Някой излекувал ли е миомен възел с билки? Лечение на миома с мед

Въпрос: Някой излекувал ли е миомен възел с билки? Кое е правилното лечение на миома с мед. Билки за миома. Лечение с йод. По Мермерски и др. бабини рецепти за стопяване и свиване. Има ли народен лек?

Миома.

Миомата представлява доброкачествен тумор, който се е развил в миометриума – гладката мускулна тъкан на матката. В тялото на матката тя е най-често появяващият се тумор. От него страдат обикновено и по-често нераждали жени. Един от най-належащите проблеми сред гинекологичните заболявания е миома на матката. Латинското й название е Myoma uteri и се нарича още и фиброма.

Ако диагнозата Ви е доказана, не е нужно да се паникьосвате. Първо Вие трябва да се успокоите и да разберете, че фибромите – не са рак и че има надеждни методи на лечение. Второ – важно е да се подложите на щателна проверка, като е желателно това да става не от един специалист, а от няколко. Едва тогава ще имате диагноза, която ще бъде или опровергана или потвърдена със сигурност.

Миома на матката.

Маточни фиброиди или миома на матката е заболяване на женските репродуктивни органи, характеризиращ се с формирането и растежа на доброкачествен тумор в миометриума – мускулния слой на матката. Най-често проблемът, с който се сблъскват жените с миома на матката е при възрастова категория от 30 до 40 години, както и – дори по-големи. Понастоящем, обаче, фиброидите се „подмладяват“ и има случаи на болестта при млади жени на 20-30 години.

Миома на матката се нарича и самия тумор (образование, възел, фиброми), разположен вътре в тялото на матката (95%), най-малко – в шийката на матката (5%). Миомата се развива в клетки на мускулната и съединителната тъкан на миометриума.

Лекарите гинеколози показват размера й в сантиметри (с устройство), за седмици. Фразата „12 седмици фиброиди“ означава увеличаване на миома на матката – възелът на същата величина както в период от 12 седмици от бременността.

По разположение в мускулния слой – миометриума – фибромите са класифицирани в разновидности:

 • Междумускулни (или вътремускулни, или интерстициални – в междуклетъчното пространство, или вътрестенни) – възелът е вътре в миометриума;
 • Интрамурални фиброми (възли) – най-често срещаните, откривани са при повечето жени в детеродна възраст – до над 70 % от заболелите. Местоположението не тяхното развитие е в стената на матката, на която предизвикват значително уголемяване. В началото възлите са малки и се намират в маточната мускулатура. Според нарастването им с напредването на процеса и уголемяването им, те биват субмукозни –  към кухината на матката, или субсерозни към повърхността й.
 • Субперитонеални (или субсерозни) фиброми – възел под лигавицата на външния слой на матката, в района на перитонеума;
 • Субмукозни – единици фиброми в рамките на вътрешната лигавица на матката, в близост до кухината;
 • Интралигаментарни – възли между широки лигаменти на матката.
 • Цервикални – развиват се в маточната шийка.
 • Има и фиброма на стъбло – но тяхното местоположение може да бъде същото като на изброените по-горе.

Понякога има дифузна форма на миома, в която възел отсъства, но има дифузно разпространение на матката.

Освен това има единични или множествени миомни възли.

Туморът миома се развива в мускулната тъкан на матката.

Туморът миома се развива в мускулната тъкан на матката.

По какво се различават миомата от маточните фиброми?

“Фигурин

Всички видове миоми са образувани от два вида тъкан: мускулна и съединителна. Преимущественият състав на тумора, определя неговата принадлежност към даден вид на миомите. Ако е доминиран от мускулни влакна, е миома. Ако в него преобладават влакна на съединителната тъкан, които се смесват с мускулни, то това е фибромиома.

Още в текста: Какви са симптомите за поява на миома на матката, възможни причини, лечение, народна медицина, билки и необходимата промяна в храненето за заболяването Миома на матката. Причини за възникване на миома. Миома симптоми. Миома лечение. Миома билки. Алое с мед и вино за миома. Конопено семе при миома. Турта за миома. Медицинска дъвка при миома. Мужик корен при миома. Змийска хурка миома. Турта и невен за миома. Спирала мирена и миома. Оргаметрил и миома.

Причини за възникване на миома.

Изследванията в областта на медицината се използват, за да се разграничат няколко възможни причини за появата и растежа на миомата на матката:

 • Генетични фактори (генетично предразположение).
 • Дисбаланс в сферата на хормоните.
 • Анормално разрастване – пролиферация на ендометриума (вътрешната лигавица на матката).
 • Последствия от правене на аборти и използването на вътрематочни спирали.
 • Инфекция и възпаление на женските полови органи.
 • Хронични състояния на стрес.
 • Захарен диабет и други ендокринни заболявания, включително доста разпространеното затлъстяване.
 • Наличие на хронични заболявания на различни вътрешни органи и системи.
 • Липса на физическа активност.
 • Липса на оргазмено освобождаване.

Ще разгледаме по-подробно някои от причините, които могат да се срещат и при вас.

Излишъкът от естроген и липса на прогестерон.

Проблемните за женското здраве маточни фиброиди се считат за хормонално-зависими заболявания – тумори, образувани на фона на дисбаланс на женски хормони. Следователно развитието на миома е типично за жените в детеродна възраст. Миома не се среща при момичета преди началото на първата менструация при жени в менопаузата и при жени след менопауза. Проучванията са доказали, че появата, растежа и развитието на тумор се влияе от дисбаланс, който засяга производството на женски полови хормони – естроген и прогестерон.

Менструалните смущения, при които се увеличава производството на естроген, могат да доведат до развитието на маточни фиброиди. Затлъстяването увеличава риска от заболяване, като мастната тъкан също произвежда естроген. Повишените нива на естроген водят до нарушение на съотношението на хормоните естроген – прогестерон в тялото на жената.

В допълнение към увеличаването на производството на естроген, често се получават метаболитни нарушения на синтеза и баланса на неговите фракции (естрон и естриол) в различни фази на менструалния цикъл. Поради това, в случаи на съмнения за миома е важно да се проведе проучване на хормоналния статус.

Броят на бременностите, ражданията и абортите.

Важен фактор в проучването е да се установи общия брой на бременностите при жени, както и резултатите от тях – раждане и спонтанен аборт. Абортите и спонтанните аборти увеличават риска от миома. Бременност и раждане, приключило особено с последващо кърмене – намалява риска.

Травматичното и трудно раждане, дилатация и кюртаж на матката, честите и многократни медицински аборт (включително „мини-аборт“) може да бъде основната причина за миома.

Хранене на жената.

За хормоналния дисбаланс влияе и неправилното хранене. Преобладаването в диетата на рафинирани храни, полиненаситени мастни киселини, липсата на фибри може да доведе до увеличаване на образуването на женски полови хормони, и нарушение на техния баланс. Нездравословната храна води до затлъстяване, което, както вече посочихме, е рисков фактор за миома. Всяка жена трябва в детайли да разбере како може и какво не трябва да яде при миома на матката.

За да бъде диетата балансирана за жени с миома, тя трябва да съдържа големи количества растителни храни, морски дарове, сложни въглехидрати (зърнени), да бъде с ниско съдържание на мазнини и захари – рискът от развитие на миома намалява значително. Това ще доведе и до полза за външния вид, ако жените се хранят правилно, ще изглеждат млади, привлекателни, ще изглеждат пълни с здраве, сила и енергия.

Липса на оргазъм по време на полов акт.

За появата на миома на матката въздействие оказва и полезността на интимния живот на жената. Неправилният или рядко осъществяван секс с липса на оргазъм, води до венозен застой в малкия таз. Хроничното венозно състояние може да доведе до хормонален нестабилност и появата на тумори.

Захарен диабет и хипертония.

Рискът от развитие на миома се увеличава от заболявания като диабет (нарушено е производството на хормона инсулин) и хипертония. Рискът се увеличава, ако жената се е разболяла в ранна възраст до 35 години.

Други възможни причини.

 • Затлъстяване в тип „ябълка“.
 • Хормонална терапия с орална контрацепция.
 • Наранявания и заболявания на женските полови органи.
 • Продължителен престой под въздействието на ултравиолетовия спектър от пряка слънчева светлина и солариуми.
С какво е опасно заболяването миома на матката?

Миома на матката докарва опасност за здравето на жените по отношение на развитието на усложнения на заболяването. Редовното наблюдение на лекуващия гинеколог и особено вниманието за здравето си, всяка една жена може значително да намали риска от усложнения.

Следователно трябва да бъдем наясно с някои потенциални проблеми.

 1. Масивните маточни кръвотечения – са опасни сами по себе си и представляват заплаха за живота и развитието на анемия.
 2. Усукване на миомния възел върху тънкото му краче. Придружава се с модела на развитие на остър корем. Това изисква спешна оперативна помощ.
 3. Некроза на миомни възли. Умъртвяване на тъканите на миомата. Най-често това се случва в рамките на инволюция (намаляване) на матката след раждането, преди 40-ия ден. Това състояние изисква незабавна помощ.
 4. Миомният възел се превръща в злокачествено заболяване – дегенерация на тумора от доброкачествен на злокачествен. Според изследванията, открива се в 1.5 – 3% от всички случаи, при които не се намалява опасността от усложнения.
 5. Зараждащ се миомен възел със субмукозни миоми – настъпва с инверсия на матката.
 6. Нарушаване на репродуктивната активност на жените – развитието на извънматочна бременност, спонтанен аборт, преждевременно и усложнено раждане, безплодие.
 7. Развитие на гнойни процеси в миоматозните възли и околните тъкани. Възпалителните процеси без медицински грижи могат да доведат до тежки септични усложнения.

Жените са с диагноза миома на матката, трябва редовно да се преглеждат при гинеколог. Дори и при най-малката промяна в здравословното състояние на жената, тя трябва да потърси медицинска помощ, за да се избегнат всички тези усложнения.

Миома симптоми.

Маточните фиброиди могат да възникнат с различни симптоми. Хода на заболяването зависи от времето на възникване на възела, възрастта на жената, размерът и местоположението на тумора, темпът на нарастване на размера на миомния възел, присъствието на други хронични заболявания. Понякога миома се получава почти безсимптомно и се открива само при редовен медицински преглед.

Най-честите и характерни симптоми на болестта:

Болки в междуменструалния период, възникващи в областта на корема, които понякога се отразяват на лумбалната област, горната част на корема или краката, и са различни по продължителност.

Нарушения на менструалните функции могат да бъдат: промяна на цикъла в посока на намаляване или увеличаване, повишаване на менструални болки, повишено количество на загубената кръв по време на менструация (менструално кървене на матката), междуменструално изпускане или кървене.

 • Нарушения в репродуктивната сфера: възможното развитие на безплодие.
 • При бързото развитие на тумора или при по-големи размери на миомния възел може да се получи:
 • Увеличен обем на стомаха, без добавяне на тегло.
 • Усещане за дискомфорт и наличие на постоянни и дърпащи болки, които се случват в областта на корема, което се засилва след физическо натоварване, емоционални и психологически преживявания.
 • При компресия на близките органи на миомния възел се получава:
 • Устойчив запек.
 • По-често, а понякога и болезнено уриниране.

Когато се получава усукване на крака на миомния възел:

Благодарение на развитието на некроза на възела – развива се „клинична картина на остър корем“: на остра болка в долната част на корема, ускорен пулс, студена лепкава пот, отпадналост. Тази ситуация изисква спешна помощ.

Възможно нарушение на функциите на органите и системите при миома на матката:

 1. Развитие на анемия (с чести кръвоизливи)
 2. световъртеж;
 3. Често се получава главоболие;
 4. Болка в гърдите;
 5. Развитието на неврози и неврозоподобни състояния в резултат на мисли за растежа на тумора, за опасностите от болестта, и т.н.

Симптоми на миома на матката в ранните етапи, какви са първите признаци.

Първите симптоми, които се считат за характерни за маточните фиброиди, могат да се появят само когато има растеж на тумора.

Симптоми, които могат да показват наличието на миомен възел на жената:

 • Появата не е свързана с менструационните спазми от остър характер в долната част на корема;
 • Болезнена менструация, която не е съществувала преди;
 • Повишено менструално кървене;
 • Появата на кървене в междуменструално период;
 • Кръвотечение между менструациите;
 • Удължаване или скъсяване на менструалния цикъл;
 • Невъзможност да се зачене дете.

Миома лечение.

За лечение на миома на матката има два основни методи:

 1. Консервативно лечение – с медикаменти и неинвазивни процедури.
 2. Хирургично лечение – чрез хирургична интервенция.

Избор на лечението зависи от тежестта на клиничните симптоми на заболяването, размери на миомния възел, възрастта на жената, за намерението й да има деца в бъдеще.

В основата на консервативния метод е заложено лечение с хормонални лекарства и чрез инжекции, и симптоматично лечение (анестезия, лечението на анемия, намаляване на загубата на кръв, и т.н.).

Консервативната терапия е ефективна само за ограничаване на растежа на тумора. Консервативно премахване на маточните фиброиди е невъзможно. Ето защо нехирургичният метод за лечение се използва все повече и повече при жени в по-напреднала детеродна възраст. В същото време се ограничава нарастването на тумора преди периода на менопауза и се увеличава вероятността за самостоятелна резорбция на тумора.

Хирургичното лечение се провежда при неефективност или нецелесъобразност на консервативното лечение.

Назначената операция от своя страна, може да бъде:

 1. Консервативна (запазваща органите) – миомният възел е отстранен, матката е запазена.
 2. Радикална – заедно с тумора е напълно премахната и матката.

По отношение на младите нераждали жени – те имат възможност да изберат най-консервативната тактика на хирургичното лечение.

Хирургията за отстраняване на миома със запазване на органите включва:

Миомектомия (лапароскопия и лапаротомия);

Хистероскопия.

Радикалната операция за отстраняване на матката (хистеректомия) включва:

 1. Непълна хистеректомия – маточната шийка се съхранява;
 2. Обща хистеректомия – пълно отстраняване на матката, заедно с шийката на матката и значителни части от нейните връзки към тазовите стени, и част от влагалището.

Хистеректомията е много тежка операция свързана с големи искови, с които пациентките трябва да бъдат запознати. Към нея се прибягва при рак на шийката на матката. Радикалната хистеректомия се нарича още и операция на Вертхайм, с която е по-известна, по името на лекаря, разработил специалната техника за провеждането й.

Най-популярни са методите съхраняващи и лапароскопска миомектомия (чрез пробиване на малък отвор в коремната стена) и хистероскопия се прилага, когато има субмукозни миоми – хистероскоп се вкарва в матката през влагалището.

Основни принципи на консервативната терапия.

Не-хирургичното лечение на миома на матката е комплекс от мерки, включително спазването на подходяща диета, използването на лекарства и имуномодулатори, хомеопатични, билкови лекарства, физиотерапия, хормонални с лекарствената терапия.

Лечението се състои от следните мерки:

 • Противовъзпалителна терапия на инфекциозни гинекологични процеси.
 • Активиране на имунната система и фито-хомеопатични препарати.
 • Корекция на диетата и режима на хранене.
 • Нормализиране на ендокринната система.
 • Създаване на спокоен психо-емоционален фон.
 • Премахване на кървене.
 • Лечение на анемия.
 • Намаляване на скоростта на менструалния цикъл.

Операция за отстраняване на матката – кога е належащо?

Радикалното хирургично лечение на миома на матката е показано, когато:

 1. Размерът на тумора от 12 седмици е нараснал до определени размери (подуването на тялото компресира съседните органи и кръвоносните съдове, пречи на нормалната им работа).
 2. Бърз растеж на миомен възел (от 4 седмици годишно).
 3. Миомата причинява масивно кървене.
 4. Синдром на болка.
 5. Некротичен миомен възел.
 6. Раждане на субмикозен миомен възел.
 7. Комбинацията от ендометриоза и миома.
 8. Подозрение за злокачествена миома.

Модерен уникален метод за лечение на миома на матката е емболизация на маточна артерия.

Методът се състои в спиране на потока а кръвта в артериите подхранващи миомния възел. Това е неинвазивна операция и се извършва рентгеново наблюдение. На феморалната артерия се слага катетър, през който се провежда специална емболизация (запушване на артерия) лекарствен препарат. Операцията се извършва под местна упойка и рентгеноконстрастно контролирани вещества. За пациентките всичко преминава безболезненно.

В следствие туморът без кръвоснабдяване се свива и изчезва напълно. Не се наблюдава рецидив след такова лечение.

Ултразвукова аблация

Фокусирана ултразвукова аблация на миома под контрол MRI е неинвазивно лечение на миома на матката. Миомният възел на клетките се загрява с фокусирани ултразвукови импулси с оглед да им причини смърт.

През първия етап на терапията лекарят планира целия процес с проучване с ЯМР. Във втората фаза продължава да се контролира ЯМР, той изпраща ултразвукови импулси към мястото на тумора. Засегнатите клетки на възела се загряват до определена температура, при което загиват. След това лекарят провежда охлаждане на тъканите. Такива кратки терапии с ултразвукови сесии се правят няколко само, в зависимост от размера на тумора. ЯМР позволява да се проследява степента на разрушаване на тъканите и силата на влияние на ултразвуковия лъч.

Като цяло фокусираната ултразвукова аблация може да отнеме до 4 часа. Третият етап от процедурата – е сканиране с ядрено-магнитен резонанс, използвайки рентгеноконтрастно  вещество.

Плюсове на метода с ултразвуковата аблация:

 1. Не е травматична операция.
 2. Няма нужда от анестезия, следоперативна грижа, интензивна инфузионна терапия.
 3. Липсата на усложнения и странични ефекти – кървене, увеличаване на температурата, интоксикация.
 4. Спасяването на матката и репродуктивната й дейност съответно.
 5. Кратки срокове на рехабилитация.
 6. Липса на рецидив – развитие на фиброиди.
 7. Висока ефективност на метода, дори в присъствието на големи и множество възли.
 8. Значително намаляване на размера на възела веднага след лечението.

От симптомите на миома на матката се ​​отърваваме.

По време на процедурата, жената трябва да лежи неподвижно. Поради дългия престой в легнало положение може да се получи неприятно дискомфортно явление в областта на шията, краката и коленете. Всички промени, до които води лечението трябва да се кажат на сестрата и лекаря.

Ние не трябва да толерираме тези симптоми:

Изгарянето или пронизваща болка в корема;

Пронизващи и прострелващи болки в гърба, кръста, сакралната област и в краката.

Лекарства използвани при лечението на миома.

За консервативната терапия се използва няколко групи лекарства.

Комбинирани орални контрацептиви

Комбинация от етинилестрадиол и дезогестрел:

 • Мерселон (Merselon);
 • Марвелон (Marvelon);
 • Новинет (Novinet)..

Комбинация от етинилестрадиол с норгестрел:

 1. Овидон (Ovidon);
 2. Ригевилон (Rigevidon).

Лечението с контрацептивни препарати е със съдържащи комбинация от 2 хормона ефективни в намаляване на тежестта на синдромите на болеста и намаляване на кървенето. След проведената хормонална терапия се очаква да се намали размера само на тези тумори, които първоначално са имали размер 1,5 см.

Агонисти на гонадотропин – освобождаващ хормон.

Действието на тези лекарства се основава на създаването на временна „изкуствена менопауза“ при жените. Под влияние на хормоните се подтиска функцията на яйчниците. Препаратите агонисти (аналози) от естествен гонадотропин-освобождаващ фактор (AGRG) инхибират производството на полови хормони от хипофизната жлеза, засягащи работата на яйчниците.

Продукти от тази група:

 1. Бузерелин.
 2. Трипторелин (Диферелин, Декапептил, Декапептил-депо).
 3. Леупрорелин (Люкрин-депо).
 4. Гозерелин (Золадекс).

Под действието на AGRG яйчниците „заспиват“, няма овулация, ендометриума не се променя циклично – менструацията спира.

Този процес е напълно обратимо след оттеглянето на наркотици всички функции се възстановяват.Лечението продължава повече от 6 месеца. През този период размерът на тумора може да се намали до 50%, фиброзните симптоми стават по-слабо изразени.

Недостатъци на употребата на тези лекарства:

Възможно е пълно възстановяване на размера на тумора след прекъсване на лечението;

Забранени са дълги периоди (по-дълъг от 6 месеца) за приема на лекарството, поради високия риск от остеопороза и други усложнения от неадекватните нива на естроген.

Назначаването на AGRG е препоръчително преди операция за миома на матката, за да се намали размера на тумора.

Антипрогестерони

Както с агонистите на GnRH, лекарства от тази група, са използвани преди да се отстрани хирургически миомата на матката.Тя се използва лекарството: Мифепристон (RU-486).

Под влияние на хормоналната терапия миоматозните възли намаляват размера си и се намаляват симптомите.

Антигонадотропини

Използват се препарати:

 • Даназол (Даноген, Дановал, Данол, Веро-Даназол).
 • Неместрал (активно вещество – гестринон).

Действието на антигонадотропини води до намаляване на интензивността на симптомите без намаляване на размера на тумора. Често, когато те се използват има нежелани странични ефекти (повишено окосмяване по лицето и тялото, промени в гласа, външния вид от появата на обриви по лицето).

Препаратите в тази група използвани за лечение на миома на матката са редки, и се използват само, ако няма ефект върху лечението от други хормони.

Гестагени

В наше време използването на гестагени става все по-малко и по-малко оправдано. Някои гинеколози смятат, че използването на гестагените е ефективно, тъй като по време на дефицит на прогестерона възниква растеж на тумора. Много други гинеколози обаче, напротив са категорично против използването на гестагени за лечение на миома. Механизмът на образуване на тумори не се основава на количеството на хормона, а на общия хормонален дисбаланс на жените.

Понастоящем използването на прогестогени се определя главно комбинацията на маточни фиброиди и ендометриална хиперплазия.

Използват се препарати:

 1. Линестренол (Оргаметрил, Есклютон).
 2. Нор-этистерон (Норколут, Примолют-нор).
 3. Медроксипрогестерона ацетат (Провера, Депо-Провера).

Лекарствено лечение – последни проучвания

Белгийските учени от университета в Брюксел са провели изследване в болница Свети Лука, за да разберат как да действа при миома на матката контрацептивният продукт Есмия. Основната активна съставка на таблетките Есмия е улипристал ацетат. Както и в развитието и растежа на миома е важно не само на нивото на естроген и прогестерон, беше решено да се проучи ефекта на Esmiya блокери наркотици и прогестогени.

В експеримента са присъствали 550 жени, които са имали хирургично лечение на миома на матката.Всички изследвани са били разделени на две групи. На едната група в рамките на 3 месеца са били давали „лечение“ плацебо, а на другата – таблетки Есмия.

В същото време тя провежда друго проучване: сравнение на лекарството Есмия и инжекционни хормонални блокери с прогестоген.

Резултатите от двата експеримента разкриват следното:

След третиране с Есмия размерът на фиброидите на матката се намалява интензивността на симптомите на болестта.

90% от изследваните пациенти отбеляза положителния ефект от приема на Есмия.

В 50% от пациентите, приемащи лекарството Есмия, отпада необходимостта от хирургично лечение (ефектът е подобен при използване на инжекционни препарати с блокери гестагени).

След приема на лекарството Есмия няма странични ефекти, като например прилагането на инжекционни хормонални блокери – горещи вълни, костна дегенерация.

След приема на таблетки Есмия в продължение на 6 месеца не се наблюдава възобновяване на растежа на тумора, докато след прекратяването на хормоналните инжекции блокери миома започва да расте отново.

Много е вероятно благодарение на усилията на учените, проблемът с миома на матката скоро да бъде решен много по-бързо и по-лесно, отколкото е сега.

Профилактика на миома на матката

Тъй като миома на матката е неотложен въпрос, трябва да се обърне необходимото внимание на превенцията на това заболяване при жените от най-ранна възраст. Въпреки липсата на единна теория за появата на туморите, струва си жените да бъдат предупредени за всички възможни причини за заболяването.

Стрес

От значение е да се култивира в психологически комфорт – към това всяка жена трябва да се стреми. Просто да се избегне само стреса, това разбира се няма да работи. Въпреки това, трябва да се научат как да се отговори на конфликтни ситуации, а не да таят негодуванието, обидата в себе си, неизречени претенции и дългогодишни преживявания.

Здравословен начин на живот

Балансираната диета, оптималните упражнения, достатъчно излагане на чист въздух, провеждащи закаляване процедури, спазването на труд и почивка – на пръв поглед това е банална истина, но наистина може да помогне в поддържането на здравето на жените.

Контролът на телесното тегло е от значение, за да се избегне затлъстяването, което, както посочихме, е рисков фактор за развитието на миома на матката. На всеки допълнителни 10 кг тегло се увеличава риска от заболяване с 20%.

Диетата трябва да включва достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, заменяйки простите въглехидрати съ ссложни. Необходимо е да се пие много чиста вода, особено през горещия сезон.

Редовните физически упражнения допринасят за подобряване на функционирането на ендокринната система в общите и в половите хормони в частност. Подобреното кръвоснабдяване на органите на малкия таз с кислород, което подобрява всички метаболитни процеси в областта на гинекологията.

След усилени тренировки оптимално провеждане на водни процедури за закаляване – контрастен душ, обливания, обтривания.

Медицинско наблюдение

Всяка жена трябва да най-малко веднъж годишно, но по-добре – на всеки шест месеца, за да се явят на преглед от гинеколог. Ако е необходимо, лекарят ще предпише ултразвукови изследвания.  Откриване на миома в ранните етапи помага за по-успешно неинвазивно или консервативно лечение.

Контрацепция, семейно планиране

Важно е да се организира рационално контрацепция, за да се избегне нежелано прекъсване на бременността.Контрацепцията трябва да се обсъди с гинеколог. Често най-добрият избор е да се използват орални контрацептиви, което е друг превантивен фактор срещу появата на маточни фиброиди. Той трябва да избере само правилното лекарство.

Хармоничен сексуален живот

Редовният и пълноценен сексуален живот с задължителен за постигане на оргазъм по време на всеки сексуален акт – това значително намалява рискът от всякакви гинекологични тумори, включително миома на матката. Това се дължи на ускоряването на притока на кръв в цялото тяло и в таза, особено удобното психологическото състояние и засилването на работата на ендокринната система.

Контрол на подлагането на студ и горещина

Всички жени е необходимо да знаят за превенция, че е необходимо да се избегне продължителният престой в мокри бански, както и да седи на мократа земя, камък и други студени повърхности – дори в горещите дни през лятото.

Бельото трябва да бъде от естествени тъкани, тъй като синтетичните тъкани „стават студени“ и насърчават за бързо охлаждане. Твърде прилепналите дрехи също с притискането на тялото могат да забавят топлобмена, което ще доведе до охлаждане.

При някакви симптоми на възпаление (болка, секреция, треска), трябва незабавно да се консултирате с гинеколог, за своевременно лечение. Ако не обърнете внимание и чакате, може да допринесе за развитието на огнища на хронично възпаление.

Ултравиолетовите лъчи

Жените не трябва да злоупотребява с престой на слънце и в солариуми, под преките ултравиолетови лъчи. Преди да получат тен, трябва да си поставят специален защитен за кожата крем.

Витамини и минерали

Освен да ядят здравословни храни за жените е важно периодично да приемат допълнително витаминни и минерални препарати в комбинация. По-специално, това е по-добре да решава лекуващият лекар, който предписва комплекси, съдържащ йод, желязо, магнезий, мед, селен, цинк, както и витамини А, С, Е с антиоксидантни свойства.

Миома билки.

Ако сте открили миома на матката – този сигнал трябва да ви подбуди да промените своя начин на живот. На първо място, това се отнася до храната – необходимо е да се откажете от мазните храни и да консумирате повече растителни продукти. Яжте храни, богати на фибри. Препоръчителни са рибните ястия. Когато имате фиброми, категорично трябва да се вземат мерки за контра-термични действия, включително сауна, джакузи, солариум, почивка в горещо време, сауна, тен.

При спазване на определен начин на живот, може да се избегне операция, или да се намали вероятността от рецидив в следоперативния период.

Народните средства за защита могат да бъдат използвани при миома, но предварително трябва да разберете, че всичко е много индивидуално. В някои случаи (например, бързото нарастване на тумора), прекомерното разчитане на традиционната медицина може да доведе до повече усложнения. Фитотерапията е за жени с малък размер на тумора. Можете да приложите тинктура от коприва, жълтурчета, мента и глог. Пийте два пъти на ден – сутрин и вечер.

Ако говорим за алтернативната медицина като цяло, заслужава внимание използването на анионни превръзки „Love Moon“, които съдържат отрицателно заредени атоми. Ефективността на уплътненията, съгласно производителите е поради влиянието на анионите на обмяната на веществата в мускулните клетки на матката. По този начин, когато те се използват, туморният растеж се забавя.

Ортилия

Боровая матка (Orthilia Secunda L) е билка подарък за дамите. В България се нарича ортилия и е известна в някои места из страната като ниваличе. В Русия лечебните й свойства са отдавна известни.  Използвали са я за лечение на безплодие. Билкарите занимаващи се с народна медицина и лечение, свързват древна легенда с прекрасното растение и неговата поява. Според нея Бог надарил с човешки качества и живота на растенията, преди да създаде човека на земята. Така че матка боровая се приравнява на Ева в растителния свят,  носеща в себе си изначалната женственост.

Боровая матка – лат.Orthilia secunda, известна у нас като ортилия е много полезна за лечение на миома на матката.

Боровая матка – лат. Orthilia secunda, известна у нас като ортилия е много полезна за лечение на миома на матката.

Билката боровая матка е открита в Алтай преди много векове и оттогава е разпространена и сред други народи за лечебно ползване. Много популярна е в Сибирската народна медицина и там е известна като женска трева, защото има полезна действие за различни женски болести. В състава й са открити фитохормони, танини, сапонини, кумарини, флавоноиди, смоли, органични киселини, лимонена и винена киселина, горчиви вещества, витамини Е и С, цинк, мед иманган. Тя балансира нивата на прогестерона, със своите фитохормони, намалява оплакванията при менструация, ефикасна е при безплодие по ендокринни причини и други. Използва се и като хранителна добавка.

Към 50 грама смачкани билки ортилия, се налива половин литър водка. Десет дни престояват в тъмна бутилка, разклаща се редовно. Употребата на инфузията трябва да става със сладка вода, както следва: от десет дни по една чаена лъжичка, още десет – по сушена лъжица. Следва десетдневна почивка и всичко се повтаря. Лечение на миома с планинската билка боровая матка е толкова ефективна, че има случаи, когато туморът напълно изчезва след два такива курса!

Жълтурче

Другото име на жълтурчето е змийско мляко. Трябва да се помни за токсичността на тази билка, така че при лечението на миома на матката и за други болести с жълтурчета трябва да се внимава и да спре приема, ако има признаци на отравяне.

Отвара. Към лъжица билки се налива чаша преварена вода, половин час се държи във водна баня. Охлажда се и се прецежда. Разделя се на три части, за да се взема по време на деня.

Настойка. Първа рецепта. Сухо жълтениче се добавя към водка в съотношение 1:10. Престоява известно време. Пие се сутрин на празен стомах, като се разтваря в половин чаша вряла вода при стайна температура, както следва: на първия ден – една капка, във втория – две, в третия – три. Когато се стигне до 15 капки на ден, започнете приема в обратен ред. След достигането обратно към една капка, се взема почивка за два месеца, след това време, може да се повтори.

Настойка. Втора рецепта. Прясно откъсната билка се измива, намачква се и се изстисква сока. Към  половин чаша сок добавете същото количество 70% алкохол и чаша мед. Всичко се разбърква и се изсипва в стъклен буркан. Дръжте под капак за пет дни на тъмно място, а след това – в хладилника. Разклатете преди да приемете. Пийте на гладно, половин час преди закуска, по две лъжици.

Невен

Невенът принадлежи към лечебните растения с невероятна полза за матката и други органи от женската полова система. Цветето се използва като водни инфузии, отвари, алкохолни тинктури и мехлеми, с лечебните цветове.

При лечението с невен добре е да се вземе предвид, че неговата ефективност се увеличава, особено ако се използва в състава на билкова комбинация. Освен това, лечението продължава дълго – до 3 месеца.

Една проста, но ефективен рецепта – сварете вечер супена лъжица от билката в чаша завряла вода. Употребява се сутрин на гладно най-малко един месец. След това се прави пауза от две седмици и се повтаря прилагането й.

Вливането на невен вътре и промивка. Една много проста рецепта. На вечерта в термос налива 1 супена лъжица от невен и се налива 1 чаша вряща вода.

Ние настояваме нощ. На сутринта на гладно се пие на инфузията. Така правят три месеца. Ако има резултат – почивка за две седмици – и продължи курса.

Чрез същата инфузия сутрин и вечер се прави промивка с разредена 1 супена лъжица от тинктура от невен с 10 супени лъжици минерална вода не газирана.

Рецептата е валидна за малки възли. Но някои жени с миома, която не дава маточно кръвотечение, при прилагане на билковата терапия за шест месеца, е постигнато намаляване или спиране на растежа дори и на по-големи миомни възли.

Бял равнец

С билката бял равнец също може да се приготви лек при киста на яйчниците и миома, комбинирайки го с турта. Добавете невен и котешка стъпка в еднакви количества – по една супена лъжица. Билковата маса за лека е три супени лъжици и се вари само пет минутки в литър вода.

След сваряването трябва и да се запари за 20 минути. Еднократната доза, с която се приема лекът е 300 мл по три пъти преди да започнете да се храните.

Тази билкова комбинация се среща и в готова тинктура по аптеките. От нея вземайте 3х20 капки. Придържайте се към предложената доза, без да я превишавате, тъй като това води до негативни последици. Бременните и жените, които кърмят, не бива да вземат тази рецепта в никакъв случай.

При киста на яйчиника за успешно лечение и за миома при малки възли се препоръчва билковата комбинация – турта невен, и бял равнец. Лекът е препоръчан от лечителя Димков и се използва все още като да се радва на почит и популярност от фитотерапевтите.

Приготвя се като сложите по лъжица от растенията в литър вода, и ги оставяте да се вари на котлона три-четири минутки. Изчакайте да се накисне още двадесет минути и вече е готова първата доза – триста милилитра половин час преди консумация на храна. Останалите две дози приемете по същия начин.

Билков сбор

Билката риган намира приложение и за лечение на миома с други билки.

Билката риган намира приложение и за лечение на миома с други билки.

Смесете четири лъжици коприва цветове (бяла коприва), две лъжици маточина и риган, една лъжица жълта комунига. Вземете две лъжица от колекцията, залейте ги с две чаши завряла вода, оставете за няколко часа. Приемайте всеки ден, с изключение на първите дни от цикъла, три пъти за деня по 80 грама.

Три грама жълт смил, познат и като безсмъртниче (Helichrysum), по два – жълт кантарион и глог, по един – от невен, лайка и зърнастец, добавят се вечерта като се изсипват в термос и половина чаша завряла вода. Пийте половин час преди хранене два пъти на ден по чаша за три месеца.

Добавете към литър алкохол, смес от 25 грама борови пъпки, градински чай, бял равнец, невен, жълтурчета, наклонен божур (или от аптеката настойка от божур) и прополис. Престоява две седмици. Взема се три пъти през деня по лъжичка.

Вземете плодчета шипка (пет части), дяволска уста (три части), глог, корен от аир, жълт кантарион (в две части), бял оман корен, хвощ, подбел (една част). Разбърква се добре, изсипват се две чаши завряла вода и се слага за 20 минути на водна баня. Прецежда се и се охлажда. Употребява се 120 грама половин час, преди да хранене, три пъти за деня.

Кървавиче (Polygonum bistorta L.) се използва при лечение на миома.

Кървавиче (Polygonum bistorta L.) се използва при лечение на миома.

По 100 грама цветове от лайка и метличина, корени валериана, жълтурчета, жълт кантарион, дяволска уста, диви ягоди, коприва, кървавиче, смилат се в кафемелачка. Запарват се две супени лъжици в чаша завряла вода. Прецежда се. Взема се по три пъти дневно преди хранене по половин чаша. Лечебният ефект може да се засили, ако към инфузията добавете лъжичка от гъбички чага. Продължителността на терапията е два месеца и се повтаря след почивка от един месец.

От сместа от коприва и бял равнец в равни пропорции, се взема лъжица, и се слага в чаша завряла вода като се покрива плътно. След два часа сместа може да бъде използвана – по половин чаша три пъти дневно след хранене. Помага при маточни кръвотечения, които са доста чести, когато при заболяване миома.

Алое с мед и вино за миома.

Народно лечение на миома с мед, вино и алое. Тази рецепта често се използва в народното лечение на фиброиди на матката.
375 грама Алое се смила в месомелачка, добавя се 625 г мед и 675 г вино Каор. Разбъркайте всичко и да престои на тъмно място за 5 дни. Вземайте по лъжица три пъти през деня половин час преди хранене.

Конопено семе при миома.

Според медиума Ванга при миома на матката помага много конопеното семе. В 300 мл завряла вода се сипва 1 с.л. счукано конопено семе. Оставя се да поври само 15 мин и да кисне още 2 часа. От настойката пийте по 100 г три пъти за деня, за две седмици.

Турта за миома.

При лечение на миома на матката и миомни възли, много се препоръчва турта. Цветето турта, употребявано като билка, е много ценно за женското здраве. То има способност да топи миомни възли  и миома и това го прави предпочитан лек за това заболяване на маточната мускулатура.

Билката турта се смята за сигурен целител от миома.

Билката турта се смята за сигурен целител от миома.

С помощта на билката турта е възможно операцията да бъде избегната, но както казахме билките не могат да я излекуват, а само помагат да се намали размера на тумора, но има и изключения. За целта лековитото цвете е необходимо да се приема като на отвара (слагат се три цветчета с дръжките на 400 мл вода и се вари пет минутки). За време от пет до шест месеца изпълнение на терапията миомата и възлите ще изчезнат напълно.

Всеки месец правете почивки от пет-шест дни, през които не пиете от отварата от цветето. През другото време се консумират от нея по 120 мл за деня преди трите основни хранения.

Медицинска дъвка при миома.

Срещу миома, висока кръвна захар и колит - медицинска дъвка.

Срещу миома, висока кръвна захар и колит – медицинска дъвка.

Медицинската дъвка (наричана още и борова дъвка и борова смола) се препоръчва от народните лечители за лечение на миома. Един вариант е чай (запарка) от 3 – 4 зрънца от медицинската дъвка (сакъз) с една чаша вода – тази запарка се пие на глътки всяка сутрин на гладно. Жените приложили тази рецепта споделят, че чрез нея може да се излекуват от миома колкото яйце. Предложеният чай от дъвката се пие един месец, след което се почива още толкова време и се прави нов едномесечен курс. Вместо чай, друг вариант е дъвката да се дъвче заедно с малко мед с восък от пчелната пита.

Срещу миома, висока кръвна захар и колит – медицинска дъвка

Мужик корен при миома.

Мужик корен е една много лековита билка, която е използвана за много заболявания в източната медицина. Използва се коренът, а растението е Euphorbia pallasii, от който се прави спиртна тинктура за пиене. Euphorbia pallasii е познато в Сибир и в далечния Северен Китай; при нас в Европа става популярно първо като природна виагра – коренът на билката е наистина добър при еректилна дисфункция за стимулирането й. Поради свойството си да възстановява хормоналния баланс в организма, полезният мужик корен е станал подходящо лековито природно средство без химия и при миома – както споменахме тя се развива при доста високи естрогенови нива в женския организъм.

Змийска хурка миома.

За тази билка с това особено име се разказват легенди, говори се, че всяка част от нея е токсична. Поради тази причина при терапията с растението при миома трябва да се подхожда много внимателно. Лечители и билкари коментират лечебните й свойства, а също и фактът, че от това лечение има полза при миома само в начален стадий. Грудката на змийската хурка е използваната част – грудките се вадят през есента и пресни са по-силни. Гълта се всеки ден по едно малко парченце – не по-голямо от царевично зърно, поставя се вътре в залък хляб и се приема с много вода.

Турта и невен за миома.

Отвара от невен и турта е друг метод да победите миомата и миоматичните възли чрез действието на билките. Към тези две лековити цветя се прибавя и широколист живовляк. От трите билки се взема количество, използвано за приготвянето на отварата – по една лъжица. Билковата смес се сипва във вода един литър и се оставя да ври пет минути.

Премахва се отварата от огъня и задължително се оставя да се накисне един час, и остава да я филтрирате и можете да я подсладите с мед. Извлекът приготвен по този начин се изсипва в бутилка и се консумира в рамките на деня. Дозата е предвидена за един ден, която се взема с лечебна цел.

В desant.net е описана историята на Мария, една от пациентките на проф. Мермерски, която е успяла да избегне операция именно чрез тази рецепта. Тя успяла да се справи с проблема за четири години всеки месец с прекъсване на лечението.

Спирала мирена и миома.

Миома - лечение, народна медицина, билки и хранене.

Миома – лечение, народна медицина, билки и хранене.

В продажба се намира спиралата от ново поколение Мирена, която е различна от досега познатите ни по това, че след нейното поставяне в матката, тя е направена така, че да започне отделянето на хормона левоноргестрел. Към традиционните ефекти – предпазване от нежелана бременност и регулиране на цикъла, новата спирала провокира намаляване или обратно развитие на миомните възли.

Оргаметрил и миома.

Оргаметрил е вид лекарствен продукт с аналог на хормона прогестерон – линестренол. Той се назначава от лекар по схема, за да се регулира цикълът при миома, когато има обилно кървене и отклонения, и евентуално да се забави туморният растеж. Това лечение не се изписва за всяка пациентка – например при тромбози, чернодробни проблеми и сърдечни заболявания не се препоръчва.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Някой излекувал ли е миомен възел с билки? Лечение на миома с мед

 1. Фигурин билки за отслабване
 2. Здравейте!

  В сайта Ви има статия относно приемане на медицинска дъвка при миомни възли. Имам няколко въпроса.

  Как се прави самият чай – когато дъвката е цяла или стрита, така или иначе тя слепва и трябва да се глътне като топче. Другият вариант е да се накисне във водата за известно време (не зная колко) и да се пие само водата, но не ми се вярва дъвката да се изхвърля след това? Дъвката оставя ли се да ври с водата или само се залива?

  Имате ли информация дали наистина помага при възли? Дали предизвиква някакво допълнително кървене по време или извън цикъла?

  Благодаря предварително!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.