Изпитани рецепти за анемия от народната медицина. Видове, лечение, билки, хранене и причини.

Помогнете си при анемия с изпитаните предложени рецепти и билки от народната медицина. Видове анемия, причини за възникване, лечение и хранене.

Съдържание на статията:  ♠ Анемия. Видове анемия. Причини. Степени на анемия. ♠ Симптоми и признаци на анемия. Диагностика. Лечение на анемия. Хранене при анемия. Лечение на анемия с народна медицина и билки.

Анемия.

Думата ”анемия” в превод означава ”без кръв” или ”малокръвие”. Болестта е патология, която се характеризира с намаляване на еритроцитите – нашите червени кръвни клетки и на хемоглобина в кръвта. Наблюдава се също намаление на размера на общия обем на еритроцитите или патологични промени в тяхната форма. Когато тялото не получава достатъчно желязо, което е необходими за образуването на хемоглобин в червените кръвни клетки, жизненият му потенциал намалява.

Билката глухарче помага за лечението на анемия

Билката глухарче помага за лечението на анемия

Както е добре известно, хемоглобинът транспортира кислород. Ако в кръвта не постъпва достатъчно желязо чрез храната, отделяно в кръвта чрез кръвотворните органи (а за това има и други важни фактори освен храната), хемоглобинът намалява и клетките не получават достатъчно кислород и това води до затруднение на функционирането им.

Много от пациентите дори не знаят, че изтощението, от което страдат се дължи на анемията. Това явление не се счита за заболяване, но то може да е признак за наличието на други заболявания, така че чрез нея трябва да бъдат открити и диагностицирани възможните причини и заболявания.

Видове анемия.

Различните видове анемия зависят от характеристиките на източника на заболяванията, които са основна причина за нея. В зависимост от това има няколко вида анемия.

Хронична и остра хеморагична анемия

“Фигурин

Възможни причини: честа кръвозагуба при силна менструация, рак, хемороиди, рани или наранявания, или да бъде резултат от други причини за загуба на кръв.

Желязодефицитна анемия

Желязодефицитната анемия се получава, когато липсата на важния елемент желязо в нашия организъм, може да бъде предизвикана от нарушение на усвояването му, неправилно хранене, хормонален дисбаланс, или кръводаряване. Допълнителни причини за този вид анемия се считат: тежка менструация, кървене, рак и бременност, в които нуждата от желязо се увеличава значително.

Хипопластична и апластична анемия

Те са със сложна патология, която причинява функционална недостатъчност на костния мозък. Във втората форма процеса на производство кръв е много затруднен. И в двата случая анемията се развива постепенно в резултат на инфекции, радиация, странични ефекти от лекарства и въздействие на химикали, също и по наследственост. В тази форма на анемия е нарушен процесът на обмяна на желязо в организма, количеството му в кръвта значително се увеличава, но делът на белите кръвни клетки се намалява с понижаване на хемоглобина. Младите форми не червените кръвни клетки отсъстват.

Мегалобластна анемия

Този вид анемия може да бъде наследствена или придобита и се характеризира с присъствието на мегалобластни клетки на костен мозък (ядрени клетки, които са прекурсори, предшественици на червените кръвни клетки). Подвид на тази форма на анемия са тези с дефицит на фолиева киселина и В12-дефицитна анемия (фолиеводефицитна и В 12-дефицитна), които се развиват на фона на липсата на съответните вещества в организма.

Пернициозна анемия

Пернициозната анемия или както е известна – болест на Addison-Biermer, е хиперхромна, вид мегалобластна анемия, която се дължи на нарушена обмяна на витамин В12 и в производството на нуклеиновите киселини. По-често се среща при жени над 40 години. Прието е, че пернициозната анемия е вид автоимунно заболяване. Тя често се комбинира с други автоимунни заболявания, например с автоимунна хемолитична анемия. витилиго, тиреоидит на Хашимото.
В резултат на тези автоимунни нарушения се получават и такива на витамин В 12.

Болните не страдат от недостига на този витамин, а от невъзможността да се усвои, поради липса на т.н. вътрешен фактор, необходим за неговата резорбция. В резултат на това в терминалния илеум се получава дефицит на В 12. В действителност на лице е атрофия на стомашната лигавица, поради която не се отделя стомашен сок и споменатият вътрешен фактор. Витамин В 12 трябва да се свърже с него и така да достигне крайната си цел – да участва в производството на нуклеиновите киселини на еритробластите.

При този вид анемия е нарушен синтеза на важните ДНК, разстройва се деленето на клетките и се намалява диференциацията и пролиферацията на еритробластите в нашия костен мозък. Нормалното кръвотворене е заместено от мегалобластно. За него е характерно, че няма синхрон в узряването между цитоплазмата и ядрото, като цитоплазмата първо узрява, а ядрото остава неузряло, младо, изпълнено с множество нуклеоли и хроматин.

Хемолитична анемия

Тя се характеризира с факта, че се дължи на прекомерно разрушаване на червените кръвни клетки, чиято нормална продължителност на живота е около 120 дни. Тази форма на анемия се характеризира с появата на антитела, които разрушават червените кръвни клетки, като намаляват тяхното съществуване на 13 дни. Видовете хемолитична анемия са сърповидно-клетъчна, при която се наблюдава анормален хемоглобин в еритроцитите, и автоимунна, свързана с въздействието на антитела.

Кои са причините за появата на анемия

Кои са причините за появата на анемия

Причини.

Най-често, такова състояние на организма се дължи на заболявания, свързани с малка, но постоянна загуба на кръв. Това се случва, когато има кървене от стомашни язви, особено усложнени от кървене, наличие на различна етиология на тумори на стомаха и червата, при наличие на дивертикулит, поради ерозия на стомашната лигавица, на инвазия на организма от хелминти (глисти), нередовен прием на храна, минали заболявания.

Анемията е възможно да се появи от раждането на бебе и след това при кърменето. Също така често анемията е в резултат на тежка менструация. Засегнати са като бързорастящи деца, възрастни, любители на алкохол, привърженици на вегетарианска диета. Причини могат да бъдат недостатъчните количества белтъчини, желязо и витамини в храната, прием на антибиотици, гастрит, възпалителни заболявания на стомаха.

Степени на анемия.

Степента на анемия е показател, който е възможно да се определи само след изследване на кръвта. Данните за стойностите са показателни за нивото на хемоглобина и на еритроцитите (червените наши кръвни клетки). Има четири степени на тежест на анемия:

Лека степен. При нея се наблюдава лек спад в нивото на хемоглобина не по-нисък от 90 г / л (грама на литър кръв) за жени и 100 г / л за мъже. Обемът на еритроцитите не се намалява с повече от 3.5 х 1012 за литър. Симптомите са леки неразположения.

Средна степен. Хемоглобинът намалява повече и достига от 70 г / л за жените и 80 г / л за мъжете. Обемът на червените кръвни клетки може да падне до ниво от 3 х 1012 на литър. Признаците на анемия се задълбочат при тази степен.

Тежка степен на анемия. Нивото на хемоглобина при нея спада до 50 г / л за жените и 70 г / л за мъже и броят на еритроцитите спада до 2,5 х 1012 за литър. Анемията започва да се проявява забележимо. Съществува заплаха за човешкия живот.

Крайно тежка степен на анемия.  Хемоглобинът пада под 50 г / л, еритроцитите не надвишават 2.5 х 1012 на литър. Вероятността за смърт е значително увеличена.

Един от главните симптоми за анемия е отпадналост

Един от главните симптоми за анемия е отпадналост

Симптоми и признаци на анемия.

Симптомите на анемия при жените и мъжете се разделят на общи и специфични. Последните присъства при всяка форма на анемия, независимо от причините, които са я причинили. Тези симптоми са: бледа кожа и лигавици; чувство на слабост и умора; загуба на апетит; сърцебиене; ниско кръвно налягане; лоша концентрация; шум в ушите; нарушения на съня; неспособност за концентрация; слаба памет. Ако появата на анемия е свързана с кървене или кръвоизлив, симптомите ще се определят от мястото на тяхната дислокация.

Основните признаци, които показват наличие на увреждане на целостта на кръвоносните съдове са: капки кръв в урина; симптоми на интоксикация; повишаване на температурата; признаци, че вътрешните органи са в тежко положение. Спецификата на проявите на постхеморагична анемия се обяснява с мястото на кървене, имащи хроничен или остър характер. При тази форма на анемия е необходим задълбочен преглед на пациента.

Желязодефицитната анемия се проявява в следните симптоми: болезнени пукнатини по езика и устните; бледа и изпита кожа; отделяне на нокътната плочка; косата може да стане с тънък косъм, чуплива, преждевременно да побелее; да се понижи имунитета, проявява се с чести простудни заболявания; подуване на краката; леко повишена температура; отичане на краката, тонусът на сфинктера намалява, което може да доведе до загуба на контрол на пикочния мехур; промени във вкуса и обонянието; мускулна слабост.

Хипопластична и апластична анемия се проявява с признаци: като наднормено тегло; повишаването на температурата; сепсис; обща бледост на кожата; кървене от носа и венците; усещане за парене в устата; капилярни кръвоизливи по кожата и лигавиците; може да се увеличи черния дроб и да се появят усложнения, характерни за инфекции.

Признаци на мегалобластна анемия са: изтръпване и мравучкане в ръцете и краката; понижена производителност и влошаване на умствените процеси; несигурна походка.

Основните характеристики на хемолитичната анемия включват следните симптоми: урината става тъмна на цвят, което се дължи на разрушаването на червените кръвни клетки, придружено от отделянето на значителни количества на билирубин, идващи от пикочната течност. Наблюдават се признаци на жълтеница, предизвикана от факта, че далакът унищожава дефектните и непълноценни червени кръвни клетки; спленомегалия (увеличен далак), това се дължи на усилената работа на този орган да унищожи голяма част от нашите червени кръвни клетки.

В ранните етапи на анемия няма ясно изразени прояви, в този случай диагнозата се поставя след специални диагностични процедури.

Диагностика.

Дейностите за диагностика, за да се идентифицира анемия могат да бъдат общи или тясно фокусирани, в пряка зависимост от конкретната форма на анемия.

Задължителните мерки, за която и да е форма на заболяването са: медицински преглед; кръвни тестове, които определят броя на еритроцити, тромбоцити и бели кръвни клетки; ретикулоцити, хематокрит, хемоглобин, средния обем на еритроцитите, размерът на разпределение на червените кръвни клетки по обем, средното съдържание на хемоглобин в червените кръвни клетки, средната концентрация на хемоглобин в червените кръвни клетки. Допълнителните изследвания зависят от вида на анемия.

Лечение на анемия.

Анемията себе си не е болест, лечението трябва да бъде насочена към справяне с основните причини за нейната поява.

Ако състоянието е причинено от кървене, то трябва да бъде прекратено с всички възможни средства. За всяка от формите на анемия се изисква специфично лечение:

Желязодефицитна анемия – за нея са назначени хранителни добавки с желязо, а лечение е не по-малко от 4 месеца. Препоръчителна е лекарствена терапия в съчетание с богата диета на желязо.

Анемия с дефицит на витамин В12 се лекува с витамин В12 и кобаламин.

За хемолитична анемия се предписва глюкокортикостероиди. Ако патологията е в тежки форми, може да се наложи спленектомия (хирургично отстраняване на далака).

Като терапевтични мерки на желязодефицитна анемия при деца традиционно се използват железни препарати в течна форма. Дневната норма на тези терапевтични средства е 3 мг / кг. Продължителността на курса на лечение е около шест месеца и може да продължи дори и след достигане на адекватни нива на хемоглобина. Инжекционните форми на лекарствата за млади пациенти са предвидени само в тежки случаи.

Хранене при анемия

Хранене при анемия

Хранене при анемия.

За лечението на анемия, храненето е от голямо значение и е насочено към възстановяването и попълването на желязо в организма и веществата, които са важни за кръвообразуването.

Храненето за жени при анемия по време на кървене, бременност и раждане трябва да бъде внимателно обмислено, балансирано и наситени с всички необходими витамини и микроелементи.

Основни принципи на хранене при анемия.

Трябва да има баланс на протеини, мазнини и въглехидрати в организма и да се увеличи в диетата количеството на протеините. Протеинът е необходим за по-добро усвояване на желязото, за образуването на червените ни кръвни клетки и съединения на хемоглобина.

Мазнините се отразяват неблагоприятно на процеса на кръвообразуване, така че тяхната употреба трябва да се намали в случаи на анемия. Въглехидратите не оказват влияние върху формирането на хемоглобина, така че е добре да се използва в норма.

Не забравяйте и за продуктите, които съдържат желязо и витамините, които насърчават усвояването на желязо от червата.

Хранене при желязо дефицитна анемия.

При желязодефицитна анемия в тялото липсва желязо. Така че ще трябва да се консумират храни богати на този микроелемент.

Голямо количество желязо се съдържа в черния дроб (свински, телешки, пилешки), в заешко месо, пуйка, агнешко, телешки език. Свинският дроб, свинското и заешкото месо не се препоръчват по други съображения за здравето, запомнете това. Учените са го доказали, пише го и в Библията. По отношение на зърнените култури, най-голямо количество желязо се съдържа в следните: елда, овесени ядки, просо и ечемик. Може да си направите да ядете по-често варени овесени ядки или овесено мляко – 3 лъжици се варят в половин литър вода. Боровинките са богати на желязо, има много от него и в прасковите.

Достатъчно желязо има в пилешко и говеждо месо, риба (скумрия, есетра хайвер, сьомга), яйца, спанак, киселец, листа от маруля. Богати на желязо са плодовете като ябълки, дюли, кайсии, сливи. Полезен за анемия е и хлябът от пълнозърнесто брашно.

Малко количество желязо се съдържа в следните храни: ориз, макарони, магданоз, копър, домати, цвекло, моркови, зеле, плодове като диня, къпини, череши, ягоди.

Витамините от В-групата, които участват в кръвообразуването се съдържат в хляба, зърнените храни, бирената мая, карантии, бобови растения, месо, риба, яйчен жълтък, извара.

Много полезен при желязодефицитна анемия е пчелният мед. Той включва 40-60% фруктоза, което допринася за по-добро усвояване на желязото в червата. Лекарите препоръчват яденето на тъмен мед, той има повече витамини и минерали, необходими при анемия.

Храната да съдържа важни витамини за анемия.

Много витамини допринасят за усвояването на желязото в тялото и са нужни за кръвта, така че е важно да се консумират диетични храни, които са богати на тези вещества.

Витамин С – естествен антиоксидант, помага за усвояването на желязо и подобрява качеството му. Съдържа се в растителните храни, които трябва да се консумират сурови (касис, цитрусови плодове, зеле, чушки).

Витамин В12 – Липсата на този витамин може да доведе до анемия. За да бъде компенсирана липсата му, можете да използвате този „терапевтичен коктейл”: една чаша мляко, една чаена лъжичка бирена мая, една чаена лъжичка мед.

Плодовете съдържат витамини полезни за анемия

Плодовете съдържат витамини полезни за анемия

Витамин В6 – стимулира обмяната на веществата и участва в усвояването на протеините, за развитието на еритроцитите и хемоглобина. Съдържа се в храни: ядки, бобови растения, месо, риба.

Витамин В9 (фолиева киселина) – предотвратява развитието на анемия. Той съдържа фолиева киселина в цитрусовите плодове, зелените листни зеленчуци, черен дроб, мед, ядки, мая.

На пациентите, които страдат от анемия, се препоръчва да използват плодове и билки, които са богати на желязо.

Отварата или запарката от сушени плодове на бъз, дива роза, касис е богата на аскорбинова киселина, която подобрява усвояването на желязо. Може да я вземате три пъти на ден по чаша.

Изсушените листа от горска ягода, касис, коприва и бутрак се смесват като се вземат по равни количества. Една супена лъжица от тях се запарват с чаша вода като се държи на топло, например във фурна (или в топлоизолираща купа) за два часа. Вземете една трета от това количество три пъти преди хранене.

Полезно е да се ядат пресни сурови ягоди, плодове от дрян, пчелен прашец и особено полезно е да се яде семе от коприва по лъжица на ден сутрин. Яжте редовно варено цвекло, отделно настъргани моркови варени в мляко. Пийте сок от сурово цвекло по чаша на ден за 3-4 седмици. Препоръчва се и сок от картофи по 150 мл двукратно през деня преди ядене за 2-3 седмици. За страдащи от анемия се препоръчва да се яде супа от върховете на млада коприва, пресни или сушени: шепа от билката на литър вода.

Витамин В12 е важен за синтеза на червени кръвни клетки

Витамин В12 е важен за синтеза на червени кръвни клетки

Какво да се изключи от диетата при желязодефицитна анемия?

Някои храни не се препоръчват за хранене при анемия, тъй като пречат на абсорбцията на желязо. Те включват:

свинска мас, тлъсти меса, птици и риба, маргарин, месо с високо съдържание на мазнини, агнешка и говежда лой.

Тези продукти не са полезни, защото имат високо съдържание на мазнини, поради нарушена абсорбция на желязо от усвояването им в червата.

Примерно меню за един ден с анемия

Закуска: с каша от елда, задушени пилешки дробчета, салата, билкова отвара.

Втора закуска: 2 ябълки, варено яйце.

Обяд: зеленчукова супа, печени пилешки гърди, салата с домати и зелени зеленчуци, ръжен хляб, плодове.

Закуска: след обяд: отвара от бъз, извара с ниско съдържание на мазнини и мед.

Вечеря: печена риба, доматена салата със спанак, пълнозърнен хляб, плодова салата.

През нощта: кисело мляко.

Храната за страдащи от анемия трябва да бъде полезна и балансирана, да съдържа необходимото количество протеини, желязо и други важни витамини.

Процентът на усвояване на желязото в месо, риба и карантия е 15%. Това означава, че от 100 молекули желязо, които се поглъщат с месото, само 15 ще навлязат в кръвния поток. Зеленчуците обикновено не достигат този показател. Обикновено степента на абсорбция на желязо от зеленчуците е около 1%. Все пак, това не трябва да ви насърчи към прекомерна консумация на животински храни. Важно е да се запомни, че витамин С увеличава скоростта на усвояване на желязото от организма до 30% или това означава, че с помощта на витамин С се абсорбира и обработва най-много желязо в нашия организъм, а той се намира в растителните храни.

Лечение на анемия с народна медицина и билки.

Лечението на анемия с природни средства е за попълване на резервите от желязо на организма, но не е безопасно, ако се прекали. Малко хора знаят, че излишното желязо е вредно за човешкото тяло, така че преди да се ангажирате в самодиагностика, получете професионален съвет.Recepti za anemiya.

Наличието на повече желязо е в състояние да причини: нарушение на сърдечния ритъм; развитието на хепатит; цироза; диабет; рак на белите дробове, червата и черния дроб. В редки случаи, внезапно спиране на сърдечната дейност.

Рискът от такива заболявания, трябва да ни убеди, че природните средства за анемия не са безопасни, ако те се използват самостоятелно, без предварителна консултация със специалист. Наред с медикаментозното лечение на анемия се препоръчва като допълваща терапия и средства от народната медицина. Ако лекарят Ви позволи да попълните дефицита на желязо с билки и други природни средства, ето някои от тях.

Един много важен фактор при лечение на анемия е чистият планински въздух. Болните трябва да по-продължително време да пребиват на открито на чист въздух.

Recepti za anemiya 2.

 

 

Народни рецепти за лечение на анемия (от Г. П. Малахов)

Направете си сокове със сокоизстисквачка поотделно от моркови, цвекло и репички. Смесете ги в равни количества и ги прехвърлете в бутилка. Съхранявайте на тъмно и прохладно място. Приготвената порция сокове трябва да се изпие за една седмица по лъжица преди ядене, а след това се направи нова доза. Препоръчително време за терапия с тази рецепта от сокове е 3 месеца.

Ето и един лек за анемия с тинктура от чесън. Обелете и измийте 300 г чесън, към него налейте 1 литър чист алкохол и оставете да престои 3 седмици. Вземайте 20 капки тинктура в половин чаша мляко три пъти дневно. Рецептата е противопоказана за бременни и деца.

Recepti za anemiya 3

Билки за анемия

Билки за анемия

Вземете трилитров буркан и го напълнете с пресен пелин събиран през месец май. Налейте водка или разреден спирт и 21 дни престоява на място без влага и светлина при температура на въздуха, малко над стайна температура. Вземайте по 1 капка тинктура в лъжичка вода сутрин на гладно за 3 седмици. По ваша преценка след 2 седмици може да повторите.

Рецепти

 • Оман (корен) 60 гр, червена детелина (цветове) 140 гр, копривата 140 гр, мента 100 гр, копър (семена) 20 грама, черница (лист) 60 гр. копитник – 80грама, живовляк – 100 грама. Отварата от тази смес се ползва 2-3 месеца и отделно или допълнително към нея се препоръчва корен от аир, листа или плодове от орех, бял трън, екстракт от сибирски жен-шен.
 • Вземете 3 супени лъжици жълт кантарион, 2 супени лъжици коприва, 2 супени лъжици къпинови листа. Всички се смилат и се разбъркват добре, поставят се в термос и се изсипва 3 супени лъжици и се заливат със завряла вода. След няколко часа, вземайте по чаша 3 пъти на ден, докато е гореща.
 • Изсипете 5 супени лъжици нарязани шипки в литър вода. Слагат се да врат 10 минути, и престоява отварата една нощ в термос. Пийте я като чай по всяко време на деня.
 • Употребата на шипка почиства кръвоносната система, подобрява обмяната на веществата в организма, поради природния витамин С и другите биологично активни вещества, използвани за анемия, заболявания на бъбреците и пикочния мехур, черния дроб и действа на пациентите като тоник.
 • Препоръчително е да се пие сок от цвекло, тъй като съдържа желязо, калий, калций, фосфор, витамини B, C, фруктоза и глюкоза. Половин чаша с 1 супена лъжица мед 2-3 дневно преди хранене.
 • Сокът от репички съдържа желязо, магнезий, калий, калций и много витамини. Той отдавна се препоръчва за анемия. Вземайте лъжица сок и мед 3 пъти преди ядене.
 • Сокът от моркови също е полезен за анемия. Той съдържа богат комплекс от биологично активни вещества, желязо, кобалт, мед, калций, йод, бром и други. Препоръчва се да се пие при анемия от 100 до 500 мл 1-3 пъти за деня преди ядене.
 • Можете да смесите за анемия  50 мл сок от цвекло и 150-250 мл сок от моркови или цвекло 50 мл и 200 мл ябълков. Пийте по чаша 2 пъти на ден.
 • Ето и едно описание на лечение на анемия със зеленчуци.

Трябва да се приготвят средни по размер кореноплодни зеленчуци – моркови, черна ряпа и цвекло. Те се смилат на месомелачка и се смесват добре. Следва да се оставят за няколко часа да пуснат сока си, прецеждат се през тензух и се изсипват в емайлиран съд, който се слага в предварително загрята до 150° С фурна и с добре затворен капак. От получената смес се взема по лъжица 5 пъти през деня, след ядене. Този лек трябва да се прилага 2 месеца.

 • За подготовката на следващия лек смелете една скилидка чесън и я сложете в 200 мл вода, като добавите лъжица мед, след което варете сместа на слаб огън за около час. Получената отвара се взема на гладно по три чаени лъжички веднъж дневно.
 • За да се направи следната отвара за анемия се слагат 5 нарязани цвята червена детелина в 200 грама кипнала вода и се оставят да се запарят докато цветът на течността стане наситен кафяв и се прецежда. Взема се половин лъжичка на закуска и вечеря.
 • През пролетта е подходящо да се направи следната запарка от глухарчета. Наберете си 10 съцветия от глухарчета и изсипете в литър завряла вода. оставят се за около 3 часа да престоят добре увити с кърпа и захлупени. По желание за по-добър вкус добавете малко мед или захар. Употребява се трикратно по половин чаша.
 • Рецепта за анемия с пелин. Съберете си пелин или го купете от аптеката. Напълнете с билката еднолитров буркан и го залейте с водка. Съхранете съдържанието за месец, препоръчително е да бъде на топло място. Ползва се по капка от спиртната настойка, разредена в малко вода, веднъж през деня. Този лек се прилага 10 дни и се почива 5 дни. За добри резултати направете 5 курса с тази терапия.
 • Рецепта с листа от коприва и бреза за анемия. Ще Ви трябват 100 грама листа от коприва и бреза. Изсипват се в кипнала вода и се слагат да се запарят за 12 часа. Следва да прецедите получения лековит разтвор и да добавите сока от един лимон. Вземайте половин чаша дневно, на няколко пъти. Ако листата са пресни, дозата на листата, за да се намали наполовина.
 • Направете си обикновен чай от шипка. Няколко нарязани плодчета шипка в се изсипват в завряла вода и се оставят да престоят около 5 минути. Ползвайте го три пъти за един ден. Запарката не само помага за повишаване на имунитета, но също е и чудесна витаминна напитка с много добър ефект върху човешкото тяло. Тази рецепта е особено добра за деца.

  Билка върбинка за анемия

  Билка върбинка за анемия

 • За да се повиши нивото на хемоглобина в кръвта се използва и сок от цикория. В една чаша мляко се сипва една лъжичка пресен сок, който се смесва с млякото и се изпива на три пъти.
 • Чай от върбинка помага при анемия. За да го направите, трябва да варите лъжица. върбинка в 500 мл вода за 15 минути, след което се прецежда и подслажда с малко мед. Пийте този чай по чаша трикратно за един ден.
 • Чай от коприва може да помогне при анемия. Една лъжичка листа от коприва се сипва в чаша гореща вода, покрийте за 5 минути да се запари, след което се прецежда.
  Копривата е много полезна за лечение на анемия

  Копривата е много полезна за лечение на анемия

  Вземайте 3 чаши на ден. Копривата е с високо съдържание на желязо, освен това, че съдържа много витамини (особено А ​​и С), степента на нарастване на усвояване на желязото от организма се увеличава, също и на минерали като силициев диоксид, които укрепват организма. Младата зелена коприва е подходяща като добавка в храната към салата от спанак или зеленчуци.

 • Сметана и моркови помагат при анемия. Тази рецепта е перфектна комбинация от вкус и ползи за здравето. Всеки ден, преди хранене изяждайте малко количество от настъргани моркови със заквасена сметана.
 • Смелете в мелница 1 чаша неузрели орехи и към тях добавете 0.5 литър водка. Те трябва да престоят 10 дни на топло и тъмно място и остава да се филтрират. В получената течност се налива 1 чаша затоплен течен мед. Трябва добре да се разбърка и се ​​съхранява обикновено в хладилник. Вземайте по лъжица сутрин и вечер.

  Билката клинавче (орлови нокти) се използва за лечение на анемия

  Билката клинавче (орлови нокти) се използва за лечение на анемия

 • Плодовете на билката орлови нокти има противоскорбутен и възстановителен ефект. Традиционната медицина препоръчва да ги ядат и за анемия.
 • Пийте преди хранене 2 супени лъжици от 20% алкохолна настойка с водка от стъбла, листа и цветове бял равнец. Тя се разрежда с вода. Употребява се по чаша преди обяда (само възрастни!).
 • Счукан чесън се смесва с мед. Взема се по лъжица преди лягане.

Билките червен кантарион, дяволска уста, поточарка, широколист живовляк, комбинираният сок от цикория, магданоз и целина, бъзовият мармалад, плодовете от арония и подправките сминдух, кариандър и канела са полезни за анемия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *