Панически атаки – лечение на паник атака, билки, причини и симптоми

Периодичните панически атаки не са съдба, те могат да се лекуват, а понякога и без лекарства, само с подходяща терапия, упражнения, промяна на мисленето. Симптоми на паник атака

Съдържание на статията: Панически атаки. Причини.  Лечение. Билки. Хомеопатия. Психотерапия.

Панически атаки.

Периодичните панически атаки (или епизодично пароксизмална тревожност), са подвид на тревожно разстройство, което се отнася до нивото на невротични разстройства, свързани със стрес. Пристъпите на паника са представени с добре очертани епизоди на интензивна тревожност или заболявания, които идват изведнъж, те достигат максимум в рамките на няколко минути и траят не повече от 10 – 20 минути, а също така внезапно преминават.

Те могат да бъдат едновременно независимо заболяване и също така в рамките на всяко едно разстройство. Пристъпите на паника могат да се случат не само при пациенти с психични заболявания, но също и в няколко други непсихически заболявания (ревматични, ендокринни и сърдечно-съдови заболявания).

Паническите атаки са вид силен дълбок, може да се нарече и ”животински” страх, който се появява изведнъж, понякога през нощта, достига максимална интензивност в рамките на няколко минути. Той е придружен от силно сърцебиене, липса на въздух или затруднено дишане, гръдна болка, гадене, усещане за „кома“ в гърлото, чувство за размазани, нереалистични събития. Състоянието се проявява без видима причина, продължава от 10 минути до 2 часа (обикновено – до 30 минути), преминава от само себе си, през първия час се придружава от лека тревожност, оставя след себе си страх от повторение на такъв пароксизъм (атака).

Паническата атака (наречена също така автономна, симпаторемна криза или кардионевроза) рядко е единична. Тя по-често се случва на хора, които са го преживяли, веднъж и се повтарят в тях отново и отново. В този случай те имат фобии, получават се и промени в личността им. Подобно състояние, с продължителност една година или повече, се нарича панично разстройство или синдром на паническа атака. Това означава, че ако се е появило един път или едва веднъж само за един месец – това не се счита за разстройство. То може да се развие не само при възрастни: при децата от момента на появата на осъзнаване (от 3 години) също могат да изпитат панична атака.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Сами по себе си пристъпите на панически атаки не са опасни за живота. От тях не е записана нито една смърт и това се дължи на техния механизъм: тя е насочена към мобилизиране на организма под заплаха (същото се развива в случай на реална опасност или с подчертано необичайно физическо натоварване).

Същите симптоми могат да бъдат предвестник на други заболявания – тежки като кървене, инсулт, бронхиална астма или временна епилепсия, а не като животозастрашаващи като мигрена или тиреотоксикоза. Подобни признаци могат да се проявяват и от страничните ефекти от някои лекарства. Как да различим атаката от паника от други патологии, какво да направим, когато се появи, и как да гасим вълната от вегетативни припадъци един след друг, ще разгледаме допълнително. Също така ще разгледаме пристъпите на паника при деца.

Малко статистика

паник атаки симптомиВ съвременното общество паническите атаки се случват доста често. Според последните данни около 10-20% от населението страда от един или повече панически атаки през целия си живот. Те са често срещано състояние. Най-малко се случват веднъж в живота на един от всеки пет, а честите нарушения, повтаряни повече от година, са засегнати от не повече от 1% от хората. Този факт дори служи като извинение за приписване на паническите атаки не на патологията, а на специален вид поведение на хората.
Жените са 5 пъти по-уязвими.

Средната възраст на проявление на състоянието за мъжете и жените е от 25 до 35 години. Въпреки това пристъпите на паника могат да настъпят както при юноши, така и при възрастни ( след 60 години ).

В 70% от случаите, пристъпите на паника се усложняват от депресивните симптоми и риска от самоубийство. И всеки пети страдащ „се бори“ със състоянието с алкохол или лекарства, придобивайки зависимост от тях.

За да се отървете от паническо разстройство е напълно възможно, ако се полагат повече усилия срещу него, отколкото да си спомните да вземате хапчетата.

Интересни факти

Опити за изучаване на тревожни състояния са предприети от много специалисти. Първият път за систематизиране на състояния, подобни на неврози, беше извършен от френския психиатър Шаркот. Впоследствие неговият ученик Зигмунд Фройд описва атаката на паниката като „тревожна атака“. Терминът „паническа атака“ е бил въведен през 1980 г. от Американската психиатрична асоциация ( DSM-III ) като основна проява на паническо разстройство.

Теориите за появата на паническите атаки и развитието на тревожни разстройства след тях все още се изучават. Учените са се опитали да направят невроанатомично проучване кои структури на мозъка са отговорни за развитието на паника. Установено е, че увреждането на временните лобове на мозъка и определени части от лимбичната система провокира намаляване на страха и агресията.

Стимулирането на тези отдели, напротив, води до развитие на безпокойство и страх. Стимулира се атака на паника и чрез интравенозно инжектиране на натриев лактат. Така че при 5% от здравите хора, след инжектиране на лактат, настъпва атака на тревожност. При болни хора тази цифра достига 70%. Подобен ефект се дължи на въглеродния диоксид.

Причини за панически атаки.

Коя е основната причина за появата на атаките на паника?

паник атаки симптоми и причиниИма няколко хипотези, всеки от които правилно описва процесите, протичащи в организма, в развитието на панически атаки. Те са виновниците на всички тези признаци („вегетативна буря“), които са типични за паническите атаки.

Катехоламинова хипотеза

Тук в челните редици са поставени катехоламините – хормони на адреналната медула: адреналин, норепинефрин, допамин. Основният е адреналинът. Той мобилизира нервната система под напрежение: ускорява сърдечния ритъм, така че всяко тяло има достатъчно кръв, за същата цел се увеличава кръвното налягане, променя се ритъмът на дишането, така че всички органи да имат кислород, стимулира се мозъка. Такава реакция е включена, ако трябва да се биете или да бягате.

Установено е, че нивото на катехоламини при атаки на паника се увеличава не само в периферията (в кръвта, урината), но и в мозъка. В нервната тъкан повишаването на концентрацията на тези вещества се дължи главно на допамина.

При научните експерименти тази теория се потвърждава от инжекции с адреналин. Въвеждането на адреналин за експериментални цели провокира физическо (високо кръвно налягане, палпитация) и емоционални (страх, възбуда) корелатори на паническа атака.

При вегетативните кризи нивото на катехоламините се повишава не само в кръвта и урината, но и директно в нервната тъкан. И ако въведете адреналин интравенозно (това подкрепя хипотезата), тогава се развива типична паническа атака. Това означава, че катехоламините могат да се нарекат корелатори на това състояние и в които има повече от тях в организма, то е по-склонно да развива кризи.

Генетична хипотеза

Ако от паническите атаки страдат от един и същ близнак, има 50% вероятност същото състояние да се развие и в другия. Близките роднини отбелязват подобно заболяване в 15-20% от случаите. На тази основа се смята, че болестта е кодирана в определени части на гените и е предварително определена първоначално. Проявява се в благоприятна ситуация, на фона на стрес, хормонални промени, тежки заболявания и т.н.

Теория на психоаналитиците

Зигмунд Фройд и неговите последователи вярват, че паническите атаки се случват при хора, които имат вътрешноличен конфликт, който непрекъснато ги потиска, без емоционално освобождаване.

Поведенческа хипотеза

Появата на паническите атаки предизвиква страховете на човека (удавяне, смачкване, навлизане в автомобилна катастрофа), възникващи в дадена ситуация. Тази теория се основава на факта, че атаките на паника се причиняват и определят (определя се хода на болестта) от външни причини. Например бързият сърдечен ритъм (приет като условен стимул) може да бъде провокиран от някаква застрашаваща ситуация (безусловно стимулиране). Впоследствие може да възникне условна рефлексна атака на безпокойство без заплашителна ситуация. Подобна ситуация може да се проследи и при заболявания на сърцето.

Атака на безпокойство може да бъде следствие от симулиране на подобни ситуации от човек. Например, в транспорта човек може да има известен страх от това, че при пътуване с кола (или друг вид транспорт) може да претърпи злополука. Без да се е случило катастрофа, той развива панична атака. Тоест, в този случай атаката от паника няма прецедент, а е само във въображението.

Когнитивна хипотеза

Поддръжниците на тази теория поставят в основата на синдрома неправилното тълкуване от страна на човека на чувствата си. Например, възникващи в отговор на страх или физическа активност, сърцебиенето се интерпретира като предвестник на болест или смърт, което провокира състоянието на паника. То може да се възприеме като знак за заплаха за живота.

Такива хора според тази теория, са свръхчувствителни и са склонни да преувеличават чувствата си. По-нататъшното фиксиране на тези грешни усещания (че честото сърцебиене е предвестник на смъртта) води до развитието на периодични панически състояния. В този случай най-силна не е самата панически атака, а само страхът от появата й.

Препоръчително е да се обмислят причините за пристъпите на паника в комбинация с основната болест (ако има такава). Паническата атака може да бъде само симптом на заболяване. Най-често това са психични патологии.

Етапи на развитие на паническите атаки

Въпреки бързия и понякога почти мигновен курс на пристъпи на паника, през това време се получава каскада от реакции в организма.

Фазовият механизъм на развитие на атака при паника:

– освобождаване на адреналин и други катехоламини след стрес;

– стесняване на кръвоносните съдове;

– повишен сърдечен ритъм и сърдечен ритъм;

– повишена дихателна честота;

– намаляване на концентрацията на въглероден диоксид в кръвта;

– натрупване на млечна киселина в тъканите на периферията.

Механизмът на паническите атаки се свежда до факта, при които след внезапно безпокойство има изхвърляне на хормона на стреса – адреналин – в кръвта. Един от най-силните ефекти на адреналина е неговият вазоконстриктивен ефект. Острите стеснения на съдовете водят до увеличаване на налягането, което е много често срещан симптом при пристъпите на паника. Също така адреналинът води до увеличаване на сърдечната честота ( тахикардия ) и дишането ( човек започва да диша дълбоко и често). Тахикардията е причина за задух и чувството, че човек няма въздух. Това състояние на задушаване и липса на въздух допълнително усилва страха и безпокойството.

На височината на повишено кръвно налягане и други симптоми пациентът може да претърпи дереализация. По този начин той не разбира, къде е и какво става с него. Ето защо, когато изпитвате паническа атака се препоръчва да останете на мястото си.

Повишеното и често дишане води до намаляване на концентрацията на въглероден диоксид в белите дробове, а след това в кръвта. Това от своя страна води до нарушаване на киселинния баланс рН на кръвта. Това са колебанията в киселинността на кръвта, които причиняват симптоми като замаяност и изтръпване в крайниците. В същото време млечната киселина (лактат) се натрупва в тъканите, което според експерименталните проучвания е стимулант на тревожност.

По този начин се наблюдава порочен кръг в механизма на развитието на коментираните панически атаки. Колкото по-интензивна е тревожността, толкова по-изразителна е симптоматиката (усещане за задушаване, тахикардия), което допълнително стимулира безпокойството.

Причини за пристъпите на паника

Паническата атака може да се развие при всяка болест или всяка хирургична намеса, която е стресираща за хората. Сред соматичните заболявания, сърдечните заболявания, патологиите на дихателната система, преобладават ендокринните заболявания. Най-честият трамплин за развитието на паническа атака обаче е умствената патология.

Соматични (телесни) заболявания

Паниката при соматични заболявания се нарича още и соматизиращо безпокойство. Това означава, че почвата за развитие на тревожност е човешкото заболяване и връзката му с него. На първо място в присъствието на тази или онази патология, пациентите изпитват емоционална нестабилност, депресия и чувство на неудовлетвореност. След това на фона на общия статус, се придружават някои признаци – гръден дискомфорт, диспнея, болки в сърцето, придружени от тревога.

Особеността на паничните атаки при соматичните заболявания е емоционалното им обедняване. В клиничната картина се наблюдават вегетативни симптоми (често сърцебиене, изпотяване). Тежестта на безпокойството може да бъде умерена или тежка, но въпреки това тя е по-ниска от интензивността на физическите симптоми.

Соматични заболявания, които могат да бъдат придружени от панически атаки:

– сърдечно заболяване ( ангина пекторис, миокарден инфаркт);

– някои физиологични състояния ( бременност, раждане , начало на менструалния цикъл, начало на сексуална активност);

– ендокринни заболявания;

– приемане на някои лекарства.

Болести на сърцето

паник атаки симптоми и лечение

В рамките на сърдечните заболявания най-често се развиват пристъпи на паника. Много често механизмът за задействане е остър миокарден инфаркт. Болката, почувствана по време инфаркта на този пациент, провокира появата на силен страх от смърт. Определянето на този страх е и почвата за по-нататъшни панически атаки. Пациентите, които са имали сърдечен удар, започват да изпитват периодични страхове от смърт. Подобна ситуация се наблюдава при коронарна болест на сърцето и други патологии, придружени със силен синдром на болка. Също така, много често пристъпи на паника, когато се появят пролапс на митралната клапа, така че хората, страдащи от това заболяване, са изложени на риск.

Хората, които преживяват панически атаки, се опитват да се отърват от дрехите, да излязат на улицата, а някои да вземат сърдечно-съдови лекарства в излишък.

Физиологични състояния

Някои физиологични (непатологични) състояния могат да се възприемат от тялото като стрес. На първо място, такива състояния включват раждане и бременност, както и началото на менструалния цикъл или сексуалния живот.

Условия, които могат да предизвикат паническа атака:

– раждане;

– бременност;

– началото на сексуалната активност;

– началото на менструалния цикъл;

– пубертета.

Тези и други състояния са придружени от хормонални промени в организма и също така са силен травматичен фактор за емоционално лабилни хора. В този случай пристъпите на паника могат да бъдат придружени с други психични симптоми, например с депресивен епизод.

Към днешна дата, най-активно проучена е следродилната депресия. В този случай депресивният епизод може да продължи с тревожност. Тревожността може да бъде постоянна или под формата на пристъпи на паника. И в двата случая ниското настроение (основният класически симптом на депресията) е съпроводено с интензивна тревога, т.е. паника.

Периодът на пубертета, началото на сексуалната активност също често може да стане причина за панически атаки. В този случай има комбинация от панически атаки с различни видове страхове (фобии). Най-често атаката на паниката се развива във връзка с агорафобията (страх от обществото). Но може да се съчетае и със страх от височина, тъмнина, замърсяване.

Ендокринни заболявания

Някои ендокринни заболявания могат да стимулират пристъпите на паника чрез вида на вегетативните кризи. На първо място, това се отнася до поражението на надбъбречната жлеза и щитовидната жлеза . Феохромоцитом (надбъбречен тумор), той провокира пристъпи на паника на фона на повишено кръвно налягане. С тази патология се наблюдава хиперпродукция на адреналин и норепинефринови хормони. Освобождаването на голям брой от тези хормони в кръвта води до повишаване на кръвното налягане, чиито стойности могат да достигнат 200 и 250 милиметра живачен стълб (хипертонична криза). Освен това се увеличава сърдечният ритъм, появява се диспнея. На фона на тези симптоми има вълнение, страх и безпокойство.

Друга честа патология, която може да служи като стимул за развиване на паническа атака, е тиреотоксикозата. С тази болест има повишено производство на хормона тироксин от щитовидната жлеза. Той е подобен на хормоните на надбъбречните жлези, има вълнуващ ефект. Повишава нивото на събуждане, двигателна активност и най-важното – умствената дейност. Хората, страдащи от тиреотоксикоза страдат от безсъние, те постоянно се движат, лесно се вълнуват. На този фон могат да се появят атаки на паника, придружени със силно сърцебиене и изпотяване.

Също така тироксинът повишава чувствителността на тъканите към катехоламините (адреналин и норепинефрин). Така, в допълнение към директното стимулиращо действие на тиреоидните хормони, се прибавя друг катехоламинов компонент. Хората страдащи от патологията на щитовидната жлеза, са предразположени не само към панически атаки, а и към атаки на ярост и гняв.

Някои лекарства

Някои лекарства също могат да причинят панически атаки. По принцип това са такива, използвани в неврологията, интензивните грижи и психиатрията.

Списък на лекарствата, които могат да предизвикат паническо нападение:

– екарства, които стимулират секрецията на холецистокинин;

– стероидни препарати;

– Бемегрид.

Най-силният стимулант на безпокойството е холецистокининовият хормон и лекарствата, които стимулират неговата секреция. Този хормон се синтезира в храносмилателната и нервната система на човек и е регулатор на страха и безпокойството. Трябва да се отбележи, че при хора с атаки на паника холецистокининът е в повишена концентрация.

Лекарственият холецистокинин се използва в медицината за различни цели. С диагностична цел, той се използва в изследването на храносмилателния тракт. Като терапевтично лекарство се използва за симптоми на отнемане (при обикновени хора – при счупване) при пристрастяване към наркотици.

Стероидните лекарства имат директен стимулиращ ефект върху централната нервна система. На първо място, това са антиастматични лекарства – дексаметазон, преднизолон. Също така и анаболните стероиди – Ретаболил, Данабол. Те могат да причинят както пристъпи на паника, така и други психични разстройства.

Бемегрид в комбинация с други лекарства често се използва при анестезия за инжектиране в анестезия. Но също така се използва при отравяне или предозиране с барбитурати. Бемегрид стимулира централната нервна система и е способен да причини халюцинации, а в комбинация с кетамин („кетаминна терапия“) се използва при лечението на алкохолизъм, понякога причинява персистиращи умствени промени.

Психични заболявания

Паническите атаки в този случай се характеризират с тежки емоционални симптоми. Основният симптом на това е неконтролиран, безсмислен страх. Усещането за непосредствена катастрофа, сякаш „парализира“ човек. Паническата атака може да бъде придружена не само от моторното вълнение, но и обратното.

Психични заболявания, чиито симптоми могат да бъдат пристъпи на паника:

– страхове ( фобии );

– депресия;

– ендогенна психична болест ( шизофрения );

– пост-травматично стресово разстройство и адаптационно разстройство;

– обсесивно-компулсивно разстройство ( OCD ).

Страхове (фобии)

Страховете или фобиите се комбинират с атака на паника в 20% от случаите. Като атака на паника, фобията се отнася до невротични разстройства, свързани със стреса. Разликата от тези два синдрома е, че придружава тревожност фобии от нищо (затвореното пространство, паяци и т.н.), както и атаката на паника се основава на внезапно нападение на тревожност без обекта. Линията между тези две тревожни разстройства е много тънка и не е добре разбрана. Най-често нападението от паника придружава агорафобията – страх от открито пространство и общество. Паническата атака в този случай се случва в местата на претоварване на хора, например в метрото, в самолетите. Най-често агорафобията с паническо разстройство се усложнява от изолирането на индивида и развитието на депресия.

Клинично изолираните форми на страхове са редки. Като правило, паниката се свързва с някакъв страх на определен етап. Агорафобията с паническо разстройство е причина за повечето диагнози.

Много автори се придържат към теорията, че фобиите винаги започват с атака на паника. Паническата атака в този случай може да се развие в пълна липса на емоционален или физически стрес. Но в същото време, тя може да се развива на фона на умерен стрес у дома или във връзка с травматична ситуация (заболяване, отделяне от любим човек). Паническата атака трае не повече от 20 минути, като максималната интензивност достига за 5 до 10 минути. В разгара на безпокойството пациентите усещат задушаване, страх, че те ще умрат сега. В момента на паника пациентите сами не могат да обяснят от какво се страхуват. Те са неспокойни, понякога дезориентирани (не разбират къде са), разпръснати.

След поредица от няколко подобни атаки, пациентите развиват страх от повторното им появяване. Пациентите се страхуват да останат сами вкъщи, тъй като няма кой да им помогне, отказват да излязат на претъпкани места. Социалната изолация е едно от най-честите усложнения при пристъпите на паника. Ако те водят до намаляване на функциите (хората спират да работят, някои отказват да ядат) и изтощение, тогава вече е въпрос на паническо разстройство.

Депресия

Досадните панически атаки могат да се появят и в рамките на депресивните разстройства. Най-често те се съпровождат от така наречената тревожна депресия. Този тип депресивно разстройство представлява основен дял от всички депресии. Някои автори смятат, че по принцип няма депресия без тревога, както и тревожност без депресия.

Когато е налице депресия, тревожността може да се прояви с по-широк спектър от симптоми – чувство за предстояща катастрофа, страх от смъртта, компресия в гърдите и задушаване. Атаките на паника в депресия могат да бъдат провокирани от емоционален стрес, стрес и дори неправилно избрано лечение.

В допълнение към тревожните атаки по време на депресия, има вторична депресия, предизвикана от панически атаки. Според последните данни депресията усложнява пристъпите на паника в три четвърти от всички случаи. Този механизъм е свързан с периодични повтарящи се атаки на паника, които предизвикват развитието на страха на пациента от втора атака. Така страхът от друга атака провокира не само социална неправилна корекция, но и дълбоки психически разстройства.

Опасността от панически атаки на фона на депресия е с висок риск от самоубийство. С оглед на това такива условия изискват спешна хоспитализация.

Ендогенни психични заболявания

Различни видове тревожност, от пристъпи на паника до генерализирано тревожно разстройство, са най-чести при шизофрения, остри параноидни и шизотипни разстройства. Изразеното безпокойство е съпроводено от подозрение. Ядрото на тези симптоми са различни илюзорни идеи – делириум на преследване, отравяне или халюцинации.

Атаките на паника често могат да бъдат началото на болестта. Безпокойството, израстващо в различни страхове и мании, от дълго време може да прикрие хода на шизофренията.

Както при депресивните състояния, ходът на шизофренията в такива случаи може да бъде усложнено от самоубийствено поведение.

Посттравматично стресово разстройство и адаптационно разстройство

Тези две разстройства са тези, които се развиват в отговор на действието на някакъв външен фактор. В мирно време честотата на пост-травматичното стресово разстройство е ниска и варира от 0,5% сред мъжете до 1% сред жените. Най-често се развива след тежки изгаряния (в 80% от случаите), природни бедствия и пътни произшествия. Симптомите на това заболяване се състоят от емоционално обедняване (чувство за отдалеченост, загуба на интерес към живота), а понякога дори и ступор, срещу който се развиват атаки на паника. Атаките на безпокойство в тази ситуация са свързани със страха от преживяването на този катаклизъм. В бъдеще опитът от травмите заема централно място в живота на пациента, а пристъпите на паника се превръщат в паническо разстройство.

Нарушаването (или разстройството) на адаптацията се случва много по-често – от 1 до 3 процента сред населението. Симптомите на това разстройство, различни от периодичните атаки на паника, могат да бъдат безсъние, агресия, нарушения на храненето.

Oбсесивно-компулсивно разстройство (OCD)

OCD е психично разстройство, което като фобиите се отнася до невротично ниво. В това разстройство, човек неволно се появяват натрапчиви мисли страшни (мании). Например, има страх да се заразите с нещо или да се страхувате да се навредите. Тези мисли непрекъснато се намесват в пациента и водят до обсесивни действия (принуда). Ако човек се страхува да се зарази и умре, това води до факта, че той непрекъснато мие ръцете си. Ако страхът от опасност доминира, това води, например, до постоянна проверка на електрическите уреди.

Повечето заболявания с OCD с атаки на паника се появяват в юношеството, но се срещат и сред хората на средна възраст. При тази паника атаките се провокират от страхове, които преследват пациента.

Други причини са социалните, недостига на сън, вредни навици, неразрешени конфликти. От голямо значение да се прекратят вредни навици като пушене, пиене на алкохол и други вредни за нервите напитки, обездвижването и т. н..

Симптоми на панически атаки.

Какво се случва по време на панически атаки

Въпреки че симптомите на пристъпите на паника се появяват почти едновременно, реакциите, които ги причиняват, се появяват в каскада:

стресът активира освобождаването на адреналин;

адреналинът стеснява кръвоносните съдове, ускорява сърдечния ритъм и дишането;

стесняването на кръвоносните съдове води до повишаване на кръвното налягане;

бързината на дишането води до отстраняване на въглеродния диоксид, поради което паниката се засилва още повече;

отстраняването на излишния въглероден диоксид променя рН на кръвта, което води до замайване и чувство на изтръпване в крайниците;

съдовите спазми се появяват само в периферните тъкани (кожа, мастни тъкани, мускули), което влошава кръвообращението и храненето (кръвта се мобилизира към центъра: мозъкът, сърцето, за да оцелее според тялото). В резултат на това млечната киселина се натрупва в недохранени тъкани, тя се абсорбира в съдовото легло и увеличава собствената си концентрация в кръвта. Това е, според последните доклади, млечната киселина е усилвател на симптомите на панически атаки.

Синдромът им се проявява в широк спектър от симптоми. Обикновено те могат да бъдат разделени на физически и психически и могат да се появяват както през деня, така и през нощта. Смята се, че хората със силна волева организация са по-податливи на нощни атаки. По този начин, контролирайки страха и емоциите си през деня, те изпитват паническа атака през нощта.

Физически симптоми

Най-изразените физически симптоми се изразяват в соматизирана тревога, т.е. когато има известна патология.

Физически симптоми на паническа атака:

– горещи вълни или студ;

– често уриниране;

– задух и болка в гърдите ;

– сърцебиене;

– изпотяване ;

– сухота в устата;

– диария.

Причината за всички тези симптоми е стимулирането на автономната нервна система (вегетативна криза) и освобождаването на голям брой биологично активни вещества в кръвта. Основната роля в развитието на физическите симптоми се дава на катехоламините адреналин, норепинефрин и допамин. Под въздействието на стрес, тези вещества се отделят в големи количества в кръвта. Основните им ефекти са стимулиране на сърдечно-съдовата, дихателната и нервната системи.

Ефекти на катехоламините и свързаните с тях симптоми:

– стимулиране на рецептори, които се намират в сърдечния мускул – повече сърдечни удари (тахикардия);

– повишена сърдечна честота – усещането, че „сърцето е на път да скочи“;

– вазоконстрикция – повишено кръвно налягане;

– стесняването на съдовете и разширяването на съдовете на периферията – горещи вълни и настинки;

– повишено дишане, дължащо се на тахикардия – диспнея;

– стимулиране на вегетативната симпатикова нервна система – забавяне на слюнката – сухота в устата;

– по-ниска концентрация на въглероден диоксид – намаляване на киселинността на кръвта – слабост , замаяност, скованост.

Повечето физически симптоми са субективни, т.е. само пациентът ги усеща. Например, пациентът може да опише атака на паника, която е придружена от силна болка в сърцето, докато няма сърдечни патологии.

Нарушения на стомашно-чревния тракт се наблюдават при хора със синдром на раздразнените черва. Този симптом е една от основните причини за развитието на изолация и разрушаване на всички социални контакти. Паническата атака може да доведе до повръщане или уриниране. Най-очевидни нарушения на червата и пикочната система се наблюдават при деца.

Разликата от всички тези симптоми от органично заболяване е тяхната краткотрайност и липсата на същите оплаквания в периодите между панически атаки.

Психични симптоми

Най-често тези симптоми преобладават над другите. Усещането за предстоящо бедствие и непосредствена опасност принуждават хората да се скрият, да не напускат къщата, да ограничават социалните контакти.

Психични симптоми при атака на паника:

– усещане за предстояща несгоди и опасност;

– страхът от смърт или просто не-обективен страх;

– страхливост и скованост, или, обратно, двигателна тревожност;

– усещане за бучка в гърлото;

– „плъзгане на погледа“ ( човек не може да държи очите си на един обект );

– чувство за нереалност на това, което се случва ( светът се възприема като отдалечен, някои звуци и предмети са изкривени );

– събуждане по време на сън.

Обща характеристика на всички тези симптоми е внезапността им. Появата на паника не се предхожда от главоболие или лошо чувство. Всички тези симптоми се появяват и се увеличават интензивно много бързо. В главата има прилив на мисли, те често са объркани и човек не е в състояние да обясни от кого или от какво се страхува.

В същото време мисълта за възможна смърт доминира в объркването на мислите. Най-често хората изпитват страх да не умрат от сърдечен удар или инсулт . В допълнение, може да има страх от „полудяване“.

В отговор на идеята, че съществува опасност, има автоматична мисъл, че светът е опасен. В този момент хората правят опити да избягат и да се скрият. Понякога паниката е толкова голяма, че човекът не може да се движи и е в състояние на изтръпване.

Успоредно с това има чувство за нереалност на това, което се случва. Някои звуци и предмети са изкривени, мястото, където човек е бил преди минута, изглежда, че е непознато и следователно опасно. Понякога има усещане за бавно движение, докато други изглеждат като че ли са спят. Паническата атака спира толкова рязко, колкото рязко и започва. Често остава неприятен остатък, чувство на слабост и депресия.

Паника без стрес

Специалният интерес на лекарите е привлечен от пристъпи на паника, при които емоционалният стрес практически отсъства и физическите симптоми не са много силни. Такива пристъпи на паника без страх се наричат „маскирана тревога“ или „алекситимична паника“. Маскирана е, защото страхът и безпокойството са маскирани от други симптоми. В този случай симптомите, които пациентът представя, не са верни, а функционални. Например, той може да има намаление или никакво виждане изобщо, докато няма проблеми със зрителното устройство.

Симптомите на паника без стрес са следните:

– липса на глас (афония);

– липса на реч (мутизъм);

– липса на зрение (амауроза);

– нарушение на походката и статиката (атаксия);

– „Увиване“ или „усукване“ на ръцете.

Най-често тези симптоми се развиват на фона на вече съществуващите психични разстройства. Като правило това е разстройство на конверсионната личност или, както се нарича и истерична невроза.

Диагноза

Диагнозата на паническите атаки се основава на повтарящи се такива, които се появяват спонтанно и непредсказуемо. Честотата на пристъпите може да варира от един път седмично до веднъж на всеки шест месеца. Критерият за диагноза е атака на паника без обективна заплаха за пациента. Тоест, лекарят трябва да се увери, че наистина няма заплаха. Също така паническите атаки не трябва да се причиняват от предвидима ситуация. Това означава, че критерият за спонтанност и неочакваност е задължителен. Друг критерий за диагностициране е липсата на изразено тревожно състояние между гърчове.

За диагностицирането се използват различни скали, за да се определи нивото на тревожност (например скалата на Spielberg), тестове за идентифициране на страховете. Не по-малко важно е клиничното наблюдение, както и медицинската история. Докторът в същото време взема предвид какви заболявания има пациентът, стрес, промени в живота му.

Лечение на панически атаки.

Лечение на панически атаки.

Лечение на панически атаки.

При лечението на паническите атаки се разграничават медикаментозни и психотерапевтични методи. Базата разбира се, е методът с лекарствата. Въпреки това, с непроменени симптоми на паника и умерена тревожност, можете да се ограничите само до различни психотерапевтични техники.

В същото време, като се има предвид висок риск от суицидно поведение, в случай на пристъпи на паника се извършва най-ефективното лечение, което се извършва на фона на поведенческата терапия. По този начин става въпрос за сложно лечение на пристъпите на паника и придружаващите ги условия (депресии, фобии).

Лекарства за пристъпи на паника

Лечението с лекарства при панически атаки се свежда до спиране на паничната атака и контрола на повторните пристъпи.

Справяне с пристъпите

За да спрете атаката, се използват анти-панически лекарства с бърз механизъм на действие. Тези лекарства включват транквиланти от бензодиазепиновата група. При атаката те могат да бъдат приети както под формата на таблетки, така и на инжекции.

Такива лекарства са Диазепам, Темазепам, Мидазолам.

Контрол на паническата атака

Възгледите сред специалистите за избраните лекарства за паническите атаки варират. Някои предпочитат анти-тревожните лекарства ( анксиолитици), а други са склонни към трициклични антидепресанти и МАО инхибитори. В допълнение към тези лекарства също се използват успешно инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), бета-блокери и антидепресанти на комбинирано действие.

Трициклични антидепресанти

Трицикличните антидепресанти са най-старото поколение антидепресанти, но въпреки това те не са загубили своето значение. Повечето експерти смятат, че те са абсолютно необходими при атаки на паника с висок риск от самоубийство.

Ефектът на тази група лекарства идва след 2 – 3 седмици. Пълната блокада на пристъпите на паника се случва 3 до 4 седмици след началото на лечението. След достигане на оптималната доза се препоръчва продължаване на лечението за 6 до 10 месеца.

Хората с панически атаки са били провокирани от телесни заболявания (сърдечни или белодробни), дозата и изборът на лекарството трябва да се обсъждат с лекуващия терапевт. Трицикличните антидепресанти не се предписват в напреднала възраст, както и при наличие на тежка сърдечна патология. Такива лекарства са Имипрамин, Кломипрамин, Дезипрамин.

Инхибитори на моноаминооксидазата (МАО инхибитори)

Групата от тези лекарства се предписва много по-рядко поради многобройните странични ефекти, които предизвикват. Те се показват при разпространение на вегетативни симптоми, т.е. при атаки на паника, предизвикани от дисфункция на автономната нервна система. Разреждането също се случва постепенно.

МАО инхибиторите се предписват при отсъствие на ефект върху лечението с трициклични антидепресанти. В същото време, с неефективни инхибитори, се прибягва до папандмични лекарства от бензодиазепиновия клас. Такива лекарства са Моклобемид, Пириндол.
Антидепресантите от групата на МАО не могат да бъдат комбинирани с други лекарства. Ако преди това е направен опит за лечение с трициклични антидепресанти или други лекарства, трябва да се направи почивка от 2 до 3 седмици.

Основният страничен ефект на инхибиторите се свързва с развитието на така наречения синдром на сиренето. Основното проявление на този синдром е хипертоничната криза ( рязко увеличение на кръвното налягане над 140 mm Hg). Този синдром се развива при едновременна употреба на антидепресанти от групата на МАО инхибиторите и лекарства, които повишават нивото на серотонина. Последните включват трициклични антидепресанти, антидепресанти от групата на SSRIs. Също така, този синдром се развива, когато ядете храни, съдържащи тирамин. Ето защо, когато лекувате тези лекарства, трябва да следвате специална диета, която се състои в изключването на продукти, съдържащи тирамин.

Продукти, съдържащи тирамин:

– сирене и неговси разновидности;

– всяко пушено месо (месо, колбаси);

– пушени, кисели, сушени риби;

– бира, вино, уиски;

– боб, соя;

– кисело зеле.

В началния етап на лечението, преди да се постигне желаната доза, може да има повишена нервност и възбудимост. Тези нежелани реакции се елиминират с малки дози алпразолам или някакъв друг транквилизатор. Тъй като се достига основната доза на антидепресанта, алтразоламът постепенно се оттегля.

Инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs)
Това е най-модерната група антидепресанти, която се представя от широк спектър от лекарства. Препаратите от тази група имат много висок анти-панически ефект. Също така SSRI имат много по-малко странични ефекти от трицикличните антидепресанти. Те могат да бъдат предписани за органични патологии на сърцето и белодробната система.

Ефектът от използването на SSRI идва от една до две седмици. Първоначалните дози обикновено са минимални и възлизат на една трета от поддържащата доза. Например, ако поддържащата доза на флуоксетин, избрана от психиатър, е 20 мг, началната доза ще бъде 5 мг. Най-често при атаки на паника се предписва флуоксетин или пароксетин. При комбинация от панически атаки с различни фобии ( например с агорафобия ) прибягвайте до циталопрам.

Други групи лекарства са транквилантите, бета-блокерите, атипичните антидепресанти.

Полезни упражнения

Упражнение за заземяване

Ходене и бягане боси е полезно при панически атаки

Ходене и бягане боси е полезно при панически атаки и за много други състояния и болести.

Необходимо е да свалите обувките си и за начало просто почувствайте краката си боси върху земята.

След това просто вдишвайте дълбоко и започнете да огъвате всички пръсти на краката и в същото време, опитвайте се да ги разтегнете колкото е възможно повече, а на издишване – бавно и постепенно да започнете да се отпуснете, но преди да достигнете крайната релаксация, не спирайте, и отново разперете пръстите, но след като се опитате да ги разтворите широко и евентуално силно.

След това на вдишване да се съберат пръстите на ръцете, като ги притиснете към краката, за да се спре, и докато издишате бавно, плавно, отново отпуснете пръстите си.

Ръцете по време на упражнения, сложете под пъпа (длан върху длан). Това упражнение може да бъде направено седящо или в изправено положение, но поддържайте гръбнака изправен.

Цикълът на упражнението, се състои от две части, повтаря се шест пъти сутрин и вечер. Заземяването укрепва слезката и предава енергия на Меридиан на Бъбреците и отслабва страха.

Освен това упражнение е важно човек да спортува или ако не може поне да се разхожда сред природата. Полезни са спортове от типа на източните бойни изкуства, бягане и каквито може други да се упражняват. Много помага и вярата в Бога и четенето на Библията.

Физиотерапевтичните методи помагат на човек по време на паническа атака:

– регулиране на дишането;

– масаж;

– отпускане чрез напрежение;

– контрастен душ.

Регулиране на дишането

Коремно дишане при паник атака

Коремно дишане

В моменти на тревожност човек започва да забавя издишането. Резултатът от такова дишане е повишаване нивото на кислорода в кръвта, което допълнително подтиска пациента. За да облекчите състоянието на човек, който изпитва паническа атака, трябва да му помогнете да нормализира дихателния процес.

Начини за нормализиране на дишането по време на паническа атака:

– коремно дишане;

– дишане с хартиена торба;

– дишане в сгънати длани.

Билки за панически атаки.

Пийте отвара от мента, лайка или зелен чай, пасифлора, шлемник байкалски, жълт кантарион, джинджифил, страшниче, валериана и кава кава. Полезни са и билковата смес Демир бозан и капките на Бах.

Можете да опитате да направите инфузия от следните билки: вземете 4 парчета лимонов балсам (маточина), 3 части седефче и 3 части мащерка и разбъркайте добре. Сложете супена лъжица от сместа в чаша студена вода. Нека престои няколко часа, а след това пийте през деня.

Чаена лъжичка от билката страшниче се вари три минути в половин литър вода. Оставя се да кисне половин час и се прецежда. Изпива се на 3-4 равни части преди храненията в рамките на един ден.

Още за лечение на паническо разстройство и пристъпи четете – ТУК.

Хомеопатия за панически атаки.

Помогнете си и с билки при паническа атака.

Помогнете си и с билки при панически атаки.

Лекарите хомеопати разполагат с богат арсенал лекарства за панически атаки, за различните видове. Ето някои от тях: Стресбел, Aconitum, Arnica , Arsenicum album, Аргентум нитрикум, Игнация, Гелсемиум, Аконит и други. Те се изписват от лекар хомеопат и не е редно да се вземат без негово предписание. Имайте пред вид, че много лекари не одобряват хомеопатията като лечебен метод.

Психотерапия при панически атаки.

Психотерапевтичният метод е неразделна ( а понякога и основна терапия) при лечението на пристъпи на паника.
Психотерапията при пристъпи на паника се основава на различни методи, чиято целесъобразност се определя от лекуващия лекар с оглед на историята на заболяването.

Психотерапевтични методи за лечение на паническа атака:

– когнитивно-поведенческа терапия;

– психоаналитични методи;

– хипноза (класическа и ериксонска);

– телесно ориентирана психотерапия;

– системна семейна психотерапия;

– невролингвистично програмиране (НЛП);

– Гесталт терапия.

Когнитивно-поведенческа психотерапия при лечението на панически атаки

Пребивавайте сред природата.

Пребивавайте сред природата.

Когнитивно-поведенческата психотерапия е един от най-честите методи за лечение на панически атаки. Терапията се състои от няколко етапа, чиято цел е да промени мисленето и отношението на пациента към тревожните състояния. Лекарят обяснява модела на паническите атаки, с което позволява на пациента да разбере механизма на явленията, които се случват с него. Терапевтът учи пациента да контролира безпокойството и свързаните с него симптоми. Процесът на лечение е от 8 до 20 сесии.

Методи, използвани в когнитивно-поведенческата терапия при лечение на паническо разстройство:

– съставяне на дневници за интроспекция;

– преподаване на медитация;

– изследване на техниките на мускулна релаксация;

– разработване на дихателни техники;

– идентифициране на факторите, които допринасят за растежа на тревожността и работят с тях.

Психоанализа

Психоанализата е по-малко популярна при лечението на атаки на паника поради продължителността на този метод на лечение, който може да продължи няколко години. Показания за употребата на психоанализата са паническо разстройство, което се развива на фона на неблагоприятните фактори в живота на пациента.

Обстоятелства, които задействат появата на панически атаки:

– промяна на мястото на пребиваване;

– проблеми в семейството;

– конфликти на работното място;

– чувство за виновен;

– скрита агресия;

– планиране на раждането на дете;

– умствена травма в детството.

По време на сесиите на психоанализата, лекарят идентифицира причината, която причинява паническите атаки.

Класическа хипноза

Използването на класическа хипноза при лечението на атаки на паника е широко разпространено поради краткосрочния характер на метода. Въвеждайки пациента в състояние на хипнотичен транс, лекарят внушава в него настройките, чиято цел е да се отървем от панически атаки. Този метод не е подходящ за всички хора, защото не всички са засегнати от влиянието на хипнозата. Трябва да се има пред вид, че хипнозата не се одобрява от някои учени и лекари за каквото и да било приложение. По-добре не предприемайте този метод.

Ериксонианска хипноза

Хипнозата на Ериксон се различава от класическата, тъй като терапевтът помага на пациента да се съсредоточи върху вътрешните си преживявания и не предоставя точни инструкции. По време на сеансите пациентът влиза в състояние на транс, но в същото време се събужда и може да общува с лекаря. Този тип хипноза е лесно възприемана от пациентите и е подходяща за всички хора. Този метод помага на човек, страдащ от панически атаки, да реши вътрешните конфликти, които предизвикват припадъци. Често лекарят тренира пациента с техники за самохипноза, които му помагат да се справи с тревожността.

Психотерапия с ориентация към тялото – телесно-ориентирана

Телесно-ориентираната психотерапия е набор от техники, чрез които един лекар работи с усещанията на тялото на пациента. Прилагайки тези методи и работейки по тялото си, пациентът постига намаляване на нивото на тревожност и облекчаване на паничните атаки.

Методи на телесно-ориентирана психотерапия, използвана при лечението на атаки на паника:

– релаксиране от Якобсон – техниката за отпускане на мускулите с помощта на предната част;

– упражнения за дишане – помага на пациента да контролира дишането и да намали нивото на тревожност при настъпване на атака.

Системна семейна психотерапия

В системната семейна психотерапия паническата атака се разглежда не като болест на един човек, а като отражение на липсата на разбиране сред всички членове на семейството. Лекарят работи с близките на пациента и обяснява какво чувства пациентът. Лекарят дава препоръки за това как да подкрепи човек, страдащ от атаки на паника, и да му помогне да се бори срещу страха. Освен това терапевтът разглежда причините за дисхармония в семейството и се опитва да установи отношения между членовете му.

Невролингвистично програмиране при лечението на панически атаки (НЛП)

панически атаки се лекуват, а понякога и без лекарства, само с подходяща терапия.

Периодичните панически атаки не са съдба, те могат да се лекуват, а понякога и без лекарства, само с подходяща терапия.

Принципът на използване на невролингвистичното програмиране се основава на факта, че страхът, който възниква в определени ситуации, се фиксира в пациента като условен рефлекс. Целта на този метод на лечение е да промени реакцията на дадено лице към тези обстоятелства. Най-често срещаният метод е имплозивната терапия (умишлено потапяне на пациента в болезнени спомени). Лекарят заедно с пациента прави списък със ситуации, които причиняват последната паника. Тогава той започва да потапя пациента в тези ситуации (може да бъдат моделирани или въображаеми), като се започне с тази, който причинява най-малко страх. Придобивайки, с течение на времето, опита на такива обстоятелства, пациентът престава да изпитва страх при среща с тях в реалния живот.

Десенсибилизация (намалена чувствителност) и обработка на движенията на очите (EMDR)

Принципът на този метод е, че под ръководството на лекар, пациентът изпълнява комплекс от упражнения, които следват движенията на очните ябълки в етапа на REM съня. Това помага на пациента да оцелее в блокираната информация за ситуация, която причинява паника и задейства възстановителни умствени процеси. По време на процедурата лекарят следи емоционалното състояние на пациента, разговаряйки с него за своя опит и отрицателни чувства.

Гещалт терапия

Гещалт терапията е модерен метод на психотерапия, който се използва при лечението на панически атаки. Идеята на тази техника е, че в процеса на живота възникват определен брой нужди в даден човек. Удовлетворението и реализацията им от хората, дава усещане за психологически комфорт и преживяват нормален живот. Блокирането на желанията и последващите външни стойности водят до нарушаване на психическото равновесие.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *