Правилният начин за съхранение на пресни и сушени подправки: експертни съвети

Ако сте от хората, които обичат да готвят, ще знаете колко важни са подправките. Малко пресни или сушени такива могат да преобразят ястието ви напълно.

Като се има предвид, че ние ги купуваме на в по-големи количества, важно е да ги съхраняваме правилно, тъй като никой не иска те да загубят вкуса, цвета или аромата си. За да предпазим както пресните, така и сушените билки или подправки от стареене и изветряване, е важно да ги изолираме напълно от влагата.

Знаете ли, че билките могат да останат свежи повече от 20 дни, ако се съхраняват правилно, а не само в обичайните ви найлонови торбички с цип? Ако това ви е накарало да се замислите, ние ще ви споделим най-добрите начини за тяхното съхранение.

Съхранение на пресни билки

Често използваните пресни подправки биват кориандър, магданоз, босилек, мента, див лук, мащерка и целина. Ако купувате голямо количество от тях, не разбирайте веднага, че те трябва да бъдат съхранявани в хладилник. В крайна сметка ще получите отпуснати и мокри листа, което само ще ви накара да искате да ги изхвърлите. Това е не само загуба на храна, но и на пари. Пресните билки лесно се развалят поради редица фактори. Някои от тях включват:

 • Твърде много влага: Излишната влага може да направи пресните билки отпуснати и увехнали.
 • Излагане на твърде много светлина: Билки като магданоз, босилек и мента могат да пожълтеят , ако има твърде много ярка светлина.
 • Излишният кислород и понякога много ниските температури също могат да накарат пресните билки да придобият кафяв цвят.

Наложително е да се намери средно решение между тези четири фактора – влага, светлина, кислород и температура, ​​за да увеличите продължителността на живота на билките. Ето какво трябва да направите:
Забележка: Уверете се, че сте измили добре всички пресни подправки преди употреба. Изплакнете цялата връзка със студена вода и ги подсушете добре, така че следващия път, когато ги извадите, те да са готови за употреба.

 1. Винаги измивайте подправките със студена вода и ги подсушавайте правилно, за да сте сигурни, че няма задържана влага, която лесно може да доведе до гниене и така да намалите продължителността на живота на билките. Всичко, което трябва да направите, е, след като сте ги измили правилно, да ги разпръснете върху хартиена кърпа и да ги изсушите напълно.
 2. Меките билки като магданоз, кориандър, босилек и мента трябва да се съхраняват внимателно – първо ще трябва да отрежете основата на стъблото и да премахнете всички обезцветени части. Прехвърлете ги в буркан с около 2см вода на дъното. Затворете буркана с капак и го приберете в хладилник. Не забравяйте да сменяте водата всеки ден. Буркан с пресен босилек трябва да се съхранява на стайна температура, защото ще предизвика почерняване ако се охлади.
 3. Твърдите подправки като розмарин, мащерка и лук трябва да бъдат увити във влажна хартиена кърпа. Съхранявайте пакета в херметически затворен буркан за подправки или найлонови торбички с цип. Хартиената кърпа ще поддържа билките достатъчно влажни, за да не изсъхнат, а торбите или контейнерът задържат кислорода.

Съхранение на сушени подправки

 1. Сушените подправки преминават през процес на почистване, сушене, нагряване и др., в резултат на което те вече губят част от силния си вкус и аромат. Никой не иска да губи повече от вкусовете, поради лошото съхранение. Ако искате да увеличите техният срок на годност, може да следвате следните съвети. Целите подправки обикновено издържат по-дълго. Съхранявайте ги така и ги смилайте според това какво количество ви е нужно. По този начин ще получите по-свежи и по-силни вкусове.
 2. Уверете се, че вашите сушени подправки и билки са напълно лишени от влага. Добър начин да проверите за влага е да разтриете малко от тях между пръстите си. Ако те се разпадат лесно, значи са изсъхнали.
 3. Съхранявайте ги в херметичен черен или тъмен контейнер, така че излагането на кислород да не ги разваля. Избягвайте да използвате пластмасови контейнери, тъй като това може да извлече химикали във вашите подправки; вместо това използвайте стъклени бурканчета.
 4. Дръжте бурканите далеч от слънчева светлина и вместо това ги съхранявайте на тъмно и сухо място. Слънчевата светлина може да разруши ефикасността на билките.
 5. За да удължите техният живот, трябва да ги съхранявате на хладно и сухо място. Не дръжте контейнерите близо до печката си.

Съхранявайте билките си, без да се страхувате да изхвърлите вече увехналите и безвкусни части!

Експертно мнение и снимков материал от Кулински Комерс ЕООД

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.