При задух, рани и колит ще ви помогнат рецепти с медицинска дъвка

Добиваната от храстовидно дърво медицинска дъвка намира приложение в българската народна медицина за редица здравни проблеми

Родината на лечебната медицинска дъвка е някои места в Азия и по Средиземноморието. Тя се добива от храстовидно дърво Pistacia Lentiscus. Тя е известна още и с имената сакъз, мастикова дъвка, чам сакъз, мастикс, хиозка дъвка, арабика. В миналото е била толкова много ценена, че цената й стигала тази на златото.

Добива се от смолата на дървото, в което се правят нарези в основата на клоните, за да изтече по-голямо количество и се събира в някакъв съд или каменни плочи, оставени долу до дървото, където смолата капе.

Лечебната медицинска дъвка се добива от смолата на дърво

Лечебната медицинска дъвка се добива от смолата на дърво

В началото тя е течна, след 2-3 седмици се втвърдява във вид на зърна. Най-качествена е добитата от остров Хиоз. В миналото е използвана и срещу ухапвания от змии.

Българската народна медицина предлага рецепти с медицинска дъвка срещу някои здравословни проблеми като главоболие, колит, гнойни обикновени рани по кожата, задух, сърдечни смущения, напукани пети. Притежава антимикробно и противовъзпалително действие, влияе положително на храносмилателните органи и устната кухина.

Ето някои от рецептите:

При главоболие се счуква иглика и с медицинска дъвка в съотношение 1:1 се варят в литър вода за десетина минути. Взема се по чашка кафейна, 3 пъти преди ядене през деня.

За напукани пети се смесват пчелен восък, медицинска дъвка, мед и зехтин по равни части. Варят се на водна баня, докато се гъста маса и се бърка, за да стане сместа хомогенна. Получава се мехлем за мазане за напукани пети и ръце.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

При рани включително и гнойни се слагат да заврат счукана билка айваджива 6 г, медицинска дъвка 20 г, бял тамян 10 г, зехтин 6 супени лъжици и восък 10 г. Бърка се постоянно до добро разтопяване на съставките. Първо раната се промива със смрадлика и след това се намазва с направения мехлем и се слага марля и отгоре превръзка.

При сърдечни смущения се смилат 4-5 зърна медицинска дъвка, смесват се с две супени лъжици мед и се добавя 100 г почистени, смлени семки от тиква. Разбъркват се и се изяждат по супена лъжица сутрин и вечер преди храна.

При задух – счукват се и леко се препичат 30 броя костилки от праскови и се смесват с половин килограм течен пчелен мед, една пакетче масло краве и медицинска дъвка 50 г. Сместа се изяжда половин час преди хранене, трикратно за деня.

За колит – смесват се мед 200 г, чист зехтин 200 г. медицинска дъвка 20 г, един жълтък от прясно яйце сварен и стрит. Изяжда се 3 пъти на ден 20 минути преди хранене по супена лъжица.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *