Брадавици – топ народни рецепти за лечението им

Причини за поява на брадавици и видове. Традиционни лечения и терапия с народни средства, билки и рецепти за премахването им.

Съдържание на статията: Брадавици. Брадавици видове. Причини за образуването на брадавици. Брадавици лечение. Лазерно премахване на брадавици. Течен азот за брадавици и ток. Радиовълнов нож за брадавици. Лекарства за брадавици. Плантарни брадавици. Крем за брадавици. Брадавици премахване. Премахване на брадавици с оцет. Брадавици по половите органи. Премахване на брадавици в домашни условия. Рецепти за брадавици. Змийско мляко брадавици.

Брадавици.

Вероятно много от родителите се страхуват, че пипането на жаби е опасно – предполага се, че могат се появят брадавици. И някои много впечатлителни деца над 10 г. са вземали в ръце тези земноводни, но са нямали обаче такива проблеми с тях и нито с това, че след време са се появявали. Това е старо схващане за жабите. В повечето случаи  виновен папилома-вирусът.

Брадавици – какво представляват?

Брадавици – какво представляват?

Брадавици – това са новообразувания върху кожата под формата на възли или папили. Повечето от тези образувания са доброкачествени лезии, макар че се срещат и случаи на дегенерация на брадавици в злокачествени тумори. За тях има правило, че са плътни и сухи. Структурата може да бъде единична или вместо това да се състои от много възли и имат ясни граници. Размерите им са от глава на карфица до 1-2 см. Случва се малки брадавици да се съберат в островчета с размера на стотинка.

Те не болят с изключение на израстналите от тях, които са на места, на постоянен натиск, или подложени иначе на механично напрежение. Могат да се образуват по различни места: брадавици по езика, брадавици по тялото, брадавици по ръцете, брадавици по стъпалата, брадавици по главата, по лицето, по гениталиите, по езика, по врата, себорейни брадавици. На цвят са предимно сиво-жълти, понякога тъмно кафяви.

Има повече от 100 типа HPV. Те удрят горния слой на нашата кожа, и обикновено влизат в тялото чрез здравата кожа. Вирусът причинява бърз растеж на горния ѝ слой с образуване на брадавици.

Повечето брадавици, но не всички, обикновено са безвредни и изчезват сами в рамките на няколко месеца или години. Брадавиците могат да растат навсякъде по тялото. Те са най-често при децата и младите хора.

“Демир
Брадавиците съвсем не са козметичен проблем. Те могат да бъдат и доста опасни. Как да се борим с тях?

Брадавиците съвсем не са козметичен проблем. Те могат да бъдат и доста опасни. Как да се борим с тях?

Понякога брадавиците могат да бъдат деформиращи, особено, ако растат по лицето или ръцете, и да предадат на своя господар психологически дискомфорт, а някои от тях сърбеж и болка.

Разликата между бенки и брадавици.

Не всеки човек може да узнае, че той е имал брадавица. В края на краищата, тя изглежда нещо като белег по рождение. И така как да се разграничат бенки от брадавици? Ако искате да разберете, ето какви са разликите:

Те се различават по форма. Внимателно огледайте мястото, където са новите образования. Брадавицата за разлика от бенките прилича на израстък на кожата.

Можете да видите разликата чрез докосване. Най-честото усещане за брадавиците е че те са с твърда повърхност на роговицата. Бенките за разлика от тях са с мека и гладка повърхност.

Също така можете да ги идентифицирате чрез цветовете им. Бенките обикновено имат по-тъмен цвят: кафяв или черен, а брадавиците – светли нюанси на розово, жълто, светло сиво.

В случая, когато е невъзможно да се разпознае брадавица или бенка имате идете бързо на дерматолог. Той  на 100% ще бъде в състояние да Ви помогне и посъветва за лечение.

Разликата между брадавици и мазоли.

Днес мехурите по кожата наречени мазоли са много често явление. Затова всеки трябва да знае как да направи разлика между брадавица и мазоли и в най-лошия случай, незабавно да започне лечение.

Мазоли

Мазоли

Сред различните видове мазоли има едни наречен стволови мазоли. Причината за появата им е лоша циркулация в умиращите клетки.

Въпреки това в контраст с тях, при вирусните брадавици циркулацията се съхранява в клетките.

Ето защо, ако вие сте открили мазоли, ще видите гладка кожа под изчезналите (умрелите) клетки. Ако в рамките на измрелите клетки забележите малка точка със следи от кръвоизлив, това най-вероятно е папилома вирус.

Друга разлика между брадавици и мазоли е болката. Ако натиснете с пръст върху брадавицата, тогава ще почувствате много болка, а в другия случай, няма да се чувства нищо.

Разликата между брадавици и меланом.

В случай, че забележите новообразувания и ако имате някакво съмнение за меланом, следва незабавно да се консултирате с дерматолог. Меланомът е малък тумор, който се издига над повърхността на кожата, като се намира на крака или на широка основа на кожата.

