Къркорене на червата – причини, симптоми и лечение

Сериозно ли е, когато имаме къркорене на червата, защо се получава и какво иска да ни каже корема, опасно ли е и как се лекува?

Съдържание на статията: Къркорене на червата. Причини за къркорене на червата. Силно къркорене на червата. Къркорене на червата и газове. Къркорене на червата и разстройство. Къркорене на червата и болки в корема. Къркорене на червата след хранене. Постоянно къркорене на червата. Къркорене на червата при бременност. Подут корем и къркорене на червата. Лечение на къркорене на червата.

Къркорене на червата.

Храносмилателната система на човешкото тяло обработва в продължение на цял живот продукти, но често има „смущения“ от физиологичен характер. Тази група се състои от къркорене на червата или турбуленция в коремната област. Под влиянието на някои фактори и условия като инфекциозна възпалителна стомашно патология от остър или хроничен тип, както и в резултат на други соматични заболявания след готвене, се отделят газове в стомаха, тънките черва и разбира се в дебелото черво. Малкото и не дълго куркане е нормално, но ако е продължително и силно, е ясен знак за патология на храносмилателния тракт.

Силното движение на газови мехурчета по стомашно-чревния тракт по възходящите пътища възниква по различни причини. Защо се появяват мехурчета? Цялата храносмилателна система е особено анатомична структура, а именно, устната кухина, фаринкса, хранопровода, стомаха и останалите органи – дванадесетопръстника, след него червата и ректума. Всички сегменти на стомашно-чревния тракт имат определена структура, т.е. стомаха, тънките и дебелите черва се състои от слоеве: лигавицата, субмукоза и мускулен серозен тип.

Мукозният слой се състои от епител, собствена и мускулна плака. Жлезите на стомашно-чревния тракт произвеждат вещества, участващи в процеса на смилане на храната. Тези вещества са ензими (пепсин, трипсин), сокове (стомашен сок и чревен сок ) и основа. В допълнение, има жлези и органи произвеждащи слюнка, жлъчка, ензими и инсулин (слюнчените жлези в устата, жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса).

Смилането на храната започва с устната кухина и така постепенно към всеки сегмент на храносмилателната система храна пулпа се раздробява на малки частици, т.е. разцепване на въглехидрати, белтъчини и мазнини, като участва и процеса на ферментация. Целият механизъм е активиран от ензимния процес, който се основава на изобилие от отделяне на газове. Целулозата се движи през червата благодарение на перисталтиката (съкращаване на мускулите на стомаха и червата), затова понякога се чува къркорене в различните части на стомашно-чревния тракт, но повечето се усеща в стомаха и тънките черва.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Важно! Голямата концентрация на сокове и ензими се получава при постъпване на храната към храносмилателния тракт и се произвежда от газове или различни биологични вещества отпадъчни продукти на жлезите на стомаха и червата. Много е важно да се знае, че когато храните, третирани със стомашна киселина, навлизат в алкална среда, тя дава реакция, която води до образуване на газове.

Случващото се понякога къркорене на червата се дължи на процесите на храносмилане, които се извършват в червата. Обикновено това се свързва с употребата на определени храни, но може да бъде причинено и от развалена храна или наличие на някакви заболявания. Ако се чува рядко и глухо, то това не е някакъв повод да се притеснявате, но ако това става редовно, след като сте се нахранили, трябва сериозно да помислите и да разгледате внимателно проблема.

Независимо от наличието на храна в стомаха, мускулатурата се съкращава. Ако в същото време органът е празен в лумена му, тогава газовете във въздуха и солната киселина взаимодействат един с друг. Има куркане или други шумове. В случай, когато стомахът е пълен, храната се притиска към стените, и потулва звука. Случва се, „звуците“ на корема да се разпределят независимо от приемането на храна не само от стомаха. Подобни звуци идват от различни части на червата. Тези шумове не са норма, но действат като патологичен симптом. Те говорят за нарушения при обработката и асимилацията на хранителни вещества на всеки етап от храносмилането. Звуците се съпровождат от гнилостни процеси, прекомерно количество газове, неадекватна реакция на чревните стени на определени стимули.

Шумовете в корема могат да наподобяват:

– преливане или бълбукане;

– кипене;

– тътен;

– ръмжене.

В медицинската литература тези понятия често са взаимозаменяеми, тъй като не е възможно да се установи един характерен звук за даден симптом. В по-голяма степен естеството на звука зависи от състоянието и индивидуалните характеристики на дадено лице.

Разновидности къркорене в корема

Природата на къркоренето показва възможния произход на патологията.

По интензитета звукът се изразява в:

– слаб или умерен – като част от нормален физиологичен процес, ако човек е гладен;

– силен – ако звукът е прекалено чест и силен, той се чува не само за вас, но и от други хора. Всичко това показва необходимостта от изясняване на причината.

Може да се появи шум:

– сутрин и вечер;

– през нощта;

– постоянно (независимо от времето на деня).

Неприятните звуци, настъпили в лявата или дясната страна на корема на различни места, могат да се проявят най-силно сутрин на гладно или вечер и през нощта. Най-често те се наблюдават след обилно хранене от предишния ден, което е причина за претоварване на храносмилателния тракт.

Наличието на звуци може да е4 според това как и кога се храните. Шумът тревожи човек:

– на празен стомах;

– след известно време след хранене;

– независимо от храната.

Появата на звука в стомаха след ядене (систематично или твърде силно) показва, че стомахът или червата не работят правилно. Ако след хранене се притеснявате от подуване и гадене, трябва да посетите лекар. Това може да е признак за редица заболявания, включително развитие на гастрит. Възпалението на стомашната лигавица заплашва в бъдеще с язва, ако не се лекува. Наблюдаването може да се прави няколко часа след хранене. В този случай може би се нарушава процесът на асимилация на храната.

Храносмилателната система е сложна фабрика за храносмилането и асимилацията на хранителни вещества.

Доста високи звуци могат да предизвикат както стомаха, така и червата. Локализацията разграничава звуците на къркоренето:

– в горната част на корема – стомаха, дванадесетопръстника;

– в долната част – тънко и дебело черво.

Механизъм на развитие на гастрита, който може да бъде причина за къркорене на червата

Механизъм на развитие на гастрита, който може да бъде причина за къркорене на червата

Човек понякога отбелязва зависимостта на произхода на къркоренето в корема от положението на тялото в пространството. Например, когато седи или да стои прав, той не изпитва никакви проблеми, а достатъчно, след като реши да си легне (включително и след хранене), тъй като дълго започва да „крясва“. Гастроентерологът може да прецени характера на звуците в позицията, в която пациентът изпитва максималното неудобство:

– Куркането предимно в хоризонтално положение може да е с произход от излъчването на жлъчката в тази позиция, когато храносмилането е нарушено;

– При звуци като кипене в изправено положение (седнало или изправено), причините трябва да се определят чрез лабораторна и инструментална диагностика.

Хиперактивността на стомашно-чревния тракт може да бъде засилена при обстоятелства, които изискват нервно напрежение: при изпити в учебно заведение, важна работа. Този факт ще бъде доказателство за вегетативния и функционален характер на патологията.

Причини за къркорене на червата.

Защо може да има къркорене на червата и в стомаха? Гастроентеролозите са наясно с този механизъм, така че те обясняват появата на балончетата в корема просто, това става в храносмилателния тракт след:

– поради преяждане, особено мазна и трудно смилаема храна;

– когато човек е гладен;

– при използване на продукти, които помежду си не се комбинират;

– в случаи на хранително отравяне;

– когато използвате много вода;

– поради промяна в хормоналния фон;

– когато се използват продукти, които водят до повишено генериране на газове,

например плодове, бобови растения, грозде, черен хляб, сладкарски сладкиши, репички, зеле, не подходяща комбинация от ястия;

– твърди или редовни диети;

– утоляване на жаждата с газирани напитки;

– злоупотреба с бира, вино и квас;

– при различни заболявания на нашите храносмилателни органи.

Образуването на газови мехурчета е естествен феномен, който се случва по време на глада, след изобилна диета, при ядене на месни ястия и след използване на бобови растения и кисело зеле (или сурови зеленчуци). Изключение правят зърнените закуски, от които се причинява силно раздразнение преди хранене и след хранене. Остри, мастни и пушени продукти винаги предизвикват куркане с последващо образуване на газове в червата. Алкохолът и тютюнопушенето също са фактори за къркорене на червата и по-нагоре в корема.

Къркорене на червата е едно от проявите на заболяванията на органите на храносмилането. Най-често срещаните проблеми включват:

Дисбактериоза. Тя обикновено се случва по причина на нарушения на чревната микрофлора или на развалена храна. Много хора получават страдание от това заболяване, след като са преминали курс на назначено от лекар антибиотично лечение, при което се изтребват всички вредни микроорганизми и заедно с тях и добрите. В такива случаи, е необходимо да се спазва диета и да се постараем да нормализираме микрофлората, чрез прилагане на предназначени за целта фармацевтични лекарства.

Хелминтиаза. Тя се дължи на наличието на паразитни форми на живот. Много често това се оказват червеи, попаднали и размножили се в следствие на използването на неизмити растения – зеленчуци и плодове, в допълнение и лоша лична хигиена. Необходимо е тази болест да се лекува стриктно под наблюдението на лекар.

Стомашно-чревен грип. Той се отнася към категорията на придобитите заболявания и се причинява от вирус и подобно на другите вирусни заболявания, които в повечето случаи може да се прикачи единствено чрез контакт с болен човек, но освен това има и риск от такова придобиване чрез немити храни, който е доста висок. Като последствие той се лекува с антибиотици, след като се развие болестта и често води до дисбиоза. В начален етап се лекува с антивирусни медикаменти.

Лошо храносмилане (диспепсия). Това е симптом на неправилно функциониране на органите на храносмилането. Диспепсията може да бъде причинена от психосоматични фактори, заболявания на стомаха, проблеми с жлъчния мехур и черния дроб. За да се избавите от нея, трябва да намерите причината.

Хронична констипация. Тя често е симптом на нарушаване на храносмилателната система. Ферментация и разпад в червата се предизвиква от натрупването на изпражнения, което увеличава образуването на газове и предизвиква къркорене.

Онкология. В редки случаи спазмите и сътресенията в корема могат да бъдат симптоми на рак. Понякога в определени ситуации това може да означава, че на някой етап един от органите на храносмилателната система не се справя с работата си поради образуването на тумор. Ако човек наблюдава храната, но в някакъв момент започва да усеща болка, забелязва черни изпражнения и мехурчета в стомаха си, тогава се изисква незабавен преглед до лекар.

Лактозна непоносимост. Стомашно разстройство, къркорене и с болки в корема възникват поради липсата на определена група ензими в червата, което прави тялото неспособно да смила млечния протеин. Хората, страдащи от такава болест, трябва напълно да изключат млечните продукти от диетата.

Диария. Тя също е сред причините, за която е необходимо да бъде открита и да се лекува.

Симптоми

При разглежданите проблеми в корема като къркорене, може да има и други допълнителни симптоми:

– болезнени усещания;

– нарушения на изпражненията (диария или запек);

– гадене и повръщане;

– повишаване на температурата;

– подуване на корема и увеличено образуване на газ.

Къркорене на червата и болки

Коремната болка последвана от къркорене, може да е по причина на панкреатит, дуоденална язва, ентероколит, язвен колит, хепатит С, гастрит от хиперациден тип, на червеи в червата, механично увреждане и тумори. В случаите, когато освен болки, без да има треска и диария, лекарят трябва да прегледа страдащия възможно най-скоро.

Къркорене на червата и подуване

Къркоренето може да бъде придружено от подуване като това съчетание е най-разпространено. То показва, че човек не яде правилно, не спазва режима и злоупотребява с тежка храна.

Метеоризмът в тези ситуации е следствие пряко от образуването на газове по време на естествената ферментация на храната. При липса на други симптоми е достатъчно да се наблюдава лека диета за няколко дни и през първия ден да се вземе едно от лекарствата, които помагат да се подобри работата на червата. Подходящ е и активният въглен.

Къркорене на червата и гадене

Къркорене на червата и гадене показват, че човек има или стомашен грип, или хранително отравяне. В подобни случаи, пациентът не само изпитва неразположение в коремната област, от което може да се предположи влошено състояние на червата, но и позиви да повръща: изричен показател към участието на някакъв проблем в стомаха. Както показва лекарската практика, ситуацията може да е предизвикана от вирусен характер, за съчетанието на тези симптоми, винаги трябва да се прави консултация с лекар.

Къркорене и температура

Ако къркоренето се съпровожда от треска, това също така показва е възможно наличието на инфекция или хранително отравяне. Температурата в много случаи може да се повиши рязко при използването на развалено месо, отровни гъби, надхвърляне дозата на употребяваните лекарства. Тъй като всичко това може да е фатално, трябва незабавно да се свържете с медицинска служба.

Силно къркорене на червата.

Всички причини, които предизвикват раздразнение, могат условно да се разделят на три групи, а именно:

Физиологични фактори, свързани с храната и реакцията на организма към тях:

Употреба на храни, богати на въглехидрати, протеини и дрожди.

Производство на млечна киселина, особено за мляко и сметана, където концентрацията на лактоза е висока.

Храни с високо съдържание на фибри като зеле, камбала, краставици, тиквички и тиква.

Плодове и ягоди.

Бобови растения и костилкови плодове.

Тестени печени храни с мая.

Минерална вода газирана и всички видове газирани напитки.

Съпътстващи патологии с остра или хронична природа:

Нарушаване на равновесието на чревната флора (дисбактериоза).

Гастроентерит или стомаха и червата (хипогликемия хиперкиселинност и гастрит, колит, сигмоидит, проктит, болест на Крон и улцерозза на стомаха и дванадесетопръстника).

Панкреатит и холецистит.

Чернодробна цироза.

Уролитиаза.

Възпалителни инфекциозни заболявания на храносмилателния тракт.

Глистна инвазия (кръгли, лентови тении).

Инвагинация на червата.

Болести на централната нервна система.

Хормонална дисфункция.

Пост-травматични или постоперативни последици и други фактори:

Частична или пълна резекция на стомаха или червата.

Промяна в чревната лигавица след отравяне.

Болест след перитонит.

Нарушение на чревната подвижност в посока на повишена перисталтика + намаляване на контракциите на чревната мускулатура.

Ниско ниво на ензими и сокове.

Полипоза на червата.

Алергия към храната.

Вирусна инфекция на червата.

Лактозна непоносимост.

Аномалии на чревното развитие.

Автоимунни заболявания.

Възрастови промени в стомашно-чревния тракт.

Важно! Към нормалните явления на къркорене на червата е бременността, повишен метаболизъм и хранене с храни за бързо хранене.

Хората с навици да ядат бързо, същевременно и не дъвчат достатъчно храната – те ще страдат през живота си с образуване на газове и с къркорене на червата.

Къркорене на червата и газове.

Появата в стомаха на газообразни мехурчета показва метеоризъм. Характерно е за хора с лоши менюта, с изключение на закуската. И също така болестта се отнася до хора, които консумират много консерванти, пържени храни, особено паралелно с майонеза или кетчуп. При вечно бързане метеоризмът се появява поради бързото поглъщане на цялата храна заедно с въздуха.

Моля, обърнете внимание! Ако има симптоматика под формата на къркорене и образуване на газ в корема, като се има постоянен характер – трябва спешно да се изследвате от гастроентеролог.

Въздушните балончета се възвръщат, но най-много попадат в тънките черва, където образуват пяна. След приложение на No-Shpa, симптоматиката преминава, работата на стомашно-чревния тракт се нормализира преди следващото хранене. С течение на времето общото състояние се влошава поради метаболитни нарушения. Тези пациенти търсят с нетърпение информация: бактерии в коремните органи и лечение.

Къркорене на червата и разстройство.

Основната причина за развитието на картината на къркорене  и диария са възпалителни и инфекциозни заболявания като дизентерия и салмонелоза. След лечение на тези заболявания, концентрацията на чревната флора се унищожава от широкоспектърни антибиотици. След отстраняване на патогенния агент и употребата на бифидромбуктерин, бактериите и диарията престават, флората се възстановява и червата започват да работят в нормален режим.

При продължителна употреба на бързо хранене може да се появи диария с глухоне, съдържат голямо количество консерванти и мазнини. Мазнините не винаги се усвояват поради липса на жлъчни или панкреатични сокове, ензими, така че има диария с повишена степен на образуване на газове. Плодовете и зеленчуците, т.е. първите, които се появяват на пазара, отглеждани в парникови условия, предизвикват раздразнение и диария. Това се дължи на високото съдържание на химикали, за да се увеличи растежа на растенията плюс средства, за да се ускори узряването на плодовете.

Студената газирана вода (минерална или сладка) плюс мастни храни може да предизвика обилна вряща и течна диария. В този случай остър панкреатит или възпаление на жлъчния мехур е възможно да се развие с дискинезия или камъни в жлъчката. Тогава е належащо бързо хоспитализиране с подходяща интензивна терапия. Използването на абсорбенти, спазмолитични плюс аналгетици не елиминира заболяването.

Къркорене на червата и болки в корема.

Някои заболявания като улцерозен колит, гастрит хепатит тип В, ​​хепатит С, ентероколит и панкреатит имат симптоми в списъка – къркорене плюс болки в някои части на корема. Всички изброени болести се лекуват изключително в болницата. След пълното протичане на лечението гърчовете на болния престават. Заболяването не е само симптоматично, то е нормално след обяд или вечерно преяждане. Лежането по корем, е строго забранено – то е един „двоен удар“ на черния дроб и панкреаса, последствията от които са постоянната тежест в района на епигастриума, оригване, диария, болки в пояса плюс „редовна“ необузданост на червата.

Къркорене на червата след хранене.

Нa пoвeчeтo xopa e познат симптома kъpkopeнe нa чepвaтa. Когато се случва слeд xpaнeнe, то oбиkнoвeнo e пpизнak нa бъpзaнe при xpaнeнe или пpeяждaнe. Ако то е cъпpoвoдено c бoлkи в областта на kopeмa и отделяне на газове, вeчe се приема, че е индикатор зa появата нa зaбoлявaния.

Къркорене на червата след хранене обикновено в болшинството случаи не означава наличие на заболяване. То се получава от движението в червата на приетата храна. Оплакванията са най-вече, когато приетата храна не е добре сдъвкана и е на големи парчета.

Постоянно къркорене на червата.

Смущаващите газове в корема на здрави хора се появяват изведнъж и внезапно изчезват. В основната част на пациентите, те преминават бързо след вземане на активен въглен или Espumizan. Останалите страдат от къркорене на червата до края на живота си без признаци на някаква болест.

Причините за постоянното редуване на появата на газовете в храносмилателния тракт са:

– нездравословен и заседнал начин на живот;

–  определена стойка на тялото;

– липса на ензими, стомашен или чревен сок;

– постоянно прилагане на лекарствени вещества;

– преяждане;

– повишена чревна перисталтика;

– строги диети;

– хронични заболявания;

– неправилно хранене;

– определени продукти.

Баналната дисбактериоза води до развитие на повишено производство на газ и диария. Болестта може да премине сама и от време на време да се прояви. Ако не се лекува, тази картина ще се появява постоянно през цялото време.

Къркорене на червата при бременност.

Бременните жени не трябва да се безпокоят за коментираното къркорене в червата и в стомаха. Явлението е съвсем нормално, женското тяло променя състава на хормоните в полза на носенето на плода, така че перисталтиката на червата се отпуска с повишено ниво на прогестерон. Освен това, когато плодът расте, червата се движат леко така че газовете нямат време да се отделят от тялото, те се натрупват, създавайки къркорене. При известна поза, натрупаните газове излизат, освобождавайки червата. Ако в анамнезата няма сериозни заболявания – бременните жени нямат какво да се страхуват.

Къркорене на червата при деца.

Причините за образуването на мехурчета в корема при децата остават същите като при възрастните. Единственото изключение са кърмачетата, които се хранят с майчино мляко или смеси. При новородените може да се появи раздразнение поради факта, че храносмилателната система все още се формира.

Ако бебето само се храни с кърмата и плаче поради коремна болка, това показва, че майка му яде нещо нередно. Организмът на детето може да реагира на алергенни плодове, шоколад, мастни и пикантни храни в менюто на майката. Ако варенето се случи след употребата на продуктите от магазина, това е причина да промените производителя.

Подут корем и къркорене на червата.

Често двата симптома къркорене на червата и подут корем вървят заедно ръка за ръка. Подуването на корема е най-често от консумацията на храна образуваща газове и е общо оплакване. Сред възможните причини са и употреба на газирани напитки, лекарства, консумацията на алкохол и на тестени храни.

Не е изключено подут корем и къркорене на червата да се появят и при някои заболявания като синдром на раздразнено дебело черво, колит или друго заболяване на храносмилателните органи.

Лечение на къркорене на червата.

Къркорене на червата – какво ce опитва да ви каже вашият корем

Къркорене на червата – какво ce опитва да ви каже вашият корем

Ако причината за образуването на балончета в долната част на корема не е болест, тогава проблемът трябва да се лекува по 2 начина: използване на диета за предотвратяване и приемане на лекарства за елиминиране на непосредствените симптоми. Във втория случай, лекарствата от аптеката и народните рецепти са от голяма полза.

Лекарствени агенти

Таблетките за мехурчетата в корема могат да работят на различни принципи. Някои помагат да се подобри чревната микрофлора, така че да работи по-добре и да усвоява по-добре храната. Те биват 3 вида:

– пробиотици ( Linex, Acipol ) – съдържат само бактерии;

– пребиотици ( Dufalac, Lactusan ) – помагат на червата да възстановят микрофлората си;

– симбиоза ( Hilak Forte, Bifidobak ) – и съдържа бактерии и вещества за стимулиране на растежа на колониите о тбактерии.

Втората група лекарства спомага спешно да се реши проблемът. Например, ако човек е ял определена храна или чувства тежест и мехурчета в корема след дълъг празник. Те ще помогнат в случай, че стомахът и червата не само започнат да къркорят, но и се появи силен метеоризъм. Често приемането на 1-2 таблетки от тези лекарства помага за решаването на проблема и не се връщате към него, ако следвате диетата.

Тези групи лекарства са следните:

– антиациди ( Рени, Gaviscon ) – може да се постигне по-бърз ефект, ако проблемът е с преяждане, като ускорява процеса на храносмилането;

– инхибитори ( Ранитидин, Фамотидин ) – понижаване на нивото на солна киселина в стомаха, което е една от причините за киселини и избиване в стомаха;

– прокинетични ( Motilium ) – лекарството стимулира работата на стомашно-чревния тракт с по-висока скорост;

– антиспазмолитици ( No-shpa ) – елиминира спазмите на гладките мускули, от които се състоят стените на стомашно-чревния тракт, така че органите започват да работят по-добре;

– ензими ( Mezim, Pancreatin ) – заменят тези ензими, които в момента не могат да се произведат от „претоварен“ панкреас.

Домашни рецепти

Неприятното състояние в корема може да бъде елиминирано у дома.

Куркането може да преодолее човек в момента, когато си ляга. За да се освободите от дискомфорта, просто легнете на едната страна. В тази ситуация работата на червата се влошава и не може да се предизвика къркорене.

Рецепта 1

Чаша силен ментов чай подобрява храносмилането, намалява подуването, премахва излишните газове и помага за нормализиране на жлъчния мехур и панкреаса.

Рецепта 2

Чаша отвара от кимион (1 чаена лъжичка семена за 2 чаши вода) ще ви помогне бързо да се справите с дискомфорта в стомаха.

Рецепта 3

Стръкче от пелин фино нарязано, изсипете в чаша завряла вода и се оставя за 5-6 часа. Взема се по 2-3 супени лъжици.

Рецепта 4

Налейте лъжичка нарязан копър в чаша вряла вода и да престои, докато се охлади. Взема се на половин час на малки глътки.

Рецепта 5

Чаена лъжичка нарязани цветове от лайка трябва да се приготвят в чаша вряща вода. След охлаждане, вземете ¼ чаша преди хранене.

Рецепта 6

Изсипете в чаша завряла вода 2 супени лъжици сух пелин. След охлаждане в отварата добавете 3 супени лъжици мед. Пийте 30 милилитра преди или след хранене.

Рецепта 7

Настърган корен джинджифил (3 супени лъжици) се изсипва в 500 мл завряла вода. Използвайте дозата през целия ден.

Рецепта 8

Заварете в 500 мл вода билката резене. Вземете под формата на прясно сварен чай.

Профилактика

Продукти, които предизвикват повишено производство на газове в червата

Продукти, които предизвикват повишено производство на газове в червата

Превантивните мерки за образуването на мехурчетата в корема са следните:

– Здравословно хранене и хранене на правилното място. Правилното е това да става, когато лицето седи или стои прав, но не е в движение или легнал. Последното е само по изключение за болни хора. Мнозина приемат храна пред телевизора, докато на практика лежат на дивана: храносмилането в тази ситуация е трудно. По същата причина, непосредствено след хранене, не можете да вземете хоризонтална позиция, защото тогава честото къркоренето може да бъде придружено от нарушение на жлъчния мехур.

– Продуктите в ежедневната диета трябва да предотвратяват естествената ферментация в червата. Най-често проблемът с бактериите се дължи на сурово мляко, пресни зеленчуци, плодове, храни с брашно и скорбяла, сладки, боб, глутен. Специалистите по хранене препоръчват подпомагане на храносмилането с фибри, които са включени в растителните храни, но трябва да знаете нормата. Необходимо е да се научите да слушате тялото си и да разберете какви храни са подходящи за него и кои не са. Това може да се направи с помощта на дневник на храната.

– Налице е необходимост от често хранене и на малки порции. Ако изключите риска от преяждане, червата ще работят по-ефективно. При редовно приемане на здравословна храна можете да избегнете както бактериите, така и подуването.

– Навременното лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт.

– Да се упражнява някакъв спорт – бягане, колоездене или друг.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *