Обложен език с бял налеп или кафяв налеп. Причини, симптоми

Какво означава обложен език с бял налеп? А с кафяв налеп? Симптоми при дете. Снимки и варианти за лечение. Причини за силно обложен език

Съдържание:

Обложен език може да е признак на редица заболявания или състояния, които трябва да се лекуват. Можете да си направите пълна диагностика на причините за обложен език

Ако сутрин в огледалото видите езика си обложен, бял, кафяв, сив или жълтеникав на цвят, като същевременно с това имате и лош дъх, това означава, че нещо в тялото ви не е наред.

Често обложеният език е симптом на хронично заболяване, на което досега не сте обръщали внимание.

Опитен лекар по цвета на езика веднага може да определи дали организмът се нуждае от по-щателна диагностика.

Езикът на здравия човек има бледорозов цвят.

По повърхността му може да има налеп, но с неплътна консистенция и текстурата на езика лесно се вижда. Ако налепът е плътен, това свидетелства за проблеми в организма.

Налепът на езика се състои от слюнка, епител, остатъци от храна, бактерии и гъбички, които се хранят с всичко това, а също така и левкоцити, които се хранят с гъбите и бактериите.

Устната хигиена е фактор, сериозно влияещ върху количеството налеп на езика. Стоматолозите препоръчват внимателно за де почиства езикът два пъти дневно.

Обложен език може да се дължи на някое от следните заболявания и състояния като ангина, гъбички в устната кухина (кандидоза), туберкулоза, малабсорбция, диспепсия, гастроезофагеален рефлукс, инфекционни заболявания, намален имунитет, дори и СПИН.

Най-общо може да се каже, че организмът ви е пренаситен с токсини, ако имате обложен език.

Обложен език може да се дължи и на определени състояния, например строга диета или лечебно гладуване.

Обложен език черен дроб

Обложен език при проблеми с черния дроб

Причини за обложен език

 • Проблеми със стомашно-чревния тракт. В това число и глисти, възпалителни процеси и нарушени функции на червата.
 • Проблеми с бъбреците, белите дробове.
 • Намален имунитет.
 • Кандидоза.
 • Инфекционни болести.
 • Хепатит, холецистит.
 • Задържане на вода или напротив, обезводняване – в зависимост от цвета на налепа и неговата локализация.
 • Понякога свидетелства за алкохолизъм.
 • Езикът може да е обложен заради тютюнопушене, вследствие на прием на определени лекарства, а също така поради лоша устна хигиена.

Според локализацията на налепа, обложеният език сигнализира са следните заболявания:

 • В средата на езика – възпалителни процеси в стомаха (язва, гастрит).
 • На корена на езика – ентероколити.
 • По страничните части отпред на езика – проблеми с белите дробове.
 • По страничните части отзад на езика – бъбречни проблеми.
 • Бял налеп, обложен е целият език – това винаги е признак за намален имунитет, проблеми с червата, анемия.

Други признаци на заболяване при обложен език

Ако езикът става все по-обложен и се появява висока температура – това е признак за ангина.

“Фигурин

Ако налепът прилича на парченца извара – това е признак за гъбична инфекция.

Как можем да определим заболяването според цвета на налепа, с който е обложен езикът

С обложен с бели налепи език започват такива заболявания като дизентерия, скарлатина, кандидозен стоматит. Белият налеп свидетелства и за запек, анемия и авитаминоза.

Тънкият жълтеникав налеп, който лесно се премахва, е признак за това, че организмът е препълнен с токсини. Хубаво е да промените хранителния си режим.

Налеп с тъмно-жълт цвят, с плътна структура и лоша миризма, е признак за проблеми със стомаха. Необходимо е да посетите специалист-гастроентеролог за изследване на стомаха.

Плътен налеп със зеленикав оттенък и усещане, че ви горчи в устата, свидетелстват за проблеми с жлъчката и черния дроб. Ако веднага вземете мерки и промените начина си на хранене, проблемът може да отшуми съвсем скоро и езикът ви ще се изчисти.

Определени антибиотици предизвикват появата на жълти налепи по езика. Това е реакция на черния дроб към въздействието на препарата.

Жълтеникав налеп може да сигнализира за проблеми с черния дроб – работата на този орган е нарушена и е необходимо да се обърнете към лекар за подробна диагностика, не отлагайте.

Кафяви налепи по езика – какво може да означава това

Светлокафяв налеп свидетелства за нарушен отток на лимфата, възпаление в ставите, заболяване на горните дихателни пътища.

Жълто-кафяв цвят на налепа сочи за проблеми със стомашно-чревния тракт, хроничен алкохолизъм, злоупотреба с медицински препарати, заболявания на белите дробове.

Тъмнокафяв налеп може да е причинен от респираторно-вирусна инфекция, тежки форми на заболявания на стомашно-чревния тракт, болести на бъбреците, черния дроб и жлъчката, дисбактериоза. В този случай обложеният език е първият тревожен сигнал, при който е необходимо незабавно да отидете на лекар!

Кафяв налеп с виене на свят, обща слабост и гадене са признак за натравяне. И също така кафявите налепи по езика могат да означават недостиг на витамини от групата Б.

На какво може да се дължи обложеният със сиви налепи език

Ако езикът е обложен със сиви налепи, това обикновено показва сериозен проблем, който трябва да бъде решен незабавно. Сивият налеп по езика обикновено е признак на сериозна и опасни заболявания.

Ако сивият налеп е тънък и прозрачен, лесно се премахва, тогава нямате повод за притеснение – той е продукт на жизнения цикъл на бактериите, населяващи устната кухина.

Сивите налепи могат да бъдат предизвикани от прием на антибиотици, те лесно се изчистват с четка за зъби.

Но ако имате плътни сиви налепи по езика – обърнете им внимание!

Плътните сиви налепи имат болните, страдащи от ХИВ и СПИН, тяхната храносмилателна система е увредена от заболяването.

Сериозните, честно хронични, проблеми със стомашно-чревния тракт обикновено водят до появата на сиви налепи по езика.

обложен език - черни налепи по езика

Черни налепи по езика

При ангина може да се появи сивкав налеп, който изчезва след оздравяване. При ангина налепът може да е също бял или жълт – това е индивидуално.

Обложен език с черни налепи – какво може да означава това

В повечето случаи черните налепи по езика се срещат при мъжете.

Честа причина за черните налепи е ацидозата – повишената киселинност на кръвта.

Когато езикът е обложен с черни налепи, това може да бъде обяснено от редица причини:

 1. Неправилна устна хигиена.
 2. Тютюнопушене.
 3. Честа или прекомерна употреба на черен чай и кафе.
 4. Прием на антибиотици.
 5. Недостиг на вода в организма (обезводняване).
 6. Употреба на наркотици.
 7. Ацидоза.

Зелени налепи по езика

Зелените налепи по езика биват доста рядко. По правило, зеленият налеп се акумулира по средата на езика, по-близо до корена. Ако езикът е обложен със зелени налепи, това означава, че човекът страда от кандидозен или микотичен глосит, провокиран от прекомерна употреба на стероиди, антибиотици и препарати, потискащи имунната система. Необходима е консултация с медицинско лице.

Обложен език сутрин

Налепите по езика се появяват предимно сутрин. Дори абсолютно здрави хора могат да имат сутрин налепи по езика. Ако сутрин след ставане забелязвате налепи по езика, те могат да означават незначителни проблеми със стомашно-чревния тракт. Няма да ви повреди, ако се консултирате с лекар по този въпрос.

Обложен език при деца

Езикът е огледало на работата на целия организъм. Педиатрите винаги преглеждат устната кухина на детето – езикът, гърлото. Най-често децата имат бели налепи по езика, други цветове на налепите се срещат крайно рядко.

При кърмачета белите налепи могат да бъдат предизвикани от млечница.

При по-големи деца причината на белите налепи по езика свидетелстват за проблеми със стомашно-чревния тракт, инфекционни заболявания, скарлатина, грип.

Също така белите налепи могат да са симптом на дисбактериоза или гастрит.

Причини за сухота в устата и обложен език

Появата на симптоми като сухота в устата и обложен език, винаги предизвикват тревожност у пациента. Сухотата в устата е признак на това, че слюнката се произвежда в недостатъчно количество. Причина за това може да е атрофия на слюнчените жлези, инфекционни заболявания на дихателните пътища, заболявания на нервната система, стомашно-чревния тракт, сериозни проблеми с имунитета. Нередки са случаите, когато сухотата в устата, съчетана с обложен език, сочат за обостряне на хронически заболявания. Сухотата в устата може да бъде причинена от прием на някои медицински препарати.

Обложен език се получава и при обезводняване на организма.

обложен език

Езикът на здравия човек е бледорозов

Състоянието на езика отразява нашето вътрешно здравословно състояние, а нормалното му състояние трябва да е със свежо розов цвят, без никакви налепи и покрития, без неприятни миризми и с равномерна пореста структура.

Който е имал обложен език знае, че колкото и да се опитва да премахне този налеп, да го търка с лъжица, четка и други предмети, той отново се появява след малко.

Обложен език при детоксикация и гладолечение

Хората, които са провеждали гладолечението на Лидия Ковачева могат да потвърдят това, че на третия-четвъртия ден се появява обложен език, което е знак, че организмът се чисти от токсините.

Постепенно към седмия ден езикът се изчиства сам и това означава, че и тялото ни се е освободило от отровите.

Ако пък обложен език се дължи на някое заболяване или обезводняване, трябва веднага да започнете лечение на болестта, за да може езикът да се изчисти.

Много е важно всяка сутрин, веднага след ставане от леглото, да измиете добре устната си кухина и да премахнете налепите по езика, които се появяват през нощта.

Тогава тялото отделя много вредни вещества и част от тях са се появили върху езика под формата на силно токсична слуз.

Тази слуз не бива да се преглъща, а старателно да се избавите от нея, за да не отровите отново организма си.

При обезводняване пък е необходимо да се пият повече течности, най-вече вода, за да може неприятният обложен език да се нормализира.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Обложен език с бял налеп или кафяв налеп. Причини, симптоми

 1. „Хората, които са провеждали гладолечението на Лидия Ковачева могат да потвърдят това, че на третия-четвъртия ден се появява обложен език, което е знак, че организмът се чисти от токсините“

  ЩО ЗА ГЛУПОСТ?!

 2. От известно време сутрин по езика струва ми се има кръв.Не е обложен, а с кафеникав цвят.Въпреки измитите вечер зъби.От пред на езика.Мисля че е кръв от гърлото, като се изкашлям, плюя кръв.Отначало мислех за проблем с венците, но сега не знам.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *