Готови за пролетта със силна имунна система

С наближаването на пролетта всички се приготвяме за повече слънце, емоции и настроение.

Важно е обаче да подготвим и нашето тяло за времето, в което ще прекарваме повече навън. В тази връзка трябва да поддържаме имунната си система силна, защото през пролетта съществуват редица фактори, които биха могли лесно да я компрометират.

През последното десетилетие ставаме свидетели на много рязко преминаване от зимата към лятото, като пролетта и есента почти не се усещат. Това стресира нашия организъм и ни прави по-лесно податливи на неблагоприятните външни влияния, включително на вирусите и бактериите.

За да можем да сме устойчиви на стреса от рязкото затопляне през пролетните месеци, е необходимо да се грижим за защитните сили на имунната система.

Кой има нужда от подсилване на имунната система?

В смяната на сезоните отбранителните сили на организма ни отслабват. Затова не само възрастните хора и децата имат нуждата да се подсили имунната им система. Всеки един човек трябва да се погрижи за добрата ѝ функция. Това може да се случи на първо място чрез здравословното хранене, движението и доброто настроение, и на второ – чрез приема на подходящи хранителни добавки.

Какво представлява имунната ни система?

Имунната система на човека е сложен по рода си механизъм. Тя до ден днешен крие някои загадки за медицината. Нейната основна задача е да защити организма от атаките на вредните вируси и бактерии.

Всъщност имунната ни система се разделя на два вида – вродена и придобита. Вродената има функцията да активира работата си моментално след срещата с болестотворния организъм. Това тя прави чрез нашите лигавици, кожа, респираторната и стомашно-чревната системи като задейства тяхната секреция. Също така вроденият имунитет е отговорен за общия отговор на имунната система срещу различните патогени. Той атакува всички попаднали в тялото микроорганизми, които не разпознава като свои.

Има случаи, в които вродената имунна система не може сама да се справи с нашествието от вируси и бактерии. Тогава на помощ се включва придобитият имунитет, познат още като адаптивен. Той има имунологична памет и след срещата с патоген, подобрява своите отбранителни способности при втори досег с него.

Кои са важните Витамини и минерали и за силна имунна система?

За да функционира в пълния си капацитет, имунната система има необходимост от вещества, които подпомагат и стимулират нейната работа.

Витамин С

Познат още като аскорбинова киселина, Витамин С е един от най-важните за работата на имунната система елементи. Той подпомага транспортирането на кислород в тялото, освен това има силно антиоксидантно действие, благодарение на което се справя с отвеждането на оксидативния стрес. Витамин С не може да се синтезира самостоятелно от нашето тяло. Храните, чрез които можем да го приемаме са:Силна имунна система - 02 silna-imunna-sistema-02

“Фигурин
 • цитрусови плодове;
 • ягоди;
 • зеленолистни зеленчуци;
 • чушки и др.
Витамин D

Този витамин също е от особено значение за човешкия имунитет. Благодарение на неговото количество в тялото, той подобрява защитните механизми на нашата имунна система при срещата с бактериите и вирусите. Участва в процеса на образуване на белите кръвни телца и подпомага възстановителните процеси в организма. Най-вече можем да го набавим чрез слънчевата светлина, тъй като синтезът му се активизира именно, когато сме изложени на слънце. Но заради все по-вредното влияние неговите лъчи, повечето хора избягват пряката слънчева светлина. Можем да го приемаме, макар и в недостатъчни количества, чрез храни като яйца, мазни риби, червеното месо, черен дроб.

Витамин А

Витамин А е от особено значение за лигавиците и кожата. Именно чрез тях работи вродената имунната система. Дефицитът му води до затруднена регенерация на защитните стени на лигавиците, чрез което се улеснява по-бързото проникване на патогените в кръвта. Най-големи количества от Витамин А се съдържат в:

 • морковите;
 • бататите;
 • тиквата;
 • граха;
 • доматите;
 • магданоза.
Цинк

Един от основните за работата на имунната система минерали е цинкът. Той участва във функцията на над 200 ензима, а също има главна роля в редица процеси, свързани с обмяната на веществата. Дефицитът му засяга както придобитата, така и вродената имунна система, тъй като без него, клетките им не могат да функционират нормално. Благодарение и на силните ни антиоксидантни свойства, цинкът се грижи за бързото възстановяване от бактериални и вирусни инфекции. Храните богати на цинк са стридите, говеждото месо, спанакът, млечните продукти, кашуто, гъбите и други.

Селен

Селенът е друг минерал от особена важност за работата на имунната система. Селенът и цинкът дори са задължително включени в лечението на Covid-19. Селенът участва в синтеза на ензими, чиято цел е елиминиране на негативното действие на свободните радикали в тялото. Тези ензими са познати като селенопротеини и са от особена важност за имунния отговор по време на различни инфекции. Селенът активира и по-високото производство на антитела срещу вирусите, както и стимулира работата на Т-клетките. Въпреки, че трудно може да се набавят необходимите количества селен чрез храната, той се съдържа в:

 • леща;
 • риба;
 • яйца;
 • аспержи.

Как чрез ежедневните си навици да си осигурим силна имунна система?

Има няколко съвсем прости стъпки, които ако прилагаме всеки ден, ще си подсилим имунитета си и ще го направим устойчив при срещата с патогените:

 • редовно миене на ръцете;
 • достатъчно сън;
 • прием на минимум 2 л. вода дневно;
 • често проветряване;
 • физическа активност за предпочитане на открито;
 • прием на пробиотици за доброто състояние на чревната флора;
 • ограничаване на алкохола и цигарите;
 • по-малко стрес и повече смях.

Както виждате силата на човешката имунна система до голяма степен зависи от начина на живот. В днешно време обаче, колкото и здравословно да се храним, предвид влошеното качество на храните в световен план, е трудно чрез менюто си да си осигурим всички важни витамини и минерали за силна имунна система.

Затова нашият съвет е да разгледате богатия набор от качествени продукти от магазин за хранителни добавки MagHerbs.com, които ще осигурят на организма ви силен имунен отговор при срещата с вирусите и инфекциите.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *