Арония – ефикасен лек за щитовидната жлеза, анемия и рак

Арония: пълен наръчник за билката арония, приложение, болести, дозировка

Свойства на билката арония.

Растението арония (Aronia) е вид храст от семейство Розоцветни, който достига до височина до 3 м и затова прилича на дръвче. Нарича се още и черноплодна офика. Родината й е Северна Америка.

Тя понася добре студовете и жегите през лятото. Може да се отглежда до 1500 м. н. в. Най-известният вид е черноплодната арония (Aronia melanocarpa). От 5-6 кичура плодове маже да даде между 4 и 12 кг. В Русия я наричат рябина. В Европа е разпространена широко през 18 и 19 век и става любима храна на горските животни, особена на сърнички и зайчета.

Арония – ефикасен лек за щитовидната жлеза, анемия и рак

Арония – ефикасен лек за щитовидната жлеза, анемия и рак

Нейният вкус е особен, тя не е сладка нито кисела, а е стипчива. Това определя и начина на нейната консумация.

За директна консумация като другите плодове тя не става, а само за сокове, вина, сладка и други от този тип.

Зреенето на плодовете става в средата на месец юли, а през август са готови за бране.

Интересен факт е, че птичките избягват плодовете и ги ядат едва през зимата. Това се обяснява с наличието на танини, които намаляват при пълното узряване на плодовете.

Аронията съдържа много антиоксиданти и едно от растенията най-богато на тези полезни вещества.

Подобно на боровинките и нейните плодове са богати на антоцианини, които са водоразтворими пигменти със силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Тя съдържа 20 пъти повече витамин Р от вкусните портокали и ябълки и е богата на биофлавоноиди, витамини и минерали.

Състав на арония

Състав на арония

Тя е полезна за много болести и болестни състояния.

Редовната й консумация е полезна за понижаване стойностите на високото кръвно налягане и нивата на холестерола. За това се препоръчва да се изпиват по 50 мл сок от арония на ден или да се изяждат по 10 плодчета. hera.bg

Аронията като антиоксидант.

Нейният антиоксидантен ефект няколко пъти по-силен от този на витамините А, С и Е. най-високото количество антиоксиданти е измерено в нея, от всички открити в природните продукти.

Благодарение на тях, тя действа антирадиационно и детоксикиращо.

Ето един филм с рецепти за аронията:

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Антирадиационните й свойства намират приложение за хора работещи с компютри, електронна техника, ползващи много мобилни телефони и намиращи се в условия на други източници на радиационно облъчване.

По време на аварията в атомната електроцентрала в Япония, народът е бил известен и съветван да ползва аронията като най-силно естествено средство срещу радиацията.

Антиоксидантния ефект е полезен за забавяне на процесите на стареене и против развитието на рака.

Тя се използва заедно с други средства за превенция и лечение на коварния рак и особено на дебелото черво, панкреаса и на щитовидната жлеза. Антиоксидантите унищожават свободните радикали, които влизат в тялото с храната, въздуха, от стреса, от радиацията и по други причини.

По количество на антиоксиданти аронията превъзхожда боровинките и други горски плодове.

Преди 20 г. беше произведен и пуснат в диетичните магазини натурален концентриран екстракт от арония без захар и консерванти, за който имаше много добри отзиви.

Арония: хемоглобин, желязо.

За набавяне на нужното за тялото желязо при анемия особено е достатъчно да пиете сок от арония, но натурален, без консерванти и химия.

Той повишава жизнените сили на вашия организъм и помага за преодоляване на умората и нервните разстройства, има добър тонизиращ ефект.

За да има по-добро усвояване на желязото може да се ползва и повече витамин С заедно с аронията и с другите природни продукти за анемия.

Йод в аронията.

В плодовете на лековитата арония са открити 3-4 пъти по-големи количества йод от това на другите плодове. Този елемент помага за секрецията на стомашен сок и за стимулация на щитовидната жлеза. Затова едно от приложенията на плодовете й са за лечение на щитовидната жлеза при базедова болест.

Чай от арония

Чай от арония

Дневна доза на арония.

Препоръчителната доза за един ден е 2 пълни супени лъжици, което се равнява на една шепа плодове. Може да ползвате пресни сурови плодове или сушени, като предварително ги накиснете във вода. Сок от арония е достатъчно да вземате по 2-3 равни супени лъжици, трикратно за деня, половин час преди ядене.

Употребата на плодовете на лековитата арония под формат на чай също е добър вариант. Една супена лъжица от сушени или пресни плодове се слагат да врат в 150 мл вода и се оставят захлупени още за един час. Употребява се също 3 пъти за деня, половин час преди ядене.

Арония: противопоказания.

Общо взето противопоказанията за консумацията на арония са малко. Вие трябва да я ползвате с повишено внимание, ако страдате от хипотония, нарушено кръвосъсирване, язва, тромбофлебит, диария. Не се препоръчва при склонност към натрупване на оксалатни камъни в бъбреците. В плодовете се съдържа оксалатна киселина и затова трябва да не се ползват при такова състояние. hera.bg

Болести: Алергия.

При алергия може да се пие чай от плодовете на арония или натурален сок. При отслабване на имунната система, организмът е по-податлив на алергени. Чай от арония можете да си направите като 2 до 4 супени лъжици сушени плодове сложете в 600 мл вряла вода. Изчакайте да поизстине малко и е готов за пиене. Консумира се трикратно на ден, половин час преди ядене.

Анемия.

При анемия се препоръчва да се пие сок от арония или чай, за набавяне на необходимото желязо. Количеството му е 1,2 мг %, което не е много, но е достатъчно, за да помогне при повишена нужда, заедно с другите минерали в плодовете. Трябва да се има пред вид, че желязото от растителен произход е по-трудно усвоимо от това в животинските храни.

При бременност също е необходимо да се взема арония на сок или на чай, защото за доброто изграждане на плода е необходимо да се набавя нужното количество желязо. От полза за усвояването на желязото е и да се консумират повече плодове и други храни, богати на важния витамин С.

Високо кръвно.

Плодовете на черноплодната арония са полезни и за високо кръвно. Те помагат то да се нормализира. Най-добре действа сокът от тях. Препоръчителната дневна доза е 150 мл натурален сок от пресни плодове на арония или от концентрирана форма на сока, без консерванти и химия.

Домашен сок от арония

Домашен сок от арония

Гастрит.

При гастрит и особено при намалена киселинност (хипоациден гастрит)  помага също сока от арония. Той помага да се повиши количеството на стомашен сок. Във великолепните плодчета се съдържат органични киселини – ябълчена, янтърна и лимонова киселина. За страдащите от язви на храносмилателната система не трябва да пият от този сок. Препоръчителната дневна доза е също 150 мл.

Грип.

Аронията притежава и антисептични свойства. Благодарение на това тя може да предпазва от вирусни и бактериални инфекции. Тя се бори успешно с вируси и паразити и помага за по-бързото възстановяване от настинки и грип. В такива случаи се ползва на сок и на чай

Диабет.

При диабет се препоръчва също арония, защото тя действа положително за овладяване на нивата на кръвната захар, благодарение на антиоксидантите в нея. Освен това съдържа и по-малко захари, а има фруктоза, която не е противопоказана за кръвната захар. За целта са по за предпочитане плодовете на червеноплодната арония, които съдържат по-малко количество захари от черноплодната. Препоръчва се да се ползва запарка от сушени плодове. За целта се слага 1 супена лъжица в чаша вряла вода и се запарва за половин час. Достатъчно е да с вземат по 2-3 препълнени супени лъжици от нея преди ядене.

Диария.

Черноплодната и червеноплодната арония са подходящи за ползване при диария, но с повишено внимание да не се получи раздразнение на храносмилателния тракт. Чай или сок от плодовете й са добро средство за това състояние. Сокът е по-предпочитан, защото може да се бори с паразитите в червата.

Щитовидна жлеза, хашимото.

Както вече споменахме, лековитата арония е богата на йод. Количествата в нея са 3-4 пъти повече от тези на другите овощни плодове. Това я прави подходяща при лечението на базедова болест или хашимото. Препоръчва е да се смесят една чаша от плодовете с още толкова захар и ги смелете. Вземайте по една лъжица преди хранене. Този метод помага и при тиреотоксикоза като допълващо лечение.

Рак, химиотерапия.

Благодарение на мощните си антиоксидантни свойства, аронията е полезна и за лечение и профилактика на коварния рак. Антиоксидантите в нея се борят срещу свободните радикали, които са основния причинител на развитието и растежа на раковите клетки и се опитват да променят клетките. Освен това полезната арония действа и като силен имуномодулатор, което допълнително помага за справяне с рака и за превенция от него.

По време на лечение с химиотерапия също е от полза да се вземат хранително добавки с арония.  В тях количеството на полезни вещества е по-голямо. Във Великобритания са проведени експерименти при които на болни от рак и подложени на химиотерапия, са давали добавки с екстракт от арония. Резултатите са били твърде добри. За 2 дена се наблюдавало измиране на раковите клетки.

Сладко от арония

Сладко от арония

Подагра.

За подаграта е отговорна пикочната киселина, която се отлага по ставите и на други места по тялото. А за това заболяване се препоръчва следната рецепта: смесват се 1 супена лъжица плод от шипка, 5 от арония, 3 от корен от глухарче, 7 от бял равнец и 2 от цвят от глог. Вземете 2 супени лъжици от сместа и ги запарете в половин литър вряла вода за 5 часа и прецедете. Изпива се по една трета от това количество 1 час след всяко хранене, 3 пъти за деня.

Отслабване, диета.

В плодовете от арония се съдържа ресвератрол, който е полезен за преобразуването на мазнините в нужната ни енергия. Благодарение на това те са полезни за бързо отслабване. Препоръчва се да се ползва сок от лековитата арония по 50 мл преди всяко ядене, което прави общо 150 мл за един ден. Сокът е добре да се съчетава с избрана от вас диета или просто се хранете здравословно. Може и да си хапвате плодове от арония с други кисели или подобни плодове като ягоди боровинки, малини и други горски плодове.

Температура.

При висока температура, аронията би могла да помогне за подобряване на здравето и за нейното нормализиране, заради съдържащите се в нея антиоксиданти и други полезни вещества.

Черен дроб.

За здрав чер дроб черноплодната арония също е от полза. Тя действа пречистващо от токсините на органа и от тялото благодарение на намиращите се в нея пектинови вещества. Препоръчва се да се консумира трикратно по 50 грама от плодовете на растението. Като допълнение можете да си направите и чай от сушените плодове и от листата.

За деца.

Със своите полезни хранителни вещества, аронията и особено нейният сок е полезен за растежа на децата. Благодарение на нейния антиоксидантен, антисептичен и тонизиращ ефект аронията е полезна за доброто подрастване на децата и за спортисти. Можете да направите вкусен сироп от нея и да давате на децата си.

Арония и: Бъз.

Двете растения са с много ползи за здравето и ако решите можете да ги ползвате смесено или без да ги смесвате за вашето семейство. Добре е да направите сладко от арония като това от бъз, но има разлика в рецептите затова е по-добре отделно да ги направите, а да ги консумирате сутрин на гладно по една лъжица или даже малко повече от аронията или по 3 пъти за деня преди ядене при болест.

Касис – френско грозде

Касис – френско грозде

Френско грозде.

Арония и френско грозде дават взети заедно предлагат повече витамини за тялото. Френското грозде е богата най-много на специалния витамин С и е на трето място сред плодовете по съдържание на витамин Р след аронията и черната черница. Употребата на двата плода би запълнило нуждата ни от витамини, особено на С и Р, което е твърде добро. Тази комбинация помага за диабет и за здравето на кръвоносните съдове и т. н..

Мед.

Може да смесите една супена лъжица мед с 50 мл сок от арония. Изпиват се по 3 пъти дненмо по 50 мл от сока с мед. Продължителността н атерапията е 40 дни. Арония и мед не е добре да се комбинира за високо кръвно. zdrave.ws

Пектин.

В аронията се съдържа известно количество пектин, но ако се добави ябълков пектин от аптеката, ще се увеличи пречистващият ефект на аронията. Тази комбинация действа добре за пречистване особено при радиация и тежки метали.

Кисело мляко.

Киселото мляко може да смесите с арония и ще няколко продукта, за да си направите здравословен шейк. За него ще са ви нужни: чаша мляко, 2 чаши кисело мляко, лъжичка мед, ванилов екстракт и шепа арония или сок от нея. Блендирайте ги с блендера и ги сложете в хладилника не за дълго време. При консумацията добавете и малко сметана. apteka-optima.com

Сушена.

В плодовете на сушената арония се съдържат също така всички полезни съставки както в прясната. Сушени плодове се продават, но който иска да си ги изсуши вкъщи може да ги почисти първо от всякакви излишни листа и некачествени плодове и дръжки, след което ги суши докато станат готови за съхранение и ползване. Сушенето се извършва в сухо проветриво място до 20° С.

Чаят от арония е полезен за подагра, диабет и други

Чаят от арония е полезен за подагра, диабет и други

Чай, таблетки, на прах.

Чаят от лековитата арония се прави като 1 супена лъжица сушени плодове (предварително натрошени) се запарят с 300 мл вряла вода за половин час. Прецедете и ползвайте този чай по 3 пъти за деня по само 2-3 супени лъжици. Можете да съхранявате и ползвате чая до 2-3 дни след като сте го направили, до толкова може да се запазят полезните му свойства. lekar.bg

Арония на прах се получава като изсушените й плодове се смелят добре и е готова за директна консумация. С нея може да се поръсят пюрета, смути, плодово мляко, плодови салати и други. Достатъчно е 1 чаена лъжичка за всяко ядене. lekar.bg

Арония на таблети се продава така както и от боровинки и от бъз. На сайта bgdrogeria.com се предлагат таблетки, които са комбинирани и с други полезни растения. В една доза за един ден от 2 таблетки се съдържат 200 мг арония на прах, 300 мг екстракт от годжи, 306 мг екстракт от джияугулан. Цената им е 24.78 лв, за 60 капсули в опаковка.

Замразяване.

Замразяването става като се измият добре плодовете на аронията и се сложат във фризера. Така могат да се съхраняват цяла година. Това е един от начините за съхранение на полезната арония и при това без топлинна обработка и консерванти.

Рецепти: Сок от арония.

Първо измийте добре плодовете, след това ги на мачкайте с пасатор и добавете захар към тях. На килограм плодове сложете 750 г захар. Съхранявайте ги в стъклен съд на тъмно и разбира се на прохладно място за 2 денонощия. Разбъркайте, изцедете и прецедете сиропа и го сложете на водна баня на котлона да го стерилизирате за 5 минути. Вместо стерилизиране може да сложете на 1 литър сок по 1 г лимонена киселина. saveti.framar.bg

Вино от арония

Вино от арония

Сироп от арония.

Сладък сироп от арония може да направите с 1 кг плодове, 800 г захар и за всеки случай се слага и пакетче лимонтозу. Измийте плодовете и ги сложете в голям буркан. Отгоре ги засипете със захар и ги оставете на хладно място за 2 денонощия. След това прецедете сока, сложете го в бутилки и му сложете лимонтозу. Стерилизирайте ги на котлона на водна баня само за запечатване на капачките. От плодовете може да направите сладко, не е нужно да ги изхвърляте. lekuva.net

Вино от арония.

Вие може да си направите домашно вино от арония. gotvach.bg

Вино от арония – рецепта

Вино от арония – рецепта

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *