Научете се да практикувате йога от книгите

През последните години йога се превърна в една от най-масовите практики, обединяващи древните източни традиции с модерния западен начин на живот.

Произхождаща от Древна Индия, йогата крие в себе си знания на поколения майстори в областта на усъвършенстването и опознаването на тялото. Чрез нея можем, както да подобрим знанието си, така и да усъвършенстваме своето тяло или просто да подобрим нашето настроение, тонус и концентрация, подготвяйки се за динамичното ежедневие.

Можем да започнем да се занимаваме с йога като се обърнем към някои от йога центровете в нашия район или град, като започнем да следим видео курсове в онлайн пространството или да четем подходящи книги по темата. Ето и кои книги за йога ви препоръчваме за извисяване на духа и тялото.

“10-дневна програма за здраве и красота с йога”

Тази книга е подходяща за всички читатели, които тепърва навлизат във всеобхватната тематика за йога. Тя не обхваща йога в нейната пълнота, но е първата стъпка, която може да ви запали да започнете да я практикувате, а това означава да откриете природно заложената в човека красота и да постигнете онова здравословно състояние, което ще ви позволи да имате спокойствие, вътрешна увереност, както и сияещ и привлекателен външен вид.

Прочитайки книгата ще добиете представа за основните йога практики за здраве и красива кожа на лицето. Но това съвсем не е всичко! “10-дневна програма за здраве и красота с йога” е идеалната книга за всеки, който иска да достигне до душевна хармония и да поддържа отлична физическа и умствена форма. За всичко това ще ви помогнат медитативните упражнения, дихателните практики и начините за релаксация, описани в нея. Книгата ще ви помогне да придобиете ценни качества, които са полезни във всякакви ситуации в ежедневието ни като например добронамереност, толерантност към околните, воля, търпение и способност за адаптиране.

“Демир

“Влезте във форма за плажа с йога”

Едва ли има човек, който да не иска да изглежда добре по време на лятната си ваканция, а и през цялата година. B тази книга ще откриете нови начини за постигането на стройна фигура чрез йога, правилно хранене и чести упражнения. Ако ви е омръзнало от безполезни диети и упражнения – забравете за тях и си купете книгата “Влезте във форма за плажа с йога”. Там ще откриете пози и асани, които ще ви позволят да постигнете целта си със собствено темпо и без много усилия.

“Велика книга за йога терапия”

02 Книги за йога, озонМоже и да ви звучи помпозно, но тази книга е точно толкова велика, колкото се твърди в заглавието й. Тя обхваща най-важните принципи от знанието на учителя по йога Т. Кришнамахария и неговия ученик А. Г. Мохан и ги обединява с модерните открития в областта на медицината и по-конкретно анатомията, познати на западния свят.

Резултатът е уникална смесица от източна мъдрост и научното познание на модерния свят. Въпреки това книгата не е сложна за четене, а е изключително лесна и разбираема. Тя може да послужи за въведение в йога и здравословния начин на живот за напълно начинаещи читатели, но също и да даде ценни нови знания и храна за ума на опитни йога практици.

“Йога for Dummies”

Ако все още не сте запознати с предимствата на йога, но сте решили да навлезете в тази тематика и да се възползвате от множеството ползи, които ще получите от практикуването й, тази книга е една добра възможност да го направите. “Йога for Dummies” на д-р Георг Фойерщайн ще ви научи да намалявате напрежението и стреса, които всички ние изпитваме ежедневно.

Изданието е своеобразен наръчник за усвояването на йога практики, а с подробните си съвети и илюстриращи изображения, ще ви помогнат да влезете в отлична форма и да изготвите своя собствена йога програма, която ще отговаря напълно на вашите индивидуални нагласи и особености.

Разлиствайки страниците на наръчника, ще успеете стъпка по стъпка да прогоните стреса и да подобрите здравето си. И това е възможно дори и да не разполагате с много свободно време. Всичко, което е нужно, е да отделите от пет минути до половин час на ден. Това е напълно достатъчно, за да направите своите техники за дишане и отпускане и само след осем месеца ще усетите огромно подобрение на цялостното ви физическо и емоционално състояние.

Ако усещате напрежение, често изпитвате неудовлетворение от ежедневните си занимания или не сте доволни от външния си вид, не се колебайте, а започнете да тренирате ума и тялото си с този лесен и полезен наръчник.

“Йога”

Тази книга е фундаментална за всеки, който иска да научи повече за йога и представлява цялостно изследване на ставащата все популярна в наши дни древноиндийска система. Авторът й д-р Станчо Станев представя всички осем степени на тази наука като ги описва по достъпен дори за най-начинаещите читатели начин. Като един от пионерите в тази област у нас, създателят на “Йога” прави общовалидно и достъпно за всички, търсещи пътя към самоусъвършенстването обобщение.

“Йога при бременност и раждане”

Следващата книга, с която ви препоръчваме да се запознаете, особено ако ви предстои да посрещнете нов член на семейството е “Йога при бременност и раждане” от Бхарат Тхакур. Бременността и раждането безспорно са едни от най-емоционалните и значими периоди в живота на всяка жена. А схващането, че тя трябва да се откаже от физическа активност през него е тотално погрешно. При нормално протичаща бременност лекарите дори насърчават бъдещата майка да спортува, което не само ще се отрази благоприятно на тонуса и самочувствието по време на бременността, но и ще допринесе за значително по-лесно раждане.

Йогата е една от най-препоръчваните за бременните жени физически активности. А как може да ви подготви тя за специалния ден е описано подробно в книгата “Йога при бременност и раждане”. В нея ще откриете сравнително лесни за изпълнение асани и техники за медитация, които ще ви помогнат да останете спокойни и релаксирани през времето до появата на бебето. Тя ще бъде особено полезен помощник за всички жени, които остават активни и работят до последния момент, тъй като Тхакур посвещава цял раздел върху начина на хранене и релаксация на бременната работеща жена.

“Йога всеки ден – енциклопедия”

Този справочник съдържа обобщена информация за йога от възникването й преди 5000 години до наши дни и е безценен помощник за всеки, който иска да й се посвети. Авторите й Джоан Будиловски, Ив Адамсън и Каролин Флин успяват да мотивират по изключително забавен и образователен начин дори и най-скептичните читатели да започнат своето индивидуално пътуване към йога. Разгръщайки страниците й всеки ден ще откривате ценни съвети за водене на здравословен начин на живот. С всяка стъпка ще бъдете насърчавани и окуражавани, така че да можете да придобиете своя собствен опит в здравето и благополучието.

“Йога за всеки”

Последното ни предложение е едно от най-пълните илюстровани ръководства по йога, което предлага програми както за начинаещи, така и за средно напреднали. В книгата “Йога за всеки” ще откриете над 350 цветни илюстрации, показващи правилното изпълнение на основните асани. Всяка картина е подробно описана от авторите Марк Ансари и Лиз Ларк, така че да сте напълно уверени в овладяването на всички важни пози и движения. Със своите специални препоръки за бременни и практически съвети за здравето книгата се превръща в универсално помагало за всички практикуващи йога.

Пожелаваме ви приятно четене и пътешествие по пътя на самоусъвършенстването и здравословния начин на живот чрез йогата!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *