Себореен дерматит по лицето, главата, косата, лечение с билки

Себореен дерматит – как се лекува, лекарства, приложение на билки и рецепти от народната медицина. Проявления по лицето, главата и косата.

Съдържание на статията:

Себореен дерматит. По кожата на лицето. По главата. В косата. Лечение. Лечение с билки. Хомеопатия за себореен дерматит. Шампоан. ♠ Крем.

Себореен дерматит.

Себореен дерматит е хронично кожно заболяване, причинено от гъбички от рода Malassezia. Когато себореен дерматит засяга само онези области на кожата, в които се намират мастните жлези (себорейни зони). Това означава, че всички части на главата и тялото могат да бъдат засегнати, с изключение на ходилата и дланите.

Това заболяване засяга от 2 до 5% от населението. Вариант на сухата форма на това заболяване е обикновеният пърхот, който се среща при всеки 6 до 5 души. При хора с имунодефицитни състояния (например при пациенти с HIV инфекция) себореен дерматит се среща в 80% от случаите. Също така, рискът от себореен дерматит се увеличава в случаите, когато пациентът приема определени лекарства. При хората, приемащи психотропни лекарства ( напр. Аминоазин, халоперидол ), заболяването себореен дерматит се развива в 10% от случаите. Той може да се появи дори при новородени, но най-често засяга хора от 20 до 50 години. Високата честота на заболяването пада на 30-35 години, а мъжете страдат от това заболяване по-често от жените.

Най-често неприятният себореен дерматит засяга кожата на лицето (повече от 80% от случаите). На второ място – скалпа (70%), следвана от кожата на тялото (25%).

Интересни факти за себореен дерматит

Има известни и редки заболявания, които са с подобни симптоми като тези на себорейния дерматит. Тези патологии обединяват не само външните признаци на проявление на този вид дерматит, но и локализирането на кожни лезии. Ето защо при липсата на резултати в дългосрочното лечение на себорея, трябва да се има предвид вероятността диагнозата да се определи неправилно.

Една от патологиите, чиято клинична проява е подобна на себореен дерматит, е псориазис. При тази болест пациентът е загрижен за пилинга по кожата на главата и кожата на лицето, което може да прилича на дерматит. Характерна особеност на псориазиса е фактът, че образуванията по кожата не се проявяват така, както при себореен дерматит.

Контактният дерматит е патология, проявленията, на които са подобни на себорея. В някои случаи този тип дерматит може да бъде усложнение при себореен дерматит, а именно реакция на локалното лечение на кожата. Тези заболявания се разграничават от мястото на появата на лезии – контактният дерматит за разлика от себореята не засяга гънките на кожата.

Атопичният дерматит е друга болест от общата категория, симптоматиката, на която е подобна на себореен дерматит. Също така подобни прояви са такива заболявания като лишейна глава, розацея, еритразъм.

Сред редките патологии, чиито прояви са подобни на себореен дерматит, е възможно да се подчертае болестта Latterer-Saiva. Заболяването се проявява под формата на папули, люспи и корички, които се появяват по скалпа. Подобни симптоми има и синдромът на Wiskott-Aldrich. При тази болест в детето през първите месеци от живота, екземата засяга кожата на лицето и главата, огъващите се повърхности. Характерна особеност на този синдром е фактът, че в повечето случаи от него страдат момчетата.

По кожата на лицето.

Себорейният дерматит на кожата на лицето е най-честият. Най-често засяга хора в по-млада възраст, подрастващи и млади хора под 25-годишна възраст. Причината за това е голямата концентрация на мастните жлези в тези области. За разлика от себореята на скалпа, себорейният дерматит на лицето се характеризира със симетрично поражение на кожата.

]
“Фигурин

В началото на заболяването се появяват червени петна по лицето, които след известно време са покрити с жълтеникави плаки. Тези плаки растат в периферията и могат да приемат различни форми. В същото време, те постоянно се лющят и сърбят.

Най-тежкият себореен дерматит се наблюдава при мъжете, които не си бръснат брадите и мустаците. На тези места се наблюдават дебели, големи тромбоцитни плаки, които често напредват към папулите. Често се свързва с инфекцията, до развитието на еритродермия (силно зачервяване и подуване на кожата). Поливането, плаките могат да придобият впечатляващи размери до твърди дискове.

Ако патологичният процес преминава за постоянно, то се развива себореен блефарит. Клепачите са подути, червени, понякога с пукнатини. На ръба на миглите има малки себорейни люспи. Поради това очите на пациентите сутрин често се придържат като слепени.

По главата.

Ранен симптом на себореен дерматит на скалпа е пърхотът. Той е симптом на сухата форма на себорея, която се наблюдава в началните етапи. Първоначално се наблюдава сух, раздразнен скалп. Пилингът в този случай е силно люспест. След това люспите се сгъстяват и образуват корички, които покриват значителни повърхности на главата. Ако се присъедини и бактериална инфекция, има многобройни абсцеси, които са възпаление на космения фоликул.

Поражението на скалпа не е симетрично, а е дифузно. Коричките напоени със себум, са прикрепени към основата на косата. След това, ако коричките паднат, това става заедно с косата. Ето защо, косата бързо започва да изтънява, оредява и пада.

По косата.

Себореен дерматит в косата по скалпа първоначално се появява в суха форма, която се придружава от появата на пърхот. На следващия етап от заболяването на скалпа има области на зачервяване, което е придружено от неприятни усещания и сърбеж.

При разчесване на кожата на главата може да се получи кървяща рана, която когато се присъедини към вторичната инфекция, започва да трупа гной и това води до абсцес. Косата бързо се омазнява, особено в основната си част, и пациентът започва да забелязва, че той е трябвало да мие косата си по-често, за да бъде външния вид чист.

По-нататък върху областите на възпаление се появяват плаки с млечен или жълт цвят, които постепенно се разширяват. Люспите на плаките могат да бъдат ненатрапчиви, малко забележими и залепени заедно със себума между тях и кожата на главата. При изстъргването на такива люспи по главата, се откриват възпалени места с червена кожа.

С напредване и дългосрочен курс на себореен дерматит на загубата от скалпа на косата се засилва, а в някои случаи се появява и области на оплешивяване с различни размери.

Когато възпалението спира, растежът на косата в тези области като правило се възобновява.

Лечение.

Основните характеристики на симптомите на заболяването са:

 • форма на проявление (пилинг на кожата, зачервяване, сърбеж, загуба на коса);
 • зони на поражение (главата, гърдите, лицето, гърба, около ушите);
 • скорост на разпространение (дни, седмици, месеци);
 • честота на поява (веднъж месечно, веднъж годишно, постоянно).

В общия преглед на пациента, дерматологът изследва засегнатите области на кожата, лимфните възли в областта, космените фоликули, прогнозираното разпространение на кожни лезии, наличие на възпаление, надраскване, сухота на цялата кожа, еластичност на кожата.

Основната точка на диагнозата е дерматологичен преглед, който е подробно изследване на кожни лезии. Усещане и лечение на кожни образувания (понякога дори с помощта на лупа), лекарят определя размера, формата и цвета на всички патологични елементи.

Като правило диагнозата себореен дерматит не е трудна и се основава на дерматологичен преглед. Въпреки това, лекарят може да предпише допълнителни тестове и съвети от други специалисти. Това се прави, за да се определи причината за заболяването и допълнителните тактики за лечение.

Анализите за допълнително изследване на себореен дерматит са:

 • кръвен тест за глюкоза (захар);
 • кръвен тест за хормони;
 • преглед на фекалиите за дисбиоза.

Пациентите с диабет са изложени на риск, тъй като при тази патология имунната система страда много. Ето защо много често дерматологът препоръчва да се проверява нивото на кръвната глюкоза. Обикновено нивото на глюкозата на гладно не трябва да надвишава 5,5 милимола на литър. Концентрацията на глюкозата над това ниво се счита за патология.

Също така, за да се идентифицират причините за себореен дерматит, се изследва хормоналният фон на пациента. За тази цел се определя преди всичко концентрацията на тестостерон и неговите производни в кръвта на човек. При възрастен мъж (от 17 до 18 години и по-възрастен) нормалната концентрация на тестостерон варира от 9 до 27 нанолама на литър. При жена тази концентрация е 0,2-2,9 наномола на литър. Въпреки това, при 20-30% от мъжете концентрацията на тестостерон е в рамките на нормалния диапазон, докато концентрацията на неговия активен метаболит дихидротестостерон надвишава нормата десетки пъти. Поради това се изследва и концентрацията на дихидротестостерона. При възрастен мъж, концентрацията на дихидротестостерон е от 250 до 1000 нанограма на литър.

Проучването на фекалиите за дисбиоза помага да се оцени състоянието на чревната микрофлора. Интестиналната микрофлора е индикатор за състоянието на чревната лигавица и нейната работа като цяло.

Ако се открият патологични промени в тестовете, определени от дерматолога, могат да бъдат консултирани други специалисти. Най-често това е лекар-ендокринолог – за повишено ниво на глюкоза, тестостерон; гастроентеролог – за подозрение за патология на стомашно-чревния тракт.

Препарати за лечение на себореен дерматит

Лечението на себореен дерматит изисква многостранен подход и дълъг период от време. Лечението се извършва локално с помощта на шампоани и мехлеми и вътрешно с помощта на инжекции и хапчета.

Групи лекарства, предписани за себореен дерматит:

 • антихистаминови и хипонаситизиращи средства;
 • противогъбични лекарства ;
 • глюкокортикоидни лекарства;
 • кератолитични средства (препарати от цинк, салицилова киселина);
 • антибактериални лекарства.

Антихистамини и хипонаситизиращи агенти

Тази група лекарства се предписва за намаляване на сърбежа, зачервяването и подуването. Препаратите от тази категория се предписват под формата на таблетки за не повече от 7 до 10 дни.

Антихистаминовите лекарства включват Клемастин, Хлоропирамин, Лоратадин. Те имат подчертан антипрутичен ефект и облекчават възпалението. Хипонаситизиращите средства са калциев глюконат и натриев тиосулфат. Тези лекарства се предписват като интрамускулни или интравенозни инжекции.

Противогъбични лекарства

Антифунгалните лекарства формират основата на лечението на себореен дерматит. Те спират интензивното възпроизвеждане на гъбички Malassezia, като по този начин допринасят за възстановяването. Антифунгалните лекарства се предлагат под формата на шампоани, мехлеми, таблетки. При леки и умерени форми лекарят препоръчва локално лечение, т.е. мехлеми или шампоани. При тежки и екстензивни форми на себореен дерматит като правило се предписва системно приложение на противогъбични лекарства.

Антифунгалните лекарства са Клотримазол, Кетоконазол, Флуконазол. Те могат да се произвеждат и в комбинация с глюкокортикоиди.

Глюкокортикоидни препарати

Тези средства се предписват в явен възпалителен процес. При себореен дерматит, глюкокортикоидите се използват под формата на кремове и мехлеми за външна (локална) употреба. В тежки случаи, те се прилагат системно под формата на таблетки. Категорията на тези лекарства включва Беклометазон, Хидрокортизон. Много често те се освобождават в комбинация заедно с противогъбични средства – Беклометазон + Клотримазол или заедно със салицилова киселина – Мометазон + салицилова киселина.

Кератолитични средства

Тези лекарства са предписани с цел омекотяване и премахване на рогови люспи и плаки. Като кератолитичен агент са използвани лекарства салицилова киселина, цинк, карбамид, Те допълват основното лечение на себореен дерматит с противогъбични средства.

Антибактериални лекарства

Тази група лекарства се предписва за усложнение на себореен дерматит с бактериална инфекция. За тази цел предписвайте антибиотици от серията на тетрациклините (метациклин), както и комбинирани препарати като Олетритрин и Метронидазол. Първоначално антибиотиците се предписват в шокова доза, след което дозата се намалява. Например, лечението започва с 1000000 единици (единици на действие) на ден, и след това се премиавае към 250,000 единици.

В допълнение към мехлемите и шампоаните има душ гелове с противогъбично действие. Те са подходящи в случай на себореен дерматит на тялото и гънките.

Трябва да се помни, че себорейният дерматит е проява на неизправности в тялото. Следователно лечението трябва да бъде изчерпателно и да включва лечение на основното заболяване. Това са коректори на имунната система (имунофан, имунал), пробиотици (линекс), лекарства против свръхчувствителност (омепразол). Основната роля при премахването на причините за себореен дерматит се дава на корекцията на хормоналния фон. По правило корекцията се извършва с орални контрацептиви, съдържащи естрогени. Тези лекарства включват Диане-35, Минизистон-20, Ярина.

Тъй като стресът е един от основните провокиращи фактори за себореен дерматит, не трябва да забравяме корекцията на емоционалния фон. При леки неврози предписват анксиолитични лекарства и адаптогени. Първият включва Алпразолам, Диазепам, на втория – препарати на основата на женшен, тинктура на елеутерокок, пантокрин. При изразените депресивни състояния, провокирани от козметичен дефект или по други причини, се определят антидепресанти. За общия възстановителен ефект се правят разходки на открито и пълноценен сън.

Диета

Много експерти смятат, че необходим компонент за лечение на себореен дерматит е също диетата, Това становище не се провежда от всички дерматолози, но правилното и балансирано хранене отразява функционирането на червата и следователно на кожата. Спазването на специална диета е ключът към дългосрочната ремисия. Препоръчва се ограничаване на храни, богати на мазнини и подправки. Особено внимание трябва да се обърне на естествените продукти, съдържащи фибри, тъй като това е средство за предотвратяване на запека. Замразените напитки, сладки и алкохол трябва да бъдат напълно изключени.

Ако себорейният дерматит е придружен от аномалии на червата или стомаха, тогава диетата трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар. Специално внимание се отделя на дажбата при язва на стомаха и колит

Лечение с билки.

Народните препарати за борба със себореен дерматит са:

 • отвари;
 • настойки;
 • мехлеми;
 • компреси;
 • средства за перорално приемане.

Отвари

Направени на базата на естествени компоненти, те се използват за втриване в кожата с дерматит и изплакване на косата. Всички отвари независимо от състава, имат кратък срок на годност. След 2 – 3 дни продуктът губи полезните си качества. Удължаването на периода на използване на отварите може да става с прехвърлянето им в специални форми и замразяването на продукта. Билковият лед може да се размразява, ако е необходимо, или да се използва в оригиналната си форма за втриване на засегнатите области. Отделенията се препоръчват за лечение както на мастен, така и на сух себореен дерматит.

Отвара от салвия

За да се подготви инфузия от градински чай, трябва да се смели лъжица от листата на растението (сухи или пресни) и се залива с вряла вода 250 милилитра. Съставът да се доведе до 60 – 70 градуса, добавя се супена лъжица (30 грама) мед от естествен произход и се прецежда. С това средство трябва да се избърсват зоните на кожата с дерматит. Преди употреба, загрявайте отварата до температура 30-35 градуса. Инфузията със салвия помага да се намали сърбежът и сухотата на кожата.

Отвара от дъбова кора

За отварата е необходимо в един термос да се сипят 3 супени лъжици (100 г) от дъбова кора и 2 чаши гореща вода (половин литър) и се оставят за няколко часа. Когато увеличавате или намалявате количеството на основната съставка, трябва да наблюдавате пропорцията от 1:5. Преди употреба, медът се добавя към отварата в количество от една чаена лъжичка (15 грама) на чаша течност (250 милилитра). С отварата от кората на дъб, трябва да избършете засегнатите области на тялото или да се нанесе по главата и да се втрива. След прилагане на косата на това лекарство след половин час тя трябва да се изплакне с топла, чиста вода.

Отвара на базата на лайка, невен и живовляк

Невен

Невен

Растенията, включени в тази отвара, имат подсушаващ и лечебен ефект върху кожата, засегната от себореен дерматит.

Продуктите, необходими за подготовката на това народно лекарство са:

 • цветове от лайка – 1 супена лъжица ( 30 грама );
 • цветове от невен – 1 супена лъжица ( 30 грама );
 • листа от живовляк – 1 супена лъжица ( 30 грама );
 • вода – 1 чаша ( 250 милилитра ).

Използвайте растенията в суха форма, като предварително ги смелете. Сушените суровини трябва да се нагорещят с вряща вода и да се оставят за една нощ да се запари. С отварата трябва да се избърсва кожата в местата на дерматит. Увеличете ефекта на това средство, като го използвате под формата на превръзки за подсушаване. За да направите това, превръзката сгъната на няколко слоя, трябва да се накисва с отварата и да се постави върху кожата. Тъй като превръзката изсъхва, тя трябва да бъде отново навлажнена. Повторете това действие 20 до 30 минути. При нанасяне на отварата върху скалпа, не е необходимо той да се измива.

Отвара от оман, репей и жълт кантарион

Бял и черен оман за себореен дерматит

Бял и черен оман за себореен дерматит

Използвайки тази отвара за себореен дерматит за намаляване на сърбежа и лющенето на кожата.

Компонентите на това народно лекарство са:

 • оман (коренище) – 2 супени лъжици;
 • репей (коренище) – 2 супени лъжици;
 • жълт кантарион (цветове и листа) – 1 супена лъжица;
 • вода – 2 чаши (500 милилитра).

Растенията трябва да се използват в суха, нарязана форма. Растителните суровини трябва да се залеят с вода и да се задушат във водна баня за 15 минути. Отварата може да се използва за изплакване на скалпа и втриване на местата с дерматит.

Тинктури

Приготвените билкови екстракти и алкохолни тинктури имат антисептичен ефект и ускоряват процеса на регенерация на кожата. Трябва да се има предвид, че интензивното използване на такива народни средства може да доведе до суха кожа. Следователно по време на прилагането, е необходимо да се следват препоръките в предписанието за схемата на употреба на лекарството. Ако в предписанието не се посочва кой тип себореен дерматит е предназначен за лечението, необходимо е да се ръководи от определени принципи.

Правила за избор на тинктури за лечение на себореен дерматит:

 • тинктури, в състава на които няма мазна основа, трябва да се използват за лечение на мастен себореен дерматит;
 • народни средства, които съдържат рициново масло, зехтин или масло, могат да бъдат използвани за борба със сух себореен дерматит.

Тинктура от жълт кантарион

Жълт кантарион

Жълт кантарион

Като основна съставка на тинктурата трябва да се използват сушена билка жълт кантарион и етилов алкохол с висока чистота (най-добрият вариант е спирт). В стъклен или керамичен съд налейте 2 чаши алкохол (500 милилитра) и добавете 3 супени лъжици билкова съставка (100 грама). Поставете на място, което изключва пряко излагане на слънчева светлина за 7 дни. Преди употреба, тинктурата трябва да се разрежда с чиста вода в съотношение 1:1. С това средство трябва да се намазват зоните на кожата веднъж на ден.

Тинктура от черупки на орехи

Събирането на орехи за приготвяне на тинктурата е необходимо по време на тяхното узряване (септември – октомври). Като суровина се използва зелената коричка на орерхите, която първо трябва да се изсуши във фурната или на слънце. След като черупката е изсъхнала, тя трябва да бъде смеленма с кафемашина. Допълнително 100 грама черупки трябва да се залеят с литър водка или алкохол (40 градуса) и да престои 14 до 20 дни. Тинктура от орехи се втрива в скалпа, преди да се измие косата. Използвайте средството не повече от два пъти седмично.

Тинктура с алое и зехтин

Алое Вера за себореен дерматит

Алое Вера за себореен дерматит

За да приготвите тинктури на основата на алое, трябва да използвате само качествени натурални съставки, които трябва да купите в аптеки или специализирани пунктове за продажба. Също така трябва стриктно да спазвате инструкциите за приготвяне на продукта и количеството суровини, посочени в рецептата.

Продуктите, които съставляват тинктурата са:

 • нерафинирано зехтин – 5 грама (1 чаена лъжичка);
 • Алое (сок) – 20 милилитра (1 супена лъжица);
 • алкохолна тинктура от невен – 10 милилитра (2 супени лъжици);
 • натурален пчелен восък – 5 грама;
 • етерично масло от здравец – 0.3 грама (5 капки);
 • балсам „Златна звезда“ – 1 грам (една четвърт от стандартната кутия, в която се произвежда лекарството);
 • дестилирана вода – 100 милилитра;
 • лимонена киселина – 1 щипка.

На водна баня е необходимо да разтопите пчелния восък и балсама “ Златна звезда“. След това добавете зехтин и растително масло. Важно е да не се допуска варенето на сместа, тъй като в този случай полезните свойства на съставките значително намаляват. След отстраняване на състава от огъня, е необходимо да се въведат в него сок от алое, тинктура от невен, лимонена киселина и вода. За 10-15 минути, тъй като съставът ще се охлади, той трябва да бъде интензивно разбъркан или бит, така че водната база на продукта да не се отделя от маслото. Нанесете тинктурата на влажна коса за 40 минути. Измийте продукта с топла вода и неутрален сапун.

Тинктура с брезов катран

Системното използване на това народно лекарство за себореен дерматит на скалпа помага да се намали сърбежа, лющенето и възстановяването на еластичността на засегнатата кожа.

Компонентите на тинктурата са:

 • брезов катран (закупени в аптеки или билкови-магазини) – 10 грама;
 • рициново масло (присъства в продажба в аптеките и козметичните магазини) – 20 грама;
 • алкохол 40% (може да се замени с водка без бои и ароматизиращи добавки) – 100 милилитра.

Всички съставки трябва да се смесват и да се втриват в скалпа няколко часа преди измиване на косата.

Тинктура от невен и рициново масло

Тинктурата от невен, която е съставна част на това народно лекарство, може да се приготви самостоятелно или да се закупи в готов вид. За да го направите трябва да залеете 2 супени лъжици сушени цветове от невен със 100 грама алкохол, чиято сила е 40 процента, и да престои за една седмица.

Добавете рициновото масло към подготвената или закупената тинктура от невен, което трябва да бъде в съответствие с вида на заболяването. При сух себореен дерматит съставките трябва да бъдат смесени в еднаква степен. При маслен дерматит – към десет части от тинктура от невен, добавете една част от рициново масло. Преди употреба продуктът трябва да се разклати и да се постави върху засегнатите места с памучен тампон. При себореен дерматит на скалпа, тинктурата трябва да се прилага със специална четка за няколко часа преди измиване на косата. Невенът има антибактериален ефект и помага да се предотврати развитието на инфекция. Рициновото масло овлажнява и подхранва кожата, активно се бори със сухота и сърбеж на кожата.

Тинктура от прополис (пчелен клей)

Прополисът трябва да се почисти от примеси, да се залее с алкохол (40 процента) и поставете за 3 – 4 дни на място, защитено от светлина, разклащайки съда от време на време. След като прополисът е напълно разтворен, е необходимо да се отстрани восъка, който е изплувал на повърхността и да се филтрира течността със специална хартия или марля.

Билки и рецепти от народната медицина за себореен дерматит.

Билки и рецепти от народната медицина за себореен дерматит.

Правила за използване на тинктура на прополис:

 • на кожата на главата продуктът се нанася с четка за боядисване на косата по протежение отпред назад. за обработка на други части на тялото можете да използвате памучен тампон;
 • тинктурата трябва да се използва преди лягане, защото непосредствено след приложението й се образува коричка на кожата, което причинява дискомфорт през деня;
 • на следващия ден след с приложението е необходимо да се избърсва обработената кожа с алкохол или водка, за да се премахне филма;
 • процедурата трябва да се провежда два месеца (всеки ден), след което е необходимо да направите пауза за 8-10 седмици.

Мехлеми

Мехлемите според народните рецепти за борба с това заболяване се правят на базата на маслена основа и растителни компоненти. Ето защо тези средства могат да се използват за лечение на всички видове себореен дерматит. Като се има предвид, че съставът не включва кремове с консерванти (вещества, които инхибират развитието на микроби в продукта), а съхраняването на мазта трябва да бъде в херметически затворени съдове в хладилник. Не е необходимо да приемате лекарството с ръка, но със специална шпатула.

Жълт кантарион

За да се направи мехлем е необходимо да се приготви сок от жълт кантарион. За да направите това, смелете прясно растение в миксер и изцедете сока с марля. След това сокът трябва да бъде поставен на бавен огън и да се изпари влагата, докато оригиналното количество се намали наполовина. Измерва се количеството на сока с мерилна чаша и се добавя разтопеното масло (най-малко 72 процента мазнина) в размер на 1 част до 4 части течно масло. Охлаждайте съставките и се мажете три пъти на ден.

Мехлем със златен мустак и зехтин

Основният компонент на това народно лекарство е сокът от златен мустак. Готовият сок може да бъде закупен или приготвен вкъщи. За да направите това, трябва да смелете листата на растението в миксер (филизите и стъблата не се използват) и прецеждане на получената каша с марля. След приготвянето на сок от златен мустак, трябва да пристъпите към приготвяне на мехлема.

Съставките, които са необходими за приготвянето на мехлема:

 • сок от златен мустак – 1 супена лъжица (15 милилитра);
 • бебешки крем – 1 супена лъжица;
 • тинктура от валериан – 1 чаена лъжичка (5 милилитра);
 • зехтин – 1 супена лъжица (15 милилитра).

Всички компоненти трябва да се комбинират и да се смесят интензивно. Мехлемът трябва да се прилага върху болните области на кожата на тънък слой няколко пъти на ден.

Мехлем на базата на червена боровинка

Препоръчва се за лечение на себореен дерматит от всички видове. Съставките на тези народни компоненти подхранват и овлажняват кожата, засегната от дерматит, както и предотвратяват развитието на инфекции.

Компонентите на мехлема са:

 • сок от червена боровинка (прясна) – 50 милилитра;
 • вазелин (козметичен или обикновен) – 200 грама.

За да направите този продукт, трябва да вземете 200 – 300 грама плодове и да ги залеете с вряла вода. След това, боровинките трябва да бъдат смачкани и изцедени от сока с марля. Вазелинът трябва да се стопи и да се смеси със сок от червена боровинка. След като състава се охлади, трябва да се намажат лющещата част на кожата.

Хомеопатия за себореен дерматит.

Хомеопатията  е отхвърлена оот повечето лекари, а други са й фенове. За тези, които искат да я ползват трябва да потърсят лекар хомеопат, да им изпише лекарството. Ето някои от използваните за себореен дерматит: Туя, Сулфур, Силицеа, Уртика уренс и Апис мелифика.

Шампоан.

Фридерм  – неговото активно вещество е цинков пиритион. В началото 10 – 14 дни се използва двукратно през седмицата. След това веднъж седмично през втория месец. Втрива се върху мократа коса и се втрива в пяната за около 5 минути.

Себозол – активното му вещество е кетоконазол.

Унищожава гъбичките и предотвратява допълнително възпроизвеждането им върху кожата. Регулира работата на мастните жлези. Елиминира пилинга и дразненето. Може да се намери на цена 15,17 лева за 150 мл.

Skin-Cap –  Той има антимикробно и противогъбично действие, помага за предотвратяване на образуването на плаки и люспи.

Крем.

Крем Низорал е сред най-известните и препоръчани кремове. Подходящ е за лечение на инфекции и гъбички. Нанася се еднократно през деня в засегнатите места по кожата и около тях. Подобрение се очаква да настъпи след около 4 седмици. Съдържа кетоконазол.

Още за лечение на дерматит – ТУК, и за видовете му – ТУК, и за народна медицина за болестта – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *