Лопен – красива билка за лечение на белите дробове и куп болести

Билката лопен намира приложение в народната медицина за лечение на белите дробове, хемороиди, кашлица и други болести и болести и състояния

Съдържание на статията: Лопен. Билка лопен. Действие на билката лопен. За какво помага билката лопен. Полезни свойства и състав на лопен. Обикновен лопен. Лечебен лопен. Видове лопен. Листа от лопен. Цвят от лопен. Чай от лопен. Масло от лопен. Екстракт от лопен. Лопен при кашлица. Лопен при хемороиди. Цена на билката лопен.

Лопен.

Растението лопен е полезна, лечебна и красива билка. Благодарение на ярките си цветове, то може да се превърне в орнамент на цветно легло. Родът Лопен (Verbascum) принадлежи към многобройните семейства Живеничеви (Scorfulariaceae), които са известни със своите лечебни свойства. Този род съдържа около 280 вида, които се разпространяват в Евразия, но най-голямото им разнообразие е в Средиземно море. От всички видове, най-често срещаният и популярен е обикновеният лопен.

Билката лопен често е двугодишно растение, на което стъблото може да достигне до три метра височина. То има и други имена сред другите народи: мечо ухо, свещ, царска свещ, царски скиптър и т. н.. Народни наименования у нас: голям лопен, висок лопен, голяма овча опашка, лепен, рибе биле (с него тровят рибата). Най-често лопенът се среща на пясъчни почви и до 2000 м. н. в. Това обаче не пречи на растението да расте успешно в паркове, градини и пътища. През първата година растението образува само голям брой листа, през следващата година вече започва да расте мощен ствол. Листата са цели. Цветовете цъфтят приблизително в периода от юли до август и са ярко жълти, растат на снопове от 2-5, постепенно цъфтят и бързо падат.

Интересни факти

Висок лопен - Verbascum thapsiforme

Висок лопен – Verbascum thapsiforme

Жителите на Запада от Съединените щати наричат ​​лопена, поради своя мъх „каубойска тоалетна хартия“. В България сред туристите и планинарите също се среща подобно понятие като ”щастието на туриста” или ”тоалетната хартия на туриста”.

Лопенът от древни времена се смята за магическо растение. Както и много други билки, за билката лопен се е смятало, че има лечебни и мистични свойства. Билкарят от 16-ти век Джерард, говорел също и за двете.

Според популярните вярвания, вещиците използвали билката за приготвянето на магически отвара.

Някои народи вярват, че лечебният лопен премахва проклятията и отблъсква злите духове.

Далечните предци на някои народи, като натопят стъблото на лопена в смола, са правили от него факла, която е изгаряла за доста дълго време. В превод от немския Koenigskerze – това е „царска свещ“.

Лопенът е служил за боядисване на тъкани и понякога дори за оцветяване на косата. Цветовете на вида висок лопен дава ярък жълт или зелен цвят.

Смята се, че латинското му название, произхожда от думата „брада“, изглежда, заради мъхестите му листа.

“Фигурин

Високите му стъбла в миналото били изгаряни като свещи при погребалните шествия. От финните меки, власинки на листата хората са правели великолепен прахан.

Диоскорид прилагал билката при очни оплаквания, ужилвания от скорпион, зъбобол, кашлица и възпаление на сливиците. Освен това и като тоник за туберкулоза и други заболявания.

Екстракционното масло, получено от цветовете, из различни райони на Европа се използвало като помощник за ушни инфекции, хемороиди и най-различни други заболявания.

Красивата билка лопен е привлякла към себе си повече от 30 популярни наименования.

Билка лопен.

Виолетов (пурпурен) лопен - Verbascum purpureum

Виолетов (пурпурен) лопен – Verbascum purpureum

Лопенът се разпространява лесно в навсякъде поради огромния му брой семена, носени от вятъра. Стъблото му е познато вероятно на всеки човек. Билката може да бъде годишна, двугодишна или многогодишна.

Листата са прости, събрани в базови розетки. Гроздовете, в зависимост от сорта, се намират повече или по-малко плътно върху козирката. Цветовете на лопена имат петчленно венче, често са боядисани в жълто, но отново, в зависимост от сорта, те могат да бъдат бели и дори червени. Множество семена узряват в кутиите. В дивата природа те се засяват сами, образувайки цели поляни с лопен.

Най-ценните части на растението са в цветовете, които се събират най-добре сутрин. Веднага щом слънцето изсуши росата, можете да започнете да събирате билката. Независимо на кой етап е суровината – събиране, подготовка, съхранение, важно е да бъдете предпазливи. Факт е, че цветовете са много деликатни и ако не са правилно складирани или събрани, вместо очаквания златен оттенък те ще станат мръсно-кафяви и в същото време ще загубят някои от лечебните свойства. За да се получат качествени суровини, е важно да се избягва събирането на чашките на цветовете. Отделяме всички цветове и готово.

Сега трябва да изсушите материала правилно. За тази цел е подходяща суха вентилирана стая или сушилня. Важно е температурата в помещението да не се повишава над 50 градуса и, ако е възможно, е желателно да се избегне директна слънчева светлина. След като цветовете изсъхнат, те трябва да бъдат поставени в съд, който е плътно затворен. Защото, ако съдът е без капак или е слабо затворен, нежните цветове ще абсорбират влагата от въздуха и ще загубят някои от полезните си свойства. Препоръчителният срок на годност на суровините е 2 години.

Важно! Цветовете на билката лопен дават изключително нисък добив на готови суровини: за да се получи 1 кг сух лекарствен продукт, е необходимо да се съберат и изсушат 8 кг свежи цветове.

Действие на билката лопен.

Лопенът широко се е използва в народната медицина, а дори и сега. Понякога се използва самостоятелно, но също и в комплекс с други билки. Най-разпространеният начин на употреба е на отвара. Въпреки че не е необходимо да се отписва и външното приложение.

Традиционната медицина може да предложи отвара от лопен, която ще повлияе положително върху работата на много органи и системи. Например, хората, страдащи от бъбречни заболявания, ще се радват да научат, че за камъните в бъбреците е показана отварата от листата.

В допълнение, отварата също ще помогне при възпаление на пикочния мехур и различни отоци.

За различни заболявания на дихателните пътища, с астма, с настинки, използвайте инфузията на стъблата, листата и цветовете.

Инфузията е отличен отхрачващ и противовъзпалителен агент.

Също така е отлична за възпаление на фаринкса, туберкулоза и пневмония.

За хората, които страдат от различни нервни разстройства, също е показана инфузията от цветовете на лопена.

Епилепсия, главоболие, гърчове – всичко това може да се успокои от билката, благодарение на успокояващите си свойства.

По-възрастните хора често имат проблеми със краката и ставите си. И тук лопенът е полезен. Маслената или алкохолна тинктура на основата на лопен също ще помогне да се понесе по-лесно подаграта, възпалението на лицевия нерв, както и ревматизмът.

Лосионът от отварата има лечебен ефект. Така че гнойни рани, язви, пукнатини по кожата, изгаряния бързо се лекуват, ако прилагате лосиони от растението или поръсете с прах, след което намажете с маслена настойка.

Хората, които са имали поне веднъж хемороиди, знаят колко неприятен е този проблем. И тук идва да помогнем на Мюлейн. Приемайки тинктура от цветя на лозата и спазвайки определена диета, възможно е не само да се отървете от последиците, но и от причината.

Полезни свойства на лопен, обощени:

 • омекотяващо;
 • отхрачващо;
 • кртвоспиращо;
 • противовъзпалително;
 • облекчаване на болката;
 • антиконвулсивно;
 • стипчиво;
 • кардиотонизиращо;
 • хипотензивно;
 • успокоително;
 • антибактериално;
 • потогонно;
 • диуретично;
 • заздравяване на рани.
 • За какво помага билката лопен.

В древни времена, нашите прадеди са използвали лечебните свойства на лопена. И в днешно време това растение се прилага успешно от лечители на много страни за лечение на заболявания. То има антисептични, омекотяващи, отхрачващи, противовъзпалителни свойства. Настойката от цветовете се препоръчва при лечение на магарешка кашлица, студена кашлица, дрезгав глас, пневмония, диспнея, бронхит. С негова помощ спират астмата и припадъците.

Красивият лопен е съставна част от много антитусивни и отхрачващи лекове, показани при лечението на настинки, грип, бронхит, магарешка кашлица.

Това растение има противовъзпалителен ефект, и се използва широко при лечението на възпалителни заболявания на устната лигавица, гърлото, стомаха и пикочните пътища.

Лопенът ефективно се бори с натъртвания: затова, прикрепете свежи цветове към мястото на натъртване, така не само можете да облекчите болката, но и да предотвратите появата на синини. Ако не можете да избегнете образуването на синини от натъртването, тогава под влиянието на отварата ще се помогне в рамките на два до три часа.

Важно! При използване на сухи цветове, растенията, които са напоени в малко количество вода за приготвяне на компрес, преди да се използва суровината, трябва да отстраните всички тичинки, с изключение на цветето, чиито косми могат да предизвикат дразнене на кожата.

Като компреси, втривания, мехлеми и прах, това растение се използва при лечението на такива заболявания като:

 • артрит;
 • подагра;
 • ревматизъм;
 • възпаление на лицевия нерв;
 • хемороиди;
 • пукнатини на зърната на млечните жлези при кърмачки;
 • язви;
 • гнойни рани;
 • изгаряния;
 • панарициум.

Също така инфузии, отвари и тинктури от билката се прилагат за:

 • витилиго (за премахване на депигментираните петна);
 • псориазис;
 • невралгия;
 • недохранване;
 • хипертония;
 • атеросклероза;
 • нервни разстройства.

Полезни свойства и състав на лопен.

Да разгледаме свойствата на повечето съставки по отделно.

Слуз

Мукозата, която е част от лопена, има омекотяващи, отхрачващи и противовъзпалителни свойства, като по този начин се гарантира отделянето на храчките.

Гликоза

Това вещество не само е източник на енергия за хората, но и нормализира метаболитните процеси, което гарантира пълната работа на всички органи и системи на тялото.

Сапонини

Разрежда храчките и отделя слузта от бронхопулмоналната система. В допълнение, сапонините предотвратяват синтезата на ДНК директно в туморните клетки, като по този начин се предотвратява тяхното умножаване.

Свойства на сапонините:

 • отхрачващо;
 • антисклеротично;
 • диуретично;
 • успокоително;
 • противоязвено. .

Флавоноиди

Ефект на флавоноидите:

 • потискане на ензимите, които неблагоприятно влияят върху образуването на хрущялна тъкан;
 • укрепване на капилярите и съдовите стени;
 • подобряване на еластичността на стените на кръвоносните съдове;
 • неутрализиране на свободните радикали;
 • нормализиране на централната нервна система.

Етерични масла

Ефектът на етеричните масла:

 • нормализиране на сърдечно-съдовата система;
 • смегчава кашлицата;
 • усилва отделянето на слуз;
 • подобряване на двигателните и секреторни функции на стомашно-чревния тракт.

Етеричните масла имат бактерицидно, противовъзпалително, стимулиращо и седативно действие.

Дъвка

Характеристики:

 • нормализиране на храносмилателния тракт;
 • стабилизиране на стомашно-чревната микрофлора;
 • понижаване на холестерола в кръвта;
 • намаляне на апетита;
 • отстраняване на токсините.

Кумарини

Основното свойство на това вещество е намаляването на съсирването на кръвта, така че растителните препарати, съдържащи кумарини, за показани за хора, предразположени към тромбоза, удари и инфаркти. Кумарините въздействат на тялото като антисептично, стипчиво и диуретично средство.

Каротин

Това е имуностимулант от естествен произход, който увеличава защитата на организма. Също така каротинът принадлежи към клас антиоксиданти, които защитават човешкото тяло от негативните ефекти на свободните радикали.

Иридоиди

Те притежават следните свойства:

 • антиоксидантно;
 • холеретично;
 • хипогликемично;
 • облекчаване на болката;
 • противовъзпалително;
 • антимутагенно;
 • спазмолитично;
 • антитуморно;
 • антивирусно;
 • имуномодулиращо.

Органични киселини

Свойства:

 • противовъзпалително;
 • стипчиво;
 • антисептично;
 • противогъбично;
 • отхрачващо.

Дъбилни вещества

Този клас вещества, образуват защитен филм по време на промяната на клетъчния протеин, има противовъзпалителни, бактерицидни, бактериостатични и стягащи свойства.

Витамин С

Изпълнява следните важни функции в човешкото тяло:

 • възстановява пълното функциониране на централната нервна система;
 • стимулира функционирането на ендокринната система;
 • подобрява процеса на асимилация на желязото;
 • активира процеса на хематопоеза.

Танини

Те имат стягащи, противовъзпалителни и дезинфекционни свойства, поради което се използват при лечението на следните заболявания:

 • стоматит;
 • гингивит;
 • възпалено гърло;
 • овлажнява раните;
 • лечение на изгаряния;
 • рани от залежаване;
 • отравяне с алкалоиди и метали.

Алкалоиди

Въздества на тялото като обезболяващо, хемостатично и успокояващо средство. Освен това алкалоидите понижават кръвното налягане.

Пепел

Пепелта има противовъзпалителен, антисептичен, дезинфекциращ и рано-заздравяващ ефект. Също така това вещество забавя процеса на коагулация на кръвта и разтваря интраваскуларните тромби, което намира приложение при лечението на артериални и венозни тромбози.

Макроелементи:

Калий

 • нормализира метаболизма;
 • нормализира водния баланс;
 • премахва подпухналостта;
 • укрепва сърдечния мускул;
 • нормализира налягането;
 • елиминира спазмите;
 • премахва шлаките;
 • предотвратява появата на атеросклероза.

Калций

 • участва в образуването на костна тъкан;
 • насърчава нормализирането на метаболизма;
 • укрепва сърдечно-съдовата система;
 • насърчава освобождаването на инсулин;
 • повишава имунитета;
 • регулира функционирането на централната нервна система.

Магнезий

 • успокоява нервната система;
 • укрепва сърцето, капилярите и съдовете;
 • премахва токсините;
 • нормализира храносмилателния тракт;
 • премахва възпалителните процеси;
 • укрепва скелета;
 • предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Желязо

 • укрепва имунната система;
 • участва в образуването на червени кръвни клетки;
 • синтезира хормоните на щитовидната жлеза;
 • предпазва тялото от въздействието на патогенните бактерии.

Противопоказания

Употребата на препарати от лопен (от всички изброени видове) няма сериозни противопоказания, с изключение на индивидуалната непоносимост, бременността и периода на кърмене. Независимо от това, към използването на това растение трябва да се подхожда внимателно:

Инфузия, тинктури и отвари от цветове на лопен трябва да бъдат внимателно прецедени и да се изключи попадането в организма на малките косъмчета, които могат да предизвикат дразнене на хранопровода и стомаха.

Не можете да използвате семената от растението, защото те са токсични.

Танинът, който е част от лопена, може да бъде канцерогенен и поради това препаратите с това растение могат да бъдат противопоказани при пациенти с рак.

Обикновен лопен.

Обикновеният лопен (Verbascum blattaria, Verbascum thapsus). С това название в Русия е по-известен видът мечо ухо, който всъщност в България така наричат високия лопен (Verbascum thapsiforme). Той е двугодишно тревисто растение. Дръжката на лопатката е изправена с обикновени големи продълговати листа.

Цветовете са със светло жълт цвят и се събират в копринено съцветие на височина от 2 м. Цъфти през юни, цъфтежът продължава цялото лято до края на август. В естествената среда се среща по горски ръбове, поляни, ливади, склонове на дерета и в близост до водни източници.

Този тип лопен е различен от другите с малкия размер на короната и наличието на две долни тичинки. Той расте на пясъчни склонове или на горски поляни.

Свойства на обикновения лопен (Verbascum blattaria, Verbascum thapsus):

 • отхрачващо;
 • омекотяващо;
 • противовъзпалително;
 • облекчаване на болката;
 • диуретик;
 • заздравяване на рани;
 • антиконвулсант.

Приемът на лекарства с лопен е показан в следните патологии:

 • кашлица;
 • кашлица с кръв;
 • магарешка кашлица;
 • бронхит;
 • астма;
 • възпаление на белите дробове;
 • ринит, придружен от лакримация;
 • задух;
 • туберкулоза;
 • хроничен цистит;
 • гастрит;
 • колит;
 • ентероколит;
 • диария;
 • ревматизъм;
 • мигрена.
 • Лечебен лопен.

Той е двугодишно растение, чиято височина не надвишава 1 м. Има бели листа и цветове със светложълт цвят, които се събират в четка, приличаща на спирала. Той расте на необработена земя, по склонове и по хълмове.

В народната медицина лечебният лопен се приема при следните патологии:

 • нервни разстройства;
 • рахит;
 • епилепсия;
 • живеница;
 • заболявания на черния дроб и далака;
 • подуване;
 • катар на горните дихателни пътища;
 • нервна преумора;
 • физическо изтощение;
 • диария;
 • хемороиди;
 • изгаряния;
 • артрит;
 • ревматизъм.

Този вид лопен притежава всички свойства на гъстоцветния лопен, висок лопен, и вида царски скиптър.

Видове лопен.

Видове лопен: Лопен олимпийски - Verbascum olympicum, Виолетов (пурпурен) лопен - Verbascum purpureum, Гъстоцветен лопен - Verbascum densiflorum.

Видове лопен: Лопен олимпийски – Verbascum olympicum, Виолетов (пурпурен) лопен – Verbascum purpureum, Гъстоцветен лопен – Verbascum densiflorum.

В медицинската практика се използват предимно двата вида – обикновен и лечебен лопен, но също и приложение намират и следните видове:

Царски скиптър.

Скиптъровиден.

Висок лопен.

Гъстоцветен лопен.

Виолетов.

Черен.

Олимпийски.

Родопски лопен

Родопският лопен е вид балкански ендемит (Verbascum spathulisepalum), в Северна Гърция и на две места в България на около 300 м надморска височина. Той е вписан като Застрашен вид в Червената книга.

Среща се в България по Мъгленишки рид в Източни Родопи в околностите на с. Горни Юруци, общ. Крумовград и около с. Долно Луково, общ. Ивайловград. Расте по каменисти тревисти места, скални пукнатини и из храсталаци и редки гори.

Растението е многогодишно с допълнителни розетки в основата на стъблото носещо цветовете. То е високо 40–50 см, в горната му половина има разклонение. Листата при основите имат дълги дръжки – 1–8 см, широчина 1,5–4 см, на петурите 3–8 см и елиптичнояйцевидни до закръгленояйцевидни, цели, с клиновидна основа, ситни и назъбени равномерно. Листата на стъблата са по-дребни и с по-къси дръжки, които преминават в прицветници.

Цветовете са по 2, понякога 3–4 в дихазий от едната страна, образуват метличесто съцветие с пирамидална форма. Чашката е с дължина 3–5 мм, разредено разклоненовлакнеста. Диаметърът на венчето е 20–25 мм, яркожълто, голо отвътре и отвън. Родопският лопен има 5 тичинки, а техните дръжки са напълно покрити от папили с виолетов цвят. Цъфтежът е през юни, а през юли плододава. Опрашването става чрез насекоми. Размножението му е с коренищни издънки и със семена.

Този вид е малочислен, срещат се единични индивиди, рядко е на малки групи. Сравнително добре се възобновяват. Пашата на добитъка се явява най-голямата заплаха за вида, освен това строеж на пътища, залесяване, дърводобива и охраната на границата ни, ниска плътност на популацията и ограничен ареал.

Царски скиптър

Царски скиптър (Verbascum thapsiforme Schrad). Този вид лопен (заедно с лечебния, обикновения и скиптъроподобния) е най-често използван в народната медицина. Има малки цветове (с диаметър до 15 мм), които напълно покриват стъблото с пъпките си. За разлика от скиптъроподобния, царският скиптър е дълъг един и половина метра. Дължината на неговите съцветия може да бъде един метър.

Районът на растежа на царския скиптър – пясъчни почви, крайпътни пътища, горска зона, дворове, паркове и градини.

Действие:

 • премахване на синдром на болка с различен произход;
 • елиминиране на възпалителни процеси;
 • лечение на натъртвания и трудно зарастващи рани.

С използването на този тип лопен се лекуват следните заболявания и симптоми:

 • кашлица;
 • бронхиална астма;
 • възпаление с различни етиологии;
 • жълтеница;
 • атеросклероза;
 • гингивит;
 • стоматит;
 • периодонтално заболяване;
 • стомашно-чревни заболявания .

Гъстоцветен лопен 

Видове лопен: Обикновен лопен - Verbascum blattaria, Висок лопен - Verbascum thapsiforme, Verbascum macrurum и Лечебен лопен - Verbascum phlomoides.

Видове лопен: Обикновен лопен – Verbascum blattaria, Висок лопен – Verbascum thapsiforme, Verbascum macrurum и Лечебен лопен – Verbascum phlomoides.

Гъстоцветният лопен (Verbascum densiflorum) се отличава с големи пет цвята с ярко жълти цветове с неправилна форма, диаметърът на който достига до 50 мм. Дължината му надвишава 2 метра. Цветовете и пъпките му са подобно на царския скиптър, и са разположени на дръжката много плътно един към друг, образувайки малки празнини. Районът на растеж е подобен на гореспоменатите видове лопен.

Свойства на Гъстоцветен лопен:

Гъстоцветен лопен - Verbascum densiflorum

Гъстоцветен лопен – Verbascum densiflorum

 • отхрачващо;
 • диуретик;
 • изпотяване;
 • омекотяване;
 • противовъзпалително.

Този вид лопен се използва при лечението на:

 • бронхит;
 • кашлица;
 • възпаление на стомашно-чревния тракт;
 • туберкулоза;
 • пневмония;
 • заболявания на черния дроб и далака;
 • фурункулоза;
 • екзема;
 • лишей.

Виолетов лопен

Това е многогодишно растение, отличаващо се с нежно лилави цветове и изправен стрък, който може да бъде многолистен и напълно листен. Цветовете от този вид надолу формират малки, прости четки.

Ефекти на виолетовия лопен:

 • Повишено кръвно налягане;
 • Стимулиране на сърдечната дейност, а именно, увеличаване на амплитудата на сърдечните контракции и увеличаване на биоелектричната му активност;
 • Стимулиране на двигателната активност на червата.

Черен лопен

Видът черен лопен има вретеновиден корен и изключително изправен ствол, който не надвишава един метър на височина. Това растение се характеризира с алтернативни листа и цветове, които се събират в доста необичайни връзки.

Най-вече за терапевтични цели, се използват само цветовете от лопена, които имат сладка миризма. От венчелистчетата се приготвят отвари и тинктури, предназначени за лечение на заболявания на горните дихателни пътища.

Ето списък с част от видовете лопен

Листа от лопен.

В народната медицина отварите от листата се използват като диуретик и противовъзпалително средство при:

 • Оток;
 • Болест на бъбречните камъни;
 • Възпалителни процеси, локализирани в пикочния мехурл;
 • Свежите листа от растението помагат да се лекуват рани, язви, циреи;
 • Ваните с листа на лопен са показани за заболявания като рахит и скрофула.

Цвят от лопен.

Цветовете на билката са част от многобройните чайове за дробовете, показани при лечението на респираторни заболявания, пневмония и емфизем.

Те са универсално средство използвано в народната медицина като обвиващ агент. В допълнение, цветовете имат противовъзпалителни, както и омекотяващи свойства, така че се използват в катарамата на горните дихателни пътища, придружени от кашлица.

Ефекти на лечебните средства:

 • намаляване на катаралните явления върху лигавиците на устната кухина;
 • отстраняване на възпалителни процеси;
 • защита на лигавицата от дразнещи фактори ;
 • премахване на болката в областта на приложението;
 • намаляване на болезнените рефлекси, спазми и подуване на тъканта.

Семена

Семената на лопена се използват при лечението на гнилостни рани и язви. От тях се приготвят прахове за излекуване на рани и мехлеми.

Чай от лопен.

Moжeтe дa си нaпpaвитe чай от лопен y дoмa. Към чашa завpялa вoдa добавете 1-2 cyп. лъжици cyшeни цветове или лиcтa като cмecтa трябва дa вpи  10 – 15 минyти. Чаят се пиe от eдин дo чeтиpи пъти през деня .

Зa диxaтeлни зaбoлявaния

Чаят от лопен  мoжe дa пoмoгнe зa ecтecтвeнo пoдoбpявaнe нa много oт пpoблeмите нa гopнитe диxaтeлни пътищa, като бpoнxит, бoлĸи в гъpлoтo, cyxa ĸaшлицa, тoнзилит и oбщa дpeзгaвocт. Лиcтaта на лопена cъдъpжa eĸcтpaĸт c мoщно aнтиoĸcидaнтно и пpoтивoвъзпaлитeлнo действие, ĸoйтo подпомага тялото дa ce oтъpвe oт cлyзта и ycпoĸoявa болното гъpлo.

Отвара

С всички заболявания, изброени по-горе, можете да приложите тази отвара: 1 супена лъжица изсушени листа на лопен се добавя към чаша вода, поставя се на огъня и се вари за 2 минути. След като се свали от огъня, отварата се държи за още половин час, след което се филтрира през три слоя марля и се използва три пъти дневно, по лъжица всяка.

Външно отварата се използва при лечението на кожни заболявания.

Инфузия от лопен се приема при:

 • ТОРС;
 • заболявания на горните дихателни пътища;
 • туберкулоза;
 • бронхит;
 • бронхиална астма;
 • възпаление на белите дробове;
 • дрезгавост и загуба на глас;
 • епилепсия;
 • магарешка кашлица;
 • задух;
 • заболявания на стомаха и червата с възпалителен генезис;
 • жълтеница;
 • конвулсии;
 • мигрена;
 • възпаление на сливиците.

Една десертна лъжица сушена билка се изсипва в чаша завряла вода и се запарва за 10 минути, след което се филтрира и се приема 150 мл три пъти дневно след хранене.

Лопенът има хемостатични свойства, така че се използва за лечение на хемороиди (инфузията се добавя към водата при приемане на заседнала вана).

Тинктура

Тинктурата се използва за заболявания на горните дихателни пътища, заболявания на стомаха и далака.

Рецепта за тинктура: супена лъжица сушени цветове са заливат с 10 супени лъжици водка и престояват за три дни. Използва се втриване при:

 • ревматизъм;
 • ишиас;
 • артрит;
 • невралгия.

Масло от лопен.

Това масло в някои народи е наречено кралско и има следните ефекти:

 • отстранява възпалението на средното ухо (включително хронично);
 • премахва болката в ушите;
 • елиминира екземата, локализирана във външния слухов канал;
 • ускорява заздравяването на рани;
 • убива патогени.

За да се приготви масло в стъклен съд, 3 супени лъжици цветове от лопен се заливат със 100 мл зехтин (или пречистено растително масло). След това получената маса се поставя на слънце, където престоява за 30 дни, като разклаща се веднъж на ден. След това маслото се филтрира и се поставя в хладилника.

Маслото се ползва под формата на лосион при:

 • синини и възпаление на лигавицата;
 • лечение на венци и язви в устната кухина;
 • болка в ушите;
 • възпаление на средното ухо;
 • фурункули в ухото.

Мехлем

Мехлемът се приготвя от прах, който се получава чрез триене или смилане на семената на лопена. Използва се за лечение на гнилостни рани и язви. 6 части семена трябва да бъдат смесени с 12 части масло.

Екстракт от лопен.

Учени от Унивepcитeтa Kлeмcън са пoтвъpдили, че лопенът има aнтибaĸтepиaлни cвoйcтвa. Πpeз 2002 г. тe cъoбщиха, чe eĸcтpaĸтитe oт лoпeн действат eфeĸтивно въху няĸoлĸo видa болестотворни бaĸтepии, вĸлючитeлнo Ѕtарhуlососсuѕ аurеuѕ, Ѕtарhуlососсuѕ еріdеrmіdіѕ, Кlеbѕіеllа рnеumоnіае и Еѕсhеrісhіа соlі, пo-извecтни ĸaтo E. соlі. Екстрактите от лопен са наистина бaĸтepиaлeн yбиeц.

Лопен при кашлица.

Отвара за настинки и кашлица

Тази отвара се приготвя в 300 мл мляко, в което се добавят 2 супени лъжици сушени цветове. Сместа се оставя да кипи и се вари 5 минути, след което отварата се обвива и престоява за още един час. Прецедената отвара се пие с мед или със захар, 250 мл на нощ.

Лопен при хемороиди.

Днес хемороидите са много често заболяване, лечението на което изисква дълго и скъпо медицинско лечение. Използвайки даровете на природата, можете да излекувате хемороидите за кратко време без скъпи лекарства и процедури. За това помага и лопенът, който има противовъзпалителни, омекотяващи, хемостатични и лечебни свойства за рани. Друг важен факт е, че с помощта на това лекарствено растение хемороидите могат да бъдат излекувани не само в начален, но и в напреднал стадий.

Инфузия за хемороиди

Една супена лъжица цветове от лопен се изсипват в термос и се долива 300 мл вряла вода, оставяйки да престои за един час. Прецедете внимателно инфузията и я приемайте перорално по една трета чаша три пъти дневно (за предпочитане след хранене). Кървавите отделяния от ануса преминава след 5 – 7 дни. При лечение на пренебрегвана форма на заболяването се препоръчва продължаване на лечението до 14 дни.

Важно! Въпреки, че в съответствие с определената доза не се виждат никакви странични ефекти, преди използването на инфузията трябва да се консултирате с лекар, който като се вземат предвид индивидуалните особености на всеки пациент, ще направи коректна схема за продължителността и дозата на ползваните инфузии.

Свещи за хемороиди

За да приготвите свещи за хемороиди, ще ви трябват следните съставки:

масло – 100 г;

обикновена луличка – 1 част;

цветове от скиптъровиден лопен – 1 част;

лайка – 1 част.

Три супени лъжици сушена билка се смесва с масло, което първо се загрява до течно състояние на водна баня и се поставя още на водна баня за един час (получената маса е необходимо периодично да се разбърква с дървена шпатула). След отстраняване от водната баня, лекарството се затваря плътно, обвива се и се оставя да престоява за естествено охлаждане. След това масата отново се загрява, филтрира и изсушава, след което се добавят 10 г пчелен восък. И отново лекът се загрява и се разбърква, докато восъкът се разтвори. Получената маса се излива върху чинийка. Когато масата се охлади малко, от нея се образуват свещи, които се поставят на хладно място за втвърдяване. С такива свещи се лекуват пукнатини и възпаление на ануса, и се поставят за през нощта.

Красивата билка лопен е привлякла към себе си повече от 30 популярни наименования.

Красивата билка лопен е привлякла към себе си повече от 30 популярни наименования.

И още няколко съвета, които ще помогнат да се справите с хемороидите:

 • Трябва да се нормализира храносмилателния тракт, като се елиминира запекът;
 • Не се напъвайте по време на дефекацията;
 • Балансирано хранене чрез елиминиране на пикантни храни, алкохолни напитки, бял хляб, мазни храни;
 • Изключва се сексуалната активност по време на периоди на обостряне на хемороидите;
 • Спазвайте правилата за лична хигиена на ануса.

Цена на билката лопен.

Цената на билката лопен по аптеките и магазините за билки е напълно сравнима с другите билки.

От Аптеки Фрамар предлагат листа от лопен една кутийка за 1,24 лева. apteka.framar.bg

От bilki.bg предлагат листа от лопен на капсули – 60 броя по 500 мг за цена от 6,29 лева. Предлагат също и лист и цвят от лопен насипни 50 г за 1,62 лева.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.