Списък: Къде има денонощна ветеринарна клиника в София и страната

Списък и класация за денонощна ветеринарна клиника в София, Варна, Бургас, Пловдив, Ямбол, Русе, Стара Загора. Как да изберем денонощен ветеринар? Кои са най-добрите ветеринарни лекари в България?

За животните не съществува „Бърза помощ“. Когато възникне спешно състояние, цялата отговорност лежи върху стопанина. Понякога само от неговите бързи и адекватни реакции зависи дали любимецът му ще живее. От собствените ни решения зависи доколко адекватна помощ ще получи животното. Домашните любимци са зависими от нас, а ние сме отговорни за техния живот и здраве.

И така, при здравословен проблем не викаме линейка. Нужно е сами да открием ветеринар и да заведем своя любимец. В някои страни това не би звучало като проблем, но в България е така. В някои по-малки градове изобщо няма ветеринарни клиники с удължено работно време. Дори в София денонощно отворените кабинети се броят на пръсти.

Спешни ветеринарни клиники и лекари
ГрадДенонощни клиникиКлиники с удължено работно време или телефони за спешни повиквания
СофияСвети Антим, ЦВК (с повикване)Вяра, Надежда, Любов (до 24:00), Син кръст (до 01:00)
ПловдивПровет Тракия, д-р Г. КолевСитивет, д-р Коко
ВарнаОВК, МарветВК Надежда
Бургасняманяма
Стара ЗагоранямаВита Вери

Първо ще кажем, че съществуват три вида клиники, в които ще намерим помощ извън рамките на обичайния работен ден.

 1. Денонощна клиника – с дежурен лекар на място по схемата 24/7;
 2. С удължено работно време – те работят до 22:00 или 01:00 часа. Понякога това е достатъчно. Ако проблемът възникне около 20 часа вечерта, не е нужно да търсим денонощна клиника;
 3. Клиника с лекар на повикване – някои клиники не действат нощем, но са дали телефон за спешни повиквания и се отзовават при обаждане.veterinar-01

Представяме ви накратко списък-класация с най-добрите денонощни аптеки в София и страната, базиран на търсенията в Гугъл и препоръките на читателите. Ако не откривате любимата си клиника и бихте желали да я препоръчате за включване, направете го в нашия форум ТУК. Също така дайте мнение и за клиниките, които вече присъстват в материала за да помогнем и на останалите читатели.

Денонощна ветеринарна аптека в София

Свети Антим

Денонощен ветер. център Свети Антим е едно от малкото заведения в столицата с денонощен стационар и постоянно дежурящ лекар. Центърът работи от 16 години.

Св. Антим е точното място за стопани, които търсят спешна реакция през нощта. Но клиниката има и друга, още по-важна функция – тя поема лечението на пациенти, които изискват непрекъснати грижи. Центърът е открит точно с идеята да предоставя 24-ч. грижа за домашния любимец.

В центъра работят ветеринари, специализирани в разни области. Те са достатъчно компетентни не само за традиционните градски любимци кучета и котки, но и по отношение на зайци, морски свинчета, птици и други животни, които се гледат в домовете. Така освен спешната помощ, в Св. Антим се предоставя и последваща специализирана грижа в хирургия, неврохирургия, кардиология, ортопедия, онкология. Към него може да се обръщаме при проблеми с очите, кожата, козината, зъбите.

Центърът разполага с нужната техника за образна и лабораторна диагностика. На момента се правят рентгенография, кръвни,  цито- и хисто- и серологични тествания и др.

Адрес: София, ул. Враня №63, телефони за запитвания 0878416673 и 0878416674.

Син кръст

Ветеринарната кл. „Син кръст“ не е денонощна, но работи до 01:00 часа през нощта – максимално удължено работно време, включително през уикенда. Това важи относно приемането на спешни пациенти.

“Фигурин

По отношение на лекуваните в болницата животни, тя е денонощна – тоест предоставя постоянна грижа за хоспитализираните, дори и през нощта. Идеята на създаването й е да се предоставя ветеринарна помощ без почивен ден и в късните вечерни часове.

Син кръст работи с дребни животни. Разполага с нужната апаратура за спешна диагностика и оперативно лечение. Клиниката е обширна, има лаборатории, зали за диагностика, операционни зали и звено за реанимация.

В Син кръст функционира екип от ветеринари с различна специализация, вкл. специалист по тазобедрена дисплазия и заболявания на опорния апарат. Провеждат се сертифицирани тестове за генетични заболявания.

Адрес: София, ул. Синя светлина №1 в кв. Панчарево. За запитвания са телефоните 029790935 и 0898361903.

Вяра, Надежда, Любов

Ветеринарната клиника е създадена като денонощна и дори това е записано в името й. Идеята е да се предоставя ветеринарна грижа по схемата 24/7 плюс нужните интензивни грижи за болните животи.

В момента идеята за денонощен прием не се реализира. С мотив епидемията от ковид, на сайта е коригирано работното време – във „Вяра, Надежда, Любов“ се преглеждат нови пациенти в диапазона от 8:00 до 24:00 без почивка, вкл. през уикенда. Значи към момента тази клиника работи на принципа на удълженото работно време.

Дадени са телефони, които работят денонощно – това са 0884197686 и 024834140.

Адрес: кв. Люлин 5 в столицата, ул. 502.

Централна ветеринарна клиника

Стандартно ЦВК работи с удължено работно време до 22:00 часа и има телефони за спешни повиквания през нощта –  024219999, 0888100980, 0899100980. Те са за повикване на лекар при екстрени случаи през нощта.

veterinar-02

Спешно състояние е висока Т°С над 38.5°С за куче и 39.2°С за котка, треперене, посиняване на склерите и венците, отказ от храна и пиене, летаргия

В този смисъл клиниката не е отворена денонощно, но предоставя денонощна помощ на повикване. При проблем може да позвъните и ще дойде лекар, за да прегледа болният любимец.

Ценна информация: в сайта на ЦВК са описани спешните състояния в помощ на стопанина. Лекарите отбелязват, че често стопаните не дооценяват кое състояние е спешно и се обръщат към специалист късно.

Още клиники в София с опция за помощ извън работно време:

 • Ветер. клиника Анимо е открита за пациенти до 20:00 часа и денонощно наличие на дежурен лекар при спешност. Телефон за повиквания 0889780180. Адресът е Младост 1А,  блок 508. Предоставят денонощен стационар;
 • Денонощна клиника Мегавет в жк. Младост 2, ул. Св. Киприян №44. Работи по спешност само в работни дни от 21:30 до 04:00 часа, след повикване на тел. 0888825799;
 • Ветеринарна кл. „Добро хрумване“ има спешен телефон *3536. Клиниката се намира на три адреса в столицата. Тази в кв. Изток (на ул. Пиер Дегейтър №10 Б) предоставя телефони за денонощна връзка. Те са 029298029, 0896604887. На сайта на Добро хрумване е записано, че спешните пациенти се канят в клиниката в кв. Изток;
 • Кабинет „Д-р Камелия Лазарова“ – вет. специалист, който прави домашни посещения и отговоря денонощно на тел. 08886811946. Разположена е в кв. Лозенец, ул. М. камък №58.;
 • Вет. клиника „101 любимци“ в кв. Овча купел има телефон за спешни повиквания 0878925401.
Във Варна
Обединена ветеринарна клиника

Клиниката работи денонощно, магазинът в нея – до 20:00. Планови прегледи се записват също до 20:00 часа.

Клиниката разполага с около 20 ветеринарни специалисти и десетина ветеринарни техници. Разполага с клинична лаборатория за всякакви изследвания и тестове за инфекции и паразити,  както и отдел за образна диагностика с компютърен томограф, рентген, ехограф и техника за гастро-, колоно-, рино-, бронхоскопия. Има отлични постижения в областта на неврологията и ортопедията.

В клиниката е оборудван и функционира стационар за 24-часова грижа и наблюдение. Отговаря на тел. 052300804 и 052300805. Адресът е ул. „Царевец“ 34.

Марвет, денонощен кабинет

Предоставя ветеринарна помощ в непрекъснат порядък, включително домашни посещения. Клиниката е на ул. Ген. Паренсов №52. Телефони за повиквания 052603396, 0888861466.

Ветеринарна амбулатория „Надежда“

Предоставя специализирна помощ и хотел, осъществява домашни посещения. Денонощно отговаря на тел. 052616665. Адресът е ул. „Поп Харитон“ №6, тел. 0888580249.

В Бургас

В морския град към момента няма клиника, която да работи в непрекъснат порядък. Няма и такава с телефон за спешни повиквания. В интернет често се изтъкват няколко клиники, но информацията за тях е погрешна – те не работят денонощно. За такива се препоръчва Ветер.амбулатория Изгрев в едноименния квартал, блок 93, кабинетът на д-р Николай Митев на ул. „Карлово“ №14 и др.

За жалост в Бургас няма клиники и с удължено работно време, малко са кабинетите, които функционират в почивни дни.

Със стационар разполагат:

 • Вет. клиника Байрон на ул. Транспортна №13. Там има капацитет за денонощна грижа за 20 кучета и 12 котки, както и мобилни клетки за дребни любимци. Тел. за връзка с д-р Н. Колев 0568452257, с д-р Асен Карамфилов 0895730078;
 • Вет. клиника „Д-р Пух“ на ул. Иван Богоров в жк Изгрев. Тел. за запитвания 0883477153.
В Пловдив

Под тепетата има повече денонощни клиники и достъпни и през нощта специалисти, отколкото в столицата. С официално непрекъснато работно време са две клиники – Провет в Тракия и кабинета на д-р Георги Колев срещу Военна болница.

veterinar-03

Спешно състояние е травма, сериозна болка, изхвърлено животно в тежко състояние, затруднено дишане, пълен или частичен паралич

Денонощен ветеринар Провет Пловдив

Мотото на клиниката е „24 ч. в услуга на домашния любимец“. Официално е обявено непрекъснато работно време – денонощно отворена. Всяка нощ има дежурен лекар на място, както и голям стационар. Предоставят се както спешни грижи, така и постоянно наблюдение.

Под името „Провет“ има две клиники в Пловдив. Едната се намира в кв. Кършияка, тя не е денонощна. Денонощно отворена е втората клиника в кв. Тракия, срещуположно на блок 83. Това е едно от известните места в Пловдив, където се водят спешни случаи през нощта.

Тел. за връзка и запитвания 032207209,  0879285209.

Денонощен вет. кабинет д-р Георги Колев

Обявен е като кабинет за спешна помощ с официално записано 24-часово работно време. Амбулаторията е ситуирана на ул. М. Такев №6 срещу Военна болница. Там се предлага диагностика, акушерство, хирургия в спешен и планиран порядък, постоперативна грижа на всякакви домашни животни – едри и дребни. Тел. за връзка 0899252996.

Клиники Ситивет

Ситивет се свързва с името на утвърдения в Пловдив д-р Николай Лалев. Основната амбулатория е до училището за глухи на ул. Прохлада №4, допълнително се дават часове на ул. Ален мак до пазара в Гагарин.

При нужда от незабавна реакция се звъни на тел. 0885607271. Клиниката притежава стационар за денонощно лечение и с нужната апаратура за лабораторни и образни изследвания.

Други ветеринарни кабинети със спешно повикване:

 • Ветер. амбулатория Д-р Коко. Тя няма непрекъснато работно време, но специалистите реагират при спешни случаи. За връзка при нужда е обявен тел. 0884030109. Адресът е ул. Славееви гори №18, 0887415207;
 • Новет – принципно клиниката предоставя спешна помощ, но към момента временно е спряна тази услужа и се работи само в рамките на обявеното работно време до 18 или 19 часа. Новет се намира на две места – на бул. България №276 в Кършията (0888838342, 032963129) и в кв. Каменица на ул. Арх. К. Петков № 58 (0884104354, 032622296). Клиниката в Кършията е отворена и в неделя.
В Ямбол

Спешна ветеринарна помощ се предоставя в:

 • Вет. клиника „Д-р Илиян Стоянов“ – специалистите предоставят спешна помощ и домашни посещения, освен това диагностика, лабораторни и рентгенови изследвания. Телефонът за спешни случаи е 046662527, 0898892040. Работи и в неделя по предварителна уговорка. Намира се в кв. Каргона, на адрес в К. войвода №22.;
 • Ветеринарна Клиника „Приятели“ на ул. Мидия №9. Предлага се спешна помощ в непрекъснат порядък по схемата 24/7, както и хоспитализация и интензивна грижа в стационар. Телефонът за спешни повиквания е 0887209425.
В Русе
 • Ветеринарна амбул. д-р Димитрова предоставя спешна помощ, без да има непрекъснато работно време. Телефонът за запитвания е 082823828. Адресът е в Русе на ул. Борисова №69. Предоставя се спешна грижа за всякакви дребни и по-едри домашни любимци.
 • Клиника Албейтар работи до 20:00 от петък до събота, в неделя – до 18:00. Адресът е  ул. Люляк №17 до пазара.

Още информация на английски: Как да изберем добра ветеринарна клиника?

В Стара Загора
veterinar-04

Ветеринарните лекари също имат специализация, както хуманните

 • Вет. клиника Вита Вери работи без почивни дни, като през седмицата е с раб. време до 19:00, а през уикенда – по-кратно. Но клиниката е обявила спешен телефон за повиквания, който е открит и отговаря до 23:00 ч. Това е 0894337500. Адрес на клиниката ул. Ст. Караджа №101, стационарен тел. 042654122;
 • Верея Вет има работно време до 19:00 ч., но обявява приема на спешни пациенти. По какъв начин, запитайте са тел. 0889619671 и 0988747345. Адресът е ул. Дим. Наумов №43;
 • Вет. клиника „Стара Загора“ – д-р Папазов предоставя стационарни грижи. Тел. 0888443169.
Велико Търново

Санивет притежава хоспитализационен стационар за денонощно лечение и посещения в дома. Адресът е ул. Мар. Габровска №2А, В. Търново 5000, тел. 062550052.

Как да изберем добра ветеринарна клиника?

В малките населени места няма място за избор. Обикновено се търси ветеринарен кабинет на близко разстояние или в близък град. При спешни случаи рядко има възможност за избор и в областните градове. Дори в София са налични едва 3-4 клиники, отворени за спешни пациенти в тъмната част на денонощието.

Настоятелният ни съвет е да намерите удобна клиника за услуги в редовен порядък и такава за спешни случаи. Да си запишете телефоните и адресите, да видите на картата къде се намират. Всичко това го правим, защото имаме домашен любимец. Не защото той е болен, а защото има риск да възникне спешен случай, а спешните кабинети са рядкост и ще отнеме време да намерим информация за тях.

При нуждата от незабавна помощ ние просто отиваме там, където е възможно. За планирано лечение, консултации и прегледи можем да подберем по-внимателно специалиста. Как да го направим:

 • По препоръки на познати и приятели, по отзиви в интернет. Добрите ветеринари се препоръчват и техните имена се откриват във форумите и социалните мрежи;
 • По препоръки на организации, които доброволно подпомагат и лекуват животни. Можем да позвъним или да им пишем във фейсбук и да ги помолим за координати на добър лекар. Доброволците в тези организации работят с много специалисти и са наясно с качествата и цените им;
 • По описаните дейности в специализираните сайтове на клиниките. Ветеринарните специалисти предоставят различен обем от дейности. В някои клиники има специализирани ветеринари, а другаде те са общи специалисти – като ОПЛ. Ако имате нужда от стоматолог, хирург или ендокринолог, по-добре да търсите точно такива специалисти, а не просто ветеринар.

При избор гледайте и наличното оборудване – дали има лаборатория, рентген, апарат за ултразвук и др. Неприятно е, когато лекуващият лекар ни изпраща за диагностика в други клиники и лаборатории. Удобно е и когато избраната клиника провежда експресни тестове.

При нужда от продължително лечение и ваши лични ангажименти ще ви трябва клиника със стационар. Малко от ветеринарите разполагат с такъв за предоставяне на 24-ч. грижа. Не се безпокойте да смените клиниката в търсене на такава с възможност за хоспитализация. Понякога ветеринарите връщат животното за долекуване у дома твърде рано, само защото нямат условия да го наблюдават.

Както виждате от списъка ни малките градове изпитват недостиг на ветеринарни клиники с постоянно обслужване. В доста от тях има недостиг и на адекватна апаратура.

Най-добрите ветеринарни лекари в България

За мнозина изборът на ветеринар стои по-високо от избора на клиника. Понякога лечението зависи от личните качества на специалиста, но добре оборудваните и организирани клиники създават условия за добро лечение, а този факт не е за пренебрегване.

Все пак, хората търсят имената на квалифицирани и доказали се специалисти и това е нормално. Потърсете препоръки за вашия град, като разпитате близките си и собственици на животни.

В следващия списък не сме изчерпателни. Цитираме някои имена, които са предпочитани и препоръчвани ветеринари по градове.

В София с отлично реноме са всички специалисти от ЦВК. Те се препоръчват и на клиенти от страната с трудни за разрешаване случаи. В ЦВК работят и с екзотични животни. Често се споменава името на д-р Мила Бобадова. Много се препоръчват клиниките „Добро хрумване“, д-р Димов от Бест Вет, д-р Николай Борисов, д-р Галина Стойкова от Байвет, д-р Атанасов от клиника Нова, д-р Яначкова и д-р Донкова от „Вяра, Любов, Надежда“. Д-р Костов се препоръчва заради денонощно посещаване в дома. Често се споменава името на д-р Антов от Лозенец, а д-р Петър Дюлгерски от Младост 3 бива определен като уникален лечител.

В Пловдив с отлично реноме са всички специалисти от Провет в Тракия, д-р Николай Лалев от Ситивет, д-р Карагьозов и д-р Капашиков от Новавет. Д-р Камен Шишков е известен с ниските цени, на които предоставя ветеринарна грижа.

Във Варна най-много се препоръчват д-р Петров от Ветер. амбулатория „Надежда“, Ултравет, д-р Маринов и д-р Кацарски от ОВК, Вет. център Петкови (но за тях има и негативни отзиви), д-р Венцислав Тодоров.

В Бургас е известен д-р Митев, в Стара Загора – д-р Цеков за реанимация и спешни случаи, д-р Елена Сиракова и д-р Румен Димитров от Вита Вери.

Допълнете този списък, посочете ветеринаря, от когото сте останали доволни, спасил е вашият любимец или е разрешил особено труден случай.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Списък: Къде има денонощна ветеринарна клиника в София и страната

 1. Фигурин билки за отслабване
 2. Изключително съм признателна на д-р Николай Лалев, винаги е на линия, вдига си телефона, тежките случаи ги взима вкъщи. Виждала съм го да ходи навсякъде с клетка с котка, защото може да умре. Той е от Пловдив.

 3. На мен са ми казвали, че за сериозни неща трябва да се ходи до Стара Загора, защото там са специалистите. Аз съм далече, от Плевен и ходим при д-р Ангелов и д-р Ивайло Савчев.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.