Синузит – домашно лечение с народни рецепти, билки и лекарства

Домашно лечение с народни рецепти, билки и с лекарства на синузит. Това може да Ви е от полза за справяне  с проблема.

Възпалени синуси. Симптоми, подробно. Запушен нос без секрет. Хрема. Световъртеж. Болки в челото, главоболие. Лош дъх от носа. Заразен ли е. Лечение: Как се лекува синузит.

Лекарство, антибиотик. Цинабсин. Ибупром Синус. Хомеопатия. Цитросепт. Физиологичен разтвор, морска вода, морска сол. Антибиотични капки за нос. Черни капки. Народно лечение, билки. Ванга. Хрян. Инхалации: с лайка и сода. Прополис, мед. Див кестен. Петопръстник. Шведска горчивка. Дива циклама. Шуслерови соли. Клеева тинктура. Морска краставица. Нагревки, физиотерапия. Инфрачервена лампа. Виетнамско чудо. Синузит при деца. При бременност. Хроничен синузит. Остър синузит. Синуси и зъби. Полипи, кисти в синусите. Гной в синусите. Отпушване на носа. Пункция. Операция. Алергичен синузит.

Възпалени синуси.

Възпалението на синусите (запълнените с въздух кухини около носа) обикновено причинено от инфекция се нарича синузит. Заболяването се среща сред всички възрасти и все повече хора страдат от него.

Според статистиката за Европа около 10 млн. души се разболяват всяка година. То се причинява от различни видове болестотворни бактерии, гъбички и вируси и алергии. За неговото развитие от значение са формата на синусите, наличието на полипи, по-трудното отичане на секретите и имунната система.

По-често се среща през есента, зимата и началото на пролетта. При почти всяка по-остра хрема (ринит) се получава и леко възпаление на синусите, но то оздравява заедно с нея.

При синузит се получава възпаление на синусите с инфекция

При синузит се получава възпаление на синусите с инфекция

Симптоми на синузит, подробно.

За заболяването синузит най-срещаните симптоми са болки в главата, скулите и очите. Обикновено те се усилват при навеждане и обръщане настрани на главата.

“Фигурин

При по-тежка форма на болестта се наблюдава висока температура, отпадналост, запушен нос, зачервено гърло, неразположение, отделяне на секрети, болки в мускулите и близките до тях стави, отоци около очите и под тях, кашлица.

В по-редки случаи се получава подуване на лимфните възли на шията, влошено обоняние, безапетитие, заглъхват ушите, лош дъх излизащ от устата на болния.

Синузитът е остър, ако продължава за кратък период от време.

Острата инфекция обикновено е част от настинка или алергия.

Ако вашата синузитна инфекция продължава повече от осем седмици, или продължава да се появява отново, това би означавало, че имате хронична инфекция. Много симптоми на инфекцията на синусите са общи както за острата, така и за хроничната форми. Най-правилният начин със сигурност да се разбере дали имате инфекция, за да се намери причината и да се лекува, е да се прегледате от специалист.

Един от главните симптоми на синузит е главоболието

Един от главните симптоми на синузит е главоболието

Най-честият симптом на синузит, и обикновено най-неприятният, е болката.

Имате няколко различни синуси над и под очите си и зад носа. Всеки от тях може да бъде засегнат, когато имате инфекция на синусите.

Възпаление и подуване в синусите причинява болка с тъпо налягане. Може да почувствате болка в челото, около носа, в челюстната горна част и зъбите, или между очите си.

Болката от инфекция на синусите не е слаба и запушването на носа не е никак приятно. Когато имате инфекция на синусите, ще се наложи да издухвате носа си често и се отделя зеленикаво-жълт секрет.

Това идва от заразените синусите и каналите във вашите носни проходи. Изпускането може също така да заобиколи носа и да се стича в гърлото. Може да почувствате гъделичкане или сърбеж по задната част на гърлото. Това се нарича постназална секреция.

Сравнително силният натиск и подуване в синусите може да отекват в целият Ви череп и да Ви остави с масивно главоболие. Болката може да се появи на места, където може да не сте очаквали. Болката в синусите може да предизвика болки в ушите, в челюстите и бузите и зъбобол.

Главоболието от синузита често е в най-лошата си проява на сутринта, защото течности са били събирани през цялата нощ. Вие също можете да претърпите влошаване на главоболието, когато температурата на вашата среда се промени внезапно.

Един от видовете синузит е така наречения сфеноидален синузит. Той е възпаление на сфеноидалния синус и от него се получават болки зад очите, които могат да продължат към горната част на главата и към тила. Сфеноидалните синуси се намират в сфеноидалната кост под хипофизата, в основата на черепа.

Запушен нос без секрет.

Една разновидност на хроничната хрема е сухата хрема. Тя се характеризира с образуването на повече сухи кори, обикновено разположени в самото начало на носа. Обикновено няма изтичане на секрет. Носът е доста запушен сякаш е защипан с щипка. Така наречената суха хрема може да е придружена и със суха кашлица. От затрудненото носово дишане, може да се стигне до болка в гърлото и фарингит. Напълно възможно е и да се повиши телесната температура.

Хрема.

Когато носът Ви често се запушва, дори и да няма секрет като при хрема, много е вероятно това да е синузит. Може да е синузит, но много вероятно е също да бъде и хипертрофична хронична хрема. Много хора си мислят, че не е хрема, но прегледът при специалист често показва, че е точно това заболяване. По правило изтичането на секрет от носа е симптом на хремата.

Световъртеж.

Един от симптомите за синузит е появяващият се от време на време световъртеж. Той може да се получава освен от него и от ошипяването от остеохондроза и обикновено, когато двете заболявания се срещат заедно. Световъртежът се получава от засягане на ухото. Това често се случва при синузит, но хората не отдават значение на болестта и предполагат, че е от нещо друго.

Болки в челото, главоболие.

Главоболието е симптом на всички видове синузит, а по-специално когато са засегнати фронталните синуси имаме болки и в челото. Те са разположени отпред в челната част на черепа над очите. Този вид се нарича фронтален синузит.

Лош дъх от носа.

Лошият дъх от носа е един от симптомите на синузита. Той се получава в следствие на възпалителния процес в синусите и струпаните патогени в тях. Между очите и носа има едни синуси наречени етмоидални. Когато те са болни и имат гной или друга течност се получава лошия дух от носа. Този вид синузит се нарича етмоидален.

Заразен ли е синузитът.

Заболяването синузит не е заразно, но тъй като се появява след настинка, то трябва да се има отпред вид, че микробите, които я предизвикват се предават по въздуха като зараза. Затова е добре да се пазите от настинка и да не се заразите от заразни болести.

Лечение на синузит.

Ако лечението назначено от лекаря специалист оториноларинголог не помогне за излекуването на болния до 10 дни, се пристъпва към терапия с антибиотици. Освен тях, за лечението се използват и кортикостероиди и назални спрейове. Понякога се налага и хирургична операция на синусите. Редовният проблем с антибиотиците съществува и за синузита. Бактериите стават резистентни към тях и какво лечение ще се проведе, решава лекаря. Целта на лечението е да спадне отока от възпалението, изчистване на инфекцията, възстановяване на предпазващият лигавицата мукоцилиарен клирънс и изчистване н синусите от секрета.

Как се лекува синузит.

Много хора приемат, че синузитът не е сериозна болест и дори не го считат за такава. Някои търсят лекарска помощ, а други го изкарват на крака и съвсем не се грижат за здравето си. Тази немарливост е опасна, защото са възможни сериозни усложнения. Например може да се стигне до изменение на зрението или до неговата загуба, главоболие, а има и един случай на смърт в България, поради небрежно отношение към здравето, един пациент е получил възпаление на мозъка и починал.

Синузитът се лекува комплексно. Прилага се терапия като лекарят проверява докъде семе развила болестта, какви бактерии са предизвикали инфекцията и назначава лечение. Синусите трябва да се изчистят от секретите и гнойта, прилагат се, ако е необходимо противогъбични медикаменти, антибиотици, пункции и хирургична операция. В по-ранен етап на болестта е от полза и народната медицина.

 Антибиотик за синузит – Амоксил

Антибиотик за синузит – Амоксил

Лекарство, антибиотик за синузит.

От лекарствата се използват противогъбични препарати и антибиотици – амоксицилин, клотримазол, оксицилин, квиналол. Медикаментите за прочистване на синусите от секрети и гной се изписват от специалист. Подходящи за лечение са антибиотиците от типа клиндамицин, линкомицин, геломиртол. Прилагането на капки Ксилометазолин за малко повече от няколко дни е опасно, защото може да доведе до нежеланата хипертрофия на лигавицата. Те не са антибиотик, но трябва да се има пред вид това и за другите негови противопоказания. Ползват се и в съчетание с антибиотика Ципрофлоксацин с добавяне на ампула гентамицин към капките.

Едни от най-добрите антибиотици срещу болестта са: Амоксицилин –  от групата на пеницилиновите, Моксифлоксацин – нов антибиотик,  Котрим  – при непоносимост към пеницилиновите антибиотици, Азитромицин известен и с друго име – Зитромакс –  от рода на антибиотиците наречени макролиди. Проблем е, че бактериите стават резистентни към този вид лекарства.

Цинабсин.

Цинабсин е хомеопатичен препарат за облекчаване на симптомите от синузит като сълзене на очите, главоболие, невралгична болка, сънливост. Съдържа лактоза и не е за хора страдащи от алергия към пшеницата, за болни от левкемия, левкоза, туберкулоза, автоимунни заболявания, автоимунни заболявания, възпалителни заболявания на съединителната тъкан, мултипленна склероза, хронични вирусни заболявания СПИН и други.

Лекарства за синузит - Ибупром Синус

Лекарства за синузит – Ибупром Синус

Ибупром Синус.

Ибупром Синус действа противовъзпалително, облекчава болката, понижава температурата и намалява отока на носа. Помага и при грип и простуда за намаляване на симптомите като главоболие, запушен нос, мускулни болки, висока температура, възпалено гърло.

Хомеопатия при синузит.

Хомеопатията не се одобрява от много лекари, но се и използва въпреки доказателствата против нея.

Sticta pulmonaria е лекарство за фронталните синуси, болки в оса и челото и ри суха хрема.

Kalium bichromicum е за максиларни синузити, когато секретът от носа се отделя трудно и когато той е лепкав и болестта действа на децата са зиморничави.

Kalium iodatum – за дразнеща и водниста хрема, подут нос, сълзене и парене на очите, болки във фронталния синус и засилване на симптомите при излизане навън.

 Хомеопатичен медикамент за синузит - Цинабсин

Хомеопатичен медикамент за синузит – Цинабсин

Лекарите хомеопати твърдят, че лекарствата им действат бързо. За рецидивиращи синузити се изписват Силицея, Арсеникум албум, Пулсатила, Калкарея карбоника, Ликоподиум, йод, фосфор и други. Лекарството Цинабсин е известно като стимулант за нашата имунна система и може да се използва за хроничен синузит. То съдържа билката ехинацея. Най-често използваният хомеопатичен медикамент за хроничен синузит е Туя окциденталис.

Цитросепт.

Цитросепт е много добър и предпочитан пред хомеопатичните лекарства природен антибиотик. При синузит и хрема се слагат капки. В една лъжица вода преварена се слагат 2 капки. От тази течност се капват с капкомер по 3-4 капки, предварително главата се дава назад и се запушва носа след слагането на капките за 20-30 секунди като така те се задържат в него. Носът се изчиства от секрети. Процедурата се прави 3 пъти през деня. Вътрешно също се вземат по 3 пъти, както се препоръчва  по 7-15 капки.

 Морска сол се използва за лечение на синузит

Морска сол се използва за лечение на синузит

Физиологичен разтвор, морска вода, морска сол.

Може да се прави промивка на носа с физиологичен разтвор от сол и вода – 0,9%. Продава се като гел и спрей, а може и сами да си го направите. Подходящ е също за деца и бебета. Подобен ефект има и морската вода, но и с морска сол сами бихте могли да си го направите, като я разтворите във вода. За тази процедура се продават в аптеките специални порцеланови канички, с които се излива в ноздрите разтворената морска сол. Морската сол е способна да убива гъбички и затова се използва и в кулинарията като консервант.

Антибиотични капки за нос.

Те се изписват само по лекарска преценка и могат да се слагат и на деца, според предназначението им.

Черни капки.

Това са капки с антибактериално действие, в състава, на които има колоидно сребро. Те са полезни за хрема и синузит и е желателно да присъстват във всеки дом през студените месеци. Те дезинфекцират и мястото, където са капнали от тях и унищожават вредните микроорганизми. Наименованието на продукта с колоидно сребро се нарича Коларгол и е известен като ”черни капки”.

Народно лечение, билки против синузит.

Едно от средствата препоръчани от народната медицина е мед с ябълков оцет. В чаша топла вода се слагат 2 супени лъжици ябълков оцет и една чаена лъжица пчелен мед. Препоръчва се 3 пъти всеки ден в продължение на 5 дни. Помага в началния етап на болестта.

За източването на събраната течност в носа е от полза и подправката лют червен пипер. Тя стимулира имунната система, намалява подуването, самото възпаление и подобрява циркулацията. Отново в чаша топла вода се разтваря лъжичка от подправката и се изпива няколкократно. Заедно с това можете и да вземате и по една доза с мед. Просто към напитката се добавя и лъжичка мед.

Терапия с кромид лук. Вари се нарязан на ситно лук в тенджера с вода и се вдишват парите му. Отварата се изпива след лекото й охлаждане. Това се оправи няколко пъти през деня, помага за изчистването на синусите. Препоръчва се да се прилага за една седмица или до изчистването от секретите и слузта. Лукът действа и антибактериално.

Маслото от риган се използва също за справяне със синузита. Капнете няколко капки от него в малко вода, която ври и вдишвайте парите. Правете процедурата всеки ден, докато се изчисти инфекцията. Заедно с вдишванията на парите от маслото можете и да пиете в чаша вода по 2-3 капки, само 2 пъти през деня. Освен това можете и да капвате по 2 капки по езика.

Куркумата също се използва за синузит. Вземете една щипка куркума на прах и я разтворете в топла вода 200 мл. С нея се прави гаргара по няколко пъти дневно до пълно оздравяване.

Ванга за синузита.

Една рецепта от баба Ванга за синузит. Смесват се по една супена лъжица брашно, прясно смлян черен пипер и ракия. Разбърква се и се прави топче колкото орех и се слага върху синусите, като се пазят очите да не се засегнат. Предварително мястото трябва да е намазано с мазнина, за да не се зачервява. Лапата се налага веднъж на ден и се прави една седмица. Полезна е за грип и хрема в начален стадий на болестта.

Хрян.

Препоръчва се следната рецепта за синузит с подправката хрян. Настъргва се един корен хрян и се увива в памучен плат или кърпа. Първо кожата върху синусите се намазва с подходящ крем да не се изгори и след това се слага увитият в плат настърган хрян. Може да приложите и друга рецепта с хрян. Смесете сока на предпочитаните лимони 2-3 на борй със 150 г пасиран хрян и пийте сутрин и вечер преди ядене от този сок. dar-center.com

Инхалации: с лайка и сода.

Инхалациите с лайка се правят като се кипва вода в тенджера и се слагат цветове от лайка. Слагате една кърпа над главата и се захлупвате с нея и дишате парите от лайка от тенджерата. Това се прави колкото можете. Полезно е да се изпотите, а с това се отпушват и синусите. Вместо лайка можете да сложете смрадлика (тетра).

Инхалациите със сода се правят по същия начин като се слага една супена лъжица сода бикарбонат вместо лайка. Има и друг вариант с хималайска или морска сол, която се добавя към тенджерата със содата. И трети вариант има, при който се смесват лайка със сода. Във водата се слагат 2 супени лъжици лайка и една сода.

Прополис, мед.

Прополисът е също лек за синузит. Народната медицина предлага рецепта с парче прополис и 3 супени лъжици зехтин да се варят на водна баня. Използва се като капки за нос.

Местни апликации с прополис и мед, като прополисът е 10%.

Смесват се спиртен екстракт от прополис, слънчогледово олио, глицерин и витамин А. Капват се по 5 капки във вашите ноздри, във всяка една от тях.

Можете да намажете отвътре ноздрите с мехлем, който се приготвя от екстракт от прополис 5 г, загрява се на водна баня и се добавя по малко 10 г ланолин. Когато стане гладка смес се добавя 80 г вазелин. Съхранението му трябва да е на подходящо място – студено и тъмно.

Пчелният мед намира приложение и при синузит. Вие можете да си направите капки от течен мед, но без стапяне на висока температура, а само на по-ниска на водна баня. Сложете по-равни количества течен мед и зехтин. Капнете си в ноздрите по 2-3 капки поне 3 пъти през деня.

Друг вариант е в равни количества да смесите мед, сок от лук или чесън и сок от картофи. Използват се като капки по същия начин. Тези 2 приложения на меда се използват при гной в синусите.

Освен това можете да смесите мед с 2 части сок от чесън и да си капнете както предишните рецепти. Също така можете и да направите тампон с 1 с. л. мед и 10 капки сок от цвекло. Разбъркват се и се слагат на марля и нея я поставяте върху проблемните синуси.

Див кестен.

Една от рецептите е да се варят кестени и да се налагат на компрес на болното място. Сложете кестените докато са топли на болното място като компрес.

Настъргва се див кестен без обелката и се залива с малко спирт докато го покрие. Оставя се да постои 3-4 дена. Използват се като капки за носа. Капват се по 2-3 пъти във всяка една ноздра по 2 капки, за един ден.

Изпича се настърган див кестен докато стане черен като сте махнали обвивката предварително. Слага се в ноздрите като се задържа там известно време. Процедурата е доста неприятна, ни върши работа.

Друг вариант е да се настърже един див кестен без обвивката и да се смеси  смляко, след което да с енаправят топчета и да се напъхат в ноздрите само за 1-2 минути.

Петопръстник.

Болката петопръстник се използва също за синузит. Една шепа от нея се вари в 300 мл вода за 5 минути. Изчаква се да се накисне 18 часа захлупена. Прецедете и отварата съхранявайте в хладилник. Капва се във всяка една ноздра по 3 капки. Терапията се провежда 20 дни.

Шведска горчивка.

Намазвате първо лицето и синусите със зехтин и налагате няколко памука напоени с шведска горчивка. Отгоре сложете найлон и увийте с плат и стойте така, докато започне да Ви пари. Гнойта трябва да изтече от само себе си. Процедурата се прави веднъж на няколко дни.

Екстракт от корени от циклама се използват за синузит

Екстракт от корени от циклама се използват за синузит

Дива циклама.

Използват се екстрактите от корените на тази билка за отпушване на синусите. От тези екстракти се произвеждат готов билков продукт наречен Синуфорте. Той стимулира при употреба отделянето на секртети от носа и това става по естествен път. Получава се обилно отделяне на секрети за 2-3 часа.

Шуслерови соли.

Лекарите препоръчват Шуслерови соли от следните номера: №4, №8 и №12. Приемат се сутрин – №4, обяд – №8 и вечер – №12. По време на острия период се вземат по 5 таблетки, а като премине по 3 за още 2-3 седмици. Всяка една таблетка се разтваря в чаша вода докато се разтвори напълно и се изпива. Може и без да се разтварят във вода като се сложат под езика да се смучат.

Клеева тинктура.

Прави се разтвор с 10 капки от тинктурата и малко вода – 10 мл. Използват се като се капят във всяка ноздра с капкомер по 3-4 капки, за през деня по 5-6 пъти. Клеевата тинктура действа антибактериално и е полезна срещу грип и други болести.

Може да се взема и с друга комбинация. Смесват се спиртен екстракт от клей – клеева тинктура, слънчогледово олио, глицерин и витамин А. Във всяка ноздра се капят по 5 капки.

Морска краставица.

Морската краставица се използва като помощно средство при хрема, синузит, ишиас, ревматизъм, невралгии, хепатит и други.

От плодчетата й се прави прах чрез смилането им и се смърка с носа през марля. Ако усетите парене в гърлото, което не трябва да се допуска, направете гаргара и изплакнете. Процедурата се препоръчва за ползване по 1-2 пъти през деня.

Извлек от морска краставица намира приложение и като често търсените капки за нос. Капват се във всяка една ноздра 3-4 пъти от извлека по 1-2 капки за през целия ден.

Нагревки, физиотерапия.

Нагревките са част от физиотерапевтичните методи за лечение. Използват се още инхалации, топли компреси и други. Нагревките се правят с инфрачервени нагреватели. Целта както и на другите терапевтични методи е да се изчистят синусите. Инхалациите се правят при температура от 42-45° С. те подпомагат да се подобри кръвообращението в отворите на синусите и да се отпушат като преминават по-лесно секретите оттам.

Инфрачервена лампа.

Нагревките с инфрачервена лампа се правят по определена схема. Подходящи са за деца и за пораснали такива. Препоръчително е да се правят по 10-30 минути дневно за 10 дни. Лампата се държи на 30-50 см разстояние. За деца като начало е добре да се правят по 10 минути нагряване на гърба и на гърдите. Трябва да се назначи от лекар терапията за по-точна схема на изпълнение за всеки човек.

 Лечение на синузит – виетнамско чудо за мазане

Лечение на синузит – виетнамско чудо за мазане

Виетнамско чудо.

Виетнамско чудо се използва за мазане при грип, хрема и даже за синузит. Намазват се ноздрите отвътре по няколко пъти дневно и колкото повече се мажете с него, толкова по-добре. То действа загряващо и успокояващо болките. Не трябва да се нанася върху наранена кожа и да се внимава с очите.

Синузит при деца.

Малките деца и бебетата боледуват по-често от риносинузити, защото техният череп не е развит напълно. При новородените само клетките на предните кухини (синуси) са развити, а другите, където са скулите (максимиларните) са оформени като хоризонтални цептатини. Те се развиват постепенно с общото развитие на тялото. Останалите синуси постепенно се развиват до 15-годишна възраст, а челните до 6-7-годишна възраст.

Всяко остро заболяване на горните дихателни пътища може да доведе до синузит. Той започва обикновено с едно покачване на температурата и с придружаващата я суха кашлица. Децата рядко се оплакват от главоболие, но и малкото оплаквания са много рядко причинени от синузит, тъй като те стават податливи на него едва, когато се развият напълно синусните кухини.

Синузит по време на бременност.

Поради бременността, не всяко лекарство и особено антибиотиците могат да се използват. Те имат странични ефекти и противопоказания точно за бременните жени. Поради тази причина е по-добре да се използват природни средства за лечение на синузит.

Към описаните по-горе терапии може да се добави сок от лимон с малко мед и чаша вода, да се пие по няколко пъти дневно. Помага също и загрята морска сол сложена в торбичка и с нея върху синусите, където боли. Държи се докато изстине, а началната температура трябва да бъде, колкото да се търпи от кожата. Очите трябва да се пазят.

Един много лесен начин, за да се помогне при синузит е да се сложат в ноздрите топчета захаросан мед. Това е безвредно средство, чрез което изтичат сополите.

Капките с морска сол или разтворена морска сол във вода са безвредни и помагат за лечението му, доколкото може да се помогне. Могат да се прилагат и други природни средства, които биха могли да заменят антибиотиците, макар че те са повече само допълващи към основното лечение. Например парна баня с варени картофи, с лайка, смрадлика, мента и риган.

Хроничният синузит е болестното състояние с възпаление на синусите.

Хроничният синузит е болестното състояние с възпаление на синусите.

Хроничен синузит.

Хроничен синузит е болестното състояние, което се придружава от възпаление на синусите за повече от 2 месеца или малко повече. За него се отнася и когато за една година имаме 3-4 пъти за по-продължително време запушен нос, болки в зоната на носа и обилна хрема. За потвърждение на диагнозата и за правилно лечение, болният трябва да направи микробиологично изследване.

В сравнение с острия синузит, хроничният е с по-слабо главоболие. Обонянието при него е намалено трайно, подобно и дишането през носа, има гнойна секреция и с малко жилки кръв или с тежка миризма. Има вероятност неправилно лекуваният остър синузит да стане причина за хроничен синузит. Причинява се от паразити, по-често от бактериални инфекции, от прах във въздуха и цигарен дим, изкривяване или стесняване на кухината и изкривяване на преградата на носа. Съществува риск, ако не се лекува синузита да се превърне в абсцес или възпаление на мозъка – менингит.

Остър синузит.

Той започва след остро възпаление и инфекции на както обикновено се случва на горните дихателни пътища. Придружава се с по-силно главоболие и по-често в лицето, от това на хроничния и е с продължителност около 3 седмици. Може да се причини от плуване в басейн със замърсена вода, простуда, бактериална инфекция или грип. Други симптоми са запушен нос и ринит. Синусите са възпалени за месец два.

Синуси и зъби.

Проблеми със зъбите могат да предизвикат синузит. Такъв синузит се нарича одонтогенен максиларен синузит. Произходът на възпалението е от зъбите. Понякога корените им са врязани в синусите даже и по естество краищата им са в самите синуси. Между корените и тях няма костна преграда. Причина може да бъдат нелекувани парадонтити, кисти, флегмони и абсцеси. Също и ваденето на зъб, чийто корен враснал в синусите.

Полипи, кисти в синусите.

Нарушената вентилация и отвеждането на течности в синусите често стават причина за възпалението им. Когато се получават нарушения от функционално или анатомично естество като стеснени канали на синусите, полипи, кисти, сраствания и тежки алергии, водят до създаване на благоприятна среда за болестотворните микроби. В много случаи на синузит се стига до оперативно разширение на каналите и до отстраняване на полипите и кистите, с цел да се подобри вентилационният поток и отичането на секрети и други течности.

Гной в синусите.

При запушването на естествения оток на намиращата се в синусите слуз, от наличието на полипи, кисти и изкривявания на носната кухина, се стига до увеличаване на слузта, което води до създаване на добра среда за развитието на микроби и постепенно се стига до хрема и натрупване на гной. Като се натрупва гнойта в синусите, за една седмица или повече, тя се инфектира с бактерии и се получава остър пристъп на болестта.

Започналият възпалителен процес може да доведе до засягане на няколко синуса едновременно и инфектирането им с бактерии. В повечето случаи се стига обаче до самовъзстановяване на пациентите като се освободят от запушения нос и секретите започнат да изтичат, откъдето трябва. За съжаление се стига в много случаи до доброкачествени или злокачествени тумори в синусите. Използването на спрей за носа и антибиотици, могат да предотвратят образуването на гной.

Отпушване на носа.

То е належащо за профилактиката и също лечението на синузита. Могат да се използват различни капки и спрейове. Едно добро средство, за което има положителни отзив в коментарите на читателите е да се сложи малко мед в ноздрите на носа. За целта си направете 2 малки топчета, колкото грахово зърно от натурален пчелен мед. С помощта на клечки за зъби или направо с ръка, напъхайте топчетата мед в ноздрите на носа. След това полегнете за около 4-5 минути и той ще се стопи.

Нормално е да се усеща болка, особено при пациентите с чести възпалителни заболявания. Започва изтичането на обилни секрети от носа и носоглътката. Те трябва да се изплюват, не е добре да се поглъщат. Обикновено процедурата продължава 10 минути. Общо терапията с мед се прави една седмица.

Един лесен начин за отпушването му е да дишате пушека на изгоряла над котлона захар.

Пункция.

Пункцията е едно от най-често употребяваното средство за лечение на синузит, но няма гаранция за пълното оздравяване на пациентите. Тя представлява пробиване с игла на междинната стена на синусите и чрез това се осъществява промиване отвътре на синусите с лекарства. С нея може да се установи естеството на инфекцията. Процедурата се извършва като пациентът е под месна упойка.

Предимството на метода е, че не се трови цялото тяло с лекарства, а те само на определеното място се доставят, където е огнището на инфекцията. За да се постигне пълно излекуване, се налага понякога да се правят няколко пункции за измиване на мястото с обеззаразяващи препарати. За д а не с еналагат тези тежки интервенции с пункции и операции, е добре да се лекува синузита навреме.

Операция при синузит.

В миналото операции са се правили при положение, че след 10 пункции не се наблюдават подобрения в пациента. Те били правени чрез срязване над веждите или под устната, за да се достигне до болния синус. Правели са пробивания в костната стена, за да се стигне до болния синус и да извадят лигавицата. По-късно, през 1958 г. са открили начин да се стигне до болния синус през носа и оттам са започнали да правят операциите, което е по-щадящ метод.

Независимо от това, от какво се е получило възпалението, достатъчно е да се премахнат само стесненията и се възстановява веднага вентилацията и отичането на синусите. Те оздравяват до месец или два след операцията. Методът за използване на ноздрите се нарича безкръвен.

Алергичен синузит.

Синузит – домашно лечение с народни рецепти, билки и лекарства

Синузит – домашно лечение с народни рецепти, билки и лекарства

Обикновено синузитът получен от бактериални инфекции се лекува с антибиотици вземани за 3 седмици, а за алергичният синузит се препоръчват и антихистамини всеки ден. За всички видове синузити лекарите изписват деконгестанти. При алергичния синузит гнойният секрет е воднист и бистър. За неговото лечение трябва да се отстранят и всички алергени, които го предизвикват, а според лекарската информация за него, готовите капки, не са подходящи.

За алергичния синузит, не е подходящо да се ползва Олинт, а капките с кортизон, с добавена противоалергична компонента, които се приготвят. Като допълнение към лечението се препоръчват и нагревките с подходящо за целта калциево съединение. То действа на лигавицата противооточно и противовъзпалително, и помага за доочистването от секрети.

Enjoyed this post? Share it!

 

8 коментара по “Синузит – домашно лечение с народни рецепти, билки и лекарства

 1. Много полезна, пълна и в огромната част достоверна информация, за което благодаря! Като работеща 30 г медицинска сестра имам една корекция:“ При алергичния синузит гнойният секрет е воднист и бистър“ – ако желаете, направете справка, гноен секрет винаги е гъст и оцветен, няма как да е воднист и бистър:))Отново благодаря!

  • Здравейте,
   Аз живея в Норвегия . Бях в България за Коледа и се разболях от грип . Получих синузит като усложнение след грипа . Там ме натъпкаха с антибиотици прибрах се в Норвегия и пак получих рецидив . Историята се повтори и пак пия антибиотик. Вече минаха 10 дена без ефект. Може ли да споделите какво лекарство ви изписаха в Германия ? Тук също ми споменават за пункции и това ме плаши .

 2. Kogato bqx na 12 mi pravixa v bg punkciq kazaxa Che nqma drug variant… malko sled tova doidox da jiveq v germaniq xvana me pak sinuzit. .. otidax na lekar I obqsnix Che v bg sa mi pravili punkciq te nemi povqrvaxa… kazaxa Che tova e mnogo opasno I iglata koqto probiva ako se natisne po silo moje da vleze do mozaka. Kazaxa Che v germaniq sa pravili punkcii predi poveche ot 50 gosini.. dadoxa mi hapcheta i uvI za 3 dni zabravix za bolikite vs mina.. mislq si v bg kakvi sa iz ostana li..

 3. До Йордан!
  Йордан, съпругът ми има този проблем от 1 година. Появи се след операция на носните сливици. От тогава е с постоянен секрет от носа. Ще ти бъда много благодарна, ако ми пишеш как точно се излекува, какво лечение ти приложиха и къде точно.
  Nie jiveem v De i shte se opitame da namerim spezialisti.Mnogo ti blagodaria predvaritelno. tanita2@gmx.net

 4. Аз моля за помощ получих налепи в дясната дупка на носа напьлно ми беше запушен носа 12.дена пих антибиотик и носа ми се отпуши но получих главозамайване и всеки ден по малко излизат налепи от носами вече 20 дена намаляха но имам силно главо замайване питам вьзможнолие с някакви капки да се доисчистят тия гнойни налепи ако има подобни капки моляви пишете.0899075544.Иван НИКОЛОВ.

 5. Здравейте,масло от риган като това от линка е силно антибактериално и на Запад го използват много за лекуване на синузит,ринит и други вътрешни инфекции:
  https://www.zoya.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%E2%80%93-5-%D0%BC%D0%BB.6937

 6. Здравейте,

  Има ли някой, който е имал възпаление на максиларен и сфеноидален синуит?

  В средата на февруари 2020 г. направих ЯМР в Панталеймон и се установи диагнозата.
  Преди да направя ЯМР – имах непоносими болки в лявата част на главата и зад лявото око. Болките траеха около 1 час и половина, и се появяваха рано сутрин и вечер.

  Преди няколко дни посетих лекар УНГ и ми предписа антибиотик Клацид 500 мг. на 24 ч. по едно., ГелоМитрол Форте 3 x1 т. е КсилоГел 0.1%.

  Силните болки в лявата част на главата отшумяха. Появяват се само тъпи болки , обикновенно сутрин.

  Въпреки антибиотика, не мога да се отхрачвам. Изхвърлям секрета само, ако подсмърчвам и през устата. Редовно продухвам носа и почти нищо не излиза.

  Молбата ми е – сблъсквал ли се е някой с такъв проблем? Моля, споделете изпитани методи!

  Благодаря!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *