Течна бирена мая и на прах. За какво се пие? За деца и онкоболни

За какво се пие бирена мая? Коя е качествена бирена мая, как да избера? За онкоболни. За деца. Ползи и вреди. Как се пие? За напълняване. Къде се продава на прах?

Лечебни свойства.

Природният продукт бирена мая е отлично средство за допълнение към храненето на вегетарианци, спортисти, за хората прилагащи диети или за възстановяване след тежко боледуване. Тя помага за набавяне на витамини и протеини, за болни от хронични болести, за живеещи при нездравословни условия, за такива с непълноценно хранене, за страдащи от анемия. Също така за такива, които страдат от недостиг на витамини, при кожно проблеми като акне, за възстановяване след бременност, при големи физически натоварвания, при работа в условия с повишена радиация.

Най-изявените полезни лечебни свойства на бирената мая са, че набавя допълнителни микроелементи, макроелементи и витамини към храната в умерени и дори до високи дози като добавка към храната. Може добре да се съчетае с котешки нокът, който усилва имунната система. Много читатели в интернет се изказват, че са доволни от бирената мая, която им премахва акнето, подобрява кожата, косата и ноктите, дава енергия.

Бирената мая според начина на производството й е жива или не жива. Жива е, когато не се подлага на висока температура. Живата мая е способна да запазва свойствата си като пробиотик и подсилва полезните бактерии в червата. narodna-medicina.com

Най-полезна е автолизираната мая. Получава се при автолизата – щадящ процес, при който с ензим и при определена температура и условия се получава разрушаване на клетъчните дрожди и ципи и така тя става по-усвояема и дава по-добри ефекти. buldryhim.com

Как се пие, на гладно ли?

Обикновено се пие по 3 пъти за деня по 2 или при повишена нужда до 5 хапчета. Приема се по време на ядене или след него, защото съдържа протеини и витамини, а на гладно само понякога. В някои случаи на гладно се взема например, ако имате запек – в чаша вода по 4 чаени лъжици бирената мая на прах или по 2 таблетки с яденето или с една чаена лъжица мая на прах. Бирена мая на прах или на гранули можете да пиете от 1 до цели 3 месеца, но по-правилно е след 1 месец да се направи пауза. Отваря апетит. zdravoslovno-hranene.com

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Д-р Гейбриъл Казънс в своята книга “Съзнателно хранене” съветва за най-добро усвояване да се взема бирена мая на празен корем 1 час преди да започнете да се хранете по 1 или 2 супени лъжици.

Състав, срок на годност.

Бирена мая за допълване на микроелементи и витамини

Бирена мая за допълване на микроелементи и витамини

Бирената мая съдържа едноклетъчни гъбички нарича Saccharomyces Cerevisiae твърде известна на пивоварите и се използва за производството на бира. Тя се получава от хмел, който се отглежда и се правят хранителни добавки от нея от много години. Природният продукт бирена мая е добър източник на минерали – сред които селен; на протеини; на B-комплекс витамини, и хром, необходим минерал за поддържане на нормални нива на нашата кръвната захар.

Бирената мая има твърде горчив вкус и не трябва да се бърка другите като хлебната мая, хранителните дрожди, или мая торула. Всички тези видове дрожди са с малко съдържание на хром.

Витамините В-комплекс в нея включват от В1 до В9 и според някои източници В12 в много малки количества, което се оспорва. Той се добавя в хранителните добавки с маята, за да се комбинира с другите от групата. bb-team.org

Тези витамини помагат за усвояването на въглехидратите, протеините и мазнините, които освен за изграждане не тъканите осигуряват и енергия на организма. Те са от полза за нервната система, за поддържане на мускулите, предназначени за храносмилането и поддържа здрави очите, черният дроб, кожата, косата и устата. Протеините в препоръчаната бирена мая са около 45%, но може да стигнат в някои продукти до 50% – 52%.

Срокът на годност е 12 месеца, на всеки продукт с нея е писано и от там се разбира точно колко е този срок.

Глутен.

Страдащите от така наречената цьолиакия имат непоносимост към глутен и бирената мая не е подходяща за тях, защото го съдържа. За разлика от нея, в производство е пусната хранителна мая, която те могат да ползват. Тя се получава от същите микроорганизми, от които се получава и бирената мая, но дрождите й са дезактивирани и може да се добавя към всякакви храни. kukuriak.com

Естроген.

З

Бирена мая на люспи

Бирена мая на люспи

а мъжете, които обичат да пият бира има едно малко разочарование. В хмела, от който се получава бирената мая и бирата се съдържат растителни вещества с действие подобно на женския хормон естроген, заради което те се наричат фитоестрогени. Женският полов хормон е нормално да се намира в мъжкия организъм, но в малки количества.

В следствие на продължителната употреба нас бира или бирена мая в мъжете може да се оформи тяло женски тип – увеличават се гърдите и бедрата. Затова господата любители на пивото, трябва да се замислят преди да посегнат към чашата с бира или ако ползват бирена мая в по-големи количества и за по-дълго време. Все пак в умерени количества бирата и бирената мая не би трябвало да създават някакви проблеми от този тип. Няма да е проблем в уверени дози за месец и да се направи почивка. bb-team.org

Ползи и вреди, предозиране.

За имунната система

Полезната бирена мая може да е от полза за подобряване на имунната функция, според изследване в университета по здравеопазването в Юта. Имунните ползи от бирена мая включват инхибиране на Clostridium difficile, едни резистентни бактерии, които причиняват диария. Тя също инхибира патогените в хранителната верига на салмонела и E. коли, според проучване, публикувано в статия през март 2007 г. „Вестник на медицинска микробиология“.

Бирената мая предотврати разпространението на Салмонела в черния дроб и подобрява функциите му, което позволява по-ефективно отстраняване на бактерии от кръвта. Изследователите заключават, че бирената мая подкрепя имунната система, като действа както на местно ниво – на мястото на инфекцията и системно – по цялото тяло.

Предпочитаната от много хора бирена мая осигурява една от най-лесно усвоимите форми и с най-високо качество на хрома на всяка храна, според Cox Health. Хромът е минерал, който помага за разграждането на мазнините и въглехидратите от храната за енергия. Бирената мая осигурява около 4.7 микрограма хром на грам вещество.

За кръвна захар

Изследване, публикувано в изданието на „Вестник за микроелементи в медицината и биологията“ от юли 2011 г. пише, че е установено, че хромът упражняван благоприятен ефект върху нивата на нашата кръвна захар и нашия холестерол, ако наскоро сме диагностицирани с диабет тип 2. Участниците консумирали по 9 грама бирена мая на ден за 40 дни. Резултатите показват намаление с 42 процента в нивата на кръвната захар на гладно и 28 процента спад на хемоглобин A1c или HbA1c, мярка за средната кръвна захар над 3-месечен срок. Нивата на липопротеините с особената ниска плътност или LDL, лошата форма на холестерол, също са били намалени със 17 на сто.

Бирена мая на прах

Бирена мая на прах

Ползи срещу рак

Някои форми на рак могат да се предотвратят чрез бирена мая, според проучване на клетъчна култура, публикувано в брой от юни 2012 г. на списание „Cytotechnology.“ В проучването, бета-глюканът, полизахаридна молекула открити в бирена мая, защитава срещу увреждане на ДНК от ултравиолетова светлина.

В проучване за бирената мая, публикувано в брой от септември 2012 г. на списание „Biochemical and Biophysical Research Communications“, е писано наблюдение как тя демонстрирала способността си да предотврати структури в краищата на хромозомите, които се превръщали в ерозирали, процес, който е в състояние да доведе до делене на ракови клетки. Изследователите отбелязват, че един протеин в бирена мая е подобен по структура на протеин, който участва в деленето на клетките на човека.

От бирената мая може да се получат вреди, ако много се предозира. Една от вредите е повишаване на кръвното. Тя не е за комбинация с антидепресанти и болкоуспокояващи. От предозиране може да се получи и дисбаланс в чревната флора, подуване на стомаха и газове, също така не действа добре за усвояването на калция и затова не е добра за хора с остеопороза. bb-team.org

Още в текста: Бирена мая. Лечебни свойства. Как се пие, на гладно ли? Състав, срок на годност. Глутен. Естроген. Ползи и вреди, предозиране. Противопоказания, странични ефекти. Видове, цена: таблетки, хапчета, люспи, гранули, на прах, течна, за мазане. Диета, отслабване, напълняване, апетит. Бюст, гърди. За коса: косопад, окосмяване, маска, шампоан. За кожа: акне, пъпки, целулит, белези, маска за лице, мазна кожа. Розацея, уртикария, циреи. Алергия. Анемия. Бъбреци. Бяло течение, гъбички. Високо кръвно. Рак, химиотерапия, лъчетерапия. Гастрит, язва, газове, диария. Диабет. Черен дроб. Подагра. Хашимото. За височина. Депресия. За кърмене, лактация. За деца, бебе. Цикъл. При бременност: аборт? Фитнес, мускули. Имунитет. Съчетава ли се с: антидепресанти, антибиотик, алкохол. Рибено масло, фолиева киселина, пчелно млечице, чесън. Бирена мая или Геритамин? За кучета.

Противопоказания, странични ефекти.

Бирената мая има едно важно противопоказание – не се препоръчва при остеопороза, нейното влияние е неблагоприятно за усвояването на калция и както казахме при пиенето на антидепресанти и болкоуспокояващи.

Неподходяща е и за страдащи от непоносимост към глутен. По-честото и продължителното и по-честото й приемане може да причини подуваме на корема и газове. По принцип трябва да се внимава при нейното ползване – не повече от 3 чаени лъжици за кратък срок от време, например един месец.

Да не се приема с мултивитамини, защото се получава предозиране. За тези, които се занимават с усилена спортна дейност, могат да преценят дали няма да им е много такава комбинация. Тя не е подходяща и ако имате гъбички.

Видове, цена: таблетки, хапчета, люспи, гранули, на прах, течна, за мазане.

Бирена мая Сома и Никсен на аптека Фрамар

Бирена мая Сома и Никсен на аптека Фрамар

Великолепната бирена мая се предлага днес на таблетки, хапчета, люспи, гранули, на прах, течна и за мазане. В миналото тя се е използвала отдавна главно в течна форма като лек за кожата, косата и ноктите.

На таблетки и хапчета тя се предлага на цена от 3.70 лв. от apteka.framar.bg на фирма НИКСЕН със 120 таблетки. На фирма СОМА се предлагат пак там бирена мая със 125 таблетки по 500 мг за 7.90 лв., бирена мая на СОМА с 60 таблетки за 4.20 лв., БИРЕЛА на РАМКОФАРМ със 180 таблетки за 10.20 лв. във всички съвременни продукти тя е обогатена с витамини и с всичко друго, което е преценил производителя.

Бирена мая на люспи на фирма Биония се предлага за 5.95 лв. за 100 грама опаковката. Тя е добита само от естествени продукти и няма химия в нея.

Бирена мая на прах от същия сайт се предлага за 3 лв. за 150 г продукт. Тя се наръсва в мляко или във вода или в храната и съдържа протеин с високо качество 45 г на 100 г сухо вещество.

Течната бирена мая е най-добрата, но е проблем да се намери. Взема се 3 пъти по 1 от често използваната супена лъжица дневно, а който иска може и малко повече. Може да се намери само по бирените фабрики и ако дават. Трайността й е кратка, но е най-силна.

В търсената бирена мая за мазане се съдържа 0,5 мг витамин В1 в една чаена лъжичка само което прави 39% от препоръчаната дневна доза. Продуктът Мармит е предназначен за мазане на филията като масло. Той е много за предпочитане за хора вегани и изобщо на диети. media.muskuli.com

Диета, отслабване, напълняване, апетит.

Бирената мая отваря апетита и с това може да подейства за увеличаване на килограмите, ако не се изразходва достатъчно енергия. На деца е достатъчно да се дава само от 1до 4 таблетки на ден. Не е добре да се пие повече от нормалното както в ежедневната доза, така и като продължителност на употреба. Тя е подходяща за напълняване, когато човек е отслабнал и изтощен след някаква болест или по друга причина. Също и за спортистите, които искат да трупат мускулна маса и да имат сила.

Чрез очистителното си действие върху клетките маята действа за събуждането на тялото след изтощение от болести, психическо изтощение или стрес и му помага да увеличи килограмите. Това се дължи на полезните селен, глутамин и хром.  В изтощеният организъм се наблюдава липса на хром и селен и маята е подходяща за набавянето им.

Колкото и да е парадоксално полезната бирена мая се прилага и с диетите за отслабване. При тях тя също набавя нужните елементи и витамини, които са в недостиг при ограничено хранене. Така, че ако прилагате диета за отслабване с ограничено хранене, бирената мая е чудесна добавка, за да не лишите тялото и си от нужните му вещества.

Вижте и ТОВА:

Бирена мая: за отслабване и за мускули, за коса и лице. Рецепти и терапии

Бюст, гърди.

Както казахме по-горе в бирената мая съответно и в бирата се съдържа естроген, който действа за оформяне на женски тип тяло с увеличаване на гърдите при мъжете, за съжаление. Не е ясно само  в какво количество и за колко време може да окаже такова влияние. Има и други природни растителни източници съдържащи фитоестрогени, един от тях е соята, която се употребява много. Може би от нея на китайците не им никнат мустаци и не са много окосмени. В интерес на истината обаче не се знае на какво се дължи окосмяването на жените пиещи бира. bb-team.org

Безалкохолната бира е добър вариант на алкохолната

Безалкохолната бира е добър вариант на алкохолната

За да повлияят на мъжете тези фитоестрогени от бирата и бирената мая, те трябва да са употребявани в големи количества. За умерени дози не би имало проблем. Що се отнася до бирата, съдържащият се в нея алкохол е вреден, както всеки макар и в малки количества и затова не трябва да се употребява. Вместо нея на пазара се предлага безалкохолна бира. За любителите на обикновената бира – през 2009 г. съдът зарегистрира Българска бирена църква, която почита шумерската богиня на бирата Нинкаси. fakti.bg/show

За жените бирената мая влияе добре за увеличаване на бюста и е един от природните продукти за това. Съдържащите се в нея витамини и фитоестрогени са виновни за тези нейни свойства. Твърдението се отхвърля от някои учени, но нищо не ви пречи да опитате.

За коса: косопад, окосмяване, маска, шампоан.

За здравето на косата има различни природни продукти и маски, които се правят с тях. Бирената мая е една от тях, нейният състав подобрява както кожата, така и косата и ноктите. Освен за вътрешна употребя, тя намира приложение и външно чрез маски с други продукти. Добра комбинация за косата е балсам от зехтин или бадемово масло. Смесват се бирена мая с бадемово масло или зехтин и се прави кашичка, с която се маже косата.

С маска за коса тя спира косопада и помага на косата да се съживи. Смесете кисело мляко и бирена мая като ги държите на топло. Изчаква се да шупне и се намазват корените на косата с нея и се оставя така с маска за половин час.

Ето и една маска за косопад с бурена мая: Смесете една супена лъжица бирена мая, още толкова зехтин, една чаена лъжица мляко и един жълтък. Загрейте сместа преди употреба за 15 минути и я сложете като направите маска с нея на косата си за 2 часа.

Шампоан Милва Бирен с бирена мая

Шампоан Милва Бирен с бирена мая

По аптеките се предлага и шампоан от бирена мая. Например аптека Фрамар предлага шампоан Милва Бирен 200 г за 2.90 лв, който съдържа хмел, бира и бирена мая. С него просто си измивате косата като го нанасяте два пъти, а след него може да се добави и измиване с друг шампоан. apteka.framar.bg

За кожа: акне, пъпки, целулит, белези, маска за лице, мазна кожа.

При акне, лекарите често препоръчват да се пие бирена мая, независимо каква. Тя е полезна за такова състояние и има добри отзиви за нея от читателите в коментарите.

Подобно е и положението с пъпките. Витамините в бирената мая са тези, които се справят с тези проблеми.

Освен за пиене за акне и за пъпки прави се и маска. Смесете малко бирена мая с 4 лъжици розова вода и забъркайте да стане каша. Направете си маска с нея и я сложете върху акнето или пъпките. Задръжте я за 20 минути и се измийте.

За белези се препоръчва също да се пие бирена мая например 3 пъти по 4 хапчета за няколко месеца. Това ще помогне за изчистването от белезите били те от акне или от нещо друго.

За лице – добра комбинация е маска с яйца, яйчен жълтък и мляко, мед и зехтин, краставица и мляко и други.

За суха кожа бихте могли да си направите подхранваща маска със зехтин и 4 супени лъжици бирена мая до получаването на каша. Нанесете маската върху лицето и да стои така за половин час. По желание можете да капнете няколко капки глицерин в кашата.

За мазна кожа се смесват 4 супени лъжици бирена мая и розова вода до получаване на каша. С нея се прави маска за половин час. Продава се и готова смес за маска за мазна кожа Амрика от apteka.framar.bg на цена 1.60 лв.

Също добър вариант е да се ползва и черна маска за лице.

Розацея, уртикария, циреи.

За розацея се препоръчва да се пие бирена мая като се спазва и диета. Повече растителни храни и да се ограничат животинските, тестените, мазните, солените и рафинираните храни. dar-center.com

При уртикария се препоръчва чай от коприва да се пие и отделно бирена мая. Същевременно се спазва диета и се ядат от плодовете само ябълки. kak-da.com

За циреи също се препоръчва бирена мая да се пие.

Алергия.

От супер продукта бирена мая може да получите алергия. За това трябва да внимавате с нейната употреба и ако се наложи да не я пиете.

Анемия.

При анемия се препоръчва бирена мая сутрин на гладно. Народният лечител Петър Димков съветва да се взема с брашно от шипки и коприва. Първо от вечерта се слага хлебна мая 20 г в боза, а на сутринта се добавя тези 3 съставки – бирена мая с брашно от шипки и коприва. За деца се слага 10 г хлебна мая вместо 20 г.

Бъбреци.

За лечение на бъбреци, лекарите препоръчват бирена мая като добро средство. Не се препоръчва да се ползва над 3 месеца, защото може да има недобър ефект при бъбречни и чернодробни болести и за болни от диабет. bgbilka.com

Бяло течение, гъбички.

За бяло течение се препоръчва бирена мая за поне един месец да се ползва 2 пъти по 2 таблетки на ден. teenproblem.net

При ползване на бирена мая е възможно да се получат гъбички, затова се наблюдавайте. От друга страна като имуностимулант тя може да е подходяща за ползване при гъбички. Затова най-добре е лекарската консултация.

Високо кръвно.

Ако пиете бирена мая особено в комбинация с други лекарства може да се получи повишаване на кръвното налягане. Читатели в нета споделят, че тя не повишава кръвното, но това е възможно при пиенето и на други лекарства. И така ако пите лекарства с инхибитори на така наречената моноаминооксидазата, не трябва да вземате бирена мая. Те се съдържат в някои антидепресанти. Това се отнася и за други лекарства за лечение на депресия и за високо кръвно.

От друга страна има научни изследвания, публикувани в статия от Hosseinzadeh P, които показват, че пиенето на бирена мая подобрява кръвното налягане при захарен диабет тип 2. ncbi.nlm.nih.gov

Рак, химиотерапия, лъчетерапия.

Бирена мая – уникален лек за здравето

Бирена мая – уникален лек за здравето

Проф Гьонеум от UCLA е писал публикации, в които той казва, че по темата за лечение на рак с бирена мая, а си хлебна мая, има добри резултати. Той е използвал топлинно убити бактерии Saccharomyces Cerevisiae (от хлебна и бирена мая) срещу раковите клетки. Т есе хранят с мъртвите дрожди от маята и се наблюдавал процес на апоптоза. Това изследване е било в лабораторни условия само и е изпробвано срещу мишки с тумори. Върху човек не се е прилагало досега такова лечение. community.breastcancer.org

При химиотерапия и лъчетерапия се препоръчва да се взема селен и други антиоксиданти за неутрализиране на вредата от тях.

Минералът селен е антиоксидант, а в клетките е включен в селенопротеини, някои, от които имат антиоксидантни функции. Най характерен антиоксидант е глутатион пероксидаза, който е селенопротеин. Селенът се среща естествено в зърнените продукти, голямо разнообразие от зеленчуци и морски дарове. Най-богатият източник на селен в добавките е обогатената със селен бирена мая. в нея има селен, но когато е обогатена допълнително има по-добър ефект. Препоръчителната дневна доза за селен е 55 мкг / г. jn.nutrition.org

Гастрит, язва, газове, диария.

Лековитата бирена мая е полезна и при стомашни проблеми като гастрит, язва, газове и диария. За това са виновни дрождите в нея. Те са незаменими и подобряват възстановяването на лигавицата в стомаха и червата. При първите вземания е възможно да се получи подуване стомаха, но това състояние ще мине.

Също така при редовно пиене на бирена мая се получава отделяне на газове. Това обаче не е проблем, за който да се тревожите.

Ползите за имунитета от известната бирена мая включват инхибиране на Clostridium difficile, които са едни резистентни бактерии, причиняващи диария. Тя също инхибира патогените в хранителната верига на салмонела и E. коли, според проучване, публикувано в статия през март 2007 г. „Вестник на медицинска микробиология“.

Диабет.

При диабет лекарите съветват да се взема препоръчаната бирена мая внимателно. Все пак тя се препоръчва и е добре да се ползва, ако пациентите искат, защото е съставена от сложни захари. Също така тя по непряк начин помага за синтеза на инсулин и намалява кръвната захар в комбинация с лекарствата за диабет, но по-добре е за диабетиците да я вземат по лекарска препоръка.

Както казахме по-горе, понижава високото кръвно на пациенти с диабет тип 2.  При едно проучване са давали на пациенти бирена мая (1800 мг / ден) и са установили, че след 12 седмици приложение на дозата всеки ден се получило известно понижаване на високото кръвно и незначително на триглицеридите и холестерола. Също и за страдащи от болестта на Крон трябва да се взема внимателно. ncbi.nlm.nih.gov

Черен дроб.

Бирената мая е полезна и за черния дроб. Тя играе предпазваща роля за този важен орган. Препоръчва се дневна доза от 6-10 г на ден, взети с малко вода заедно с храната.

Подагра.

Подаграта е една от болестите, за която не е подходяща употребата на бирена мая. Други такива са бъбречните заболявания и алергия към пеницилина, ако имате гъбички и непоносимост към глутена.

Хашимото.

При Хашимото може да се ползва биренамая. Тя е полезна за лечението на болестта, като същевременно се вземат и други полезни храни и добавки. Например келп, канела, рибено масло, „Ликуид Оф“, мед орехи, зелен чесън, лук, прополис. spodeli.net

За височина.

За нарастване на височина няма научни доказателства, че бирената мая помага, но има коментари по форумите, в които се казва, че има някакъв положителен резултат, но това се дължи и на други фактори като спортуване и употреба на рибено масло. kaldata.com/forums

От друга страна за подобряване на ръста помагат витамини и минерали един, от които е хромът. Той се съдържа и в бирената мая, затова тя може да се взема заедно с други източници на витамини и минерали за по-висок ръст. За по-висок ръст са необходими още желязо, флуор, хлор набавени чрез храната. selfgrowth.com

Депресия.

Една от средствата за преборване на депресията е богатата на витамини бирена мая. При техния недостиг се получават аномалии в нервната система. Съчетанието на витамините и аминокиселините в нея са много подходящи за справяне с депресията. Тя е идеалният начин за набавянето на набавянето им.

Освен това бирената мая съдържа тирамин, вещество, което може да взаимодейства с МАО-инхибитори, които са включени в лекарствата за депресия. Тези инхибитори обаче могат да предизвика хипертонична криза, за което правилно е да не се вземат антидепресантите и маята заедно. umm.edu/health/medical

За кърмене, лактация.

Пиенето на бирена мая се препоръчва при кърмене и за повече мляко на кърмачките, заедно с други полезни храни, съветва д-р Михаил Христов. hope-bg.com

За деца, бебе.

За деца от 6 г. и нагоре – по 1 таблета от 259 мг, 3 пъти дневно. apteka.framar.bg

По форумите споделят майка, които са давали на своите деца бирена мая на своите деца в доза по 1 таблетка дневно до 3 таблетки, в зависимост от възрастта. За бебетата най-добре е кърмачките да пият бирена мая и чрез млякото тя ще се предава и на тях. hope-bg.com

Цикъл.

Благодарение на съдържащата се в нея фолиева киселина тя е полезна за дамите при проблеми с цикъла и по време на бременността. Тя помага за нормализирането му. zdrave.ws

При бременност: аборт?

Д-р Михайлов съветва да се пие бирена мая от дамите по време на бременността, защото съдържа необходимата им фолиева клиселна. Дневната доза от нея е 800 мкг и според нея трябва да се ориентира и приемът на маята или ако трябва да се добавя и от други източници.

Не по този начин стои въпросът с абортите. Бирената мая действа подобно на хапчетата против забременяване. В нея се съдържа естествен фитоестроеген, на който се дължи това действие. Не е ясно обаче колко силно може да действа като хапчетата против забременяване и дали наистина действа така. bgbilka.com

Фитнес, мускули.

Бирена мая за козметика

Бирена мая за козметика

Благодарение на съдържащите с е в нея протеини и витамини особено от групата В, прочутата бирена мая се използва от спортисти и от любители ползващи фитнес и други начини за спортуване. Тя дава енергия и е полезна за възстановяване след тренировки. Взета половин час след тренировка, тя помага за предпазване на мускулите от разграждане.

При активни натоварвания дозата може да бъде 2 пъти по 3-4 с. л. дневно. В нея са открити протеини до 52%, което я прави отличен нискомаслен източник на енергия като се правят с нея различни шейкове. healthyeating.sfgate.com

Имунитет.

Бирената мая укрепва вашия имунитет и това е едно от ползите за здравето, за които се препоръчва. Това обаче не замества лечението назначено от лекаря.

Съчетава ли се с: антидепресанти, антибиотик, алкохол.

С антидепресанти не се съчетава добре, също и с болкоуспокояващи лекарства. Ако се пие бирена мая заедно с алкохол, тя губи полезните си качества, пише списание „Здравен журнал“. Усвояването на тиамин се влошава при употреба на алкохол даже и да не е заедно с бирената мая и същото нещо става и с другите съставки.

След боледуване и лечение с антибиотици тя е подходяща за възстановяване. В публикация на сайта bmj.com/rapid-response се казва, че е правена комбинация с антибиотик и бирена мая за специален случай за спиране на диария, но няма доказателства, че тя помага за това и за комбинирането й с антибиотика. По-скоро тя се използва за възстановяване след терапия с антибиотик.

Рибено масло, фолиева киселина, пчелно млечице, чесън.

Рибеното масло може да се ползва и комбинирано с бирена мая, ако считате, че е необходимо. Маята се взема по 3 пъти дневно по време н а ядене по 1 чаена лъжица, а рибено от масло по 5 мг, преди всяко хранене.

При недостиг на фолиева киселина може да пиете бирена мая като наблюдавате дозата да бъде 800 мкг на ден. Ако не достига чрез маята, може да вземате допълнително фолиева киселина.  Това е по-важно за бременните.

За усилване на организма и на апетита е добре да се взема пчелно млечице и бирена мая. Прибавете първо към 200 г разтопен мед на водна баня 10 г пчелно млечице. Към тях добавете и 2-3 супени лъжици бирена мая. Ползва се по 1 с. л. сутрин, а за деца на половина от нея.

С чесън бирената мая можете да вземате, в каквото си искате съчетание.

Хранителна добавка за кучета с бирена мая Vitality

Хранителна добавка за кучета с бирена мая Vitality

Бирена мая или Геритамин?

Не може да се прави сравнение на двата продукта, а всеки се пие по преназначение. Геритаминът е съставен от витамините А и Е, а в бирената мая те са малко. Ако е належащо да ги вземате заедно няма проблем или, ако сте решили така. Няма опасност от предозиране с витамините А и Е.

За кучета.

За кучета се препоръчва бирена мая и за тях има готови продукти комбинирани с чесън, рибено масло и други съставки. Една такава хранителна добавка за кучета е Vitality, предлаган от сайта zooplus.bg на цена 18.90 лв..

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Течна бирена мая и на прах. За какво се пие? За деца и онкоболни

  1. Благодаря за изчерпателната информация!
    Бих искала да направя едно уточнение, поради техническа грешка в текста:
    Бирена мая на люспи на фирма Биониа се предлага за 5.95 лв. за 100 грама опаковката. А не за 10 г, както е в статията.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *