Деанксит. Действие и заместители. Мнения. Колко време може да се пие?

Мнения и действие за Деанксит. След колко време започва да действа? Заместители: Атаракс, Ксанакс, Лексотан, Невробекс, Неуролакс, Алора, Валидол, Ремотив. Колко време може да се пие? Последици

Деанксит е антидепресивен медикамент, с който се злоупотребява твърде често. Мнозина си позволяват да го пият на своя глава – без преглед и предписание, само защото преживяват тежък момент или са в лошо настроение. Във форумите се препоръчва на непознати по споменати симптоми.

Отношението към Деанксит масово е несериозно, дали защото се продава от десетилетия, дали защото се приема за леко и безобидно, може би заради розовия цвят на таблетката. Но днес някои специалисти определят Деанксит като остарял, демодиран медикамент, който към съвременното ниво на фармацията вече има неоправдано много странични ефекти.

Тук ще разкажем за препарата с неговите минуси и преимущества, както и за лекарствата, с които да го заместите. Първо вижте в таблица категоричните забрани срещу Деанксит.

Състояния, с които Деанксит е несъвместим
Органи и системиХарактеристика
СърцеДеанксит не се пие след сърдечен пристъп, инфаркт, при нарушен сърдечен ритъм, регистриран с ЕКГ
Нервна системаНе се приема след потискане на нервната с-ма със спирт, опиати или лекарства
ПсихикаДеанксит не става за пациенти с депресия, при висока възбудимост и свръхактивност. Не се съчетава с електроконвулсивна терапия
С други антидепресантиАбсолютно забранен е прием на Деанксит до 2 седмици след терапия с МАО-инхибитори за лечение на депресия и веднага след терапия с моклобемид за депресия и социална тревожност
Алергичностсъставките на таблетката могат да се отхвърлят от организма

Действие на Деанксит. За какво помага?

С Деанксит се лекува точно от 50 г. Създаден е като таблетка за облекчаване на потиснато настроение. Съчетава два активни компонента:

 1. Невролептикът флупентиксол влияе на нервната с-ма на централно ниво. Блокира работата на рецепторите за допамин. Дава висок антипсихотичен и анксиолитичен ефект, по-слабо работи за успокояване и заспиване;
 2. Антидепресантът мелитрацен допълва флупентиксол по отношение на неговите минуси. Ако се даде в преценена доза, той силно успокоява, а в средна доза стимулира.

Показание за неговото използване е наличието на тревожност и апатия.

Възможно е да се приема само при леки форми на депресия. Затова в листовката е описано, че препаратът лекува потиснато настроение. Донякъде тази формулировка е заблуждаваща, защото лекарството е действително силно и дава изразен ефект.

Deanxit

Розовият цвят е опознаветелен за този медикамент

Но защо Деанксит не се дава при изразена депресия? Самият производител отбелязва в листовката – при депресия и тревожни разстройства има риск от суицидни мисли. Принципно депресивността се свързва с желание за смърт, а терапията с антидепресанти може да задълбочи състоянието. Особено ако се провежда без знанието на специалист.

След колко време започва да действа?

Лекарството Деанксит не работи като хапче за спешна помощ.

С еднократно „глътване“ то няма да успокои, нищо ще помогне за преодоляване на шок, криза и др. екстрени състояния. Препаратът работи при приемане в постоянен порядък, след натрупване на ефекта от него. Изчислено е, че това става от 10 до 20 дни от старта.

Какво да очакваме, ако пием Деанксит:

Демир бозан билки за бъбреци
 • Потушаване на тревожни състояния, подобряване на емоционалното положение. Този ефект изпъква след около 20 дни от първата таблетка;
 • Подобряване на общото състояние – възприемането на себе си и обстоятелствата, повишаване на самооценката и мотивацията на живеене и постижения;
 • Намалява негативните прояви като гняв, недоволство, отчаяние, предаване;
 • Балансира нервната с-ма и съня, с него пациентът почива редовно и качествено. Влиянието върху съня е индиректно, поради общата релаксация. Иначе приет следобед или вечер, Деанксит тонизира и пречи на заспиването;
 • Повлиява наличието на соматични прояви на тревожността като високо кръвно, завиване на свят, шумене в ушите или главоболие, които нямат органична причина.

Когато Деанксит се пие редовно и по схема, той дава устойчив изразен ефект в края на първия месец от лечението.

Вижте и ТОВА: Мнения за Деанксит. След колко време започва да действа Деанксита? Цена и заместители. Странични ефекти.

Колко време може да се пие?

Лечението с Деанксит е продължително, измерва се с години. Точен срок не се посочва, защото се подхожда индивидуално спрямо оплакванията и отговорът на лечението от страна на пациента. Ако съдим по споделеното във форуми и соц. мрежи, много пациенти го приемат в продължение на 3-5 години. Това се решава единствено от съответния специалист.

Deanxit-01

Деанксит лекува при постоянен прием

В интернет често се задава въпросът за продължителността на приема от хора, които пият Деанксит самоволно. За тях подчертаваме, че това лекарство не се пие спорадично и не се спира рязко, защото симптомите се усилват. Има схеми за постепенно намаляване, така че да не се изпита негатив.

Ако сте започнали сами да пиете Деанксит, най-разумно е да се консултирате с психотерапевт или психиатър, който да прецени дали трябва да се спре медикаментът и как.

При тревожност

Тревогата е безпокойство за бъдещи събития, страхът е реакция на случващото се в текущия момент. Тези чувства имат силата да създадат физически симптоми като сърцебиене и залитане. Тревожните разстройства са психически патологии, в които болният не успява да овладее изпитването на тревога и страх.

Без лечение, тревожните разстройства се съхраняват и развиват. Терапията включва промяна в стила на живот, когнитивно-поведенческа терапия и на последно място приемане на лекарства като антидепресанти, бензодиазепини и бета-блокери.

Препарати като Деанксит могат да подобрят състоянието на пациенти, но не са 1-ва линия на избор. Болният е длъжен да опита най-напред нелекарствени терапии поради множеството негативи на лекарствените.

При паник атаки

Пристъпите на панически атаки в медицината се отнасят в категорията на неврозите, проявяващи се с психосоматично разстройства. По време на пристъпа болният се плаши от болка в гърдите, задушаване, сърцебиене, страх от инфаркт.

В борбата с паническите атаки специално внимание се отделя на психотерапията и специалните техники за дишане. В някои случаи се назначават лекарства за регулиране на серотониновите и адреналиновите процеси в мозъка – антидепресанти и анксиолитици.

Дали Деанксит подхожда за такава ситуация – при някои пациенти да, при други не. Решението се взема индивидуално, според конкретния случай. Без индивидуален подход паническите разстройства могат да се задълбочат.

Погледнете и ТУК: Действие на Деанксит. С алкохол ок ли е? Листовка и за какво се използва? Атаракс или Деанксит от 10 мг?

При високо кръвно

Деанксит не регулира кръвното налягане и изпиването на таблетка от него не води до контрол върху изпомпването на кръв. Ефект върху кръвното се получава индиректно – когато пациентът е спокоен, не се стига до хипертонични кризи на психическа основа. Проблемът е, че лекарството не се пие единично при проблем. Пациентите усещат ефект върху кръвното в рамките на постоянна си терапия.

При нервен стомах

Стомашните болки са срещана соматична проява при психическо напрежение и стрес. Разговорно хората ги наричат нервен стомах – реакция на психическо напрежение. Както при кръвното, така и по отношение на тази проява Деанксит дава положителен ефект в рамките на постоянната терапия с него. Лекарството сваля общото ниво на напрегнатост и предотвратява тревожни епизоди, които „удрят“ в стомаха.

Deanxit-02

При лечение с Деанксит намаляват епизодите на тахикардия и сърдечен дискомфорт по стресови причини

При безсъние

Деанксит влияе индиректно върху качеството на съня като отпуска пациента и сваля нивото на тревожност.

Обаче неправилно приета, таблетката може да доведе и до обратен ефект – до безсъние. Това се случва като страничен ефект от лекарството, заедно с тремор и цялостно превъзбуждане. Случва се още при предозиране. Възможно е Деанксит на наруши съня само заради тонизиращия си ефект. За да се избегне това, лекарството се пие в първата половина на деня.

При менопауза

Менопаузата и климаксът понякога се съпровождат с лошо самочувствие, отключване на различни патологии и влошаване на вътрешния психоклимат. Разпространена проява са паническите атаки на фона на рязка промяна в нивата на половите хормони. Правилният подход е изписване на антиклимактерични и адаптогенни средства, които повлияват хормоналния баланс, а оттам и на психичните симптоми.

При нуждата от по-силни и целенасочени средства се подбират натурални антидепресанти на растителна основа като Персен, Дормиплант, капсули с жълт кантарион, мента, валериана и др. билки. Всички те са достатъчно ефективни в периода на менопауза – настройват работата на ЦНС, регулират сърцебиенето и кръвния поток.

А Деанксит? Той без съмнение помага при комбинация на симптоми на менопауза с психически отклонения и патологии при стрес, пренапрежение и депресивност. Лекарството се включва в комплексна терапия, ако психотерапевтът прецени нуждата от такова.

При невралгия

В борбата със симптомите на прищипан нерв и възпалени нервни окончания лекарите изписват противовъзпалителни, аналгетици, спазмолитици, миорелаксанти и витамини. Понякога в лечебната схема се присъединяват седативи за подобряване на настроението на болния, за премахване на нервното напрежение и отпускане на скелетната мускулатура.

Деанксит не е показан да се приема за такъв ефект, защото препаратът дава резултат след около 20 дни прием, а болният се нуждае от по-бърз резултат при своето остро състояние.

Странични ефекти и противопоказания

По-често проявявани негативи произтичат от активиращия и енергизиращ ефект на лекарството. Някои пациенти стават превъзбудени, неспокойни, възможно е да възникне тремор. Поради превъзбудата се стига до затруднено заспиване и неспокоен сън.

Deanxit-03

Заради страничните явления днес някои специалисти избягват да ползват Деанксит

Сред по-честите негативи от Деанксит са още замъгляване на зрението и замайване, както и обща умора. Нерядко се случва възникване на запек и усещане за сухи лигавици в устата.

С неизвестна честота са ефекти като суицидни мисли, тромбоемболизъм и тромбоза

Деанксит съдържа ниски дози от активните съставки и трудно се стига до предозиране. Ако това се случи, са възможни халюцинации, задушаване, тахикардия, падане на кръвното, тремор, побледняване и прилошаване или прекомерно високи реакции на възбуда.

Деанксит и кафе

Производителят не поставя ограничение за приемане на кафе и други определени храни и напитки заедно с таблетките Деанксит. Той отбелязва в листовката, че медикаментът е независим от храненето. Във форумите има споделен опит за приемане на кафе в малки дози заедно с розовата таблетка, които сочат, че е безопасно.

Деанксит и алкохол

Лекарството засилва ефекта от алкохола и предизвиква сънливост. Ефектът не е проблем, ако не се шофира и не се работи с машини. Пациентите трябва да знаят, че няколко глътки алкохол на фона на терапията с Деанксит се усещат от тялото като много по-голямо количество. Принципно е противопоказано съчетаване на лекарства за психиката със спирт.

Последици

Ако се безпокоите, че ваш близък е предозирал сериозно приема на Деанксит, за сигурност и спокойствие потърсете медицинска помощ от личния лекар или повикайте линейка. Не е излишно да се направи консултация, дори когато липсва специална симптоматика на отравяне. Съобщете на лекаря какво количество от лекарството е прието в последните 24 часа.

Още по темата ТУК: Деанксит и кафе. Напълняване и как да се справим. Заместители. Деанксит и Ксанакс. И Лексотан. И невролаксин. Мнения.

Заместители

Деанксит е уникален препарат по отношение на своя състав. Няма друг медикамент, който да предоставя комбинацията от флупентиксол и мелитрацен.

Частичен заместител са наименования с флупентиксол. Това са таблетките и ампулите под името Флуанксол. Те се произвеждат от същата компания, която притежава разрешителното за Деанксит (Лундбек).

Замества ли Флуанксол Деанксит? Да, но само в една част от ефектите. Съставката мелитрацен не присъства като седатив и стимулатор, който работи и на хормонално ниво. Но мелитрацен може да се приема само посредством Деанксит. Няма лекарства, които да съдържат и само мелитрацен.

Заместители на розовата таблетка са лекарства с други активни съставки, но предоставящи ефект против тревожността. Такива са Лексотан, Ривотрил, Диазепам, Ксанакс, Неолексан, Атаракс, Ципралекс, Валидол, Ефедрин и др.

Те са различни в своя лечебен ефект. Някои са мощни и отпускането им е под държавен контрол, например Ксанаксът. Други като Валидол се водят безрецептурни добавки и се приемат за моментно успокояване.

Атаракс

Атаракс е хидроксизин, който повлиява на първо място мускулите. Под въздействието им те се отпускат, което допринася за общото успокояване на пациента. Индиректно лекарството се отразява добре за съня, когато той се нарушава поради стрес и тревожност.

Атаракс се предписва при соматично повръщане, задушаване и психотични сърбежи.

Разликата между Атаракс и Деанксит е съществена. Възможно е Атаракс да се приеме еднократно, за моментно успокояване. Това му свойство се използва преди операции. Деанксит дава ефект минимум след 10-15 дни прием и се разгръща напълно за 20 дни. В този смисъл Атаракс е за предпочитане при кожна симптоматика и моменти на психомоторна възбуда.

Плюс на Атаракс е, че не създава привикване, не се отменя постепенно. При специфични случаи е възможен съвместен прием на Атаракс и Деанксит. Тогава розовото лекарство се пие сутрин, а Атаракс – преди лягане.

Задължително вижте и ТОВА:

Какво да правите при близки граници на кръвното

Ксанакс и Деанксит

Ксанакс е една от формите на бензодиазепин – лекарство срещу тревожност и безсъние. Той се отнася към най-силните антидепресанти. Поражда привикване и синдром на отмяната, поради което се контролира със зелена рецепта. Забавя работата на ЦНС.

За разлика от Деанксит, Ксанакс е показан при тежки депресии и при смесени състояния на депресия и тревожност. Той е медикамент за панически разстройства.

Деанксит и Лексотан

Бромазепам е препарат, който се контролира чрез зел. рецепти. Също като Ксанакс, той принадлежи към бензодиазепините – едни от ефикасните и мощни препарати за ЦНС.

Също като Деанксит, и Лексотан се приема несериозно. Мнозина мислят, че могат да го пият безконтролно и че е безобиден. Всъщност той е за тежка тревожност и нарушения в мисленето. Включва се в схеми за терапия на афективни разстройства и шизофрения.

Още нещо интересно ТУК: Мнения за розовите хапчета за нерви. Последици от Деанксит. Кога започва да действа Седатиф? Цена. Ремотив.

Невробекс

Няма място за сравнение между Деанксит и Невробекс.

Невробекс е витаминен препарат – комбинация от В-витамини, които подобряват функционирането на нервната с-ма. Всеки може по собствена преценка да си купи препарата и да го пие за енергия, устойчивост и работоспособност.

Невробекс може да се комбинира с Деанксит или други специализирани медикаменти за лечението на тревожност и подобни патологии. Той само подпомага терапията и благоприятства общото състояние на пациента.

Неуролакс

Неуролакс е точен аналог на Атаракс – хидроксизин за отпускане на мускулите. Дори количеството в таблетките е идентично – по 25 мг. Работи, както описахме по-горе по повод Атаракс.

Алора

Алора е растително успокоително на сироп и на таблетки. Разчита на седативния ефект от растението пасифлора. Помага в тревожни епизоди, при безсъние и нервност, при общо превъзбуждане. Това е подходящият препарат при разстройване на емоционалното състояние през менопаузата. Може да се взема по същия повод и при ПМС.

Алора успокоява в момента на приемане. Няма нужда да се взема продължително и да се спира постепенно. Не причинява привикване. Но и това лекарство не подхожда за силно изразена психическа симптоматика.

Алора е за непатологична нервозност, а Деанксит – за патологична.

Още информация и източници на английски: Действие на Деанксит; * Странични ефекти и противопоказания; * Прием и начини на употреба. За какво помага?

Валидол

Валидол работи като Алора – взема се 1-2 пъти в моменти на тревожност. Дори е по-слаб от Алора, защото разчита на ефекта на ментол. Затова пък дава по-изразен ефект спрямо сърцето – помага при сърцебиене и стягане в гърдите поради тревожност. Разумен избор е при вдигане на кръвното поради гняв в конфликтни ситуации. Ментол отрегулира на физическо ниво, а премахването на соматичните прояви повлиява психиката и настъпва успокоение.

Валидол не е заместител на Деанксит, той е много слаб и със съвсем друго предназначение. Може да се приема епизодично на фона на Деанксит за овладяване на физически неразположения.

Ремотив

Ремотив прилича на Алора. Неговата активна съставка е извлечена от жълт кантарион. Кантарионът обаче е по-силен от пасифлората. Подходящо е да се приема дори при депресивни епизоди, лабилно настроение, тежка тревожност, продължителна напрегнатост. Косвено повлиява съня.

Още една съществена разлика между Деансит и Ремотив е, че първото се приема продължително по схема, а Ремотив е само за краткосрочно лечение. Въпреки че не иска рецепта, препаратът се води към лекарствата и е добре да бъде съгласуван с лекар.

И едно видео със специалист за лечението на депресия, включително и за антидепресантите:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Деанксит. Действие и заместители. Мнения. Колко време може да се пие?

 1. Фигурин билки за отслабване
 2. И на мен приятелка ми каза за Деанксит. Четох из форумите и нищо лошо не пишеше, затова го купих. Сега ме е страх от лекарството повече, отколкото от моите страхове. Искам да спра, а не знам как.

 3. Чух се флупентиксол се пие под контрол и се изплаших от Деанксит. Почти непрекъснато пие по нещо, но безобидно – Алора, Ремотив, Валидол. Помагат ми определено.

 4. Деанксит на мен не ми реши проблема. Сменихме с Невролаксин и Ремотив и стана добре. Лекаря каза, че е важно не дали е растително, а как действа. Просто не купувайте без изписване!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.