За разлика от брадавиците по повърхността обикновено се появява кървене и образуване на язви. За да разберете как да направите разграничение на меланом от брадавици, трябва да знаете:

За разлика от брадавиците, които имат милиметрови размери, меланомът постепенно се разширява.

Една от основните разлики е в цвета. Злокачественият тумор е с еднакъв цвят с черни и червени петна. Брадавиците имат постоянен светъл цвят.

За разлика от брадавицата, с нарастването на меланома се появяват назъбени ръбове, които трябва да бъдат предупреждение.

Меланом – това е вид опасен тумор, който води до рак на кожата. Може да се наложи да преминете курс на химиотерапия, която е много вредна.

Какво да се прави, ако от брадавиците се получават болки?

Най-често брадавиците не притежават свойството да причиняват болки. Но има и изключения. В повечето случаи се получават оплаквания от болки в присъствието на брадавици. Това се дължи на непрекъснатото триене и натиск по време на ходене и ако сме особено боси.

Въпреки това, такова образование могат да навредят не само заради триенето на стъпалото, и ако е на друго място в тялото. Обикновено причината да се появяват травмиращи места е в брадавиците или във вторична бактериална инфекция. В този случай, не е необходимо да се отлага посещението при дерматолог, защото имате нужда от време, за да се постави диагноза и да се проведе антиинфекциозно лечение.

Брадавици видове.

Има няколко основни видове брадавици:

Обикновени брадавици.

Обикновени брадавици.

Обикновени (вулгарни) или общи – обикновено се появяват по пръстите, ръцете, лицето и скалпа. Имат груба покрита с въси повърхност с възбуден горен слой. Те включват също така брадавици. Повечето се срещат при хора с изобилно изпотяване. Те са с малък, кръгъл, подут израстък като повърхността на рог. Тези брадавици са намерени не само при възрастни, но също и при малки деца.

Брадавици по краката. Появяват се по краката и главно от натиска на обувките. Тези израстъци са много болезнени.

Плоски брадавици настъпват обикновено при деца и изобщо млади хора, затова те се наричат също непълнолетни. Над кожната повърхност кожата, те се издигат на само 1-2 мм. Отгоре плоските брадавици са гладки с цвят от розово до светлокафяво. Тяхното любимо „местообитание“ е лицето, ръцете, глезените.

Плоски брадавици – юношески.

Плоски брадавици – юношески.

Третият вид се различава от предишния вид брадавици – те са с остър връх и се наричат генитални брадавици. Ако обикновените и плоски брадавици са по правило сухи, то гениталните брадавици са месести образувания по краката. При разширяването им, те могат да образуват израстъци с вид на карфиол. Този вид брадавици по гениталиите са много опасни. Именно те са с най-голяма вероятност да се разраснат в злокачествени. Те се появяват само по време на инфекция от сексуалния партньор, и се считат за полово предавани болести.

Гениталните брадавици могат да се появят в гърлото или устата на невъздържани хора, които са имали сексуален орален контакт с някой заразен човек. Те са твърде малки в много случаи, за да се виждат. Гениталните брадавици са едни от най-често срещаните видове болести от полово предаваните.

Старчески брадавици.

Старчески брадавици.

В напреднала възраст се появяват възрастови или сенилни брадавици. Те се различават от предишните – не са вирусни израстъци и имат вид на тъмни мазни кератинизирани плаки. Брадавиците трябва да се разграничават от мола (невуси, неви). Последните могат да бъдат вродени или придобити. Те се появяват в резултат на запълване на клетките на пигмента на епидермиса и ги превръщат в меланоцити. Опасността от тях е, че те могат да бъдат предшественици на меланома – форма на рак, един от най-опасните. Може да се случи това от много прости неща: нараняване или злоупотреба с ултравиолетовите лъчи на плажа или от лампи, често триене.

Нишковидни брадавици – дълги и тънки и най-често израстват по лицето и носа.

Брадавици, които са разположени около нокътната плочка или под нея.

Причини за образуването на брадавици.

Разбира се посочените по-горе земноводни и жаби по никакъв начин на са свързани с появата на брадавици.

Нокътни брадавици.

Нокътни брадавици.

Причините в повечето случаи за възникването на тези несъвършенства по кожата е вирусна инфекция на човешка папиломатоза (папилома вирус HPV). Старческите брадавици не са към тях. Вирусите причиняващи брадавици са повече от 110 вида. Те живеят само в лигавиците и кожата, без да заразяват кръвта и другите органи.

Как възникват брадавиците? Причините за папиломатоза (HPV) са находящи в долния слой на кожата. Според както е известно, епидермалните клетки като съзряват се преместват нагоре от под кожата, където ексфолират мъртвите клетки. С тях заедно се движи и папилома вирусите. Пристигането им на повърхността води до появата на инфекциозни брадавици.

Фактори, които допринасят за инфекция.

Да се инфектира човек с HPV може да стане в пряк контакт със засегнатата кожа и лигавицата вирус превозвач. Както и с помощта му нокти ножици, пила за нокти и подобни други хигиенни артикули. Вирусът има два етапа: активен и неактивен.

Брадавици на ходилото.

Брадавици на ходилото.

През последните години той би могъл да бъде активен и човек няма никаква представа за това, че вътре в кожата му живее един толкова опасен „съквартирант“. Всъщност когато имунната система не успява да си върши работата, вирусът започва да се размножава активно и излиза. Когато се появят брадавици, причините за това могат да се крият в снижаването на имунитета. Също така е опасно да се получи HPV инфекция при увреждане на кожата. Тука особеното е, че при контакт с лице с досадните брадавици не винаги се стига до заболяване. Инфекцията се случва, като комбинацията от три фактора – при развитие на вируса в активна фаза, контакт с нарушение на кожата и понижен имунитет.

Поведения на вируса.

Папиломният вирус е много непредвидим. Брадавиците понякога изчезват без лечение само за няколко месеца или години. Това се среща най-често при децата. Брадавиците са един доста интригуващ феномен, тъй като не могат да се развиват в определен класически случай. Някои други заболявания „набират скорост“ без лечение, но с правилното лечение пациентът се възстановява, за брадавиците обаче не може да се каже със сигурност как ще се държат в определен случай. Понякога лекът за брадавици не само не донася облекчение, а също и размерът на натрупването не само не се намалява, но се и увеличава. Дори и ако лекарствата са помогнали, да се освободите от брадавиците, тогава отново няма гаранция, че след известно време ще се срещнете със същия проблем. Потвърждението на статистическите данни е, че пристъпите са налице в една трета от заразените с HPV.

Брадавици лечение.

Въпреки вредата от HPV, за брадавиците не се препоръчва самолечение. Народната медицина може да предложи буквално над хиляда начина за лечение на брадавици.

Влакнести брадавици.

Влакнести брадавици.

Но това, както и използването на лечебни растения, и изгаряне на образуванията с киселини и изпаряване, и почти шамански средства, когато това е необходимо, но за да не се разпространят брадавиците няма полза, защото погребват някое парче и то изгнива. В резултат на описаните действия могат да се появят нови брадавици. Но да се твърди дали е помогнал със сигурност народният лек, или имунната система на човека е работила добре, това никой не може да каже. Във всеки случай страдащият трябва да отиде на лекар. Дерматологът може да определи със сигурност дали брадавицата е израснала в злокачествено заболяване, като възлага на ефективни средства за отстраняване на брадавици или определя кой метод е по-добър, за да се освободите от тях.

Локално лечение.

За този метод се използват разтвори на киселини. Най-често използваното средство е вискозно вещество, например наречено боя. Състои се от млечна и салицилова киселина.

Лекарство за локално лечение на брадавици Вирасал.

Лекарство за локално лечение на брадавици Вирасал.

С помощта понякога на по-агресивни вещества: трихлорооцетна, азотна киселина, карбонова и кантаридинова киселина. За такова лечение е характерно по-голямата продължителност. За брадавиците винаги трябва да се използват средства, предписани за няколко дни. Едно от предимствата обаче на местната терапия е, че благодарение на нея е рядко да останат кожни белези. Но при хирургичното отстраняване на белезите от брадавици, въпреки че са малки, не могат да бъдат избегнати. Използва се и изрязване, когато са засегнати големи участъци от кожата.

Брадавиците се изстъргват със специален скалпел и се зашива раната. Може да има риск обаче от повтарящи се инфекции по кръвен път. За локално лечение в състава като правило се включват агенти имуномодулатори. В крайна сметка отличното състояние на имунитета е ключов фактор за по-бързо възстановяване и за предотвратяване отново на появата на заболяването.

Течен азот за брадавици и ток.

Премахване на брадавици с течен азот е друг ефективен метод за справяне с проблема.

Премахване на брадавици с течен азот е друг ефективен метод за справяне с проблема.

Има методи за отстраняване на брадавици чрез електрически ток или замразяване. Първият е наричен електрокоагулация. За извършване на тази процедура бързо и ефективно, пациентът се поставя под местна упойка. Той не чувства почти нищо, а с помощта на ел. ток с висока честота, лекарят обгаря тъканите, обхванати от вируса. Като краен резултат патогенните клетки умират от процедурата и брадавицата е унищожена. Но факт е, че може да останат малки белези. Във вреда за вируса е и въздействието със силен студ. Този метод се основава на криоаблация.

Израстъците се лекуват с течен азот или със сух лед. За жалост процедурата е болезнена и пациентът ще трябва да приеме този факт. И мехурът, който се появява в резултат на изгарянето със студ, ще премине от 7 до 10 дни. Но вместо белег, където някога е имало брадавица, остава само розово петно.

Лазерно премахване на брадавици.

Една нова тенденция в трудната битка с брадавиците е използването на лазер. За този метод са налице положителни отзиви.

Лазер за лечение на брадавици.

Лазер за лечение на брадавици.

Брадавиците се отстраняват почти безболезнено и напълно под местна упойка за 1-2 минути, тъй като използването на най-съвременни технологии постига точното въздействие на лазерния лъч до желаното място и дълбочина в зависимост от нараняването.

Лазерът „изпарява“ брадавицата на слоеве, и кожата около туморите не са засегнати. На негово място остава една малка вдлъбнатина.

След 2 седмици от отстраняването на брадавиците с лазер, кожата получава напълно здрав вид. При излагане на долните слоеве на епидермиса на лазерния лъч, те не прегряват. Това означава, че предполагаемият риск от оставане на промени или белези в мястото на интервенцията в пигментацията на кожата от изгарянията са сведени до минимум. Епидермисът се лекува бързо и това е благодарение на факта, че използваният лазер води до методи за намаляване и убиване на бактериите на кожата, което предотвратява възпалението.

Радиовълнов нож за брадавици.

Радиовълнов нож за лечение на брадавици.

Радиовълнов нож за лечение на брадавици.

Най-новото постижение в областта на отстраняването на тумори и не само на всички видове брадавици, но също и на брадавици и бенки, и други е радиовълновият нож. Както и при въздействието на лазерния лъч, под ножа попада само увредена тъкан, а основните здрави клетки са унищожени от експозицията до минимум. Следователно от влиянието на радиовълновия нож практически не се причинява болка на пациента.

Радиовълните въздействат на корена на брадавицата и с това значително се понижава рискът от рецидив. При условие, че имате брадавици, трябва само вие да решите какво да правите с тях. Но дори и да не се излекувате от тях с радикалните методи, все пак трябва да се убедите, че те не водят до опасност от дегенерация в онкологични образувания. Нищо чудно в това, че при почти всички методи за отстраняване на натрупаната тъкан, на края тя се дава за хистологично изследване. То както винаги задейства принципа, който гласи: по-добре да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува.

Лекарства за брадавици.

Медикаментозното лечение. То се свежда до приемането на антивирусни лекарства, които допринасят за потискане на активността на HPV. Тези лекарства включват: Аллокин-алфа, Виферон, Генферон, Изопринозин, Иммуномакс, Ликопид, Епиген интим. Ефективността на метода е 70 до 95%.

Други лекарства за досадните брадавици е Имекс. Активната съставка в него е тетрациклинов хидрохлорид. Прилага се 3 до 4 пъти дневно и освен това може да се ползва и при акне.

Друг вариант е лекарството Вартнер (Wartner), под формата на спрей, гел или писалка. То е противопоказано при бременност, диабет и кърмене, а също и някои други от лекарствата, затова се консултирайте със специалист.

Имунотерапия.

Имунотерапията е нарастваща форма на лечение на брадавици, която активира собствена система за защита на организма. Тъй като всички брадавици са причинени от човешки папилома вирус (HPV), стимулирането на имунната система със специални лекарства, които се приемат през устата или чрез инжекция, това може да помогне на тялото ви да се бори с човешкия папиломен вирус и като резултат е изчезването на брадавици
Имунотерапията често се използва за брадавици, които са резистентни на салицилова киселина, криотерапия и хирургия. Въпреки привидната простота и ефективност на метода, имунотерапията има редица противопоказания:

– употребата на бета-блокери или лекарства, които потискат имунната система;
– повишена температура;
– грип;
– уртикария;
– алергии;
– астма;
– органна трансплантация;
– вагинални инфекции като млечница;
– бременност или кърмене.

Превенция на брадавици.
– Да се спазват основните правила за лична хигиена, като измиване на ръцете, отделни кърпи, чехли, не използвайте общи неща, за ежедневна употреба, и т.н.
– Да се избягва пряк контакт на кожата с брадавица на някой друг, дори като едно ръкостискане.
– След контакт с вашите брадавици например при тяхната обработка си измивайте ръцете, защото може да се разпространи вирусът в други части на тялото.

– Безразборен секс също води до появата на брадавици, обаче практикуването на моногамията е безопасен секс.

– Да се избягва открита рана на повърхността на кожата, на ръцете, краката, лицето, шията, за да се избегне HPV инфекция.

Плантарни брадавици.

Брадавици и кокоши трън са едно и също заболяване, с тази разлика само, че кокошите тръни са наричани научно плантарни брадавици (и още – плоски). Те са вид болест, която е в следствие на нарушение на обмяната на веществата в кожата. Последица от това нарушение върху засегнатото място от кожата се получава отлагане на по-големи количества на роговото вещество (мазнина) и кератохиалин.

Кожното образувание е подобно на кожна брадавица, която е сраснала надълбоко в кожата. То се появява най-често по стъпалата. Вроговената и втвърдената и кожа причинява много силна и неприятната болка, когато пострадалият ходи.

Причината за кокоши трън също най-често е от човешкия папилома вирус. Обикновено се намира по пръстите на ръцете, на краката и по стъпалата. По-рядко той се появява върху глезена. А изключително рядко е да се намери по други части на тялото – подбедрица, рамене и други места.

Един от начините за инфектирането със споменатия по-горе папилома вирус се получава най-често от зарази в басейните. За кокоши трън обаче не е изключение появата му да бъде и от носене на неудобни обувки, тъй като те продължително стягат краката. Също така и ако не отстраните камъче проникнало в обувката, то може да причини кокоши трън. От подобни дразнители се получава вдлъбване на епидермиса, водещо до кожното вроговяване.

Кокошият трън е проблем не само на козметиката. Той на дълбоко враства в кожата и при забавено лечение може да се разпространи. Според статистиката 35% от хората поне веднъж са имали в живота си този досаден проблем. По принцип заболяването не застрашава сериозно здравето на човека, но при пренебрегването му хирургична намеса евентуално ще се наложи.

Едно изпитано лечение на дразнещия кокоши трън е с лечебната салицилова киселина и известният крем здраве – твърди се, че е успешно. За целта се смесват еднакви количества от двата компонента и се нанасят върху проблемния кокоши трън и отгоре се слага лепенка. Трябва да остане така 3 денонощия. Следва да престои 1 денонощие без лепенка и без лекарство и отново следват 3 денонощия с повторно нанасяне на лекарство и лепенка. Кокошият трън започва постепенно да изтънява и така изчезва напълно. За съжаление с тази процедура става бавно. Понякога отиват до 3 месеца.

Крем за брадавици.

Един от най-ефективните кремове за премахване на всякакви брадавици е Bye Wart. Същественото му предимство на този крем е, че няма данни за появата на странични ефекти. Той има освен това и добро количество на растителни масла и извлеци, сред които са лавандулово и бадемово масло. Кремът е безопасен дори за болни деца над три години.

Нанасянето на крема трябва да се съчетава с масаж, след който се поставя пластир, който пропуска въздуха върху проблемната зона. Ежедневно се прилагат от три до четири цикъла до пълното оздравяване на брадавиците. Напълно подходящ е и за обработка на кокоши трън.

Брадавици премахване.

Дървесна пепел – едно от най-ефективните средства използвани в народната медицина за лечение на брадавици и не само на тях, а и за други здравословни проблеми. Ще са нужни 3-4 кибрита, от които се махат серните главички на клечките, след което те се изгарят. Получената пепел се смила на прах, към която се прибавя малко вода, за да се образува гъста суспензия. Полученият състав се прилага върху брадавицата. След 5 дни брадавиците започват да се намачкват и да се свиват.

Премахване на брадавици с оцет.

Невероятният ябълков оцет е едно от алтернативните средства за лечение на брадавици у дома. Две части от него разредете с част вода. Сложете върху тампон и ежедневно за няколко седмици нанесете върху брадавиците тази течност и след това задължително ги превързвайте. След няколко дни брадавиците почерняват, което означава, че ще отпаднат съвсем наскоро.

Мощните полезни свойства на често използваната оцетна киселина в ябълковия оцет гарантират избавление даже и от генитални брадавици по съвсем безопасен начин за срамната област. Когато влиза в контакт със засегнатата кожа корозионно действащата киселина, буквално сломява неправилно разрастналите кожни тъкани. Тя е отлична и за унищожаване на вируса на гениталните брадавици, който причинява проблемите.

С вазелин първо намажете здравата кожа около тях и преминете към обработване с  тампон от памук, напоен обилно с оцет.
Дръжте компреса между два и три часа, използвайки самозалепваща се лепенка. След половин час се повтаря още един курс. Общо са необходими такива две-три процедури за деня, за премахнете на брадавиците в тази не огряна от слънцето област.
Помогнете на организма си и вътрешно да пребори проблемните образувания като приемате ежедневно домашна напитка, приготвена от лъжица ябълков оцет и чаша вода.

Ябълковият оцет се използва в състава на една разпространена рецепта за справяне с кокоши трън. Кисне се парче сурово месо (обикновено телешко) в чаша ябълков оцет за 24 часа. Върху кокошия трън на следващата вечер се слага, като плътно се завива в марля, върху нея найлон и се премахва на сутринта. Кокошият трън започва да се лющи и отпада само след 3-4 редовни приложения на рецептата.

Нанесете за една нощ брадавиците с нарязани на тънки филийки лук средно голям, върху който се изсипват 100 мл оцет. Предварително съхранявайте при стайна температура течността за 2 часа. Процедурата повторете няколко пъти, докато не изчезнат брадавиците.

Папиломи

Папиломи

Сварете в оцет лук с люспи и го оставете да престои, избършете с тази инфузия брадавиците.

Има и друг лек и надежден начин да се избавите от брадавици и папиломи използващ оцет.: От настърган чесън, оцет и брашно замесете тесто и направете лапа, която през нощта се нанася върху брадавиците чрез парче плат. За да не се нарани здравата кожа около оцета преди процедурата, можете да я покриете с лейкопласт. Това народно средство дава най-добри резултати при лечение на брадавици.

Доста често се използва лечение на брадавици у дома, с помощта на оцетна киселина. Тя трябва да се прави преди лягане всяка вечер чрез леко капване на капка оцет към всяка брадавица. С течение на времето, брадавиците ще започнат да изчезват.

Лук се накисва в оцет за една нощ, за да се нанесе върху брадавиците. За да не се изгори кожата, която обгражда брадавицата е необходимо тя първо да се покрие с мазилка или изрязан полиетилен с кръг с дупка в средата. Повторете няколко дни до пълното им изчезване.

Не по-малко популярни начин е смес от оцет и брашно – 1:2. След това се нанася върху полиетилен и той върху брадавиците, и трябва да се превърже. Смяна на превръзката най-малко 1-2 пъти на ден. Брадавиците трябва да изчезнат за няколко дни, поне за седмица.

Сутрин и вечер се намазват брадавиците с чист винен оцет или още по-добре със смес от оцет и лимонови кори. В 125 г силен и доброкачествен оцет корите от два лимона киснат 8 дни. В получената течност се потапя четчица и с нея се намазват кожните образувания няколко вечери подред, благодарение на което се откъртват без болка и се премахват. Добре е преди намазването да им се прави кратка гореща баня.

Има и вероятност средства като оцет и други подобни да оставят белег от химическо изгаряне.

Брадавици по половите органи.

Ако забележите кожни образувания в онова място, в деликатната зона на гениталиите или някъде около ануса, тогава вероятно сте заразени с генитални брадавици. Те са сред най-честите полово предавани заболявания. Причинител също е човешкият папилом – папилома вирус. Рисковете са еднакви от зараза и за двата пола.

Как да ги разпознаем тези досадни брадавици на половите органи? Те представляват меки подутини, а цвета им се слива с този на кожата. Появата им е не само по половите органи, а и около ануса. Симптомите са дискомфорт със сърбеж в гениталиите, и кървене при полов акт. За да сте наясно за тях, трябва да сте запознати с причините им за появата. Не лошите хигиенни навици, а безразборните и без предпазни средства полови контакти и слабата имунна система са основни за този проблем. Той се преодолява както с лекарства за брадавици, така и с някои подръчни и прости средства.

Кромид лук.

Лук за лечение на брадавици.

Лук за лечение на брадавици.

Той съдържа мощен антимикробен агент, който намалява разпространението на вируса при досадните генитални брадавици. Лечението с него въздейства добре на притока на кръв, а това е решаващо за по-бърз процес на оздравяване. За премахването им с кромид, той трябва да се смеси със сол.
Необходими са 2 глави нарязани на филийки и поръсени със сол. Готови са за употреба след една нощ. След това на сутринта извлечете сока с помощта на вилица и го нанесете върху гениталните брадавици. След час се отмива и остава процедурата да се повтори няколко поредни дни до изчезването на неприятното образувание.

Мляко от листо от смокиня.

Полученото мляко от листо от смокиня е народно средство за премахване на брадавици по половите органи. То съдържа ензима фицаин, който е изключително ефективен в борбата с разрастването на вируса, който причинява генитални брадавици. В допълнение млечният сок успокоява кожата и спомага за намаляване на дразненето.

Млякото изтича от растението след откъсването листо или плода. То се намира в дръжките на смокиновите листа и плодовете. С него се намазва директно мястото, докато не се получи задоволително подобрение.

Овесена каша.

Овесената каша е сигурно решение на неудобствата свързани с обсъжданите брадавици по половите органи. Успокояващите вещества в нея са в подходящо количество и въздействат на дразненето, постоянния сърбеж и болката като ги намаляват.
Две чаши смлени фино овесени ядки се прибавят във ваната с топла вода, в която трябва да се седи 15 минути, като се повтаря процедурата трикратно в зависимост от състоянието.
Друг начин е смесването на лъжица смлени на пудра овесени ядки с вода достатъчна за получаването на кремообразна паста.

Нанася се върху гениталиите чрез леко втриване, да се ексфолиират мъртвите клетки, себума и бактериите, които причиняват запушване на порите. Препоръчително е този способ да се прилага веднъж в седмицата за превенция появата на брадавици точно в тази деликатна област.

Премахване на брадавици в домашни условия.

Гореща вода.

Накисването на брадавиците в гореща вода помага за по-бързото им оздравяване като ги омекотява. Прибавянето на английска сол или ябълков оцет към нея прави лечението по-ефикасно. Преди да започнете, ако брадавицата е върху кожата на крака, предварително обработете участъка с пемза.

Сода бикарбонат.

Антибактериалните съставки в домашната сода бикарбонат, също подпомагат оздравителните процеси с изгарянето на коментираните брадавици.

Направете гъста паста от сода за хляб с бял оцет и с нея намажете двукратно кожните образувания. Вместо оцет може да се използва рициново масло, това е друга добра идея за пастата. В този вариант тя обаче трябва да престоява само една нощ и на сутринта се отмива. Пълното стопяване на брадавиците обикновено става след няколко намазвания.

Третирането на брадавици с човешката ушна кал е един малко известен и ефективен метод за тяхното премахване, ако започнете да го използвате веднага, след като се появят. Няколкократно ги намазвайте с ушна кал и за седмица само, те могат да изчезнат.

Намажете брадавиците с пресен сок от кисели ябълки. Брадавиците ще преминат за 10 дни.

Намажете брадавиците 2-3 пъти за деня с пресен сок от лук. Други рецепти с лук, които описахме за гениталните брадавици, също са полезни и за останалите видове.

Малка глава лук се нарязва и се разтриват брадавиците.

Отделете от лука вътрешността. Засипете (колкото дойде) с готварска сол и ги оставете при стайна температура, за да се освободи сокът. С него разтривайте брадавиците 2 пъти дневно.

Равни количества се смесват от теглото на морска сол, глина и каша от лук. Смесете ги и ги приложете върху брадавиците, смяна по 1-2 пъти на ден.

Сварете в оцет лук с люспите и го оставете да престои, избършете с тази инфузия брадавиците.

Чесън и глухарче за лечение на брадавици.

Чесън и глухарче за лечение на брадавици.

Смесете 100 грама чесън със 100 г масло или топена свинска мас. Намажете брадавиците.

Обелете 3 скилидки чесън и ги залейте с 3-4 чаши винен оцет (може и с ябълков оцет), престояват 2 седмици. Навлажнете памучен плат с чесън и оцет и го поставете на брадавиците, направете компрес и го оставете за една нощ. На сутринта, процедурата се повтаря.

Обелете узрял банан, вземете корите и ги нарежете на квадрати от 2-3 см и ги поставете с жълтата страна надолу. Изтеглете сок от чесън на върха или сложете паста от чесън. Нанесете върху брадавиците и го закрепете с лента. Правете до пълното отстраняване на брадавиците.

Изсипете 2-3 смачкани скилидки чесън и 1 чаша вряла вода, да престоят увити 1 час. По няколко пъти на ден смажете с тази инфузия брадавиците до пълното им отстраняване.

Настържете суров картоф с кожата. Поставете го на хартията за компрес и го прикрепете към местата, където има брадавици (препоръчително е това да се направи през нощта). Брадавиците ще изчезнат след 3-4 седмици.

Намажете периодично брадавиците със сок от картоф.

Нанесете на брадавиците 2-3 пъти дневно узрели венчелистчета от дива роза, с цветовете, до изчезването на брадавиците.

Смесва се мед с конопено масло 1:4. Намажете брадавиците 2-3 пъти дневно.

Красивото каланхое за лечение на брадавици.

Красивото каланхое за лечение на брадавици.

Вземете пресни листа от каланхое перести, месестата част на листата се прилагат върху брадавиците под формата на превръзка. След 3-4 процедури те изчезват.

Брадавиците се овлажняват и трият с амонячна сол за вдишване. Процедурата трябва да бъде прилагана ежедневно до пълното им изчезване.

Витамин С.

С витамин С също има начин да се преборим с опасния вирус, причинител на брадавиците. Прави се паста от две-три таблетки стрити плюс малко вода и се прилага за около 20 минути върху проблемните образувания, докато се стопят напълно. Вътрешно приет витамина помага също значително борбата на организма с болестта.

Алое вера.

Билката е изключително ефективна при лечение на брадавици и за много други болежки, благодарение на своите противовъзпалителните агенти. Прикрепете към брадавицата превръзка с тампонче, напоено с гел от листата на растението. Този способ се предвижда да се прилага поне половин месец, а се изпълнява ежедневно по 2 пъти.

Алое Вера за лечение на брадавици.

Алое Вера за лечение на брадавици.

При генитални брадавици също се използва, но за по-дълго време на лечение. То се осъществява за около месец с компреси ежедневно с гел от алое вера.

Масло от чаено дърво.

Великолепното масло от чаено дърво е антисептик и е много добро лечебно средство, от неговите полезни свойства може да се възползвате за лечение на брадавици.

То е със силна концентрация и затова разреждането му с вода или другия вариант с гел от алое вера, върху кожата преди употреба е задължително. Бързо попива и е ефективно да се бори с вируса като, а затова е необходимо да се нанася върху кожата вечер.

При генитални брадавици прави невероятна работа. В този случай се прави смес от 5 капки от маслото с лъжица базово масло – зехтин или бадемово масло. Сместа се нанася върху гениталните брадавици и се държи около час-два.
Кисненето в топла вода предварително с няколко капки от масления извлек се препоръчва, за да помогне на основното лечение. Добавянето във ваната към водата на маслото е добра идея.

Рициново масло.

За справяне с неприятните брадавици помага и невероятното рициново масло. Неговите лечебни ефекти са от рициновата киселина, а за нея е известно, че е един силен антибактериален агент. И така рициновото масло е полезно за отстраняване на малки, плоски брадавици, разположени върху кожата на ръцете, лицето и гърба.

Няколкократно нанасяйте с тампон върху брадавицата памуче обилно напоено в рициновото масло. Прикрепете  тампона преди сън към кожата с лепенка. Сутринта след премахването на лепенката накиснете я в топла вода и отстранете мъртвата кожа, като използвате пемза.
След няколко приложения неприятното образувание потъмнява и това е сигурен признак за постигнатото изсушаване на досадните брадавици и скорошното оздравяване.

Маслото е лек и за опасните генитални брадавици, като се прилага като компрес вечер. След няколко приложения брадавиците сами падат.

Рецепти за брадавици.

Смелете пресни листа и цветове от жълтурчета и се смесва с вазелин. Намазват се всеки ден брадавиците. След един ден разтривайте брадавиците със сок от прясно нарязани стъбла от жълтурчета.

Листа от босилек  – помагат по естествен път да се отървете от брадавиците. Трябва само да ги натриете със свежи листа. Поставят се смачкани листа и се прикрепват с превързочен материал. Това също помага за бързо премахване на проблемните брадавици.

Смелете свежи цветове от невен и ги приложете върху брадавиците и ги увийте отгоре за през нощта. Процедурата се повтаря до изчезването на брадавиците.

Малки брадавици биха могли да се излекуват с пресен сок от глухарче, намазват се с него засегнатите зони 2 пъти дневно.

Сок от корен от глухарче се смесва с масло 1:4. Намазват се брадавиците с мехлема 2-3 пъти на ден.

Намажете брадавиците разположени на стъпалата на краката, с масло от семената на лен.

Смачкайте плодовете на офика и направете студен компрес, който трябва да се приложи за досадните брадавици. Правете компреса ежедневно. Намазвайте всеки ден брадавиците с пресен сок от офика.

Туя за лечение на брадавици.

Туя за лечение на брадавици.

Смелете и приложете за брадавици листата на растението западна туя, закрепете ги към лейкопласт и с него върху брадавиците.

Сипете 3 супени лъжици нарязан естрагон в чаша завряла вода, престояват 2 часа в затворен съд и се прецежда. Направете компрес. Процедурата се повтаря всеки ден. Ефективно е за плоски брадавици.

Смелете семената на метличина и слагайте праха от семената върху брадавиците всеки ден с лепенка.

Намажете брадавиците със сок от водна леща. Брадавиците изчезват безболезнено.

Лечение на брадавици с народни средства: лечебни вани.

Сипете 3 лъжици с билката горуха (Lepidium ruderale L.) в 2 чаши завряла вода и да престои в запечатан съд за 2 часа, прецежда се. Леко се затопля в гореща инфузия и се потапят ръцете покрити с брадавици. Ваната за ръцете може да отнеме около 10 минути.

Направете си баня от див кестен. Напълнете на половината емайлирана кофа или тенджера с кестенови листа (може да са с цветовете и плодовете). Напълнете до върха с кипяща вода и ги оставете за 12 часа. В тази отвара правете баня при температура 38-40 °С за 15-20 минути. Достатъчно е да се направят 7-8 бани през ден.

Змийско мляко брадавици.

Брадавици – топ народни рецепти за лечението им.

Брадавици – топ народни рецепти за лечението им.

Най-ефективното средство за народни брадавици е билката змийско мляко (жълтениче). Необходимо е да ги намажете у дома ежедневно 3-4 пъти на ден с прясно листа и цветове от билката, от които вземате сока отделян при откъсването им. Понякога брадавиците си отиват и за три дни. Изцеденият сок от листата могат да се намажат с клечка за уши.

Билката змийско мляко може да се ползва и в суха форма за брадавици: сушена тя се раздробява на брашно и се смесва с вазелин 1:1. Полученият мехлем за намазване на брадавиците се прилага на компреси през нощта. Това средство действа по-бавно от пресния сок от жълтениче. Ако се налага по ваша преценка или при липса на билката змийско мляко, можете да я замените с пресен от цветове на глухарче или на невен.

Рецепта на Петър Димков за брадавици.

Взема се трикратно 20 минути преди ядене лъжица (чаена лъжичка за деца) боров сироп, направен от 50 г борови връхчета с 5 лъжици зайча стъпка (цветове и листа) и 5 лъжици листа от широколист живовляк. Запарват се с 1600 г завряла вода като се вари сместа 20 минути на тих огън добре захлупена. Добавят се 500 г чист пчелен мед и се вари още 10 минути. Прецежда се като изстине.

След 10 мин. след изпиването на сиропа се изпива още и 75 г (наполовина за деца) отвара от коприва (листа), агримония, орехови листа, бял равнец, росопас, исландски лишей, росопас, синя тинтява, спрея и хмел (шишарки) — по 50 г от билка, и зайча стъпка листа и цветове 100 г. От сместа се вземат 2 лъжици добавя се лимон, разрязан на 4 и се запарва с 600 г предварително завряла вода. Тя3 се вари 10 минути захлупена и се прецежда като изстине. Подслажда се с мед или гликоза.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *