При ухапване от котка незабавно потърсете лекар

Болезненото ухапване от котка е много по-опасно от кучешкото ухапване, заради остротата на зъбите

Може да ви се струва смешно, но малките пухкави наши домашни любимци могат да ни причинят доста здравословни проблеми, ако ни ухапят. Зъбите на гальовните котенца вкарват в тялото ни отрови и бактерии, които водят до много опасни състояния като инфекции, болка и дори може да се стигне до операция.
Затова при ухапване от котка, незабавно потърсете лекарска помощ, защото най-вероятно мястото ще се зачерви и подуе, а може и да забере.

ухапване от котка

Болезненото ухапване от котка е много по-опасно от кучешкото ухапване, заради остротата на зъбите

Според едно американско проучване всеки трети ухапан от котка е принуден да постъпи в болница заради усложнения, а две трети от пострадалите претърпяват хирургична операция, в която са налага да бъдат отстранявани инфектирани части.
По правило ухапване от котка е доста по-опасно от кучешко ухапване, тъй като зъбите на котката са по-тънки и влизат по-надълбоко в плътта. Понякога котките са преностиели на бактерии, разпространени в животинския свят, които изобщо не се повлияват от антибиотици.
Ухапване от котка трябва да бъде взето много на сериозно, защото инфекциите са често срещани и в редки случаи могат да застрашат дори живота ви.
При ухапване от котка първо най-добре да измиете мястото веднага с топла вода и антибактериален сапун. После може да промиете раната с йод, кислородна вода или риванол и да превържете раната. След това веднага да отидете в болницата, където ще проверят как е ухапаното място и дали се нуждаете от допълнителни грижи.
След като докторът прегледа раната, той може да ви предпише антибиотик или пък да назначи да ви се поставят инжекции. Задължително след ухапване на котка се бие и инжекция против тетанус. Ако става въпрос за домашна котка, то тогава проверете дали е ваксинирана против бяс. Ако ви е ухапала улична котка, то най-добре е вашият лекуващ лекар да ви пусне изследване дали случайно не сте се заразили с бяс след ухапване на котка.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “При ухапване от котка незабавно потърсете лекар

  1. Здравейте, в неделя ме захапа улична котка по пръста. Промих веднага със топла вода, сапун, спирт и йодасепт. В понеделник сутринта отидох при хирург, сложи ми ваксина против тетанус, и ме намаза с йод и пръсна със спрей неомицин. Каза ми да държа превръзката до сряда (днес), и да си взема неомицин и да промимавм със сапунена вода.Проблема е, че пръста ми все още е отекъл (макар и малко по-слабо от вчера), но днес се появи малко гной.Някакъв съвет?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *