Народна медицина за ахилесово сухожилие. Възпалено или разтегнато сухожилие

Как да си помогнем при разтегнато сухожилие на крака? Лечение на възпалени сухожилия. Народна медицина за ахилесово сухожилие. Възпалено сухожилие на пръста на ръката

Сухожилия – това са снопове влакна, които прикрепят мускулите към костите. Те осигуряват движението като предават мускулното съкращение на една или друга кост. Благодарение на сухожилията ставата работи съгласувано с целия опорно-двигателен апарат.

Някои сухожилия издържат натоварване, което няколко пъти превъзхожда човешкото тегло. Такива са връзките на бицепса и на коляното – т.нар. ахилесово сухожилие. Но и най-здравите влакна се травмират – те се разтягат и късат.

Сухожилията не са еластични. Казваме: получих разтягане (разтежение), но погледнато отблизо то представлява десетки микро разкъсвания на отделни влакна. Ако се повредят много влакна, говорим за разкъсване. Травмата е еднаква, разликата между разтягане и разкъсване е само в обема на увредените влакна.

Поражението на сухожилния апарат може да протече по три различни начина.

Поражения на сухожилията
ДиагнозаКакво представлява
Тендинитвъзниква заради травма на сухожилието и свързаното с нея разрушаване на съдове и остро (подостро, хронично) възпаление
Тендиноза– невъзпалителна атрофия и дегенерация на влакната вътре в сухожилието, често свързана с хроничен тендинит, която може да доведе до частично или пълно скъсване
Теносиновит (тендовагинит)възпаление на обвивката на сухожилието и сухожилното влагалище

Въпреки своята здравина, нерядко се разтяга и къса ахилесовото сухожилие. В областта на петата се появяват болка, повишена чувствителност на кожата и подпухване. За такава травма е характерно, че болката се усилва рязко при натоварване на пръстите или петата. Не е възможно изправянето на пръсти.

“Фигурин

Какво се прави при разтегнато сухожилие

Действията ще разделим на два етапа – първа помощ (първична терапия) и лечение (вторична терапия).

Народна медицина при възпалено сухожилие

Тук ще намерите рецепти от народната медицина при възпалено сухожилие

Първа помощ при разтегнато сухожилие
 1. Поставете върху повредената става пакет с лед, за да намалите отока и болката. Ако нямате лед, извадете от фризера пакет замразено месо или зеленчуци. Сменяйте пакета, когато започне да се отпуска;
 2. Превържете ставата с еластичен бинт;
 3. Вдигнете болезненото място над нивото на сърцето. По този начин отокът ще спадне и болката се отслабне;
 4. Вземете обезболяващо.

Консултирайте се с лекар, ако

 • предполагате счупване или разместване кости. За такава травма говори посиняването на тъканите;
 • болката и отокът се задържат повече от 3 дни, въпреки всички мерки;
 • забележите деформиране на ставата;
 • цветът на кожата над мястото на травмата се измени.

Лечение на възпалено сухожилие на крака

Лечението започва с обезболяване и противовъзпалителна терапия на меките тъкани. Това са първите задължителни дейности при травмирано сухожилие, където и да се намира то.suhojilie-01

Най-важно е ранното потискане на възпалителния процес. Продължителното възпаление влошава заздравяването на меките тъкани, което води до отпускане на мускулатурата и обездвижване.

При активен възпалителен процес е ключово да се осигури почивка на поразената област. Ледът е ефективен като противовъзпалителен агент само в първите часове след травмата. След това се предпочита използването на топлина.

Крайникът се имобилизира с шина или превръзка, за да се защитава от неволно използване.

Нестероидни противовъзпалителни

Първите лекарства са нестероидни противовъзпалителни, например ацеклофенак или диклофенак. Продължителното им използване се препоръчва при хронични състояния на пренапрежение. При остра травма те са действени в течение на 72 часа..

Кортикостероиди

При по-тежки състояния се предпочитат инжекции с кортикостероиди. Но те се слагат пестеливо, защото увеличават скоростта на деградация на колагена и намаляват синтеза на нов колаген. Друг техен минус е, че намаляват здравината на сухожилията при разтежение, което води до разкъсване, ако инжекциите се изпълняват неправилно или много често.

Оправдано е инжектирането на кортикостероиди само в острия период и не по-често от 1 път на 2-3 седмици.

Локална терапия

Най-ефикасен метод при травми на меките тъкани е локалната терапия с противовъзпалителни нестероидни кремове и гелове (напр. крем Афламир с ацеклофенак). Използването им е особено предпочитано при възрастни пациенти с проблеми в стомаха.

При разтягане на връзки и мускули, съпроводени с раздразване на нервните окончания и периферните нерви, се използват комплексни препарати с нестероидно противовъзпалително и растителни компоненти. Пример за такива лекарства са:

 • Ибудолор Дуо – съчетание на ибупрофен и левоментол. Първото е добро противовъзпалително, а второто – съставка с локално успокояващ и обезболяващ ефект;
 • Вивалек с метилсалицилат, евгенол и ментол с аналгезиращо, отпускащо и противовъзпалително д-вие. Метилсалицилат обезболява и премахва възпалението чрез потискане на простагландините в огнището на травмата;
 • Капсамол Долор с капсаицин от лют пипер силно раздразва рецепторите на кожата. Маслата имат изразено аналгетично д-вие. Особено ефикасен при травматични увреждания на меки тъкани.

Мехлемите и геловете се втриват в поразената област 2 или 3-кратно за ден и мястото се покрива със сгряваща превръзка.

Разтегнато сухожилие на глезена

Разтежение в глезена е разпространена травма, която засяга любителите на спорта и движението. Но също така често се случва и в бита – при слизане по стълби или при подхлъзване на тротоара.

Травмата е неприятна, но се лекува лесно – с покой и обездвижване.

suhojilie-04

Най-първа помощ – лед и стягане

Действаме по дадената схема – веднага сядаме, за да свалим натоварването от пострадалия крак. При възможност лягаме и вдигаме глезена на високо. Слагаме лед. Нататък действаме с локални средства – обезболяващи кремове.

На коляното

Главна причина за разтягане е рязко движение в коляното с несвойствена за него амплитуда. Нерядко се случва заради вдигане на тежести, падане на коляно или удар примерно при катастрофа.

Класическата схема за лечение е обездвижване – лед – компресия – повдигане на високо. Коляното иска покой минимум 2-3 дни, а при по-силно разтежение след това се носи наколенка. При разкъсване се предпочита гипс.

В първите дни слагайте лед, завит в кърпа, на всеки 3-4 часа, като всеки компрес стои по 20 мин. Подходящи са и контрастни бани.

На това място компресията може да затрудни кръвообращението, затова след слагане на еластичния бинт да следите за изтръпване или ненормално побледняване (посиняване) на крайника.

Медикаментозното лечение се провежда с аспирин или парацетамол + местни обезболяващи средства.

На бедрото

Разтягането на тазобедрените връзки се случва поради травма, падане, удар, по-рядко е следствие от болестни изменения. Болката е умерена, а лечението – сравнително бързо.

Действаме с обездвижване, лед, ибупрофен и много почивка.

На прасеца

На мястото има група от три мускула, които се спускат по задната част на крака. Чрез тях сгъваме в коляното. При разтягане, бягане, скокове или рязко спиране се получава много болезнена травма. При леките разтежения болката е сравнително поносима, но при тежките е направо мъчителна. Тук трябва да наблегнем на обезболяването – чрез общи и местни аналгетици.

В слабините

В началото се назначава медикаментозна терапия, а след време – физиотерапия. Използват се обезболяващи и противовъзпалителни – нестероидни и хормонални. Подходящи са Диклофенак, Финалгон, Волтарен, хепаринов мехлем, Ихтиол, Фастум, Дийп Рилийф и др.

При тежки травми се назначават мускулни инжекции с нестероидни противовъзпалителни. Те въздействат непосредствено в мястото на възпалените разкъсани влакна. По този начин най-бързо се купират болевите усещания, спада температурата и се отстранява възпалението. Подходящи са Мовалис, Диклак, Алмирал и др.

За мазане са подходящи мехлеми с кетопрофен и диклофенак. Нанасят се в зоната на слабините повече от трикратно до пълното отстраняване на възпалителния процес.

Срещу болката се използват Лидокаин, Кетонал.

Възпалено сухожилие на ръката

Тендинит на китката и дланта често мъчи хората на физическия труд. В областта на сухожилията се отключва дегенерация, съпроводена с болка и ограничаване на движението.suhojilie-02

Първоначално се прилага медикаментозна терапия (обезболяващи, антибиотици, НСПВС или кортикостероиди), а после се минава към физиотерапия и упражнения за укрепване на връзките.

При гнойна форма и изразено свиване на кръвоносни съдове се предпочита хирургия.

На рамото

Особености при тази локация: сухожилията се изтощават поради дълго интензивно натоварване. Имат способността да се възстановят сами, но ако се прекъсне физическият труд. В противен случай заболяването се задълбочава с разрастване на съединителна тъкан и разпространяване на възпалението към околните здрави тъкани. На последен стадий възникват изменения на костната материя. От тази точка пълното възстановяване е невъзможно. Болният губи трудоспособност.

Освен прием на медикаменти, лечебната схема залага на физиопроцедури, ЛФК и масажи. На късните етапи се предприема хирургия.

На лакътя

След имобилизиране на ръката се правят ледени компреси и се започва с нестероидни препарати като Нимезулид (Аулин, Найз, Нимезил и др.) на табл. по 100 мг (2 Х 1 табл.) и на гел 0.1% за местно.

Запомнете: никакво натоварване, докато има болка и оток.

 1. Когато отокът спадне, може да започнете бани с топла вода;
 2. Когато болката премине, можете да започнете да движите ставата и да я завъртате встрани.

Народна медицина

Домашните рецепти са лесни, евтини и винаги могат да се изпълнят с подръчни материали. Затова пък те бързо отнемат болката и дават осезаемо облекчение на болния. Дори да изглеждат несериозни, тези рецепти реално съкращават рехабилитационния период и ускоряват възстановяването.

Мазила за разтегнато сухожилие

При разтегнати мускули и разхлабени стави използваме:

 1. мехлем, съставен от следните два компонента в пропорции 1:4 – 1 част пепел от филизи на лоза и 4 части зехтин;
 2. мехлем от розмарин. Стопяваме 200 г  кокосово масло и изсипваме в него 200 г сух розмарин. Оставяме да стегне и да престои 2 денонощия. После отново разтопяваме мехлема, за да отстраним розмарина. Прецеждаме в бурканчето, в което ще го държим.
Гел за сухожилия

Отрязваме няколко листа от алое, измиваме ги, отделяме гела и го пюрираме. Разстиламе кашицата на марля, с която превързваме болната става. Отгоре слагаме фиксираща превръзка и топъл шал.suhojilie-03

Жълтък

Премахване на отока с помощта на жълтък или белтък – тези рецепти помагат при разтежения от първа и втора степен. За приготвяне на лечебна смес трябват:

 • 1 част домашен сапун, 2 части топла вода и 1 яйце, без да слагаме белтъка. Получава се разтвор, в който ще потопим марля и ще оформим превръзка. Трябва да се сменя през половин час. Всеки път правим нов разтвор с отделен жълтък;
 • 1 сурово яйце, 1 с.л. алкохол, примерно водка или чист спирт, 1 с.л. брашно. Отделяме белтъка и го разбиваме. Добавяме водката и брашното, разбъркваме. Получава се домашен гипс, който нанасяме на поразения участък.
Компреси
 • ½ л ябълков сок + 100 мл водка + 2 глави чесън. Оставяме да престои 14 дни, като разтръскваме бутилката на всеки 2 дни. Накрая прецеждаме и добавяме 15 капки евкалиптово масло. Апликираме на компреси;
 • Хума и кисело мляко (кефир) разбъркваме по консистенция на гъста сметана. Добавяме настъргани лук и суров картов + кисело зеле. Оформяме компрес и го налагаме на увредената става за цяла нощ;
 • Изцеждаме сока на 1 лимон и на 1 глава чесън. С тази течност напояваме марка и я налагаме на болезненото място. Сменяме превръзката, докато болката не премине;
 • Настържете лук, смесете със захар, размажете на марля и наложете върху болната става като компрес;
 • Замесете тесто от сол, брашно и вода. Оформете го на лента и обвийте болното място. Отгоре сложете памучна кърпа. След няколко такива процедури болката ще отшуми;
 • Смесваме по 5 капки ароматни масла от лавандула и лайка. Разреждаме ги с малко вода, колкото да се напои компрес. Налагаме.
 • Компрес с лук и сол. Настъргвате добре лука и го смесвате с готварска сол. Направете от сместа лапа и я сложете на болното място. Пропорцията е 3 супени лъжици лук с 1 супена лъжица сол.

Избраният компрес се държи до спадане на отока и след благополучното му спадане, мястото се налага с предварително забъркан пресен селски квас, предварително приготвен преди 4 часа. Той се слага в тензух и се добавят отново 3 супени лъжици счукан лук и 1 супена лъжица готварска сол. Крака или ръката, които са пострадали трябва да са в покой. Ако е пострадала ръката да се направи триъгълна превръзка, за да не се движи.

Лекарства за ахилесово сухожилие

 • Нестероидни медикаменти против възпаляването, примерноНурофен, Ибупрофен, Диклофенак, Кетопрофен и др.;
 • Локални средства без хормони като Найс гел, Волтарен, Фастум и др.;

Компреси с аналгин и ацетилсалицилова к-на за обезболяване;

 • Инжектиране на смес от кортизон и местен анестетик до възпалената област;
 • Въвеждане на хепарин за профилактика на тромбози;
 • След сваляне на шината се назначава венотоници за стимулиране на кръвообращението и намаляване на отока;
 • За хранене на ставата се назначават хондропротектори.

Симптоми

Разтягането на ахилесово сухожилие се съпровожда с плащещо хрущене и остра болка в глезена. Болезнеността е толкова силна, че пострадалият може да загуби съзнание от шока.

suhojilie-05

Така изглежда реално

Практически на момента на мястото се формира оток. При разрива на много влакна отокът притиска нервните окончания и болката се усилва.

Симптомите зависят от степента на разтежението и могат да бъдат следните:

 • Кръвоизлив, който постепенно образува обширен хематом;
 • Нарастващ оток от глезена нагоре;
 • Липса на двигателна способност на петата;
 • Пълно отлепяне на сухожилието.

За колко време минава?

Заздравяването отнема от 6 седмици до 6 месеца. Преждевременното натоварване на ставата и активните движения често водят до повторно разтягане.

Вижте и ТОВА:

При болки в краката помагат тези рецепти

Други естествени методи

Обикновено възпалено сухожилие се получава при неговото разтегляне вследствие на някакво претоварване при спорт, скачане при някои професии като строители, от много ходене или друга дейност. В повечето случаи се разтегля сухожилието над петата и на пръстите, главно на палеца. Някои естествени методи предимно компреси могат да помогнат при лечение на възпалено сухожилие.

Народна медицина при възпалено сухожилие

В самото начало на разтягането на сухожилието не се забелязват някакви особени промени, но след време то започва да се възпалява и подува.

 1. Добре е още в самото начало да се направи компрес със студена вода на засегнатото място. Компрес със студена вода или ракия да се сменят на всеки час.
 2. Друг вид компрес може да се направи от 6-7 парчета плат натопени в мляко се държи за 6-8 часа или направен с олио и оцет натопени в парчета плат.
 3. И още един компрес с лапа затоплена със среда от хляб, която е натопена с топло мляко или оцет и след това изстискани.

След като мине известно време и посинялото възпалено сухожилие на оздравява, могат да се приложат някои билкови рецепти при възпаления.

Отвари

Приготвя се следната отвара по 50 г от изброените тук билки: борови връхчета, орехови листа, гръцка коприва, жълт равнец, листа от широколистен жиловлек, жълт кантарион, листа от горска ягода, миризлива лазаркиня, малинови листа, агримония, листа и плод от френско грозде.

От получената приятна билкова смес се отделят 3 супени лъжици и се слага още на 1 чаена лъжица зърна от червена хвойна и се сипват в съд с 600 г гореща вода, и се остават да врат цели 10 минути, а след изстиване се прецеждат през цедак

Отварата остава само да се приема 3 пъти за деня, 15 минути преди ядене по 75 г, а за деца наполовина.

Препоръчителна диета докато трае лечението е вегетарианската. Може да с епие допълнително и чай от бял равнец като 2 супени лъжици свят се слагат да врат във вряща вода в количество половин литър, остава се да стои 1 час, пуска се през цедка и се пие през деня.

Още по темата ТУК:

Причини за посиняване на краката и лечение

Ето и едно видео на английски, което нагледно показва какво трябва да се прави в случая:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Народна медицина за ахилесово сухожилие. Възпалено или разтегнато сухожилие

 1. Бащата скъса ахилесово сухожилие и ходи с шина и патерици 8 месеца. Щото не почна да се лекува, ами чака 1 месец, докато всичко му се калцира.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *