Какво се пие при изтръпване на ръцете? Мехлем и бабини илачи. Причини

Изследване на какво се пие при изтръпване на ръцете? Кой мехлем е добър? Кои билки за изтръпване на крака? Лечение с блатен ледум и чайове

От периодично изтръпване на ръцете според медицинската статистика, днес се оплаква всеки човек, навършил 35 години и същевременно почти половината от хората, които не са достигнали тази възраст. В някои случаи изтръпването засяга само върховете на пръстите. Понякога, лицето престава да чувства цялата страна, а понякога и се усеща напълно изтръпване от раменната става до пръстите на краката.Какви могат да бъдат причините от такова неприятно усещане? Това е ненормално. Дали е някакво заболяване? Как да се отървете от неприятните симптоми?

Неправилният начин на живот е една от причините за изтръпване на ръцете.

Някои хора се оплакват от различни усещания, когато са им изтръпнали ръцете. Симптоми на изтръпването могат да бъдат:

 • Получава се дискомфорт.
 • Усещания на движение под кожата – „тръпки“.
 • Намалена чувствителност на кожата.
 • По рядко срещани: нарушена подвижността на ставите, или комбинация от всички симптоми по-горе.

При нормален здравословен живот изтръпването е резултат от компресия на нерв или циркулаторни нарушения. В ръцете то се случва, когато един човек е прекалено стегнат с ремъци или гривни, неадекватен размер на пръстена, или е дълго време в една позиция. В тези случаи, изтръпването е нормална реакция.

За да се отървете от неприятните чувства е достатъчно:

 • Да премахнете плътно прилепналите колани или гривни;
 • Промяна на позицията;
 • Разклащане на ръцете;
 • Направете няколко леки поглаждания или масажни движения, за да „разпръснете кръвта.“

Лечение

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Да елиминирате изтръпването, причинено от по-горните причини, не е напълно възможно, но трябва напълно да се откажете от лошите навици. Обикновено, ако човек прекратява тютюнопушенето и пиенето на алкохол и започва да се храни правилно, изтръпването си отива от само себе си. Въпреки това, при тежки или напреднали случаи, лекарят трябва да предпише лекарства, които укрепват стените на кръвоносните съдове, иммунопротектори, витамини и комплекси с микроелементи. Важно е да се помни, че могат да се вземат лекарства само по лекарски съвет. Дори и витамините взети безконтролно, могат да навредят на тялото.

Синдром на карпалния канал – честа причина за изтръпване на ръцете

Изтръпването на ръцете може да се получи от професионални, системни или вътрешни заболявания. Заболяванията предизвикват нарушение на:

 • жизнените показатели;
 • възможността за производство на всякакъв вид дейност.

Всяко състояние и заболяване води до съкращаване на живота, и се появява в отговор на действието на патогенни фактори.

Към професионалните заболявания са податливи хора, които по силата на служебните си задължения са принудени безкраен брой пъти да повтарят едно и също движение, като се намират в неудобно положение, или изпълняват тежка физическа работа.

Към професионално изтръпване на ръцете често са изложени:

 • музиканти;
 • водачи;
 • касиери;
 • бижутери;
 • офис работници;
 • ковачи:
 • строителни работници.

Днес повечето от хората, които се оплакват от изтръпване на ръцете са офис работници работещи през повечето време, пред компютъра, или по-кратко с друга офис техника. Каква е причината за масовите оплаквания от синдром на карпалния канал – „ръка на машинописка“.

Симптомите на това заболяване се увеличава постепенно.

 1. Появява се усещане за мускулна слабост в ръцете.
 2. Има неприятно чувство на изтръпване от рамото до върха на пръстите.
 3. Появява се скованост.
 4. Лека болка, която става непоносима, непреходна и пречи на движението. Ако в този момент не трябва да се лекува или ако временно не се спре да работи, може да се развие сериозно заболяване, което води до нарушаване на двигателните функции.

Как да се разграничи синдром на карпалния тунел от подобни заболявания?

 1. Най-често срещаният синдром „ръка на машинописка“ влияе на дланите и пръстите от 1 до 4. Болката в малкия пръст или задната част на ръката – това са признаци на други заболявания.
 2. Неприятните усещания в работещата стават остри.
 3. Обостряния се появят към края на работния ден или през нощта. Те могат да се премахнат с прост масаж или с леко раздвижване, ръкостискане.
 4. Отслабена мускулите, нарушава почерка, има трудности при извършване на дребни движения или упражнения.
 5. Скованост води до силна умора, но не органна система не е засегната.

Лечение на синдром на карпалния тунел

Отдавна е известно, че лечението не е по-лесно от превенцията. Поради тази причина, тези хора, изложени на риск да станат жертви на синдрома, трябва да се придържат към следните правила:

 • Най-малко веднъж на час да се прекъсне работата, за да се направят някои гимнастически движения.
 • Внимателно да се следи за правилното оборудване на работното място.
 • Да се тренират ръцете за премахване на умората с „анти-стрес играчки.“
 • Да се избягва да се стои на течение и висока влажност.

Човек може и сам да си помогне да премахне симптомите на изтръпване на ръцете с някои прости средства и манипулации.

 1. Носенето на ръкавици – ръкавици с отрязани пръсти. Топлината помага за облекчаване на болките и изтръпването, а еластичните маншети облекчават ставните връзки.
 2. Горещи бани с масла или соли помагат за намаляване на възпалението.
 3. Самомасаж. Трябва да се разтриват ръцете ежедневно от рамото до върха на пръстите.
 4. Спорт. Ходене, плуване, спортни игри разпределят равномерно мускулна треска и облекчаване на напрежението от китките.

В особено тежки или напреднали случаи, лечението трябва да поеме лекар.Обикновено невролог назначава курс с противовъзпалителни лекарства, и други, които засилват имунната система, лечебна физкултура, физиотерапия.

Причини за изтръпване на лявата ръка

При изтръпване на лявата ръка, това означава, че е необходимо спешно да се обърне внимание на състоянието на сърдечносъдовата система на човека и пълен преглед в специализирана медицинско заведение за вашия проблем с изтръпване, да се установят причини и да се назначи лечение на това състояние. Първо трябва да се направи специално изследване от лекар – кардиолог. Факт е, че всякакви резки промени в състоянието на лявата ръка, могат да се случат през деня или през нощта, когато няма видима причина, например, изтръпване и болки в китката, в някои от пръстите (голям, малък пръст и така нататък.). При наличие на болка в цялата ръка, може да се окажат сериозни проблеми със сърцето, като микроинсулт или прединфарктно състояние.

Исхемичен инсулт.

Исхемичен инсулт.

В случаи, когато лявата ръка изтръпва поради микроинсулт, няма да е излишно да се проведе изследване на ядрено-магнитен резонанс или други подобни изследвания, за да се потвърди или отхвърли предложената диагноза с провеждането на последваща терапия. Ако лявата ръка е изтръпнала, поради прединфарктно състояние, и по този начин сърдечните болки на пациента, е необходимо незабавно да се назначи лечение с подходящи лекарства срещу предупреждаващия инфаркт, както и да се препоръча на страдащия какво да прави в бъдеще за предотвратяване на подобни ситуации.

Други причини, поради, които лявата ръка изтръпва, могат да бъдат редица неврологични проблеми и метаболитни нарушения. В резултат на дефицит на витамини от групата В, същи и А, има увреждане на обвивката на нервите влакна, придружено от загуба на чувствителност.

Ако поради тази причина на човек му изтръпват пръстите на лявата ръка, трябва възможно най-бързо, да се отстрани липсата на витамини в организма.

Причини за изтръпване на дясната ръка

Изтръпване на дясната страна, ако изтръпва китката и изцяло от лакътя до пръстите, най-вероятно по никакъв начин не е свързан с сърдечносъдовата система. Има малък шанс, дясната ръка да е изтръпнала, поради прединсултно състояние, което провокира силно стесняване на съдовете, което изисква консултация с лекар. Други причини, за изтръпване на дясната ръка (болки и възпаление в китката, пръстите стават сини, и намалява изтръпването на малкия пръст и така нататък.), лежат в основните проблеми (ненормална поза, неудобни възглавници, гръбначни заболявания и т.н.). Така изтръпването на дясната страна може да означава нарушение на нейното кръвоснабдяване поради физическо изместване на съдове на ръцете и китката, което може да се дължи на развиващия синдром на карпалния тунел. Също болката и изтръпването в дясната ръка е възможно вследствие на образуването на дегенеративна дискова болест, артрит или други подобни патологии.

Изтръпване на пръстите на ръцете.

Причини за изтръпване на пръстите

В допълнение към по-горе описаните причини, в отговор на въпроса, защо изтръпват пръстите на лявата ръка и защо изтръпват пръстите на дясната ръка, има редица патологични или други условия, които засягат най-вече китките, от това, което са изтръпнали пръстите.

Бременност

Доста често при жени по време на бременност се получава болезнено чувство на тежест и изтръпване на крайниците, които основно се отразяват само на пръстите. Основните причини за изтръпване на пръстите при бременни жени всъщност включват: анемия, нарушения на водно-солевия баланс, хормонални промени, недостиг на витамини, наддаване на тегло, намаляване на физическата активност.

Естествено, за да се направят изводи за етиологията на тези негативни явления, много по-малко се предписват лекарства от лекаря, на първо място, като се обръща внимание на състоянието бременност. Това означава, че ако тези симптоми са свързани с някаква сериозна болест и изисква интензивно лечение, по-добре е да се ограничи терапиите с различни външни агенти, включително вани, разтриване и т.н.

Синдром на Рейно

Синдром на Рейно.

Синдром на Рейно.

Причините за изтръпване на пръстите при това заболяване могат да бъдат много различни (хипотермия, тютюнопушене, стрес, прием на лекарства, които действат на съдовия тонус, прекомерна консумация на кафе и други). Но последствията са – повреда на капилярите и малките артерии, които водят до нарушаване на кръвообращението в пръстите на ръцете.

При пациенти с болест на Рейно обикновено страдат китките и на двете ръце, пръстите на ръцете могат да изтръпват и да болят през нощта и през деня, особено през студения сезон.

Само лекар може да диагностицира тази патология, който ще препоръча на пациента какво да направ, за да се предотврати развитието на болестта. Адекватното лечение трябва да се основава на лечение на основното заболяване и неговите последици, увреждащи пръстите до операция.

Полиневропатия

Притока на кръв и нервите в здрав човек и при полиневропатия.

Притока на кръв и нервите в здрав човек и при полиневропатия.

При това заболяване се получава органично увреждане на нервните окончания, кърпалния тунел и пръстите. В състояние на полиневропатия човек чувства изтръпване на ръцете, на неговите ръце и пръсти, усещане за дърпане и изтръпване. Честотата на болезнените прояви се наблюдава в зависимост от степента на увреждане на нервните влакна.

Рецидиви от подобно естество могат да възникнат от по няколко пъти на седмица до няколко пъти на ден. Причините за това заболяване могат да бъдат различни инфекции, функционални болестни състояния (диабет, панкреатит и други), желязодефицитна анемия, недостиг на витамини.

В този случай се предписва на първо място лечението трябва да бъде насочено към основното заболяване, довело до появата на негативните симптоми в крайниците.

Отзива по-долу получихме през формата за контакт. Помолихме авторката му да ни разкаже по-подробно за случая си и да ни прати снимка. Тя се съгласи:

Облекчих коварните симптоми на диабет

Галина, диабетна полиневропатия Демир бозан

Галина Манолова от Варна

Ужасяващите ми симптоми на диабет бяха облекчени от доста интересна комбинация от билки, която пих като чай няколко месеца. Намалих стойностите, които винаги са ме плашели – 8,9. Стигала съм и до 15. Лекувам се и пазя диети, но само малко нещо да наруша и качвам показателите. Винаги се страхувам. През последните месеци имах и едно постоянно изтръпване на крака, което ме хвърли в див ужас, защото можеше да се окаже диабетна полиневропатия и да доведе до ампутация.

Разбрах за Демир Бозан и се съгласих да го пия поне за някакво облекчение и стана точно така. Закрепих едни и същи стойности, близки до референтните. Наистина билковата смес облекчи тревогите ми и общото ми състояние. Вече общо взето неприятните симптоми на диабета се проявяват все по-малко и като цяло съм доволна.

Галина Манолова от Варна

Още по темата и отзиви можете да намерите ТУК!

Тромбоза на горните крайници

Това е патологично състояние на запушване на артерия от тромб намиращ се в горната част на крайника. Едно от най-сериозните причини, които могат да предизвикат основният симптом на изтръпнали ръце и пръсти.

В случая, когато изтръпването на пръстите не минава за един час, а напротив става по-силно и се усеща и нагоре, вие трябва незабавно да потърсите професионална медицинска помощ, за да се предотврати евентуална некроза на тъканите, което може да доведе до ампутация.

Венозна тромбоза.

Венозна тромбоза.

Синдром на Гилен-Баре

Опасно автоимунно заболяване, характеризиращо се с остро възпаление на нервите и техните корени, което води до нарушаване на тактилни и двигателни функции. Най-ранните прояви на синдрома на Гилен-Баре, често са характерни със скованост и изтръпване на пръстите на ръцете и краката.

Тези симптоми, заедно с други негативни явления (болки в гърба, бедрата, хълбоците, промени в сърдечната честота, слабост, задух) обикновено се появяват след белодробен торс или храносмилателни разстройства, които преминават на автоимунен процес. Прогресията на заболяването, преди да достигне своя връх се случва в рамките на 2-4 седмици, последвано от негативни симптоми на затихване.

Основното лечение е да се извърши рехабилитация след прекратяването на автоимунното възпаление. Процесът на възстановяване е доста дълъг (няколко месеца).

Изтръпване на ръцете по време на сън.

В нашето трудно време, когато работата на по-голямата част от мъжете и жените постоянно изисква от тях да полагат значителни усилия, всеки се нуждае от една добра почивка, която е гаранция за здраве и по-нататъшна продуктивна професионална работа, така че споконият и дълбок сън е от жизнено значение за възстановяване на физическите и умствени способности. По време на сън човешкото тяло се отървава от натрупаната умора от деня и бързо попълване на енергийните си резерви, за да бъде напълно подготвен да отговори на трудностите на следващия работен ден.

Въпреки това, както показва практиката, не всеки може да се похвали със спокоен сън. Много хора през нощта вместо да си почиват се сблъскват с различни проблеми, които не само пречат на тялото да се отпусне и да се възстанови, но и след сън чувство на дискомфорт остава. Един от тези проблеми е нощното изтръпване на различни части на човешкото тяло.

Изтръпване на ръцете нощем – причини

Позите в неудобно положение или постоянното напрежение може да причини изтръпване по всяко време на деня и за различни части на тялото (гърба, гърдите, ушите, носа, пръстите, и така нататък.), но по-често, особено през нощта, изтръпват крайниците, най-вече ръцете или врата. Симптомите на болестното състояние не се развиват веднага. На първо място, хората могат да ги възприемат като проблемна ръка (или и двете ръце), изтръпване, и малко изтръпване и охладняване, след това се усещат болки в крайниците, набъбване. Негативните симптоми първоначално са рязко изострени, а след това постепенно намаляват и напълно преминават.

Негативните фактори, поради които изтръпването и вцепеняването на ръцете в съня, както и причините за това могат да бъдат най-разнообразни. Основните причини, поради които изтръпват ръцете и дланите през нощта по време на сън, трябва да се намират в системата на тяхното кръвоснабдяване и инервация, и с изключение на още по-рядко, но понякога много по-важни болести и патология. Само с точна диагноза може да се определи причината за изтръпването на ръцете през нощта, лечението, на които може да доведе до желаните положителни резултати.

Неудобни възглавници

Ортопедична възглавница.

Ортопедична възглавница.

През нощта, най-честата причина за болка в ръцете и изтръпване е възглавницата, на която спи човек, а именно нейния размер и плътност. Когато се използват твърд и високи възглавници често се случва неестествен огъване на шийните прешлени, което продължава за време, достатъчно да причини циркулаторни нарушения в корените на гръбначните нерви, минаващи през междупрешленните отвори, и отговаря само на чувствителността и мобилността на крайниците.

При такива случаи, няма смисъл да се търси помощта на лекар. Решението на проблемите с изтръпването на части от тялото става като се замени възглавницата с по-ниска и по-мека или ортопедична. Тази възглавница е различно от обичайните за необичайната си форма, с допълнителна подкрепа на извивката на врата, в която има специална ниша предназначена за главата. Тези устройства позволяват на човек да поддържа естествената анатомична позиция на главата и врата по време на сън и насърчава нормалното кръвоснабдяване на всички части на тялото му. Разбира се най-недвусмислени стандартни възглавници, подходящи за всеки не съществуват и изборът на този аксесоар за нощта трябва да се прави за всеки отделен случай. За някои хора е нужна висока възглавница, например за пациенти с глаукома, прекаран инсулт и други мозъчни болести.

Неправилна поза

Друга причина, поради която вашите ръце и крака изтръпват по време на сън, е неправилната позиция на цялото тяло или на част от него, когато спи човек. Неестествено поза и обърната нагоре ръка или крак е вероятната причина за изтръпване на крайниците. Основните проблеми са отново в техните циркулаторни нарушения, дължащи се на забавената през нощта дейност на сърдечносъдовата система, която не може да осигури достатъчно количество кръв на „недостъпните“ места.

Правилна позиция за здравословен сън.

Правилна позиция за здравословен сън.

Също към това може да се включи и навика на кърмещите майки, които имат навик след бременността съвместно да спят с бебето си на една страна с ръка, протегната напред и сгъната под главата, и съпрузите на през нощната почивка, когато главата на един от тях е на ръката на другия и с това може да прещипи, както рамото, така и лакътя. Трябва да се помни, че всяка физическа активност, разбира се, оказва натиск върху съдовете на ръцете, което води до прекъсване на кръвния поток.

В допълнение, тесни и неудобни нощни дрехи с тесни шевове, плисета и ръкави, също могат да бъдат причина за изместване на крайниците, и по този начин представлява нарушение на получената кръв.

Изборът на пижами, също трябва да се извършва, като се ръководите от практичност. Пижамите не трябва да пречат на движението на тялото, за да бъде то свободно, те трябва да са меки на допир и тялото да може свободно да „диша“. За жените се препоръчва преди лягане, да отстранят всички бижута, които могат да допринесат за притискане на съдовете (пръстени, гривни, и т.н.).

Вредни навици

Неправилното хранене преди лягане, пиенето на много алкохол, силно кафе или чай, пикантни храните и други вредни вещества, не само могат да предизвикат главоболие и дискомфорт в стомаха на сутринта, но и значително да повлияе на позицията на тялото по време на сън. Неудобната и неестествена поза със сигурност ще предизвика изтръпване в някоя част на тялото и болки в нея.

По този повод следва да се замислим, преди да се отдадем на лошите си навици вечер, още повече, че в този случай проблемът за изтръпване на крайниците, не е най-големият от възможни болестни състояния, които могат да се развиват като резултат от нездравословния начин на живот.

Синдром на карпалния тунел

През последните години все повече и повече хора се оплакват от скованост и болки в ръцете (едната или двете), и пръстите на ръцете, които се развиват през нощта и са продължават през цялата нощ. Нека да се разбере защо изтръпват пръстите на ръцете на тези хора, и каква е причината за това и какво трябва да се прави в такъв случай.

Синдром на карпалния тунел.

Синдром на карпалния тунел.

Ако в края на всеки работен ден човек започва да получава неприятни и болезнени усещания в ръцете (болки в китката, изтръпване на пръстите, сърбеж и изтръпване на кожата), то тогава е вероятно в началото на формирането на така наречения, синдром на карпалния тунел. Заболяването най-често се среща при хора след 40 години (предимно жени), чиято ежедневна работа е свързана с постоянно с пренапрежение на сухожилията и ставите на ръцете. По-горе вече писахме за това заболяване.

За да се излекува, или най-малко да се предотврати напредването на болестта, пациентът трябва да ограничи времето, а понякога дори да промени вида на дейността, която извършва. За да се намалят негативните симптоми на този синдром лекарите препоръчват да се направи специален набор от упражнения, предписват витаминна терапия и успокояващи вани за ръце.

Други заболявания

Сред други патологични причини, за които следните хронични заболявания могат да бъдат идентифицирани постоянно изтръпване може да се появи при хора:

 • заболяване на гръбнака – остеохондроза;
 • съдови нарушения;
 • различни циркулаторни нарушения в хронична форма;
 • диабет;
 • заболяване на коронарната артерия и други сърдечносъдови заболявания;
 • различни форми на анемия ;
 • хипертония;
 • наследствени или възпалителни заболявания на нервната система;
 • недостиг на микроелементи и / или витамини от група В;
 • множествена склероза;
 • автономна дисфункция (остаряла – съдова дистония, VSD);
 • ревматоиден артрит (в случай на увреждане на нервите и деформиране на ставите).

Изтръпване на ръцете и краката.

Синдром на Гилен-Баре.

Синдром на Гилен-Баре.

Итръпване на ръцете и на краката се наблюдава при синдром на Гилен-Баре, множествена склероза, ишиас и в други случаи..

Синдромът на Гилен-Баре е опасно автоимунно заболяване, характеризиращо се с остро възпаление на нервите и техните корени, което води до нарушаване на тактилните и двигателните функции. Най-ранните му прояви, често са скованост и изтръпване на пръстите на ръцете и краката.

Изтръпване на ръцете при бременност.

При бременните  жени доста често се получава болезнено чувство на тежест и изтръпване на крайниците, главно на пръстите. Основните причини за изтръпване на пръстите при бременни жени включват: анемия, нарушения на водно-солевия баланс, хормонални промени, недостиг на витамини, наддаване на тегло, намаляване на физическата активност.

Лекарят предписват много по-малко лекарства като на първо място се обръща внимание на състоянието бременност, за да се направят изводи за етиологията на тези негативни явления. Това означава, че ако тези симптоми са свързани с някаква сериозна болест и изисква интензивно лечение, по-добре е да се ограничат терапиите с различни външни агенти, включително вани, разтриване и т.н.

Болки и изтръпване на ръцете.

Синдром на карпалния канал

Болки и изтръпване на ръцете се получава при синдром на карпалния канал, за който писахме по-горе и болки и изтръпване на ръцете.

Хората са податливи към професионалните заболявания, които според служебните си задължения са принудени безкраен брой пъти да повтарят едно и също движение, като се претоварват или се намират в неудобно положение. Всяко състояние и заболяване е вредно и води до съкращаване на живота. Те се появяват в отговор на действието на патогенни фактори.

В случаи, когато лявата ръка изтръпва, възможната причина е микроинсулти или състояния пред инфаркт. Затова трябва да се търси лекарска консултация при този симптом, тъй като трябва да се лекува причината преди да е станало късно.

Лечение на изтръпване на ръцете с народни средства.

Необходимо е да се вземе съд от 0,5 литра, в него се изсипва счукан чесън, така че една трета да се изпълни с него. След това се запълва съда напълно с водка и престоява 14 дни на тъмно място, като в същото време контейнерът всеки ден се разклаща. След 2 седмици започнете да приемате тинктура – три пъти на ден 5 капки, но предварително разтворен в чаена лъжичка вода. Приемайте инфузията 4 седмици.

Масажирайте изтръпналата ръка, използвайки следната смес – 10 гр. камфоров алкохол и 50 гр. амоняк, се разбърква в един литър студена вода. Сместа е готова за употреба.

Когато единият крайник не е напълно изтръпнал, но само пръстите, можете да го масажирате с помощта на следната смес. В половин чаша растително масло сипете 0,5 чаша захар и се разбърква добре. Изтръпналите места се масажират с движения и смазване със сместа. След това вземете един литър топла вода с две супени лъжици сол в нея и около 45 минути дръжте ръцете в течността.

За да се върне в ръцете чувствителността в изтръпналите ръце може да се използват народни средства. Разбъркват се 50 г 10% разтвор на амоняк с 10 грама камфор. Тази смес се изсипва в един литър вода, като добавите лъжица готварска сол и се разбърква старателно. Полученото средство се използва за втриване на изтръпналите части на тялото. Значително влияние върху общото състояние може да се получи и от бани с розмарин. За да направите това, трябва да престои шепа розмарин в три литра студена вода за половин час. След това течността може да бъде пусната в топла вана и да стоите в нея 15 минути. След на курс от 7-10 вани и втриване със синапено масло във възпалените места, трябва да се получи значително подобрение в цялостното състояние.

Не забравяйте, че ако се масажирате и използвате профилактични лекарства и това не Ви носи осезаеми резултати – това може да бъде първият признак за поява на сериозни заболявания. Възможно е да се каже същото в случаите, когато изтръпването продължава достатъчно дълго, след като се събудите. Ако имате такова неразположение – потърсете консултация от квалифицирани здравни работници.

Народни средства при изтръпване на ръцете през нощта:

 • Затопляне : 50 г амоняк и 10 г камфоров спирт на литър вода. Разтваря се повече от супена лъжица сол. Втривайте в изтръпнали стави през нощта.
 • Термоконтрастно средство: потапяйте в топла и студена вода с редуване. Дръжте ръцете си във всяка една от тях 30 секунди до 5 пъти. След това намажете ръцете с терпентинов мехлем. Спете с ръце в топли ръкавици без пръсти. Направете 10 процедури сутрин и вечер.
 • Меден компрес: Нанесете тънък слой мед върху ръката и намотайте някаква тъкан. Достатъчни са 3 – 4 процедури.
 • Фитотерапия : Подгответе инфузия с див розмарин и ябълков оцет в съотношение 1:3. Престоява 7 дни. Разтрийте пръстите си с инфузията 3 пъти на ден.

Лечение на изтръпване на ръцете с народни средства:

Често, привидно необяснимо, изтръпване на крайниците може да са симптоми на неприятни заболявания като ревматоиден артрит (ставите са сковани сутрин, усеща се болка), множествена склероза (слабост и изтръпване при ходене), диабет (нарушение в нервите, което води до скованост) синдром на Рейн (лоша циркулация при ниски температури на въздуха, придружени от посинявания и изтръпване), и т.н. За да се идентифицират всички причини за тази липса на чувствителност трябва да се прегледа страдащият на лекар. Ето и още някои народни средства за лечение на изтръпване на ръцете, особено на пръстите, които можете да приложите в домашни условия.

Изтръпването на пръстите на ръцете често идва с възрастта, когато крайниците започват да се вцепеняват, но като цяло слабо се подчиняват, често без причина има болки. В такива случаи редовно, поне 1 ден седмично да се ядат черупки от яйца. За да направите това, изпълнете следните стъпки: от черупката на яйцето (сурово) трябва да се отстрани ципата и се смила на фин прах.  Да се яде 1 ч.л. с вода. Освен това, традиционните лечители препоръчват да се намазват петите с йод 1 път на месец.

Ако крайниците са изтръпнали, и това е придружено от силна болка, можете да се опитате да се използват следните средства: в дълбоко емайлиран съд се добавя към мед 50 г, мляко 2 л, и се смесва с вода 1 л и сол 600 грама, сложете ги на бавен огън, и ги нагрейте до 60 градуса. Изтръпналите крайници трябва, ръце или крака да се потапят в разтвора, предварително като го налеете в удобен поднос. Държат се 10 минути. Процедурата се прави преди лягане, и след приключването й в края трябва да си легнете в леглото. Течността може да се използва два пъти и след това се подготвя нова. Курсът на лечение на изтръпване на пръстите на ръцете и краката – 12 процедури.

Изтръпване на ръцете – рецепти от народната медицина и причини.

Изтръпване на ръцете – рецепти от народната медицина и причини.

Рецепта препоръчана от хора, които са я изпитали. За да се подготви те съветват да вземете кисели краставички 3 броя), нарежете ги на кубчета, поставени в буркан. Това също се подготвят и 3 червени люти чушки и ги залейте всички с 0,5 литър водка. Престоява за една седмица, след което се прецежда и се използва, и се втриват с инфузията ръцете.

Друго средство за изтръпване на пръстите – каша от тиква. След като я направите, е необходимо да се сложи на ръцете и на раменете и да се увива с вълнен шал, който да ги затопли. Готовото средство може да се използва многократно, като е необходимо само преди всяка употреба да се загрява на водна баня.

За да премахнете изтръпването може да използвате този метод: Изсипете в кофа топла вода и в друга студена вода. Потапяйте изтръпналите ръце или крака за 30 секунди, и така нататък 5 пъти. След водните процедури крайниците се смазват с мехлем на базата на терпентин и се обуват вълнени чорапи или ръкавици. Тези манипулации трябва да се повтарят всяка сутрин и вечер 10 дни.

Блатен ледум за изтръпване на ръцете.

Блатен ледум за изтръпване на ръцете.

Етеричните народни средства на основата на мед, също са полезни за лечението на изтръпване на пръстите на ръцете. За да направите това, просто правете компреси кат с мед намазвате ръката или крака тънко, и след това увийте с някакъв плат или тъкан. Твърди се, че са достатъчни само 3-4 такива процедури и изтръпването изчезва.

За една седмицата в ябълков оцет трябва да кисне блатен ледум, което се смесва с 1 част розмарин и 3 части оцет. С полученото природно средство търкайте пръстите, три пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *