Храни, богати на желязо в големи количества. Точната таблица

Чупливи нокти с бели петна, умора, суха кожа, липса на енергия и сън, чести сривове на настроението, световъртеж – тези симптоми алармират, че не ни достига желязо.

Има риск да развием анемия или вече се е случило. Дали заради диети, обилен цикъл, хемороиди или язва, ние сме загубили запасите си от желязо.

Тук ще разкажем как да се оправим чрез правилно хранене или по-бързо и ефективно – чрез ценен продукт от добавки Biotica.

Как да си набавим желязо?

Логичният отговор е – като ядем храни, богати на желязо. Но при анемия, тежка кръвозагуба и сериозен спад на хемоглобина по-добре да не чакаме само на диетата. Тя е ефективна, но бавна.

По-бързият и качествен начин е: добавки Biotica и по-точно Анемопротект. Приемането му бързо нормализира нивото на желязото в организма. Симптоматиката се редуцира или напълно изчезва.

От друга страна набавянето на желязо чрез храната не е толкова просто.

Кои храни, богати на желязо, наистина помагат?

При подаването на храни с желязо, нашето тяло ги преобразува в една от две възможни форми – хемова или хелатна (нехемова). Ние се нуждаем от хемовата форма, защото тя се усвоява напълно. В другия случай уж се храним с храни, богати на желязо, но състоянието ни не се поправя.

  • Източник на хемово желязо са животинските белтъчини или просто казано – месната храна. Хемовото желязо се усвоява максимално пълно;
  • Източник на нехемово (хелатна форма) желязо са растителните белтъчини, каквито намираме например в копър, магданоз. Тази форма се поема от тялото частично. Но ако я съчетаем с месо, възприемането й се подобрява.

Следователно, важно е да приемаме храни с желязо, но по-важно е какъв е неговия източник. За предпочитане са месата или съчетанието на месо с растителен източник на желязо. Бобовите – фасул, грах, идеално се комбинират с немазно месо за пълно усвояване на желязото от тези храни.

Усвояването се ускорява от плодове като лимон, портокал, ябълка, ягода, вишня, слива, от зеленчуци като краставица, чушка, от зелените подправки.

Богати на нехемово желязо за зелен лук, горчица, моркови, лист глухапче, коприва, киселец, спанак. Има го в зеления грах, суровите домати, зелето, чесъна. Има много желязо в стафидата, ядките, тиквените и слънчогледови семки.

Таблица за източници на желязо

Богати на желязо храни
ВидСъдържание на желязо (мг) за 100 г
Черен дроб20
Бобови10 – 20
Гъби, бирена мая17
Какао, тиквени семки11 – 12
Говеждо, зелени листни9
Пшеничен зародиш, леща7 – 8
Спанак, земна ябълка4
Ръжен хляб, морска риба, сланина2.3 – 3

Сама храната с желязо помага в леки или начални състояния. Във всички случаи оптималното е да приемем добавка, която е целенасочена за възстановяване на желязото.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

При бавна реакция какво рискуваме?

При недостиг на желязо се забавят обменните процеси, като следствие напълняваме.

Нататък проблемите се задълбочават с главоболие, замъгляване на съзнанието, мушички пред очите. Денем сме отпуснати, а нощем не спим.

Отслабва гладката мускулатура, от което се случва изпускане на урина. Трудно се гълта суха храна, придобива се навика да се „прекарва“ с течност.

Недостигът на желязо намалява нивото на хемоглобина, откъдето идват недостиг на кислород и отпадане на силите. 10-12 % от жените развиват желязодефицитна анемия.

Всичко това бързо се преодолява или с месеци добро хранене, или с приемането на правилния препарат.hrani-bogati-na-jelyazo-02

Тинктура при анемия Анемопротект

Сред доказалите се добавки Biotica откриваме точния за нашия случай продукт – Анемопротект. Тя съчетава екстракти от кръвен здравец, жълт кантарион, орехов лист, синя жлъчка, коприва, глухарче и други билки за възстановяване на кръвообращението и придаване на енергия за анемични хора. Усилва имунитета, повишава хемоглобина, подобрява създаването на кръвни клетки.

Както всички добавки Biotica, и тази е 100% натурална и с много високо ниво на ефикасност. Работи като антиоксидант, антидепресант, пречиства кръвта, зарежда с витамини.

Стандартната доза е 2-3 Х 60 капки, леко разводнени в 50-милилитрова чашка.

Вижте и ТОВА:

Изпитани рецепти за анемия от народната медицина. Видове, лечение, билки, хранене и причини.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *