Инсулт. Лечение и възстановяване след исхемичен инсулт

Най-лесно разпознаваните симптоми за мозъчен инсулт, причини, лечение, видове, диета и рецепти с билки за лечение и възстановяване

Съдържание на статията: Инсулт. Причини Видове Исхемичен Хеморагичен мозъчен инсулт. Масивен Лек инсулт. Други Симптоми Първа помощ Лечение Възстановяване Рехабилитация Критични дни Последици Кома Как да се предпазим Диета Упражнения Лечение с билки Кинезитерапия.

Инсулт.

Опасният за здравето и живота инсулт представлява остро нарушение на кръвообращението на мозъка, причиняващо увреждане и смърт на нервните клетки. Той е синоним на остър мозъчно-съдов инцидент, който причинява смъртта на области в мозъка и е свързан с прекратяването на тяхното кръвоснабдяване.

Според СЗО, около 15 милиона души са изправени пред болестта всяка година от тях 5 милиона умират и още 5 милиона са обездвижени. Причината за около 12 милиона случая на инсулт е високото кръвно налягане ( хипертония ). Според статистиката, той е четвъртата най-разпространена болест в света по отношение на броя на смъртните случаи. Инсултът е основната причина за увреждане на хората, а 75% от пациентите са хора на възраст 65 години и повече.

При инсулт е налице нарушен кръвоток – заболяване, което пречи на засегнатата част в мозъка да е снабдявана с кръв, и по този начин тя не получава кислород и хранителни вещества, което неизбежно води до смърт на мозъчни клетки и необратимо увреждане. Инсултът е спешно медицинско състояние, за което е необходимо спешно лечение, тъй като колкото по-рано започне лечението, толкова по-малко щети ще бъдат нанесени на мозъка.

Въпреки съществуващото общоприето убеждение за инсулта, той не е болест. Такава диагноза се поставя и се проявява, но много специалисти не го считат за независима болест, наречена както е прието досега – усложнение на редица съдови заболявания. По своите честота патологията е на второ място сред всички причини за смърт. Ето защо ако познаваме симптомите й и методите за диагностиране (и на стадиите преди болничната помощ) е от значение, защото инсултът може сериозно да засегне здравето както на цялото общество, когато от него страдат много хора, така и на индивида.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Опасността от мозъчен инсулт се крие в неговото неочаквано и много бързо развитие, което в много случаи завършва с фатален изход, следователно при първия симптом за удар се налага спешна медицинска помощ! Навременното предоставяне на медицински грижи може да сведе до минимум увреждането на мозъка и да предотврати възможни усложнения.

Друга неприятна „изненада“, която поднася състоянието инсулт е инвалидизирането на човек, който го е преживял, защото статистиката твърди, че 70-80% от хората, които са претърпели инсулт, стават инвалиди.

Към него се включват следните патологични състояния или типове – мозъчен кръвоизлив, церебрален инфаркт и субарахноиден кръвоизлив.

Инсултът се характеризира с различни фактори, които го причиняват. Доказано е, че етиологията му при двата пола се различава в определени случаи. Причините за удар при жените като цяло са в основата на патофизиологията на фертилния период (естествената способност за зачеване) и менопаузата, при мъжете по-често се дължат на професионални рискове и вредни навици. Със същите особености са свързани разликите в последствията и патогенезата на инсулта на двете групи по пол.

Причини за инсулт.

Какво представлява болестното състояние инсулт?

Той е остро нарушение на мозъчната циркулация (ОНМЦ) – резултат от една от следните две причини:

 • Констрикция или блокиране на съдовете на мозъка – исхемичен инсулт;
 • Хеморагии в мозъка или в неговите мембрани – хеморагичен инсулт.

Инсулти се случват при хора на различна възраст: от 20-25 години до старостта.

Инсулти при млади хора и на средна възраст

Исхемичен инсулт – има общи етиологични фактори за жените и за мъжете (артериална хипертония и атеросклероза).

Фактори с полово предразположение:

 • Жени – ревматизъм на сърцето в комбинация с кардиогенен емболизъм на мозъка (запушване на средната церебрална артерия чрез мастна или въздушна емболия, образувана в лявата част на сърцето);
 • При мъжете – травматично запушване на съдовете на врата (травма и след това блокиране на каротидната артерия, разположена в мускулите на шията).

Хеморагичен инсулт – често срещан при жените и мъжете при етиологични фактори (артериална аневризма, артериална хипертония, артериовенозни аневризми).

Фактори с предразположение на пола:

 • При жените – артериална хипертония;
 • При мъжете – артериална аневризма, посттравматична стратификация на артериите, субарахноиден кръвоизлив.

При младите жени през бременността, хеморагичният инсулт се случва осем до девет пъти по-често в сравнение с мъжете на тази възраст.

Характеристиките на протичането и последствията от инсултите при по-младите се различават значително. Например при исхемични инсулти, те често се проявяват в ясно съзнание и на фона на умерен неврологичен дефицит. За разлика от тях, тежките форми при дамите се развиват като кардиогенна емболия на мозъка, а при господата като тромбоза и атеросклероза на главните артерии.

Ситуации, които могат да предизвикат инсулт

Развитието на усложнения е възможно и на фона и на добро състояние, но често механизмите на компенсация възникват в случаите, когато натоварването на кръвоносните съдове, надвишават определено критично ниво. Тези ситуации би могло да се свържат с ежедневния живот, на фона на други заболявания, с външни обстоятелства:

 • рязък преход от легнала позиция към изправено положение (понякога достатъчно, за да се премине в седнало положение);
 • горещ сезон;
 • гореща вана;
 • повишен психически и физически стрес;
 • аритмия на сърцето;
 • рязко спадане на кръвното, обикновено под лекарствено въздействие.

Видове инсулт.

Добре е да се знае, че има два основни вида инсулт:

 • Исхемичен инсулт
 • Хеморагичен инсулт

Всеки от тези два вида удари има предразполагащи фактори и механизми на развитие.

Исхемичен инсулт.

Този тип инсулт наричан още и мозъчен инфаркт се случва най-често – в 90% от всички случаи. Той възниква след стесняване или блокиране на артериите на мозъка, поради което кръвният поток в него рязко намалява – исхемия. Поради липса на кръвен поток, мозъчните клетки губят хранителните вещества с кислород и могат да започнат да умират в рамките на няколко минути.

Видове исхемичен инсулт:

Тромботичен инсулт. Появява се, когато се образува съсирек (кръвен съсирек) в една от артериите, които доставят кръв на мозъка. Обикновено съсирекът се образува в области, засегнати от атеросклероза. Този процес може да се появи в една от каротидните артерии, както и в други артерии на шията или мозъка.

Емболичен инсулт. Настъпва, когато се образуват кръвни съсиреци в кръвоносните съдове извън мозъка, поради което получава и името си – ембол. Причината за този тип удар е предсърдно мъждене (неравномерен сърдечен ритъм).

Хеморагичен мозъчен инсулт.

Нарича се още и интрацеребрален, което означава вътрешеномозъчен хематом. Той представлява приблизително 10% от случаите, а смъртността от него е около 82% от случаите. Хеморагичният инсулт се развива в резултат на изтичане на кръв от кръвоносен съд или разрушаването му, образува се кръвен съсирек водещ към некроза на мястото. Стомашно-чревният тракт е с по-тежка патогенеза в сравнение с АИ и това се дължи на наслояването на исхемия и на развитието на хеморагичния инсулт.

Развитието на хеморагичен инсулт в първия стадий се развива в следната последователност:

 • Хематомът причинява директно механично компресиране на мозъчната тъкан;
 • В тази област на исхемичната зона има формиране;
 • Хематомът и исхемията около него задействат каскада от патогенетични процеси.

Обемът на хематома с ХИ е няколко пъти по-малък от обширната исхемия около фокуса на хеморагичния инсулт.

Видове хеморагичен инсулт:

Интрацеребрален кръвоизлив. Възниква, когато кръвта изтича от кръвоносния съд на мозъка в заобикалящата тъкан с увреждане на клетките. Клетките на мозъка са увреждат поради нарушение на кръвоснабдяването.

Субарахноиден кръвоизлив. Кървенето се развива в артериите близо до повърхността на мозъка и кръвоизливът се появява в пространството между повърхността на мозъка и черепа. При този тип инсулт се усеща внезапно тежко главоболие.

Масивен инсулт.

Масивните инсулти се усложняват от синдрома на вторичния тип под формата на нарушения на съзнанието и около очите:

 • Анизокорията е промяна в размера на зеницата, тя е разширена от страната на засегнатото полукълбо;
 • Офталмоплегия – отслабване или липса на реакция на очите на светлина;
 • Страбизъм (кривогледство) и стробизъм (движения подобни на махало на очните ябълки);
 • Хорметония (хорметоничен синдром на Давиденкова) – периодично възникващи кратковременни генерализирани тонични спазми на мускулите на парализираните крайници;
 • скованост – увеличаване на тона на разширителните мускули.

Локализацията на масивните инсулти съответства на лезиите в местата на прецеребралната и церебралната артериална магистрала.

Няма данни за сравняване на честотата на възникване на масивните инсулти при мъже или жени. Те са често срещана причина за смърт на пациентите или продължително (през цялото време след удара) увреждане.

Лек инсулт.

Той се нарича малък удар или микроинсулт –  (МИ). Името се дава поради сравнително бързото (от 2 до 21 дни) изчезване на симптомите на неврологични дефицити.

Синдромът на неврологичния дефицит се съпровожда от два, три или повече симптома от следните:

 • Несигурна походка;
 • Хипертонус на мускулите;
 • Забавление и/или ярост без причина;
 • Афазия / аномия;
 • Парализа на очите или главата;
 • Моно- или хемипареза;
 • Гърчове / епилепсия.

При микроинсулт в мозъка се формират фокати на клетъчна некроза.  Симптоматичният МИ е подобен на преходни исхемични атаки (ПИА).

Основната разлика между удар с микровълни и преходни исхемични атаки е, че когато е налице ПИА:

 • Има симптоми на неврологични дефицити;
 • CT / MTP не разкрива фокус на некроза (исхемия) в мозъка.

Развитието на лек инсулт е отбелязано сред хора от 25 до 45 години. Полова зависимост не е установена.

Причините за МИ представляват комбинация от някои от изброените фактори:

 1. Редовна употреба на орални контрацептиви и други лекарства, повишаващи вискозитета на кръвта;
 2. Артериална хипертония;
 3. Системни кръвни заболявания;
 4. Венозна тромбоза;
 5. Мигрена;
 6. Увреждания на главата и шията;
 7. Лекарства, алкохол.

Микроинсултът (лек инсулт) е рисков фактор за развитието на един вид завършен инсулт. Често повтарящият се МИ е причината за намалена интелигентност и деменция. Още за микроинсулта ТУК!

Други видове инсулт.

Видове инсулт

Видове инсулт

Лакунарен инсулт (ЛИ)

Лакунарният инсулт е вид исхемичен мозъчен инфаркт. Характеризира се с ограничено увреждане на една от малките перфорантни артерии. Перфорантните артерии са малки плавателни съдове с размери от 2 мм по ширина и до 10 см дължина, свързващи между тях си по-големи дълбоки и повърхностни артерии. Названието „лакунарен инсулт“ се получава във връзка с образуването на мястото на инфаркта на кухини (празнини) със закръглена форма (диаметър 1.5 см), напълнени с течно съдържание – цереброспинална течност.

Честотата на проявата на лакунарните инсулти е средно 20% от всички исхемични инсулти. Те не се характеризират с мозъчни и менингеални симптоми.

Лакунарният удар се открива чрез фокални симптоми:

 • Атактична хемипареза – нарушение на координацията на половината тяло;
 • Дисартрия – нарушение на ясното произнасяне на думи;
 • Монопарези – нарушение на двигателната активност на едната ръка или крака.

От пациентите, диагностицирани с лакунарен инсулт, жените съставляват около 54%, а мъжете – 46%. Средната възраст на пациентите с диагноза ЛИ е от 48 до 73 години.

Най-честата причина за състоянието е атеросклерозата за едно с артериална хипертония. Емболичната природа на ЛИ също е доказана, като в този случай е по-трудно за пациентите поради включването на част от мозъка в патогенезата след оклузия на емболите. Дали прогнозата за ЛИ е добра или не, зависи от мясото на фокуса на развитието му и времето на началото на лечението.

Спинален инсулт (на гръбнака)

Спиналният инсулт е остро увреждане на кръвообращението в гръбначния мозък. Причините за гръбначния удар може да са исхемичен или хеморагичен удар на мозъка. Обичайното място за локализиране на гръбначния мозък е в големите артерии на цервикалното и лумбалното сгъстяване или малките клонове на ретикуло-медуларните артерии.

Клиничната картина на СИ е разнообразна, зависи от местоположението на фокуса на удара в гръбначния стълб.

Десет гръбначни исхемични синдрома:

 1. Вентрална половина на гръбначния стълб или запушване на предната цереброспинална артерия или синдром на Преображенски;
 2. Предшестваща полиомелопатия;
 3. Синдром на Браун-Секар;
 4. Центромедулларна стеноза;
 5. Запушване на артерията на цервикалното удебеляване;
 6. Амиотрофична латерална склероза;
 7. Дорсалната част на диаметъра на гръбначния стълб (синдром на Уилямсън);
 8. Диаметърът на гръбначния мозък;
 9. Завъртане на артерията на лумбалното сгъстяване.

Остър инсулт ОИ

Това е началният период на развитие на опасното състояние. То продължава обикновено двадесет и един дни, случва се и по-малко, като през периода се получава увеличаване на патогенетичните процеси в тъканите на мозъка, особено интензивно през първите 6 часа на инсулта.

ОИ има следните етапи:

 • Образуване на ядрото от увредени мозъчни клетки – 5-8 минути;
 • Увеличаване на поломбраната (области на метаболитни промени около ядрото на мозъчния инфаркт):
 • с 50% в рамките на 1 час и 30 минути;
 • с 80% в рамките на 6 часа.

Повторен удар

Главната причина за повтарящи се инсулти е пост-цереброваскуларно заболяване (CVD). Трябва да се има предвид, че CVD – това е удар и ТИА. През първата година у страдащият може да се развият:

 • Повторни удари;
 • Дементни разстройства (придобит спад в интелекта в различна степен);
 • Смъртен изход.

Въздействието върху рисковите фактори е реален шанс за предотвратяване на повтарящи се инсулти. Предотвратяването трябва да бъде последователно и непрекъснато.

Стандартният алгоритъм за повлияване на рисковите фактори за вторичен инсулт има наименованието – терапия А-В-С (А-антихипертензивни, В-блокери, С-статини).

Преходна исхемична атака (ПИА) или микроинсулт

Този вид се характеризира с кратък (по-малко от 5 минути) епизод на появата на симптоми на инсулт.

При удар с микросхема тромбът нарушава кръвообращението в част от мозъка, но не причинява значителни увреждания, тъй като блокирането на съда е временно.

Важно! При микроинсулта, както при инсулт, е необходимо спешно да се обадите на бърза помощ дори ако симптомите напълно са преминали. Симптомите му показват, че съдовете, водещи до мозъка, са частично блокирани или стеснени и съществува риск от развитие на инсулт.

Симптоми на инсулт.

По отношение на диагнозата, мозъчният инсулт е доста трудна задача дори за лекарите. Обичайното възпаление на тригеминалния нерв, инервиращо мускулите на лицето, води до появата на някои симптоми, характерни за инсулт. Ако в този момент в човека също се е увеличило кръвното налягане – понякога вероятността от грешка се увеличава значително.

Първи признаци за инсулт.

Болните със съмнение за удар трябва да постъпят на лечение в неврологичния отдел или реанимацията. Надежда за благоприятен изход (максимално възстановяване на пациента) може да има по време на първите 3 до 6 часа от началото на инсулта преди да го докарат в интензивното отделение. Първите симптоми, които надеждно показват определен тип инсулт:

 • Хеморагичен – причинява се от кръвоизлив в мозъчните тъкани;
 • Исхемичен – причинява се от инфаркт (некроза) в мозъчните тъкани.

Тези видове увреждания се откриват с CT, MRI, EEG.

Симптомите на общите мозъчни лезии или техните огнищата, не винаги са резултат от инсулт. Натрупаната информация по класификацията на тези мозъчни съдови наранявания е стартирана през 1971 г. от Е. Н. Шмид, а последната им версия е предложена през 1985 г.

Симптомите на инсулт зависят от това, коя част от мозъка е повредена, в чиято полусфера е ударът. В редки случаи човек може да не знае, че е имал инсулт (когато той е асимптомен). Симптомите обикновено се развиват внезапно или могат да се появят и изчезнат в рамките на един или два дни. Симптомите са по-изразени, обикновено в самото начало на удара, но те могат постепенно да се увеличат, ако не болният не започне лечението навреме.

Основният симптом е много тежко главоболие , което се появява внезапно без причини (по-често при хеморагичен инсулт):

 1. Появява се изведнъж.
 2. Много силна болка.
 3. Появява се, когато лежите.
 4. Обикновено това е причината за събуждане от сън.

Той се увеличава, когато промените позицията си, наклоните се, кашляте или се напрягате.

Признаци на инсулт.

Другите симптоми зависят от тежестта на удара и неговата локализация:

 • Сънливост, загуба на съзнание, кома – може да се прояви, но не винаги.
 • Загуба на слуха – намаляване на чувствителността на слуха или пълно отсъствие от едната или от двете страни.
 • Нарушаване на вкуса – намаляване на чувствителността на вкуса или липсата на вкус или неправилно възприемане на вкуса на цялата повърхност на езика или част от него.
 • Нарушаване на тактилната чувствителност и чувството за болка – обикновено намаление на чувството на натиск, болка, температура при допир върху всяка част на тялото.

 • Объркване в мислите, загуба на памет.
 • Трудност при преглъщане.
 • Нарушаване на способността за писане или четене – човек не може да пише прости думи и изречения; той не може да прочете дума или изречение, не разпознава буквите.
 • Замайване или чувство на ротация.
 • Нарушаване на контрола на уриниране и дефекация.
 • Нарушение на равновесието.
 • Нарушаване на координацията и ориентацията в космоса.
 • Тежка мускулна слабост в ръката, крака или лицето – най-често само върху половината от тялото.
 • Изтръпване в ръката или крака – често само върху половината от тялото.
 • Промяна на настроенията, емоциите и личните качества (неадекватност, агресия и т.н.).
 • Зрително увреждане – намалена зрителна острота, двойно виждане, загуба на зрение, може да засегне едно или и двете очи.
 • Нарушаване на речта или разбиране на речта – човек не може правилно да произнесе дума или изобщо не може да говори; хората не разбират какво казват или за какво говорят.
 • Нарушено движение – човек не може да движи ръката си или стъпалото от едната страна на тялото или от двете страни.

Първа помощ при инсулт.

Ако има някакви симптоми на инсулт, на първо място е необходимо да се обадите на бърза помощ, защото инсултът е извънредна ситуация и изисква незабавна квалифицирана медицинска помощ.

Докато чакате екипа за линейка, трябва да направите следното:

 1. Ако човекът е в съзнание, поставете го по такъв начин, че раменете и главата са малко по-високи от тялото, това ще намали кръвното налягане на мозъка. Опитайте се да избягвате движение и преместване, тъй като това може да влоши състоянието.
 2. Не го оставяйте да яде или да пие нищо. Ако пострадалият има нарушено поглъщане храна или течност може да попадне в дихателните пътища.
 3. Не давайте лекарства преди пристигането на линейката, можете да направите повече вреда, отколкото да помогнете.
 4. Отстранете всичко, което се отделя от устната кухина (слюнка, кръв, слуз, храна).
 5. Осигурете достъп до чист въздух и премахнете дрехите, които пречат на свободното дишане.
 6. Ако лицето е в безсъзнание, за дишането е необходимо, да го обърнете на една страна, така че главата да легне на ръката му и да се наклони напред и да се свие крака в коляното, така че да не позволява на човека да се преобърне.
 7. Ако няма дишане, трябва да обърнете човека по гръб и да извършите изкуствено дишане и сърдечен масаж (ако няма пулс). Съотношението на дишането към сърдечния масаж е 2/30 (за всеки 2 инхалации 30 сърдечни удара). Тези манипулации трябва да се извършват, докато жертвата започне да диша или преди да пристигне линейката. Изкуственото дишане и сърдечния масаж трябва да се извършват, в случай че знаете как да ги направите.

Инсултът е спешно състояние и изисква незабавно и квалифицирано лечение, което обикновено се извършва в специализирани институции, интензивни отделения или за интензивно лечение. Колкото по-бързо бъде осигурена квалифицирана медицинска помощ, толкова по-благоприятна ще бъде прогнозата и резултатът от лечението. Оптималното време за първа помощ и лечение за първите 2-4 часа от началото на заболяването, ако вземете необходимите медицински мерки в този период от време, можете да избегнете повечето усложнения.

Лечение на инсулт.

Лечението зависи от вида –

Лечение на инсулт.

Лечение на инсулт.

исхемичен или хеморагичен.

Лечение на исхемичен инсулт

Необходимо да се възстанови кръвотока към мозъка.

Спешното лечение обикновено е от лекарства, които разрушават тромбите или кръвните съсиреци, а също и предотвратяват по-нататъшното им образуване. Лечението трябва да започне не по-късно от 3-4 часа след началото на удара, колкото по-бързо започва лечението, толкова по-добре. Навременното лечение не само увеличава шансовете за оцеляване на болния, но също така ви позволява значително да намалите усложненията от инсулт.

Аспирин, клопидогрел, варфарин, дипиридамол, тиклопид – всички тези лекарства имат свойството да разреждат кръвта и да предотвратяват допълнително образуване на тромби, което води до намаляване на риска от втори инсулт. Тези лекарства могат да причинят кървене, така че ако ги приемате, е необходимо да уведомите лекаря за това, за да получите точната доза.

Тъканният активатор на плазминоген (ТАР или tPA , тромбопластин)- Това лекарство има свойствата на тромболиза (разрушава тромба). То се прилага интравенозно, възстановява кръвоснабдяването на мозъка, като напълно унищожава тромба, който причинява началото на инсулт. Това лекарство обаче може да причини кървене, така че трябва да сте сигурни, че то е най-правилният избор за лечение на инсулт.

Медицински процедури – понякога за лечение, се използват специални процедури за отстраняване на тромба или за лечение на артерии, увредени от атеросклероза .

Интраартериална тромболиза – е въвеждането на лекарство ( TAP) директно в мястото на тромбозата на съда.

Механично отстраняване на съсирек в кръвта – дадена процедура е подобна на процедурата на интраартерилна тромболиза, но за разлика от него, кръвният съсирек не се разрушава с лекарства, както и с помощта на специално устройство за вадене. При използване на катетър със специално устройство за захващане, се постига чрез мястото на тромбоза на сънната артерия, тя е направена да „улавя“ тромба и след това го отстранява по същия начин.

В някои случаи, когато е необходимо да се предотврати повтарянето на исхемичен инсулт, се извършват специални процедури за „очистване“ на артериите, тежко засегнати от атеросклеротични плаки.

Каротидната ендартеректомия е хирургична интервенция, насочена към почистване на каротидната артерия от атеросклеротични плаки.

Ангиопластика и васкуларно стентиране – Тази процедура има за цел да увеличи лумена съдове и подобрява кръвния поток в съдовете, засегнати от атеросклероза. Още ТУК: За лечението на исхемичен инсулт!

Лечение на хеморагичен инсулт

Спешното лечение има за цел да установи контрол върху кървенето, както и да намали натиска върху мозъка.

Медицинското лечение е ефективно в най-простите случаи и се състои в отстраняване на причината за кървене. Така, ако кървенето е причинено от високо кръвно налягане, вземат се мерки за намаляването му, ако причината е страничен ефект от използването на лекарства или разреждане на кръвта тромболитици (аспирин, варфарин, клопидогрел), да се спре тяхното използване, също и на съставки с обратно действие. При спиране на кървенето, по-нататъшно лечение е болнично, след това поддържащо лечение и диета. Ако количеството на кървенето е голямо се използва хирургическа намеса за отстраняване на кръвта и намаляване на вътречерепното налягане.

Хирургично лечение – има за цел да премахне причини за кървене („спукани“ съдиове „спукана“ аневризма), също така за превенция на инсулт – същите аневризми, и съдови малформации (нарушена развитие съдова).

Хирургичен клипинг – тази операция е да се „изключи“ аневризмата от кръвообращението. По време на операцията, неврохирургът слага малки скоби, базирани на аневризмата, така че кръвта не изтича в нея. Това е с цел предотвратяване или спиране на кървенето от аневризмата, или предотвратяване на възможността за развитие на инсулт в бъдеще.

Ендоваскуларна емболизация- тази процедура е изкуствено включване на аневризма.

Отстраняването на артериовенозни малформации – артериовенозни малформации (АВМ) е топка състояща се от малки отклонения в артериите и вените, образувани по време на развитието на плода. АВМ могат да причинят хеморагичен удар, така че трябва да ги премахнете.

Има три начина за отстраняване:

 • Хирургично отстраняване;
 • Съдова емболизация;
 • Радиационно облъчване на съдовете.

Възстановяване след инсулт.

Периодът на възстановяване след удар започва на първия ден (обикновено няколко дни) от заболяването.

Най-важните компоненти на ранния период на възстановяване са терапията с упражнения. Особено важно е да се справите със засегнатите крайници. Ако ръката или крака не се движат, е необходимо пасивно флексиране на крайниците в ставите, ранно започване с лек масаж.

В по-далечния период на възстановяване (1-2 седмици от началото на заболяването) пациентът се нуждае от самообслужване. Задължителни визуални и слухови натоварвания са необходими: музика, разговори с роднини, гледане на телевизия, ходене на открито в инвалидна количка. По-активно терапевтично упражнение, терапевтичен масаж, особено засегнатите крайници. Много е важно да се предотврати обездвижването на засегнатите крайници в ставите (така наречената контрактура): окачването на крака, огъването на ръката и т.н.

Пациентите, които са претърпели инсулт, могат да имат уринарна инконтиненция, изпражнения или обратно, затруднено уриниране, задържане на изпражненията. Необходимо е внимателно да се следи това. Освен това е необходимо да се обясни на пациента, че промените са временни и преподават правилното поведение (носещи пелени, клизми и т.н.).

Пациентът трябва да има достатъчно умствен капацитет, за да следва най-малкото прости команди и също така да може да запомни рехабилитационните упражнения.  Вероятността за подобряване на моторните функции в парализираните крайници е максимална през първите 6 месеца. Подобряването на речта може да продължи до 2 години. Движението в ръката обикновено се възстановяват по-трудно отколкото в крака. Липсата на каквито и да било движения в ръката в рамките на 4 седмици след удар е лош прогностичен признак за възстановяване на двигателната функция. Според статистиката, при 50% от пациентите, претърпели исхемичен инсулт, е възможно да постигнат добри резултати от извършването на рехабилитацията. При пациентите с хеморагичен инсулт тази цифра е по-ниска.

Около една трета от пациентите, оцелели след инсулт, остават зависими от външната помощ за една година. Тази пропорция остава стабилна до 5 години след инсулт.

При възникване на удар, хоспитализацията и ранното започване на лечението и след това провеждане на цялостна рехабилитация на пациента, са ключът към най-благоприятния изход на заболяването. Още ТУК: Кои са различните начини за лечение на инсулт?

Рехабилитация след инсулт.

Рехабилитацията след инсулт е една от най-важните задачи на съвременната медицина. Основните принципи са ранното начало, систематичното и продължително рехабилитационно лечение.

Разстройството на церебралното кръвообращение води до образуване на патологичен фокус в мозъка. Ядрото на фокуса са мъртвите нервни клетки, а клетките в близост до него са в състояние на намалена активност или пълно инхибиране. Навременните медицински мерки могат да възстановят тяхната дейност.

Започването на рехабилитацията е необходимо през първия месец след инсулта, т.е. по време на престоя на пациента в болницата. Много зависи от психическото настроение на пациента. Оптимизмът, желанието да се постигне целта, активното отношение към живота помага да се победи болестта. След изписването от болницата процесът на рехабилитация трябва да продължи. Координира се работата на специалистите за възстановяване на пациента след инсулт, невролог или лекар по рехабилитация.

Възстановяване след инсулт включва фармакологична подкрепа активно нефармакологично лечение (по показания в зависимост от вида на смущения: физическа терапия, терапия с упражнения, масажна терапия) и обучение на пациента за възстановяване на нарушените или загубени в резултат на инсулта умения.

Моторните и говорните нарушения, причинени от инсулт, са по-добре възстановими през първите месеци.

Има един уникален модерен подход към възстановяване: да се справят с основната причина за инсулти – промени в кръвта на клетъчно и молекулно ниво. Този подход е уникален: лекарите променят собствената му кръв чрез различни физически, химически и биологични манипулации. Връща се в тялото, и така става лекарство, лишено от странични ефекти и е изключително ефективно. Истинско чудо са нови методите за тези, които страдат от атеросклероза, исхемична болест на сърцето, мозъчна атеросклероза, бъбреци и долните крайници, или хипертония.

Самата кръвна плазма на пациента, правилно подготвена от хирурзите, разтварят се холестеролните плаки. След това вредните вещества отново се отстраняват от кръвта – и така, докато се постигне траен резултат. След време се намалява лумена на кръвоносните съдове и тяхната еластичност, намаляване на риска от инфаркт или инсулт, нормално кръвно налягане.

„Подмладяването“ на съдовете естествено води до възстановяване на всички функции на тялото. Нормализираният метаболизъм на липидите и хормоналният фон, подобряват външния вид на кожата, тена, косата и ноктите. Безболезнена процедура (от 2 до 10 в зависимост от тежестта на заболяването и избрана от лекарите техника) проведена на амбулаторна основа, на всеки два дни, и заемат не повече от три часа.

Критични дни при исхемичен инсулт.

Последици от исхемичен инсулт.

Всеки човек има различни последици от инсулт. Някои хора, благодарение на Бога, нямат последствия, други могат да имат временно или постоянно увреждане, например:

 • парализа или загуба на мускулни движения;
 • нарушен говор или гълтане;
 • загуба на паметта или прозрачност на разбирането;
 • болка или изтръпване на някои части на тялото;
 • загуба на способността да се грижат за себе си.

Кома след инсулт.

Кома след инсулт – потискане на централната нервна система в резултат на вторични нарушения на церебралната циркулация или апоплективна кома. Тя се развива на фона на ОНМК (остро нарушение на мозъчното кръвообращение) повишена телесна температура вследствие на некротични процеси в мозъка и гнойни патологии (усложнения под формата на рани под налягане и други).

За състоянието е характерно поетапното развитие, започва преждевременно – с нарушение на съзнанието.

Тя протича на четири етапа:

 • Зашеметяване – 1-ви етап;
 • Дълбок сън – 2-ри етап;
 • Загуба на роговични и очни рефлекси – етап 3;
 • Загуба на дълбоки рефлекси, атония на мускулите – 4 етап.

Как да се предпазим от инсулт.

Основната превенция на инсулт е идентифицирането и отстраняването на рисковите фактори. Обмислете основните правила и препоръки, които намаляват риска от развитие на инсулт или втори инсулт:

 • запазване на спокойно и позитивно отношение;
 • поддържане на нормално тегло, избягване на затлъстяване ;
 • хранете се здравословно, съсредоточавайки диетата си върху пресни плодове и зеленчуци, така че тялото да получава всички витамини и микроелементи, необходими за това;
 • ограничаване на солта;
 • водене на активен начин на живот;
 • спете достатъчно, най-добрият сън е, ако човек легне в леглото в 21: 00-22: 00, макар че повечето от нас е прекалено рано;
 • отказване от вредни навици (алкохол, пушене, наркотици);
 • контролирайте кръвното си налягане (при хипертония );
 • контролирайте нивото на захарта в кръвта, което може да се направи с глюкомер;
 • контролирайте нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.

Диета при инсулт.

Една диета богата на плодове и зеленчуци помага за увеличаване на храната, съдържаща, която е полезна, ще намали теглото и ще намали количеството на холестерола в кръвта.

Населението на Земята вече е надхвърлило 7 милиарда, от които близо в риск от инсулт са един милиард. На всеки 6 секунди на планетата умира от удар по един човек.

Научавайки тези данни, добре е да помислите дали можете да намалите случаите на смъртните случаи от инсулт. Въпреки че броят на инсултите става все по-висок и по-висок, изследователите посочват, че в 85% от случаите е възможно да се предотврати инсултът, като направите промени в ежедневната си начин на живот и хранене. Вие не трябва да злоупотребявате с животинските храни, алкохола, да добавите в дневното си меню, пресни зеленчуци и плодове, по възможност домашно приготвени, които съдържат различни полезни съставки и трябва редовно да правите физически упражнения.

Рибата е продукт, чиято употреба поне веднъж седмично, според изследванията, ще е от полза да се избегне инсулт. Факт е, че той най-често се получава поради често срещаните лоши навици на хората: постоянно преяждане, злоупотреба с тютюнопушене и алкохол, и т. н.. В рибите се съдържат полезни вещества като омега-3, които помагат за по-нисък на риск от инсулт. Тези полиненаситени мастни киселини допринасят за нормализиране на кръвното налягане и намаляване на количеството на холестерол в кръвта.

Кафето – напитка съдържаща антиоксиданти, които предотвратяват натрупването на холестерол в тялото, като по този начин спират образуването на кръвни съсиреци в мозъка. Когато три или четири чаши кафе се пият на ден по време на риск инсултът се намалява с 17%. То обаче е полезно само в ограничени количества и дори е по-добре да не се консумира. Ако например пиете повече от 7 чаши дневно, рискът от образуване на кръвни съсиреци ще е понижен само с 7%. Освен това помислете за момент, че става дума само за ползите от естественото кафе, защото в него се съдържат и вредни вещества като кофеина и други. Добре действа и зеленият чай, но той също има някои вредни съставки и кофеин.

Крушите и ябълките са плодове, чиято тъкан е бяла, поради вещество, което помага на организма да предотврати инсулта. Това било доказано от резултатите на едно от проучванията, с участието на 20 069 души на възраст 40 години. Проучването продължило 10 години, и за това време учените регистрирали 233 случая на инсулт. От това се е стигнало до заключението, че вероятността човек да го сполети инсулт е била 52% по-ниска при хората, консумирали повече зеленчуци и плодове с бяла тъкан. Въпреки това, независимо от резултатите от извършените изследвания, трябва да отбележим, че консумацията на всякакви зеленчуци и плодове по някакъв начин повишава имунитета и подобрява естествената защита на организма. Още ТУК: За лечението и храненето при възстановяване от инсулт!

Упражнения след инсулт.

Редовните физически упражнения могат да намалят риска от удар няколко пъти. Те помагат да се намали кръвното налягане, да се намали холестерола и да се подобри състоянието на кръвоносните съдове и сърцето, и да се намали теглото. Дейности като ходене, бягане, плуване и колоездене най-малко 30 минути на ден значително ще намалят риска от инсулт.

Лечение с билки при инсулт.

Народните средства се използват само като средство за възстановяване от инсулт, както и за предотвратяване на вторично развитие на болестта. Преди употреба, консултирайте се с лекар!

Демир бозан. Най-доброто средство, съпътстващо лекарствата, за възстановяване от инсулт, това е комбинацията Демир бозан, но говорим само за оригиналната. Не бива да купувате ментета само защото са по-евтини. В случая е важно да се действа бързо, а с ментетата се губи много време. Оригиналният Демир бозан е на „Фарма витал“ и струва 43 лева, но той ще ви спести обикалянето по билкови аптеки и продължителното приготване на отвари и прочие. Разгледайте директно отзивите на този сайт ТУК! Разходете се напред-назад из стотиците публикации!

Лечение с билки при инсулт

Лечение с билки при инсулт

Лимон. 1 кг лимони минават през месомелачката и се смесва получената каша с 1 кг захар. Съхранявайте получения състав в хладилник в стъклен съд. Всяка сутрин вземете от него по 1 ч.л., като ядете допълнително малка скилидка чесън.

Яйца. Всяка сутрин пийте 2 сурови яйца. Само внимавайте, че кокошите яйца са свързани с храни с повишена алергенност. Ако забележите признаци на алергия , спрете да ги използвате. Холестеролът в жълтъка в сурово състояние е по-малко опасен.

Фурми. Свежите зрели фурми се изчистват от костилките, нарязват се фино или преминават през месомелачка. Яжте 2-3 пъти дневно след хранене. Ако е трудно да преглътнете, вземете ги с мляко или с друга храна.

Салвия

Салвия

Салвия. В чаша вряща вода сипете лъжица листа от градински чай, доведете го до кипене и изключете котлона. Остава се за около половин час. Пийте отварата по 2 глътки, 8-10 пъти на ден, за един месец.

Адамов корен. Налейте в 2 чаши водка 1 супена лъжица смлени корени от билката адамов корен. Престоява за една седмица, а след това се прецежда. Сутрин и вечер след хранене, се разреждат с вода 25 капки тинктура и я вземайте.

Бял имел

Бял имел

Бял имел и японска софора. Смесете 50 г бял имел и 50 г японска софора и ги изсипете в 0,5 л водка. Оставете ги да стоят на тъмно място за 1 месец, като периодично разклащате съда с инфузията. Вземайте по 2 пъти на ден по 1 ч. л. След 20 дни употреба, направете пауза за 15 дни и повторете курса.

Мумие. Вземете малка част от мумието с размера на главата на кибритена клечка и я разредете с 2 супени лъжици вряща вода. Вземете лекарството.

Мазило от лавър. 3 супени лъжици смлени листа от лавър (дафинов лист) се сипват в чаша сурово слънчогледово масло. Оставя се да престои за седмица, прецежда се, мажете 2 пъти на ден (сутрин и вечер) парализираните от инсулта места.

Мехлем от дафинов лист и бор. Смелете отделно листа от дафинов лист и иглолистни от бор. Смесете 1 чаена лъжичка борови иглички и 6 чаени лъжици дафинов лист. Добавете 12 супени лъжици масло. С този мехлем разтривайте парализираните крайници 2 пъти на ден.

Баня с градински чай. 3 чаши билков чай се изсипват в 2 литра вряла вода. Оставете да стои за 1 час, прецедете и ги излейте в баня с топла вода. Вземайте тези бани всеки ден.

Клеева тинктура. Освен другите ползи от прилагането на прополиса или спиртния му разтвор – клеевата тинктура, следва да споменем непременно и балансиращия ефект върху обмяна на мазнините и предимно върху стойностите на холестерола. Когато холестеролът е контролиран, а това се получава с физическа активност, диета и прием на продукти като клей – постига се намалява риска от инсулт и ивфаркт.

Гинко билоба. Древното уникално лековито растение е добър вариант за профилактика на инсулт. Приемът на листата му под формата на запарка или чай, запазва еластичността на кръвоносните съдове и предпазва от сгъстяване на кръвта и образуване на съсиреци през летните месеци. При пациенти, преживели инсулт, помага за подобряване на функциите на мозъка; оптимизира кръвоснабдяването и нервната му проводимост.

Глухарче

Глухарче

Глухарче. Глухарчето е полезно средство от възстановителните терапии след инсулт, защото подобрява състоянието на мускулите и нервната система, оптимизира метаболизма и понижава високия холестерол.

Сусамово масло. Сусамът, сусамовият тахан и сусамовото масло, са една много добра възможност за регулиране на обмяната и баланса на мазнините и холестероловите стойности в тялото. Освен всички останали здравословни ефекти, натуралното масло от сусам подобрява дейността на сърдечно-съдовата система и помага за по-нисък риск от инфаркт и инсулт. То е с богато съдържание на минерали и наличието на важни витамини в сусамовите изделия подобрява състоянието на съединителните тъкани, освен това допринася и за еластичността на артериите и вените.

Други полезни билки и продукти са: джинджифил, мумио, шведска горчивка, корени от шипка, цитросепт, зелен чай, мурсалски чай, арника.

Още ТУК: Няколко различни рецепти за възстановяване след инсулт!

Кинезитерапия след инсулт.

Инсулт – лечение, причини и билки за възстановяване.

Инсулт – лечение, причини и билки за възстановяване.

Физиотерапия (кинезитерапия). Подбрани упражнения са проектирани да възстановяват пълният набор от движения, сила и гъвкавост, както и за балансирането и самообслужването. Терапевтичните упражнения се провеждат под наблюдението на лекар с измерване на пулса и налягането. По време на изпълнението им е необходимо да се даде почивка на пациента.

На първо място, това пасивно упражнение, пациентът извършва движението в рехабилитационни зали или чрез обучение на роднините му, то допълнително се усложнява, защото при упражняването, болните се научават как да седят, да се изправят и ходят, да се хранят, да се обличат, да се придържат към правилата за лична хигиена.

Видео за лечение на инсулт

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *