Медицинска дъвка (Мастик): Прием, цена, мнения. Дъвчене за отслабване и др.

Какво е медицинска дъвка. Прием и дъвчене. За отслабване, при гастрит и за лечение на хеликобактер пилори. При запек. Мнения. За щитовидната жлеза и при нощно напикаване

Гръцка мастика – първо се сещаме за едноименното алкохолно питие със специфичен аромат. Но то е „откраднало“ името си от дървесната смола, която се влага в него – мастика или мастикс. При досег с въздуха тази смола застива на полупрозрачни късове. Те се дъвчат, откъдето идва и другото й име – медицинска дъвка.

Асоциацията на производителите на гръцка мастика посочват 60 ключови приложения на мастикса, сред които лечение на язвена болест, на стомашни киселини, рак и полово нежелание.

Водещи качества на медицинска дъвка
ВъздействиеСфера на приложение
антибактериалноотлично средство при респираторни проблеми, чисти дихателния път. Унищожава бактерии, витаещи във въздуха, помага в терапията на бронхит, грип и простуда
противовъзпалителноуспешно премахва болка и прекратява процеса на възпаляване, което се дължи на високото съдържание на монотерпени
антисептичноетеричното масло 2 пъти намалява количеството на бактериите в устата (отговорни за зъбен камък), бори се с хеликобактер пилори, причиняващ язва и възпаление в храносмилателния отдел
стягащоизползва се за лечение на язви, рани и лишеи, добавя се в козметични препарати за мазна кожа
за кръвообращениемастикс подобрява оборота на кръвта, свива съдовете, противодейства на съдови звездички и варикозни разширения
противораковопотенциални противоракови свойства показва изследване от 2009 г. по отношение на белодробен рак (редукция на тумори) и за профилактика на рак на простата

Производството на гръцка мастика е концентрирано на о. Хиос, където има идеални климатични условия за мастиковото растение Pistacia lentiscus. Хиос става известен благодарение на тези дървета. Венецианците и генуезците комерсализират мастиката още преди 1000 г. Турците наричат острова Сакъз адасъ, откъдето идва и другото име на дъвката – сакъз.

Впрочем на гръцки «mastichon» означава дъвча. Мастиката е първата дъвка на света, първият освежител за уста. В твърда форма тя е горчива, но след раздъвкване дава освежаващ аромат, който се задържа в устата пове 15-20 мин.

Какво е медицинска дъвка (мастик)?

Мастиковите дървета са разпространени по цялото средиземноморско крайбрежие. Но лечебни качества има само смолата от о. Хиос – там водата извлича вещества от подземни вулкани. Ценната част е кората – от нея изтича дървесен сок. „Избива“ на капки (сълзите на Хиос).

Мастикс - 02

Така се добива ценната смола

Те са:

“Фигурин
 • кръгли, крушевидни или продълговати с крехка кристална консистенция;
 • на цвят са полупрозрачни, пастелно-жълти или бледозелени;
 • при засъхване се покриват с белезникав прах;
 • ароматът е лек, боров, с времето се усилва;
 • вкусът е кедров, силно горчив, но с времето отслабва.

Смолата се събира от юни до август. На всеки ствол се правят 10 – 20 разреза. Сиропът застива за около месец. След това го промиват и сушат. Второто очистване е ръчно. Всеки сезон мастиковото дърво дава 4.5 кг дъвка.

Прием на сакъз (мастикс) и дъвчене

Медиц. дъвка се употребява основно по два метода – или се дъвче, или се смила на прах за влагане в други продукти – например мехлеми за кожни проблеми и напукани пети.

Мастиксът се меле по-лесно в компанията на сол или захар. Така той участва в рецепти за дъвка, сладкиши, ликьори и разбира се – мастика и турската ракъ с анасонов привкус. С мастика се прави и рахат-локум – автентичен турски деликатес.

Как се прави чай от нея

Мастикс участва във формулата на студения чай за бързо приготвяне Tea Route, който се произвежда в 5 вкуса, всички на основата на гръцката специфична смола.

Варене и запарване на смолата в домашни условия не се практикува, защото при висока температура голяма част от ценните й съставки се изпаряват.

Известна е само една рецепта на проф. Мермерски, според която 3 зрънца мед. дъвка се сваряват за 10 мин. в 200 мл вода. Отварката се приема за успокояване на стомаха и против главоболие.

Дъвчене

Медицинск. дъвка се дъвче – така тя постепенно освобождава съставките си и те се усвояват пълноценно. Показано е след няколко сдъвквания мастиксът да се преглътне, за да се поемат всички активни в-ва.

Днес някои производители на добавки екстрахират ценното от смолата и го предлагат под формата на капсула – позната на клиентите и лесна за прием форма.

Рецепти със сакъз

При вътрешни проблеми използването на хиоската смола е съвсем просто – тя се дъвче и преглъща за лечението на гастрит, язва, ерозивни увреждания на лигавиците в храносмилателния тракт, срещу хеликобактер пилори. Дъвче се за нормализиране на кръвната захар и за поглъщане на излишния холестерол.

За външно приложение е необходимо да се приведе към удобна за намазване форма. Правят се мехлеми и кремове за лечението на псориазис, екземи, изгаряния. Мастикс лекува акне, възпаления и раздразнения. Стимулира възстановяването на кожни клетки, зарастването на рани и нормализира секрецията на мастните жлези.

За отслабване

Всяка дъвка помага за отслабване, защото установява контрол върху апетита и дава усещане за ситост. Но истинската прави нещо повече – тя ускорява метаболизма на 120% и зарежда тялото с ценни вещества.

Главното достойнство на мастикса е за подобряване на храносмилането. Сдъвкването му регулира процеса на преработване и усвояване на храната, оптимизира отделянето на стомашен сок. За да се възползваме от тези й качества, трябва да дъвчем дъвката след приемането на някакво к-во храна, а не на гладно.

Освен това медицинската дъвка обеззаразява устата и премахва гниещия дъх от нея. При отслабване често се запуска механизъм на самоочистване, който „ароматизира“ неприятно устата.

Вижте и ТОВА:

Чай Фигурин за отслабване. Мнения, отзиви цена

При хеликобактер пилори

В гастроентерологията с помощта на мастикс се лекуват язвени заболявания на стомаха и дванадесетпръстното черво. В Англия (Нотингам) е доказано, че смолата на мастиковото дърво убива хеликобактер (Helicobacter pylori), която причинява язва и ред други сериозни патологии.

Мастикс - 03

Смолата изтича, но при досег с въздуха постепенно се втвърдява и се получава познатата ни натурална дъвка

Каква е причината за толкова агресивното поведение на хеликобактерията? Тя просто иска да оцелее, като за целта създава за себе си зона с ниска киселинност. Микроорганизмът усилено синтезира ензим, който неутрализира киселината в стомаха и създава комфортна за нея pH. Но заедно с това се отделя амоняк, който поразява клетките на лигавиците, предизвиквайки тяхното възпаление и гибел. Допълнително влияят още няколко агресивни ензими, а е възможно и възникването на автоимунен отговор.

Всичко описано се прекратява с редовното приемане на медицинска дъвка. В началото тя се сдъвква няколко пъти, след което се преглъща. Активните в-ва в смолата се оказват пагубни за бактерията. Постепенно количеството бактерии се редуцира, а стомашната лигавица започва да се възстановява.

Лечебната доза при хеликобактер пилори е 1 мг на ден, прием минимално 14 дни.

При гастрит

Благодарение на силното противовъзпалително действие, мастикс е полезен при всякакви вътрешни възпаления, като се започне от устата (пародонтит), мине се през гърлото (фарингит), хранопровода (езофагит), стомаха (гастрит), червата (метеоризъм, колит) и се стигне до ануса (хемороиди).

При гастрит и другите диагнози също се назначава дъвчете на мастикс по 2-3 зърна наведнъж. След няколко минути раздъвкване смолата се поглъща.

При гастрит е показано и приемането на капсули в примерна доза 2 Х 2 бр. с вода. Капсулите се продават под името Мастикс или Дъвка Мастик.

При запек

Мастиковата смола предотвратява застойни явления в стомаха и червата, предпазва от запек и газообразуване. Това се случва чрез подобряване на преработването на храната за сметка на повишена рефлекторна секреция на слюнка и стомашен сок.

Тук да вметнем, че мнозина вярват в лечебните качества на дъвката при тумори в дебелото и правото черво.

За щитовидната жлеза

Дъвченето на сакъз регулира работата на жлезата и главно синтезирането на хормони.

При нощно напикаване

Медицинската дъвка успокоява хиперактивен пикочен мехур, който често става причина за нощно напикаване. Хиперактивността причинява внезапни позиви за уриниране, които трудно се контролират, незадържане на урина и често уриниране над 8 пъти в денонощие.

При колит

Мастикс съчетава в себе си противовъзпалителни, антигъбични и антибактериални свойства. Смолата е супер ефикасна при огнища на възпаляване, където и да се намират. Ето защо може да се дъвче при видовете колити, включително язвен.

 • Рецепта при остър колит: 120 г мед, 120 мл зехтин, 5 г мастикс. Дъвката се счуква и се събира най-напред със зехтина, а накрая се добавя втечнения мед. Получава се полугъста смес, който се дозира по схема: 10 дни 3 Х 1 ч.л., 10 дни 3 Х 2 ч.л., 10 дни 3 Х 1 с.л. и следва 10 дни почивка. После схемата се повтаря (ако не е настъпило пълно облекчаване);
 • Рецепта при хроничен колит: 2-3 зърна мастикс се счукват и разтварят в сок от цвекло, целина и карфиол. Напитката се приема ежедневно, по 100-150 мл.
С мед при киста

Медицинската дъвка се препоръчва при киста на яйчниците.

Мастикс - 04

Този тип домашни мехлеми обикновено се правят с хвойново масло, защото мастиксът е по-рядък и скъп, но в рецептите може да заеме мястото на която и да е смолиста съставка

Рецептата казва да се приготви смес от мед и медикс. Пропорциите за 3 с.л. мед на 1 пакет дъвка (10 г). Дъвката се стрива на прах и се смесва с меда. Дозата е 1 с.л. на ден. Лечение – 3 – 7 дни.

При миома

Това е едно от малкото заболявания, които се лекуват с отварка на дъвка, а не с директно раздъвкване на смолата. Сваряваме 5 зърна дъвка в 1 ч.ч. вода, като варим 7 минути. Течността се изпива на два пъти през 12 ч.

При кашлица
 • Рецепта №1: Набавяме си 300 мл мед (втечнен), към който прибавяме по 1 с.л. синапено брашно, ленено брашно и мастикс (стрит на прах). Може и същото к-во индийско орехче, настъргано. Сместта се държи на хлад и се приема 3 Х 1 ч.л. Тази рецепта помага при хронично кашляне, както и при инцидентни простуди;
 • Рецепта №2: 1 пак. мастикс + 100 мл мед + 100 г кр. масло +               2 глави млян лук. Лукът и дъвката се смилат, заливат се с 1 ч.ч. вода и врат, докато остане половината течност. Тя се охлажда и прецежда. Към нея добавяме меда и разбитото масло. Дозата е 2 Х 1 ч.л.;
 • Рецепта №3: 4 с.л. свинска мас, 2 с.л. мед, 10 зърна дъвка на прах. Смесваме и разбъркваме добре. Разпределяме дозата за 2 дни, по 4 приема (общо 8 дози).
При затруднено дишане и респираторни болести
 • Рецепта №1: 400 мл мед, 2 пак. мед. дъвка, 5 г бял тамян, 15 листчета индрише, 3 плода лимон с кората. Всичко се стрива и смила до прах и кашообразно състояние. Разтваря се в меда. Дозата е 3 Х 1 с.л., както се поглъща без задържане в устата (тамянът изменя цвета на зъбите);
 • Рецепта №2: 400 мл мед, 100 г кр. масло, 5 пак. мастикс, 30 костилки от праскова. Костилките се препичат и смилат, мастиксът се стрива и всичко се обърква с меда и маслото. Стои на хладно и се поема по схема 3 Х 1 с.л.
Мехлем за рани, раздразнения и напуквания

Вземаме по 25 мл зехтин, пчелен восък и мед. Разтопяваме ги на водна баня и добавяме 1-2 пак. мастикс. Варим малко за сгъстяване и бъркаме да се получи гладка консистенция. Още докато е топъл, изливаме мехлема в подходящо бурканче. Мажем по малко наранените места.

Цена на мастикова смола и откъде?

Съществуват два класа мастикс. Първокласната се нарича «dahtilidopetres», а тази от второ качество – «kantiles». Първата е прозрачна, а втората има примеси.

У нас в аптеките и биомагазините се продават три продукта:

 1. 10-грамови пакетчета Мастикс, производство на Химакс. Цената е 6.50 лв§
 2. 10-грамови пакетчета CHIOS GUM, на гръцки производител Growers Association. Цена 7.50 лв;
 3. 10 г био мастикс от Балев – 9.00 лв.

Друг вариант за приемане на тази ценна гръцка смола е да се вземе дъвка на капсули (екстракт). Ето наличното в аптеките:

 1. Мastika на A – Z MEDICA, 60 капсули 480 мг, за 32.40 лв;
 2. Mastic Gum на Jarrow Formulas, 60 таблетки 500 мг, за 80,00  лв;
 3. Мастиха от Хиос на Power of Nature, 20 таблетки за разтваряне 350 мг, за 17.40 лв;
 4. Mastiha на PharmaQ, 10 дъвки в блистер, поръчка от Гърция.

Още информация и източници на английски: Ползи от медицинска дъвка. * Прием на мастикс (мастик) и странични ефекти; * Приготвяне на сакъз като чай и др.

Противопоказания

Изглежда, че смолата от хиоските дървета няма противопоказания и е полезна за всякакви пациенти. Нито един от цитираните по-горе производители не посочва в своите листовки, указания и етикети някакви противопоказания за използването на продуктите, нито странични нежелателни явления. В интернет също не е описано ограничение, дори при дозирането. Ако вие сте употребявали мастикс и сте получили негативна реакция, молим да споделите в коментарите.

Видео: ето какво съдържа пакетчето Мастикс на Химакс

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Медицинска дъвка (Мастик): Прием, цена, мнения. Дъвчене за отслабване и др.

 1. Моята прабаба винаги държеше медицинска дъвка на зрънца в малка кръгла кутийка. Даваше ни по 1-2, когато слушахме. После се появиха дъвките на пакетчета, а нейната кутийка изчезна. Не знаех, че още се продава такава дъвка.

 2. Мастиката със сакъз, мастикс ли се прави или с анасон? А Узото? Каква е разликата, ако някой каже? Може ли да се добави дъвка в ракията за аромат и какво би станало?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *