Пресъхване на устата е знак, че нещо в тялото ви не е наред

Неприятното пресъхване на устата може да се дължи на много болести – една от друга по-опасни и неприятни

Сигурно на някои от вас също устата е пресъхвала от страх, от ужас, от неприятни емоции. Но при други хора това е симптом, който е ежедневен и говори за някакво заболяване.

Неприятното пресъхване на устата може да се дължи на много болести – една от друга по-опасни и неприятни.

На първо място самият дискомфорт за пресъхналост в устната кухина, заради което се прегръща трудно, дъвченето на храната е затруднена заради липсата на слюнка, а на всичкото отгоре заради пресъхване на устата се говори и по-трудно.

пресъхване на устата

Неприятното пресъхване на устата може да се дължи на много болести – една от друга по-опасни и неприятни

Слюнката в устата се получава от три двойки слюнчени жлези – околоушна, подчелюстна и подезична.

Този секрет има защитни функции и е много важен за функционирането на тялото, защото той отмива и унищожава вредните бактерии, снабдява зъбите с калций и премахва киселините, разяждащи емайла на зъбите.

Медицината има специален термин за пресъхване на устата – казва се ксеростомия.

Понякога този симптом се среща заради това, че пием по-малко отколкото трябва вода. Знае се, че по-възрастните хора произвеждат по-малко слюнка и това се наблюдава с остаряването, затова те трябва да пият повече течности.

Пресъхване на устата може да бъде следствие от прекомерно пушене и пиене на кафе или пък заради употреба на различни лекарства.

Пресъхване на устата в някои случаи се дължи на различни заболявания.

пресъхване на устата

Пресъхването на устата причинява дискомфорт и може да увреди зъбите

Едно от тях е диабетът, който се характеризира с непрекъсната жажда и въпреки това сухота в устата.

Липсата на достатъчно слюнка може да причини неприятен дъх, възпаление на езика и на венците, а зъбите – по-податливи на кариеси.

За да избегнете неприятното пресъхване на устата, пийте често вода, овлажнявайте помещенията, в които живеете и спите, не яжте прекалено много сладки храни.

Ако чувствате пресъхване на устата, изяжте няколко резенчета лимон, изяжте един морков или дъвчете дъвка, която ще стимулира слюнчените ви жлези.


пресъхване на устата

Дехидратацията е често срещана причина за пресъхване на устата

Други болести, които предизвикват пресъхване на устата, са:

 • възпаление на слюнчените жлези,
 • някои остри вирусни инфекции,
 • високо кръвно налягане,
 • нарушения във функциите на щитовидната жлеза,
 • някои бъбречни заболявания и Синдромът на Гужеро – Сьогрен също могат да причинят пресъхване на устата.

Причини за сухота в устата сутрин

Интоксикация

Пресъхването на устата сутрин след вечерно запиване надали ще озадачи някого – този ефект от употребата на алкохол е известен на всеки, който е препивал поне веднъж в живота.

Дихателни проблеми

Изсушаването на лигавицата може да е следствие на дишане през устата и хъркане. Сутрин сухота в устата се учеща от хора с нарушено дишане през носа (примерно, при настинка, запушен нос).


 Причини за постоянна сухота в устата

Тютюнопушене

Пушенето предизвиква пресъхване на устата поради постоянния контакт на устната кухина с дима от цигарите. Допълнително никотинът намалява производството на слюнка.

Прекаляване със солта

Пристрастието към солените храни също не спомага за нормалното производство на клюнка, а неизбежната употреба на големи количества вода заедно със солените храни, води до повишено кръвно налягане.

Болести

Ако усещате сухота в устата дълъг период от време, има смисъл да се обърнете към медицинско лице и да направите необходимите изследвания. Пресъхването на устата може да бъде признак (понякога единствен) за заболяване.

Обикновено намаленото производство на слюнка е симптом за повредени слюнчени жлези – възпаление, образувания и т.н. Възможна е и обратната ситуация – хроничната сухота в устата да доведе до възпаление на слюнчените жлези.

До нарушена функция на жлезите могат да доведат лъчетерапия и образувания на главата и шията, увреждане на нервите, отговорни за сигналите за производство на слюнка. Други заболявания – синдром на Сьогрен, захарен диабет, инсулт, Алцхаймер.


 

Какво да предприемем за преодоляване на сухота в устата

 • дъвчете на дъвка или ползвайте бонбони без захар за смучене
 • поемайте достатъчно количество течности, ограничете сладките и солените храни
 • поддържайте устната хигиена като почиствате зъбите два пъти дневно и ползвате течност за изплакване на зъби
 • дишайте през носа
 • използвайте овлажнител в помещението, което обитавате
 • спрете цигарите

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Пресъхване на устата е знак, че нещо в тялото ви не е наред

 1. Възможно е причината за пресъхване на устата да е в облъчване на антени за мобилни телефони,монтирани на блока

 2. Проблемите ми с носа са причина да не мога да дишам през него ,когато спя . Този дефект на носа е генетично заложен , такива са били и родителите ми .Сужасна сухота се събуждам . Пия вода денонощно , но няма полза . Може ли простатата да е причина , или бъбреците ?Статията е прекрасна . Трябва да се ходи на лекар , няма как .

 3. Здравейте от месец имам този проблем със сухата в устата направих си изследване за диабет кръвната захар беше 5.8 на какво се дължи не пия непуша но пия много малко вода защото обичам без солна храна.Имам асма и високо кръвно .

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *