Кашлица с храчки. Причини за бели храчки и начини за изчистване

Възможни причини за упорита кашлица с храчки. Какво означават бели храчки. Изчистване на постоянни храчки в гърлото. От цигари ли са, или от друго? Гнойни, кафяви храчки и др.

Кашлица с храчки – специалистите я наричат продуктивна кашлица. Периодично се зараждат спонтанни кашлечни движения, които изтласкват навън продукцията на бронхите – слузеста течност със или без примеси. Цветът на тези примеси говори много за състоянието на болния.

Изкашлянето на храчки е признак за изчистване на белодробната система, значи симптом на скорошно оздравяване. Но наличието на слузест секрет може да указва и развитието на сериозни патологии като бронхиална астма, белодробно възпаление, исхемия на сърцето или онкология на дихателните органи.

Отхрачването се появяват изключително при болести на дихателния път. Най-честите представяме в таблица.

Възможни причини за кашлица с храчки
ЗаболяванеРоля на кашлицата
респираторни вирусни инфекции и грипстандартен рефлекс за изкарване на вирусите – причинители на инфекцията и възпаляването
обструктивна форма на възпаление на бронхитекашлицата е рядка, с оскъден секрет, придружена със задух – това е резултат от запушването
възпаляване на бели дробовекашлицата по-често е със секрет, но понякога може и въобще да не се задейства рефлекса
алергични състояния като бронхиална астмаорганизмът се опитва да се освободи от раздразващия фактор – алерген
ринитрецепторите по дихателния път се раздразват от стичащия се секрет от носа
абсцес на бели дробовепри образуване на абсцеса кашлицата е суха, а при разкриването му започват да излизат секрети с гнойни примеси
туберкулозаосновен признак на напреднало заболяване е продуктивната кашлица с жълти или зелени секрети, която се усилва към сутринта. При прогресиране в секрета се появяват капки кръв

Какво означават бели храчки от гърлото?

Прозрачният секрет е най-безобиден сред всички разновидности. Обичайно бележи старта на респираторно заболяване, когато все още отсъстват усложнения. На този етап може да се излекува без последствия.

Но внимание: ако храчката е по-скоро стъкловидна, а не прозрачна, то може би е бронхиална астма. Его няколко вида нюанси на белите храчки и техните значения.

Ако са пенливи (пенести)?

Пенливият секрет при кашлица е типичен за антракс и оток на белите дробове. И двете патологии са много сериозни и изискват незабавна реакция.

Ако са сиви

Ако имате сиви храчки, особено сутрин или тежка кашлица с изплюване на някаква гадост, това може да е от цигарите или от фините прахови частици, ако живеете в голям и замърсен град. В такъв случай трябва да намерите начин да се освободите от тези дразнители. Пушачите могат да минат на електронни цигари и така лека-полека да спрат пушенето изобщо. От тук се вземат: най-добрите електронни цигари, като от същия сайт и ще научите кои всъщност са най-ефективни за спирането на пушенето или дори за лечение на кашлица. Във втория случай, когато говорим за замърсен градски въздух, донякъде помагат маските. Дори и да сте антимаскър, ще си признаете, че градският въздух е изключително мръсен и носенето на маска само ще облекчи кашлицата ви.

“Демир
Ако са като желе?

По-гъстата и концентрирана храчка, която не е прозрачна, а бяла и сгъстена, навежда на мисълта за белодробно възпаление. Ако белият секрет стои на бучки или напомня извара, значи имаме гъбична инфекция.

Причини за появата на бели храчки

Кои са основните причини за появата на бели храчки ще разберете от този материал.

Коронавирус (Covid-19) ли е?

По качеството и количеството на секрета се съди за стадия на инфекцията с коронавирус. Началото е придружено със суха кашлица без никакво секретиране. Именно липсата на отделяне е свидетелство за остър процес – при 60-70% от пациентите.

Невъзможността за отхрачване се усложнява от повишена температура и мъчителна болка при опитите да се откашля дразненето по дихателния път. Основна причина за такава кашлица е проникването на вируса в организма. Неговите отпадъци причиняват възпаляване и оток на лигавиците.

При една трета от болните още от началото се започва с влажна кашлица и храчки. Медиците са открили, че това се случва при хора с изначални поражения на дихателната с-ма. Тогава коронавирусът веднага обостря хроничната патология.

При повечето пациенти храчките започват след приемането на лекарства за отхрачване. Те разреждат секрета и му помагат да излезе. Оздравяването се ускорява, защото със секретите се изхвърлят и вирусите.

Но отделянето на зеленикав слузест секрет не свидетелства за приближаващо оздравяване. С голяма вероятност коронавирусът е проникнал в дробовете и се е присъединила вторична бактериална инфекция.

Още информация и източници на английски: Кашлица с храчки и други спешни симптоми на ковид-19. * Необходими ли са антибиотици за изчистване на кашлица с бели храчки? * Как да разберем дали имаме бронхит или пневмония?

Причини за кашлица с храчки

Всички дихателни патологии могат да причинят кашлица – от невинната хрема до онкологичен процес. Независимо от причината, кашлицата винаги е заразна. С нея се изхвърлят отпадни продукти, вируси и други патогени. Най-заразна е кашлицата от вирусна инфекция – средно до 10 денонощия. Особена опасност представлява при дифтерия и коклюш.

Изчистване на храчки в гърлото

Излизането на секретите навън е единственият начин за приключване на протичащия процес на изчистване. Грешка е кашлицата да се потиска, да се преглъщат секретите, да се приемат антибиотици само заради кашлянето. Правилното лечение е дробовете да се освободят от секретите и от вредностите в тях.

Видове храчки: Гнойни, кафяви и др.

 • Зелени – бактериална инфекция. Ако секретът е плътен – застоен гноен процес в б. дробове;
 • Жилави – следствие от респираторна патология или застоен процес;
 • Червени – свидетелстват за кръв. Може да е безобидно – следствие на малък кръвоизлив от капилярната мрежа на бронхиалното дърво или точно обратното – свидетелство за напреднала туберкулоза. Но кръв може да попадне в храчката допълнително, от сливиците или венците например;
 • Жълти – гной. Най-често признак на неизлекуван бронхит или хронифициране. Изменянето на цвета към рижаво или зелено е явен признак за гноен процес;
 • Черни – показват професионални заболявания при миньори, каменоделци и др.;
 • Сиви – вдишано голямо количество прах, поради пушене;
 • Розови – пукане на капиляри поради твърде агресивните кашлечни пристъпи. Трябва да се следи дали ще стане червена;
 • Червени, червено-кафеви – говори за туберкулоза, онкология на дихателни органи, белодр. инфаркт, оток на бели дробове, сърд. недостатъчност, абсцес и др. сериозни състояния.

Лечение на кашлица с храчки

Точно както треската е начин на организма да се бори с инфекциите, така и секрецията на слуз, включително и отделянето на бели храчки е предназначена да изчисти проходите на носа. Храчките се произвеждат в ежедневието от тялото, те помагат да се запазят носните проходи влажна, но когато дразнители ни атакуват, се произвежда повече количество слуз с очистителна цел. Следователно, прекомерно производство на слуз не е повод за безпокойство. Но едно нещо трябва да запомните, че трябва да се отървете от прекомерната слуз (храчки).

Има муколитици, които правят слузта по-лесна за изкашляне и да се изхвърлят излишните храчки. Също така, има и отхрачващи, които правят по-лесно отделянето им. Но в случай, че човек има белодробна инфекция, могат да бъдат предписани от лекар антибиотици.

Нека разгледаме причините и лечението според тях.

 • Белите храчки (слуз) не са сериозен симптом. Прост домашен лек за тях е вдишването на водна пара, ще направи по-лесно отделянето им.
 • Остър бронхит: Остър бронхит имаме, когато лигавицата на бронхите се възпали. В това състояние има производство на прозрачни или бели храчки.
 • Вие може също така да имате постоянна упорита кашлица или хроничен бронхит: Това е по-тежко състояние и често е причинена поради тютюнопушене. Цветът на храчките може да бъде бял, жълт или зелен. Това състояние може да продължи в продължение на месеци.
 • Грип: Грип, включително свински грип може да доведе до свръхпроизводство на светли храчки. Други симптоми, свързани с това състояние са повишена температура, хрема, главоболие, болки в мускулите и в гърлото.
 • ГЕРБ: Гастроезофагеална рефлуксна болест се отнася до състояние, при което течността от стомаха тръгва обратно към хранопровода, която е тръбата, свързваща стомаха към устата. Това дразни гърлото и причинява бели храчки, заедно с други симптоми като болки в гърдите, болки в гърлото, усещане за буца в гърлото и т.н.
 • Астма: Хората, които имат астма може да изкашлят бели храчки или често да изпитват трудности при дишане. Астмата се причинява от алергична реакция, която води до възпаление на бронхите.
 • Мляко: не пийте мляко, то е честа причина за бели храчки. То прави слузта да се сгъстява. Поради тази причина, избягвайте прекомерната консумация на мляко или млечни продукти, когато имате инфекция на гърлото.

Enjoyed this post? Share it!

 

9 коментара по “Кашлица с храчки. Причини за бели храчки и начини за изчистване

  • Разбира се, полезно е. Медът втечнява кашлицата и я прави от суха – в мокра.

 1. ПОНЯКОГА ,КОГАТО ПИЯ ПОВЕЧЕ ГАЗИРАНИ НАПИТКИ ,ПОЛУЧАВАМ НАДЕБЕЛЯВАНЕ НА * МЪЖЕЦА* В ГЪРЛОТО ,ОТСТРАНЯВАМ ГО. С ГАРГАРА ОТ БИКАРБОТ РАЗТВОРЕН ВЪВ ВОДА. . ТОВА ИМА ЛИ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОТДЕЛЯНЕТО НА БЕЛИ ХРАЧКИ.

 2. Имам храчки от 4 месеца не пуша и не пия получих ги след боледуване на остър Бронхит

  • Получавам храчки от 10 месец след като получих Остър Бронхит и оттогава не мога да се отърва от тях пих и антибиотици.

 3. Здравейте,
  След всяко пиене на вода, отделям бели лепкавослузести леко кисели храчки. И това е от много месеци, ако не и 1-2 години… Аз съм на 26 в момента… Моля посъветвайте ме на какво може да се дължи това… Благодаря!

  • Водата разрежда и секретът излиза. Обаче виж защо имаш кисел вкус, показва, че връщаш стомашен сок към хранопровода, което може да е рефлукс, ахалазия, нещо подобно.

 4. Малката ми прави продуктивна кашлица. Най-добро изчистване на храчки със солен разтвор гаргара и лимон с мед, на малки глътки. Облекчава задължително.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *