Ешерихия коли – симптоми, лечение, полезни рецепти и билки

Как да се пазим от заразяване с щамове от коварната бактерия Ешерихия коли, билки и народни рецепти, които са полезни в борбата с нея

Съдържание на статията: Ешерихия коли. Симптоми на Ешерихия коли. Лечение на Ешерихия коли. Ешерихия коли в урината. Лечение на Ешерихия коли в урината. Ешерихия коли при мъжете. Ешерихия коли във влагалищния секрет. Симптоми на Ешерихия коли във влагалищния секрет. Ешерихия коли при деца. Ешерихия коли и бременност. Лечение на Ешерихия коли с билки.

Ешерихия коли.

Ешерихия коли (от латински – Escherichia coli, Е.коли.) – е вид пръчковидни бактерии, които принадлежат към видовете факултативни анаероби. От това следва, че тяхното развитие и възпроизвеждане се случва в отсъствието на директен кислород.

Бактериите Ешерихия коли имат голям брой щамове, които се отнасят основно до естествената микрофлора на човешките черва. Присъствието им там предотвратява развитието на вредни микроорганизми и помага синтеза на витамин К. Някои техни видове (като O157 на стереотип: H7) причиняват сериозни отравяния, причинявайки бацилоза и дисбиоза.

Оптималната чревна микрофлора съдържа множество микроорганизми, които включват ентерококи, лактобацилите, стрептококи и други. Щамовете на тези бактерии са в равновесие, но когато то се наруши, се наблюдава ускорено възпроизвеждане на патогенни микроорганизми. Това се дължи на процесите на гниене, ферментация и образуване на сериозни заболявания.

Бактериите Ешерихия коли се намират в червата на човека

Бактериите Ешерихия коли се намират в червата на човека

Част от щамове на Ешерихия коли, могат да станат причина за заболяване на стомашно-чревния тракт, стимулира колпит, тежко заболяване на пикочо-половата тракт, простатит, цистит, менингит при деца. Понякога може да се развие хемолитико-уремичен синдром, мастит, перитонит, сепсис и пневмония.

Немският лекар педиатър Теодор Ешерих открива през 1885 г. в изпражненията на новородени с диария непознати дотогава бактерии, които носят неговото име днес. Ешерихия коли са широко известни и като колибацили, те са част от голямото семейство на бактериите естествено обитаващи в червата, в дебелото черво на хора и топлокръвни животни, предимно преживни. Чрез изпражненията бактериите попадат в почвата и оттам в канализационната система. Присъствието на колибактерии в питейната вода е признак за замърсяване на водата с фекалии.

“Фигурин

Особености на етиологията и патогенезата

Причиняващите агенти са свързани с Ешерихия коли са от семейството на ентеробактериите. Това са грам-отрицателни микроорганизми, характеризиращи се с много сложна антигенна структура. Към днешна дата са изследвани над 170 вида О-антигени. Всяка разновидност на бактериите се определя по типа на отличителните видове.

Щамовете обикновено се разделят на 3 големи групи:

Ентеропатогенни или ЕРРС. Те засягат предимно тънкото черво. Ентероколит при кърмачетата също се развива от тези бактерии.

Ентероинвазивни или EIKP. Такива организми нахлуват в епителните части на червата и причиняват ешерихиоза.

Ентеротоксични или ETCP. От тях се произвеждат големи количества токсини и ги отделят в стомашно-чревния тракт. Често такива бактерии причиняват диария и други патологични явления.

Основният източник на инфекция – пациенти с ешерихиоза. Най-податливи на това заболяване са децата, особено на възраст под 2 години. Честотата на случаите варира значително в зависимост от сезона: най-много се разболяват хора през лятото и есента. Бактерията влиза в тялото с храна.

Водещите механизми на предаване са, както следва:

 • храна (особено млечни продукти);
 • вода;
 • други свързани с домакинството.

Патологичните връзки за ешерихиоза са същите като при дизентерията. От голямо значение е проникването на микроорганизми в чревния епител, производството на специфични токсини от тях. Причиняващите агенти, причиняващи холера, подобна на ешерихиоза, нямат способността да заразяват. По-нататъшното развитие на заболяването е свързано с производството на ендогенни токсини от Е. coli.

Причини за заболявания, които се развиват от Ешерихия коли

Възпроизвеждането на патогени, дисбактериозата и лошото храносмилане, могат да причинят повечето от заболяванията на храносмилателната система, по-специално на червата (колит, ентероколит) и панкреаса (панкреатит).

Също така, нарушаването на нормалната микрофлора в червата може да бъде резултат от използването на антибиотици, с помощта, на които се подтискат бактериите и се намалява развитието на патогенни микроорганизми.

За да не се нарушава храносмилането и дисбактериозата, е необходимо да се изберат правилните антибактериални лекарства, дози, като се изберат препаратите, които предпазват оптималната микрофлора в червата.

Най-общо, поражението на щамовете на Ешерихия коли се извършва чрез фекално-орален метод. Болестите се развиват с приема на несмлени зеленчуци и плодове, поради неспазване на хигиенните правила при приготвяне на храна, при използване на отпадъчни води или замърсени води при поливането и т.н.

Също така е опасно да се яде не печено месо или неварено мляко, тъй като овцете, свинете, козите и кравите могат да носят опасни щамове на Ешерихия коли.

Симптоми на Ешерихия коли.

Постъпването отвън на Ешерихия коли в тялото причинява специфични симптоми. Клиничната картина на дизентерия-подобни видове ешерихиоза е изследвана по-подробно. По правило инкубационният период на ешерихиозата е от 1 до 3 дни. Началото на болестта е остро. При някои пациенти, есхерихия коли причинява повишаване на телесната температура до стойностите на субферлната. Значително се повишава до 38 °C и дори повече, придружено от студени тръпки и треска.

Други признаци на Ешерихия коли както следва:

 • появата на главоболие, понякога доста силно;
 • голяма слабост, отпадналост;
 • виене на свят;
 • болки в корема често силни;
 • диария (понякога честотата на изпразване на червата нараства до 10 пъти на ден);
 • в изпражненията има примеси от слуз и кръв;
 • има тенес (те са по-малко характерни за Ешерихия коли и най-често се появяват, когато са заразени с дизентерия);
 • припокриване и значително увеличаване на размера на езика, той също е засегнат;
 • дебелото черво е заболяло като цяло, често спазмодично;
 • има болки в пъпа.

Понякога се получава болест т.нар. ешерихиоза, подобна на холера, когато човекът има симптоми на холера. Обикновено заболяването започва много остро: пациентите се оплакват от гадене, болка в корема и появата на воднисти изпражнения. В изпражненията липсва следа от слуз или кръв, но поради чести изпражнения бързо настъпва дехидратация и свързаните с нея симптоми.

Лечение на Ешерихия коли.

Ако присъствието на Ешерихия коли в урината не причинява никакви възпалителни и патологични процеси в тялото, тогава не е необходимо специално лечение.

Достатъчно е да се придържате към правилното хранене: да включите в диетата си храна (без солени, остри, консервирани, пържени храни), да пиете повече течност, да ядете много кисели млечни продукти. За периода на лечение трябва да се придържате към личната хигиена, да изключите сексуални контакти (особено – аналния секс).

Лечение на Ешерихия коли

Лечение на Ешерихия коли

По време на лечението е добре да се използват отвари от билки и кисели бульони за напояване на урино-гениталните органи – това не позволява развитието на бактерии, унищожавайки обичайните им местообитания.

Важно! Всички процедури и лечение трябва да се извършват само след консултация с уролог.

Режимът на лечение, продължителността му и изборът на лекарства се предписват само след извършване на всички анализи за идентифициране на различни видове Ешерихия коли, като се вземат предвид характеристиките на всеки пациент поотделно.

Тъй като Ешерихия коли е бактерия, лечението на патологии изисква използването на антибиотици. Препаратите се определят въз основа на резултатите от инокулацията и чувствителността на микрофлората към някои антибактериални агенти.

Когато се използват антибиотици за предотвратяване на дисбактериоза и рецидив на болестта, се предписват пробиотици, еубиотици, пребиотици, билкови екстракти и инфузии, които нормализират микрофлората.

На бременните жени и деца се предписва малък курс на лечение, който включва употребата на антибиотици, уросептици и диуретици.

Решението за назначаване на терапията се прави от лекаря поотделно, така че самолечението е строго забранено при откриване на Ешерихия коли.

Ако се открие Ешерихия коли, ако е в урината, трябва да се извършат допълнителни изследвания на урогениталните и тазовите органи, за да се избегнат сериозни патологии на тези органи.

Да се избегне появата на Ешерихия коли в урината е доста лесно – просто следвайте правилата за лична интимна хигиена, и не се занимавайте с необезопасен секс, използвайте само собствените си лични средства за хигиена.

Ешерихия коли в урината.

Ентеробактериите Ешерихия коли са компонент на нормалната микрофлора на човешкия стомах и червата. Този организъм се среща само в храносмилателната система и обикновено не трябва да се намира в другите органи.

Човешката урина обикновено е стерилна (в нея няма патогенни микроорганизми), но нормално е да съдържа единични бактерии. Ако съдържанието на бактериите в урината надхвърли допустимата норма, това състояние се нарича бактериурия и е патология.

Ешерихия коли в урината на здрав човек се появява в няколко случая:

 • Неспазването на правилата на хигиената при уриниране, Ешерихия коли от ректума попада в урината (ако не е извършено преди почистване), става въпрос за лоша хигиена;
 • Събирането на урина в определените за това съдове не е стерилно;
 • След анален секс, който е извършен, игнорирайки правилата за лична хигиена.

Също така, Ешерихия коли се открива в урината, ако попадне в ранички на пикочните органи. Въпреки това, в този случай само ако човешката имунна система е отслабена, те могат да доведат до заболявания.

Инфекцията с Ешерихия коли не е възможна чрез сексуален контакт. Единственият възможен начин за заразяване с този микроорганизъм е инфекция от един орган на друг.

Ешерихия коли се нарежда на първо място сред патогените на инфекциозни и възпалителни заболявания на пикочно-половата система. Това се дължи на близостта на червата, по-специално на ректума, пикочната система и гениталните органи. По-често микроорганизмите на Ешерихия коли засягат жените.

Сред женските заболявания, които възникват поради поглъщане на Ешерихия коли, на първо място е възпалението на пикочния мехур – цистит. Възникването на възпалението се причинява от намаляване на защитните свойства на лигавицата на пикочния мехур поради травма или друг увреждащ агент.

В допълнение към цистит, при жените Ешерихия коли може да се открие в урината със следните заболявания:

 • Пиелонефрит (заболяване, при което се засягат бъбречните тубули);
 • Вулвит (възпаление на вулвата);
 • Бартолинит (възпаление на голямата париетална жлеза на вагината);
 • Ендометрит (възпаление на лигавицата на матката);
 • Салпинго-оофорит (възпаление на маточните придатъци).

Мъжете са по-малко податливи на инфекция на Ешерихия коли в сравнение с жените.

Следните фактори допринасят за проникването на бактерията escherichia coli в урината:

 • Неспазване на личната хигиена, рядко къпане, неправилна смяна на бельото;
 • Намален общ имунитет поради хипотермия или настинка;
 • Хронични заболявания на вътрешните органи (захарен диабет, хронични огнища на инфекция);
 • Случаен сексуален живот, незащитен секс;
 • Увреждания на пикочно-половите органи и ректума.

Ешерихия коли, ако е открита в урината, може да е причинена от усложнение след операция

Ешерихия коли открита в урината, чиято норма не трябва да се превишава след операция, показва усложнение след операцията. Това патологично състояние е възможно, ако се извърши хирургична интервенция на долната част на червата или на пикочния мехур.

Една от причините за появата на Ешерихия коли в урината е анестезията, тъй като по време на анестезията защитните свойства на тялото са значително намалени и инфекцията може лесно да навлезе в пикочо-половата система. Също така Ешерихия коли навлиза в органите на половата и пикочната система поради наранявания, които възникват в резултат на нарушение на техниката на операцията.

Честотата на появата на Escherichia coli в урината в постоперативния период е най-висока в гинекологичната практика. Специално място при попадането на Escherichia в урина, в случаите на операции за аборт на бременни жени. Уврежданията на стените на маточната кухина, вътрешните и външните генитални органи, които възникват по време на аборта, са благоприятна среда за проникване в Е. coli, и развитието на възпалителна реакция.

Лечение на Ешерихия коли в урината.

Ешерихия коли в урината

Ешерихия коли в урината

Лечението на Ешерихия коли в урината трябва да започне с назначаването на специализирана диета, включваща нежна храна, изключване на остри, солени и пържени храни. Пациентът трябва да бъде на постелен режим по време на терапията. Сексуалните действия трябва да бъдат изключени.

Имайки предвид факта, че Ешерихия коли са бактерии, предписват се антибиотици за елиминирането им. Едновременно е препоръчително е лечението с тях да е съобразено с урината и чувствителността на микрофлората. До получаването на резултатите от изследванията се използват широкоспектърни антибиотици:

 • цефалоспорини;
 • пеницилини;
 • макролиди;
 • карбапенеми.

За предотвратяване на дисбактериоза и рецидив на заболяването е необходимо да се използват еубиотици, пробиотици или пребиотици, които нормализират микрофлората на организма. Използва се паралелно с употребата на антибиотиците. Препоръчва се също да се използват продукти от млечна киселина (кефир, кисело мляко), тъй като те включват необходимия набор от лактобацили.

Ако има синдром на болката, влошаване на общото състояние или повишаване на телесната температура, се предписват нестероидни противовъзпалителни средства:

 • Аналдин 500 мг 2-3 пъти дневно, но за един ден може да се вземат не повече от 3 г;
 • Ибупрофен 200 мг 3-4 пъти на ден, като за един ден може да се вземат не повече от 1200мг;
 • Диклофенак 50 мг 2-3 пъти дневно, но не повече от 300 мг на ден.

Тези лекарства могат да се приемат или да се прилагат интрамускулно, в зависимост от тежестта на симптомите. Също така, циститът може да използва спазмолитици (папаверин или не-шпа) под формата на таблетки или в инжекционен разтвор.

Във всички случаи, ако Ешерихия коли е засегнала урината, тогава лекарят трябва да реши как и с какво да се лекува. Самолечението може да доведе до развитие на тежки усложнения.

Предотвратяване на развитието на Ешерихия коли в урината

Основният начин да се предотврати появата на бактерии в урината е редовното и внимателно спазване на правилата за лична хигиена. Необходимо е да се сменя ежедневно бельото, а жените не се препоръчват да използват стягащо бельо. Особено внимание към хигиената на гениталиите трябва да се дава на жените по време на менструация, бременност и след раждане. Преди да се измиете, трябва добре да измиете ръцете си със сапун и вода.

Също така за предотвратяване на попадането на Escherichia coli в урината е необходимо да се спазват няколко правила:

 • Правилно е да се яде само прясна, внимателно измита и преработена храна;
 • Да се прави секс с употребата на презерватив, да се отказва анален секс;
 • Да се ядат млечнокисели храни;
 • Използвайте лични средства хигиена;
 • Премахване на употребата на алкохол.

За бременните, за да предотвратят развитието на бактериурия и възпалителни заболявания на пикочно-половата система, се препоръчва, считано от третия месец, редовно да се дава урина за изследване.

По време на операциите трябва да са налице стерилни условия и хирургът трябва да извърши хирургическата процедура според инструкциите за операцията. Преди и след интервенцията пациентът трябва да премине курс на антибактериална терапия.

Ешерихия коли при мъжете.

Мъжете са податливи на инфекция на Ешерихия коли в по-малка степен, в сравнение с жените. В много случаи, обаче, ешерихия коли може да се засява в урината и при мъжете. Болестиите, при които се наблюдават бактериурия при мъжете, са:

 • Простатит (възпаление на простатната жлеза);
 • Орхит (възпаление на тестисите) и ортопеидимит (възпаление на тестисите заедно с придатъка);
 • Уретрит (възпаление на уретрата);
 • Везикулит (възпаление на семенни везикули).

Ешерихия коли във влагалищния секрет.

Ако в урината има Ешерихия коли, не се паникьосвайте. Такъв микроорганизъм е задължително да присъства в стомашно-чревния тракт при хората, тъй като той определя нормалната чревна микрофлора, с което е свързан процесът на производство на витамин К. Ако тази бактерия попада в друга среда, например в урогениталния тракт, може да предизвика различни патологични състояния. Те включват:

 • цистит;
 • уретрит;
 • пиелонефрит;
 • простатит при мъжете;
 • вагинит и вулвовагинит при жените.

Ако този микроорганизъм остане в урината, той не се екскретира отвън, а прониква по-нататък в пикочния мехур. По този начин причинява възпаление. Във връзка с анатомичните особености на възпалителния процес в пикочния мехур за жените е по-вероятно да се разболеят от мъжете.

Специално лечение на Ешерихия коли в урината не се изисква, ако не причинява други патологични явления в тялото. Изключение се прави от 2 категории хора – бременни жени и пациенти, специално приготвени за операции на тазовите органи.

Обикновено за лечението на ешерихиоза в уринарния тракт се предписват уросептични, антимикробни и антибактериални лекарства. Прилагат се лечебните средства и добавките, които подпомагат човешката имунна система и при борбата с патогените на болестта. От средствата на народната медицина е показано приемането на мумие.

Мумие за Ешерихия коли

Мумие за Ешерихия коли

Симптоми на Ешерихия коли във влагалищния секрет.

Случва се бактериите понякога да попаднат в женския репродуктивен тракт. Там е трудно е да се открият, тъй като най-често лекарят определя женската инфекция като стрептококова. В този случай има симптоми на инфекция на урогениталните органи. Необходимо е да се обърне внимание на следните симптоми:

 • Изведнъж при уриниране има болезнени усещания, понякога много силни.
 • Жените губят сексуално желание
 • Пациентките често се чувства уморен.
 • Има болезнени усещания в долната част на гърба (погрешно това състояние може да се приеме за възпаление на бъбреците).
 • Болка в слабините, в долната част на корема.

При лечение на ешерихиоза на пикочно-половия тракт, специално внимание трябва да се обърне на медицинските препарати. Понякога употребата на антибиотици може да бъде от голяма вреда за жената, защото лекарствата не са способни да убиват бактерии. Бактериофагите често се използват за лечение: те проникват в патогенни микроорганизми и ги унищожават. Ако патологията се развива силно, тогава се показва симптоматична терапия: детоксикиращи агенти, препарати, нормализиращи метаболитните процеси се въвеждат в организма. Необходимо е да се гарантира, че обемът на изгубената течност в организма поради повръщане и често уриниране постоянно се попълва.

За да се предотврати появата на Е. coli в женските полови органи, следва да се спазват следните препоръки:

 • внимателна хигиена на интимните места;
 • при хигиенична обработка на пубиса и перинеума, трябва да се използват дезинфекцирани средства;
 • категорично е забранено използването на продукти за лична хигиена от други хора и бельото на други хора;
 • при подмиване да не се допуска да попадне течности от зоната на ануса във влагалището – това увеличава риска от инфекция.

Ешерихия коли при деца.

Основният източник на инфекцията са пациентите с ешерихиоза. Най-податливи на това заболяване са децата, особено на възраст под 2 години. Честотата на случаите варира значително в зависимост от сезона, най-много хора се разболяват през лятото и есента. Бактерията влиза в тялото с храната.

При ешерихиозата антимикробното лечение е задължително. Добър ефект се постига при прилагането на антибиотици от серията нитрофуран. При тежък курс се предпочитат флуорохинолоните. Продължителността на лечението е не повече от 1 седмица. На децата се дава допълнително Сулфаметоксазол, Триметоприн.

Профилактиката при случаи на ешерихиоза се състои в спазването на елементарните хигиенни норми. По-специално, това е важно за децата: те трябва да се научат да си мият ръцете преди всяко хранене. За обща профилактика е необходимо внимателно да се спазват хигиенните стандарти в детските институции, предприятията за обществено хранене и други.

Бактериологичното изследване включва трикратен тест. При условие, че патогенът не се екскретира, пациентът трябва да бъде изолиран. Ако човек разпределя ешерихията, той е носител на бактерии и трябва да бъде също изолиран.

Ешерихия коли при дете най-често е асимптоматично, така че не е възможно веднага да се открие проблемът. Децата стават неспокойни, мрачни, апатични, но от разпространението на бактериите започва да се развива уретрит и цистит, който се проявява с болка при уриниране и други симптоми в областта на корема.

Ако патологията не се лекува навреме, инфекцията започва да се разпространява по-високо и засяга бъбреците, което води до гломерулонефрит и пиелонефрит.

По-често от Е.коли влиза в урогениталната система на детето заедно с изпражненията (Ешерихия коли може да се намери във фекалиите на здрав човек), поради лоша хигиена.

При кърмачетата Escherichia coli се появява главно по време на преминаването през родовия канал и е много често срещано усложнение след раждането, особено ако раждането е свързано с травма.

Ешерихия коли се срещат често при бебета

При кърмачетата разпространението на бактерията може да доведе до развитието на хронични възпалителни процеси в бъбречната и урогениталната система. Ето защо е важно да започнете лечението веднага след откриването на бактериите.

Ешерихия коли и бременност.

Ешерихия коли в урината по време на бременност и след раждане

Проникването на Ешерихия коли в урината поради промени в хормоналните нива, въвеждане на бактерии от червата в пикочния мехур, се получава поради несъответствие с правилата за лична хигиена. Отличителна черта на Ешерихия коли в урината на бременни жени се явява това, че възпалителният отговор, който те предизвикват е опасен за плода при липса на навременно качествено лечение. При бременност, за лечението на Ешерихия коли в урината трябва да бъдат ангажиран гинеколог, за да се предотврати развитието на усложнения и патология на бременността.

Попадането на Ешерихия коли в пикочно-половата система след раждането на дете е често срещано усложнение след раждане. Това се дължи на наранявания, които се появяват по време на събитието. Също така, ако раждането е извършено с цезарово сечение, има възможност за увреждане на пикочните органи и червата, което води до фистула между пикочния мехур и ректума. Чрез тази фистула Ешерихия коли лесно влиза в урината и причинява бактериурия .

Пропуските и другите наранявания по време на естественото раждане водят до:

 • Ендоцервицит (възпаление на лигавицата на цервикалния канал);
 • Ендометрит (възпаление на маточната лигавица);
 • Вулвит (възпаление на външните гениталии).

Основният причинител на тези заболявания е Ешерихия коли. Поради развитието им се открива бактериурия и се засаждат ешерихия коли.

Симптоми на Ешерихия коли в урината

Бактериите, които не могат да се видят с просто око, в урината, могат да бъдат открити само с помощта на бактериална инокулация. Основата за този анализ трябва да бъдат съответните клинични симптоми.

Симптоми, които помагат да се подозира Ешерихия коли в урината:

 • Често желание за уриниране, което може да е невярно;
 • Болка, парене и сърбеж по гениталиите, които не зависят от действието на уриниране или не го придружават;
 • Нарушение на общото състояние, слабост, умора, леко повишаване на телесната температура, намалена способност за работа;
 • Жените (не бременните) – менструална дисфункция, болезнени периоди с освобождаването на голямо количество кръв, провал на менструалния цикъл, болка по време на полов акт, спонтанен аборт;
 • При жени (бременни жени) – тежка токсикоза, нарушено уриниране;
 • При мъжете – еректилна дисфункция, болезнена еякулация, промени в размера на тестиса, промяна в продължителността на половото сношение, безплодие.

Въпреки това може да има асимптоматичен курс на бактериурия. Това състояние е типично за бременните жени. Следователно, считано от третия месец, всички бременни жени трябва да дават урина всеки месец за бактериална инокулация. При липса на подходящо лечение има вероятност за дефекти в развитието на детето.

Ако жени с намерени ешерихия коли в урината, незабавно се лекува и лечението е адекватно, рискът от заболяване е минимален.

Лечение на Ешерихия коли с билки.

Рецепти от народната медицина и природни средства

Нека да преминем към пряко запознаване с естествените рецепти на нашите баби.

Земна ябълка, гулия – за Ешерихия коли

Земна ябълка, гулия – за Ешерихия коли

Рецепта номер 1.  Отдавна в борбата срещу Ешерихия коли се е изпозлвало такова народно средство от ерусалимския артишок, известен също като земна ябълка, гулия.. Вземете 250 грама белени клубени и ги нарежете на малки парченца. Освен това изсипете в тиган 200 мл мляко и същото количество вода, съставът се довежда до кипене и се слагат в него клубените. Варете ги докато омекнат. След това изсипете вода в друга купа и към нея се прибавят една супена лъжица брашно и малко масло, като се разбърква и сместа се вари, за да стане по-плътна.

След като получиха някакъв сос, залейте го със сварения ерусалимския артишок и поръсете по желание със зеленина. С всекидневното хранене с тази храна за закуска или обяд, можете бързо да нормализирате флората на червата и да премахнете всички симптоми на заболяването.

Рецепта номер 2. Дисбактериозата, причинена от патогенните Ешерихия коли може да бъде преодоляна и чревната флора възстановена с млечна суроватка. Това ще изисква кисело мляко. Трябва да се нагрее малко на чиния или на водна баня, така че да има отделяне на суроватка и извара. Тези два продукта се разделят със сито. Млечната суроватка се използва три пъти дневно преди хранене.

Рецепта номер 3. Когато е налице заболяване на храносмилателния тракт, свързано с чревна инфекция, която тече с тежка диария, се приготвя инфузия от цветовете на билката орлови нокти (Lonicera)  известна и като лоницера. Тя е мощен противовъзпалителен и антимикробен агент. За да направите лечебен екстракт, имате нужда от 2 супени лъжици натрошени цветове, които трябва да добавите към чаша завряла вода. Когато инфузията се охлади, тя се филтрира и прецежда. Вземайте по 4 чаши от тази напитка през целия ден.

Рецепта номер 4. Възстановете флората на червата с тази инфузия. Листата на живовляк се заливат със завряла вода и престояват. Една супена лъжица листа изисква 200 милилитра вряла вода. Вземайте лекарството по 3 супени лъжици трикратно през деня. Антибактериалните вещества в живовляка помагат в борбата срещу Ешерихия коли и патогенните микроби.

Рецепта номер 5. Подобрете апетита и спрете диарията с инфузия от цветовете на слънчоглед. За 20 грама растителни суровини са нужни 250 мл вряла вода. Поставете композицията на топло място за половин час. След това филтрирайте и вземете: половина чаша преди хранене трикратно през деня.

Рецепта номер 6. с противовъзпалителният и бактерициден ефект е надаренн растението пачи очеболец. Отвара от билката е в състояние да излекува от Ешерихия коли и да възстанови микрофлората. На една супена лъжица суровини вземете чаша вряща вода, варете още за 15 минути на не много висока температура. Оставя се до сутринта, увита в кърпа. Вземайте отварата три пъти дневно, разделяйки го на три части.

Рецепта номер 7. В борбата срещу чревните инфекции е полезна и билката змийско мляко. Тя съдържа антибактериални вещества. Препоръчва се да се приготви следната инфузия: 5 грама билки се изсипва в чаша вряща вода. Взема се от лекарството преди хранене по една супена лъжица. Внимавайте с дозата, защото билката е отровна в по-големи количества.

Рецепта № 8. Сухите кори от диня могат да подобрят храносмилателния процес и да възстановят полезната микрофлора на червата с инфузия. Вземата лъжица от натрошената суровина и я залейте с чаша вряла вода, изсипете я и я оставете да се вари поне 1 час на топло място. Вземайте лекарството по 50 мл на час.

Билки за проблеми в червата от Ешерохоя коли – бергения, орлови нокти и гроздовидна песъкиня

Билки за проблеми в червата от Ешерохоя коли – бергения, орлови нокти и гроздовидна песъкиня

Рецепта номер 9. При заболяване на червата е полезно да се пие отвара от корените на билката бергения (Bergenia crassifolia) наричана още и монголски чай, бадан. 25 грама натрошени корени от растението се добавят в половин литър вода. Съставът се вари не повече от 10 минути. Престоява един час. Вземайте по половин чаша половин час преди хранене.

Билките жълта комунига, червен кантарион и подбел се използват за Ешерихия коли

Билките жълта комунига, червен кантарион и подбел се използват за Ешерихия коли

Рецепта номер 10. Можете да се отървете от Е. coli, като използвате следното лекарство. Вземете в равни пропорции билката жълта комунига, червен кантарион и цветове от подбел. Смесете всички съставки и изсипете две супени лъжици от сместа в половин литър вряла вода. Съставът трябва да престои най-малко 15 минути. Филтрираната инфузия се консумира през целия ден.

Рецепта номер 11. Следната комбинация от билки е антимикробна. Корен от аир, билката жълт кантарион, цветове от лайка и невен. Всички суровини трябва да бъдат смачкани, да се вземе супена лъжица от сместа и да се изсипят в чаша завряла вода. Вземайте по 50 милилитра поне 4 пъти на ден.

Рецепта номер 12. Отварата от плодове от шипка, червени боровинки, гроздовидна песъкиня и черни боровинки ще помогне да се унищожат патогенните бактерии в червата. Всички билки се смесват на равни части, смачкват се и три супени лъжици се сипват в тенджера. Добавете към сместа 750 мл завряла вода и поставете върху котлона. Варете билките  за 10 минути при много слаб огън и оставете още половин час да се запарят. Вземайте чаша от тази отвара три пъти на ден.

Рецепта номер 13. Отлично природно средство в борбата срещу чревна инфекция е мумието. Трябва да се приема 500 милиграма три пъти дневно. Процесът на лечение е 1 месец. Можете да повторите курса след петдневна почивка.

Ешерихия коли са вид пръчковидни бактерии, които принадлежат към видовете факултативни анаероби.

Ешерихия коли са вид пръчковидни бактерии, които принадлежат към видовете факултативни анаероби.

За да намалите риска от чревна инфекция, трябва да готвите внимателно, да следите качеството на питейната вода, да миете ръцете си по-често. Необходимо е редовно да се сменят кърпите, да се използват само идеално измити ястия. Важен фактор за предотвратяването на инфекция с патогенни Ешерихия коли е повишаване на имунитета.

Не позволявайте на болестта да се развива и не се самолекувайте. Компетентната консултация, лабораторният преглед в началния стадий на заболяването и препоръките на лекаря скоро ще спомогнат за подобряване на Вашето здраве.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *