Какво да правим при близки граници на кръвното. Лек, симптоми и причини за събиране

Какво да правим при близки граници на кръвното? Бабини рецепти при събиране на границите. Причини за изравняване на границите. Симптоми за доближаване. Кой лек е най-добър? Висока долна граница. Ниска горна граница

Оптималното кръвното налягане (КН) е 120 на 80 мм (меренето е по живачния стълб, но за простота се наричат и единици). Всякакви отклонения нагоре и надолу са знак за патологични процеси и изискват вземането на бързи мерки.

Опасни стойности на КН
СъстояниеГраници на стойностите
Високо нормално КНсистолично 130 – 130, диастолично 85 – 89
Хипертония I нивосистолично 140 – 159, диастолично 90 – 99
Хипертония II нивосистолично 160 – 179, диастолично 100 – 109
Хипертония III нивосистолично над 180, диастолично над 110
Хипертонична кризавнезапно вдигане над 180/110 за повече от 5 минути

В нормалното КН 120/80 разликата е 40 единици. Това е оптималното пулсово налягане. Непременно се гледа и тази стойност.

 • Разлика от над 65 единици – имате предупредителна аларма за риск от скорошно развитие на сърдечно-съдово заболяване. Некоректната работа на сърцето води и до ускоряване на процеса на стареене;
 • Разлика от над 45 единици (раздалечени граници) и по-малко от 35 единици (приближени граници) – в тялото протичат патологични процеси. Възможно е да няма други симптоми, може би слабост и сънливост.

Посочените параметри не важат за хората в напреднала възраст. В старческите години разлика от 50 единици се приема за възрастова норма. Тя показва естествено износване на съдовете и загуба на еластичност.

Какво да правим при близки граници на кръвното?

Ако гледаме само стойностите на КН, то вариране с около 20 единици около нормата е с малък риск, обикновено показва неправилно мерене. При дискомфорт трябват мерки, независимо от показанията на апарата. Ако ви стане много зле, търсете лекар. Това не е прекалено, високото КН може да причини удар.

krovno-nalyagane-021

Систоличното и диастоличното налягане ще видим на екрана на апарата за измерване на КН

Сега да видим проблемите с пулсовото налягане.

 • При раздалечени граници действаме като при високо кръвно.
 • При сближени граници единственото е бърза връзка с  лекар.

Малката разлика между диастоличното и систоличното налягане показва, че пред движението на кръвта има някакво препятствие. С други думи кръвта не може да се върне нормално към сърцето и да се изтласка нататък. Сближаването на границите показва сериозни болести като атеросклероза или аневризма на аортата, проблеми с бъбречните артерии, перикардит. Близките граници са белег на инфаркт.

Не пробвайте нищо самостоятелно, извикайте линейка или отидете в спешен кабинет.

Домашните методи за приложими при високи стойности на КН и голяма разлика между границите. Това състояние не е безобидно – голяма разлика от 60 и повече единици създава риск за сърцето и съдовете. То също изисква преглед, но поне може да му се противодейства.

Демир бозан билки за бъбреци

Мерки при високо кръвно и раздалечени граници

Слагаме болния да седне и да се изтегне назад. Проветряваме.

Първа техника: студено на врата, горещо на краката.

 • Слагаме на врата студен компрес, а краката – в гореща вода, и двете за по 20 минути. Вариант за студения компрес е прибавянето на 2-3 с.л. оцет във водата или направо да се наложи салфетка с оцет върху ямката в основата на шията. Комбинацията от студено горе и горещо долу сваля кръвното с около 20 – 30 единици в рамките на минути.
 • Ако болният взема лекарства за кръвно или сърце, даваме обичайната доза и викаме лекар. При болки или бодежи в сърцето, препоръката е за един нитроглицерин под езика, ако разполагате с такъв. При липсата на нитроглицерин минете към масаж на конкретни точки, даваме ги по-долу.

Втора техника за хипертоници: топло на челото, студено на краката

 • Ако болният е диагностициран хипертоник, кръвното е покачено с повече от 40 единици и има главоболие, слагаме топъл компрес на челото и изпипваме лед върху краката. Това намалява риска от удар върху сърцето или мозъка. Веднага викаме линейка.
Лек при близки граници на кръвното

При сближаване на границите първо е нужно да се открие причината. На пациента се назначават препарати за нормализиране на работата на сърдечно-съд. система, за отстраняване на основното заболяване и за премахване на болката.

Ако ниското пулсово налягане е причинено от стрес и психологически фактори, непременно се назначават седативни средства, ежедневна физическа активност, разходки на открито, осигуряване на положителни емоции.

Демир бозан за трайно справяне

Съчетанието от шест билки помага при физиологична и при психологична причина за събиране на границите.

Първо, те пречистват и разреждат сгъстената кръв, което причинява сближаване на границите. Намаляват холестерола и триглицеридите в нея и противодействат на атеросклеротичните плаки (главна причина за събиране на границите). Второ, те укрепват сърцето, което страда и не работи нормално (което се вижда от ниското пулсово налягане). Трето – укрепват съдовата система, която също е засегната.

Спрямо психологичните провокатори Демир бозан също е ефикасен. Чаят противодейства на стреса, главно поради присъствието на котешка стъпка и глог в състава му. Отпуска и оздравява. Блатният тъжник обезболява.

Още ТУК: Как действа Демир бозан при близки граници на кръвното. Още бабини рецепти и техники при събиране на границите. Причини, симптоми и какво да правим при ниска горна граница.

Лекарства за раздалечаване на границите

Ето някои от лекарствата, които се ползват при патологични граници на КН (те се изписват от лекар след стигането до конкретна диагноза).

krovno-nalyagane-01

При мерене със слушалка пулсът бележи систоличното налягане, а при диастоличното спира да се чува

 • Пропранолол и Атенолол – това са бета-блокери, които влияят върху функционирането на сърцето и намаляват неговата напрегнатост;
 • Верапамил и Амлодипин – това са антагонисти на калция, които разширяват просвета на съдовете и подпомагат преминаването на повече кръв през тях. То този начин облекчават сърцето. Безрецептурен антагонист е Магнерич – магнезий за подобрени сърдечни съкращения;
 • Каптопил и Еналаприл – те потискат АСЕ, чрез което повлияват върху ензим, виновник на свиването на съдовете. По този начин също се постига разширяване на съдовата с-ма и пропускането на повече кръв през нея;
 • Фуросемид и Хипотиазид – те са от класа на диуретиците, премахват натрупаните в тъканите течности, които се отразява на КН;
 • Дилтиазем – това е лекарство, което премахва спазмите от артериите и по този начин им позволява да се отпуснат и да се разширят. Те стават по-ефективни;
 • Акард, Апири, АСК, Аспетакс, Тромбо, Зеротромб и други с витамин С разреждат кръвта и предпазват от съсиреци. Облекчават работата на сърцето и оттам повлияват и налягането. Те се предпочитат при риск за сърцето поради гъста кръв, което затруднява изпомпването й
 • Рувексин – разрежда кръвта и предпазва от съсиреци. Предпочита се при проблеми с кръвта и често колебаене на налягането;
 • Хлофазолин – достъпен и евтин, този препарат бързо сваля високи стойности на КН само с 1 таблетка в момент на криза. По спешност разширява съдовете и успокоява сърцето.
 • Паракофдал, Хипертин, Premium Line и други въздействат при стресови състояния и неврози, които разстройват сърцето и КН;
 • Тенсиофитол, Кардиотон, Хипертеншън Контрол, Хималая – растителни препарати, антиоксидонти и противовъзпалителни, които повлияват състоянието на съдовете и кръвния поток.
Още бабини рецепти при сближени граници

При повишено КН най-безопасно е да не се приемат никакви лекарства, които не са съгласувани с лекар. За предпочитане са бабешки рецепти за успокояване, например седативни билки като валериана, мента, маточина, мащерка на чай.

Ефективни домашни напитки са вода с лимон и незадължително мед, кис.мляко с канела и мед, хляб с мед и канела, чаша вода с 1-2 с.л. оцет наведнъж, запарка от чесън (стои 8 часа) или пресован чесън с мляко, отварка от чесън и лук, 10 мл ракия за разширяване на съдовете.

Компресите не са понижили достатъчно КН, какво още да направим?

 • Поглаждане зад ухото – сложете пръсти зад ухото и ги спуснете по врата до средата на рамото, по 10 – 15 пъти от двете страни;
 • Масаж пред ухото – сложете пръст върху трагуса (хрущялът над входа) и го плъзнете леко под скулата, докато попадне в една вдлъбнатина. Масажирайте 60-80 сек., паралелно от двете страни. Натиска се енергично, но без да възниква болка.
 • Общ масаж при главоболие – разтриване на врата, раменете, тила.

Дихателни упражнения:

 • Дишане в дълбочина – брои се до 5 във всяка крайна точка. Диша се от корема, той трябва да се повдига и спада при дишането;
 • Задържано дишане – вдишва се, брои се до 10 и се издишва. Прави се 3-4 минути.
Мнение №1: Моят начин за трайно лечение на близки граници
01-lora-atanasova-2

Лора Атанасова от Монтана

При мен периодично се вдигаше долната стойност на кръвното, докато горната оставаше нормална. Получаваше се събиране на границите. Лекарите не откриха физиологично отклонение и го отдадоха на стреса. Изписаха ми Допегит и успокоителни. Но след време пак се започна. Не ми се искаше пак лекари и лекарства, а и не вярвах достатъчно на медицината в Монтана.

По същото време чух за Демир бозан, че дава ефект при сближени граници, независимо от причината. Не струваше много и реших да пробвам. В първия месец имах кризи, качване на долната граница, но постепенно се нормализирах.

Приятелките ми се изумяват, викат: Лора, теб лекари и лекарства не те оправиха, ти сама се оправи с билки. Ами така се получи, нямам обяснение, но докато пия Демир бозан съм наред. Вече свикнах, винаги присъства на закуска и вечер като си лягам пия втора чаша.

Лора Атанасова от Монтана

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Причини за събрани граници на кръвното

Върху нивото на кръвното налягане (и двете му граници) оказват влияние:

 • Общото състояние на кръвоносните съдове;
 • Работата на сърцето;
 • Стресови ситуации;
 • Физическо натоварване и преумора;
 • Полова принадлежност и възраст на пациента.

Неголяма разлика между систоличното и диастоличното налягане означава влошаване на изпомпващата способност на сърцето, намаляване на обема на изтласкваната кръв, което води до хипоксия на органите и тъканите (недостиг на кислород). Затова ниското пулсово налягане се съпровожда от световъртеж, сънливост, слабост, главоболие.

Еднократно събиране на границите с бързо връщане към норма не е опасно. Системно събиране на границите говори за болест: ВСД, миокардит, стеноза на сърдечни или съдови клапи, шок, кардиосклероза, нарушено кръвоснабдяване на бъбреците, хипертрофия на миокарда.

Коя граница на кръвното налягане е по важна

И двете са значими, те показват действието на различни системи в тялото. От значение е и тяхното съотношение – здравословната разлика е 40 мм с допустими отклонения от 10 единици нагоре или надолу.

Обикновено по-голямо внимание се отделя на систоличното налягане (първото число) като главен фактор за сърдечно-съдови патологии при хора над 50-год. възраст. При повечето систоличното налягане неотклонно се повишава с възрастта заради загуба на еластичност на големите артерии, увеличаване на сърдечните съкращения и развитие на съдови заболявания.

Въпреки това повишаването на която и да е от двете стойности е основание за поставянето на диагноза хипертония. Например рискът от смърт поради исхемия на сърцето и инсулт се удвоява с увеличаване на систоличното налягане с 20 мм или на диастоличното с 10 мм.

Висока долна граница

Нормално долната граница (диастоличното налягане) е 80 мм (в пределите от 60 до 90 според пол, възраст и психо-емоционално състояние).

 • Падането под 60 мм показва патологичен тонуса на съд. стени. Под 50 мм показва изразено страдание на кръвния поток, особено в мозъка, бъбреците и други жизненоважни органи;
 • Вдигането над 90 мм показва патология – каква, е нужно да се открие. Възможностите са – бъбреци, заболявания на съдовете, ендокринни и метаболитни нарушения, умора.

За висока се взема стойност на диастоличното налягане над 90 мм. Вдигането на този показател показва, че сърцето се свива, но след това не се отпуска достатъчно – остава в известно напрежение, както и кръвоносните съдове остават в повишен тонус. Системата на кръвообращението работи в натоварен режим и се претоварва.krovno-nalyagane-0251

 • Симптоми на висока долна граница са задух, често главоболие, болка в гърците и под плешките. На този фон се усещат сърцебиене, шум в ушите, отичат ръцете и краката. Когато горната граница (систоличното) остане в норма, а долната граница са повиши, пулсът се ускорява, избива студена пот, затруднява се дишането;
 • Причини. Възниква на фона на бъбречни патологии, които прогресират заради възпалителни процеси, онкологични новообразувания и атеросклероза; проблеми със щитовидната жлеза и нарушения на хормоналния фон, който отрегулира вегетативната НС и тонуса на съдовете, продължителен спазъм на артериите поради дългогодишно пушене, намалена еластичност на съдовете и ускорено стареене заради злоупотреба с алкохол, спазми от дискова херния, свиване на съдовете заради рязко изхвърляне на адреналин в стресови ситуации;
 • Как се сваля? Смъкване. Неголямо повишение на диастоличното налягане до 90 мм не изисква лечение. При изолирана диастолична хипертония не се приемат лекарства против хипертония и бързодействащи народни средства, защото не е възможно да бъде намалена само едната граница. В този случай ще се свали и систоличното;
 • Какво се пие, лекарства: Симптоматично въздействат седативи и спазмолитици, използват се диуретици, бета-блокери, антагонисти на калция, инхибитори на АСЕ и симпатолитици за сваляне на тонуса на периферните артерии;
 • Бабини рецепти: чай от валериана за отпускане на съдовете и нервите, отварка от лечебен божур за премахване на спазми от капилярите, тинктура от дяволска уста и глог за отрегулиране на ЦНС и съдовете, за стабилизиране на КН.
 • Домашни мерки: спиране на солта или ограничаването й до 4 г на ден (иначе расте рискът от отоци и спазми на капилярите);
 • Диета: изключване на пържени и пикантни ястия с голямо количество мазнини. Прием на банани, домати, ядки, цвекло, краставици, зеле и други с много калий, на елда, фасул, малина, соя, извара, ягоди и други с много магнезий, на ядки, ябълки, телешко, круши, череша, морков и други с много В-витамини.
Ниска горна граница.

Нормално систоличното налягане е 120 мм.

 • Падането под 100 мм (внезапно) говори за силен стрес, нарушения в ЦНС, в сърцето или бъбреците;
 • Вдигането над 140 мм показва скрити или явни патологични процеси в сърцето и съдовете.

Систоличното налягане показва колко се е свило (съкратило) сърцето, за да изтласка кръв по артериите. Това е максималното напрежение, докато диастоличното  – долната граница, показва минималното напрежение при отпускане на сърцето.

Ниско систолично налягане показва, че сърцето не се е свило достатъчно. То няма достатъчно сила да изтласка кръв по артериите, следователно кръвния поток е по-бавен и пасивен, а снабдяването – влошено.

 • Причини: горната граница пада рязко при сърдечна недостатъчност, силен кръвоизлив, инфекциозен процес, отравяне, силно втрисане, обезводняване, предозиране на лекарства;
 • Как се вдига? Това ще определи лекар на база конкретна диагноза. Междувременно прекратете с тревогите и паниката, въобще не се вълнувайте. Минете на балансирано хранене, сън от 8 часа, отдих от работа по 1 час, ежедневни разходки. Следете мускулите на врата винаги да са отпуснати;
 • Какво се пие? Самостоятелното вдигане на КН с лекарства е противопоказано, когато е понижена само горната граница. Позволен е приемът на аспирин и на билки с хипотензивен ефект като канела, босилек, розмарин, куркума и джинджифил, коприва и други на чай.
Мнение №2: Как се справих с ниска горна граница на кръвното
015-kiril-traykov-02

Кирил Трайков от Кърджали

Много ме затрудни намирането на информация за моето състояние, защото само горната ми граница се понижава, а долната е леко висока. Всичко, което се препоръчва, е за вдигане на кръвното като цяло. Обаче аз ако пия такива неща, долната граница се вдига още повече, което е вредно и опасно.

Ето защо реших да се оправям с природни методики– минимум риск. В нашия район Кърджали е пълно с билкари и ходжи, обиколих най-реномираните от тях. Пих няколко вида билки и смеси. Помага сок от червено цвекло с куркума и чай от розмарин.

От миналата година съм на Демир бозан и почти спрях другите лекове. Билковият микс ми даде нужното. Не че вдига само горната граница, но регулира кръвното като цяло. Долната граница ми се понижи, горната се покачи. Скоро ходих на личната, тя напълно одобри резултатите ми и ме похвали.

Кирил Трайков от Кърджали

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Симптоми за събиране на границите на кръвното

Традиционните белези на приближени граници са световъртеж, сънливост, слабост и главоболие.

Ускорен пулс и близки граници

Тази комбинация се наблюдава при кръвозагуба, обезводняване и патологично разширяване на съдовете, при които обемът на кръвта се оказва недостатъчен, за да поддържа стабилно налягане. В отговор на недостига на кръв сърцето реагира с учестяване своите съкращения – така се опитва да дава повече кръв към органите и системите.

Главоболие

Болката няма ясна локализация. Разпространява се по цялата повърхност на главата. Допълнителни симптоми са световъртеж и гадене. Подобна болка има хронично протичане, с редуване на обостряния и периоди на облекчение.

Ако не се вземат мерки, пациентът го грози развиване на мигрена.

Други симптоми
 • Световъртеж до пълна невъзможност за ориентиране в околната обстановка. Среща се най-често при ниско пулсово налягане;
 • Повръщане – то е рефлекторно и не носи облекчение. Показва недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка;
 • Изпотяване – в резултат от лъжливите сигнали, че е нужно охлаждане на организма;
 • Нарушено съзнание от типа на халюцинациите. Пациентът престава да се ориентира във времето и обстановката, не познава хората, вижда лъжливи образи, чува зласове;
 • Цианоза около носа и устата – посиняване на кожата;
 • Проблеми с речта, движението, клатеща се походка;
 • Невъзможност да се управляват собствените крайници, парези и параличи.

Още информация и източници на английски: Какво да правим при близки граници на кръвното налягане; * Техники за повишаване на ниска горна граница на кръвното налягане. Колко близо могат да бъдат границите; * Как се лекува висока долна граница на кръвното налягане. Коя граница е по-важна?

Близки граници на кръвното при бременност

Ниското кръвно се нарича „симптом на бременността“ – състояние, свойствено за бъдещите майки, наравно с токсикозата. Ръцете и краката се усещат студени, пулсът е по-нисък от обикновеното (около 60 удара в минута). При изследване на сърцето не се регистрират физически изменения.

Признаци на пониженото кръвно са световъртеж, слабост и гадене.

Критично е вдигането на диастоличното налягане над стойността от 110 мм. Пациентки с такова налягане се настаняват за интензивна терапия.

Мнение №3: Моите билки при събиране на границите
02-radost-ovcharova

Радост Овчарова от София

Вярвам в билките, че се справят с всякакви състояния, дори трудни за лекарите. Организмът намира оптимален баланс и не трябва да се насилва. Това е моята философия и я следвам в живота си. Пия достатъчно тонизиращи напитки сутрин, водя активен живот, разхождам се, танцувам, карам велосипед. Помагам си с билки, които милион пъти са доказали своята ефективност. Така не се боя, че събирам границите, а и вече все по-рядко ми се случва.

Имам две любими средства, които винаги ми помагат. Едното е тинктура от дяволска уста, правя си я сама, защото в чист вид такава не се продава. Обаче самата билка я има в аптеките, така че накисването в спирт нищо не ми струва. Другото е микс от билки Демир бозан, прелестно съчетание за здраво сърце и съдове. Добре ми действа и на психиката, прилича на антидепресант, само че естествен. С тинктурата и Демир бозан противодействам на събирането на границите. Мога да препоръчам и Беладона от хомеопатичните средства, но напоследък аз самата по-рядко стигам до нея. Чаят наистина ми е достатъчен.

Радост Овчарова от София

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Вижте и това ценно видео:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Какво да правим при близки граници на кръвното. Лек, симптоми и причини за събиране

 1. Фигурин билки за отслабване
 2. А нещо, което да е достъпно за лечение на близки граници на кръвното, но по-бързо?

 3. Кръвното ми е долна граница 60 – 80, горната варира 120, 140, 130. Чувствам умора, изпотявам се, появи ми се и аритмия. От 1 година имам световъртеж. Пия Бетасерк и Пирацетам, минава ми и пак почва. Какви билки ще помогнат?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.