладите на консумацията на полезните червени боровинки? Вие можете да ги използвате като сок вместо оцет или лимонов сок за вашите зелени салати. За да се балансира тяхната изключителна тръпчивост, комбинирайте пресни боровинки с други плодове като портокали, ябълки, ананас или круши. Ако е необходимо, добавете малко плодов сок, мед или кленов сироп към тях. Залейте зелените салати с малко зехтин и добавете малко червени боровинки. Можете и да ползвате блендер, за да си направите желаното смути.

Например смесете 2 чаши пресни плодове в блендер заедно с 1/2 чаша парченца ананас, един обелен портокал, една сладка ябълка и шепа или две орехи, добавя се и малко боровинки – например половин или една чаша плодове. Всичко това го смесете през блендера и смутито пълно с антиоксиданти и витамини е готово.

Поръсете шепа сушени боровинки върху топла овесена каша, ечемик или каквато и да е студена зърнена култура.

Смесете сушени боровинки с леко печени и осолени ядки за вкусна закуска.

Можете да добавяте боровинки и към любимите си сладкиши. Ето една рецепта за кекс с шоколад и червени боровинки: 300 г черен шоколад; половин чаена чаша краве масло; суха мая една и половина супени лъжици; топла вода 500 – 520 мл; една и половина супени лъжици сол; 4 яйца – разбити; 2/3 чаена чаша захар; 1 чаена чаша какао; 5 1/2 чаени чаши брашно; 150 г сушени червени боровинки.

Разбийте маята, яйцата, с малко захар и добавете солта. Разтопете на водна баня маслото и шоколада и изчакайте да се охлади. Разбъркайте всичко докато се получи желаната от вас хомогенна маса, първо брашното и какаото и след това останалите продукти. Покрийте получената смес да втаса за 2 часа. Когато си удвои обема е готова. Намокрете ръцете си и прехвърлете тестото в хартия с избрана форма за печене и оставете го още 40 минути да втаса. Загрейте фурната предварително и сложете тавата в нея при 180° С като го намажете с една разбито яйце. То трябва да се изпече за 20 минути. gotvach.bg

За деца.

За деца може да се използва сироп Феминела Урофорте като се спазва определената доза. Той е подходящ за минимум една година навършили деца, за бременни и кърмачки.

Ако децата страдат от уринарни инфекции, може да пият сок от червени боровинки, но да не се предозира и да не се спират антибиотиците. Те могат да се вземат докато децата пият и сока. Препоръчителна доза е 120 – 150 мл дневно. Не бива да се прекалява, защото се получава реакция и вследствие диария и развитие на кариеси. doctorbg.com

При бременност.

При бременност могат да се ядат червени боровинки и да се пият сокове от тях, но пак да не се прекалява, заради съдържанието на оксалати в тях. Бременните могат да ползват продаваните срещу уроинфекции, сиропи и капсули от аптеката като спазват определената доза.

Отглеждане.

Около 95% от американската червена боровинка се отглежда във вода

Около 95% от американската червена боровинка се отглежда във вода

У нас се среща горската червена боровинка в диво състояние и така се бере на ръка или с друго приспособление като гребен за боровинки. Американската червена боровинка е с по-голям размер и се отглежда предимно в площи (с изкуствено засаждане), които или са постоянно във вода или които се заливат от язовир или от друг източник. Така се получава промишлено отглеждане и събиране на реколтата. Използва се това, че в тях има джоб с въздух, което ги прави да плуват на повърхността на водата и така по-лесно се събират с машини или някакви приспособления, след като ги отделят от стъблото.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.