Какво да правите при близки граници на кръвното

Защо се получават и как се лекуват близки граници на кръвното налягане

Най-трудно за лекуване е състояние, при което се наблюдават близки граници на кръвното. Ако имате хипетрония, или високо кръвно налягане, има медикаментозен или природен начин да го свалите. Същото важи и за хипотонията когато имате ниско кръвно. Но при близки граници на кръвното е необходимо по-голямо внимание. Непостоянните граници на кръвното налягане са показателна мярка за неравномерността на кръвотока на едно и също място.

Долната граница на кръвното налягане отразява работата на сърцето, когато кръвта запълва малките кръвоносни съдове. По този начин се кръвоснабдява сърдечният мускул. Има случаи, при които се наблюдава повишаване и на горната, и на долната граница и това се нарича артериална хипертония.

близки граници на кръвното

Защо се получават и как се лекуват близки граници на кръвното налягане

В някои случаи обаче се повишава само долната граница, т.е. диастоличното кръвно налягане. При тези случаи се говори за близки граници на кръвното. Наблюдават се стойности като 140 на 120 или 120 на 100, а в някои случаи границите дори се сливат. Подобно явление се нарича диастолично изолирано кръвно налягане.

Състоянието привидно изглежда като високо кръвно и затова болният, тъй като се чувства недобре, решава да пие хапчета за сваляне на кръвното. Подобно действие обаче може да доведе до рязък спад на горната граница, която до момента е била в норма.

Наличието на висока долна граница означава, че сърцето постоянно се намира в напрежение и движението на кръвотока в него се нарушава. Ако не се вземат мерки, след известно време нещата се задълбочават, процесът става необратим и води до изменения в сърдечния мускул. Възможно е образуването на тромби.

Когато установите подобен проблем – близки граници на кръвното – трябва да се приложи медикаментозно лечение.

Това лечение може да се допълни и с прием на билки и билкови отвари. Много подходящо действа при близки граници на кръвното растенията божур, валериана, дяволска уста, мента, глог, тъй като те действат много добре на ендокринната и сърдечносъдовата системи. Много хора смятат, че 25 грама твърд качествен алкохол също помагат.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Какво да правите при близки граници на кръвното

  1. А нещо, което да е достъпно за лечение на близки граници на кръвното, но по-бързо?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *