Еньовче – чудодейна билка, полезна за много болести и рак

Билката еньовче помага за много здравословни проблеми, например за черния дроб, диабет, за онкологични заболявания и за щитовидната жлеза

Съдържание на статията: Еньовче. Еньовче състав и полезни свойства. Народни рецепти с еньовче. Приложение на билката енювче в онкологията. Приложение на билката еньовче в гинекологията. Еньовче при лечение на диабет. Еньовче при лечение на чернодробна цироза. Противопоказания. Еньовче и щитовидна жлеза.

Еньовче.

Билката еньовче с научно название Galium е тревисто покритосеменно растение високо до 70 – 80 см, някои видове дори до 1,20 м – 1,60 м, което има около 300 вида, някои от тях са и храстовидни. То е от семейство Брошови (Rubiaceae), род Еньовче (Galium). Разпространено е главно в Северното полукълбо, в Азия и Европа а в България се срещат 29 вида, които повечето са медоносни. малки листа и цветове, събрани в съцветие. Други често срещани имена на билката са: жълто еньовче, сирище, същинско еньовче, драгайка, жълто сирище, жълт еньовец, жълта подкваса, яново цвете, яновче, истинско еньовче, брош, еньово цвете, гергевка, торица, ситък,обикновено еньовче, енева рева, иванско цвете, свитата, лепка, защото листата му са лепкави.

Същинско еньовче - Galium verum. Сн. 1.

Същинско еньовче – Galium verum. Сн. 1.

Представителите на тези растения има много добри лечебни свойства, например, същинско еньовче (Galium Verum), пирейно енювче или лепка (Galium aparine). Възгледите на научната медицина за билката еньовче по отношение дали да се прилагат за лечебни цели са двустранни – то е включено в регистъра на природните лекарствени суровини само в някои страни. Същинското еньовче (Galium Verum), присъства в изобилие по ливади, ниви, поляни, огради и степни склонове, а пирейното енювче (Galium aparine) предпочита горите.

Същинското еньовче е едно чудесно медоносно растение с продължително време на цъфтене (от юни до август). Между другото, неговите цветове се характеризират с типичен „меден аромат“, така че хората често го наричат „медена трева“. В миналото от еньовчето са получавали жълтото багрило за тъкани; растението се е използвало за ферментация на млякото, било е използвано при диария, стомашно-чревни заболявания и други здравословни проблеми.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза
Пирейно енювче или лепка - Galium aparine. Сн. 1.

Пирейно енювче или лепка – Galium aparine. Сн. 1.

Еньовче състав и полезни свойства.

Химичен състав на еньовче

В състава си билката еньовче има няколко химични съединения от органичен произход, на които се дължат лечебните му свойства: флавоноиди, иридоиди, гликозиди, хинони, органични киселини танини, малко етерично масло, кумарини, силициева киселина и т.н. „Меденият аромат“ на цветовете на растението дават кумарините, както и способността да коагулира (обвивката) с протеина – пепсин. Във вида лепка са открити също и асперулозид, гликозид, сапонини, червени багрила и така нататък. В корени на билката пирейно енювче или лепка (Galium aparine) това растение съдържа голямо количество сапонини, иридоиди, антрахинони, витамин К, витамин С, както и червено багрилно вещество. В трева растения намерени флавоноиди, иридоиди и витамини.

Фармакологични свойства

Сокът на вида същинско еньовче (или воден екстракт от него) ускорява процеса на коагулация на кръвта, увеличава потока урина, намалява възпалението и има лек седативен ефект. В практиката си традиционните лечители използват – инфузии от енювче предназначени за подуване от бъбречен и сърдечен произход, вътрешно и външно кървене, кожни проблеми (обриви, ожулвания, гъбични заболявания на кожата). Както бе споменато по-горе, същинското еньовче се използва при най-различни проблеми с храносмилателния тракт.

Същинско еньовче - Galium verum. Сн. 2.

Същинско еньовче – Galium verum. Сн. 2.

Лечебните свойства на вида еньовче лепка (Galium aparine) не са известни на всеки ценител на народната медицина и, независимо от факта, че растението е буквално „под краката“ ни, дълго време тези „тайни“ са били известни само „специални“ наследствено лечители.

И така препаратите на основата на вида еньовче лепка (Galium aparine), включително и пресен сок от растението, са против треска, допринасят за увеличаване на диурезата и стимулират секрецията на жлъчката. Това еньовче стимулира образуването на кръв и почиства кръвта от токсини и паразитни микроорганизми.

Огромен принос в изучаването на фармакологията на билката еньовче от вид лепка са дали българските народни лечители и това е известно в другите държави.

Препаратите на еньовчето имат способността да проникват и да омекват, затова компресите от пресни билки се предписват за лечение на повтарящи се фурункулоза, както и за някои видове тумори. Видът еньовче лепка се прилага при подуване стави (усложнения на ставен ревматизъм), асцит, придружаващи цироза и така нататък.

Пирейно енювче или лепка - Galium aparine. Сн. 2.

Пирейно енювче или лепка – Galium aparine. Сн. 2.

Лечебните свойства на билката еньовче използвани в народната медицина

– Сок от същинско еньовче. Сок от прясна билка еньовче се използва в много случаи, когато това е целесъобразно и е препоръчително да се извършва някаква терапия с използването на това растение. Установено е, че сокът намалява секрецията на кърма, така че се прилага на кърмещи жени при отбиване на бебето от гърдата. Достатъчно е да се вземе по една супена лъжица три пъти на ден. Ако е необходимо, прясно еньовче сок могат да бъдат консервирани чрез прибавяне на алкохол – 1 литър е достатъчно течни 200 мл водка.

– Чай от еньовче. Средството се препоръчва да се предприема в случай на задържане на урина, възпаление на бъбреците, в резултат на преохлаждане, за отстраняване на оток на глезените, и така нататък. В 250 мл вода се изсипва 2 ч. л. суха билка. Водата се загрява до кипене и се вари още 1 – 2 минути. За деня, се препоръчва да се пият 2 – 3 чаши от този чай. За външно приложение се ползва малко по-силна отвара – 1 супена лъжица на чаша вода. Външно отварата се използва като компрес за лечение на травматично и топлинно увреждане на кожата и дава добър резултат измиването на тялото при слънчеви изгаряния.

Същинско еньовче - Galium verum. Сн. 3.

Същинско еньовче – Galium verum. Сн. 3.

– Водна нфузия с еньоювче. В термос от 1 литър се сипва вряща вода (половин литър) и супена лъжица билка еньовче, и се оставя да престои 4 часа. Инфузията се прилага при нарушения в стомашно-чревния тракт, дерматит, обриви, ожулвания и други. Приема се по 4 пъти на ден, по 100 – 150 мл.

– Еньовче на прах. Изсушените цветове на еньовче се смилат в кефемелачка и се съхраняват в затворен съд. Вземайте по 2 грама, в случай на диария примесена с кръв.

– Мехлем за зарастване на рани. Приготвя се въз основа на сушени и стрити на прах цветове от същинско еньовче (Galium Verum). Като мастна основа може да се използва висцерална мастна тъкан, вазелин, ланолин, спермацет (восъчно вещество, подобно на желе от главите на кашалотите). Съотношението на праха от билката и мастната основа трябва да е 1:5. Мехлемът се използва за лечение на циреи, ракови язви, изгаряния.

– Билкова комбинация за премахване на камъни. Състав: семена от див морков, плодове от кориандър, билки девесил и брош – по 20 г; цъфтящи върхове на същинско еньовче и висока жълтуга – по 10 г. от получената смес се слагат 2 чаени лъжички в 250 мл кипяща вода. Инфузията кисне един и половина – два часа. Взема се преди хранене по 1 – 3 супени лъжици.

Билката еньовчето препоръчва от лекарите орално и локално за кожни обриви, циреи тяга като помощно средство за злокачествени тумори. Растението се използва в Скрофулоза (лимфатизъм), известна и като живеница, тя е проява на туберколозна инфекция при някои деца , а също и при възпаление и оток на пикочния мехур като спомагателен диуретик. Еньовчето се използва като хемостатично и антипирептично средство.

Пирейно енювче или лепка - Galium aparine. Сн. 3.

Пирейно енювче или лепка – Galium aparine. Сн. 3.

Билката е ефективна при лечението на лимфната система, тя помага за премахване на задръстванията в системата. Използването на своите продукти, помага за намаляване на подуването на лимфните възли, абсцеси, очиства и да лекува тумора.

С помощта на пресен сок се лекува воднянка, скорбут, епилепсия, гуша, гонорея, затлъстяване. Той помага за лекуване на рани език. Прах, сок и тинктури от растението се използва за скарлатина, чревни колики, рак на гърдата, ревматизъм и бъбречни заболявания.

Лечебните отвари с еньовче значително повишават потентността, а при липса на женски секрети, помагат за възстановяване на менструалния цикъл.

Билката се счита за силен антитуморен агент и се използва за лечение на рак на езика, на гърдата, на шийката на матката и кожата. Тя помага при лечението и на цервикална ерозия.

Настойки от еньовче се пият при треска, пневмония , болки в гърлото, настинки, кашлица, туберкулоза. Те могат да имат магически ефект при чернодробни заболявания, ревматизъм, живеница, повръщане, гадене, заболявания на щитовидната жлеза.

Препарати на базата на еньовче действат като мощен диуретик, антисептик, противовъзпалително, хемостатично, седативно средство, за зарастване на рани, притежава анестетични свойства.

Народни рецепти с еньовче.

Енювче при атеросклероза

Две чаени лъжички сушена билка се сипва в 250 мл кипяща вода и престоява захлупена под капак за 2-3 часа, и след това се филтрува. Пийте чудотворния състав затоплен като дневно за необходими да се взема по 100 мл, 20 минути преди ядене.

Отвара за кожни заболявания и рани

Пригответе си 4 супени лъжици билки и цветове и ги залейте с 600 мл завряла вода и трябва да престоят докато течността се охлади. Отварата се прибавя към вода за обливания.

Тинктура от еньовче за лечение на артрит

Същинско еньовче - Galium verum. Сн. 4.

Същинско еньовче – Galium verum. Сн. 4.

В 1,5 литрови съдове се пълнят с билката, запълва се и с водка и престояват 2-3 седмици. С тинктурата се правят втривания в кожата 2-3 пъти на ден.

Запарка от еньовче за лечение на артрит

2 супени лъжици от билката се заливат с чаша завряла вода и се оставя да се запари за няколко часа. Чудодейното вещество може да се използва орално около двадесет и пет грама 3 пъти дневно. С него се правят и разтривания.

Лечение на анурия и цистит

Сушена билка се смила на прах и се взема по 1 лъжица с топла вода. Първите резултати се усещат на следващия следобед.

Мехлем от цветове на еньовче за живеница, циреи и абсцеси

Вземат се по 10 г натрошени цветове от еньовче в хаванче и се добавя към тях малко масло. Сместа се разбърква до хомогенен състав и се намазва на болното място.

Тинктура от еньовче за лечение на екзема и псориазис

В една чаша завряла вода се изсипват 2 супени лъжици изсушени билки и престояват 4 часа, за да се накиснат добре. Течността трябва да се приема 3 пъти на ден по 75 мл преди хранене. Трябва да се използват външно в същото време и мехлеми.

Запарка от еньовче при стенокардия

Вземете 20 грама изсушени и настъргани корени, и ги залейте с 500 мл кипяща вода. Оставят се да киснат за 6-8 часа. Прецежда се и се прилага перорално 2-3 пъти на ден по 100 мл.

Запарка от еньовче за лечение на епилепсия

Една лъжица цветове се запарват с чаша завряла вода, покрийте и оставете да киснат 3-4 часа, прецедете. Прилага се перорално по 100 мл 20 минути. преди ядене.

Приложение на билката еньовче в онкологията.

Проблемът на злокачествени тумори съществува през цялото време, и до днес не е загубила своето значение, въпреки огромния пробив в тази област, направена от съвременната медицина. Билката еньовче (същинско еньовче – Galium Verum), – е едно от една малка група от лечебни растения, които се използват от народните лечители в борбата с рака.

Запарка с билката еньовче за лечение на рак на различен места

Една супена лъжица билка трябва да се залее с вряла вода и се да кисне захлупена за 4 часа. Прецедете и вземайте по 100 гр 3-4 пъти на ден. При рак на матката и метастазите към този състав не би било лошо да се добавят и 30 капки тинктура от корени на божур.

Отвара от корените на еньовче при лечение на ерозия и рак на маточната шийка

2 супени лъжици залейте с 3 чаши вода и оставете да къкри за 10 минути. Престоява около 30 минути, за да се запари и се филтрира. Добавете 1 супена лъжица от тинктура от черни тополови пъпки. Правете промивки всяка вечер.

Миризливо еньовче - Galium odoratum.

Миризливо еньовче – Galium odoratum.

Отвара от еньовче при рак на езика

Чаена лъжичка от билката се налива в чаша завряла вода за 40 минути. Филтрира се. С тази отвара се изплакнете устата през деня. На ден се употребяват 3-4 чаши отвара.

– Рак на матката. Терапевтичен състав приготвяне в равни пропорции тегло: билка змийско мляко, цветове от същинско еньовче (Galium Verum), кошнички с цветове от паламида и билка магарешки бодил. На литър завряла вода са необходими 2 супени лъжици от този билкова комбинация против рак. Билковата смес се изсипва във врящата вода в термос, и след половин час се филтрира. Вземайте инфузията преди хранене по 100 – 150 мл. Като външен агент се прилагат свещички „Апилак“ – процедурата се извършва през нощта.

– В онкологията за жените. Билкова комбинация: същинско еньовче това и жълта детелина, съцветие от репей и цветове от подбел – по 20 г; 15 г листа от коприва и 5 г билка полско котенце. В термос се сипват 2 супени лъжици от билковата смес и половин литър вряща вода. Течността с билките кисне около 40 минути. От водната настойка се пие по 150 мл половин час преди хранене. Тя се препоръчва за лечение на рак на матката, миома на матката, фиброми и други. Вътрешно също така се вземат по 40 – 50 капки от 20% прополисова спиртна тинктура (може да се взема с билковия екстракт). Успоредно с вътрешния прием е необходимо през нощта да се направи промивка с топла инфузия на брезовите гъбички чага.

Приложение на билката еньовче в гинекологията.

Отвара от прясно еньовче за лечение на заболявания на жените

Вие трябва да добавите лъжица билки и в 0,5 л вряла вода. Разтворът се прецежда и се използва за промивки всеки ден.

Миома на матката. За получаване на билковата комбинация: горски ягоди (цели растения с корените) и обикновено пипериче – по 20 г; по 15 г билка енювче, мащерка и крайните листа на метличина; 10 грама коренища от билката динка и 5 г корени агримония. В половин литър вода се слага супена лъжица от билковата смес. Водата се загрява до кипене и се вари 10 минути на слаб огън. Отварата се прецежда след  половин час. Приема се половин преди хранене по 150 мл. Освен това се препоръчва прием на цветен прашец – три пъти на ден по чаена лъжица. Лечителите твърдят, че при ранното откриване на тумора, провеждането на двумесечен курс с тази терапия е достатъчно, за да се справите с проблема. Продължително лечение от една и половина години или повече може да се наложи при значителен размер на тумора. В този случай е необходимо да се направи почивка от две седмици след един месец от непрекъснато лечение.

При фибромиома може да се приготви следния състав: билка жълт кантарион и малинови листа – по 15 г; по 10 грама от билките еньовче и великденче, цветове от лайка и бял равнец, листа от коприва, бяла върба и червени боровинки. В 250 мл вода се сипва една супена лъжица от билковата смес. Вари се след кипване на течността още 10 минути, след това се оставя да кисне за половин час. Отварата се приема в топъл вид по половин чаша 30 минути преди хранене. Заедно с това се взема да 20% прополисова тинктура (40 – 50 капки) и 2 пъти седмично се провежда промивка със силна отвара (2 – 3 супени лъжици от билките в една чаша вода). Продължителността на лечението варира от 8 седмици до една и половина – две години, в зависимост от стадия на заболяването и размера на тумора.

При метрорагия. Кръвоспиращите свойства на билката енювче позволяват да се използва при прекомерно менструално кървене. В половин литър кипяща вода се слагат 2 супени лъжици нарязани билки. Запарва се (за предпочитане в термос) за 8 часа. Запарката се употребява преди хранене по 100 – 150 мл. Използваните вече стръкове от билката след получаването на запарката, могат да се използват повторно – за отвара (в половин литър вода се варят 5 минути).

Еньовче при лечение на диабет.

Основното лечение включва използването на лечебна смес получена от грудки на гулия 500 г, корени артишок 50 г, магданоз,  копър и целина по 2 супени лъжици, чесън 3 средни глави. Всички компоненти се смилат на кайма и се смесват с царевично олио и след това се поставя в хладилник да престоят около 8 часа, затова се препоръчва да се приготви вечер. Приема се на гладно по 2 супени лъжици с изцеден сок от морков или сок от цвекло (може да се използва и смесен).

Допълнително към лечение се прилага запарка от билкова смес. Съставките на сместа включват: сушени грудки от гулия – 2 супени лъжици, билка еньовче (или сок), листа от боб, лечебен ранилист, царевична коса и корени от глухарче – по супена лъжица от всяка билка. В половин литър кипяща вода се добавят 2 супени лъжици от билковата смес. Взема се по 3 – 4 пъти на ден, по половин чаша, като запарката трябва да е в топло състояние.

Лечението се провежда по следната схема: 10 дни се приема основното средство и още 5 дни – билковите отвари. Повтаря се до постигане на терапевтичен ефект.

Еньовче при лечение на чернодробна цироза.

По-горе споменахме, че билката еньовче от вида лепка (или неговия сок) се използва за асцит, възникнал вследствие на цироза. Очевидно е, че в този случай, е необходимо да се предприемат мерки за лечение на основното заболяване. Народните лечители препоръчват да се прибегне до помощта билките бял трън и агримония. Плодовете (семената) на белия трън е необходимо да се смелят в кафемелачка и от агримонията да се приготви запарка (супена лъжица на 250 мл кипяща вода).

Сокът от еньовче се приема по 2 – 3 супени лъжици 20 – 30 минути преди хранене. Сокът трябва да бъде свеж, без консервиране с алкохол. Прахът от семената на белия трън се приема по веднъж на ден, през нощта, между 1 и 3 часа, взема се и по лъжичка запарка от агримония (1 чаша). Този метод се предлага по съображения да се използва причина интервалът от време съвпадащ с активация на денонощния биоритъм на черния дроб.

Описаният метод се счита за един от най-мощните в лечението на цироза, а ако болестта не се поддава на лечение, то тежкото заболяване е възможно да се преодолее като в лечебния курс ще са нужни около 800 грама семена от бял трън.

Противопоказания.

Еньовче – чудодейна билка, полезна за много болести и рак

Еньовче – чудодейна билка, полезна за много болести и рак

Енювчето е противопоказано и забранено по време на бременност и кърмене (поради потискане на отделянето на кърмата) и за деца. Има високо съдържание на танин. Следователно, пациентите трябва да си вземат почивка за една седмица или две на всеки две седмици на приложение. Сокът от растението има диуретични свойства, така че трябва да са особено внимателни хората, които имат диабет. Енювчето се явява като отровно растение и трябва стриктно да се поддържа дозата, когато се прилагат. Онкологичните пациенти с намаление на броя на белите кръвни клетки, трябва да прекъснат лечението, докато се получи нужното количество левкоцити. Необходимо е при лечение на базата на екстракти от енювчето да се наблюдава налягането на пациенти с хипертония, защото може да се повиши рязко. Растението може да доведе до сгъстяване на кръвта.

Еньовче и щитовидна жлеза.

Билката еньовче е полезна при проблеми с щитовидната жлеза и се използва при лечението й. Така например лечителите казват, че може да се ползва при хиперфункция и при възли, но при хипофункция, тя е безполезна. За да се нормализира функцията на жлезата се препоръчва да се направи компрес със запарка от лъжица от билката и гореща вода 1 литър. Запарва се докато се охлади и се прецежда. Със запарката се прави компрес от ленен или памучен плат, така че да бъде обхваната добре самата щитовидната жлеза. Желателно е да стои цяла нощ и се измивате на сутринта.

Друг вариант е да се прави гаргара с чай от еньовче. Чаят трябва да е горещ за гаргарата. Добре е да се прави по няколко пъти на ден. Добре е същевременно да се пие и чай от еньовче, тъй като е полезно за черния дроб и заради другите ползи за здравето ни.

Рецепта с еньовче при рак на щитовидната жлеза

Еньовчето е полезно и за щитовидната жлеза.

Еньовчето е полезно и за щитовидната жлеза.

Предлагаме на вниманието на нашите читатели една рецепта, с билката еньовче в комбинация с други билки от народните лечители, предназначена при лечението на рак на щитовидната жлеза, вероятно и за някои други болести.

Състав:

пача трева, кървавиче (Polygonum bistorta L.) – 2 части;

влакнест казашки бодил (Xanthium strumarium) – 5 части;
ликопус 2 части;

листа и цветове от теснолистна върбовка 6 част;

кора трепетлика – 3 части;

същинско еньовче (Galium Verum) – 4 части;

листа живовляк – 4 части
гъба чага – 4 части.
Метод на приложение: една лъжица от билковата колекция се изсипва в 200 мл кипяща вода, държат се да се запарят в термос 30 минути, употребява се по 100 мл 2-3 пъти на ден.

– Бетулахит (Betulahit) – 1 капсула 2 пъти на ден (пие се с ниско маслено кисело мляко).
– Тинктура от блатен петолистник по 15 капки 3 пъти на ден (добавени към билков чай).
– Отвара от ангелика, популярна още като лечебна пищялка – 3 г на 200 мл кипяща вода, взема се вечерта преди лягане.
– Фиторен, билков комплекс, купува се от аптеката – по 2 мл сутрин и вечер (добавен в билков чай).
– Чагален, също се купува от аптеката – по 1-2 таблетки 3 пъти дневно преди хранене.

Горните билкови лекарства се вземат по едно и също време, в дългосрочен план до 6 месеца.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *