Реплики и фалшиви продукти крият опасност за здравето. Не ги купувайте

За никого не е тайна, че родният пазар е залят от различни имитации, реплики и фалшиви продукти, които наподобяват продукти на известни и скъпи брандове.

Тази незаконна индустрия се развива с бързи темпове и редица страни по света се борят със същия проблем. Важно е да отбележим, че проблемът не е единствено нарушаването правата на производителите на оригиналните стоки, но и сериозният риск за живота и здравето на потребителите.

Много често потребителите са изкушени от ниската цена или от възможността да се сдобият с “маркови” стоки, че без да се замислят поставят собственото си здраве на риск. В следващите редове сме обобщили категориите продукти, в които никога не бива да купувате ментета, тъй като крият сериозна опасност за здравето. Ето кои са те:

Грим и козметични продукти

Така наречената бюти индустрия се развива с изключително бързи темпове. На пазара почти ежедневно се появяват нови гримове, които получават широка реклама не само по телевизията, но и в социалните профили на редица инфлуенсъри и известни личности. В допълнение, козметичните продукти, които обещават магически резултати – чиста кожа, намаляване на стрии и целулит, копринено мека коса и т.н., също се радват на високо търсене.

Тъй като цената на тези продукти може да е висока, те често стават обект на фалшификация. Фалшиви палитри със сенки, спирали, кремове могат да бъдат открити в малки магазини, сергии и дори се продават онлайн, подвеждайки потребителите с оригинални снимки.

Тези продукти не преминават през контрол на качеството, нито биват дерматологично тествани. Те често съдържат опасни съставки като алуминий, живак, арсен и др.

Купувайки фалшива козметика вие излагате здравето си на сериозен риск. Възможно да развиете кожни раздразнения и възпаления и дори по-сериозни алергични реакции. Затова медицинските специалисти са категорични, че не бива да купувате и използвате фалшива козметика.

Парфюми

Парфюмите също са една от стоките, които масово стават обект на фалшифициране. Високата цена на дизайнерските аромати често е причина потребителите да изберат по-достъпни опции в лицето на ментетата. Подобно на козметика и тук не е ясно какви съставки съдържа имитиращият продукт и дали те са безопасни за употреба. При изследвания на конфискувани от полицията фалшиви продукти, в съдържанието им са откривани различни токсични химикали, метанол, антифриз и др., които в досег в кожата са потенциално опасни за здравето.

От Венера Козметикс, компания с дългогодишен опит в продажбата на маркова парфюмерия, съветват потребителите винаги да избират единствено продукти с оригинално качество и доказан произход.

Лекарства и добавки

Индустрията на фалшивите медикаменти се оценява на над 75 млрд. долара годишно, което нарежда лекарствата и добавките на челните места в класацията за най-фалшифицираните продукти. От СЗО коментират по темата, че повечето от тези продукти не съдържат активни вещества и че сериозно могат да застрашат живота и здравето на хората, които ги употребяват.

Обикновено ментетата са насочени към младите хора – ученици и студенти, предлагайки им лекарства против акне, хапчета, които помагат за запаметяване и учене, добавки за намаляване на теглото и потискане на апетита.

Демир бозан билки за бъбреци

Електроуреди

На пазара на фалшиви стоки ще откриете също електроуредите и различните видове техника – лаптопи, компютри, телефони, електрически скутери и средства за придвижване и др. Проблемите с тези фалшиви стоки могат да бъдат много и всички те представляват заплаха за здравето. В това число се включват неизправности на уредите, които могат да доведат до възникване на пожар, повреждане на инсталацията или токов удар. Също така мобилните устройства могат да поставят здравето ви в риск, тъй като често излъчват по-високи нива на радиация и мониторите им в повечето случаи не разполагат с необходимите за очите защити.

Това са само част от менте стоките, които биха могли да предизвикат сериозни здравословни проблеми. Така че на всяка цена избягвайте покупката както на споменатите стоки, така и на всякакви други фалшификати. Не се подвеждайте по ниската цена, тя може да ви коства скъпо.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *