Ноктите – какво разкриват за здравето ни?

Диагностика на болести по ноктите. Гризане на нокти. Гъбички. Чупливи. Надлъжно набраздени. Жълти. Цепене, разслояване. Меки, твърди. Врастнали (впити). Грапави. Бели петна (резки). Посиняване. Почерняване. Псориазис по ноктите. Бялото по ноктите и цироза. Деформирани. Удебелени. Йод. Оцет. Лимон. Масло от чаено дърво. Зехтин. Черупка от яйце. Витамини. Екзодерил.

Видът на нашите нокти (без значение на ръцете или на краката), може да разкрие много за здравословното ни състояние. Доста често на пръв поглед незначителна промяна във вида на ноктите ни може да е сигнал за сериозно заболяване.

Незабавно вземете мерки, ако забележите, че ноктите ви са променили цвета, формата или плътността си и за това няма видима причина като например скорошна травма.

От lechitel.net събрахме най-честите причини за промяна в състоянието на ноктите и какви проблеми се крият зад тях.

Диагностика на болести по ноктите

Както вече споменахме, нужно е редовно да следите състоянието на ноктите си и да реагирате веднага щом забележите някаква промяна по тях, за която няма непосредствен повод. Доста често на пръв поглед незначителен проблем като обикновено зачервяване около кожичките на ноктите може да е сигнал за заболяване на съединителната тъкан.

Твърде чупливите нокти пък освен за липса на достатъчно витамини е организма, в някои по-редки случаи сигнализират за т.нар. реактивен артрит, познат още като синдром на Райтер. Който засяга ставите, мускулите и други части от тялото вследствие на инфекция и необичайна реакция на имунната ви система към нея.

В следващия списък ще видите най-често срещаните проблеми с ноктите и какво могат да ни кажат те за здравето ни.

Гризане на нокти

Гризането на ноктите, позната в медицината като онихофагия, все по-често засяга не само децата, но и възрастните. На пръв поглед безобидния навик може да е индикатор за доста сериозни състояние като различни видове неврози, получени вследствие на силен стрес.

Освен, че влияе на естетическия вид на ръцете ни, гризането на нокти може да доведе след себе си куп проблеми като инфекции и възпаление.

За да се справите с вредния навик, на първо място е добре да ограничите стреса и да се опитате да елиминирате напрежението в живота си. Тъй като навикът се проявява под въздействието на стресови фактори (в 90% от случаите), то премахването им най-вероятно от само себе си ще ви накара да забравите гризането на нокти и кожички.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Ако това не помогне, се постарайте да намерите занимание за ръцете си, за да ги държите заети и да не се сещате да ги чоплите и гризете.

Най-удачният вариант за това са занимания с ортопедична топка. Дамите могат да лакират ноктите си със специален лак с горчив вкус, който гарантирано ще ви откаже от желанието да слагате пръстите в устата си.

Гъбички

Гъбичките по ноктите, без значение дали на ръцете или на краката, са сред най-неприятните инфекции на кожата, още повече, че заразяването с тях е изключително лесно, а лечението е трудно и продължително.

Освен със сърбеж по дланите и ходилата, гъбичките се разпознават лесно и заради промяната в самия цвят и вид на ноктите. Те могат да станат много чупливи или пък точно обратното – да се удебелят, да променят цвета си – от обезцветяване, до кафяво, жълто, зеленикаво, синьо и дори черно.

Най-често се предписват външни медикаменти като кремове и гелове, които да се нанасят на засегнатите зони. Понякога е възможно дерматологът да прецени, че състоянието се нуждае и от вътрешно лечение, чрез прием на таблетки.

Ако ситуацията е много тежка, може да се стигне и до хирургична намеса.

Чупливи

чупливи нокти

Чупливите нокти не бива да бъдат пренебрегвани

Чупливите нокти са най-често срещаното неразположение на ноктите. Понякога зад състоянието им не се крие нищо притеснително и те са резултат от стареенето на организма или продължително излагане на ноктите на действието на вода или химикали.

В такъв случай няма нужда да се притеснявате излишно и просто добавете към хранителния си режим добавки, съдържащи витамин В7, за да укрепите състоянието на нокътя. Освен това задължително слагайте предпазни ръкавици, когато боравите с химикали и използвайте заздравяващ крем за ръце и нокти.

Понякога обаче чупливите нокти могат да са индикация за по-сериозни заболявания, като гъбична инфекция на ноктите, която се лекува с противогъбични препарати, заболяване на кожата, известно лишеи, което също може да се отрази на ноктите и дори реактивен артрит, за който говорихме малко по-горе.

Ако се съмнявате в някое от изброените болести, незабавно се консултирайте със специалист.

Надлъжно набраздени

Надлъжно набраздените нокти най-често индикират недостиг на витамини, също като чупливите. Увеличете приема на витамин Е и такива от групата на витамин В и проблемът най-вероятно ще се разреши от само себе си.

Ако това обаче не помогне, имайте предвид, че проблемът е много вероятно да се дължи на нарушения в стомашно-чревната функция.

Жълти

Жълтите нокти на първо място алармират за гъбички по ноктите. Но не винаги. В някои случаи е възможно пожълтяването на нокътя да се дължи на по-сериозни заболявания като диабет, болести на лимфната и на дихателната система, особено, ако е съпътствано с повдигане на върха на нокътя.

Цепене, разслояване

Цепенето и разслояването на ноктите може отново да е симптом на гъбична инфекция или на недостиг на витамини, най-вече на витамин С. До това състояние на нокътната плочка се стига и след продължителна употреба на домакински препарати без да носите защитни гумени ръкавици.

Ако цепенето е придружено и с вдлъбнатини по ноктите, както и със смяна на цвета им към кафеникав, то е възможно да страдате от псориазис. И е наложително да се консултирате незабавно с лекар.

Меки, твърди

Меките нокти най-често са и чупливи, а най-безобидната причина за това е недостигът на витамини. За да се справите с меките нокти, увеличете приема на витамин В12, витамин А и витамин D и мажете редовно ноктите с бадемово масло, което ги заздравява.

Ако забележите обаче, че освен меки и чупливи, ноктите ви са загубили лунулата си (бялата ивица в основата), то по-добре се консултирайте с лекар, тъй като това може да е индикатор за хиперактивна щитовидна жлеза.

Макар твърдите нокти по презумция да се считат за признак на добро здраве, истината е, че ако забележите, че нокътната ви плочка се е втвърдила необичайно много, това е знак, че нещо не е наред.

Най-често става въпрос за гъбички, но е възможно причината да се корени и по-дълбоко. Удебеляването и втвърдяването на плътността на ноктите може да е сигнал за псориазис, особено ако е съпътствано от зачервена, сърбяща кожа.

В някои случаи реактивният артрит също се диагностицира след установяване на удебеляване на нокътя.

Врастнали (впити)

врастнали нокти

Врастналите нокти са много болезнени

Врастналите нокти рядко индикират сериозен здравословен проблем, но това не ги прави по-малко болезнени. Най-често до появата на врастнали нокти се стига заради неправилното им изрязване.

Когато става въпрос за ноктите на краката, твърде тесните, неудобни обувки и дългото стоене прави също може да доведе до тяхната поява.

За да се справите с впитите нокти, е нужно, на първо място, да не ги изрязвате твърде дълбоко, за да не се впиват в кожата при растежа си. Клеевата тинктура също помага много като за целта е нужно просто да напоите памук с нея и да я поставите на засегнатия пръст за през нощта.

Повтаря се до пълното оздравяване на нокътя.

Грапави

Наличието на грапави издатини по ноктите може да е показател както за липсата на желязо, така и за наличието на твърде високо количество солна киселина в организма.

Бели петна (резки)

Белите петънца, които от време на време се появяват по ноктите, не а притеснителни. Ако обаче забележите бели резки, които са успоредни една на друга и минават през целия нокът, то тогава имайте предвид, че най-вероятно не приемате достатъчно протеини с храната си. Известни още като линии на Муерте, тези резки могат да сигнализират за проблеми с черния дроб или за недохранване.

Посиняване

посиняване на нокти

Промяната в цвета на ноктите е индикация за гъбична инфекция

Посиняването на ноктите, ако не се дължи на удар или травма, не бива да бъде подценявано в никакъв случай, тъй като зад него най-вероятно се крие сериозно заболяване. Като например проблеми с белия дроб, лошо оросяване на крайниците, диабет и дори сърдечна недостатъчност.

Почерняване

Почерняването на нокътя също не бива да се подминава с безразличие, ако не е резултат на удар или прищипване на пръста. Доста често излишъкът на селен в организма води до почерняването на ноктите.

Ако по тях има само черни ивици, най-вероятно имате проблеми с хормоните. Ако става въпрос за една-единствена черна вертикална черта, се консултирайте незабавно с лекар, тъй като може да става въпрос за рак на кожата.

Псориазис по ноктите

Псориазисът по ноктите се характеризира със силно удебелени нокти, чиито върхове най-вероятно са отлепени от кожата или просто са нацепени. Понякога се забелязва промяна в цвета им към червеникаво-кафяв.

Имайте предвид, че псориазисът може да засегне само отделни пръсти, не всички. За лечението му се използват лекарства, които да бъдат прилагани както локално, така и орално. Възстановявате на здрави нокът обаче е доста бавно и е напълно възможно в продължение и на два месеца да нямате видим резултат.

Бялото по ноктите и цироза

Както вече споменахме, белите резки по ноктите могат да са сигнал за заболяване на черния дроб и съответно риск от развитие на цироза. Как да ги различите от безобидните бели петънца, които понякога се появяват по повърхността на нокътната плочка?

Това е лесно – докато белите резки, сигнализиращи за чернодробни проблеми не мърдат с растежа на нокътя, то петънцата израстват заедно с него и в един момент изчезват.

Деформирани

деформирани нокти

Деформираните нокти не са приятна гледка

За деформирани нокти говорим тогава, когато имаме изкривяване на нокътната плочка, без значение дали на ръцете или на краката.

Това състояние не е безобидно и най-често е симптом на различни заболявания – множествена склероза, диабет, проказа, синдром на Търнър, епидермолиза.

Ако забележите и най-малкото безпричинно изкривяване на ноктите си, незабавно се обърнете към лекар.

Удебелени

Удебелените нокти най-често са резултат от гъбична инфекция. Напълно възможно е обаче те да сигнализират и за по-сериозни болести като псориазис или реактивен артрит.

Йод

Йодът е добре известен със свойството си да убива гъбичките по ноктите. Освен това той заздравява и цепещите се нокти.

За да се възползвате максимално от свойствата му, имате нужда само от йодна тинктура, която да нанасяте върху засегнатите нокти сутрин и вечер. Процедурата се прави след като измиете и подсушите добре краката си.

Имайте предвид, че в зависимост от степента на увреденост на нокътя, в първите няколко дена може да изпитате известна болка и дискомфорт по време на нанасяне на йода. Неприятното усещане обаче отшумява бързо, а цялостното лечение трябва да продължи десет дена.

Оцет

Оцетът е сред най-популярните средства за лечение на гъбички по ноктите в домашни условия. За да се избавите от тях, киснете по два пъти на ден ръцете и/или краката в следния разтвор – по 300 мл оцет и топла вода и 4 супени лъжици сода за хляб.

Трябва да престоите 20 минути в тази „баня“. Ако гъбичките са твърде упорити, си направете компрес от същата смес като напоите с нея памучен тампон или марля и закрепете на засегнатите нокти.

Това са прави всяка вечер преди лягане до оздравяване на ноктите.

Лимон

лимон за нокти

Използвайте лимон, за да заздравите ноктите си

Лимонът също е идеално средство за справяне с чупещи се, слаби нокти, особено в комбинация със затоплен зехтин. Три капки лимонов сок се смесват със зехтина и пръстите се потапят в сместа за около десетина минути.

След това само избършете със салфетка и избягвайте да се мокрите няколко часа. Ако пък нямате време, е достатъчно само да натъркате ноктите с резен лимон и ще видите веднага как ще премахнете петната от тях и ще ги накарате да заблестят.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво също е мощно средство в борбата с гъбичките по ноктите. Предимството му пред останалите е изключително лесното му нанасяне.

С памучно тампонче нанесете от маслото върху засегнатите от инфекцията нокти и изчакайте да попие. Още по-добре е, ако имате възможност да оставите самия тампон да постои известно време върху ноктите.

Процедурата се прави по два пъти на ден до пълното оздравяване на нокътната плочка.

Зехтин

Зехтинът доказано подобрява състоянието на ноктите и повлиява тяхната чупливост. Малко по-горе в темата вече ви предложихме терапия за нокти със зехтин и лимонов сок. А можете също така да използвате комбинация от пчелен мед и зехтин, които да нанесете върху ноктите си.

Изчакайте десет минути, изплакнете с топла вода и намажете обилно с подхранващ крем.

Черупка от яйце

черупка от яйце за здрави нокти

Черупката от яйце заздравява ноктите

Малко необичаен, но за сметка на това доста ефикасен е начинът за подобряване състоянието на ноктите с помощта на черупка от яйце. Яйчните черупки са много богати на калций, а неговият прием гарантирано води до заздравяване на ноктите.

Нужно е само да натрошите на прах черупката на едно сварено яйце и да добавяте по 3 грама от него към закуската си. Няма да усетите никаква промяна във вкусовите качества на храната.

Витамини

Приемът на витамини е от съществена важност за здравината на ноктите. Най-важните от тях са витамин С, витамин D и витамините A и В12. Можете да си ги набавите с храната като наблегнете на консумацията на много плодове и зеленчуци, както и фъстъци. А можете да ги вземате и под формата на хранителна добавка.

Екзодерил

Екзодерил е лекарствен продукт, използван за лечение на гъбични инфекции по ноктите. Освен, че повлиява състоянието на нокътя, Екзодерил облекчава гарантирано и всички симптоми, причинени от възпалението.

Тъй като препаратът е доста силен, употребата му трябва да се ограничи до веднъж на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ноктите – какво разкриват за здравето ни?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *